- Mobil flották
- iPhone topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
G@ben
addikt
válasz
krisztianAMG #28163 üzenetére
Nekem sincs. Már teszem is a sarokba a kukoricát.
Vertigo18: ez így megy? C8-am sincs!
-
G@ben
addikt
válasz
WestBam #27996 üzenetére
Az ablak valóban jobban kivehető volt, de a sötét ajtó is. Itt álltam, az Ötház dűlő melletti körnél és a srégen balra lent levő első házat láttam. Város széle, de ott már elég kicsi a fényszennyezés, a Hold meg nem tudom, mekkora volt.
De ha valaki megkérdezné, én is 50-60 métert mondanék. -
G@ben
addikt
válasz
WestBam #27992 üzenetére
Nem tudom, hogy ezt nekem címezted-e, de válaszolok rá.
Igazad van, hogy 50-60m körülre még tényleg jó világít az S2, utána már nagyon gyengül. De az, hogy a 200m-re lévő házat egész jól ki tudtam venni (3,4A-rel, ez igaz!), számomra még használható, hiszen láttam, mi van ott, még ha csak halványan is. Láttam, hogy földszintes ház, hol az ajtaja, az ablaka, a terasz. Több részletet nem, pl hogy milyen cserép van rajta, milyen a színe, de elláttam vele 200m-re. Fogalmam sincs, hogy ott hány luxot tudott, lehet, hogy nem volt meg a 0,25 sem és a szemem jó, de ha lekapcsoltam a lámpát, akkor semmit sem láttam a házból. -
G@ben
addikt
válasz
balazs1956 #27979 üzenetére
Valószínű ez lesz, a zoomot meg majd megtanítom anyósnak.
Köszi mindenkinek!Esetleg van olyan lámpatartó, amit fel lehet fogatni biciklis kosárra és jó ehhez a lámpához is? A kormányra tett lámpa fényét teljesen kitakarja a kosár.
-
G@ben
addikt
S2+-om van, imádom, de asszonynak és anyósnak kéne lámpa. Azért AA akksis, mert mert azzal bőven el vagyunk látva, illetve anyósnak csak ahhoz van töltője, plusz a 18650-es akksis már nehéz a táskába.
Amit linkeltél, az zoomos és anyósnak a lehető legegyszerűbb kell, mert ha elállítja, akkor engem fog szidni, hogy mit vittem neki.westbam: egy módos kéne, a fent említett okok miatt. Kikapcs, bekapcs, kész.
jozsi252: ez már túl van a max áron, illetve szintén több módos.
Öreg 61: ez AAA, nem AA és szintén több mód.
Akkor azt hiszem marad valami full gagyi darab, ami megint kibír 1-2 évet, aztán csere. Köszi mindenkinek!
-
G@ben
addikt
Milyen zseblámpát tudtok ajánlani, ami egy darab AA akksival megy, viszonylag minőségi és nem drága?
Nem tudom, mekkora fény hozható ilyen akksival, de minél nagyobb, annál jobb! Közelre terítsen, nem kell zoom, egy módot tudjon és a kis méret előny. Árban nem mennék 2-2500 Ft fölé. -
G@ben
addikt
válasz
WestBam #27762 üzenetére
Nem vagyok annyira otthon benne, csak annyit csináltam, hogy elétettem egy kartonlapot, hogy a felső harmadát takarja ki, majd megnéztem, hova világít, illetve belenéztem, hogy mennyire vakít. Olyan világítási képet adott OP reflektorral, amilyenre számítottam, azaz a felső részt takarta ki és nem is vakított.
-
G@ben
addikt
Megint emlegettétek az S2-t, hogy biciklin vakít, mire be lett linkelve egy Fenix, hogy annak a felső részén másmilyen a lencse, hogy megtörjön a fény. Ezen az alapon nem lehetne valamiilyesmit rátenni az S2-re és csak a lencse alsó kétharmadánál kivágni? A felső részt takarná, azaz felfelé nem világítana, és ha elég kicsi alapból a szilikon átmérője, még stabil is lenne, bár a vetítési kép rövidebb lenne. A hűtése is rosszabb lenne, ez igaz, de talán vissza lehetne vágni a szárát rövidebbre.
Nincs ilyen otthon valakinek egy próba erejéig? -
G@ben
addikt
Van tippetek lámparögzítésre olyan bicajon, amin a kormányra téve a lámpát az elöl lévő kosáron keresztül világít, ami erősen megszűri a fényt?
A kosár elejére tudnám elképzelni, de fogalmam sincs, hogyan lehetne rögzíteni. Sima kínai zseblámpa, de ha van ilyen kosárra tehető olcsó lámpa, ami ténylegesen megvilágítja az utat, az is jó lehet. Leginkább AA akksisban gondolkodom, mert az van itthon.
-
G@ben
addikt
válasz
WestBam #26784 üzenetére
Én is ezt a drivert vettem, köszi a linket! A leíráshoz képest annyi a különbség, hogy max 3400mA-t tudok kiszedni belőle, de sokaknak sikerült 3500-at is. Nálam most így néz ki a kiosztás: 400, 1400, 3400mA. A legkisebb szereléstől sétálásig bevált, az 1400 már bicajozáshoz is jó akár hosszú távra, a 3400-at meg azt hiszem, nem kell ecsetelnem. Csak annyi, hogy rettentő gyorsan melegszik.
-
G@ben
addikt
válasz
temp33 #26780 üzenetére
Biztos helyesek ezek az adatok? Megnéztem a fórumokat, az egyikben a 2800-as driverre 684 lument írnak, a másikban 996-ot (a 3B-re), amit a lencse miatt rontanak 20%-kal, így jött ki a 800. A Convoy 960-at ad meg. Melyiknek lehet hinni? Mert a 996 elég közel van a gyári adathoz, a 684 már nem.
benfolds: nekem 2800-as van, illetve volt, mert kicseréltem a drivert. A kicserélt driver szabadon állítható 0 és 3400mA között, azt próbálva jutottam el a középső fokozatnál 1750mA-ig ami elvileg x5-nek felel meg, de ott is 3 perc alatt nagyon meleg lett, alig tudtam megfogni, bár hozzá kell tenni, hogy 29 fokos szobában az asztalra téve, mindenféle hűtés nélkül. Visszavettem 1400-ra, ami x4, ott viszont körülbelül negyed óra kellett, hogy ugyanazt a hőmérsékletet elérje, azaz hogy alig tudjam kézben tartani. Nem tudom, régen milyen driverrel adták, mintha lett volna 50%-os mód, az lenne az igazi neked, mert akkor megvan a nem olyan gyorsan melegedő 1400mA, meg szükség esetére ott a 2800 is. De ha most csak a 40%-os driver van, az sem feltétlen rossz, az xm-l2 jelleggörbéje alapján középső fokozatban ~500 lument tudhat, míg 50%-on ~600-at, ami talán nem olyan észvesztően nagy különbség. De ha szeretsz bütykölni, akkor vegyél olyan drivert, mint én és azt állítasz be neki, amit akarsz! Nekem nagyon bevált.
-
G@ben
addikt
Múlt hétvégén betettem az új drivert az S2+ba, de csak most tudtam igazán sötétben kipróbálni. Egy LD25-ös lett beletéve, ami 3 különböző erősséget tud, illetve gyors duplakattra stroboszkópot. Ami miatt ezt a drivert választottam, az a fokozatok állíthatósága, azaz minden fokozatnak én mondom meg, hogy mennyi legyen az árama. Be is állítottam a következőket: 400mA (~200 lumen), 1400mA (~600 lumen), 3400mA (~1100 lumen), ez a max, amit adni tudtam neki, bár lehet, hogy a rugót kéne még egy vezetékkel átkötni, mert állítólag 3500mA a maximuma, de az már tényleg csak minimális hasznot hozna.
Sokkal jobban bejön így a kiosztása, mint a gyári, a leggyakrabban használt fokozat így a legkisebb lett a középső helyett, de amin meglepődtem, hogy hiába nem thrower, legnagyobb fokozaton egy pontosan 200 méterre lévő ház felépítését még ki lehetett venni a fényénél, hogy hány szintes, hol van az ablak, van-e terasza, ami szerintem nagyon jó egy kis lámpától! Megérte a driver csere!És köszönöm hpsafl-nak a sok segítséget!
-
G@ben
addikt
Ennél a drivernél a szélén lévő sok apró lyukkal ellátott gyűrűnek van áramvezetési szerepe? Csak olyan szempontból kérdezem, hogy ha hozzáforrasztom a réz pill-hez, hogy stabilan álljon, akkor az nem okoz galibát? Az eredeti driver is oda volt forrasztva, de most elbizonytalanodtam.
-
G@ben
addikt
Simontól mennyi szokott lenni a szállítási idő? Tavaly, amikor a lámpát rendeltem, 20 nap alatt itt volt. Most a driver túllépte a 30 napot és nem tudom, mikor kezdjek aggódni.
-
G@ben
addikt
válasz
Tutivesztes #26018 üzenetére
A szórt fényt elvileg az OP reflektor adja, az ilyen narancshéj-szerű, nem sima. A többi már a led színhőmérsékletét, a driver típusát adja meg, hogy mennyi áramot engedjen a ledre.
-
G@ben
addikt
válasz
Tutivesztes #25999 üzenetére
Nem tudom, nincs ilyenem, de biztos ír olyan is, akinek van.
ZozzV6: a hétvégén próbáltam ki az S2+t, hogy mennyire visz el. A 120 méterre lévő fák törzsét még ki tudtam venni, bár tényleg csak annyira, hogy meg lehetett volna számolni őket és kész. A Nitenumen meg a nagyobb reflektor miatt csak jobban világít messzire!
hpsafl: az sem rossz.
-
G@ben
addikt
válasz
Tutivesztes #25995 üzenetére
Annyira hozzá nem értőként szólok bele, de Nitenumen NE01 nem jobb? Ahogy nézegettem, messzebbre visz, mint az S2, jobban terít, mint a C8, pici, olcsó.
Jóval drágábban Nitecore MH20, az már tényleg komoly darab. -
G@ben
addikt
válasz
jozsi252 #25780 üzenetére
"The XM-L2 LED offers the unique combination of high efficacy and high lumen output at high drive currents, delivering an unprecedented 1198 lumens at 116 lumens-per-watt efficacy at 3 A, 25°C."
Ez nekem 3,44V-ra jön ki. Miért pont ennyi?
Egy gyári hőelvezetésű S2-ben vajon megsülne a led 3-3,5A-től? Értelemszerűen nem járatnám addig alkalmanként, amikor már nem tudom kézben tartani.
Meg még azt nem értem, hogy a Cree csinált már 303 lm/W-os ledet is, de nem látom azt felhasználva sehol, az XHP50-70, MT G2, vagyis a viszonylag népszerű erős ledek még kevésbé hatékonyak, mint az XM-L2. Nincs olyan népszerű led, amit használnak is és jóval nagyobb hatékonyságú, mint a fentiek?
-
G@ben
addikt
Ismét jövök a hülye technikai kérdéseimmel.
Nézegetem a lumen per Watt értékeket és nem teljesen értem. A népszerű XM-L2 az adatlapja szerint 170 lm/W-ot tud, maximum 3A-rel.
Hogy kell kiszámolni a teljesítményét? Egy 3,7V-os akksival mekkora feszültséggel kell számolni? 3,7-tel, 3-mal, mással? Mert 3V-tal és 3A-rel is is már 1530 lumen jönne ki, pedig az adatlap szerint max 1052-t tud.
És láttam már nem egyszer, hogy 3A fölött hajtanak ilyen ledet, az nem árt neki? Részben azért is kérdezem, mert úton van egy driver, ami max 3,5A-t tud, és nem tudom, hogy merjek-e adni neki annyit. Persze ezt csak rövid ideig, mert annál már úgyis veszettül melegszik. -
G@ben
addikt
válasz
hpsafl #25486 üzenetére
Az a 3 ledes, igaz? Hány másodperc alatt melegszik kézben tarthatatlanra?
Én meg aggódok itt, hogy a rendelt driver elvileg 3,5A-t tud és rá merjek-e majd adni annyit vagy az már túl sok és a 3 bőven elég.
Illetve megvilágosodott az A17DD driver fokozatkiosztása, hogy miért nem találtam hozzá sehol áramerősségeket! -
-
-
G@ben
addikt
Valaki felvilágosítana technikailag, hogy ebben az ábrában mi mit jelent? Kezdek elveszni a csekély elektromos képzettségemmel.
Ugye van egy pl 18650-es akksi, ami 3-4,2V között működik. Lead valamennyi áramot, amennyit a driver kíván, illetve max annyit, amennyit le tud adni. Vannak ledek, amik 3V-on működnek, vannak, amik 6-12V-on, pl az XHP70. A 3V-osnak 1 akksit adnék, a 6V-osnak 2-t, mint pl a Nitecore EC4S. Az ábrán ha megnézzük mondjuk az XHP70-est, akkor azt látjuk, hogy 1A-nél 6V mellett kb 1000 lument ad. Viszont ugyanezt a ledet használják egy akksiról is, ami nem ad 6V-ot, ilyenkor az áramerősséget nyomják meg, hogy ugyanolyan nagy fényt érjenek el? Lehet azt mondani, hogy az 1A 6V mellett ugyanazt tudja, mint a 2A 3V mellett? Ha igen, akkor kb ugyanannyira melegszenek is, nem?
De azt nem értem még az ábrában, hogy a feszültség miért változik így? Az nem statikus, illetve nem csak az akksi merülésével kéne változnia?
Elnézést, ha nagy hülyeségeket kérdezek, de anno nem tanítottak ilyeneket fizikán. -
-
G@ben
addikt
A 2.1A-es biztos nincs 940 lumen, ez a kép nagyjából jól mutatja, hogy milyen áram mellett mennyi lument tudhat. Én a zöld vonalat szoktam nézni, az a 2.8A-es 960 lument kb lefedi.
Illetve 2.1A-rel is eléggé tud melegedni a feje, legfeljebb nem 4-5 perc, hanem 15 perc után. -
G@ben
addikt
válasz
balazs1956 #25217 üzenetére
Szerintem nem jó ez a pánt, mert ha felrakod, akkor felfelé fog állni a lámpa. Én olyat vettem, amiben felül is rögzíthető, szerintem az tök jó, csak a linkjét nem találom most. De mindjárt rákeresek.
Szerk: meg is van: [link]
Még csak otthoni szereléshez használtam, bicajon nem, de eddig tetszik. -
G@ben
addikt
válasz
WestBam #25153 üzenetére
Ennyit tényleg nem ér. Akkor elleszek a kis S2-vel, amíg a piacra nem dobják a ledek olyan generációját, ami már sokkal erősebb ugyanolyan áram mellett. És kihúzom a kezem a biliből.
És ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor nekem mindenre elég az S2, csak felpiszkáltok itt a tuningokkal meg a linkekkel. -
G@ben
addikt
S2-t lehet tuningolni? Mármint az eredeti kiosztást megmásítani, hogy ne 5-30-100% legyen, hanem mondjuk 5-70-100 vagy akár több? Milyen árammal bír el tartósan a lámpa teste, hogy kényelmesen fogható legyen? 1,5A? 2A? A középső fokozatot felhúznám szívesen annyira, hogy még ne égessen hosszú távon sem, a maximumot meg vagy 100%-ra vagy többre.
-
G@ben
addikt
-
G@ben
addikt
Eddig csak egy jó zseblámpát akartam, de úgy néz ki, megfertőztetek és kezdenek érdekelni a technikai részletek is.
Viszont laikus vagyok, így lenne pár alap kérdésem, amit ha kifejtenétek, sokat segítene.Lumen vs lux: ugye mindenki a lument propagálja, a lux-ról ritkán esik szó. De mégis a gyakorlatban milyen különbség van köztük? Pl dedómolással ha jól emlékszem kis lumencsökkenés mellett nagy luxnövekedést lehet elérni. Ez miért jó? Messzebb világít? Jobban terít?
Ha egy ledet mindenféle reflektor nélkül használnánk, akkor mennyire változna a képe? Bevilágítana a közelben mindent vagy egy csóvában vinne messzire? A led típusa mennyire meghatározó abban, hogy mennyire messzire világít? Itt is bejön a dómos illetve dedómolt különbség, hogy azok mit csinálnak?
Reflektor mérete: ha jól gondolom, akkor minél nagyobb a reflektor, annál messzebbre lehet világítani, igaz? Ezzel együtt a szórt fény viszont csökken, nem? Vagy ezeknél mi az összefüggés?
Illetve mit kapunk, ha egy kis reflektoros lámpában használunk dómos, illetve dedómolt ledet? Ugyanez egy nagy reflektorosnál mit csinál?
Ha hülyeséget kérdeztem, elnézést, jelenleg ennyi a lámpás tudásom.
-
G@ben
addikt
válasz
geza844 #24639 üzenetére
Nekem is hasonló olcsó tartóm van. 3400-as akksiból kb 1800-1850mAh-t tudok a telefonba beletölteni, de mivel emlékeim szerint 3,3V körül leáll, ezért az akksi még használható a lámpában tovább, mert az 3V-nál kapcsol le. Lehet, hogy a te töltőd kicsit tovább engedi meríteni az akksit, így többet bele tud nyomni.
-
G@ben
addikt
Gyorsteszt keretében kipróbáltam az S2+t a bicajra szánt szűkítővel és anélkül. Nekem tetszik, a szembejövők se villogtak le, bár összesen hárman voltak és azok is HMCS-k. Telefonnal tudtam iszonyat rossz minőségű képeket készíteni, ha valakit érdekel, akkor nekiállok feltenni őket. Talán látszik belőlük valami...
-
G@ben
addikt
Most teszek az S2-mre egy szűkítőt, majd megnézem, hogy funkcionál bicajlámpaként így. Valamelyik este összehasonlítom a fényét vele és nélküle, illetve megnézem, hogy szemből milyen.
-
G@ben
addikt
Laikus kérdés: van egy S2+om, arra is kell valami paszta? Mert eddig nem nagyon gondolkodtam rajta, hogy bármivel be kéne kenni, de most elbizonytalanodtam.
-
G@ben
addikt
Tudnátok ajánlani olyan lámpát, ami egy szekrény bevilágításához jó? 1 vagy max 2 AA akksiról menjen, fel lehessen tapasztani a szekrény oldalára, tetejére (nem akarom átfúrni), nagyon széles szögben világítson és jó legyen a színvisszaadása. Lumenben nem kell sok, 50-60 körül már elég. A Convoy S2+ a T6-3B leddel jól adja vissza a színeket, valami ilyesmit keresek, csak nem zseblámpában. Sajnos a szobai lámpa pont nem tud oda bevilágítani és egyszerűen nem látom a ruhák színeit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- Motorola G72 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest