Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
Új hozzászólás Aktív témák
-
meroly
veterán
Dr. Dárdai Árpád: Biztonsági és Dizspécser Rádiótelefon rendszerek. TETRA és a GSM-R rendszer című könyv nincs meg valakinek véletlenül?
-
bs73
csendes tag
Üdv!
Ez az E-Learning belépési felülete.
Ezen tanultam én is egy hónapot,itt tanultam virtuálisan meg az összes készülék és kezelő készlet kezelését és programozását.
Ide úgy lehet belépni, hogy a 11 alapszervezet rendszergazdája felhasználó nevet és jelszót generál ami lejár egy beállított idő múlva.
Nagyon jó kis oldal. -
pisti001
csendes tag
Én meg ugy szeretnék egy tetrát magamnak
-
meroly
veterán
Most már igen, kösz
bs73: Hello, szóval akkor nem használjuk magyarok nagyon ezt a funkciót. Elvileg valami védelem, hogy a nagy kimenő teljesítmény ne gyújtson az elektronikában szikrát és pl gázszivárgáskor ne repüljenek el a tűzoltóink. A nagy könyv szerint ez lenne a lényege.
-
bs73
csendes tag
-
Slax
senior tag
-
meroly
veterán
TX tiltásról tudtok valamit? Elvileg csak a kimenőt tiltja le, szóval a készülék kapcsolatban van a szolgáltatóval és fogadni tud is, de akkor mi értelme az egésznek?
-
Slax
senior tag
Egy linket beteszek, mert elhányom valahova. Egy felhasználói fórum.
-
TomKiss
tag
Akkor ezek szerint kicsit túlbecsültem...
egyébként 2009. áprilisi nyilatkozat alapján
"A rendszert 42 ezer terminál fogadására tervezték, de kisebb fejlesztésekkel a kapacitás 60 ezerre bővíthető. Efölött már az infrastruktúra alapvető elemeit is bővíteni kell. Jelenleg a felhasználók száma 37 ezer, és nem valószínű, hogy az eredetileg tervezett 42 ezer fölé megy. " -
-
TomKiss
tag
Nemfeltétlenül ez az oka, de nyilván ez is, meg az anyagiak is belejátszottak.
Egyszerűen arról van szó, hogy itt van 100-150e (ha csak a közigazgatást vesszük) felhasználó, akik biztosan nem lesznek egy időben, egy adótorony hatósugarában, tehát jóval kisebb terhelés esik a tornyokra, mint a mobilhálózatban. -
Slax
senior tag
Egyetértek. A GPS is egy nagyon használható opció. Esetleg terepen dolgozóknak az elveszett rádióinak, vagy rossz esetben ellopott rádiók bemérésében jó lenne, az általad mondottakon kívül, ami a privát felhasználót is érdekelheti (mert azért negyed, fél millát kicsengetni egy elhagyott, ellopott készülék pótlására kicsit gáz). A cégnél viszont ettől mindenki falnak menne.
Így is pánik volt, mikor meglátták a Sepura használatiban a GPS opciót. Rögtön volt káromkodás, hogy akkor mostantól látják a központban, hogy merre járunk?! Volt aki azt mondta a híradósoknak, hogy vagy visszaviszitek ezt a sz..t, vagy én töröm össze, engem ne nézegessetek, hogy merre járok. Pedig nincs is benne a hardver. De sokat röhögtem.
-
TomKiss
tag
Így is lehet fogalmazni
Szerintem így is elég jó kis rendszer lett belőle, de tény, hogy messze nincs kihasználva a rendszer adta lehetőségek.
Gondolj csak bele, hogy ha az összes eszköz GPS-el lenne ellátva, akkor a mentők, tűzoltók, rendőrök helyzete azonnal lekérhető lenne egy térképen, az esethez legközelebbi kocsit lehetne küldeni a helyszínre, stb... -
TomKiss
tag
A hálózati leterheltség egyenlőre nem okoz gondot, nem volt ilyen probléma. A közigben pedig fontos lehet, hogy rögzítve legyen a forgalmazás a későbbi vizsgálatok, ellenőrzések miatt.
Persze, helyenként tényleg elég lenne a készülék-készülék közti kapcsolat, de még mindig érdekelne, hogy hogyan oldaná meg az azonosítást, illetve ekkor az összes körzeten belüli készüléken hallani lehetne a forgalmazást.
A csoportba szervezés miatt pedig nem alakul ki káosz. A vezetők egy "vezetői" csoportban vannak, akik hallják a beosztottak forgalmát is, míg a beosztott csak a saját csoportját hallja. Így viszonylag könnyen el lehet szeparálni az egészet.
Ha jól emlékszem korlátlan csoport definiálható, a készüléken pedig csak egy gombot kell elforgatni (thr880), és máris másik csoportban van (persze ha van joga a készüléknek a csoportba lépnie) -
Slax
senior tag
Azért a közigazgatás területén is elég sok helyen lehetne kihasználni a hálózatfüggetlen módot, mondjuk kisebb települések rendőrei, tűzoltások, katasztrófa védelem, nagyobb vasútállomások, nagyobb telephelyek (olajfinomítók, erőművek, bányák) sötöbö. Bár szerintem ha az utóbbi helyeken elkezdik alkalmazni ezt a rendszert, ott engedélyezve van/lesz ez a ficsör. Azért egy baleseti tűzoltásnál (amit manapság már nem neveznék speciálisnak, hanem mindennapinak) a mentők/rendőrök/tűzoltók/katasztrófások forgalmazása egyszerre leterhelhetik a rendszert, a prioritások és a különböző frekvenciák ellenére is. Az ilyen helyszíneken van értelme helyi független módnak a rádiók között, és az irányítók készülékei vannak csak hálózatban a központok felé való jelentéstételre, satöbbire.
Egy országos vállalat persze kénytelen a távolság miatt a hálózati használatra, de telephelyen belüli irányításra nekik is jobban megfelelne. Mikor elindul a telepről, mondjuk kamionnal, egy gombnyomással felcsatlakozik a hálózatra és kész.
Sajnos a kollégák bizalmatlansága miatt fél-duplex módban használjuk. A reggeli kötelező bejelentkezés után sokan ki is kapcsolják a készülékeket. A felső vezetésünk jó része sem tudja használni a Sepura-kat, pedig kiválthatnánk vele a cég mobil költségeinek egy részét, ha a kollégák egymás és a főnökség közötti kapcsolatra nem a céges mobilokat használnák. Bár még egy megszorítás, szvsz a cég begyűjti a mobilokat, és rá lesz szorítva mindenki a rádiókra. -
meroly
veterán
Hát azért csak nagyon speciális esetben lehetne így használni, mert köt a rádió adótávolsága, mint a walkie-talkinál (4-5-6 km). Bár egy telephelyen belül lehet megoldható, de egy országos vállalat biztos nem így használná.
Egyébként ti többségében fél-duplexen vagy duplexen "beszéltek" (rádióztok vagy telefonáltok)? -
Slax
senior tag
Ez a régi urh rádiókon (Motorolla GP300) így is működött. Nálunk ez a 12-es csatorna volt. Hogy az új rendszerben ez miért nem engedélyezett, jó kérdés. Bár TomKiss-nek lesz valszeg igaza abban, hogy úgy nem lehet rögzíteni a beszélgetést. Vagy mert attól tart a hálózat üzemeltető, hogy a cégek inkább úgy használják, ne kelljen hálózat üzemeltetési díjat fizetni.
-
TomKiss
tag
Ez előfordulhat. Mi már konfigurálva kaptuk, és nincs benne.. pont azért, mert akkor a központ kimaradna a forgalomból, és nem lehetne ellenőrizni, "rögzíteni", belehallgatni.
Egyébként érdekes dolog lenne, és kíváncsi is vagyok rá, hogy ahol működik a készülék-készülék közvetlen kommunikáció (központ nélkül), ott hogyan találja meg egymást a két készülék. Merthogy ugye nem biztos, hogy a hatókörben csak az a kettő van
Merthogy ha hívószám alapján hívom a másikat, akkor az már átmegy a központon -
Slax
senior tag
Elkülönítem a hálózattól, központtól független rádiók közötti (minden hatótávolságon belüli rádió által hallott, szal mint a walki-talkie) közvetlen kapcsolatot, és két rádió közötti közvetlen (többi rádió által nem hallott, szal mint a mobiltelefon) kapcsolatot. Az elsőt a tiltás miatt nem tudom kipróbálni (hálózatban működik), utóbbi hálózaton, központon keresztül működik (de hálózattól független módban a tiltás miatt nem tudom, működik e).
-
meroly
veterán
Vagy esetleg olyan szituban, ahol tényleg nincs térerő, pl pincékben, vagy elhagytott helyeken. Szóval maga a készülék támogatja, csak arra lennék kíváncsi, hogy a háttérben meghúzódó komoly infrastruktúra nélkül is képes lenne oly titkos maradni, vagy úgy működik ilyenkor mint egy mezei walkie-talkie csak más frekvencián?
Azért lettetek hirtelen ennyien, mert belerakattam a topik címébe a tetra-t vagy csak úgy ráleltetek?
-
Slax
senior tag
A Sepura menüjében benne van a közvetlen hálózaton kívüli kommunikáció opciója. Szvsz ez szoftveresen van tiltva a készülékben. Így nem használható, amúgy szerintem működne. Munkaterületen (mondjuk gépek között) több értelme van, mint a jó néhány kilométerre lévő átjátszón és központon keresztüli hálózatot terhelő kommunikációnak.
-
meroly
veterán
Én pont úgy értelmezem, hogy mindennek ott van lényege, ahol nincs lefedettség, ergo, nem tud csatlakozni az infrastruktúrához, hanem úgy működik mint egy walkie-talkie, csak a tetra-val több funkciót kihasználva (titkosítá, csoport, egyéni hívás stb.)
-
TomKiss
tag
-
meroly
veterán
EDR-nél hogy működik a két készülék közötti direkt kommunikáció? Úgy mint a walkie-talke-nál, csak digitális átvitellel? Itt mekkora a hatótávolság? A hullámhosszóból max 3-4 km-re tippelek rossz viszonyok mellett. De ehhez akkora teljesítménnyel kell mennie mint egy toronynak, nem? Vagy én értem félre?
Itt akkor a központ nem is "tud" minderről? -
bs73
csendes tag
Igen, volt olyan telefon is!
Az az Ericsson GH197-GH198-as modellje volt!
Akkora volt, mint egy féltégla, de már GSM készülék az is!
A 06-60-at egy szervíz monitorral le lehetett hallgatni,mert nem volt semmi beszéd kódolás és teljesen analóg volt.
Nem úgy az EDR!
Ott már csak vartyogást hallasz!
Hacsak nincs a zsebedben a beszéd kitömörítési algoritmus a titkosítási kulccsal. -
meroly
veterán
-
bs73
csendes tag
Igen, megrendelhető a Tetrafórumon!
Ajánlom figyelmedbe!
A 06-60-ba nem volt SIM, ugyanis úgy fordulhatott elő, hogy egy a trönkölt-analóg távközlésben jártas többszörösen büntetett előéletű ismerősöm megbolondítva a Benefon telefon flash vagy e-eprom területét(már nem emlékszem),a csúnyán jól kereső vállalkozó keresztapja vonalán beszélt!
Az a rendszer első felállásban még megengedte, hogy egyszerre több telefon fel legyen jelentkezve a hálóra!Aztán később ezt is kijavították.
Ezt a technikát a tőlünk nyugatabbra lévő országok már nem használták, mi még azon telefonáltunk!
Majd a "hülye" magyar feltörte!Ezt követően üzletszerűen árulta a trükköt és vele együtt többen is az országban!
Nem mondom,hogy az Ő találmánya volt(mert ahhoz kis ember palánta volt),de ez így ebben a formában igaz!!!
A SIM-et, a telefon kártyáktól eltérően viszont nem lehetett feltörni!(Mostanában törték fel a GSM 64bites titkosító A5/1-es fantázia nevű eljárását!)
Tehát nem volt benne SIM! -
meroly
veterán
Találtam egy szakkönyvet a témában:
A TETRA rádió és ön
Egész jó lehet.... -
bs73
csendes tag
A SIM-re, én úgy tudom azért nincs a készüléknek szüksége, mert a Pro-M nem egy közüzemi szolgáltató-kormányzati szolgáltató.Ebből csak egy van!
Nem kell a készüléknek pl 3 féle SIM-et fogadnia, vagy nem fogadnia, tehát ebből adódik, hogy az üzemeléshez és azonosításhoz szükséges ID benne van a vas valamelyik memójában.
Olyanra gondolok, hogy pl:IMSI a SIM-nél, van az EDR-nek is,csak az szerves része a készüléknek és egy picit más az elnevezése.
Tehát a hálózatra fellépésnél a készülék ugyanúgy használ azonosítót!
Ilyen volt a trönkölt-analóg 06-60is!
Ott is benne volt a készülékben az azonosító!-ha emlékszel még rá! -
meroly
veterán
Köszi, a pro-m oldalát már nézegettem, nem hiszem hogy túlságosan segítőkészek lennének ezen a központi mailcímen, de lehet majd bepróbálkozom, igazából valaki ismerettsége révén könnyebb lenne, de természetesen nem akarlak kellemetlen helyzetbe hozni.
Nem kimondottan a tetra érdekel, hanem az EDR. És mivel ez tetra alapokon nyugszik, így az is benne van.
Viszont az oldal szuper, köszönöm
És köszönöm a sok infót is mindenkinek! -
bs73
csendes tag
Ha ennyire érdekel a Tetra, akkor ajánlom Neked az alábbi két címet:
info@pro-m.hu
tetraforum.huKözvetlen Pro-M-es elérhetőségeket nem nagyon szeretnék adni, remélem megérted.
Még a végén fenékbe billentenek.
Az előbbin érdeklődhetsz esetleg elérhetőségekről, főleg, ha ebben az irányban tanulsz.
Az utóbbinak tagja is lehetsz és itt is rengetek infót találsz.
Tőlem/tőlünk itt a fórumon esetleg gyakorlati tapasztalatokat hallhatsz, az sem utolsó!
Sztem a kettő ér egy egészet!bs73
-
bs73
csendes tag
Üdv!
A Tetra nem CDMA-t, hanem TDMA-t használ és ez bizti!
Az erősen szakmai részről küldök Neked egy kis privát mailt!
A hálózatot, ha jól emlékszem 42e. terminál kiszolgálására tervezték és ma úgy emlékszem talán 36e. terminál működik a hálózaton,tehát nincs még kihasználva.
A Pro-M bejelentette, hogy a civil szférát bevonva, ha a terminálszám megnövekszik, akkor nagyon kis anyagi ráfordítással 60e.-re tudja a rendszer kapacitást növelni. -
meroly
veterán
TDMA? Azt hittem ez már CDMA-t használ. A hang minősége úgyse lesz jobb, mert a mintavételi freki 8kHz, mert a hanghoz a 4kHz is elég (Shannon törvény). Húúú az elméleti részét igen vágom
Jó lenne belőletek még több infót kicsikarni, mert ez vajmi kevés egy 40-50 oldalas szakdogához...
Az üzemeltető a Pro-M Zrt, ami a T-home leányvállalata lett vagymi, akkor lehet náluk kellene érdeklődni. Azt, hogy miért nem kell SIM, még mindig nem értem, de igazából jövő félévben vár rám a mobil távközlés tárgy, ott majd kiveséztetem az előadóval, hogy sim nélkül hogy tud működni a dolog
Ja a tornyok száma is elég, mert asszem 50ezerre tervezték a hálózatot, jelenleg 35ezren használjátok. -
bs73
csendes tag
"Aha, szóval ezek 450MHz-en mennek? Azért lett leállítva anno a Westel0660, mert kellett a frekvencia. Egyébként sokkal költséghatékonyabb, mert kevesebb torony kell, nagy a hullámhossz, tovább eljut.
Hogy használod? Itt mi a szolgáltató? Vannak percdíjak? Van sim kártya? Hangminőség?"-
-Csak nálunk mennek 400MHz közeli sávban!
A világon ugyan az a gyártó 3 féle készüléket készít!
Vannak a 400MHz környékiek, az 500MHz környékiek és a 900MHz környékiek!
Nem mondhatok pontosabb infókat, mert nemzetbiztonsági kategória
Mi a 400MHz környéki rendszert használjuk.
A 450MHz-es rendszer nem most lett leállítva, hanem 9 és fél éve.-ott voltam, mert egy-két BTS-t én kapcsoltam ki, bár már nem üzemelt.Az a rendszer a valamikori Westel 06-60 volt és a Westel 900 divízió valahogyan ebből a csapatból vált ki és a végén ezt a céget ette meg a valamikori "leány vállalat".
A 06-60 nem azért lett leállítva mert kellett a freki, fordítva viszont igaz:azért is választották ezt a sávot, mert ez volt éppen szabadon, a valamikori 450MHz-es környékén.
A tornyok száma kb a huszad része a GSM tornyok számának, ezért érthető a helyenként csak kültérben, vagy még ott sem teljesen korrekt térerő.
A hullámhosszban igazad van, a 450MHz környéki freki hullámhossza kb a kétszerese a GSM freki hullámhosszának:ergo jobban terjed, de világot ez sem vált meg!
A szolgáltató nem tudom mennyire publikus, de benne van a T-Mobile is!-valamikori W900!
-rendszeren belül nincsenek percdíjak, sok esetben nem lehet nyilvános hálózati irányba telefonálni..., de pl én egy kód beütése után ezt is tudnék, mert fix készülékem van és a szolgáltató kiszámlázza, tehát nem használom.
A SIM helye az összes készülékben ott figyel, de mivel csak a "vas" tudja és a software nem, így a készülék nem igazán reagál a bele helyezett SIM-re.
A hang minősége nagyon sok esetben kiváló, egészen addig, amíg megvan az a minimális térerő, hogy a betömörített hangot, a TDMA u.n.keret jelzéseket megfelelően értelmezni tudja a készülék. -
meroly
veterán
Köszönöm a sok-sok infót és tapasztalatot a rendszerről, és várom is még, ha van valami!
-
bs73
csendes tag
'az autóikba szerelt elvileg tudja a gateway-t(térerő hiányos helyeken DMO-t játszik át TMO-ra)." - ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy átjátszóként üzemel a kocsiban lévő készülék?-igen!
Így ahogyan mondod!
Pontosan erre lett kitalálva!Ha bemegy a tűzoltó egy épületbe, vagy esetleg pincébe, el lehet gondolkodni azon, hogy hol fog és milyen térerőt találni.
Így ez a dolog kipipálva!
De sajnos ez sem mindenre megoldás!Sajnos az a főnök, aki eladta az alkalmazottai egészségét, az nem a telephelyen dolgozik.
Az kb 3 km-rel odébb!
Így könnyű!
Engem, meg nem zavar, mert 5 napból 4-et vidéken vagyok. -
usza
tag
'az autóikba szerelt elvileg tudja a gateway-t(térerő hiányos helyeken DMO-t játszik át TMO-ra)." - ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy átjátszóként üzemel a kocsiban lévő készülék?
Az a 6KW-os torony nem gyenge. Én bizony nem szívesen dolgoznék mellette napi 8 órát...
Az a főnök sem gyenge, aki eladja a melósai egészségét koszos havi 10 lepedőért... -
bs73
csendes tag
"Bár a frekvencia lejáratra nem tudom miért hivatkoztak, ha Te úgy tudod, hogy a kormányőrségnél még használják a mai napig..."-
Nemcsak a kormány őrségnél!
Mi sem szereljük le az átjátszókat, csak kikapcsolom.
A helyükön maradnak az antennák még egy évig, a berendezésekkel együtt.
A tűzoltóknak országosan is bent van párhuzamosan az autóikban az URH és az EDR-nem bízzák a véletlenre!-pedig EDR-ből is extrát kaptak, mert az autóikba szerelt elvileg tudja a gateway-t(térerő hiányos helyeken DMO-t játszik át TMO-ra).
Tehát gyéren ellátott, kis térerővel bíró helyeken az autóval odaállnak az épület mellé(ha másért nem, az oltás miatt) és az autó "kis átjátszója még mindig jobban elérhető, mint a bázis állomás-ami átfordítja a bázis felé és így tud kommunikálni a parancsnoksággal is-akár.
Az lehet, hogy a freki senkinek sincs meghosszabítva, de annyi szabálytalan dolog van kis hazánkban-miért pont ez lenne kivétel alóla?!-főleg, ha az életükkel játszanak egyesek!
Az, hogy a frekvenciát nem hosszabították meg a közszférában, az több változós-szerintem!
A meglévő frekvencia tartományt még jobban(még kisebb tűréssel)felosztották és így már a régebbi pl:Motorola GM300 nem tudja.GM340,350,360 még simán áthúzható!
Miért költsenek tovább a régi analóg rendszerre, ha van modernebb, ami digit....és, hát ott van az EDR lobbi is!
A hajósoknak pl megmarad a sáv-az nemzetközi, így nem változtatható.
Egyébként a régi rendszer sem volt sokkal rosszabb, mint a most ránk sózott.
A GP300 lehet, hogy nem tudta, hogy ki hívott(nem volt telefonkönyve),de a GP380 már ezt is tudja+még sok más okos dolgot!
Az élettani hatásról meg csak annyit, hogy a GSM 2W ERP-vel ad!
Tehát,ha nincs a közelben bázis(ami manapság nehezen elképzelhető-de a 90-es években még nem volt az)2W-al nyomjuk a fejünktől nem egészen 1GHz-en!!!
Akkor a GSM élő szövetekre gyakorolt hatásainak megállapításánál hogyan is mondhatták ki azt, hogy nem káros?
Akkora elektro szmogban élünk, hogy azt már észre sem vesszük!
Csak még egy szösszenet!-A cég ahol dolgozom, a telephelyen lévő 65m magas tornyot kiadta egy országos rádiónak potom 10e HUF/hó áron úgy, hogy a torony alatt és közvetlen közelében kb 100 ember dolgozik a szabadban és irodákban-közben az adóantennák 6kW-al nyomják=6000W!!! -
Slax
senior tag
Még nem találkoztam lefedettség gonddal. Egyszer kíváncsiságból magammal vittem pestre a készüléket, és nem volt gond a kapcsolattal. Ellenben kollégám viszont két egymásutáni percben nem talál ugyanott ugyanannyi térerőt, fehér folt. Most írják össze nálunk a fehér foltokat, aztán a rendszer üzemeltetőkkel végigjárják, és ha tényleg gond van a térerővel, lefedettséggel, akkor egyszer talán kiigazítják. Elvileg.
-
usza
tag
Az előnyök felsorolásában teljesen igazad van. De vidéken nagyon sok lefedetlen, ill. gyenge térerős hely van egyenlőre sajna. Annyit azért ki kellett volna várni, hogy ne legyen ilyen sok holtpont vidékszerte... Sokszor az ember a saját mobiljával kénytelen besegíteni, mert a tetra éppen nem hajlandó működni, és 5 perc alatt 10-szer bont le a vonal.
-
Slax
senior tag
Nekem nem volt gondom sem a régi urh rendszerrel, amin Motorolla GP300-kat használtunk, sem a Tetra/EDR hálóval, amin Sepura SRH3800W-ket használunk. Az urh-ban nem tetszett a kis akkuidő (1 nap, de ha 8 óra elteltével rögtön kikapcsoltad akkor 2x8 óra), nem volt zárt vonal (ha forgalmaztál, akkor mindenki hallotta azon a frekin/csatornán), nem volt híváscsoport és hívóazonosítás (csak a számot írta ki, de nem is tudott mást), telefonkönyv, bármi beállításához laptop és dokkoló kellett, valamint nagy volt és nehéz. Jó volt a térerő, lehetett ütni vágni (szöget a deszkába, villáskulcsot a csavaron), mivel víz mellett dolgozom, sűrűn kapott azt is (pedig elvileg max cseppmentes, ennek ellenére szedtem ki köbö 1.5 méter vízből is). Az új rendszerhez kaptunk új készüléket, aminek egyelőre nem találok negatívumot (hacsak azt nem, hogy mivel könnyebb, és nem olyan robosztus, nem tudok vele egy szöget beverni). Jó térerő, akku simán megy 2 napot egyhuzamban (3-4x8 órát ha kikapcsolom időben) könnyű, nem feltűnő, van zárt vonal két készülék között, van híváscsoport, azonosítás (ha a telefonkönyvben benn van a szám akkor a hívó nevet írja ki), központi menedzselés (hálózaton keresztül állítható szinte minden a készüléken), és ez is bírja a vizet. Sim kártyának van hely, de nem használjuk, nincs engedélyezve ez a ficsör, mert sokba kerül (a híradósaink szerint egy vagyonba, de pontosabban ők sem tudják, mert csak az áraktól égnek álló hajú főnöktől tudják ők is).
-
usza
tag
Az előbb még elfelejtettem egy linket, aki vágja az angolt annak ez sem rossz...:
http://www.whale.to/b/rifat7.html
Dióhéjban az élettani hatásokról is. -
usza
tag
Köszi, jó a link!
Egy biztos, az előző rendszer is drága volt, ez is az, de ha már lejárt 2008 dec. 31-én a frekvencia, váltani kellett. Főleg mert ha jól tudom az előző típusnál már szervízelési és alkatrész utánpótlási gondok is voltak. Bár a frekvencia lejáratra nem tudom miért hivatkoztak, ha Te úgy tudod, hogy a kormányőrségnél még használják a mai napig... -
bs73
csendes tag
Én úgy tudom, hogy ott is használják.Bár vannak hangok, miszerint a Tetrát már nem szeretnék használni, úgy ahogyan az osztrákok sem-de az megint más.
Én úgy tudom, hogy drágának találják és a szolgáltatás/ár e két ország vezetői szerint nincs összhangban.
Angliában 344 tartományban lehet elérni a Tetra szolgáltatást-kérdés az, hogy ez mennyire pontos?-Magyarországon 18 megyében van Tetra szolg. a Tetra hivatalos WEB szerint:
http://www.tetra-association.com/tetramou.aspx?id=2413
Ha gondolod, Te magad is utána járhatsz a fent nevezett WEB címen! -
usza
tag
Köszi a kiigazítást!
Viszont gondolom nem hülyék az angolok, hogy mégsem a tetrára voksoltak.
A kormányőrség nem véletlen maradt a régi technikánál. A parasztnak jó lesz az új, sz_r lefedettséggel, de kiváló honatyáink biztonságáért nehogy már még a térerővel is meg kelljen küzdeni... -
bs73
csendes tag
Most így élből nem vágom a típusát, majd rákérdezek. Asszem Saber I. típusnevű volt...-A motorola amiket lecseréltek a készenléti szervek sokszínű volt.
A kézi modellek GP300,GP340,360,380-és a mobil GM300-tól...GM350,950,-340,360 és a többiek.
Nagyon bevált rendszer volt-annyira,hogy a kormányőrség a mai napig is használja!
Ők ebben hisznek-és erre van meg a technikai háttér. -
bs73
csendes tag
A készülékek (nem árulok el nagy titkot) 1.5W-al nyomják!
A mobil terminál (autóban) 5W-ot tud!
A kukába dobott rendszer(amit cseréltünk a Tetrára)csak a kézi ment 160MHz-en 5-7.5W-al,a mobil olykor 25W-al szántott!
Sztem egyáltalán nem gond élettanilag-legalábbis az előző rendszerhez képest. -
-
meroly
veterán
Ja az élettani dolgot megértem, elvégre 450MHz-en megy a dolog, ami jó, mert nem kell olyan sok torony (nagy a hullámhossz, ergo messzebb megy), de viszont a készüléknek is nagyobb teljesítményen kell mennie, hogy kapcsolatban maradjon. De ez nem napi használatra való rendszer, hanem szükség esetén, nem?
-
usza
tag
Üdv!
Én is napi szinten használom ezt a retket. Pesten tuti, vidéken nagyon sok helyen gáz vele a kommunikáció.
Engem igazából egy dolog bosszant csak ezzel a rendszerrel kapcsolatban: Angoloknál nem vezették be, mert élettanilag problémás a történet. Persze ezt nem reklámozzák sehol...
Sebaj, ez is elfér a púpjaink mellett a hátunkon... Én így szeretlek Magyarország!!! -
üzemidő tekintetében a gyátói specifikációk hozzávetőlegesen fedik a valóságot, helymeghatározós készülék esetében persze csökken az intervallum.
méretre kicsit bumfordi, de a kialakítása miatt viszont jól bírja a gyűrődést, ha leejted, meg sem kottyan neki!
a kormányzati és a titkos hálózat? hát, mindenki gondoljon amire akar...
apróbb civil szervezeteknek szerintem nem megfizethető ez... -
meroly
veterán
Oké, nem akarlak kellemetlen helyzetbe hozni, az eddigieket is köszi.
Találtam egy érdekeset:
[link]
Itt azt írják elméletileg kormányzati engedéllyel kvázi civil szervezetek, cégek is csatlakozhatnak, csak nem biztos hogy megéri. Egyébként pont olyan szférában dolgozom, ami rajta van a listán
Még arra lennék kíváncsi, hogy ezen az ábrán szereplő kormányzati, és titkos hálózat micsoda, de erre úgyse kapok választ......Akkor magáról a készülékről tudsz nyilatkozni? Akku pl hogy bírja? Mivel nagy a nyaláb, az igaz hogy nagyon távolságot lehet lefedni, de nagyobb teljesítmény is kell ahhoz hogy felvegye azt, kvázi többet eszik a készülék. Méretre tényleg olyan bumfordi?
Szerk: most néztem meg a speckóit ennek a tetra thr880i-nek:
Készenléti idö max. 25-40 óra
Beszélgetési idö max. 11-25 óra (5/5/90)
Akkumulátor típusa Li-Ion
Akkumulátor kapacitás 1800 mAh -
meroly
veterán
Ez nagyon jó köszönöm.
Díjakat nem találtam, annyit elárulsz/elárulhatsz hogy mindennek mennyi havidíja van hozzávetőlegesen, hamár percdíjak nincsenek.
Rádiózás alatt a walkie-talkie-t érted csak tetra-n keresztül megy?
Kíváncsi lennék hogy kezeli a hálózat a felhasználókat sim nélkül, gondolom a készülék azonosítja, de akkor telefonszáma sincs?
Kívülre (GSM-re) lehet hívást indítani? -
céges szinten használom, így sajnos nem mindent írhatok le amit tudok/szeretnék, de röviden; nincs sim kártya, a hangminőség térerő függvényében egész jó, úgymond percdíj nincs, de nem olcsó mulatság...
lehet vele rádiózni - meghatározott csoportokon belül -, van egyéni hívás - mint amikor egy mobiltelefonról felhívsz egy másikat -, van sms küldés, a helymeghatározás jó, és még sorolhatnám...
a szolgáltatóról itt olvashatsz bővebben; link -
meroly
veterán
Aha, szóval ezek 450MHz-en mennek? Azért lett leállítva anno a Westel0660, mert kellett a frekvencia. Egyébként sokkal költséghatékonyabb, mert kevesebb torony kell, nagy a hullámhossz, tovább eljut.
Hogy használod? Itt mi a szolgáltató? Vannak percdíjak? Van sim kártya? Hangminőség? -
meroly
veterán
Kevesen tudják, de Magyarországon nem három, hanem négy mobilszolgáltatói rendszer van. A negyedik neve EDR, azaz egységes digitális rádiórendszer, és az állam tartja fenn a védelmi szervek - tűzoltók, mentők, rendőrség - munkatársainak.
A jövő évi költségvetésben a rendszer fenntartására az előírtnál 20 százalékkal kevesebb pénz, 8.9 milliárd forint jut, miközben inkább fejleszteni kellene. Az Index információi szerint az erősebben árnyékoló betonépületekben, pincékben ugyanis gyakran szűnik meg a bevetésen lévő tűzoltók és az autó közötti kapcsolat.
A lap kitér arra is: éppen a térerőproblémák miatt kapott felmentést a rendszerbe lépés alól a Kormányőrség, a Nemzeti Nyomozó Iroda, és a rebiszes kommandó, mert az EDR az épületeken belül nyújtott teljesítménye veszélyeztette volna a szervezetek akcióképességét.
Az EDR-be beléptetett szervezetek már tavaly sürgették a térerőgondok megoldását, amely új bázisállomások építését és átjátszók telepítését jelentené.
forrás: Mobilport
Ez nagyon érdekes téma, eddig nem is hallottam róla. És ami a legfőbb, hogy tetra alapokon nyugszik.
Itt van még pár hírmorzsa:
Elkészült a tetra rendszer
Már Tetra-telefonokkal küzdenek a rendőrök?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politika
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Corsair 850W
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest