- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
hát meglett az Mgen II 50-es vezetőtubussal. egy nagyon régi vágyam teljesült ezzel a vásárlással.
nem gondoltam volna, hogy egyszer még tulajdonosa leszek egynek. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2588 üzenetére
semmi. marad a 72-es es jon melle egy mgen. es innentol nem kell semmi csak a tubus mechanika dslr.
-
popey37
addikt
ha esetleg valakit érdekel:
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2584 üzenetére
én, ha vizuzok a 120-al, minden alkalommal visszatérek a már máskor megnézett objektumokhoz és az a tapasztalatom, hogy minél többször nézed, annál több részletet látsz.
azért félreértés ne essék, én is ismerem az eget úgy nagyjából: csillagképek, szabad szemes látnivalók stb.., de ha fotozok akkor goto, gyorsabban megtalálja mint és és pontosan beállitja középre, pl vannak olyan célpontok is amiket szabad szemmel nem is lehet látni, pláne a 72mm-es tubusommal. hát erre való a goto meg a sok szoftver.
itt lényegében arról volt szó, hogy a facén egy tag bele akart kezdeni a fotozásba és megkérdezte, milyen felszerelést vegyen. na erre jött a válasz: először ismerd meg az eget.
erre irtam a kis szösszenetemet.amúgy a tarjáni táborban általában a messier katalógust végig szoktam észlelni: nagy kihivás mert van pár amit igen keresgélni kell, na ott nincs goto, csak szabadszem meg térkép.
általában a 101 objektumból 80 körül szoktam megtalálni, a többi mindig elbujik. -
popey37
addikt
válasz
kovisoft #2576 üzenetére
akkor kicsit más megvilágitásba teszem a dolgokat.
tervben van a nyaraláskor egy PADI buvárvizsga, DE nem kezdem el tanulni a tengerek és óceánok élővilágát, minek?
ugyan ez vonatkozik a csillagászatra is, aki hivatásszerüen foglalkozik vele, ismerje, de egy totál amatőr csillagásznak miért kellene ismernie az égboltot? a látható objektumokat ugyis a felszerelése fogja meghatározni.
vagy másik példa: sokan fotozunk, de nagyon kevés az olyan aki ebben a digitális világban ismeri vagy tudja a fényképkészítés fortélyait, és itt most a régi filmes korszakra gondolok.
szóval, eggyezzünk meg dönteltlenben: ha valaki ismeri az csak egy plusz valami, de nem feltétlenül szükséges. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2573 üzenetére
azért a kettő nem ugyanaz. oda tudás kell, a fotozáshoz meg technika, a többit elvégzik az okos emberek álltal megirt programok.
nem azért kérdeztem, hanem azért, mert sok helyen azt olvasom, hogy valaki bele akar kezdeni az asztrofotózásba és a tanács: vegyél kistávcsövet és először ismerd meg az eget.
kérdezem én, akkor mire való a goto rendszer és mire való a sok asztroprogram?
ahhoz hogy fotozzak, nem az ég ismerete kell, hanem normális felszerelés. az eget ismeri a program és a goto rendszer, erre találták ki.
kell egy jó mechanika, egy jó tubus, meg egy jó dslr, plusz a többi kiegészítő: vezetés stb..
de hogy ehhez miért kell ismerni az eget az nem világos.ha megszerzed a jogsit, utána nem trabantba ülsz, hanem olyan autoba amilyenbe szeretnél és amit megenged a pénztárcád.
facén rendszeresen ilyen posztokat olvasok a kezdők kérdésére: elöször ismerd meg az eget.
én több mint 10 éve csillagászkodom és én sem ismerem az eget igazán. nincs is rá szükségem, amit fotozni akarok, megtervezem pl. stelláriumban, utána nekiesek. -
popey37
addikt
hülye kérdés következik: miért kell ismerni az eget ahhoz, ha valaki aztrofotózni akar?
-
popey37
addikt
amit még elfelejtettem: egy objektívet és egy távcsövet nem szabad összehasonlítani:
objektivnél nagy fényerő: akár F1,8 is lehet, viszont az optika átmérője is számit.az asztrofotó.hu oldalon van fenn több ezer kép különböző objektivekkel, távcsövekkel, nagyon jó összehasonlítási alap. érdemes ott is körülnézni, mielőtt beleugrazs a költekezésbe.
-
popey37
addikt
szerintem max 400mm fokuszú objektív amit elvisz.
távcsövet szerintem már nem, ugyanis a 72/420-as is alap 3,5 kg, /ilyenem van/ hozzá rakod még a fényképezőt és máris túllépted a súlyhatárt. és persze a többi kiegészítőt: vezető tubus stb...
A star advent-nek nincs deklinációban motorja, csak rektában, nagyon pontos polusraállás kell, hogy ne csikozzon.
jobban jársz egy AZ-Goto-val aminek van EQ ékje. bár súlyban több, de lehet akár 5 perces expód is, és teherbiróbb, mint a star. -
popey37
addikt
kínomban elővettem a szűrőket és meglestem mennyit vág le a képből, hát nem semmi. van egy szürőm amit senki nem tud megmondnai, hogy milyen, én sem tudom, de valamit csinál mert a használatakor változik a kép.
alap:
ismeretlen szűrő:
UHC:
UHC + ismeretlen szűrő, talán ez a legjobb kép.szerintetek milyen szűrő lehet? enyhe szineket lehet látni a felületen, gondolom valamiféle bevonat lehet, kissé barnás vöröses a szine mindkét oldalon.
a képek ugyanazokkal a beállításokkal készültek
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #2534 üzenetére
szerintem nem privát beszélgetés volt, és jól olvastad ha nem tetszik......
idevetődsz havonta egyszer és egyből osztod az észt? és még én tünjek el?
nem számítógépekről, hanem két számítógépről: az egyik rashié a másik az enyém, de mi ezzel a problémád? a számítógép nem kapcsolodik a csillagászathoz? szerintem kapcsolódik.és idézlek" és az húzzon innen, aki szerint ez nem ide való"
ezek a saját szavaid, ha te is igy gondolod akkor miért teszed szóvá? nem is értem.
-
popey37
addikt
fiuk, ha nem tetszik el lehet tolni a biciklit. legalább van valami élet. mert ha visszaolvasok, mintha kihatak volna a tagok mint a dinók. én és rashi dumálunk a többi meg sehol.
de tudjátok mit? ezentúl priviben beszélünk, igy nem fog senkit zavarni, de ha esetleg valakinek szüksége lesz pont arra ami éppen készül akkor az illető mehet a boltba, mert a privát üzit nem fogja látni. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2526 üzenetére
Intel Xeon processzor E3-1290v2, 3,70 / 4,1 GHz, 87 W, 8 MB gyorsítótár, 1600 MHz, négymagos, HT, Intel vPro technológiával
ez a proci. megy mint a szél.
a vga-t muszály cserélni, mert szinte minden kifekteti. az összes grafikai proginál akadozik, de érdekes modon a wot meg hasít ezerrel.
a grafikához az nvidia quadro 4000-t használja a gyerek. azt nem is cserélem le. azért ezen a vga-n is hasít a wot rendesen. -
popey37
addikt
épp ma cseréltem vga-t meg vettem egy uj monitort. a 7850 jó szolgálatot ttt,de már lejárt az ideje, az utod az 1050 4gb, meg egy samsung monitor FHD 1ms.
ideje volt lecserélni , mert a monitorom 2007-es. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2523 üzenetére
meg vagyok vele elégedve, csak egy a bajom, nem lehet tuningolni, vagyis a biosban szinte semmi állitási lehetőség sincs. csak a cpu órajelét akarnám fixre rakni, de még azt sem lehet. és ez kicsit zavaró: össze vissza tekergeti a szorzót játék alatt.
2 vga van benne: 1050 oc, meg egy nvidia Quadro + alaplapi, de az le van tiltva.direkt ezért vettem meg, a gyerek épitészmérnöknek tanul és egy rakás tervező progit használ. az 1050 kifekszik.de a quadro viszi mint kés a vajat.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2515 üzenetére
nem gáz, viszont akkor küldenék anyagot, kellene vágni két korongot fehér plexiből. találtam még egy darabkát, két korong pont kijönne belőle. bejelöltem a méretet, de meg is adom: 100.5mm, a piros jelölés belső szélén kellene körbevágni. dobd már el légyszi privátban a címed. két ünnep között feladnám a plexit.
-
popey37
addikt
-
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #2485 üzenetére
és honnan ismerné? bekötöm a szemed, kiviszleg az ég alá, mutatok egy csillagot és megmondod melyik az? az adatbázisában szereplő csillagokból kell kiválasztani amit a betanitáskot fel is kinál.
a nexstar+ vezérlőben 80 referencia csillag van amikkel be lehet tanitani. plusz a naprendszer tagja. -
popey37
addikt
a mostani ára 100, ha el akarod adni, a reális ára valahol 60k környékén van. az hogy mennyiért vetted, az a magánügyed.
az előző hozzászolásomban marhaságot irtam, betanitáskot nem a kézivezérlővel kell beállitani középre a csilagot, hanem a manuálisan, tehát fel kell oldani mindkét tengely csavarját és kézzel kell odamozgatni a csillagra.. persza ha kész, a csavarokat meg kell huzni, ezt minden csillagra tanitásnál igy kell csinálni.
a betanítás lényege, hogy nem valamelyik 3 csillagra kell tanitani, hanem feldobja a csillag nevét, pl. Vega, Rigel, vagy bármelyik másik. erre nagyjából rááll és utána neked kell ponosítani, hogy középen legyen, ezt mind a 3 csillaggal el kell végezni.
én ugy szoktam, hoy elinditom a stellárium nevű proramot, abban kiválasztom a leendő csillagot és a kézivezérlőn megkeresem, kijelölöm. igy az általam kiválasztott csillagra fog ugy ahogy ráállni. utána pontositok, majd jön a következő még kétszer.
ezek után lesz pontos a goto. a vizszintezést meg mielött bekapcsolod meg kell csinálni. a 3 lág teleszkopos, lehet állitani, ha nincs rajta venni kell egy labellát, pár forint, és rá kell ragasztani valahova ahol sima a felület és egyenes. -
popey37
addikt
3 csillagos betanitással pontosnak kell lennie, persze ehhez ismerni kell valamennyire az eget. a bekapcsolás után be kell irni a pontos időt és a koordinátákat, majd a 3 csillagos betanitást meg kell csinálni: 1 csillagot kiválasztja a mechanika, de te is választhatsz, sőt inkább te válassz a listából, mert olyan csillagot is választhat ami horizont alaltt van. ha kiválasztottad-enter, ekkor megprobálja megkeresni a kiválasztottat, ha megáll és jelzi hogy kész, akkor a vezérlő iránygombjaival neked a látómező közepére kell álitanod,/ mert nem lesz ott amikor végez.
kiválasztod a 2. csillagot, lehetőleg legalább 30 fok távolságra a másiktól, ujra enter, ha végzett, akkor megint neked kell középre állitani ugyanug ahogan az elsőt. itt már a látómezöben lesz a kiválasztás után, de még korrigálnod kell.
ha ész, jöhet a 3. csillag, megint rááll, most már aránylag pontosan, csak keveset vagy egyáltalán nem kell korrigálnod. utána enter és be van tanítva a mechanika, innentől az adatbázis bármelyik kiválasztottjára automatikusan rááll, a kiválasztott objektum mindig mnimum a látómezőben lesz. ha ühgyes voltál a betanitás során akkor mindig középen és szépen követi is. a betanitás mindaddig megmarad amig be van kapcsolva a mechanika vagy nem mozdítod el a helyéről.a képen látható AZ goto-ra rövid fokuszú tubust lehet tenni, szerintem a 100/500-ast még elviszi, de tubusgyürüket kell venned, de nem lesz atomstabil, mert a felfogatás csavaros megoldású: egy ponton rögzit, egy nehezebb tubus elforoghat.
ha tényleg érdekel a csillagászat érdemesebb egy kicsit komolyabb mechanikát veni. a 60/700-as lencsés ami rajta van, holdra tökéletes, igaz műanyag rajta minden, de tanulni kiváló, ovatosan kell bánni a kihuzattal és akkor sokáig birni fogja.
ha beleszeretsz ebbe a hobbiba kezdésnek egy 90/900 lencsés vagy egy 130/650 newton és egy EQ-3. használtba szokott lenni a bolti ár töredékéért. -
popey37
addikt
nekem is AZ-EQ goto a mechanikám, simán lehet vele fotozni, persze csak EQ-módba.
AZ módban is lehet, de a föld forgása miatt a hosszú expós fotok derotálnak, azaz csíkot húznak.
viszont az AZ goto-t is be lehet tanítani úgy, hogy pontos legyen: 3 csillagos betanitás és utána a kézivezérlőben a polar aligment opció. bár nem tudom, hogy a sima AZ mechanikának a vezérlőjében van-e ilyen, mivel ott nem tudsz azimutálisan állitani, az EQ-n lehet.a nagy- legnagyobb műszerekben nem a mechanika küszöböli ki a derotálást, hanem a tükröt forgatja egy vezérlés.
Kovisoft: a 3 csillagos betanítás után a vezérlőben kiválasztod a polar aligment funkciót, elinditod, kiválaszt egy csillagot és megpróbálja középre tenni, ha végzett megkér, hogy az azimut állító csavarokkal pontosítsd és tedd pontosan középre. ha ez megvan akkor halál pontosan poluson van a mechanika. ennyire egyszerű. minden EQ vagy AZ-EQ mechanika tudja.
a sima AZ az nem biztos, ugyanis ott nincs lehetöséged beállítógombokkal korrigálni. ettől függetlenül a vezérlőben valószínű benne van az opció.amikor nem látok rá a polusra, mindig ezt a módszert használom.
Sőt, az AZ-EQ5 pro goto polustávcsöve nem is a fejben van, hanem a fej oldalára van csavarozva egy olyan talpon, mint a keresőtávcső tartója./ nekem nincs is polustávcsö a mechanikámon./ -
popey37
addikt
válasz
Astroboy #2457 üzenetére
naná hogy rajta. viszont azt kell mondjam, hogy a gyari, bolti maszk ehhez kepest papir. kinn azott a paraban egesz ejjel es semmi baja, letoroltem es kesz. a gyari meg teleszivta magat vizzel, tornek a fulei. szoval ez minosegi cucc ja es egyedi minden darab. a boltinal nincs bene a neved.
-
-
popey37
addikt
a sky panoráma egy okulárteszten tarjánban első helyezést ért el levert mindent. a lacertáról annyit hogy kb, a sky panoráma tudása lapul benne.
az ES-hez még nem volt szerencsém, a másik két okli volt már a tulajdonomban, sőt a lacerta uwan 82 fokos 4 mm-es okli most is megvan. a sky panoráma okliszettet nem régen adtam el, mert nem volt rá szükségem -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2417 üzenetére
az a bevonat brutál kemény ami a frontlecse külső oldlán van, leht még lekaparni is nehezen tudnád.
én igy messziről azt mondom gomba, de ha csinálnál róla egy jó közelit akkor jobban látnánk.az optikai bevonatokat ugy csinálják, pláne a külső oldalon, hogy jó karcálló legyen, tömény sav és lug kivételével mindennel megprobálhatod leszedni. de én első körben azt javaslom, hogy tiszta alkoholba áztasd be és pár óránként less rá, kicsit maszatold, hogy lásd oljda-e.
a sorrendről meg annyit, hogy ha a két külsö szerinted jó akkor két eset lehetséges a középsőre, rakd össze és probáld ki, ha rossz akkor forditsd meg.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2408 üzenetére
hát az árlistában az AZ-EQ mindig a sima EQ után jön: HEQ-5, AZ-EQ-5, EQ-6, AZ-EQ-6
több funkciója van mint a sima EQ-nak.
de még ránézésre is robosztusabbnak néz ki, az állító csavarok sokkal precizebbek: pl . az azimut állító csavar kuplungos megoldású, egy csavarral állítod fel és le is.egyetlen baj van, legalábbis nekem az, hogy nincs belső polustávcső, a mechanka oldalára kell felszerelni. nem tudom mennyire lehet vele pontosan polusra állni. De a Sharpcap pro fizetős alkalmazásban/ 10 font egy évre/ van polar aligment opció, akotől vettem azt használja az összes mechanikáján.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2406 üzenetére
hátránya nincs a HEQ-5 höz, sőt inkább előny, nem is egy:
gyárilag bordás szíj hajtás mindkét tengely
mindkét tengely enkóderes, ami azt jelenti, hogy betanítás után, ha kézzel mozditod el a tubust, nem veszti el a poziciót.
az ellensúly oldalára is lehet távcsövet tenni, van hozzá fej
tengelyenként 3 csapágy.
a kuplung már nem egy ponton rögziti a tengelyeket, hanem körkörösen.
szóval jobb mint a sima heq-5. -
popey37
addikt
és meglett az új mechanikám: AZ-EQ5 PRO goto. hurrá
-
popey37
addikt
rashi-t elrabolták.
-
popey37
addikt
hát elkelt a skypanoráma okliszettem. így a másik 3 okli és a 72-es ingyen jött. jó bolt volt.
-
popey37
addikt
jó emberek, este egy ütközés?
már ezerszer beszéltünk róla. jó lenne már végre összehozni amig éjjel aránylag jó idő van, ráadásul most hold sincs. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2350 üzenetére
akár ma este is, ki kell használni a jó időt.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #2350 üzenetére
ezzel ne foglalkozz, van autóm beférsz simán.
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #2314 üzenetére
nem, a makszutov oldalán az áll, hogy a rasa c11 F2 rendszer akár 8x több fényt gyüjt össze mint az F5,6-os.
nézd meg az oldalon, [link]
azonos átmérőnél a fényerősebb tubusnál fele vagy harmada expoidő kell.de ha gondolod kiprobálhatjuk. nekem van 120/1000 akromátom, ami F8,3
a kistesója 120/600 F5.
biztos vagyok benne, hogy az F5-ös tubussal maximum a fele expoidő kell ugyanolyan minőségű képhez.
mivel fotozásról van szó, itt a dslr még hozzátesz egy 1,6-os szorzót, mindkét fokuszhoz.
a korrektor meg leveszi a fokuszt, ugyanis 0,85x reduktorként is müködik.
de mindkét fokuszt csökkenti-tehát jelentősége nincs.
abban biztos vagyok, hogy a fent emlitett két tubussal azonos körülmények és beállitások mellett a fényerősebb tubussal készitett kép sokkal világosabb lesz.A leírásod hogy 8x annyi fényt gyűjt össze arra vonatkozik, hogy az f2/400 objektív/lencse/távcső 8x annyi fényt gyűjt össze, mint az f8/400.
ez az F2/400 nem tudom neked hogyan jött ki.
én azt állitottam, hogy azonos lencseátmérőnél egy F5 és F8,3 között óriási különbség van fényerő tekintetében. tehát 100/500 vs. 100/830
ezért is használunk F5 alatti tubusokat fotozáshoz és nem dióverőket.
rövidebb expoidő kell a fényerős tubusnál azonos lencseméret mellett, ez a mondandóm lényege. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2312 üzenetére
az 5mW-os zöld veszélyes, de a lila méginkább, az már meggyujtja a gyufát is.
amugy ha belenézel, azzal a szemmel utána már nem nézel többet semmit.
ha jól emlékszem volt róla valamikor szó, hogy betiltják, de nem lett belőle semmi. a hatótávolsága ami veszélyes lehet az kb.800 méter, de kilométerekről is lehet látni, a repcsik magasságában már akkora szórt kört lehet látni, hogy nem igazán okoz gondot, talán ezért sem tiltották be. -
popey37
addikt
azért ezt még ide beszurom a fényerővel kapcsolatos eszmecserénk utóhatásaként. Az utolsó mondatban van a kutya elásva: ha egy szakértő bolt ezt le meri irni, akkor mégis lehet abban valami amit én állitottam.
F2-es fényerő akár 8x több fénygyüjtés, mint az F5,6.
és ugye a fényerőt a fokusz csökkentésével lehet drasztikusan növelni."A távcső oly mértékben asztrofotozásra specializált, hogy vizuális kihuzatot nem is találunk rajta. Alacsony színszórású ED lencsetagot tartalmazó négy lencsetagból álló korrekciós tagja szinte teljesen kómahibamentes és képsíkkorrigált képet eredményez természetesen színi hiba nélkül. Hatalmas F/2-es fényereje révén adott időegység alatt akár 8x több fényt gyűjt mint egy F/5,6-ös fényerejű rendszer. "
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #2274 üzenetére
ja és még valami: a 72-es ED-hez van korrektorom ami egyben reduktorként is müködik, 0.85 szorzóval. reduktorral 1/3-al kevesebb expoidő kell mint nélküle ugyanolyan minőségű képhez. tehát ebből az következik, hogy adott idő alatt egy fényerősebb tubus több fényt képes gyüjteni.
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #2274 üzenetére
ezt ajánlom figyelmedbe: [link]
a 100mm meg azért fényszegény mert nem 600 hanem 1200mm a fokusz. volt mind a kettő tudom miről beszélek. hosszabb fokusz adott idő alatt kevesebb fény, ilyen egyszerű, nem véletlenúl fotozunk F5 alatti tubusokkal és nem F10 vagy felettiekkel.
de kiprobálhatod: mindkét tubusra egy dslr és az F6-os ugyanazzal a beállitásokkal sokkal jobb képel csinál. ez egyszerű fizika. ezért nem használnak az asztrofotosok F5 -nél kisebb fényerejű tubust.ja és nem matematikusok vagyunk hanem amatőr csillagászok. az SC meniszkusza gyakorlatilag sik. az MC meg igencsak görbült.
-
popey37
addikt
ne matekozzatok már ennyit mert megfájdul a fejetek.
a fényerő két dolog függvénye a távcsöveknél:
1. az optika átmérője
2. a fokusza
minél nagyobb az adott optikai felület, tök mindegy, hogy tükör vagy lencse, annál több a beérkező fény. viszont ezt a fényt erősen csökkenti a fokuszhossz: minél nagyobb a fokusz annál kisebb lesz a fényerő.
most a különböző távcsőtipusokat hagyjuk figyelmen kivül a kitakarások miatt.
tehát a lényeg:
1.
150/750 lencsés tubus F5
150/750 newton F5, ha nem számitjuk a kitakarást egyforma a két tubus fénygyüjtő képessége, tehát közel azonos a fényerő mindkét esetben.
2.
100/600 lencsés F6
100/1200 lencsés vagy newton F12
itt hiába ugyanakkora a lencse vagy tükör átmérője a kétszeres fokusz miatt sokkal kevesebb fényt tud adott idő alatt összegyüjteni.a lencsékről pár szót:
4 tipus van jelenleg forgalomban:
1. akromát: sima kétlencsés optika, általában a zöld színre korrigálva.pl. SW, Bresser.
2. ED akromát: szintén két lencsés, de az egyik tag jobb törésmutatójú üveg, amiért szinte nulla a kromatikus abberáció/ színi hiba/.
3. Triplet: 3 lencsés optika mindegyik tag nagyon jó törésmutatóval, igy a kromatikus aberráció nulla/ nincs színi hiba/, tökéletes leképezés az optika teljes felületén, a széleken is.
4:quadriplet: 4 lencsés optika, ugyan az mint a 3 lencsés triplet, azzal a különbséggel, hogy a 4. tag egy ugy nevezett korrekciós tag, amivel a rövid fokusz miatt jelentkező kómát korrigálja. lényegében egy korrektor, ami bele van építve a tubusba.A lencsés optikák még egy fajtája van: az olajimmerziós/ olajréses/, itt a lencsetagok között olajfilm van, ezáltal csak két üveg-levegő felület van. ezeket az optikákat trilpet, quadriplet tubusoknál használják. az áruk a csillagos ég.
a boltokban kapható akromátok, ED-k, tripletek mind légréses lencsék, a lencsetagok között hézagoló lapkák vannak.
mint tudjuk a fény minden optikai elemen keresztülmegy, minden üveg-levegő felületen megtörik a fény, igy nem mindegy, hogy 2 vagy 4-6 felület van a tubusban.
a leképezésnél a 3 szint: piros, kék, zöld, két lencsével egy pontra fokuszálni lehetetlen, 3 lencsével már lehet, pláne ha olajréses.
a boltokban kapható akromátok kivétel nélkül zöld színre vannak optimalizálva.A makszutovokról néhány szót:
Makszutov-cassegrain, Schmidt-cassegrain, röviden MC, SC tubusok:
lényegében egy newton távcső, aminek a fokusza hajtogatott, a tubus elején egy ugy nevezett hajlított meniszkusz lencse található, aminek több szerepe van: korrigál és a segédtükör is erre van felgözölve.
általánosságban a hosszú fokusz jellemzi F10 fényerő felett. bolygózni kiváló, bár a kitakarás miatt a látott kélp lágyabb mint a lencsés tubusnál.Schmidt-cassegrain: ugyanaz mint az MC, azzal a különbséggel, hogy itt a meniszkusz lencse sík.
mindkét tubusra jellemző a hosszú fokusz: F10 vagy felette, és a fokusz "hajtogatása" miatti rövid tubus: a 127/1500 MC mindössze 35cm hosszú. könnyen hordozható.
kiválló bolygozó tubusok, viszont a kis látómező, gyengébb kontraszt, kicsi fényerő miatt mélyeges megfigyelésre nem igazán alkalmasak.schmidt és makszutov-newton tubusok alapvetően newton rendszerüek, de ezekben is van korrekciós lemez. nem terjedtek el igazán, nem is érdemes róluk többet írni.
az okulárokról pár szót: / bár ebben a témában nem igazán vagyok otthon, igy csak a saját tapasztalatomat tudom leirni:
érdemes a kezdő szetthez is minőségi okulárokat vásárolni két okból: az egyik, hogy szebb leképezés, esetleg még a lencse hibáit is korrigálja valamelyest.
a másik: esetleges tubuscserénél nem kell másik , jobb minnőségűre cserélni. tehát csak egyszer kell megvenni.
Az okulárok kiválasztásánál 2 fő szempont van:
1. pupilla távolság. ez azt jelenti, hogy mekkora nyiláson kell belenézni, tehát az okulár első lencséjének a mérete.
ezekből nagyon sok fajta van: pl ortho okulárok nagyon kicsi pupilla távolsággal rendelkeznek, de a többinél is általában az a helyzet, hogy minél rövidebb az okulár fokusza annál kisebb a betekintő nyilás.
Vannak olyan okulárok is amiknek különböző fokusznál is ugyanakkora a betekintő nyilás. ezek általában a jobb minőségű okulárok: Lacerta, Sky-panoráma, stb.az okulár kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a lencse átmérőjét, ugye a maximális nagyitás a 2D vagyis a lencse átmérőjének duplája, tehát egy 100mm-es lencsénél ez 200x, ehhez nem kell 3mm fokuszú okulárt venni, mert nincs értelme.
az okulárokat úgy kell kiválasztani, hogy max 4-5 db. lefedje az összes nagyítást.
a Barlow lencse használatát lehetőleg kerülni kell, mert az plusz üveg-levegő felület, ami rontja a látott képet. kivétel, ha Tele-Vue powermate fokusznyújtót használunk, ez az egy barlow ami semmit nem csinál a beérkező fénnyel: olyan mintha ott sem lenne, a látott képet mégis nagyitja./ az ára horror, akár 200k is lehet/.pár vásárlási tanács:
egy Skywatcher lencsés tubushoz a Plössl okulárok vagy ennél jobbak ajánlottak, 5mm-től 32mm-ig.
érdemes inkább kicsit gyüjtögetni, ha nincs meg a megfelelő keret, és egyből a jobb minőséget venni, igy a későbbi tubusváltásnál nem kell ujra okulárt venni.
a készletben vásárolt távcsövel kapott okulárokkal is el lehet lenni addig, amig összejön a pénz a jobb minőségre.egy dolgot mindenkinek a figyelmébe ajánlok:
1.
Olyan, hogy univerzális távcső nem létezik: bolygókra ilyen, mélyegekre olyan kell. persze mindkettővel lehet a másikat is, de nem lesz olyan a látott kép.Bolygóra közepes-nagy átmérő, hosszú fokusszal: 90-150mm lencse, 100-280mm tükör, fokusz: minél hosszabb annál jobb: F 8-10-től felfelé.
hosszú fokuszú lencsés, MC, SC kiválló bolygozós tubus.Mélyegekre: 90-300mm lencse vagy tükörátmérő és minél rövidebb fokusz: F6 és F3 között.
2. senki se várjon interneten fellelhető minőséget a szabadszemes észleléstől, SOHA nem fogja senki úgy látni a bolygókat, ködöket, galaxisokat mint a netes képeken. A netes képek több kép, akár 50-100 vagy még több fotó feldolgozásából jöttek létre, sok sok óra munkával.
remélem segitettem pár dologban.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #2253 üzenetére
azért ne keverjük a dolgokat:
"fényerős távcső (mondjuk f/6, f/5, f/4, stb.), ugyanakkor elég a kisebb fókusz."
ez igy nem jó.
ugyanis a minél kisebb az F értéke annál rövidebb a fokusz.
tehát egy 120mm-es optika F5-en az 600mm fokuszt jelent. tehát 120/600 egy F5-ös tubus, fényerős. a testvére a 120/1000 az F8,3 már gyengébb fényerőben, hiszen a fokusz itt már 1000 mm.
Az F a fényerőt jelőli, minél kisebb ez a szám annál rövidebb a fokusz -
popey37
addikt
ha valaki esetleg kezdő szettet keres, ez ajándékba van:
-
popey37
addikt
de pesten át is tudom venni személyesen és akkor ott is fizethetek.
ahogy a készítőnek jobb. én rugalmas vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest