- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fap333 #10178 üzenetére
Azzal kezdeném, hogy a _TORRNET_ mappának megváltoztatnám a tulajdonságát úgy, hogy a deluge_torrent csoport és fap333 user legyen a tulajdonosa (bár mindenki írhatja olvashatja, problémát nem jelent)
sudo chown -R fap333:deluge_torrent /media/ssd/_TORRENT_
Ezzel két legyet egy csapásra, mivel a nobody:nogroup fájloknak is lesz gazdája.
A deluge-ot állítsd le, és szervíz fájlban módosítsd kedved szerint, pl:[Service]
Type=simple
UMask=000
User=debian-deluged
Group=debian-deluged
ExecStart=/usr/bin/deluged -d
Restart=on-failureHa újra elindítod a torrentet már fap333:deluge_torrent lesz az újonnan létrejövő torrentek tulajdonosa, és mindenki tudni fogja olvasni/törölni/futtatni. (Ezért veszélyes a 777-es jogosultság)
Ezután már a samba config is menni fog a leírásomnak megfelelően.
-
válasz
fap333 #10176 üzenetére
Olvasd el az fstab-hoz linkelt oldal második felét
Az ls -al paranccsal ki tudod listázni, hogy milyen jogosultságok kellenek egy adatott mappa eléréséhez. A jogosultságoknak nézz utánna rengeteg magyar leírás van róla, ezt itt nem részletezném.
Ha kilistázod a torrent mappa könyvtárát jogosultságokkal, akkor elmesélem mik a lehetőségek.
Látatlanban azt mondanám, hogy a deluge létrehozott magának egy users/csoportot, és csak az fér hozzá most ehhez a mappához. -
törölt tag
válasz
fap333 #10113 üzenetére
Azért mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy Debian telepítésnél 2 féle rendszert lehet fölrakni. Ez mindig is így volt, amíg csak a klasszikus Debian telepítő (grafikus és konzolos) volt. Ordít a képernyőről a root jelszó megadása műveletnél!
HA ÜRESEN HAGYOD, AKKOR A USER A SUDO HASZNÁLATÁVAL TUD EMELT JOGOKKAL MÓDOSÍTANI A RENDSZEREN.
Ebből egyértelműen következik, hogy a telepítő szkriptben itt egy elágazás van. Két féle eredmény születhet.
1: Kitöltöd a root jelszavát és nem lesz sudo.
2: Kihagyod a root jelszót (üresen hagyod-enter), akkor lesz sudo.
Így kétféle képpen lesznek beállítva a környezeti változók is, annak fügvényében, hogy mit választottál.
Bambano kolléga reflektált a legjobban az eseményre.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megadják a root jelszavát, aztán meg keresik a sudo-t a rendszeren. Utána telepítik a sudo-t (mert lehet), meg piszkálják a sudoers-t, meg a környezeti változókat.
Innen jönnek a nagy lesések.
Jó ideje úgy látom, hogy csak én különböztetek meg Debian telepítéseket a két metódus alapján. Van root-os Debian, meg van sudo-s Debian. Vagy az egyiket választod vagy a másikat. A harmadik variáns a root-os/sudo-s Debian, amikor a nagy eszmélés után veszik észre, hogy nincs sudo.
Én nem értem, hogy sokan hogyan üzemeltetnek hivatás szerűen debianos szervereket, amikor ilyen egyértelmű dolgokon kell magyarázatot adni a környezeti változók alakulása miatt. Aztán jön a heggesztés, hogy biztos bugos a "debillány", meg nem jók a környezeti változók. Ezt ide meg oda írd be és egyéb faszságok.
A default sudo-s Debian telepítés a Calamares telepítő megjelenésével került előtérbe.
Ez azokban az ISO-kban érhető el, amikor a Live rendszerre bootolsz és abból indítod a telepítőt. A Calamares telepítőben nincs kérdés a root jelszavát illetően, default sudo-s Debian lesz a végeredmény.
Ez azoknak lehet újdonság, akik mindig minimal netinstall-ból vagy a hagyományos grafikus Debian telepítőből építenek rendszert.
De az összes ilyen Calamares-t tartalmazó LiveISO elindítható közvetlen a hagyományos telepítővel vagy a konzolos telepítő felülettel is. Abban viszont ott a lehetőség a root jelszó kihagyására vagy megadására.
Az elmúlt 1 évben a jó isten tudja hány Debian telepítőt végig nyomtam az összes létező permutációban.
Úgyhogy nem a környezeti változókat kell basztatni, hanem odafigyelni, hogy mit akarok.
-
válasz
fap333 #10105 üzenetére
Tedd fel a sudo csomagot. Alapból nincs telepítve. [link]
Honnan hogyan telepítetted a debian-t hogy ilyen fura lett az alap konfig?
Pl. Általában tiltani szokták a root felhasználót, és az első felhasználó bekerül a sudoers-be. Ilyenkor már telepítéskor felteszi a sudo-t. -
bambano
titán
válasz
fap333 #10102 üzenetére
szerintem érdemes lenne kinyomozni a valódi hibát, mert ez így nem oké.
a /usr/bin az biztosan benne van a PATH-ban, azt mégegyszer hozzáadni nem sok értelme van. A root PATH-jában benne kell lenni a /usr/sbin-nek is, különben rootként nem tudtál volna rebootolni.tehát vagy a sudo-d van rosszul beállítva, vagy lehet, hogy a /sbin link hiányzik.
-
válasz
fap333 #10094 üzenetére
Távolról ugye nem engedi, hogy root-ként lépj be, hanem csak mezei user-ként.
Vagy a mezei user-t hozzáadod a kiemelt felhasználókhoz a sudoers-be, és és ekkor már a sudo reboot parancs már működni fog.
Vagy mezei userként belépve kiadod a su root parancsot, amivel, átlépsz a root fiókba (de vigyázz mert attól még az user home mappájában maradsz, és pár rosszul megválasztott parancs jogosultsági problémákat okozhat majd az user-nek). -
Shyciii
veterán
Nah ennek örülök, szívesen
Amúgy még mikor még évekig Arch Linuxoztam, akkor írtam a telepítésre beállításokra scriptet, mert ott a minimal telepítéshez semmi segéd nem volt még akkor (most is csak egy egyszerű). nemrég jöttem Debian-ra, mert nem nyugszom
Ide is áthoztam a scriptjeimet, persze módosítva, mert van ami kapásból működött, és van ami nem, így kicsit alakítgatni kellett rajta, pedig mindegyik bash shellre volt írva.
-
Shyciii
veterán
Jaj várj. Figyelmetlen voltam bocsi. Az xrandr azért ír ki hibaüzenetet, mert nincs grafikus felület neked felrakva, tehát nem fut X szerver. Most olvasom, hogy csak sima konzolban vagy.
Viszont mivel notid van, ezért a fedél lehajtásakor nem is kell semmi hogy kikapcsolja a kijelzőt, hiszen a noti ezt hardveresen megoldja. vagyis elég beállítani azt, hogy ne menjen ilyenkor aludni. Amit küldtem két scriptet (egyik ugye hogy ignoreálja a fedél lecsukását akár kábelen van, akár akksin, a másik meg a szolgáltaátsok maskolása hogy ne tudjon semmiképp elindulni) megoldja az alvás gondot a fedél lehajtásakor, és így a kijelző kapcsol le, de a linux menni fog tovább -
Shyciii
veterán
Én erre (is) írtam magamnak egy scriptet, hogy újratelepítésnél ne kelljen ezekkel mindig vacakolnom.
Ezzel beállítod, hogy ne menjen alvóban a fedél lecsukásakor:
sed -i 's/#HandleLidSwitch=suspend/HandleLidSwitch=ignore/' /etc/systemd/logind.conf
sed -i 's/#HandleLidSwitchExternalPower=suspend/HandleLidSwitchExternalPower=ignore/' /etc/systemd/logind.confEzzel pedig tiltod az alvás, hibernation stb szolgáltatást, hogy semmiképp ne tudjon téged felülbírálni:
systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.targetA laptop kijelzőjének kikapcsolása pedig:
xrandr --output kijelződ -off
Pl.: nekem xrandr --output eDPI1 -offA kijelződ "tipusát" szintén az xrandr paranccsal tudod lekérni.
Ezt elindítod, és azonnal kikapcsolja a kijelzőt. -
Apollyon
Korrektor
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest