- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Google Pixel topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- A Sony bemutatta eddigi legjobb és legdrágább zajszűrős fejhallgatóját
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
hát az elején csak 1 entert ütök. azt hiszem ilyenkor a 2.2-es kernel indul.
a hibát angulul nyomja ki. le okézom, és visszadob az install menübe. a kurzor megint a hálózat installálásán van. ha lejebb megyek 1-el, akkor ott van a billentyúzet beállitása. innentől érdekes számomra, és ezért kérdeztem a menetet, ugyanis a billentyűzet nekem ilyenkor már rég be van állitva /magyar,qwertz, 101 gombos/
egyébként az adsl modemre egy router van van dugva. tehát van egy kis helyi hálóm
a kárty már régóta müködik win alatt.a hibát angulul nyomja ki.
Hát ettől én még ne, tudom, hogy mi az
Na mindegy, próbáld meg 2.4-es kernellel...
Azt úgy kell, hogy nem csak egy entert nyomsz az elején, hanem kiválasztod a 2.4-es kernelt...
Asszem bf24 aneve... -
zrubi
senior tag
a telepitőben én csak 1 8139-es meghajtot láttam, de nem akart neki sikerülni.
viszont mikor probálta a hálózatot érzékelni, a routeren mint a karácsonyfán ,villogtak a ledek.
még arra lennék kiváncsi, hogy az install menüben a külöböző menüpontok, ha minden jól megy jönnek egymás után, vagy nekem kell a kurzorral lépkedni, hogy mit akarok?a telepitőben én csak 1 8139-es meghajtot láttam, de nem akart neki sikerülni.
Akkor kérdések:
- milyen kernellel próbáálsz telepíteni: 2.4 vagy 2.2?
- pontosan mit jelent, hogy nem akar neki sikerülni?
- modul betöltődik, vagy annál ad hibát, ha igen pontosan mit
- milyen neted van? ADSL, Kábel, vagymi?
- a kártya/router biztosan működik? használltad már?
még arra lennék kiváncsi, hogy az install menüben a külöböző menüpontok, ha minden jól megy jönnek egymás után
Igen. -
zrubi
senior tag
Ehhez a chiphez kétféle driver is van:
- 8139cp
- 8139too
Enyém pl. az utóbbival megy... -
zrubi
senior tag
Innen töltöttem le az i386-ost.
Nem azt kellett volna?
Bővebben: linkNa, így már van mihez hozzászólni...
Ez egy nem hivatalos mini debian CD, amiről fel tudsz telepíteni egy alaprendszert, amit aztán folytathatsz egyéb módon...
Én még nem próbáltam ilyet, de biztos megy, nem nagy ördöngősség...
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Oh, nagyon hosszú, mire az ember elolvassa elfelejti a lényeget

Ez lenne a lényege?
''azért azt szeretném kérdezni, hogy lenne itt valaki olyan guru, aki tudna segíteni nekem felrakni a debian-t?''
Ha igen nekem írhatsz, ha van időm válaszolok
De szerintem a forum jobb, mert:
- itt többen is tudnak segíteni
- többen tanulhatnak a kérdéseidből
- keresni is lehet benne
- egy csomó kérdésedre valószínüleg már megvan a válasz valamelyik topicban
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Jó

át lehet konvertálni simán:
tune2fs -j /dev/hdaxy
Sőt, ha meggondolod magad akkor ezek után is rendesen fel lejhet mountolni, mint ext2...
De miért gondolnád meg magad
Én már nagyon régóta ext3-at használok... -
zrubi
senior tag
Ez azért van, mert a debianba NEM tesznek bele semmilyen csomagot, ami nem tiszta GLP liszenszel rendelkezeik. Az nvidia driverei ráadásul csak bináris formában érhetőek el, és KIZÁRÓLAG az nvidia honlapjáról tölthetők le legálisan. Ezért a debian max csak ''helper'' csomagokat csinál (ha egyáltalán csinál) ami megmondja, hogy honnan, mit kell letölteni.
A géped valószínüleg azért olyan lassú, mert a kernelből (a fenti okok miatt) hiányzik az nvidia patch.
Szerezd be a szükséges patcheket az nvidiatól, patcheld meg a kerneledet, fordítsd újra, stb...
Ez megoldja a vinyó lassúságot.
innen, ezt:
http://download.nvidia.com/XFree86/nforce/1.0-0261/NVIDIA_nforce-1.0-0261.tar.gz
további infók:
http://www.nvidia.com/object/linux_nforce_1.0-0261
A videókártyához meg töltsd le ezt: http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-4496/NVIDIA-Linux-x86-1.0-4496-pkg2.run
ez egy futtatható fájl, ami le is fordítja a kellő modulokat neked, majd módosítod az XF86config-ot, stb lásd:
http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_1.0-4496 -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag

lehet akármilyen nevet adni neki, az CSAK egy szimlink a psaux-ra pl nálam (Gentoo)
lr-xr-xr-x 1 root root 10 2003-09-23 10:39 /dev/mouse -> misc/psaux -
zrubi
senior tag
Nem fikázás, de a topik címe ''Debian linux'' te meg Suse specifikus kérdésre várod a válazst
A válsaz elég egyszerű egyébként, de hogy ezt a suse-ddal hogy eted meg azt nem tudom...
/dev/psaux -kell hogy legyen a device, az egérnél.
De az is lehet hogy a Suse ezt is széjjelkavarta... és akkor nam így van''/dev/psaux -kell hogy legyen a device, az egérnél''
ja + a protocol meg: IMPS/2 -
zrubi
senior tag
Nem fikázás, de a topik címe ''Debian linux'' te meg Suse specifikus kérdésre várod a válazst
A válsaz elég egyszerű egyébként, de hogy ezt a suse-ddal hogy eted meg azt nem tudom...
/dev/psaux -kell hogy legyen a device, az egérnél.
De az is lehet hogy a Suse ezt is széjjelkavarta... és akkor nam így van -
zrubi
senior tag
Letöltve a megfelelőt, mindent beállítva, x-et elindul, 3D nincs. X logjában a következő:
(II) fglrx(0): [drm] drmOpen failed
(EE) fglrx(0): DRIScreenInit failed!
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
Nekem a menuconfig-ban olyan van, hogy
- /dev/agpgart
- Direct Rendering Manager
- DRM 4.1 drivers: Ati Radeon
Ezek mindegyike be van kapcsolva, igaz nem modulként, hanem benne vannak a kernelben. Lehet, hogy ez a baj?[/]DRM 4.1 drivers: Ati Radeon
mindha lenne ott újabb X-hez is modul...
De mint mondtam nincs ATI kátrtyám
Annélkül meg nehéz ilyenben tapasztalatot szerezni... -
zrubi
senior tag
De lehet, hogy nem is fog menni a 3D azzal a driverrel...
Nézd meg ezt inkább:
http://mirror.ati.com/support/drivers/linux/radeon-linux.html -
zrubi
senior tag
A kernelbe kell:
- agpgart
- dri a megfelelő videokártya modullal...
nézd meg mit ír a logba, miért nem tölti be a modulokat... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
HAli!
SZerencsésen felpakoltunk minap egy debiant.Hogy emnnyi szívás volt vel.....
Nforce2es lap, nforce-s ide, megspékelve egy kis geforce kártyával....
Persze ext2 átalakítás ->resiserfs, egér beállítgatás (optikai ps2-s görgős)+ kde felpakolása.Jahm kde...Debian szerveren cska ősrégi volt(párom figyelmetlensége + rátett még egy lapáttal, mert azt ahogy volt (v2.2) fel is rakta izibe), mire nagy nehezen rá bírtuk venni a gépet, hogy akkor a kde szerveréről szépen szedje le a kde új változatát, a régit írja felül.Na most megy , de az egész kde 3.mittudoménmennyi tök lassú, meg eleget szívtam vele, szal hogy tudnám gyorsan, szépen , MARADÉKTALANUL letakarítani a francba, és inkább gnomeot felrakni?
Kezdek elpártolni a debiantól, nem igazán jó, hogy minden hardverrel és szoftverrel egy óra szívás van, mire végre olyan, mint amilyennek szeretném.....Hát a debian-t nem is erre találták ki, hogy tip-top legfrissebb csomagokból álló desktopot csinálj belőle...
Én többek között ezért váltottam Gentoo-ra.
Előnyeit lásd a Gento 'Linux' topicban. -
zrubi
senior tag
/lib/modules/2.4.21# l
total 44
lrwxrwxrwx 1 root root 21 Sep 22 15:04 build -> /usr/src/linux-2.4.21
drwxr-xr-x 5 root root 4096 Sep 22 15:22 kernel
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Sep 16 12:09 misc
-rw-r--r-- 1 root root 1043 Sep 22 15:19 modules.dep
-rw-r--r-- 1 root root 31 Sep 22 15:19 modules.generic_string
-rw-r--r-- 1 root root 73 Sep 22 15:19 modules.ieee1394map
-rw-r--r-- 1 root root 81 Sep 22 15:19 modules.isapnpmap
-rw-r--r-- 1 root root 29 Sep 22 15:19 modules.parportmap
-rw-r--r-- 1 root root 1079 Sep 22 15:19 modules.pcimap
-rw-r--r-- 1 root root 24 Sep 22 15:19 modules.pnpbiosmap
-rw-r--r-- 1 root root 189 Sep 22 15:19 modules.usbmap
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 14 10:44 pcmcia
/lib/modules/2.4.21# _
szal itt vannak file-ok is ..... a vastagok, mind file .... es itt a modules.dep 1,043 byte, mig a mentesben 31,683 ......
a mostani /lib/modules-ben talalhato file-ok osszmerete 2,570 byte, a regiben pedig 118,159 byte .....Nem értem.

Ha új kernelt fordítasz, ami ugyan olyan verziójú mint az előző, akkor el kell vinni az útból a /lib/modules/`uname -r` könyvtárat. Különben összevissza keverednek, és az életbe nem bogózod ki őket...
És CSAK ezután kiadni a make modules_install parancsot.
Devfs meg nem kell, a debianban SEMMI nem használja őket. -> felesleges. -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Pedig milyen gondosan kiválogattam... 
rii:
Elkőszor legyen jó kerneled, ha van cat /proc/ide/via akkor OK.
utána jöhet a hdparm... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
nem jon be az alaplapi link ....
http://www.soltek.de
[1.] non flash europe [2.] english [3.] product (bal oldalt...) [4.] Socket A (fenti enu) [5.] lista legaljan SL-75KAV .....Az enyém is KT133A-s szóval:
nekem ezek vannak:
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_BLK_DEV_ADMA=y
CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX=y
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE_MODES=y -
zrubi
senior tag
4.2.xx X-em van. Végülis az ati féle driverrel próbálkozom. Most úgy néz ki, hogy össze is jött (a BusID PCI:1:0:1-et, ami az XF86Config-ban volt, átírtam PCI:1:0:0-ra). De gyakorlatilag a glxgears 60 fps-t nyom, az ''ati control'' nem működik (Details: Failed to execute child process ''/usr/X11R6/bin/fireglcontrol'' (No such file or directory)). A 60 fps miatt előszr vsync-re gondoltam (TFT monitorom van, 60 Hz-en megy), de a 3D-s képernyőkimélők beszaggatnak (tehát még a 60 fps-t sem érik el), illetve semmivel sem gyorsabbak, mint voltak.
Ráadásul az fglrxinfo kimenete:
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: VA Linux Systems, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 Mesa 3.4.2
Tehát be sincs töltve az ATI driver
Hát sajnos ATI driverrel kapcsolatban nem tudok mit mondani, mert nekem nVidia van...
Illetve a notebookomon: ATI Radeon IGP320M (U1)
De azon meg 4.3-as X van azzal megy...
Persze 3D nélkül, mert ez a chip még nem támogatott linux alatt
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
''XF86Config-4-ben ''vesa'' átírva ''radeon''-ra => nem indul az X''
Az igazság odaát van:
less /var/log/XFree86.0.log -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
zöld trutyit látok a kép helyett...persze ezt hardwareből csinálja és jó gyorsan
MEGALOL 
Azon gondolkozok, hogy lehet, hogy nekem radeon helyett vesa van beállítva...lehet, hogy ezért nem megy? Viszont, akkor hogy hogy megy a 3D
(glxgears: 160 fps körül) Egyébként package-ként elérhető a 4.3.0-s X debian-ban?''Egyébként package-ként elérhető a 4.3.0-s X debian-ban?''
Csak a Sid-ben... -
zrubi
senior tag
zöld trutyit látok a kép helyett...persze ezt hardwareből csinálja és jó gyorsan
MEGALOL 
Azon gondolkozok, hogy lehet, hogy nekem radeon helyett vesa van beállítva...lehet, hogy ezért nem megy? Viszont, akkor hogy hogy megy a 3D
(glxgears: 160 fps körül) Egyébként package-ként elérhető a 4.3.0-s X debian-ban?''(glxgears: 160 fps körül) ''
Sehogy, ez azt jelenti, hogy szoftverből nyomja
Ha tényleg van hardveres gyorsítás akkor géptől függően fps>3000 kell hogy legyen... -
zrubi
senior tag
lásd mplayer doksi:
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/hu/video.html#xv -
zrubi
senior tag
ja bocs, JRE(Java Runtime Environment) az része a J2SE nek is, mind lényeg hogy neked nem kell SDK.
a link:
http://java.sun.com/webapps/download/Redirect/88533797/
5847479377282807053505607246086069333228071972022813
600060192859339008063305596058473206-3866/
j2re-1_4_2_01-linux-i586.bin
4 részbe nyomom mer szétlökte volna fórumot...illeszd őket egymás mellé
Üdv.: steveetm -
zrubi
senior tag
''Lvileg ha xlib-dev fennvan, az xv annak a kiterjesztése,''
Nem egészen. Ez a videókártya driverétől függ. Milyen vigeókatid van és milyen driverrel megy?
Cathfaern:
+ mielőtt fordítod az mplayert tedd fel az SDL és SDL-dev csomagokat is (nem pont ez a nevük)
Ekkor lesz ilyen opcio, hogy vo sdl ao sdl
Ezzel és csak ezzel el lehet érni, hogy pl a felirat ne a filben legyen, hanem alatta a fekete csíkon, ami nagyon kellemes... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
hdparm lesz a barátod

Valószínüleg nincsenek maxra hajtva az IDE eszközeid ...
ez megmondja mi van most, 3 egyeb érdekességek
hdparm -iv /dev/hda
ezzel men jól beállítod:
hdparm -K1 -k1 -u1 -m16 -c3 -d1 -a64 -X<yy> /dev/hda
ahol <yy> helyére 64+udma mód
az udma módok megtalálod az előbbi parancs kimenetében
Ezt eljáccod minden diszkre és láss csodát

-
zrubi
senior tag
jaja, ez a ''nem adtál nevet a gépnek'' dolog lesz az
Csak kissé hülye vagyok (még) az ilyenekhez
Azt én is sejtettem, hogy semmi köze a promp-hoz a gnome-nak, csak ott vol kiírva a ''none'', így azt írtam ide
(bár inkább ez kéne írnom:
)
Meg is kérdezi, hogy próbálkozzon a keresgéléssel, vagy mindenképp be akarok lépni. Ha az utóbbit választom, akkor meg feljön a splash-screen, de nem indul el a gnome betöltése
Szóval akkor hogyan lehetne a gépet elnevezni?echo valamijópofanév >/etc/hostname
De nem ez lesz a baja a gnome-nak...
-
zrubi
senior tag
Többé kevsébé sikerrel jártam. apt-get megy hiba nélkül...látszólag. Gyakorlatilag a apt-cache-t nem tudom használni, mert egyszerűen nem talál semmit
pl rákeresek a ''gnome''-ra, erre nem ír ki semmit. ha beírom neki, hogy install gnome, akkor meg felrakja a gnome-ot.
Ami viszont fontosabb: nem tudom a gnome-ot elindítani. A promtom így néz ki (xy nevű user esetén):
(none) xy .Vagy valami ilyesmi, a lényeg a none. Ugyanis erre a gnome azt mondja, hogy nem tetszik neki, és nem hajlandó elindulni. KDE-t nem sikerült feltennem. ''-f'' -el sem. Mindig van egy-két része, amire azt mondja, hogy azt nem lehet instalálni
De először azt a ''none''-al kéne csinálni valamit, hogy legalább valami grafikus felületem legyen (őszintén bevallom, ott azért otthonosabban érzem magam)(none) xy .Vagy valami ilyesmi, a lényeg a none. Ugyanis erre a gnome azt mondja, hogy nem tetszik neki, és nem hajlandó elindulni.
Hát ezt kifejthetnéd kicsit...
A promt biztos nem számit egyik alkalmazásnak sem
Talán nem adtál nevet a gépnek? De ettől biztosan minden elindul... A gnome ilyenkor kiírja, hogy:
'ajajaj nincs hostname most milesz'
De ez nem számít, ettől a grafikus felület még el kell hogy induljon. -
zrubi
senior tag
Igen a sid a kegújabb, viszont én inkább javasolnám a Sarge-t, mert a sid-et sűrűn kell frissíteni
+ lehetnek benne nagyobb problémák (főleg mostanában)
Először is:
apt-get install apt-utils
ezután :
tedd ezt (és csak ez legyen benne) az '/etc/apt/sources.list' -fájlba
deb http://debian.inf.elte.hu/debian sarge main contrib non-free
deb http://debian.inf.elte.hu/debian-non-US sarge/non-US main contrib non-free
Ha mindenképpen sid-et akarsz, akkor értelemszerűen srage helyett sid
De én nem javaslom!
majd:
apt-get dist-upgrade
ha megakad valahol:
apt-get install -f
majd ismét:
apt-get dist-upgrade
És így tovább
majd:
apt-get dist-upgrade
persze ez helyesen:
apt-get update
apt-get dist-upgrade
Sorry. -
zrubi
senior tag
Igen a sid a kegújabb, viszont én inkább javasolnám a Sarge-t, mert a sid-et sűrűn kell frissíteni
+ lehetnek benne nagyobb problémák (főleg mostanában)
Először is:
apt-get install apt-utils
ezután :
tedd ezt (és csak ez legyen benne) az '/etc/apt/sources.list' -fájlba
deb http://debian.inf.elte.hu/debian sarge main contrib non-free
deb http://debian.inf.elte.hu/debian-non-US sarge/non-US main contrib non-free
Ha mindenképpen sid-et akarsz, akkor értelemszerűen srage helyett sid
De én nem javaslom!
majd:
apt-get dist-upgrade
ha megakad valahol:
apt-get install -f
majd ismét:
apt-get dist-upgrade
És így tovább
-
zrubi
senior tag
Részben nálam is lehetett valami gond, mert nekem az apt-get install sose futott le hiba nélkül
Mindig kiírta ugyanazt a hibát (most meg nem mondom már, hogy mi volt a baja).
Az van olyan is ám, hogy:
- apt-cache search amitakarszkeresni
Nekem ezt is teletűzdelte error-okkal, lásd fentebb
Gyakorlatilag átláthatatlan lett az egész.
tasksel:
Ezzel meg az a baj, hogy túl nagy csoportokat lehet választani
stabilitás erőltetése: ez alatt azt értem, hogy nagyon sok ftp serveren nincs rajta más, csak a woody. Tudom, ez nem közvetlenül a debian hibája, de akkor is...
Az MDK-t igenis lehet frissíteni menet közben!!! Nem kell ehhez sem új kiadás, sem gépleállítás!Az MDK-t igenis lehet frissíteni menet közben!!! Nem kell ehhez sem új kiadás, sem gépleállítás!
Ez igencsak meglepne...
Mondjuk van egy 7.0 mandrake a gépeden. Ezt fel tudod frissíteni a netről 9.1-re menet közben
Ha ez tényleg így van akkor +2 pirospont a mandrake-nek
-
zrubi
senior tag
Na szóval próbálgatom ezt a debian-t...nos nem vagyok meggyőzve.
Először is, szerintem borzalmas az, hogy mennyire nyomul a régi, de stabil verziókkal. Szvsz ez felesleges. Jobb lenne ha nem a stabil verzió lenne az alapverzió, hanem fordítva.
apt-get : hát érdekes ez is...alapvetően nem lenne rossz, csak ha az ember nem tudja a csomagok nevét, akkor esélye sincs. A dselect meg szvsz egy átláthatatlan akármi. Ráadásul elég érdekes csomagfüggőségeket bír kialakítani
(eddig azt hittem, hogy ez az MDK sajátossága. Most látom, hogy az is csak a profiktól tanulta
)
Szvsz a Slackware jobb volt

Na mindegy, erre legalább csak 1 db CD-m ment rá
Lassan már lesz egy egész linux gyűjteményem
(jelenleg van: Debian, Slackware, UHU-ból 3-4 verzió, MDK-ból 3 verzió, Knoppix)Ha mindig friss, és jól működő csomagokra vágysz:
Gentoo, Slackvare (ahogy ezt már tapasztalatad is...)
Viszont ha több szervert kell üzemeltetned, akkor kijön a Debian sok előnye is ám
apt-get:
van olyan is ám, hogy:
- apt-cache search amitakarszkeresni
És ez jól megmondja a tutit. Meg aztán egy idő után az ember nagyjából tudja mi kell neki...
De van olyan is, hogy
- tasksel itt lehet ''nagy'' csomagcsoportokat kiválasztani...
a függőség kezelés pedíg példátlanul jó, nem tudom a MDK milyen, de igen nagy előny az apt-nek, hogy korrektül lekezeli a függőségeket, és nem neked kell kézzel installálgatni, ha más is kell egy általad kívánt csomaghoz.
Mellesleg RH, MDK, SUSE ezeken NEM lehet folyamatában frissíteni, csak az újabb vezriók megjelenésével lehet verziót ugrani, és ahhoz pedig leállítás, telepítő CD, és jó szerencs kell
Míg egy Debian Woody ból percek alatt lehet leállás nálkül Sid-et varázsolni (de vigyázat visszafele már nem olyan triviális!) -
zrubi
senior tag
Na szóval próbálgatom ezt a debian-t...nos nem vagyok meggyőzve.
Először is, szerintem borzalmas az, hogy mennyire nyomul a régi, de stabil verziókkal. Szvsz ez felesleges. Jobb lenne ha nem a stabil verzió lenne az alapverzió, hanem fordítva.
apt-get : hát érdekes ez is...alapvetően nem lenne rossz, csak ha az ember nem tudja a csomagok nevét, akkor esélye sincs. A dselect meg szvsz egy átláthatatlan akármi. Ráadásul elég érdekes csomagfüggőségeket bír kialakítani
(eddig azt hittem, hogy ez az MDK sajátossága. Most látom, hogy az is csak a profiktól tanulta
)
Szvsz a Slackware jobb volt

Na mindegy, erre legalább csak 1 db CD-m ment rá
Lassan már lesz egy egész linux gyűjteményem
(jelenleg van: Debian, Slackware, UHU-ból 3-4 verzió, MDK-ból 3 verzió, Knoppix)Először is, szerintem borzalmas az, hogy mennyire nyomul a régi, de stabil verziókkal.
A debiannak három párhuzamosan futó verziója van:
- stable: Woody
Ez a hivatalos stabil kiadás, amiről te is beszélsz. Itt a maximális stabilitás és biztonság az első szempont.
- testing: Sarge
Ebben azok a csomagok (verziók) vannak, amik a Sid ben megállták a helyüket, megfelelően stabilak, stb. de még nem állt össze az egész egy hivatalosan stabilnak mondható disztribbé
- unstable: Sid
Ebben vannak a legfrissebb, ám nem garantáltan stabil és kiforrott csomagok
Ebből a user azt választhatja, amelyik neki legjobban megfelel. Egy kis viszonyítási alap:
- a woody-t már láttad
- Sarge: kb egy friss mandrake, redhat-nak felel meg (frissesség szempontjából)
- Sid: Ez lehet bármilyen, de a gyakorlat azt mutatja, hogy bőven használható munkaállomásként gond nélkül... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
mindig is biztam Önben ....

de sajnos igy is ua ......
az awk elhasal a 139-el vagy mi........
asziszem még mindig ua. a hibaüzenet a -d kapcs nélkül mint a ''nagy linux topic''-ban
http://prohardver.hu/rios3_forum.php?mod=40&id=21143&start=0#msg164Van ilyen könyvtár/link?
usr/src/linux
az aktuális kernelforrásra kellen mutatnia:
usr/src/linux-2.4.21
mondjuk ez durva hibaüzenet:
''egmentation fault awk ''$1''
de próbáld meg azt is, hogy elmented a .config fájlt, majd
make mrproper
visszamásolod a .config fájlt, és
make menuconfig
stb.. -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú .... a ráncba .........
beirom:
# mount /dev/hda1 /mnt/80w -t vfat erre aszongya, hogy
mount : ft type vfat not supportes by kernel ..........
az uj kernelbe nem raktam be ..... ááááááááá .... utólag hogy lehet betenni ? nem akarom ujrafordítaniiiiiiiiii ................................ !Én a helyedben lefordítanám újból.
Az utólagos driverfordítást, inkább majd később próbálgasd... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
zrubi
lyalya ... nincs benne a list-ben .....
.... még nem volt működö X-em woody alatt....
botye
prog: köszönet .......
... list-ben nincs benne ....
akkor most a modconf-ot kell eröszakolni......? csak mer már régen láttuk egymást .... mindegy ... csapok valamit .......
ok.... mozgatok én is .........Akkor írd meg, hogy a következő hardver elemek pontos típusát:
- egér (hány gomb, hány görgő)
- billentyű (itt elég, hogy angol v. magyar)
- monitor (+ milyen felbontást szeretnél)
És ezek alapján küldök neked egyet, amit aztán majd jól beállítasz magadnak az igényeid szerint... -
zrubi
senior tag
''X -nek a video-card listályában is benne lesz''
Nem nem lesz ott...
Viszont volt már működő X-ed, csak nem jó driverrel igaz?
Akkor csak egy sort kell kijavítani:
Ez volt eddig:
Driver ''nv''
Ez legyen most:
Driver ''nvidia''
És ha az x indulásánál látod az nVidia logót, akkor
-
zrubi
senior tag
jó esély van rá, hogy ha feltesz egy dobozos 2.4-es kernelt, akkor az már gcc-2.95-tel van fordítva, és akkor minden okés lesz.
Aztán ettől még fordíthat kernel is magának, de ha még nem csinált olyat, akkor ez az egyszerűbb... -
zrubi
senior tag
Na ez lesz itt a probléma, hogy a kerneled ezzel lett fordítva:
gcc version 2.7.2.3
neked meg ezek vannak jelenleg:
gcc-2.95, gcc-3.0
Javaslom tedd fel a legújabb 2.4.x-es kernelt, nézd meg, hogy milyen gcc-vel lett fordítva, és akkor
ahhoz keresünk egy megfelelő gcc-t
Ahogy én néztem ez a legfrissebb a woody-ban:
kernel-image-2.4.18-xyz
kernel headers-2.4.18-xyz
ezeket tedd fel, az 'xyz' az attól függ milyen géped (procid) van. -
zrubi
senior tag
ez beállítja az használni kívént gcc fordítót:
export CC=gcc-2.95
ez pedig megmondja, hogy mi a default gcc fordító neve:
set|grep CC
Ennek a kimenetét is másold ide. -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
IHAY zrubi...................!!!!!!!!!!!
már fönnen is beraktam egy ilyen log file-t .... de most berakok egy ejjabb szerencsétlenkedést ...........
tankerrrreeeeeeeeeeeeeeeeeer for LYOR help.......!!!!!!
.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.
nvidia-installer log file '/var/log/nvidia-installer.log'
creation time: Sat Aug 9 07:41:12 2003
option status:
license pre-accepted : false
update : false
force update : false
expert : false
uninstall : false
driver info : false
no precompiled interface: false
no ncurses color : false
query latest driver ver : false
OpenGL header files : false
no questions : false
silent : false
XFree86 install prefix : /usr/X11R6
OpenGL install prefix : /usr
Installer install prefix: /usr
kernel include path : (not specified)
kernel install path : (not specified)
proc mount point : /proc
ui : (not specified)
tmpdir : /tmp
ftp site : ftp://download.nvidia.com
Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> License accepted.
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li
ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f
rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: No)
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; this means
that the installer will need to compile a new kernel interface.
-> Kernel include path: '/usr/src/linux/include'
-> Cleaning kernel module build directory.
executing: 'cd ./usr/src/nv; make clean'...
rm -f nv.o os-agp.o os-interface.o os-registry.o nv-linux.o nv_compiler.h *
.d NVdriver nvidia.o
-> Building kernel module:
executing: 'cd ./usr/src/nv; make nvidia.o SYSINCLUDE=/usr/src/linux/include
'...
You appear to be compiling the NVIDIA kernel module with
a compiler different from the one that was used to compile
the running kernel. This may be perfectly fine, but there
are cases where this can lead to unexpected behaviour and
system crashes.
If you know what you are doing and want to override this
check, you can do so by setting IGNORE_CC_MISMATCH.
In any other case, set the CC environment variable to the
name of the compiler that was used to compile the kernel.
[1;31m*** Failed cc sanity check. Bailing out! ***
[0mmake: *** [gcc-check] Error 1
-> Error.
ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at www.nvidia.com.
.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.·.
mi lehet a práblem.......?
gcc, a forditó....
kernel
kernel source
kernel header ...........?
help me by: sid
Odaírtam, hogy mi a megoldás
mielőtt futtatod az nvidia installert add ki ezt a parancsot:
export CC=gcc-2.95
Így próbáltad? Biztos nem....
-
zrubi
senior tag
még mindig nem megy a nvidia ........
pedig megvan már a 4496.pkg2.run is a 4363 mellett ....
1. accapt - do not accept //choice: accept
2. No precompilled kernel interface was found to match your kernel: would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel from the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)?
Yes - No//choice: no
3. No precompilled kernel interface was found to match your kernel; this means that the installer will need to compile a new kernel interface
OK //choice: OK
4. kiirja, hogy ....
bilding kernel module .... 0%.... de elszáll
5. ERROR: unable to build the NVIDIA kernel module''ERROR: unable to build the NVIDIA kernel module ''
Ilyenkor kell megnézni, hogy mit írt a logba... Esetleg közzéternni, ha nem tudod, hogy mi a baja, és akkor meglátjuk mit lehet tenni... -
zrubi
senior tag
Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy XP mellé vagy helyett honnan lehet letölteni mondjuk a SuSe Linuxát (asszem a 8.1 a legújabb), mert kíváncsi vagyok rá. Eddig nem nagyon használtam Linuxot, úgyhogy mindenképpen olyan kéne, amelyiknek cool a grafikus kinézete és a legkevésbé bonyolult (bár tudom, hogy a Windows-hoz semelyiknek sem lesz köze
).Ha susét akarsz, akkor nézelődj/írj a következő topikok valamilyikébe:
http://prohardver.hu/rios2_temak.php?what=Suse&how=OR&sid=&fid= -
zrubi
senior tag
csinálj egy szimlinket így:
/usr/src/linux -> /usr/src/kernel-source-2.2.20
Ebben az esetben mindenki megtalálja az aktuális kernel forrásodat... -
zrubi
senior tag
máááááááááá majdnem lyó volt .... kiirta, hogy bulding kernel vagy mi.... csak aztán dobott egy error-t ....
ez+a log fályl......------------------------------------------- nemtom kitenni most ftp-re bocs.............
nvidia-installer log file '/var/log/nvidia-installer.log'
creation time: Fri Aug 8 13:32:05 2003
option status:
license pre-accepted : false
update : false
force update : false
expert : false
uninstall : false
driver info : false
no precompiled interface: false
no ncurses color : false
query latest driver ver : false
OpenGL header files : false
no questions : false
silent : false
XFree86 install prefix : /usr/X11R6
OpenGL install prefix : /usr
Installer install prefix: /usr
kernel include path : /usr/src/kernel-source-2.2.20/include/
kernel install path : (not specified)
proc mount point : /proc
ui : (not specified)
tmpdir : /tmp
ftp site : ftp://download.nvidia.com
Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> License accepted.
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li
ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f
rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: No)
-> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; this means
that the installer will need to compile a new kernel interface.
-> Using the kernel include path '/usr/src/kernel-source-2.2.20/include/' as
specified by the '--kernel-include-dir' commandline option.
-> Kernel include path: '/usr/src/kernel-source-2.2.20/include/'
-> Cleaning kernel module build directory.
executing: 'cd ./usr/src/nv; make clean'...
rm -f nv.o os-agp.o os-interface.o os-registry.o nv-linux.o nv_compiler.h *
.d NVdriver nvidia.o
-> Building kernel module:
executing: 'cd ./usr/src/nv; make nvidia.o SYSINCLUDE=/usr/src/kernel-source
-2.2.20/include/'...
You appear to be compiling the NVIDIA kernel module with
a compiler different from the one that was used to compile
the running kernel. This may be perfectly fine, but there
are cases where this can lead to unexpected behaviour and
system crashes.
If you know what you are doing and want to override this
check, you can do so by setting IGNORE_CC_MISMATCH.
In any other case, set the CC environment variable to the
name of the compiler that was used to compile the kernel.
[1;31m*** Failed cc sanity check. Bailing out! ***
[0mmake: *** [gcc-check] Error 1
-> Error.
ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
ERROR: Installation has failed. Please see the file
'/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions
on fixing installation problems in the README available on the Linux
driver download page at www.nvidia.com.A kernel modulokat azzal a gcc-vel kell fordyítani, amivel a kernelt is fordítottad.
A kernel asszem 2.97-tel lett lefordítva (addig biztos, hogy 2.9)
Megoldás: tedd fel a 2.9x-es gcc-t, az 3.x-et nem kell hozzá letörölni!!
mielőtt futtatod az nvidia installert add ki ezt a parancsot:
export CC=gcc-2.9x
a gcc-2.9x helyére persze a pontos verziót kell beírni, ezt megtudod, ha beírod, hogy gcc és 2x TAB-ot nyomsz, akkor kiírja milyen gcc-vel kezdődő parancsok vannak... -
zrubi
senior tag
''..................................
gpmconfig <enter>
device: /dev/psaaux
type: autops2
repeat_type: ms3 <-- ezt váltogatva van hatás .... ms1: semmi... ms2: semmi ms4: semmi .... none: ugyanaz mint ms3 esetén ....
esz mé nem lyóó...? csak ugrál összve-viszva ......
....................''
ehe ...
az autops2 hejett irlyam azt, hogy imps2?
tankeeeeeeeer
Ja oda írjad.... az autops2 helyett.
-
zrubi
senior tag
headerek installálása:
add ki a következő parancsot root-ként:
apt-get install kernel-source`uname -r`
Ez felteszi az épp futó kernelhez megfelelő headereket.
Ezután lefuttatod az nvidia install scriptjét, ott mondja majd, hogy nem talál megfelelő előre fordított drivert, majd kérdezi hogy keressen-e az nvidia oldalán. Na erre NEM a helyes válasz (mert úgysem talál)
Ezután mondja, hogy akkor majd fordít egyet...
Lefordítja, betölti a megfelelő modult, te kijavítod az /etc/X11/XF86Config-4 fájlban a videokártya driverére vonatkozó részt a következőkeppen:
Driver ''nvidia''
Majd ezek után újraindítod ax X-et, és örülsz
Javítás:
apt-get install kernel-source-`uname -r` -
zrubi
senior tag
headerek installálása:
apt-get install kernel-source`uname -r`
Ez felteszi az épp futó kernelhez megfelelő headereket.
Ezután lefuttatod az nvidia install scriptjét, ott mondja majd, hogy nem talál megfelelő előre fordított drivert, majd kérdezi hogy keressen-e az nvidia oldalán. Na erre NEM a helyes válasz (mert úgysem talál)
Ezután mondja, hogy akkor majd fordít egyet...
Lefordítja, betölti a megfelelő modult, te kijavítod az /etc/X11/XF86Config-4 fájlban a videokártya driverére vonatkozó részt a következőkeppen:
Driver ''nvidia''
Majd ezek után újraindítod ax X-et, és örülsz
-
zrubi
senior tag
de ehhez a NVIDIA dologhoz ujra kell forditani a kernelt.......? kicsit váatlanul ért a köv felirat.........:
''...........no precompiled kernel interface was found to match yuor kernel .........''
szoval valami precompilled kernel interfész nem egyezik az én kerneleemmel ...... amig linuxba voltam, nem jutott eszembe a make menuconfig parancs ........ megyek vissza .... de tuggya valaki a kernelforditás lépéseit.......?
elöre is tankeeeeeeeer ......................
DoGWooD UnTItleD -- YeAHhHHNem feltétlenül fontos kernel fordítani, csak az épp futó kernelhez való headerek kellenek. Ezek segítségével lefordítja a drivert a te kerneledhez modulként.
de volt már ilyen topic, olvasd el őket...
http://prohardver.hu/rios2_temak.php?what=nvidia%20linux&how=AND&sid=&fid=40 -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
ááááááá, tanker zrubi .....
... a debian full beconfig-ot hagyom sullyedni..... biztos valamit rosszul csináltam, azé montad ezt..... :
rii: ''.........elsikoltotam magam a debian linux nevű topicban, és csak süllyedt-süllyedt............''
zrubi: ''.........Ez is el fog sűllyedni, ha így folytatod... .........''
1. ezen a egér összekadáson lehidaltam,...... nekem eddig mindig jók volatk. ....
ööööööööö.... hol kell leállitani a gdm-et... ugye nem valami gdm-stop..... a rc.2-be a link-et törölni kell.... nem .........?
2. grps net-et kell linux alá.... valamikor valamaleyik topicban valaki mondott erre valamit, csak nem tom mi volt az .....
3. tankeeeeeeerrrr .........
4. finom az ápété..... teccik.....Na, jó hülye vagyok én is...

Az a gdm, az inkább gpm akart lenni, bocs.
szal az egér konzolban:
'/etc/init.d/gpm stop' parancs hatására megszűnik,
'gpmconfig' parancssal lehet beállítani, és
'/etc/init.d/gpm start' parancs hatására elindul.
az rc.2 könyvtárban azok a linkek vannak, amik elindulnak boot-kor. Ha oda teszel valamilyen indítóscript linket, akkor az automatikusan el fog indulni boot-kor.
gprs:
http://www.hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1311
http://www.hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2523 -
zrubi
senior tag
és akkor itt kell vele megkajáltatni az összeset
Igen.
a non_US mire is lyó???
http://www.debian.org/distrib/packages
nem nagy baly hogy nekem 386-os iso filek vannak
Nem nagy baj, debianék így csinálják... Cserébe minden vason fut. A kernelt, meg úgyis jól leforgatod magadnak újra...
Mondjuk nekem ez volt az ok(a gépre való optimalizáció), ami miatt Gentoo-t használok a saját gépemen
-
zrubi
senior tag
há ja .....
erre nem gondolatm válaszként ...
te eszt használod...........? kicsit nem júzerfályenlii ..... már anno is kerültem, ha lehetett ...
1. nnnnnnnno... de most spec a egereem se akarlya az igasságot a /dev/psaux-on .... PS/2-es .... a gdm el van inditva... de karateres módba is csak rángatózdik.....
2. mit is kell letölteni honnan a voda-net he......?
3. az ennyviggyillya honlapján semmilyen run-t nem találtam ....
4.most megyek ápétézni.....
Az xf86config-gal csak egyszer kell játszani, de szserintem felesleges, mert van egy jó pédakonfig is, amit egy mezei szövegszerkesztővel ( vim
a saját igényeidre szabhatsz... Ha nem találod elküldöm az enyémet...
1.
a karakteres és a grafikus felületen az egér az teljesen külön dolog, sőt roszz konfigok esetén még a bajszuk is összeakad
Javasolt megoldási módszer:
- gdm leállít.
- x bekonfigurál tökéletesre
- gdm beállít, úgy hogy ne akadjon az X-szel
- örül, hogy van mindenhol egér
2.
???
3.
nem tudom hogy hol kerested...
http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-4363/NVIDIA-Linux-x86-1.0-4363.run
4.
hajrá
-
zrubi
senior tag
Hi,
Gnome2 nincs a woody-ban! csak az 1.4-es. Vagy van a Ximian féle ez az 1.4-re épül, kicsit kicsicsázva, még ''user brátabbá'' téve
Én ezt használom.
Ehhez be kell tenni a sources.list fájlba a következőt:
deb http://red-carpet.ximian.com/debian stable main
ezután:
apt-get update
apt-get install task-ximian-gnome
ez feltesz mindent, ami kell neki... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Na már megy a csomagtelepités. Viszont a passwordöt nem jegyzi meg még mindig, szóval mindig pppoeconf-fal kell játszanom kapcsolódás előtt.
Egyenlőre nem akarok windowmanagert feltenni, tudtok javasolni egy-két konzol módban futó progit? Pl. mp3player, irc-kliens, stb...
Lynxet és Midnight Commandert már tettem fel.Lynx helyett: links ez sokkal jobb...

zene lejátszás: mpg123, play, sox
video: mplayer
ltöltögetés: wget
Én inkább X alól nyomulok, szóval mást nagyon nem tudok... -
zrubi
senior tag
Ez aztán az online help!
Na sikerült beirni a dolgokat a sources.list-be.
De van egy kis gond. A dselectben csak a már meglévő csomagokat látom. Ez gyanús lett és próbáltam pingelni, de nem talál semmit. Vagyis nem tom mivan a netkapcsolattal. Elvileg a rendszer indulásakor kapcsolódik nekem, de először azt kirta hogy mennyi fogadott és küldött bájtom van, most meg már nem. Nem értem... nem tudok csomagokat instalálni.
Hát éleszd fel a kapcsolatodat, aztán:
dselect
1. menüpont frissíti az elérhető csomagokat
2. kiválasztod a kellőeket
....
és így tovább, hajrá
-
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Az nVIDIA kártyákkal a következő a helyzet:
Az nvidia készít zárt forráskódú drivereket a kártyáihoz.
Mivel sem a forrását, sem a doksiját nem teszi közzé, ezért hardveres gyorsítást, csak az nvidia féle driverrel lehet elérni. Viszont ezeket a drivereket liszensz jogok miatt NEM tehetik bele a disztribúciókba.
Ezért ha installálsz, tegyed fel az adott lévő drivert, amivel működik, elindul, meg minden, de nincs benne hw gyorsítás.
Ezután töltsd le az nvidia honlapjáról a neked kellő drivert, telepítsd fel, és rögtön van hw gyorsítás, meg minden... -
zrubi
senior tag
ird be ezeket a sorokat az /etc/apt/sources.list fájlba:
deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian/ woody main non-free contrib
deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian-non-US woody/non-US main contrib non-free
A többi sort töröld(vagy kommentezd) ki!!
utána:
dselect -> 0 :apt (nem kell változtatni!)
dsellect -> 1 ez frissíti a csomagok listáját
dselect -> 2 itt kiválogatod, hogy mit akarsz
de előtte olvasd el a dselect leírását!!bocs, ez kimaradt a sources fájlból:
deb http://security.debian.org woody/updates main contrib non-free
Szal, ez is legyen benne, fontos... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
ird be ezeket a sorokat az /etc/apt/sources.list fájlba:
deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian/ woody main non-free contrib
deb ftp://ftp.hu.debian.org/debian-non-US woody/non-US main contrib non-free
A többi sort töröld(vagy kommentezd) ki!!
utána:
dselect -> 0 :apt (nem kell változtatni!)
dsellect -> 1 ez frissíti a csomagok listáját
dselect -> 2 itt kiválogatod, hogy mit akarsz
de előtte olvasd el a dselect leírását!! -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Persze, kell hozzá hálókártya...
Nem tudom pontosan melyik kell neked, de előtted a lista, ott van közöttük a megfelelő, paraméterek nem kellenek... -
zrubi
senior tag
''hogyan tudom az adsl kapcsolatomat beállítani?''
Nagyon egyszerű:
apt-get install pppoe pppoeconf
aztán:
pppoeconf
ez meg pofon egyszerű...
aztán már van is ADSL, jöhet a többi csomag... -
zrubi
senior tag
''De a LILO-tól kicsit félek''
Nyugi, nem harap
Menni fog, nyugi, én mindenhol lilo-t használok.
Alapból nem biztos, hogy benne lesz az XP-d, de elindítod a Linuxot, módosítod az /etc/lilo.conf -ot, majd azt mondod: lilo
És kész is...
Milyen rossz tapasztalatod volt?? -
zrubi
senior tag
''De most nézem zrubi neked nincs is swap driveod. Hogy lehet ez?''
Van, csak kimaradt
hda3 256MB
De méd eddíg csak akkor swappelt, amikor ~300Mb grafikus fájlokkal dolgozom
van 500Mb RAM, így nem feltétlenül szükséges, de ajánlott a swap terület... -
zrubi
senior tag
Miutan sikerul feltenni X-et mondjuk KDE-vel, akkor megvaltas lesz a KPackage

Szerintem Debianra az a legjobb...apt-get rulez

Én csak ezt használom... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Particionálás:
nekem pl ez van:
/dev/hda2 7.6M 2.3M 4.9M 31% /boot
/dev/hda5 4.6G 2.8G 1.5G 65% /
/dev/hda6 9.4G 7.0G 1.9G 78% /home
/dev/hda7 9.4G 7.2G 1.7G 81% /usr/local
/dev/hda1 4.9G 3.0G 1.9G 61% /mnt/win
hda1: mert a winfos CSAK az 1. partíciót bírja
hda2: biztos ami biztos...
hda5: gyakorlatilag itt van a ''rendszer''
hda6: amennyit csak akarsz
hda7: nekem itt vannak az olyan cuccok, amiket nem .deb ből rakok fel, így frissítéskor/újratelepítés(bár ilyen még nem volt
biztonságban vannak... -
zrubi
senior tag
-
zrubi
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Új Intel CPU-kkal jön a Surface Pro 12 és a Surface Laptop 8 for Business
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nem kell még temetni: 2 éves órajelcsúcsot döntöttek meg Raptor Lake-kel
- Asustor NAS
- Yettel topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Star Wars The Old Republic Collectors Edition
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Samsung Galaxy A37 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11G I 8-16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Pedig milyen gondosan kiválogattam... 

Csak kissé hülye vagyok (még) az ilyenekhez 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)