Keresés

Aktív témák

• D4rkm4n

őstag

válasz gbnbrd #46231 üzenetére

Szerintem mindegyikőnk végigjárta azt az utat, amelyre Te most léptél. Emlékszem, én minősíthetetlen képeket készítettem egy HP Photosmart M407-es géppel és akkor meg voltam róla győződve, hogy amiket lőttem, szépek lettek. Meg voltam én is sértődve amikor leszólták a fotóimat. Aztán ahogy nézegettem a hozzáértők képeit és az azokra érkező kommenteket, kritikákat, akkor jöttem rá, hogy még van hova fejlődnöm.

Gondolom több embernek feltűnt, hogy nem írok itt véleményt a fotókra. Ez azért van, mert az elmúlt 1-2 évben sajnos túl sok dolgom volt (két mester szak az egyetemen, közéleti szerepvállalás, stb...) és ez idő alatt a legtöbb fórumozó ügyesebb lett mint én, így nem is tudnék az általuk készített fényképekről releváns véleményt írni.

Egy szó mint száz, ne sértődj meg, hanem tanulj, ahogy itt mindenki tette és teszi! Ha ezt megfogadod, akkor üdv a klubban! :)

• Morgal

aktív tag

Adok egy jó tippet, elsőnek is ismerd meg a gépedet az elsőtől az utolsó beállításig. Ha már érzed a géped és tudod mire képes akkor tud neked igazán segíteni. Ezt most azért írom, mert van olyan ismerősöm aki több év fotózás után fedezett fel új funkciót a gépében :W A fotózásról meg annyit, hogy mielőtt bármit is csinálsz három kérdésre kell válaszolnod magadban:

Mit? Hogyan? Miért?

Ha ezekre tudod a választ, akkor munkához is láthatsz és valószínűleg egy tudatosan átgondolt fotó lesz a te tudásszinteden megvalósítva.

Amíg csak kattintgatsz és a véletlen szüli a fotóidat, addig csak a nagy számok törvénye érvényesül. Ha nincs ötleted és erre a hármasra sincs válasz az ötleteddel kapcsolatban, akkor olyankor ne is exponálj, mert csak elvesztegetett idő, expószám...

• kiskornel

addikt

válasz gbnbrd #46223 üzenetére

Ez a kép nem rossz. Némileg fakó, és egy kicsit lehetne visszavenni a csúcsfényekből is. Tartalmilag szerintem rendben van. A ruha a melleket hivatott kihangsúlyozni, és a fotó ezt fel is erősíti.
    Már az első hsz-edben linkelted a galériád, átnéztem, és ezt az egy képet jónak találtam már akkor is, de a többi kép alapján ez a kép csak véletlen műve...

Pár gondolat: az itt levő emberek úgy mondanak véleményt, hogy feltételezik, tudatos fotózás eredménye a kép. Ha valami elmosódott a képen az azért mosott mert a készítője olyannak szánta. Ha belóg egy ág, akkor azért lóg be, mert azt oda tervezte a készítője.

"Tudom, hogy nem tökéletes, nem éles, szóval semmi sem jó rajta, de nekem kifejezetten tetszik"

Ebből az derül ki, hogy nem tudatos fotózásról van szó, hanem csak a véletlen műve. Ettől persze még jó a kép, de hiába mondaná valaki is, hogy csak így tovább a technikával, ha ez csak a véletlen műve. :U
    Kezdj bele a tudatos fotózásba. A "lassan 8 éve fotózok" kijelentés ez esetben 8 év kattintgatást jelent. A hova továbbot el kell döntened: vagy nekiállsz a tervszerű fotózásnak, vagy csupán a véletlenre bízod a képeidet.
    Ha bármi gondod van a fényképező beállításaival, akkor még inkább a kezdő fotós topicba linkelj. Itt már feltételezik, hogy a gép az egyik testrészed, és azt nem kell magyarázni, mit hol, hogyan.

Javaslom egyelőre minden képre szánj 15 percet. Épületnél megállsz, átgondolod mit szeretnél fényképezni. előveszed a gépet, megnézegeted, hol lenne az ideális. Átnézed a teret, ha nem odavaló tárgyak vannak azt eltávolítod, vagy keresel más helyet, ahonnan nem látszik. Ekkor felállítod az állványt, összerakod a felszerelést. Fényt mérsz, beállítod a gépet. Egy utolsó kukkantás, és a távkioldóval katt. Próbálj meg extrém látszögeket találni a képeidhez, amit ritkán lát egy arra járó turista.

• Sir Riccio

addikt

Az, hogy egy kép hemzseg a hibáktól, még nem jelenti, hogy egy adott stílusirányt képvisel, pláne amit manapság divatfotózás címén művelnek egyesek (nem tudtam megnézni amit linkeltél így általánosságban írok) az helyenként durvább mint amit fotóművészet apropóján "alkotnak" megint mások, nem kommentálnám, nem hiszem, hogy az az út amire rá kellene lépned.

Ettől függetlenül nem a személyeddel van bajunk, leírtuk, hogy melyik képpel mi a baj, ezt pedig pont azért tettük, hogy legközelebb ezeket a hibákat ne kövesd el. Linkelj továbbra is képeket és próbálj tanulni az itt leírt kritikákból, én személy szerint nagyon sokat köszönhetek az itt olvasott véleményeknek.

• madgie

titán

A topik címe: Haladó fotósok digitális fényképei.

Te nem vagy az, röviden ennyi. Nem kell megsértődni, van topik a kezdőknek is.

• gab.m

senior tag

Ez a kép nem elérhető, nekem legalábbis.
    Figyelj. Az látszik a képeiden, hogy nagyon amatőr vagy, és sajnos túlságosan jónak találod a képeidet. Ezt az embertelen nagy vízjel is mutatja. Ha portréfotózásban akarsz elmélyedni jobba, vegyél könyveket világítástechnikáról, portréfotózásról, járj el workshopokra, nézz oktatófilmeket, stb. Ezek a képek egyszerűen (még..) nem ütik meg az itteni színvonalat, amiket mondjuk Coxer vagy Riccio mutat.

• Fejo

őstag

válasz gbnbrd #46222 üzenetére

"A bemozdulás valószínűleg a szél miatt volt, mert ha jól emlékszem, szeles este volt akkor."

Te most viccelsz, ugye? Én ez esetben úgy kukázom az egészet, mint a huzat... :U
    Abba most ne menjünk bele, hogy az mit jelent, ha Te tudva és látva, hogy bemozdult a kép azt még össze is pakoltad panorámának és átadtad bárkinek is... :W
    Bár nagy az Isten állatkertje, de nehezemre esik elhinni, hogy ezért valaki még fizetett is... :U

Tudom, hogy nem tökéletes, nem éles, szóval semmi sem jó rajta,

Megtennéd, hogy megtiszteled az itt lévőket azzal, hogy olyan képet nem linkelsz, ami még a Te izlésednek sem felel meg és úgy rossz, ahogy van...? :U :W Köszi előre is...

• Sir Riccio

addikt

Amire - a topic - NEM való:
    -rossz képek céltalan mutogatása, önostorozás, önsajnálat, önmagunk és egymás fikázása
    -lélekápolás
    -gyermekmegőrzés, amíg anyu vásárol

Megnéztem az általad linkelt, illetve az albumban található többi képet is. Általánosságban elmondható, hogy a képek bemozdultak, rosszul komponáltak, rossz a fehéregyensúly, helyenként még a fő téma is rosszul van kiexponálva. Nyugtass meg, hogy ez az album nem megrendelésre készült. Nem akarlak megbántani, de ha jól tudom van egy amatőr fotósoknak fenntartott topic is itt a fórumon.

• csakb

őstag

Az ötlet és a megvalósítás nekem tetszik, csak az nem jön át, hogy a mozgás érzékeltetésének mi a szerepe a képen. A zsúfolt háttér elvonja a figyelmet. Megfelelő témánál, megfelelő pillanatban szerintem nagyon hatásos lehet a technika.

• D4rkm4n

őstag

Ha tudod, hogy nem jó kép, akkor miért osztod meg? :P

• Fejo

őstag

válasz gbnbrd #46217 üzenetére

2. kép: Szintén ISO 100, és a forgalom nagy örömére állvánnyal készítettem, a végén pedig az autopano giga-val raktam össze.

Most a Szabadság-hídas képről beszélünk, ugye? A forgalom legnagyobb örömére...? Nem a rakpart közepén állítottad fel az állványt, hanem lent a köveken... BTW erős a gyanum, hogy a kép jobb oldali része finoman szólva sem éles (bemozdult), persze ekkora méretben ezt nehéz eldönteni...

Ezt valaki megrendelte?

• Morgal

aktív tag

válasz gbnbrd #46183 üzenetére

gbnbrd:

1. témailag számomra elhanyagolható, viszont az expó nincs a helyén

2. jó a szerkesztés, de nem részletes a kép, pedig egy ilyen szép széles képnek egyik lényege lenne, hogy jól elkalandozunk a látnivalón

3. a nem túl érdekes téma ellenére szerintem lehetne belőle érdekesebbet csinálni, mégpedig hogy átteszed feketefehérbe és kicsit máshogy vágod, hogy jobban fussanak a vonalak

Fejo:

Ez a szokásos utómunkád szerintem sokkal jobb, itt látszik igazán, hogy a képeid így is jók nem kell rá vignette meg erősebb kontraszt.

• cOxeR

Ármester

A képekről szerintem bőven megírták a többiek a dolgokat, viszont amit én javaslok, hogy elsősorban a képeket itt célszerű nagyban megmutatni. Ezek a kisméretű, részletet így egyáltalán nem tartalmazó képek, nem túlzottan élvezhetőek, és értékelhetőek.
    Fehéregyensúly és szerkesztési problémák tucatjával küzdesz, szinte a legtöbb képeden, érdemes lenne picit belekóstolnod, hogy mi mindent lehet egy nyers képből kihozni.
    Próbálj meg itt visszaolvasni, sőt az amatőr szekcióban is tudsz nézelődni, ott is vannak hasznos dolgok.
    Viszont örömmel várjuk a további képeidet! :)
    Logózás meg mindig is vitatéma lesz, alapvetően nincs semmi értelme... és mégis van. ;)

• Fejo

őstag

Portré, modell és amúgy ember fotózásban elég kezdő vagyok, azt majd nálam szakavatottabbak véleményezik. Nézzük a másik kettőt.
    Előre leszögezem, nem bántásnak szánom amit írni fogok, pusztán a saját érzésem, véleményem, ami nem biztos, hogy egyezik másokéval is. Számomra a templom részlet turista fotónak sem az igazi. Belógó villámhárító, "levágott" homlokzat sarok... Ezekre ha legközelebb figyelsz, akkor már megérte billentyűzetet ragadni. ;) De, hogy jót is mondjak, a két kereszt szerkesztése jó, mindkettőt kb a függőleges harmadolókra szerkesztetted.
    A Szabadság-hídassal az a problémám, hogy éjszakai fotót (legalább is ilyen jellegűt, ahol az ég is szerepet kap - ez alól egy kivétel van, ha tüzijátékot fotózol) a "kék órában" készítünk, utána nem szerencsés. A kevés fény miatt sok helyen bebukott, és sok helyen kiégett a híd. Szerkesztésileg nem rossz, a tükröződésből hagyhattál volna többet (esetleg legközelebb ki lehet próbálni egy ND szürőt és hosszabb záridőt, amin a víz "kisimul", csak mint érdekesség). Nekem fura a balra dőlés, de ez utólag is javítható.

Remélem nem vettem el a kedved - nem volt szándékom és talán tudtam írni valami hasznosíthatót is. ;)

Linkelj még képet/képeket, amiről úgy gondolod, hogy az/azok a legjobbak. Biztos fogsz kapni segítő szándékú tanácsokat a többiketől is. :K

• fsb1000

nagyúr

A 2. szerintem nem rossz.
    Ami a legjobban zavar, hogy a fotóra ráírod a monogrammod.
    Ezek még kezdő fotók.... a szignózás más szinteken is kérdőjeleket vet fel.

• fattyu

veterán

Nem bántás de van egy amatőr fotós topik.

1 zajtenger mi a téma? csokor? mér van körülötte gyerek? Ha meg a gyerek akkor nem lenne baj szemkontakt... vagy arc

2: olajfestménynek csak csak de fotónak nem az igazi. állvány alacsony iso mert a technikád ezt nem bírja.

3: tető. túlhúzott narancs nemjó vágás.

• Clemi

veterán

válasz gbnbrd #46181 üzenetére

Kiválasztod a képet amiről véleményt szeretnél, és a hsz ablakban a kattintható kódok közül kiválasztod a "kép" gombot, a felbukkanó ablakba bemásolod azt a linket amit a kiválasztott képen jobb egérgombbal kattintva "kép url-jének másolása" során kapsz ez jó ha egy kisebb méretű előnézeti kép. Ezután megnyitod a képet teljes méretben, és a böngésző címsorából lemásolod a címet, majd a hsz ablakban most a "Link" gombot választod, és a felbukkanó ablakba bemásolod azt amit az imént a kép megnyitásakor a böngésző címsorából kaptál.
    Ezzel van a hsz-ben egy kisebb kép és alatta a teljes képre mutató link.

Ha a képet akarod egyben linknek is, ahogy itt láthatod legtöbb hsz-nél akkor:
    A második kódsorban a "[link]" szöveg helyére az első kódsort (amivel a kép előnézetét kaptad) áthelyezve, a végső hsz-ben csak egy kisebb kép lesz, amire kattintva lehet eljutni a megmutatni kívánt képhez.

• Clemi

veterán

válasz gbnbrd #46178 üzenetére

Szerintem így nem fogsz.... egyesével, kettesével linkeld ide a képeket előnézeti képpel.

Aktív témák

Hirdetés