Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
andorpapa
őstag
válasz
Sniper_BOY #10 üzenetére
Aha, értem már! Én az Aero 4 esetében végeztem venticserés teszteket, ahol a gyári mókuskerék is 7 centis volt, és a hagyományos típus is. Az Aero 7 ventilátora ugyanilyen paraméterekkel bír, de 8 centis a rögzítési alapja, így értelemszerűen azt 8 centis ventire cseréli mindenki, ami máris más hűtéstechnikai feltételeket teremt, és akkor tényleg jobb lehet egy sima 8 centis venti rajta.
-
andorpapa
őstag
válasz
Sniper_BOY #8 üzenetére
Milyen ventire cserélted, és milyen fordulatszámon járatod?
-
mormota
senior tag
a coolermaster régi honlapján az aero 7-nél volt ábra, hogy hogy fujja a velegőt a sima, éa hogy a mókuskerekes.
meg kell mondanom mióra vettem egy WR4-et, 5 fokkal kevesebbet mutat az aida
tény, hogy a mókuskerék négyzet alakú területre fúj, de közel se olyan halk, és hatékony mint egy modernebb sima hűtő -
Gismo
addikt
Gondolom a mókuskerék azért hűti jobban a bordát, mert a sima ventinek van egy marhanagy hűtetlen terület a motor alján! Ezt a mókuskerék kiküszöbölte, mert ott pont középre fújja a levegőt! Az axiális venti, meg pont a legfontosabb részre nem fújja a levegőt! A proci magja fölött lévő részre! Gondolom ez a magyarázat!
-
andorpapa
őstag
Ez nem pletyka, hanem az igazság, a kialakítás sajátossága. A Cooler Master Jet 7 esetében például a venti 8 centis, a maximális fordulatszáma pedig 3500, mégis csak 22 CFM a légszállítása, míg egy hagyományos rendszerű 8 centis fan 40 CFM körül teljesít ekkora fordulatszám mellett. Tehát a légszállítással kapcsolatos információd igazak voltak, na de a hűtés nem csak a megmozgatott légmennyiségen múlik.
Erre kiváló példa a P4-es tesztsorozatomban végzett mérés, ahol a P4-es Aero 4 mókuskerekét cseréltem le. Az Aero 4 még 7 centis ventivel ment, aminél 20 CFM volt a maximális légszállítás. Kipróbáltam egy 20 CFM-es, hagyományos 7 centis ventivel is. Az eredmény a cikkben is olvasható, de hogy ne kelljen annyit kattintgatni, gyorsan leírom, hogy 4 fok volt a különbség mókuskerék javára. A tuning ezt 8 fokra növelte. Egyértelmű tehát, hogy azonos légszállítás esetén a mókuskerék sokkal hatásosabb a Cooler Master bordáján. Az más kérdés, hogy hangosabb is, de a központi kérdés itt most az volt, hogy a hagyományos venti jobb-e a magasabb légszállítás miatt.
Összegzésként elmondható, hogy az eltérő működési elvre épülő ventilátorokat nem szabad se fordulatszám, se légszállítás alapján összehasonlítani, hiszen attól még, hogy kisebb az egyik fordulatszáma, még szállíthat több levegőt, és hiába kisebb az egyik légszállítása, még hűthet jobban egy bordát. -
andorpapa
őstag
válasz
Sniper_BOY #2 üzenetére
Ezt hol olvastad?
Amúgy szerintem egy sima Coolink potméter is megteszi, 400-500 HUF körül kapható egy csomó helyen. -
armandusy
aktív tag
Sziasztok az lenne a problémám hogy lenne egy ilyen cpu cooler egy asus a7n8x-x lapban és beszart elvileg a potméter amivel lehet állítgatni az RPM-et és alap fordulatszámon megy és nem tum állítána hogy és mire cseréljem ki a pótétert hogy állítani tudjam az RPM-et?!?!?! Fontos
Aktív témák
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2984
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest