- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4738 üzenetére
a photoline korrektoromat 59k-ért vettem tavasszal, most 114k az ára. és mi jon még?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4738 üzenetére
csak arra leszek kiváncsi, ha realizálodik a forint az eurohoz képest: visszaáll a régi ár, akkor a boltok vajon lecsokkentik e az áraikat: szerintem nem./ ha az ukrán balhénak vége lesz, várhato az euro árának csokkenése, meg ugye lesz ujra köolaj oroszbol mindenkinek, soha nem lesz tobbé 500 alatt az uzemanyag ára. europaszerte mindenhol 2 euro/ liter a benzin-diesel.
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4727 üzenetére
nevetni fogsz, azon gondolkodom, hogy a 100-as ED-be is csináltatok egyet, crayford kihuzat ide vagy oda. csak egy jo esztergályos kellene.
lényegében ez a betét szinte csodát muvel a fogasléces kihuzattal. ha pontosan van megcsinálva szerintem jobb mint a crayford, ugyanis a fogasléc miatt nem csuszhat meg, akkor lenne még precizebb ha ferde fogazásu lenne mint a bresser tubusok kihuzata és finomabb fogazásu. ráadásul a bresser kihuzata nem kerek, hanem hatszogletu. -
popey37
addikt
amit még javasolni tudok, az egy blende ami 90mm-re szukiti le az optikát, bolygozáshoz ideális: igaz elvesz az átmérobol 30mm-t, de ezáltal a szini hibát is radikálisan csokkenti. holdnál, bolygoknál meg amugy is van fény boven, valamint sokkal jobb lesz a tubusod leképezése: minden optikának a kozepe a legjobb, a szélek felé meg gyengul a minoség, mivel a blende a szélét takarja ki igy sokat javul a létott kép.
nekem kuyarashi forumtárs csinálta a blendéket, szerintem neked is csinál ha megkéred. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4725 üzenetére
egy ilyen teflonbol készitett betéttel béleltem ki a kihuzat belsejét. az eredméye az volt, hogy a kihuzat csove csak és kizárolag be és kifelé mozgott tekeréskor, kokadás nélkul. egy jo esztergályos párezerért megcsinálja. ha lehetoség van rá tefolnbol csináltasd, mert az nem szivja a párát, 2-3 tizedes pontossággal tokéletes lesz, annyi kell , hogy a cso mozoghasson benne. ha még egy kicsit tuningolni akarod, akkor a csovon lévo fogaslécnek a nutjába oldalra teszel két vékony lemezt vagy akár egy meghajlitott U alaku betétet, amit bele tudsz csavarozni apro csavarokkal, ezáltal a fogasléc fogai nem darálják le az oldalát a nutnak, fokuszáláskor nem fog oldalirányban mozogni a kihuzat csove./ nekem nem volt benne, mire csináltattam volna bele, eladtam a tubust./
viszont a 2"-os zenitet ne hagyd ki ha birod anyagilag, 2" okli nem kell, elegek az 1,25-ok is, a választék elég nagy, van 1,25-bol is nagy látomezovel rendelkezo kis nagyitással. 60 fokos látomezovel már lehet mélyegezni, azt meg szinte bármelyik drágább okli tudja.
Lacerta, Celestron omni ploss, ES, bármelyik jo. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4720 üzenetére
na és? mindenki volt kezdo. de leskelodni is lehet. ha van cuccod hozd, tanulgatni mindig lehet.
bár ha Attit rá tudjuk venni hogy jojjon, ugyis a tubusánál fogunk sorba állni. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4718 üzenetére
cucc nélkul?
-
popey37
addikt
és akkor most felvetem a témát:
augusztus kozepén otthon leszek pár napig, mivel vagyunk már jópáran, ossze kellene hozni egy jo kis bulit valahol. akár 2 naposat is/ zseilcet preferálom, nincs kozel de kurva jó/ Attissal már voltunk ott/ a szállás sem horror. Kaposvár kornyékén van, a kocsimba befér rajtam kivul még 2 cimbora.
mi a véleményetek?
mert lassan itt a tél
-
popey37
addikt
válasz
5150head #4713 üzenetére
hát nem tudom, a legutobbi vásárlásomkor 200k-bol 30k kedvezményt adtak. ha visszajáro vásárlo vagy, akkor szinte mindent lehet. és ez most nem vicc.
az asim 2 hét alatt megvolt a kézben, a makinál 3 honapot kellett volna várni rá. egyik helyen sem volt készleten. meg Ivánéknál szerintem nagyobb a választék, ha meg valami épp nincs, beszerzik ha kell./ meg nekem kozelebb is van/
-
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4714 üzenetére
nem tudod drágábban eladni és lehet honapokig fogod hirdetni.
egyszerubb féláron becseréltetni, mint honapokig hirdetni. eladni sem lehet félárnál joban és prizmát nem igazán vesznek. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4711 üzenetére
igy van, valami miatt én is átpártoltam a BTC-be, bár van pár dolog ami náluk nincs, igy kénytelen vagyok a makszutovba menni.
kulonben a BTC-ben Iván jó fej, ha benn van a boltban/ általában benn van/ mindent meg lehet vele beszélni.
/ régen nem ez volt a tapasztalatom, de a BTC hozzáállása 200%-os fordulatot vett pár éve/" Igen, köszi én is arra gondoltam az itt olvasottak alapján. Megéri esetleg 2"-ost vennem (aprón csak olyat láttam)?"
persze, hogy megéri, van hozzá 1,25 szukito, szorito gyurus-nem karistolja ossze az okli nyakát-, a kis oklik ugyanugy használhatoak benne, mellette fogadja a 2"oklikat is. nekem SW van, de a Lacerta sem rossz, sőt talán még jobb is. de egyikkel sem nyulsz mellé.
-
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4703 üzenetére
lehet kér volt reklamálni, ugyanis alaptartozékként amici jár hozzá:
" Az alaptartozék amici-prizma egyenes állású képet ad így spektívként is jól használhatóvá teszi az eszközt."az más kérdés, ha a számlán zenittukor szerepel és amicit kaptál hozzá, ha viszont kicseréled zenitre, javaslom a skywatcher vagy Lacerta dieletikus 99%-os zenittukrét. igaz kicsit drága de megéri az árát.
bár használtan is van fenn a bazárban olcsobban a boltinál. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4696 üzenetére
ez prizma, látszik a sokszogu uveg benne.
-
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4689 üzenetére
ne felejtsd el, hogy a kodoknek nincs saját fényuk: minál nagyobb a kiterjedésuk annál halványabbak. a kornyezo csillagok fénye világitja meg mindegyiket.
a kisebb kompakt kodoket lehet kicsit nagyítani: gyurus, sulyzo, meg a tobbi kis kiterjedésueket, de csodára ne számits.amit meg most irok, attol Attilának hizni fog a mája:
ha igazán mélyegezni akarsz vizuálisan akkor a 25 cm feletti dobson tubusok az alternativa. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4687 üzenetére
a zenittokrot és a prizmát ugy tudod megkulonboztetni, ha belenézel. ha egy tukrot látsz benne akkor zenittukor: egy sima tukrozodo felulet. a prizma meg tobb részbol állo kulonbozo fokokban becsiszolt és osszeforgatott uveg, éltalában nappali megfigyelésekre használják, mert oldalhelyes képet kapsz vele. érdemes a zenittukorbol jobb minoségut venni, a dielekrtikus zenittukrok fényhasznosítása 99% koruli, a normál meg max 75-80%-os.
amugy zenittukorbol is van 45 és 90 fokos is.
az okulárokrol annyit, hogy mélyeges megfigyeléshez a kis nagyitás javasolt, a tubusodhoz egy 20mm-es okli 30x-os nagyítást ad, mélyég észleléshez pont elég.
a 120-ban érdemes nagyobb látomezeju oklit használni: 70 fok koruli okli már jó kis nagyitással.a nagyobb nagyításu oklik bolygozni kellenek, de a tubusod szini hibája miatt max 150x-es nagyitás javallott. persze ha nem zavar a lila-kékes halo a bolygok korul mehetsz feljebb is.
a 4 mm-el 150x, a 6mm-el 100x nagyíitásod van. mivel elég nagy az optika elvileg a 200x feletti nagyitásnál is van elég fényed, pláne a holdon, csak nagyon nagy lesz a szini hiba/ sajnos ez a fajta leképezési hiba az akromátok mindegyikére ugyanugy vonatkozik./
a szini hibát megszuntetni vagy jelentosen mérsékelni egy Semi Apo szurovel tudod, ára kb. 30k.vizuális megfigyelés során sose várj olyan látott képet mint a fotokon: pl. az androméda galaxis vizuálisan csak egy nagyobb kodosség szinek nélkül, minél halványabb kodot nézel annál halványabb lesz a látott kép.: pl. a dumbell kod a 120-ban épp hogy csak kiveheto.
a vizuális észleléshez nagy gyakorlat kell, és tudnod kell, hogy mit is nézel, alak, forma stb. mert kulonben csak egy halvány "pacát" látsz.bovebb infot Cray Tyler-tol kaphatsz, ugyanis neki is ilyen tubusa van.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4684 üzenetére
valahol a forumon van rola kép is, talán amikor vettem a szivacsot a kis kofferekbe.
-
popey37
addikt
nekem egy aktatáska szeru muanyag kofferem van, kicsit nagyobb mint egy aktatáska, belefér minden: oklik, asiair, lézer, szurok, kábelek,zenittukor,600D, korrektor.
igy már csak 2 ládát, a háromlábat és a tubust kell cipelni, két körben megvagyok vele.
a mechanika fejnek nemrég vettem egy pilotakoffert a jofogáson, a tubusnak gyári hordtáskája van a BTC-bol. még a háromlábnak kellene valamit kitalálni/ már tervben van: veszek egy 130 centis 200-as csatornacsovet, lefoliázom, az egyik végét fixen lezárom, van hozzá dugo, a másik oldal meg levehetos lesz, bele kis szivacs és kész. teszek rá vállpántot igy vállon lehet hurcibálni. csak birjam. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4673 üzenetére
persze kötekedjél csak nyugodtan.
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4665 üzenetére
hát, kimentünk tök tiszta volt az ég, kipakoltunk és jöttek a felhők. szokás szerint. azért egy két objektumot meglestünk, meg elkaptuk még a szaturnuszt is.
azt kell modjam a tubusomról, hogy brutál jó: a szaturnusz tök alacsoyan volt, max 15-20 fok, a 4 mm-es lacerta oklival nulla szinezés, semmi ADC, a baader oklik is jól szerepeltek.
a másik tubus egy 127 mm-es akromát volt, az ADC jelentősen látszott, de jó volt a leképezése, egy ADC korrektorral hibátlan lenne a képe, bár inkább mélyeges tubus a rövid fokusz miatt. mélyegeken nem volt különbség a két cső között csak fényerőben. -
popey37
addikt
a TV elönye igazán egy ED-ben vagy APO-ban jön elő, kisebb átmérőnél a TV nem vesz el a fényből, egy 80mm-es optikáak úgy nyujtja meg a fokuszát, hogy a fényerő megmarad. a barlowok valamennyit elvesznek.
ezért jobb a teleextender: lacerta vagy ES. és nem olyan drága mint a TV. -
popey37
addikt
ki mit csinál ma este? totál ráérek
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4654 üzenetére
én azért szoktam nagy néha a barlowot használi, mert a 3mm körüli oklinak már igen kicsi a lencséje, szemet kell préselni az okliba.
brlowból az olcsóbbik kategoria a baader qturret 2,25x, vagy a drága tele vue. utóbbi olyan mintha nem lenne ott: a fényhasznositása 99% körüli nem vesz el a fényből semmit. csak drága. arra az évi 1-2 alkalomra amikor használni lehet nem éri meg 100k-t beleáldozni.
nekem baader van, volt mellé 120/1000 akromátom, jó volt. -
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4656 üzenetére
blendézheted de nem kell 80-ra, elég 100-ra
-
popey37
addikt
válasz
lord_devil #4653 üzenetére
ha a 120-ast rendelted, egy jo tanács: egy baader semi apo szuro elengedhetetlen ha bolygászni akarsz.
szinte teljesen eltunteti a szini hibát. -
popey37
addikt
válasz
moongoose #4629 üzenetére
szia.
" Megfelelően nagyítható legyen a látott kép, ne csak egy apró matrica legyen a szaturnusz a gyűrűjeivel."meglehetosen nagyok az igényeid a 150k-s határig. de mondok pár tippet
127/1500 MC igazi bolygogyilkos kicsit tobb a mint a kereted
120/1000 akromát szintén brutál de ez is tobb mint a keret
mechanikák terén az EQ-2 felejtos alapbol, nagy nagyitáson ha csak hozzáérsz a tubushoz vagy mechanikához beremeg a kép és élvezhetetlen, pláne a 120/1000-es alatt.tehát ujra kell gondolnod, mert a keretedhez képest tul sok az elvárás.
-
popey37
addikt
nem hogy érdekel, hanem megyek is, még valaki esetleg?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4619 üzenetére
ma 740 km-t mentem, amugy átlag 400-600 kozott, de van amikor csak 100-200 km. melofuggo
a havi átlagom éves szinten 10k km korul van. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4616 üzenetére
akivel dumáltam azt mondja, hogy minden egyes felrakásnál szét kell szedni, mert a bajonet másképpen nem megy rá a dslr-re. ugye el kell forditani, de a kameraadapter útban van, ezért le kell szedni.
szóval kihagyom, veszek helyette egy 80 mm-es 330mm fokuszú akromátot, van semi apo szürőm, legalább hasznalom azt is. amici prizmás és helikális fokuszirozo van rajta. meglátjuk hogyan szuperál.
de szoba jöhet a 80/400 vagy 70/500 is, még az is 60 alatt van. bár apron nem hirdet ilyet senki. de még ujjonan is megvenném. meglátjuk. -
popey37
addikt
válasz
4580693 #4613 üzenetére
pár éve krétán voltunk hárman, decemberi foglalással 630k volt az 5 csillagos szálloda félpanzioval, a cimborámék májusban foglaltak 1,2 milla ugyanoda és félpanzioval.
bár a nyaralások annál olcsobbak minél elobb lefoglalod, meg persze az utazási iroda is sokat számit.
De jelen esetben egy megrendelés utáni áremelkedést akarnak rámhárítani, amit nem fogok benyelni, nem mintha sokat számítana az a 8600 forint, de az elv az igen.
ha aboltok berendelnének az olcsóbb kisebb cuccokból, akkor nem lenne ekkora árkülönbség és nem kellene heteket várni a kiegészítőkre.
külföldről én is meg tudom rendelni. mindkét boltban távcsőből erdő áll, de az aprübb cuccokra várj 2-4 hetet, mert nincs árukészlet. -
popey37
addikt
válasz
5150head #4607 üzenetére
nem tudom, hogy itthon hogyan mukodik, de a nyaralásomat általában elozo év decemberben szoktam lefoglalni és kifizetni euroban az akkori árfolyamon. ha nyárra felmegy az euro, a nyaralásom nem lesz drágább.
nekem az jon le az egészbol, hogy az euro áringadozást probálják ráterhelni a vevokre, de már bocsánat: az euro nem 20%-ot ment feljebb. kereken 8600 forinttal lett drágább a megrendelt cucc, az 15,66%-os áremelés. nem is lenne ezzel baj, ha az euro árcsokkenésével az árak is lejjebb mennének, de nem mennek. emelni mindig megemelik, de lefelé soha nem megy semminek az ára.
mindegy, lemondom a rendelést, ennyiért nem kell.
veszek vezeto tubust: 80/330mm 55k.ért. ez az OAG amugy sem igazán tetszik, olvastam utána, elég gázos a fel és leszerelése. -
popey37
addikt
hát mi történt ma, rendeltem egy off-axis guidert a canonhoz, az ára 54900 ft junius 18-án.
erre ma felhiv a bolt, hogy megváltozott az ára "kicsit" drágább lett. új ár 63500 ft.
kicsit drágább lett: csak 18%-al tolták feljebb az árát. ez azért már egy kicsit durva, ja és várni kell rá vagy 3 hetet mire megjon.
komolyan mondom hihetetlen amit meg mernek csinálni.
azon gondolkodom, hogy nem veszem át ha megérkezik. pláne azért, mert én még 54900-as áron rendeltem, az hogy közben a bolt drágitott, nem igazán érdekel.
sőt, megkockáztatom, hogy ez volt az utolsó itthoni vásárlásom. -
popey37
addikt
julius 9, szombat, lehet valami osszeroffenést szervezni
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4594 üzenetére
nem akarjátok eltolni két héttel? mennék én is de 28-án érek haza, utána 1 hét nyaralás. 9-től viszont ráérek.
-
popey37
addikt
válasz
5150head #4583 üzenetére
kassza ide vagy oda, nekem csak azok a dolgok vannak boltból, amiket használtban nem tudtam megszerezni: korrektor, bordásszíj készlet, okulárok, asi. a többi mind a két bolt bazárjából van használtan.
a bolti ára most a felszerelésemnek üti a 2 gurigát, de ne üljek többé lóra, ha 800k-nál többe került.
persze ebben volt kis biznisz is: olcsón venni, drágán eladni, pláne ha egyben komplett cucc van jó áron, bontani kell, ami kell belőle megtartós, a többi meg mehet a bazárba. darabonként gyorsabban és többért el lehet adni./lásd a szettet, amit 100k-ért vettem és 300 felett ment el/ és még van belőle egy oklim amit nem adok el/.
sokan félnek a használt dolgoktól, pedig nem kellene, itt nincs visszatekerve a kilométer: egy 5-6 éves HEQ-5 ugyanolyan jól, hanem jobban müködik mint a bolti. nem beszélve arról, hogy a mechanikánál maradva ha gondos az eladó, akkor ő már kijavitotta a gyerekbetegségeit, igy azért sem kell már aggódni és pénzt kiadni.
tubus, okulár ha nem karcos az optika, más baja nem lehet, de ez vonatkozik az összes üvegből készült kiegészítőre is.
szinte mindent meg lehet venni használtan féláron vagy egy kicsit felette, azért az nem mindegy a HEQ-5-nél maradva, hogy 500-ba vagy 350-be kerül.egy szó mint száz, nem szabad elkapkodni a dolgot, mert csúnyán bele lehet szaladni a kiadásokba, főként okulárok és mechanika terén.
-
popey37
addikt
sziasztok.
probalgatom az uj cuccost, hat allam leesik.
az asiair plus brutalis tudassal rendelkezik:
este osszeraktam az erkelyen, polusra alltam majd az asiairral pontositottam a polust. utana irany az M81-82, betanitas nelkul. es lass csodat az objektum ott viritott a latomezo kozepen.
a vezetes elinditasaval vannak gondok, a 9x50-es keresovel meg az asi 178 kameraval egyenlore nem talaltam vezetocsillagot, de tuti en vagyok a balfek.
az asi live stackja meg egyenesen hibatlan, a lenti kep 8 db. 1 perces expo, korrekcios kepek nelkul. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4565 üzenetére
ne acél lábat vegyél, hanem teodolit lábat, fábol. istencsászár lesz meglátod és olcsobb is.
egy kozdarabot kell csinálni a talphoz, hogy jo legyen de annyit megér. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4557 üzenetére
ez nagyon durva: létráról észlelni. miért nem viszel egy ásót és ásol egy gödröt, nem kellene a létra.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4558 üzenetére
az a 3 tized semmi, 2-3 simitás a közdarb belsején és bele fog menni, a fokusert nehogy elkezd csiszolgatni. arra is gondolni kell, ha szét akarod később szedni- a hűtés ezért nem jó megoldás, össze fog úgy is menni, csak ha összemelegszik nem fog szétjönni.
600-as polírpapírral simán le tudsz 3 tizedet szedni, de inkább kicsit többet a biztonság érdekében. a csavarok úgyis a helyén tartják a tubusban. -
popey37
addikt
nálam 2002-ben kezdödőtt: egyik haverom megfűzött, hogy menjek ki vele Tarjánba, a csillagtalira. hát kimentem. Egész éjjel különböző tubusokba sasoltam, hétfőn reggelre szerelem lett, délelőtt már meg is vettem életem első tubusát: 70/500 akromát, cibáltam egy darabig, utána vettem a makszutovban egy 90/900+ EQ-3 kombót. a mecha lábait kicseréltem teodolit háromlábra. Ez a mecha maradt a Jaagers tubusom alatt is.
utána jött a bazárból egy Diamond 150/750 newton, alá egy gemini 10 mecha. járkáltam ide-oda: Újfehértó, tarján, szolnok. Lett sok ismerős, pár barát akik azóta is megvannak.
utána jöttek-mentek a tubusok, mechanikák: 80/500 Equinox ED, 127/1500 MC, 72-es ED, 120/1000 akromát.
mechanikák: EQ-3 motorizált, Gemini 10, LXD75/ ez szívás volt, mert usa gyártmány és nem volt benn a szoftverben csak a déli oldal, el is adtam hamar/ EQ-5, NEQ-5 goto, AZ-EQ-5 Goto, mig végül a HEQ-5 hozzám nem került.
a vizuális észlelésről hamar átnyergeltem a "fotózásra", de mindig volt valami gebasz, szinte csak szenvedés volt végig, de élveztem azt a néhány sikert.
jelenelg megvan a tökéletes felszerelés számomra: HEQ-5 Pro Goto bordásszíjjal, 100/900ED, ASIAIR plus, korrektor, okulárok, szürők.
már csak jó idő és szabadidő kellene egy kicsivel több.
amugy azon csodálkozom, hogy a 15 éves 300D-vel is csináltam egy kezdőhőz képest egész jó fotókat, persze a feldolgozás nálam még gyerekcipőben jár./ bár a mostani szoftverek szinte mindent megcsinálnak, sokat utómunkázni nem kell.
Életem egyik legjobb, hanem a legjobb fotóját egy Philips SPC 900 webkamerával csináltam budapesti égről./ az emlékezetes jupiterem/.
A tarjáni találkozókon az észlelésen kivül a sok profi amatőrcsillagász megismerése volt a hab a tortán: Zsámba Pityu, Vizi Péter, Gyulai Pali, Mádai Attila, Levente, Éder Iván, Fényes Lóránd. és még sorolhatnám. Rengeteget tanultam tőlük.
Az a kár, hogy a mostani talik már olyan magas árkategóriában vannak, hogy inkább nem is megyek, abból a pénzből 3-4 napra el lehet menni Zselicbe, Szentlélekre vagy bárhová az országban.
jelenleg most ott tartok, hogy megvan minden amire vágytam, csak időm nincs használni, de eljön mindennek az ideje: nyugdíj után lesz idő mindenre, már csak 8 évet kell várni. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4534 üzenetére
nekem van, csak angolban vagyok.
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4519 üzenetére
az első hozzászólásban le van irv minden olvassátok el.
a felsoroltakból a nextstar 127 slt ami jó választás, de a kicsi látómező miatt mélyégre csak kompromiszumokkal ajánlott.
fotozni az AZ goto mechanikával max a bolygókat lehet, de inkább az is videó mint foto.
fotozáshoz egyébbként az EQ sorozat nagyobb tagjait használjuk: EQ-5; HEQ-5 és feljebb. egyik sem az olcsó kategória.
a legfontosabb az, hogy mennyi lóvét szánna rá és mennyire komolyan gondolja, mert bele lehet szaladni hamar a költekezésbe: egy jó mecha üti a 400k-t, a tubus szintén legalább ennyi.
ha csak szigorúan hétvégi "koca észlelő" egy 127/1500 MC / ugyanaz mint a nextstar/ elkiséri biztosan pár évig.
lencsésből a 60-70 mm optika felejtős, 80-tól felfelé már lehet válogatni.a goto-ról annyit, hogy az AZ goto a felépítése miatt nem alkalmas hosszú expós felvételekhez, sajnos nincs polustávcső, de 10-20 másodperces expókat lehet vele csinálni ha jól be van állítva.
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #4512 üzenetére
most vettem egy 400k-s laptopot és viszem vissza gariztatni, mert nem tölti a hálózati töltő az akkut csak csepptöltéssel.
pedig nem szar márka: MSI gf66 Katana gamer laptop
jól rákurtam, mert nem probáltam ki otthon, nem volt rá időm a lakásfelújítás miatt, csak kinn a kamionban dugtam töltőre, ott szembesültem a hibával, az a szerencsém, hogy az aksi bír kb. 5-7 órát, használattól függően, a töltő meg egy éjjel alatt feltölti teljesen. -
popey37
addikt
válasz
4580693 #4512 üzenetére
öreg elavult gépekkel melóznak, nincsenek jól karbantartva: a kopó alkatrészeket nem cserélik, ezért van ekkora szórás a minőségben.
valószínű az én ED-m még egy új gép első szériája lehetett, akkor még pontosan dolgozott.
sajnos minden kinában gyártott cuccra igaz, kivéve azokat, amiket nagyobb cégek, nevesebb gyártók megrendelései alapján csinálnak: ott nem veszik át a rossz minőségű félkész terméket. de a tömegcikkek minőségi szórása nagyon nagy.
és ez minden kinában gyártott termékre igaz, nem csak az asztrós dolgokra. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4490 üzenetére
milyet? van itthon vagy 100 régi bakelit.
a Queen-t nem adom, pár hiján megvan az összes lemezük. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4486 üzenetére
hanglemezbazárban egy 300 forintos is megtette volna pedig.
-
popey37
addikt
az a szám szerintem a termék szám, a motorhoz elektronikailag szerintem semmi köze. viszont a két tengely motorja nem felcserélhető: tehát valószínű, hogy a szám a horizotális motor termékszáma, a másik szám meg a vertikális motoré.
a két tengely fogszáma, meg még egy sor más dologban is eltér: oragép és még sorolhatnám. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4474 üzenetére
pont belefér a HEQ-5.
aljában van egy 4 cm vastag szivacs, a két oldalán szintén a zsebekben 1-1 szivacs.
pont jó a mérete:
46 cm széles
39 cm magas
20 cm vastag.
a dekli fejnél a két oldalon van két zseb, oda befér a kézivezérlő meg a kábelek a táppal.
fémzsanéros, az oldalán van két ládacsat pluszban, meg felül a számzáras.
jó bolt volt, postával 12k-ért vettem a jófogáson.
a két boltban/BTC, Makszutov/ egy koffer a HEQ-5-hőz 44.700.- -
popey37
addikt
no. új szerzemény:
szerszámos koffer az HEQ-5-hőz, GSO 30mm 2" okulár. mert úgyis tiszta felhő minden. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4464 üzenetére
nem tudom, mert a helyére megy az eqmod kábel
de nem adom el, mert ha csak vizuálisan észlelek ahhoz nem kell az asi
bár egyszerübb kezeli mint a kézivezérlőt.
amugy kiprobáltuk az eqmod kábelt, hibátlanul megy minden, a konklúzió: a synscan V5-ös vezérlő amin usb kimenet is van az nem müködik az ST-4 porton keresztül. -
popey37
addikt
hát tegnap éjjel megvolt az első éles bevetése az asi air plus-nak.
a tapasztalatok vegyesek:
minden hardvert egyből felismer: dslr, asi kamerák, DE a mechanikát nem.
új tipusú synscan kézivezérlőm van: st-4 és usb port is van rajta: se usb-n se st-4 porton keresztül nem kommunikál a mechanika az asi airral.
az EQ-mod kábelt ma este probálom ki.az érdekes az egészben az, hogy másik két kézivezérlővel, ami régebbi tipus: V3-V4 hibátlanul megy, egyből felismeri az asi mindegyikkel a mechanikámat.
a saját kézivezérlőm a másik mechanikára kötve sem üzemel az asi airon keresztül.
csak a kézivezérlőt használva minden funkciója hibátlanul müködik, semmilyen hibajelenség nincs, az usb port jó, mert firmware-t frissitettünk és nem volt gond a csatlakozással.viszont a dslr vezérlés, a live stack meg a többi finomság egyszerüen lenyügöző: összedrotoztunk mindent, utána beültünk a kupolába és bámultuk a telókat ahogy készültek a képek.
sajna az enyém csak a fotozást tesztelte, a goto meg a többi mechanikához kötött funkció egyenlőre nincs. a canon minden funkcióját usb kabelen keresztül csatlakoztatva el lehet érni az asi felületen. brutál jó.
Dumbell köd: 1 db 1 perces expo, iso 800, a 100/900 ED + 0,79 photoline reduktor párossal.
M51 20 kép 1 perc expo, iso 800, live stack.
a két képen nincs semmi utómunka.hát nem bántam meg azt a 100/900 Ed vásárlást.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4458 üzenetére
szerintem még mindig csak szúrópróba szerüen vámolnak: egy-egy csomagot kivesznek, ha vámeljárás alá esik akkor vámolják/ a rendelőnek nincs szerencséje
/
azt a többtizezer csomagot ami beérkezik, lehetetlen egyesével vámolni: nincs rá kapacitás.
szerintem az eljárás az, hogy átvilágitáskor meg van adva az ellenőrzést végző szoftvernek valamilyen paraméter, és ami azon fennakad, azt vámolják.
ugye szortirozzák eleve a 2 fajta előre vámfizetéses csomagokat is. azok jöhetnek simán tovább. -
popey37
addikt
2021-től biztosan vám alá kerül minden harmadik országból érkező áru.
2021 junius 1 óta minden csomag vámkezelés alá kerül.Az Európai unión kívülről (pl. Kínából) érkező csomagokra:
-150 euró alatt értéktől függetlenül 27% áfát + vámügyintézési díjat kell fizetni.
-150 euró (2021-ben 54 000 Ft) feletti csomagérték esetén 27% áfát + vámügyintézési díjat+ ritka esetben vámot kell fizetni.
-IOSS esetén az áfát vásárláskor kifizetjük, de vámügyintézési díjat ilyenkor is fizetni kell a vámeljárás során.
-SA esetén az áfát és a vámügyintézési díjat egyben kell kifizetnünk.
-IOSS és SA csak 150 euró érték alatt használható, e felett csak normál vámkezelés lehetséges, aminek a díja is magasabb.
Érdemes IOSS-t használó eladótól/webshoptól vásárolni, mert sokkal olcsóbb a vámügyintézési díj.
Érdemes online befizetni a vámügyintézési díjat, mert sokkal olcsóbb
-.A 150 eurós vámhatárt és a vámügyintézéskori csomagértéket nem feltétlenül ugyanaz az árfolyam alapján számolják!
Az áfa meghatározásakor a teljes csomagértéket nézik (szállítási költség és biztosítási díj is beletartozik), a vámmentesség vizsgálatakor azonban a belső értéket (a termék valós vételára szállítási és biztosítási díj nélkül – amennyiben ezek a számlán külön tételként szerepelnek). -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4450 üzenetére
hát jó nagyot tévedsz. union kivüli országból érkezett minden csomagot átvizsgálnak, értéktől függöen vámkezelésnek ventik alá őket, az áfa alap összege a vételár és a postaköltség együttes összegének 27%-a, a vám 3-6% között mozog. mivel a 3. országból érkezett termékeken nincs áfa, igy a magyar hatóság ráteszi.
a vámot általába elengedik, de a nagyobb értékü csomagoknál az áfát behajtják.
Gergő barátomnak rendeltem kintről egy komolyabb vakut a fotomasinájához, 30k körüli áfát és vámot fizetett ki./ még úgy is megérte kintről venni, félárba került./ -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4448 üzenetére
aliról én sem vennék oklit, de az abey az hibátlan, már em egy oklit vettem onnan.
csak az a gond, hogy a cuccok 90%-a kinából jön, az meg ugye 3. ország: vám és áfa köteles minden csomag. de még úgy is olcsóbb mint az itthoni, csak a gariztatás ha kell igen körülményes és a gatyád rámegy a posta miatt.
de unión belül nyugodtan lehet vásárolgatni a külföldi oldalakról. -
popey37
addikt
válasz
4580693 #4444 üzenetére
hát a kézzel készített itthoni tükröket nem lehet egy lapon emlegetni a gyári sorozatgyártásúakkal.
a gyárban a vadi új gépsor első sorozata tökéletes, de utána ahogy kopnak a gépek alkatrészei, úgy lesz egyre nagyobb a szórás.
az itthoni tükör meg egyedi, addig simogatod amig nem lesz tökéletes és ha van egy kis érzéked hozzá, simán lehet 0.95 felettit is csinálni. csak persze idő, de az meg van bőven. -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4436 üzenetére
azért a 100-as ED már odabaszós tud lenni, és ezt nem tudja vitatni senki, 3 perc alatt hadrafogható, nem kell bibelődni vele mint a tükrössel, penge a képe, van éles kontraszt, nincs kitakarás, kómahiba. igaz nem 100k-s tubus.
a 120 milis akromátom is jó volt mélyegezni, volt rendesen fokusz és kis nagyitásoknál nem volt szini hiba, az csal 150x nagyitás fölött jön elő drasztikusan. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4426 üzenetére
MC nem rossz választás, bolygózni kiválló, nekem is volt, mélyégre csak kompromisszummal, mert elég kicsi a látómező.
a 4-500-as refi meg ha csak sima akromát, szinez mint állat, bár ez is olyan dolog, hogy van akit zavar, van akit nem. nekem volt pár belőle: 72,80,90,120mm-ek.
az F5 környékiek: 102/500, 120/600 mélyegezni jók, kis nagyításnál nem jelentős a szinezés, lehet hozzá kapni semi apo szürőt, szinte teljesen megszünteti a színi hibát.
oklik terén érdemes jobbakat venni, később nem kell cserélgetni. bolygora nyugodt szívvel ajánlom az ortho-kat, a Baader sorozat megvan 6-10-18 mm, nagyon jók. hozzá egy baader Q-turret 2,25-ös barlow és meg is vagy. a celestron okliból nekem is van egy 32-es, örök darab, nincs nagy látómező, csak 52 fok, de jó a leképezése. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4424 üzenetére
a bolti távcsövek mind kivétel néklül elérik a diffrakció határoltságot, ami 0.85 streel./ ezt a határt a gyártó válalja, ha alatta van az érték, automatikusan garanciális csere/
a bemérés azt jelenti, hogy a boltban az összes egyforma, pl 150/750 tükröt bemérik és a legjobbat kapod meg. ha szerencséd van akár 0.9 feletti streel érteket is kaphatsz.
ez a streel érték mutatja meg a tükör vagy lencse felületén lévő hibákat, minél magyobb ez a szám az 1-hez közelitve, annál jobb az optika.
/a lencsésem 0.986 streel/a pirex üveg jobb minőségű tükröt takar, jobb a hőleadás, nincs akkora hőtágulás, stb...
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #4391 üzenetére
mi van Ati, meg válsz az autódtól? láttam, hogy hirdeted. biztosan elrontottad.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4408 üzenetére
remélem is, ennél jobb összeállítás már nem is kell.
Apo-ra nem váltok, annyival nem lenne jobb mint amennyi az ára, marad a 100/900 ED+ asi 178 mc+asi air plus a HEQ-5-ön.esetleg még befigyelhet egy asi fokuszmotor, de nem létszükséglet./ elég húzós az ára, meglátjuk./
most már csak fotozni kellene
az ED-be amióta megvan még bele sem néztem, csak nappal.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4406 üzenetére
megjött a cuccom, asi air plus. alig várom a tesztet.
-
popey37
addikt
egy akromátot nem használok zenittükör nélkül, mert egy okulárral sem lesz fokusz, vagy ha lesz akkor a kihuzatot maxra ki kell tekerni, a zenittükörnek pont az a lényege, hogy elvesz a fényútból, ezért nem kell annyira kitekerni a kihuzatot. vizuálisan meg különben is kinszenvedés zenittükör nélkül észlelni, pláne zenitben.
-
popey37
addikt
válasz
Csabesz666 #4401 üzenetére
próbáld ki zenittükörrel, lesz vele fokuszod.
-
popey37
addikt
válasz
Csabesz666 #4398 üzenetére
a hosszú expo az AZ mechanikákkal a derotáció miatt nem lehetséges.
-
popey37
addikt
válasz
Csabesz666 #4398 üzenetére
ezt a tipust ha jól tudom, nem lehet EQ ékkel kiegészíteni. nem tudod felszerelni a talp és a fej közé az éket.
-
popey37
addikt
no mi van, kihaltatok mint a dinók? egy hete senki sem irt.
-
popey37
addikt
az IT-s cuccokat nem is lehet egy lapon említeni a csillagászati cuccokkal.
ott tudod a paramétereket, a teljesítményt, nincs sok jó gyártó, márka, tehát ez is adott.
itt csak elhatározás és pénzkérdés, de a csillagászatban ez nem igy van.nem kell messzire menni: csak a távcsőből van vagy 8-10 tipus, mind mind más. egy VGA-nál meg eldöntöd milyen sebességüt, mekkora memóriával és melyik gyártót, utána lehet vásárolni.
a csillagászat nagyon összetett dolog. -
popey37
addikt
a tele vue okulárokat nem szabad egyikhez sem hasonlítani: ez a tipus az okulárok Rolls Royce-ja. szerintem nem tulzok, ha azt mondom, hogy az országban az amatőrcsillagászok tulajdonában jó ha 50-60 db. van összesen.
ami okulárban jó választás lehet az a Lacerta 82 fokosa, az ES sorozat, a sky panoráma/ bár ebből össz 3 db. van: 7-15-23 mm/, esetleg a celestron,bolygózni meg az orthó.
az, hogy 1,25 vagy 2 coll, lényegében tök mindegy, általában a 2" oklik 30mm felett vannak. én még nem láttam 10 mm környékén 2"-os okulárt, a legkisebb ami nekem volt az a sky panoráma 23 milise volt.
össze kellene hasonlítani a 2" és az 1,25" ugyanabban a méretben, ezzel csak az a gond, hogy 1,25-ben 30mm környékén már max 50 fok látómező van, mig a 2"-nál akár 110 fok is lehet. talán ebben tér el ha azonos a minőség.
az, hogy mennyi lencse van benne meg, ahogy Attila is mondta, nem igazán számít.okulár vásárlásnál a lényeg: nem szabad olcsó oklit venni, mert úgyis le fogod cserélni: széleken elhúz, szinez, stb..
általában egy amatőrcsillagásznak van 8-10 minőségű okulárja, ami örök élet meg egy népmese, a felszerelést lehet csrélgetni, de ha jó oklikat veszel azok kiszolgálnak egy életre.
mondom ezt úgy, hogy megfordult a 15 év alatt a kezeim között legalább 100 db. ilyen-olyan okulár.
a másik sarkalatos kérdés, hogy milyen tubushoz akarod használni: mert ha egy sima akromáthoz, oda felesleges 200k-s okulár, a newtonokhoz sem jó mindegyik tipus, és még sorolhatnám.
számunkra az elérhető kategória a 30-50k árban. a boltok is tudják ezt, ebben az ársávban van a legnagyobb választék.
a fényáteresztésről annyit, hogy manapság olyan fejlett bevonatok vannak, hogy a középkategóriás okulárok is 95% körüliek./ nem ez a tényező fog bezavarni, elhiheted./
ha jól emlékszem, neked 200-as newtonod van: az első gond a kóma, korrektor nélkül nem lesz egy oklival sem faltól falig pontszerűek a csillagok.
a második: lesznek olyan oklik amiknek ugynevezett "babszem" effektusuk van, hogy mitől, ne kérdezd, nem tudom.egy szónak is száz a vége: el kell menni minél több találkozóra és kiprobálgatni az oklikat, mert ha nem ezt teszed, nagyon sokba fog kerülni, mire megtalálod a megfelelőt/ ezt tapasztalatból irom/.
a lacertáról tudok infót, mivel van belőle: nincs széltorzitás, legalábbis a 72-es és a 100-as ED-be nem vettem észre ilyesmit, a látószögről nem tudok infót: 4 milisem van a 82 fokos sorozatból: bolygózós.
a fényáteresztésről meg már irtam fentebb. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4362 üzenetére
lényegében annyira nem sürgős a dolog, csak április20-ra megyek haza, viszont otthon leszek 3 hétig.
hétfőn felhivom a btc-t, hátha kitalálnak valamit.
direkt azért vettem asi 178 kamerát is: vezetni és bolygózni, meg mélyeget fotozni is ki akarom probálni./ meg olcsó volt/ -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4360 üzenetére
nem a pro-ba, hanem a plus-ba van antenna, de amugy is sokkal jobb a P4 benne: több a memória, tárhely meg van benne egy sor jó cucc: 4 kimenet 12volt amit szabáloyozni lehet, stb..
csak nem lehet kapni, külföldön sem. mindenhol honapokat kell várni rá. szívás, mert az M-gen-t eladtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest