- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1890 üzenetére
A 2cm sok, elég lenne 1cm is. Itt már elég tere lenne a fókusznak. Lehet ezt tudták ők is csak felfelé kerekítettek. Megmértem az enyémet, milliméterre pontosan megvan a kihuzat végéig.
Ezt a tubust nem igazán vizuális megfigyelésre tervezték, hanem kamera vagy DSLR -hez.Cray Tyler már elengedtem, ha ők faragnák ki, kb. annyiba lenne, mintha megrendelném az angoloktól.
-
Nimda
addikt
válasz
vegyszer #1882 üzenetére
Ugyanilyen tubusom van. A 2" zenit hosszú fényútja miatt, nálam egyes barlowok és oklik elvéreztek, mert a fókuszsík belülre esik. Pont, hogy rövidíteni kéne a kihuzatot. Megoldást csak az 1,25" zenit hozott.
Popey37 lehet mégis cserélni kéne azt a nyamvadt gyűrűt ott a kihuzat végén egy keskenyebbre. Nagyon sokat számít pár tized is. Vagy le kell belőle esztergáltatni.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1877 üzenetére
Ez így nekem túl komplikált lenne, megrendelek egy toldót, majd kiveszem belőle a gyűrűt, leírom nekik mit akarok, aztán beküldöm a sajátomat a gyűrűvel együtt, majd ők valamikor vissza. Ráadásul az enyém sérült, ki is kéne javítani.
Szerintem én skippelem ezt a dolgot, marad így ahogy van.Ha konkrétan árulnának/készítenének 2" kihuzathoz rézgyűrűs M54 foglalatot, simán megvenném. De sajnos nincs.
-
Nimda
addikt
válasz
Rusher4587 #1861 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1827 üzenetére
Hát igen, én is nézegettem azt a fórumot, információt gyüjtöttem, de semmi több, egyáltalán nem szimpatikus.
Valahogy kesze kusza, azon túlmenően, hogy a fórummotor egy őskövület, és időnként nehezen találok meg egy számomra fontos posztot, az emberekben is felfedeztem némi sznobságot. Persze nyilván vannak kivételek.
Információ terén sem mond sokat, pedig rengetek téma van, amolyan soknak akar látszani, de mégis keveset mond.
Valamiért idegennek érzem azt az oldalt, nem tudnám megszokni a kezelhetőségét sem.
Olyan érzésem volt, hogy felesleges oda regelnem, mert a "nagyok" csak az őket érdeklő, kellően magasröptű témákra reagálnak. Ha meg valamelyik meg is szólal, az néha erősen kioktató jellegű.
Itt viszont azt tapasztaltam, hogy a kevesebb néha több :)
Párhuzamosan az asztrofotós topikkal, egész hasznos infókhoz lehet jutni. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1824 üzenetére
Az enyémen teljesen tökig lehetett csavarni a póluscsövet, nem volt hézag, lötyögés. Mondjuk neked az alap tárcsa van, dátumtárcsa a zöld és a szürke is. Vagy ennyire nagy lenne a szórás
A keresőtávcsövet is párhuzamosítani kell, minden alkalomkor elmászik picit mikor összerakod, szóval ez ilyen
-
Nimda
addikt
Egy újabb "gyöngyszem" az EQ5 összerakásánál, illetve a pólustávcső behelyezésénél. Hogy lehet ekkora hézagot csinálni? Nekem még akarva sem sikerülne. Lötyög az egész tárcsa. Az EQ3 -nál nem volt ilyen, ott passzentosan illeszkedett. Már már azt hittem valamit rosszul raktam össze, vagy kifelejtettem, de nem, mert ez másnál is ilyen.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1817 üzenetére
Én azon mérgelődtem mindig, hogy a mechanikákhoz nem jár pólustávcső, mint tartozék, pedig ez alap lenne. Egy szint felett lehet már nem csak opcionális, ezt nem tudom.
Vagy eleve minde tubushoz koffer, mondjuk 90mm -től felfele.Emlékszel mikor csodálkoztam hogy a 80 -as ED -hez milyen jó, hogy adnak koffert, 2" zenitet (dielt!) keresőt és egy 28mm 2" oklit is. És ahhoz képest nem drága. Külön - külön sokkal többe lenne.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1815 üzenetére
Nem fos, csak nem csillagászkodni való
erre a zenit a megfelelő, mert ennek a van a legkisebb fénytörési hibája (illetve inkább a dielektrikusnak). Az amici arra jó, mint a spektívek, természet megfigyelésre.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1813 üzenetére
A rövid fókusza miatt panoráma távcsőnek is használható. Az amici kevesebb fényt enged át és torzít. Cserébe oldalhelyes/állított képet ad. A zenittükörrel csak állított képed lesz, de nem lesz oldalhelyes. Ha pedig közvetlenül nézel az okliba, minden irány felcserélődik.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1808 üzenetére
Azt a koffert én is nézegettem, de 25 ezret nem adnék ki érte. Ismerve a kínaiak összeszerelési minőségét (ami nem mindig rossz, de itt valamiért nem sikerül), még nekem kéne fabrikálnom rajta, hogy használható legyen.
Na ezért vettem ED- t, ahhoz jár koffer és még praktikusan használható is
Viccet félretéve, sajnos van, hogy zsákbamacskát veszünk, aztán vagy megtartjuk, vagy elállunk tőle. Sajnos külön kell szedni. Így én biztos nem cipelném, egymást nyomorgatják, karistolják.
Az EQ3-5 mounthoz, elég valami nevesebb hátizsák, olcsóbban, simán belefér, mégha nincs is fazonra alakítva. A háromláb máskérdés, főleg ha acél, azért már megáll melletted a rendőr, ha rosszul fogod
Ehhez érdemes lenne venni kimondottan állvány táskát. -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1806 üzenetére
Nézegettem pár napja az Explore Scientific tubusait, szerkezetileg na azok már inkább mint a bresser, de csúcsnak nyilván nem mondható egyik akromát sem, bármekkora dög.
Én láttam olyat is, hogy valami kékszínű SW 90/900 -as tubust árult valaki megkímélt állapotban, vicces áron. A valóság: az ágy szélén egy pokrócon lelógatva, a kihuzat ütött kopottan, merő kosz és karc, mintha a kutya szájából vették volna ki. Mellé egy zenitféleség, amivel mintha homokoztak volna a gyerekek.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1804 üzenetére
Általában mindegyikhez adnak szűkítőt. Csak előfordulhat, hogy nem mindegyik 1,25" -ös oklival lesz fókuszod, a 2" zenit hosszabb fényútja miatt. Nálam legalábbis volt rá példa.
Ezért tartok mindkét méretű zenitből, ebből is persze dielektrikusat. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1794 üzenetére
Forgasd el, jobbra és balra 90 fokkal az óratengelyt és ha akkor is középen marad, akkor jó. Sajnos nekem jusztírozni kellett a pólustávcsövet, mert a kedves kínaiak csak úgy belepottyantották a szállemezt.
Ha 2" a kihuzatod, akkor sokkal nagyobb látómezőt érhetsz el, a 2" oklikkal, persze ehhez kettes zenit is kell. Persze így is jobb lesz mint az 52 fokos kezdőszett. Valahol láttam egy hasznos ábrát, ami ezt elmagyarázza, ha megtalálom belinkelem.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1792 üzenetére
Azoknál minden jobb
mondjuk nekem a színezésről fogalmam sincs, mert soha nem volt akromátom
Viccet félretéve, az ED tubus is szinez valamennyire, de csak a széleken és nagyon erősen kell "koncentrálnod" hogy észrevegyed. Persze nyilván ez okli függő is.
Gondolom a látószög miatt (is) veszed a lacertát -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1788 üzenetére
Hát lehet, de így járvány után, ha másért nem is, de odafigyelnek mindenkire, legalább is észreveszik, hogy legyen rajta maszk + ne legyen a boltban 2-3 embernél több
A Makszutovba pl. csak 1 ember mehet be egyszerre, vicc. Amikor én voltam, a kint lévők szarrá áztak várakozás közben (mikor kijöttem, meg tudtak volna ölni)Tisztára mint egy rendelőben, mikor nem tudhatod mennyit ideig lesz bent a beteg. Az én problémámmal legalább 25 percet foglalkoztak, ketten.
Szóval ez az időszak nem valami szerencsés senkinek sem, mindenki szív. De meglepően megy a bolt, van forgalmuk.
A raktárkészletet meg szerintem nem ellenőrzik kiszállítás előtt, mert ugye kaptam már hibás terméket sajnos (amit szó nélkül cseréltek persze, de ehhez be kellett mennem). -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1785 üzenetére
Várj, neked nem UWAN van? Mert az SWA más kategória.
Najó azért egy ASI kamerát én is bevállalnék. Ehhez már egy 2,5x TV barlow + valamilyen szűrő is + goto, oszt csókolom, megint üres a buxa
Hát, a nap megfigyelésen én is gondolkoztam, de nem mernék belenézni a csőbe még prizmával sem -
Nimda
addikt
válasz
ViharVadász #1780 üzenetére
Ez itt ugyan nem a reklám helye, de a BTC is nagyon korrekt. Illetve mindkettő kereskedés nagyon segítőkész. Ha gond volt, mindig megoldották a problémát.
Ahogy popey37 mondta, a használt cucc is egy lehetőség, ha éppen van kínálaton. Én bizonyos kiegészítőknél óckodom ettől, de ez az én rigolyám
A mechanika meg, hát, itt valóban érdemes lehet használtban gondolkozni. Bár én azt is szétkapnámCray Tyler Én is kiköltekeztem idénre, szinte már minden megvan ami kell. Talán egy amici még szóba jöhet, de nem létfontosságú
-
Nimda
addikt
válasz
ViharVadász #1776 üzenetére
Én gyerekkoromban egy Astrokabinettel kezdtem, ami mai szemmel viccesen hangzik a műanyag tubusával és alkatrészeivel. Azóta vágytam én is egy komolyabb műszerre. Sajnos nem könnyű dönteni, mert ahhoz tudni kéne az irányt, ami csak akkor alakul ki, ha belenéztél az első csőbe. Ha magamból indulnék ki, én tuti nem venném meg az általad kinézett műszert. Anno nem is tettem, helyette vettem egy ED -t, egy halom középkategóriás okulárral, amivel maximálisan elégedett vagyok. De ez én vagyok, és nem mindenki olyan mint én
Persze első távcsőnek megfelel, nem akarlak lebeszélni róla, de ha komolyan érdekel, akkor egy kicsit jobbat ajánlanék. Ami ugye akkor derül ki, ha már láttál valamit, és nem csalódtál a látványban. Ha mégis tetszik, akkor előbb utóbb le fogod cserélni egy jobb csőre és állványra.
Én minimum egy 120/1000 EQ5 párossal kezdenék, a báriumoknál jobb minőségű oklikkal, ha tudom, hogy nem akarom végigjárni a szamárlétrát. De ehhez sziklaszilárd elképzelés kell, mert ez bolygózó műszer és egy darabig tuti kiszolgál, nem lesz olyan érzésed, hogy vehettem volna jobbat is.[link]
Mindez részemről szubjektív, nincs kőbe vésve természetesen. -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1774 üzenetére
Meg ugye az sem mindegy milyen anyagból van. Itt ugye réz-alumínium ötvözetet használnak. A fejlettebb verzióknál réz-acél ötvözet, sűrűbb fogazattal, minden tengelyen csapággyal. Az alu puhább, a réz keményebb. A réznél meg az acél keményebb. Persze ez önmagában még nem elég, számos finommechanikai trükk van, ami miatt a HEQ széria már jobb fejlesztés. Kíváncsi lennék, hogy azokat is szét kell e szedni vásárlás után
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1772 üzenetére
Az EQ5 és a NEQ5 mechanikailag ugyanolyan felépítésű. A BTC, EQ5, a Makszutov, NEQ5-ként árulja ugyanazt.
Minimális holtjáték mindig van, bárhogyan is állítgatom, feszítem, egyedül akkor nincs, ha szorosabbra állítom, illetve közelebbre hozom egymáshoz a csigákat. Neked valami régebbi gyártású lehet, valószínűleg szürke dátumtárcsás, nekem zöld, ami újabb és szarabb.
Nah nem lovagolok tovább a témán, ez van ezt kell szeretni -
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #1769 üzenetére
Hiába a szíj, az csak a külső motoros fogaskerekes áttéten javít. A fő probléma nem ott van, hanem a belső csiga-orsó fogaskerekek csatlakozásánál. Nagyon ritka a fogazás, ezért nagy a holtjátéka. A HEQ-nál nem tudom milyen megoldást használnak, de ott sokkal jobb az áttét.
Ha valaki tud oroszul, itt a szaki is rendesen ki van akadva a gyártói hibák miatt (pont ez EQ5 kapcsán): [link]
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #1767 üzenetére
A Skywatcher ha jól tudom
kanadai cégmégsem, tajvani. Nem hiszem el, hogy nem kapnak visszajelzést, hogy az összeszerelő üzem 90% kalap kakit gyárt. Nem lenne rossz amúgy a termék, ha nem csak a pneumatikus csavarhúzóig jutna el a munkások tudata, hanem lenne aki kalibrálja is a cuccokat, vagy minimum látja egy quality inspector (ami tuti van is, csak ez náluk kimerül valami kezdetleges vizuális szabályozásban)Szerintem a SW sem volt rossz régen, legalábbis pár éve még kevesebb volt a panasz.
Nekem kb. 15 perc volt beállítani a finommozgató dec/ra karokat, hogy az némi holtjátékkal ugyan, de vajsimán működjön. (Sajnos a szerkezetéből adódóan nem lehet kiküszöbölni teljesen a kotyogást, illetve igen, de akkor szorulni fog bizonyos szögeknél) Csak ennyi kéne és akkor nem lenne használhatatlan szar a termék. A holtjátékot meg csak úgy lehet minimalizálni, hogy kissé decentralizáljuk a súlyelosztást.
Amúgy készen van a cucc, legalább annyi haszna volt a szétszedésnek, hogy megismertem a felépítését. -
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #1762 üzenetére
Hát ez a szomorú. Itt már el is dőlhet egy kezdőnél, hogy így nem folytatja tovább. Amikor megveszel valamit, joggal várjuk el, hogy az azonnal használható legyen házi mókolás nélkül. Nem hogy a maximum, de a minimum szintet sem éri el. Ez nem filléres hobbi, van aki súlyos pénzeket tesz bele, főleg egy asztrofotós. Kiváncsi lennék amúgy, hogy a forgalmazók évente hány mechanikát adnak el és abból hányra van panasz. Vagy itt a vásárlók műszaki vénájára alapoznak, hogy -ha baj van úgyis megmókolja otthon- ? Az EQ mechanikákra 5 év garancia van, hát kíváncsi lennék, mit tennének ilyenkor, vagy maga bolt kezdené el javítgatni?
-
Nimda
addikt
Megérkezett az EQ5.
Most vagy én vagyok ilyen szerencsétlen, vagy ez tényleg ilyen szar. Jobb jelzőt most nem tudok rá mondani. Titkon reméltem, hogy a magasabb kategória, nagyobb figyelmet kap, hát nem. Kibontva a gyárilag lezárt csomagot, gyakorlatilag használhatatlan a cucc. Az első dolgom volt a finommozgatást ellenőrizni, hát valami borzalom. Egy teljes fordulatot nem tudtam vele megtenni, mert szorult, akadozott, olyan érzésem volt, mintha fém nyírná a fémet. Azonnal le is álltam vele és szétkaptam. Az egyik csapágyban pl. érezhetően sorja lehetett, alig tudtam kiimátkozni belőle. Az első kérdés ami megfogalmazódott bennem, hogy a kínaiknál nincs minőségellenőrzés? Egy százezres cuccnál illene legalább beállítani, kalibrálni a mechanikai elemeket, hamár a fémsorjáktól sem teljesen mentes a cucc. De nem, a kínaiak csak egyszerűen bekenték valami ragacsos takonnyal az egészet, majd gyorsan összecsavarozták, persze minden csavart tökig húztak és szerintük kész is van a mount. Az EQ3 sem volt jobb, de annál legalább nem volt olyan érzésem, hogy elnyírom a fogaskerekeket.
Aki eddig nem tapasztalt ilyet, az azért van, mert nem újonnan vette és az előző gazdája már szépen kitakarította és belőtte.
Az asztrofotós topikban is panasz van a HEQ előtti mountokra, de nem hittem volna, hogy ennyire gáz a helyzet. Visszavinni nem fogok egy 20+ kilós cuccot, mert feltételezem a következő sem lett volna jobb. Most 2 nap aktív szerelés, beállítás következik. -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1757 üzenetére
Jelenleg sehol nincs használtan. Kitudja mikor lesz, a várakozás meg nem az erősségem. El tudom adni közel új árában az EQ3 -at, az EQ5 meg már úton van, holnap hozza a futár.
66zio hát ez is több, mint amit én látok a 72 -el, de nem is ezért vettem (mondjuk egy 2,5x TV biztosan mutatna valamit, volt aki az 5x -t is bepróbálta vele). Mostanában időm sincs bámészkodni, a szabi még messze van. A színszűrőkhöz nem értek sajna, erről én sem találtam irodalmat. A kezdőknek szánt könyvekben igazán megemlíthették volna alapszinten.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1750 üzenetére
Úgynézki veszek egy EQ5- öst, de mivel új lesz, szedhetem majd ezt is szét, zsírozás, tisztítás stb. Nem mintha az EQ3 nem lenne elég, de hajt a kíváncsiság. Fotózni nem fogok, tehát az irány megvan, ezért az HEQ sorozat kimarad az életemből, mert számomra amúgy is irreálisan drága. Az EQ5 meg kiszolgál majd egy életre.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1743 üzenetére
Mondjuk az azért fura volt, mert ahol megemlítettem, hogy megfigyelésre használom a tubust, nem fotózásra, mindenki tanácstalanul állt a probléma előtt. Sehol senki nem mondta, illetve még csak nem is olvasható a kezdőknek szánt irodalomban/rovatokban sem, hogy egy kis nyílásviszonyú tubus, 2" -es kihuzata inkább a fotózásra van kihegyezve, ahol a fényút korrigálható egy toldattal. A tükör pedig nagyon nem mindegy milyen, ha teszem azt, panoráma távcsőként akarom használni. Mondjuk egy amicivel biztos nem tűnt volna fel, de az meg ront a képminőségen.
-
Nimda
addikt
Megoldódott a fókuszprobléma. Sajnos a SW 2" -es zenittükör hosszabb fényútja miatt nem tudtam élesre állni a 72/420 -as ED -vel, a korábban említett Q-Turret barlow -val és egy (7mm) Skypanorama -val sem. A megoldás az lett végül, hogy vettem egy Lacerta 1,25" -ös tükröt, aminek értelemszerűen rövidebb a fényútja.
Most, hogy ez a tubus hibája vagy sem, azt nem tudom. Mármint konstrukciós hibára gondolok, nem egyedire. A tanulság talán az, hogy 2"-es kihuzathoz, csak 2" -es kiegészítőket használjunk.
-
-
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
Valaki tudja esetleg, hogy mekkora fényútja van egy 2" és egy 1,25" zenitnek?
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1709 üzenetére
Vagy veszek egy 1.25" -ös dielektrikust is. Nézegettem a fókuszírozó végén lévő lecsavarható adaptert is, ha lehetne kapni valamivel keskenyebb kiszerelést, pl. ez talán szóba jöhetne, csak alig kapható:
Illetve a szűkítő adapter is nagyon "vastag" ezt is meg kéne oldani valahogy. Hát csak a 2 " -es tükör cseréjével. Bár akkor is kéne a szűkítő a kihuzatba, amivel a fényút majdnem ott lesz mint a 2"
-
Nimda
addikt
Találtam egy fórumot, abban egy érdekes bejegyzést, ami kísértetiesen hasonlít az én problémámra:
One thing I need to point out about this scope. I find this scope is primarily for imaging the focal plane is not as outward as the other ED scopes in the series. 2-inch diagonals will not reach focus with any eyepiece I have. So for visual use I may have to settle with 1.25-in diagonal.
Szóval, ha jól értelmezem, akkor lehet mégis a 2" -es zenit lesz a probléma fókuszáláskor, bizonyos okulároknál.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #1694 üzenetére
Ezt vágom. A nyújtókkal gyűlt meg a bajom, illetve csak eggyel. A reduktor nekem felesleges mert nem fotózom. Várom popey37et, hátha lesz valami közös pont, ami a rejtélyt megmagyarázza. A Makszutovban nem tudtak konkrét magyarázatot adni a problémámra. Mondjuk az még a barlowval volt kapcsolatos.
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1687 üzenetére
Ezt komolyan nem hiszem el. A barlow kuka, de most meg a 7mm -es panoramával nincs végtelen fókuszom. A fókuszsík nagyon belülre esik, nem tudom beljebb tekerni a kihuzatot. Csak a közeli kb. 100m -es terepre tud élesre fókuszálni, távolabbra nem. Most vagy a tubus ennyire válogatós, vagy valami hibádzik. A planetarykkal, plösslökkel nincs ilyen gondom, 3,2-5-9-15-25 mindnél van végtelen. Ezért gondolom, hogy itt a tubus lesz a finnyás, vagy a panorama a tubusra.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1689 üzenetére
Persze hogy van
Barlow nélkül van fókuszom mindennel. Amúgy lehet megvan a ludas. Azt az infót kaptam, hogy valószínűleg a 2" -es zenittükör miatt van, mert más a fényútja, mint az 1,25" -nek. Ez utóbbiba lenne fókuszom. Sajnos vissza kellett adnom a barlowot, mert így használhatatlan.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #1685 üzenetére
Holnap bemegyek a makszutovhoz és tanácsokat kérek. Barlow nélkül fókusz nekem is van, a 7mm- es panorámával, de nagyon az elején, ütközésig tekerve a fókuszírozót. Ahogy a fotón is látszik. Barlow- val meg egyáltalán nincs. Mondjuk szerintem ez barlow függő is nyilván, nem mindegy mekkora a fényútja. Még a 2x GSO 3 tagú változatára is panaszkodtak. Sajnos nincs kéznél másik. Marha jó egyébként, hogy ez ilyen zsákbamacska jellegű, mi lett volna a TV-t veszek és azzal is így járok
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1674 üzenetére
Nos, megjött a Q-turret barlow, de sajnos nincs vele fókuszom semelyik oklival sem
megy vissza a kereskedőhöz, ha lesz olyan szíves és becseréli egy másik típusra.
A 7mm -es skypanorama, viszont nagyon jó valóban, de ezzel is csak tökig betekert kihuzattal van fókuszom. Erre létezik valami megoldás? Mert érzésre még mehetne picit beljebb a kihuzat, ha nem lenne ott a felfogató.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1670 üzenetére
Az egész szettet ugyan nem, de rendeltem egy 7mm -es skypanoramat. Kíváncsi leszek rá. Csalódni biztos nem fogok benne, hacsak nem lesz ezzel is minőségi probléma. (alias planetary)
Majdnem landolt a kosárban egy televue barlow is, de inkább maradtam a baadernél.
Cray Tyler nagyon eltűntél, nincs újabb élménybeszámoló? én szeretem olvasni
-
Nimda
addikt
Srácok mi ebben az üzlet a kereskedőknek? most csak fejből írom, remélem helyesen.
- SW 80/600 ED APO tubus + gyűrű + prizmasín: 189eFt vagy,
- SW 80/600 ED APO tubus + gyűrű + prizmasín + koffer + 50-es kereső (ami ha jól látom amicis) + 2" diel zenit + 2" apex okli: 219eFt
Nincs akciózva. 30eFt a különbség.
Külön-külön is sokkal drágábbak, mint így egyben. Amúgy egész jó a tubus, közel 240X -es nagyításra képes egy 3x barlow -val, színi hiba alig, vagy nincs (BTC galéria). Ez utóbbi igaz Televue.
-
Nimda
addikt
Megjöttek az PL oklik (3,2-5-9-25) és amit rögtön észrevettem az a nagyobb látószög, és a könnyebb betekintés. Fényben hajszállal gyengébbek, de kevesebb színi hibával. A kontraszt minimum a plösslökét hozza. Sajnos nem parfokálisak. A 9 és a 25 közé kell még egy 15 -ös is, mert itt hiányérzetem van. A stellariummal megnéztem a nagyításokat, szerintem ennyi már lefedi ami kell nekem. Az oklik mechanikai kidolgozása viszont valóban gyenge (a vélemények alapján is). A gumikat le is vettem, ezek nélkül is használhatóak, csak tapad rájuk a kosz, semmirevaló szarok (ahogy popey37 mondaná
) és persze megint olyan érzésem van, mintha használtat kaptam volna, itt-ott apró kopások a burkolatokon. A lencsék épek, vissza ezért nem viszem. A dobozaik szintén kuka, kell csinálnom valami pofás tartót nekik.
Szűrő kérdés: Tervezek egy UHC-t, ND 0,6 már van. Illetve aki ismeri a moon&skyglow -ot, ez mennyire beszerzendő? Mit érdemes még beszerezni? Polár szűrő? Hold és mélyég a cél.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #1636 üzenetére
Még kivárok holnapig, nem rendeltem meg őket. Amúgy a planetarykkal kapcsolatban kevés a tapasztalat a fórumokon ahogy látom. Én csak azért gerjedek rá, mert egy relatíve olcsó, de mégsem egy alap okli (betekintési kényelem, látószög, kontraszt), és viszonylag nagy fókusz tartományt fednek le. A felhasználói vélemények is 99%-ban dícsérik.
popey37 sajnos a munkám és a magánéletem nem nagyon teszi lehetővé az összeröffenéseket egyelőre, de azért köszi a felajánlást.
-
-
Nimda
addikt
válasz
kovisoft #1611 üzenetére
Mondjuk egy 25mm/58 fokos Planetary? Vagy egy 20mm/70 fokos Lacerta? Némi fényveszteség árán, a többlencsések is szóba jöhetnek, de túl sokat (most) nem áldoznék rá.
Köszi a tanácsokat!
kuyarashi SW 72/420 -am van, próbálgatom a határait
6mm plössl + 2x barlow már nagyon szenved, de veszek egy 3,2mm-es Planetaryt, barlow nélkül is megnézem mit mutat.
-
Nimda
addikt
Na ma jön a dielektrikus, kíváncsi leszek. A Skywatchert rendeltem, aminél van olcsóbb is, de arról nincsenek felhasználói tesztek.
popey37 valóban letekerhető a front lencse a tubusról, hát így jóval egyszerűbb tisztítani. Csak nagyon nehezen ment. A légrést nem fogom megbontani. Amit még észrevettem, hogy a kihuzat "csöve" nem volt teljesen párhuzamos az optikai síkkal, ezen is állítottam.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1576 üzenetére
Próbáld ki a stellariumot, pc-re ingyenes, droidra fizetős, de a legjobb a plus verzió. Real time mindent megmutat. Persze paraméterezhető.
-
Nimda
addikt
2" Castell, skywatcher, lacerta dielektrikus tükrök. Sorban, 30e, 36e, 42eFt, ha jól emlékszem. Ki melyiket venné? Nem tudok dönteni, mert azért az áruk egyenesen arányos lehet a minőségükkel, vagy nem?
Oklik terén még nem jutottam dűlőre, de hajlok a lacerták felé (uwan, swa-70). Azért ez a sok agyalás, mert nem szeretném lecserélni őket, idővel sem. 4-25mm -ig szeretném lefedni a szettemet. A planetaryk minőségileg eléggé képlékenyek, ahogy olvasom a teszteket, de még a listámon vannak. A sky árából meg négyet is vehetnék a lacertákból. De még ez is a listámon van
-
Nimda
addikt
A BTC valahogy szimpibb, mindenről azonnal küldenek tájékoztatást, a választék is nagyobb. Lehet regisztrálni is. Ellenben a másiknál szerényebb az infóközlés, persze lehet csak nincsenek nagyon felkészülve a járvány helyzetre. Eleinte azt hittem, a két bolt üzemeltetője ugyanaz, mert az áraik szinte forintra megegyeznek.
popey37 a kihuzat jól működik, ha nem így lenne már küldtem volna vissza. Milyen tuningra gondoltál?
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1532 üzenetére
Én sajnos nem voltam szerencsés. A tubuson lévő fókuszírozón, alul a fekete festésű csavaros részen, karcok és apró festék lepattogzások voltak. Pedig gyári csomagolású volt a cucc (bár nem nehéz gyárilag visszacsomagolni) kicsit olyan érzésem volt, hogy használt, vagy kiállított cuccot kaptam. Mérges is voltam a boltra.
A leverődéseket javítottam fekete festék ceruzával, most már megbékéltem vele, de a leképezésével nincs baj szerencsére. Aztán jött a másik fekete leves, az EQ3de ezt már ismered.
Hab a tortán: A zenittükör mintha szét lett volna szedve, el voltak nyírva a fekete csavarok. Kicseréltem.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1527 üzenetére
Én ilyenkor a tájat, a szomszéd házakat, vetkőző csajokat, vettem górcső alá
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1522 üzenetére
Amiket eddig olvastam az oklikról, a drágább nem feltétlenül jobb, egy adott tubushoz. Én a báriumokat + a keresőt + a barlowot az EQ3 -mal együtt kaptam, a csomag része volt (nem kértem külön őket, meglepi volt). A tubust máshol vettem. A plösslöket úgy vettem, hogy nem is tudtam hogy a mechanikával együtt kapom majd az alap oklikat. Nem is tudok mit kezdeni velük, eladhatatlanok.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #1518 üzenetére
Azért én sem állok meg egy típusnál, ha komolyabban el kezd érdekelni a dolog, asszony meg fog ölni
Ezekre gondoltam. 4db-ot vennék kezdésnek. A 30 ezres kategóriát most nem szívesen venném. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1515 üzenetére
Igen többek között ezért is esett a választásom a 72/420 -ra. Ami CR kihuzatos. Meg az optika miatt is (tudom csak ED APO). Vehettem volna 120/1000 -es akromátot, hasonló árban, de ott meg mással lett volna bajom
Okulárokban én is most gondolkozom, még nem tudom melyiket vegyem, kaptam ugyan sok tanácsot, de a drágábbakba most mégsem ugornék bele. Lehet egy Planetary szett lesz a befutó. Jelenleg E-plössl 6, 10, 25 -ös van, megy majd a bazárba. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #1491 üzenetére
Sajnos az enyém nem volt jó a viszkozitása miatt. Erre vigyázz, mert ha túl lágy, olyan mintha szárazon futna, ha viszont sűrű, akkor olyan lesz mint a gyári ragacs. Ment vissza a gépzsíros megoldás. Szerintem most sikerült úgy belőnöm, hogy nem lesz vele gondom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest