Aktív témák
-
hoyuka
csendes tag
Hali!
Egy alap CPU felismeres nem problema, van egy CPUID assembly utasitas, visszaad par parametert 4 regiszterben, ezeket kell tudni ertelmezni, ez szinte copy-paste a Linux kernelbol.
(Valaki mondta, hogy ez kezo mentalitas. Ez szerintem hulyeseg. Szamomra nem kihivas megkeresni es atnezni a pdf-eket, azt a nehany sor assembly betetet megirni, majd pedig switch-case es if-ekkel eldonteni, hogy mi van. 15 evvel ezelott en is ''elelveztem'' az ilyenektol, de most szimpla idopocsekolasnak tunik.
''Nos, ha valakinek annyira kell a felismertetés, fejtsen vissza egy ilyen progit assembly-be és talán megtalálja (egyszer majd )''
A gond az, hogy ha jol ertem egy csomo dolog chipset fuggo. Ha meg is csinalnam ezt, akkor is jonnenek ki az uj chipset-ek, mindegyiknel mas identifikacios eljarast kellene hasznalni, a kodot folyamatosan frissen tartani. Na ez az ami nekem nem elet celom es nem is tudnek belole jelentos profitot kihozni.
''De minek ez? Van egy rakás progi, ami megmondja kódolás nélkül is...''
Ja van. Pl. a az Internet Explorrelben is van Ok gomb, de ez nem azt jelenti, hogy soha senkinek nem lesz szuksege az Ok gombra egy masik szoftverben.
Amit ''fejlesztek'' annak lenyeges resze lenne a CPU identifikacio, de nem a fo feature.
udv. -
hoyuka
csendes tag
-
hoyuka
csendes tag
Hali!
Nem nagyon tudtam elinditani a progit, mert Linux-om van. Megneztem a honlapot, de semmi infot nem talatam arrol, hogy sajat szoftverembol hogy tudom ezeketet az ertekeket megtudni. A progi forrasat sem talaltam sehol. Almomban sem gondoltam, hogy abban a korban, amikor az egyik legjobb C++ fordito OpenSource, nem lehet talalni egy jo OpenSource CPU identification progit....
udv. -
hoyuka
csendes tag
''Előre egy kérdés: Melyik OP rendszerhez ?''
Linux + Windows 2000 or higher
Csak olyan CPU-k erdekelenk, amikben van CPUID utasitas. Egyebkent az architekturat sem mondtam: x86
''FSB frekvencia: Chipset kiolvasással (Szorzó és FSB)''
Erre van-e egy egyezmenyes szabvany? Vagy chipset es CPU fuggo?
''RAM frekvencia: chipset kiolvasással''
Ez pl. chipset fuggo (a kiolvasas modja)?
''Cache információk: CPUID és/vagy chipset kiolvasással''
Ok, errol van egy kis kod a Linux kernelben, de az csak egy cache meretet dob ki siman.
''L1/L2 frekvencia: szvsz csak sebesség-teszteléssel''
Az L1-rol ugy tudom, hogy proci frekvencian megy, tehat ha megvan az FSB es szorzo, akkor nem problema.
ASM-es benchmark trukkok szerintem pontos orajel meresere nem nagyon jok, mert normalis OPrendszer alatt nem lehet a megszakitasokat letiltani.
Na mind1, latom, ha ilyet akarok csinalni nagyon sok infot kell osszeszednem, vagy talalnom kell vmi OpenSource library-t....
udv. -
hoyuka
csendes tag
válasz
VladimirR #39 üzenetére
Hi!
''irtal Te mar komolyabb programot? olyat, amire azt mered mondani, hogy a Tied (s nem innen-onnan osszelopott?)''
Hat erre mit mondjak. Altalaban ha progit irok, akkor nem szoktam ollozni. Mostanaban mar igen. De szerintem senki nem mondhatja azt, hogy valami amit csinalt az teljes egeszeben az ove. Mert ugye neki is megtanitottak a programnyelvet, nem o irta az oprendszert, felhasznalt mas library-kat, ot is megszulte az anyja stb.... Szal itt mi szintetizalunk. Teremthetunk, de nem a semmibol, hanem vmibol ami mar megvolt, de az is szintetizalassal jott letre. Na de ez mar ilyen filozofiai kerdes.
Amugy ebben a forumban szerintem nem ercelkedtem azzal, hogy mekkora nagy programozo vagyok es nem is szeretnek ezt Rover623 csinalja. O volt az, hogy kapasbol lepalantaz, mert fogalmam sincs rola, hogy hogy mukodnek ezek a CPU identifikacios dolgok.
Most ha ide beirnam, hogy en is legalabb 15eve programozgatok vagy akarmi, o ugyis arcoskodna, lamazna stb. ugyhogy nincs ertelme.
udv.
[Szerkesztve] -
hoyuka
csendes tag
''Nem kérkedéssel kezdtem...az első hsz-emben jeleztem a srácnak: ha ilyen minimális szintről indít (2005-ben), szinte esélye nincsen hogy önerőből megoldja a problémát...tehettem ezt azért, mert ''belülről'' látom a dolgot...''
Nagyon nagy guru lehetsz.... Nem hiszem, hogy ez amit szeretnek csinalni ez egy olyan nagyon nagy kreativ valami lehet, amire buszke lehet az ember. Ez szerintem ilyen ''programozoi nigger munka''. Ossze kell rengeteg infot gyujteni es le kell kodolni.
Mastresz nem is onerobol akartam megoldaniLOL
Harmadresz semmi sincs ezen a vilagon, amit te vagy en onerobol oldottunk volna meg. Egy kesz rendszerbe szulettunk bele es ennek a rendszernek az elemeibol epitkezunk....
Ha meg veletlenul nem vagyok biztos benne, hogy az L2 nem a CPU orajelen megy, ekkor valaki megmondja: igen az L2 az kisebb orajelen megy, mint a CPU. LOL. Ez az a nagy tudas amire ilyen buszke vagy? Kibaszott nagy kreativitas van mogotte. Buszke lehetsz magadra. Ha mar 15 evnyi ilyen informacioval rendelkezel, hogy ennel a CPU-nal ebbol a regiszterbol ezt az erteket igy kell ertelmezni, akkor aztan te vagy az Isten, mi hu alatvaloid meghajlunk elotted. LOL
A vilagon vegtelen sok rendszer van es vegtelen sok rendszert lehet teremteni. Te itt ismered az osszes rendszert? Nyugodtan lefikazhatod azt, aki eppent azt a rendszert nem ismeri, amit te ismersz?
udv.
[Szerkesztve] -
hoyuka
csendes tag
Jezus!
''Hol sajnaltam en le a Pascalt?
Hát itt:
Hat ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor ''
Es itt hol sajnalom le a pascal-t? Honnan veszed, hogy ebben a mondatban a hangsuly a pascalon van? A 10000 sor az sokkal hangsulyosabb. Es ezzel teged sem akartalak lesajnalni. Maga az a teny sajnalatos, hogy 1-2 parameter megallapitasahoz ennyit kell gorcsolni....
''Ha valamit nem tudsz...legalább ne kételkedj annak a szavában, aki meg tudja...''
Hat neharagudj! Nekem teljes jogom van ketelkedni benne! Maximum megverhetsz! Honnan tudjam en, hogy te valoban tudod.? ( ''Mindenki okos, mert azthiszi magarol!'' Sziami )
udv. -
hoyuka
csendes tag
Hali!
Most nem igazan ertem mirol beszelsz. Hol sajnaltam en le a Pascalt? En ebben a forumban ilyett nem mondtam. (Igaz a hatam kozepere se kivannam, jo nekem a C++)
A tobbihez hozza sem tudok szolni. Fogalmam sincs hogy lehet megallapitani, mennyi cache van a prociban, ebbol mennyi az L1, mennyi az L2, mennyi a kod es adat cache.
En abban remenykedtem, hogy a Linuxos megoldasban szolgaltatott parameterek alapjan (stepping, model, lofasz...) ki lehet szedni egy adatbazisbol a reszletesebb infokat.
Akkor sem hiszem, hogy kb. 10e Pascal sor a kovetkezo infok megallapitasa:
- CPU pontos tipusa
- L1 cache merete
- L2 cache merete es frekvenciaja
- FSB frekvencia
- szorzo
(gondolom, ha a CPU tipusat eleg pontosan meg lehet hatarozni, akkor ahhoz a cache adatokat mar csak vmi adatbazisbol kell kiolvasni, ha igy van, akkor mar csak az az adatbazis kell...)
Nem feltetlenul akarom en ezt kulon megirni. Ha valaki mar korrektul megcsinalta OpenSource-ban, akkor en minek talaljam fel ujbol a spanyol viaszt?
udv. -
hoyuka
csendes tag
Hali!
Hat ez eleg szomoru, hogy 1-2 parameter detektalasa 10000 pascal sor. A Linux kernelt nezegettem, ott par sor assembly az egesz egy kis C wrapperral. Mondjuk ez tenyleg nem olyan teljes, amilyet en szeretnek.
Jo volna vmi free tool, amibol ezeket ki lehetne nezni (szedni)Vagy vmi OS fuggetlen OpenSource library, ami ezeket az infokat szolgaltatja.
udv. -
hoyuka
csendes tag
Hali!
Szeretnem progibol detektalni a kovetkezoket: CPU tipus (lehetoleg minnel reszletesebben), FSB frekvencia, szorzo, cache informaciok.
Sajnos a konkret megvalositason kivul egy csomo dologgal nem vagyok tisztaban.
A RAM az FSB frekvenciajan megy?
Az L1 cache ugye a CPU frekvenciajan uzemel (tehat FSB*szorzo)?
Az L2 cache milyen frekvencian uzemel?
A kovetkezo informaciokat tudnam megallapitani a Linux kernelbol kihackelt kod alapjan:
vendor id: pl. Intel
cpu_family: pl. 15
model: pl. 2
model_name: pl. Mobile Intel(R) Celeron(R) CPU 2.40GHz
stepping: pl. 9
cache size: pl. 256KB
A cpu_family, model es stepping parameterek mi a rakot jelentenek?
Lehetseges-e ebbol az informaciobal a CPU pontos tipusat meghatarozni? (pl. AMD Athlon XP 2400+ Thoroughbred B Kis Manyi floating point core V2)
A cache size az L1 vagy az L2 vagy mindketto osszege? Hogy lehetne megtudni, hogy mennyi L1 es L2 van benne es mekkora frekvencian megy az L2?
Az FSB frekvenciajat es a szorzot honnan lehetne megallapitani?
udv.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óra topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Házimozi haladó szinten
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen routert?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 512GB NVMe gar
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest