Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
Azt írod nincs időd magadnak utána nézni, egy olyan témának ami téged érdekel! De közben fórumozni van időd. Szerintem itt valami bűzlik. Bocs, hogy kötekedek, de ennek semmi értelme. Hasznosítsd az időd ennél hatékonyabban.
És ha már utána jártál a témának rendesen, beírhatnád ide hogy mire jutottál
-
Oppenheimer
nagyúr
Jó kérdés mekkora távcső kell neki. Azért észrevehető volt, sztem egy 200-asban nagyon halványan még látszik.
Köszi
Tényleg jó cső 🥰
Igen, kiskunságban.
Azért ilyen rojtos mert nem hoztam magammal ollót és a Caddy csomagterében "vágtam" méretre egy csavarhúzóval ott kint a sötétben az észlelés elején.
Van még anyagom egy másodikhoz. -
Oppenheimer
nagyúr
Ha már leírtam a haveromnak bemásolom ide is a múltkori észlelés beszámolóját
- Mars többször, szép felszíni forma látszott rajta, látszott ahogy 3-4 óra alatt fordult a tengelye körül
- kis holdazás mielőtt lement
- Jupiter most is nagyon adta, Hold füzérje 1 oldalon volt, nagyon tetszettSok nyílt halmaz, némelyik kifejezetten szép, Réka felfedezte hogy az M47-ben van valami kis kerek folt. 😱 Utána én is észrevettem és utánanéztem hogy abban a nyílt halmazban van egy planetáris nebula 😱🤯 Ez nagyon megcsinált estére
Láttunk 1-2 galaxist is de arrafelé nem volt olyan jó az égbolt
És persze Orion, pfuuu az hozta a szokásos színvonalat 🤩
Távcső upgardek:
Dew shield a nagy ezüst színű polifoam a tetején, meggátolta a segédtükör párásodásátHeating strapek amiket okulárra és keresőre lehet tenni hogy meggátólja a párásodásukat
Az upgradek kiválóan szerepeltek, egyszer sem volt gond a dewval és lehetett észlelni, kb 4 órát toltuk mire a hideg és a covid legyőzött minket
Fun side notes:
- gyakorlatilag nem kellett kollimálni a távcsövet, mert pont tökéletes volt a tükrök helyzete 😆- TEPP még mindig geci jól követi az eget
-
Oppenheimer
nagyúr
"Leírás alapján a Class6-Class7 határán egyensúlyozna megitélésem szerint."
Sajnos ezért fos a távcsőben az Orion. O3 filter valóban segítene, de nem tudom mi az a főtükör átmérő aminél nem szűr ki túl sok fényt ez a filter. Én a 200-asomban nem próbáltam az O3-at, csak a 350-esben.
Úgy látom a térképnél a default a world atlas 2015, valóban az a legszigorúbb, de ezek csak becsült értékek egy 2015-ös műholdas felmérés alapján, és az algoritmus ami a becslést készíti, messze nem pontos.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
Téved a térképed. Olvasd el a class 4 leírását, ahol te laksz inkább class 6 lehet. Ahová én járok ki minden várostól legalább 30km távolságba, a semmi közepén, az a valódi class 4. Ez a kiskunság, Budapestről 100km autóút.
Nálad nem hogy light pollution dome-ok látszanak a horizonton, hanem benne észlelsz magában a light pollution dome-ban.
Ha valaki vizuálisan észlel, az nem lehet otthonról csinálni! El kell fogadni, hogy a kettő kizárja egymást. Autóba kell ülni és elmenni minél messzebb.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ma észlelés végre először nyár óta!!!
-
Oppenheimer
nagyúr
Egesz osszel nem voltam eszlelni, mert vegig felhos volt az ido... Ez iszonyat retek. Mars meg mar kezd tavolodni a Foldtol, eselyem sem lesz oppozicioban megnezni.
-
Oppenheimer
nagyúr
En altalaban pentek vagy szombat esteken eszlelek, de nem volt ertelmes idojaras + holdfazis ami lehetove tette volna ezer eve... Talan most szombaton lesz, de egyelore ugy nez ki nappal motorozni megyek es nem biztos hogy este kijutok.
Emiatt eladni a cuccom eszem agaban sincs.
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Dilikutya #4995 üzenetére
Nem tudom miert akar minden kezdo erdeklodo egybol fotozni. Az egy technikai hobbi es 100x tobb tanulast igenyel mint a vizualis eszleles. Elobb sztem kezdd el vizualisan, 100x olcsobb lesz es a hajad sem fogod kitepni tole. Vizualis eszlelesre meg ugyis tudod mi a legjobb ar/ertek aranyu.
Aztan mondjuk vegigeszleltel 1 evet, lattal mindent sajat szemeddel es unod a banant, akkor upgradelhetsz fotos setupra. Fotozasra meg eleg egy kisebb tavcso is, de a mechanika es a kismillio kiegeszito miatt igy is sokkal dragabb volt mint a vizualis setup. (BTW nem 1 ev lesz kimaxolni a vizualis eszlelest... en pl most gondolkodom azon h rajzolni kezdjek, az is eleg mely terulet, es rajzolaskor sokkal jobban rogzul a fejedben amit latsz, immerzivebb lesz meginkabb.)
Azt is hozzatennem hogy sokkal lelegzetelallitobb sajat szemmel latni valamit, mint fenykeprol. Jobban eltunodsz kozben az elet nagy kerdeseirol meg a helyedrol az univerzumban.
Ha egy eszkozzel akarsz vizualisan es fotografikusan is eszlelni, sulyos kompromisszumokat kell majd kotnod es arban is durvabb lesz.
-
Oppenheimer
nagyúr
Én nyaralni voltam aztán fénysebességgel befejeztem a jogsit motorra. Kell egy másik hobbi is amit lehet űzni teliholdkor és borult időben.
Nyaralás előtt olyan szinten kielégítő észlelésem volt mint még soha. Azzal elvagyok őszig.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4847 üzenetére
Itt. [link]
-
Oppenheimer
nagyúr
Tegnap a Kiskunságban a legszebb eget láttam eddig Magyarországon.
Nagyon jó észlelést nyomtunk a haverommal. Kiváló volt a transparency és a seeing is.
Tejútban rengeteg struktúra látszott, Andromeda szabad szemesen kib@szta a szemünk. Cassini rés a Szaturnusz gyűrűjének teljesen hosszában szüntelenül látszott. Mars közepén szürke felszíni forma. Jupiteren rengeteg felhősáv, great red spot. Epszilon Lyrae kettősei között gyönyörű szeparáció. Sagittarius nebulái 💪🏿.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
5150head #4811 üzenetére
Persze, nem száz százalékos a korreláció, de pozitív és nagyobb nullánál.
Szervezők feladata is lenne ennek szankcionálása, visszaesők elküldése a táborból.Amúgy tarjáni pénzégetés helyett alulról szerveződő észlelő találkozók jobbak, elsősorban a tarjáni ég miatt. Ott fényszennyezést lehet észlelni, meg szűrőkkel fotózni, de az nem az igazi.
-
Oppenheimer
nagyúr
Meg van az az előnye is az áremelésnek hogy akik eddig a táborban összehugyozták a wc-ket és nem húzták le maguk után, kiárazódnak. Sajnos ez mindkét táborban ahol voltam elég idegesítő volt.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
lord_devil #4710 üzenetére
Nekem amúgy jó tapasztalataim vannak velük. Ha írsz nekik készséggel korrigálni fogják a hibát. Makszutovval vannak rossz tapasztalaim, ott már nem vásárolok.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
lord_devil #4707 üzenetére
Hogy a fenébe ne írnád már le, közérdekű információ.
-
-
Oppenheimer
nagyúr
Wow, ilyenrol hallotatok mar?
Celestron 11" SCT-t F/10-rol f/1.9-re konvertalja es 3.7 fokos latomezot lehet vele elerni kameraval. Aze ez eleg durva. Koma-mentesseget es flat fieldet iger.A C/2017 K2 PANSTARRS-rol ez a kep keszult vele (FB csoportbol loptam):
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4641 üzenetére
Hat igen, muszaj valamit elengedni a 3 kriteriumbol ilyen aron. Vagy be kell vallalni, hogy tukrozve latja az objekumokat, es akkor Dobson. 200/1200-as Dobson ala lehet kapni elfogadhato aron EQ platformot is, hogyha kesobb objektumkovetest akar.
Szoval amit akar: melyeg / naprendszer / ne tukrozzon. Ebbol 2-t valaszthat.
-
Oppenheimer
nagyúr
Az obszerválható univerzum logaritmikus skálán (bocsi az offért
)
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4632 üzenetére
Oksy, nem baj az.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4558 üzenetére
Jön a hétvége, ma meló után menj el a friss jogsival az OBIba és vegyél egy fémreszelőt. Biztos nem tudnék a seggemen ülni.
Nekem is hackelni kell majd a tubuson, akarok egy külön tartó cuccot a Starsensehez. Bár így is jó volt, jobb lenne a tubus túloldalán a telefon.
-
Oppenheimer
nagyúr
Végül bnőm eljött, pedig szegény reggel dolgozni ment. 5-re értünk haza.
Sajnos 2-3 reflektor éjfélig ránk világított a faluból... Iszonyat zavaró. Már alig lehet valahova elmenekülni a rohadt reflektorok elől.
Miután lekapcsolták viszont, jó volt az ég!Észleléseim (nem időrendben):
Szöveges beszámolót most időhiányban nem írok. Itt van kép a setupról: -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4537 üzenetére
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4537 üzenetére
Úgy látom ez is a Kiskunságban van, menjünk már egy helyre legalább! 😁 Mit lehet tudni erről a Sarlóspusztai helyről?
-
Oppenheimer
nagyúr
Holnap a Fülöpszállási helyre megyek észlelni, akinek van kedve jöjjön.
-
Oppenheimer
nagyúr
[link]
Eleg szep muszer, kar hogy szegeny hollandiaban el ahol egy cseppnyi normalis egbolt sincs. -
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
szacsee #4439 üzenetére
Sztem jo a 200-as Dobson ilyen felhasznalasra. Igazabol az mindenre jo fotozason kivul.
Ed Tingnek van vagy 30 tavcsove, Takahashiktol kezdve mindenfele, megis a 200-as Dobsont hasznalja a legtobbet. Nem kell hozza semmi extra kutyu, konnyen mozdithato, csak kidobja es eszlel.If I could have only ONE telescope...which one would it be??
--> Ebben 3. lett a 10 centis Takahashi, nem spoilerezem el, hogy mi az elso.Szerintem nem lesz gondod a gyari Plossl-okkel, nem olyan kenyelmetlenek azok. Elobb probalgasd a gyari okularokat, menj el eszleloesmenyre es ott probalj ki parat. De fontos hogy sajat tavcsobe rakva! Utana raersz donteni vasarlasrol.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4428 üzenetére
"A dobson kevésbé éles a segédtükör miatt, a lencsés cserébe színez mint állat (ha nem apo). Kit mi zavar jobban. Én szinte csak mélyegezek, pont lefosom hogy színez, cserébe nekem tűéles legyen az az Orion köd!"
Megint kezdodik, ez egy tevhit.
Atmero tobbet szamit mint egy 25%-os kitakaras. Egy 20 centis dobson a 25%-os kitakarasaval (ami terulet aranyban 5%!), mindig elesebb lesz mint egy 12-15 centis lencses.
Decemberben, mikor a forumbol paran osszejottunk Pilisszentleleken eszlelni, a kovetkezo tavcsovek voltak:
- 8 centi koruli apo
- 12 centis akromat
- 20 centis dobson
- 35 centis dobsonOrion kodot neztunk. Kod elessege novekvo sorrendben:
- 12 centis akromat volt a legrosszabb, gyakorlatilag elesre se tudtuk allitani a szinezes miatt
- 8 centis apo jo eles volt, de nem latszott rajta tul sok reszlet, ilyen kis atmerotol nem lehet csodat varni
- 20 centis dobson: ez minosegi ugras volt a kis lencsesek utan, itt mar volt vegre sok reszlet raadasul kivalo elesseggel. Nagyon sokat szamitott hogy nem szinez mint a 12 centis akromat.
- 35 centis dobson: nyilvan ez mar teljesen mas liga mint az elozoekSzoval Szacsee, fogadj meg egy tanacsot, es ne higyj el kerlek mindent amit itt a forumon olvasol. Jarj utana magad is. Olvass cloudy nights forumon inkabb. Ha igy teszel, latni fogod, hogy koztudott: vizualis eszlelesnel az atmero az elsodleges. Berogzodott, hamis ideakbol ne indulj ki.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
szacsee #4419 üzenetére
Ventillátort azt jó ötlet tenni rá, szerintem az összes nagy gyártó OTA-ja olyan, hogy ott vannak a csavarlyukak hogy fogadja.
Engem nem zavar hogy tükrözve látom az égboltot, és a newton használók millióit szintén nem. Térképen úgy keresek, hogy megnézem mit kéne látnom a látómezőben és fejben invertálom.
"Milyen módosítás az amit vizuális használatnál érdemes megcsinálni?"
Ez attól függ mit veszel. Előbb legyen meg a távcső, próbáld ki, aztán majd látod mit fejlesztenél rajta.Pl a 200-as dobsonomnak jó lenne csapágyazás az azimuth tengelyen, a 355-ös meg tökéletesen siklik, mert gyárilag csapágyas.
"Van valami különbség a gyártók között, melyiket érdemes megvenni és melyik kerülendő?"
Nekem csak Skywatchereim vannak, azokkal nincs semmi gond Dobsonban. Itthon kb csak ez kapható. Ha más gyártóét nézed, keress rá neten reviewkra. Ha egyedi gyártmányt, arról semmit se tudni. -
Oppenheimer
nagyúr
Rohadt gáz ez a magyar asztroklíma, az egész tavasz ki fog maradni?
-
Oppenheimer
nagyúr
Ha valakit érdekel a profi csillagászat, itt egy érdekes cikk.
A time-resolved picture of our Milky Way’s early formation historyEz is Gaia mérésekre épül. Brutális cikkmennyiség jön abból az űrtávcsőből. Ebből az előadásból többet meg lehet tudni róla. (Magyar)
-
Oppenheimer
nagyúr
Ki kell probalnod oket, akar huzamosabban, hogy tudd neked mi kell. Vagy megveszed oket hasznaltan es cserelgeted, vagy eljohetsz ilyen esemenyekre, es akkor csomot ingyen kiprobalsz.
Hogy kicsit a kerdesekre is valaszoljak: semmit nem szamit a lencsetagok szama. Ha jo minosegu az okular, nem fogsz eszrevenni fenyvesztest.
-
Oppenheimer
nagyúr
Olyan felig teli holdakkal mint a mai, van ertelme eszlelni menni? 🤔 Meg sose voltam ilyen korulmenyek kozott.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ajánlom mindenkinek Ed Ting e videóját.
Van 30 év észlelési tapasztalata, vizuális és fotografikus egyaránt, és több száz teleszkóp ment már át a keze alatt (tulajként). Szóval tudja miről beszél. Mellesleg az előadásmódja is élvezetes. Úgy bingewatcholom mint astrobiscuitet anno.
Van a csatornáján csomó videó ami kezdőknek szól, akik itt kérdezgettek mostanság, nézzék meg őket.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
szacsee #4321 üzenetére
Ilyen szűk budgetnél gyakorlatilag csak Dobson állvány jöhet szóba.
Ha érdekel a mélyég, és előbb azt írtad, akkor 20cm átmérőtől indul a kaland.
Áldozz rá most egy kicsit több pénzt, vegyél egy 20 centis Dobsont és egy életen át szeretni fogod.Felejtsd el az EQ mechanikákat ha nem akarsz fotózni.
160k-ból megvan a távcső zsámollyostúl, és olyan stabil lesz mint egy több százezres mechanikán.
Új hozzászólás Aktív témák
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- EZVIZ CS-EB8-4G-2K-PS(kit)
- CORSAIR TC100 RELAXED SZÜRKE/FEKETE SZÖVET GAMER SZÉK
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest