- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez sztem még nem intel bl, ki lenne írva.
Én pont lefokoztam, hiszen intel 56x-re engedi max. Lapgyártók tuningolták 57x-re.
Ez pedig 54x, azaz totál visszavettem, gyengébb, mint bárki procija.
Az igaz, Watt-ot nem fogom meg 125, vagy 188, vagy akármennyin.
De a ks is 320W extrémen, 256W normálon. Ez pedig csak 200W a lefokozásom miatt.
Elengedném allcore 60x-re 400 Watt-ra, jóval több lenne.
De én anti oc-s vagyok, negatív tuningokat csinálok, mégis jobb eredményekkelEttől független nem dícsérem ezt a vackot, mivel egy borzalom.
Intel eddigi ritka hulladéka lett.
Persze egyben a legjobb is, de sok olyan hibája van, amiről senki nem regél. Azokért nem kedvelem. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
zebra_hun #77 üzenetére
nem mindenki tuningol ám. Gondolom gondosan betartottak az Intel Baseline profile ajanlást is ; mint már emlitve volt, a Pugetnél első helyen van a stabilitás.
a Puget nem a "fizetett mocskok" kategoria, munkaállomásokat árulnak ; és szerintem mindegy nekik, hogy Inteles vasból van gépenként ( hasraütök ) $2000 profit vagy AMD -s vasból.
-
Ez egy irgalmatlan béna, hazug, ótvaros, hulladék teszt.
R24-ben 2400 pont egy gagyi 14900k úgy, hogy lefokoztam allcore 5400MHz-re, azaz napi frekin. Így ~200W stressz teszten, játékokban pedig ~50-70W.ilyen ócska oldalakat megnyitni is felesleges. Hazudnak mint a bal oldal (meg mind)
Sokkal gyengébb, mint a megálmodott 5600mHz, vagy a Baseline elotti 5700MHz.
Mégis 2400 pont. Napi os, minden dolog fut a háttérben, semmi varázslat.Ezek a fizetett mocskok mind hazudnak.
Ma ez a divat...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #73 üzenetére
> Én meg amd proci tulajként hogy lehetnék elvakult?
ha nem jó a házasságod az AMD-vel, akkor ne kínozzátok egymást.
válljatok el békében.Vagyis a megoldás egyszerű:
Cseréled le a konfigod egy 14900KS -re ( Total Cores 24 !!! )
vagy egy Apple Mac Studio -ra ( M2 Ultra chip with 24‑core)mert mindig azzal jössz, hogy a Gen5 és az AVX-512 felesleges
és a gépcserével megoldanád legalább az AVX-512 neked zavaró problémáját.
mert se az M2 Ultra -ban, se a 14900KS -ben nincs AVX-512 -
válasz
#36531588 #73 üzenetére
Nem fontos, csak leírtam. Hogy képben lehess, én nem vagyok egyik oldal felé sem elvakult. Persze, bárki bármit leírhat, még azt is, ami nem igaz - nem ellenőrizhető. Ettől függetlenül én úgy éreztem, ezzel azt tudom bizonyítani, hogy nem állok egyik oldal mellett sem (azt veszem, ami számomra az adott körülmények között a legjobb ár/értéket képviseli). Most Intelem van, mert az volt jobb (bár régi masina az i5 4590S, de procierőben még mindig viszi a játékokat). Vagyis nem akartam egyik oldal felé sem elbillenteni semmilyen mérleget, csak megjegyeztem. Mint amikor valaki berak egy pattogatott kukoricás képet, mert élvezi a 'műsort' (ezért is kezdtem azzal, amivel). Illetve megjegyeztem, hogy a két eset nem teljesen ugyanaz - persze egyszerű felhasználóként mégis ugyanaz: nem tudod használni a gépedet 'alapon'; de aki itt van, az nem egyszerű felhasználó.
-
válasz
#36531588 #71 üzenetére
Bagoly mondja bögölynek....
Bocs, de ez kihagyhatatlan volt. Tudod, beindul valami nálam, amikor egy elvakult illető mondja egy ellentétes oldalúnak, hogy elvakult.
De ha már itt tartunk: teljesen más az, ha egy proci azért nem működik, mert túl magas VSOC értéket adott meg a gyártó (amit lehet korrigálni teljesítményveszteség nélkül); mintha egy procit annyira a végsőkig hajtanak, hogy vissza kell venni a teljesítményéből is, hogy működhessen. Mondom ezt Intel proci tulajként...
-
törölt tag
Nem kell a műsor. [link]
"Legalábbis ami az AMD Ryzen 7000X3D sorozatú processzorait illeti, úgy tűnik, hogy ez messze nem elszigetelt eset. Vannak jelentések más Reddit felhasználóktól, akik ugyanezt tapasztalták Ryzen 7000X3D CPU-jukkal az Asus és MSI alaplapjain ."
Minden alaplap gyártó jelezte, hogy az amd adott meg túl magas vsoc értéket, amit használhatnak. Az amd ezután ezt el is ismerte.
-
Cythyel
senior tag
-
törölt tag
Sajnos nem, az amd elismerte benne volt a keze a magas vsoc értékben. Az MSI elsőként hozta ki biosokat ami korlátozta a vsoc értékét.
Ellenben, az asus és a gigabyte a versengésben, hogy kinek van jobb OC alaplapja, automatikusan specifikáción túli beállításokkal hajtották az intel procikat.
Szóval az állításod pont ellentéte igaz.
-
Cythyel
senior tag
válasz
#36531588 #65 üzenetére
leolvadó ryzen az az alaplap gyártók sara volt, főleg az asus-é, msi deszkákkal nem volt gond... nézd meg gamers nexus videóját pár hónappal ezelőttről... csináltak egy átfogó tesztet hogy miért halnak meg a 7k-s ryzenek annakidején, hiába állítottál be bizonyos vcc, vcore és egyéb cpu fesz értékeket, csak az msi tartotta azokat, az asus meg vészesen fölé ment
-
törölt tag
Köszi. Érdekes hogy a fagyó intel eszedbe jutott, a leolvadó ryzen meg nem.
Pléne ennek fényében: "Vagyis fontos nekik a megelégedett ügyfél, akik jellemzően munkára használják a gépet. És itt a stabilitás a legfontosabb és nem az, hogy az utolsó 2-3% teljesítményt is kifacsarják a rendszerből ."
Biztos sok elégedett ügyfelük volt mikor hordták vissza a ryzen 7000-es gépeket.
Kár hogy ez nem jutott eszedbe, de a fagyó intel igen.
Dobsz pár linket a leolvadó ryzenekről is?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #61 üzenetére
> "És a 14900KS sokszor fagyogatott, és ma már az okait is tudjuk ennek."
> Ezzel kapcsoltban dobnál linket?elég sok cikk van az "Intel baseline profile" problémáról,
és én konkrétan arra gondoltam. ha még nem hallottál róla, akkor pár link:https://prohardver.hu/hir/gigabyte_visszaveszi_alaplap_tuning_baseline.html
pl. Az elég nagy teljesítménybéli különbség, hogyha
a CB R23 MT 40e -ről --> 28e lesz, mert fontos neked a stabilitás."Az ASUS és a Gigabyte már reagált is friss BIOS-okkal, de a friss közlemény szerint minden érintett hozni fog a jövőben olyan BIOS-t, ami lehetővé teszi az Intel Baseline profil egyszerű beállítását. Az Intel elvárása az, hogy alapértelmezetten is csak az ajánlott paraméterek legyenek aktívak, ami technikailag kivitelezhető,
de az eddigi megoldásokat látva 12-30%-os islehet a teljesítményvesztés, ami a tesztekben fájó lehet, így nagy kérdés, hogy az alaplapgyártók itt mennyire engednek majd a processzorgyártó partnerüknek."
https://prohardver.hu/hir/intel_core_instabilitas_alaplapgyartok_harit.htmlpersze azóta az Intel is viszavett a kommunikációjából,
"No, Intel isn’t recommending baseline power profiles to fix crashing CPUs
Intel says that reports saying that it is recommending a "baseline" power profile to solve instability issues in its 13th- and 14th-gen Core CPUs aren't true."
https://www.pcworld.com/article/2326812/intel-is-not-recommending-baseline-power-profiles-to-fix-crashing-cpus.html"
Intel cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az alaplap partnereit arra kérte, hogy alacsonyabb, "alapértelmezett" áramprofilokat alkalmazzanak a stabilitási problémák megoldására, ami potenciálisan csökkenthetné a 13. és 14. generációs Core processzorok teljesítményét.
Ehelyett az ellenkezője igaz: "Az Intel nem javasolja az alaplapgyártóknak, hogy 'alapértelmezett' áramellátási beállításokat használjanak olyan alaplapokon, amelyek képesek magasabb értékekre," mondta az Intel szóvivője egy e-mailben. A vállalat azonban arra kéri az alaplapgyártókat, hogy egy új, Intel Default Settings BIOS opciót vezessenek be, amely a stabilitásra van hangolva, és amit már most is látunk megjelenni – ez egyszerűen eltér az eredetileg sietve kiadott "alapértelmezett" áramprofiloktól. A részletek fontosak.
Ez a cikk először május 9-én jelent meg, de frissítve lett az MSI új Intel Default Settings BIOS említésével.
Számos jelentés szerint az Intel 13. és 14. generációs Core chipjei instabilitási problémáktól szenvedtek, felhasználók összeomlásokat és kék halál képernyőket (BSOD) tapasztaltak játék közben. Az Intel nem közölte, hogy hány processzort érinthetett a probléma, vagy milyen körülmények között fordulhat elő az instabilitás, bár egy kiszivárgott memorandum az alaplapgyártókat okolja, és azok biztonsági funkciók kikapcsolását. Ugyanez a memorandum jelzi, hogy az Intel májusban egy fogyasztóbarátabb nyilatkozatot tervez.
A PCWorld magyarázatot kért arra vonatkozóan, hogy mi történik, válaszul azokra a hírekre, hogy az Intel állítólag szigorúbb korlátozásokat vezetne be a turbo (PL2) órajelekre vonatkozóan, amelyek gyakorlatilag csökkentenék a teljesítményt. Jelentések szerint az alaplapgyártóknak azt mondták, hogy az Intel érvényesíteni fogja az "alapértelmezett" beállításokat. Ahogy a PC Gamer megjegyezte, az Asus volt az egyik alaplapgyártó, amely frissített BIOS-t adott ki egy "Intel Baseline Profile"-lal – de felfedezte, hogy az Asus által alkalmazott teljesítménykorlátok messze meghaladják azokat az alapértelmezett vagy "baseline" sebességeket.
A zavart és aggodalmat fokozta a Gigabyte által bevezetett alapértelmezett profil, amely másoktól eltérően drasztikusan csökkentette a CPU-k teljesítményét akár 30 százalékkal is, és úgy tűnt, hogy túlzott feszültséget is alkalmaz. A Gigabyte egy sajtóközleményben dicsérte az új Intel alapértelmezett profilt, de úgy tűnik, hogy mostanra visszavonták.
....
" -
S_x96x_S
addikt
ha a 2019-es Core i9-9990XE aukcióra gondolsz, akkor igen
Abu: A Puget Systems nyerte az első, Core i9-9990XE-ért folytatott aukciót "... a Puget Systems úgy döntött, hogy nem épít majd gépeket a Core i9-9990XE CPU-ra, aminek indoklására négy okot jelöltek meg. .... "
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #61 üzenetére
tekintve, hogy a Pugetnél nem kapható KS, így valószinüsítem, hogy linket sem fogsz kapni ; de azon filózzunk el, hogy egy olyan cég, ami arra hajt, hogy egy bizonyos feladatra a leggyorsabb és legstabilabb cuccokat szállítsa, miért nem veszi fel a kinálatba azt a procit ?
nem kerülne nekik semmibe, ha már a "sima" amugyis bennevan a portfólióban.** megvan, az i9-9990XE -t vettek meg ugy unblokk, mert az Intel azt elsőkörben aukción értékesítette.
*** aahh, amig kugliztam, addig beelőztél
-
törölt tag
"És a 14900KS sokszor fagyogatott, és ma már az okait is tudjuk ennek."
Ezzel kapcsoltban dobnál linket? Hogy kerüljük a felesleges köröket, puget system-es 14900KS fagyási problémákról szóló linkre gondoltam.
-
S_x96x_S
addikt
> Nézem ezt a tesztet. Totál idióták készítették.
A PugetSystems - hw-ek eladásából él és nem a hirdetésekből.
"Ultimately, the better-binned “S” spec CPUs from Intel are made primarily for enthusiasts who intend to overclock their CPUs. As we do not overclock any of the systems we sell due to our focus on stable and reliable workstations, the new Core i9 14900KS CPU offers us relatively little benefit over the standard 14900K. The performance gains can be impressive in certain workloads, but unfortunately for Intel, those same workloads are ones where AMD Ryzen has a large performance lead that the 14900KS is not able to close fully. The 14900KS is by no means a bad CPU, and will undoubtedly be popular with those who want the absolute fastest Intel Core processor possible, but it is largely unnecessary for professional content creation users."
Az Inteles z790 -es Workstation -jük: ahol csak 2 procit lehet választani 14900K 14700K
https://www.pugetsystems.com/workstations/core/z790-a/
és ez az AM5 X670E -es konfig:
https://www.pugetsystems.com/workstations/ryzen/x670e-a/Vagyis fontos nekik a megelégedett ügyfél, akik jellemzően munkára használják a gépet.
és itt a stabilitás a legfontosabb és nem az, hogy az utolsó 2-3% teljesítményt is kifacsarják a rendszerből .És a 14900KS sokszor fagyogatott, és ma már az okait is tudjuk ennek.
Amúgy komoly munkára érdemesebb egy stabil normál HEDT -et beszerezni
( Xeon vagy Threadripper ) , a 14900KS elég kockázatos. -
arabus
addikt
Mindegy is tulajdonképpen mert mindkét chip ugyanaz,csak annyi különbség hogy az egyikbe bele van égetve a firmware-be.
A simák is mennek annyit mint a KS elengedve,persze ehhez el kell engedni mindent.
Felesleges egyébként egy olyannak bizonygatni bármit is aki nem rendelkezik ilyen processzorral,tudását pusztán félinformációk alapján próbálja fitogtatni.
Mindenképp másképp tudod értékelni a dolgot ha van az asztalalatt egy Amd 7000-es proci meg egy Raptor két Sapphire Rapids is.
Én mondjuk nem fogom fényezni igazán egyiket sem.
Viszont tény hogy a Raptor bivaly erős proci a kategóriájában,bivaly magas fogyasztással.
Pont tud 430W-ot beszedni mint a 8490H-m ami azért egy 120 szálas proci és szintén all core 4 ghz-re van húzva. -
Nézem ezt a tesztet.
Totál idióták készítették. Tényleg azt nem vették észre, hogy 15%-al jobb eredményeket kaptak a 14900KS-re a 14900K-hoz képest, extrém multi terhelés alatt? Ez totál képtelenség.
Egyértelmű, hogy össze vissza tekerték a TDP limitet.
Az egyetlen magyarázata a kapott eredményeknek, hogy a KS-t bekorlátozták fixen pl1-pl2-őn is 150 Wattra, a sima K-t pedig 125 Wattra, hogy lassabbnak mutathassák a 7950X-nél ami mellesleg 230 Wattot eszik alapon.Máshol, egy 13900k 125 Wattra korlátozva hozza ezeket a számokat. De Ők legalább ezt direkt jelölték is.
-
arabus
addikt
Maradjunk az Ai-teszteknél mert ez a többi ócska kacat már nem igazán időszerű.
A 6.gen Xeon vs Altera tesztben én nem látok semmiféle Amd hasitanakot pedig ez már avx512-vel készült teszt.
Szóval te bizonygatod itt hogy offline képvagdalésra meg emez-amaz számolgatásban mekkora jó az amd,de a valóság pedig az hogy más semmiben nem túl acélos.
Még Linux alatt csak el karistol az amd de majd dobálj már be pár Win. tesztet is hogy mizu.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #51 üzenetére
én azért kíváncsian várom a teszteket.
Lunar Lake vs. Strix Point
https://wccftech.com/amd-ryzen-ai-9-hx-370-apu-benchmarks-leak-20-percent-faster-multi-thread-40-percent-faster-gpu-performance/> Láthatóan pont nem történt semmi az AVX512-vel cirka 2 év alatt,
biztos vagy ebben?
Akkor miért dolgozott az AMD, hogy a zen5 rendes AVX-512 kapjon?
Vagy az Intel miért nem dobja az avx-512 -őt ?de amúgy ..
- az Y-cruncher már zen5 optimalizációt kapott.
http://www.numberworld.org/y-cruncher/news/2024.html#2024_5_10Az Intel dolgozik a fordító programján.
Intel Releases ISPC 1.24 With New AVX-VNNI & AVX512-VNNI Targets
gyors-optimalizáló rendezés - újabbb verzió ..
Intel Releases x86-simd-sort 5.0 With 4~5x Faster C++ Object Sorting Using AVX-512
sőt a XEON teljesítményén is elég jó.
Intel 5th Gen Xeon "Emerald Rapids" AVX-512 Performanceés egyre több Linux-os oprendszer kezd el optimalizálni az AVX-512 -re
CachyOS Experimenting With x86-64-v4 Repository For AVX-512 Optimized Packages -
törölt tag
Akkor, hogy összefoglaljam, még mindig ott jársz, hogy egy, a felhasználók 4%-a által használt oprendszer alatti tesztjeiddel villogsz, mert ott ki tudod hozni az amd-t győztesnek, pedig már számtalanszor el lett mondva mennyire kis részét érinti az embereknek, akik ugye linuxot használnak. Ezek a tesztek irrelevánsak, mert egy nagyon nagyon szűk réteget érint.
"persze ezekből főleg majd a zen5 profitál, de már a zen4-nél is kimérhető."
Igen, ezt mondtad a zen4 előtti megjelenéskor is. Láthatóan pont nem történt semmi az AVX512-vel cirka 2 év alatt, mi a garancia hogy most fog? Persze te majd ugrasz tovább, majd a zen6 és így tovább, számodra mindegy, csak mehessen az amd pozitív kampány.
-
S_x96x_S
addikt
> Ha te is alaposan megnézed a cb2024 már akkor elavult volt mikor kiadták.
sajnos igen,
"AVX-512 is used in Cinebench 2024, but in such low amounts that it’s irrelevant."
remélem jön majd egy zen5-re optimalizált változat is.
(Cinebench 2024: Reviewing the Benchmark )> Ha linuxolsz és villogni szeretnél manapság inkább tegyél be egy LLAMA tesztet.
rá kell nézni, hogy jól van-e lefordítva,
mert amúgy:
"Llamafile 0.7 Brings AVX-512 Support: 10x Faster Prompt Eval Times For AMD Zen 4"
https://www.phoronix.com/news/Llamafile-0.7de úgy általában az Inference-nél
a memória sebessége a szűk keresztmetszet, és abban az Intel egyenlőre jobb,
és nem véletlen, hogy a Threadripperek hasítanak, a több memória csatorna miatt.De amúgy linux tesztekből jó vagyok.
pl. itt egy másik: 173 CPU teszt. Ebből 60 esetben a 14900K volt az első.
És ez picivel több mint a tesztek 1/3 -a. És el kell ismerni, ez nem is annyira rossz a 14900K -tól. Viszont az idő az avx-512 -nek dolgozik. Egyre több és több alkalmazás támogatja."Across 173 different CPU/system benchmarks carried out, the Intel Core i9 14900K was in first place 60 times while the AMD Ryzen 9 7950X racked up 72 first place finishes and the 3D V-Cache enabled Ryzen 9 7950X3D racked up another 24 wins."
> Csak a gond hogy lehervadt a ryzen csúnyán benne.
szerencsére nem állt meg az optimalizáció.
https://x.com/JustineTunney/status/1790571803984966020
"I just wrote brand new exponent functions for llamafile and llama.cpp that make SiLU and SoftMax 2x faster, at full accuracy, for ARM NEON, AVX512, AVX2, AND SSE2."persze ezekből főleg majd a zen5 profitál, de már a zen4-nél is kimérhető.
https://github.com/ggerganov/llama.cpp/pull/7154#issuecomment-2102956053 -
arabus
addikt
Ha te is alaposan megnézed a cb2024 már akkor elavult volt mikor kiadták.
Senki nem használ már ilyen jellegű programokat videót,zenét,képeket AI-val generálnak.
A 7950x egy jól elavult processzor ilyen téren mert semmilyen értelmezhető modern utasitáskészletet nem tartalmaz.
Ha linuxolsz és villogni szeretnél manapság inkább tegyél be egy LLAMA tesztet.
Csak a gond hogy lehervadt a ryzen csúnyán benne.
-
S_x96x_S
addikt
Az Intel XMX az mintha hasonló funkciót töltene be mint az nVidia Tensor Cores.
Ai szempontból elég jól ki van gyúrva a LunarLake. -
S_x96x_S
addikt
> Ja, hát kimazsolázgattál pár progit
ha alaposabban megnézed, akkor 56 teszt átlagát nem neveznéd kimazsolázásnak.
"In total I ran 56 benchmarks on both the Intel Core i9 14900K and AMD Ryzen 9 7950X desktops "
persze a linux-os tesztek jobban kidomborítják az avx-512 előnyeit.
https://openbenchmarking.org/result/2404255-NE-UBUNTU24045&scalar=1&imw=1&sgm> Itt azért látszik, hogy mi a helyzet produktivitás terén.
14900KS már tényleg gyorsabb mint a sima 14900K,
egy bővebb teszt.
https://www.anandtech.com/print/21378/intel-core-i9-14900ks-review-the-swan-song-of-raptor-lake-with-a-super-fast-6-2-ghz-turbo------------
viszont amit remélem elfogadsz:
- LunarLake-ből nem lesz 8 magosnál erősebb.
Energiatakarékos lesz és relative gyors a 8 magjához képest.
de többszállőságban még a 14900K -nál se lesz erősebb a kevesebb magja miatt.
igazából nem is desktop processzor. -
Sinesol
veterán
Azzal kezdtem, hogy már a mostani gen is sokat nyer, szerintem nem volt azért annyira félreérhető.
S_x96x_S: Ja, hát kimazsolázgattál pár progit , amiben valamivel jobb a Ryzen, jár a keksz, biztosan sok tesztet kellett átnézegetni hozzá. Itt azért látszik, hogy mi a helyzet produktivitás terén.
Ez az E mag, P mag akadékoskodás is kicst fárasztó már. Egyszer minek az E-mag, gyenge, jobb a piros mert ott sok az erős mag. Amikor meg leveri a Ryzen-t akkor meg, jajj hát 16 E mag... döntsétek már el, hogy mit gondoltok. -
törölt tag
Ezért foglalkozz a 95% feletti userbázisú szoftvercsomaggal. Pl: [link]
Amúgy is tudhatnád, hogy a 2017-es ryzen start óta a renderelők és encoderek országa lettünk.De csak mert az amd több magot kínált, és a rengeteg amd-s fanboy napi 28 órában kezdett videót konvertálni a hét mind a 9 napján, évi 14 hónapban.
-
S_x96x_S
addikt
> Igazabol mar a mostani gen is sokat nyer a hibrid designbol,
> munkara azert szep, hogy a 8 P mag + besegitő E-magok verik a 16 P magos Ryzen-t.A jelenlegi azért még nem ( 14900K vs. 7950X )
de a közeljövőben a verseny kezd egyre szorosabb lenni.
https://www.phoronix.com/review/ubuntu-2404-benchmarks/5
-
Sinesol
veterán
Elvileg ez igy jobb, van amire az E mag jobb, van amire a P mag. Par generacio ota reszelgetik a dolgot es mar a HT-t is dobják miatta, szoval lehet elég ütős lett ez mostanra. Igazabol mar a mostani gen is sokat nyer a hibrid designbol, munkara azert szep, hogy a 8 P mag + besegitő E-magok verik a 16 P magos Ryzen-t. Nagyon kivancsi leszek, hogy mit hoz a HT nelküli, hibrid iranyban teljesen elköteleződötz generacio, erdekes lesz, ha vegül oda jutunk, hogy az AMD tevutra ment es ez a jövő.
-
Sinesol
veterán
válasz
paprobert #15 üzenetére
Kevésbé elfogult helyeken megemlitik, hogy a mernökök szerint az uj E-magok sok esetben kb pariban vannak a P magokkal erő terén. Szoval igen, bitang jól sikerülhettek.
Plusz vga kapcsan irták, hogy nem csak reszelgettek előzőn, hanem teljesen uj architektura jön, ami sok esetben 50%ot raver a jelenlegi családra. Na es az első VCC kodeket hardveresen tamogato architektura is nagy dobas, főleg annak tükreben, hogy mar AV1 terén is az egyik legjobb megoldas a jelenlegi cuccuk, pedig konkretan nullarol indultak.
-
arabus
addikt
5
-
Cythyel
senior tag
válasz
paprobert #15 üzenetére
kérdés hogy az E-core-ok milyen klaszterben lesznek, ha az eddigi 4es csoportokban, és nem változtattak azok etetésén, akkor megint csak 1-2 lesz kihasználva rendes munkafolyamtok alatt az egyes csoportokban, a többi meg malmozik, csak szintetikus teszt alatt tudja az össze E-core-t kihasználni a parancsütemező... ez a rákfenéje az összes ilyen hibrid intel procinak
-
paprobert
őstag
-
paprobert
őstag
Robert Hallock a PCWorld-nek elmondta egy interjúban, hogy a mindössze 8 szálas Lunar Lake gyorsabb lesz, mint a 22! szálas Meteor Lake, többszálas feldolgozásnál.
Ha ez az állítás igaz, akkor az új E-magok iszonyatosan jók lettek.#9 Abu85
Gyors gyógyulást -
Patrik.Varga
tag
Az ütemezésért felelős Thread Director ismét megváltozik, de csak nagyon kicsit; mostantól minden folyamat egy E-magon indul, és ha a rendszer azt érzékeli, hogy az adott munkamenet számára az E-mag nem optimális, akkor az átirányítja egy P-magra (de csak akkor nyúl a P-magokhoz, ha az elengedhetetlenül szükséges).
Kicsit tartok tőle, hogy ez nem lesz jó hatással a DPC latency-re.
A hyprethreading miatt is olyan szépen voltak audióban drop-ok.... -
Abu85
HÁZIGAZDA
Mert az Intel megszabja, hogy hova lehet használni egy terméket. Az N100 csak külön licenc mellett használható mini PC-be, vagyis ekkor a termék ára eltérő. Ugyanez lesz a Lunar Lake-nél is. Ez mobil fókuszó, és mobilba való, ha valami mini PC-be akarja, akkor többet kell majd fizetnie, hiszen a gyártási mennyiség korlátozott, és kiesik a mini PC-kbe szánt darabszám a mobilból.
#8 arabus: Köszi
...legalább te nem akarsz halálra dolgoztatni felsőtesti csonttörésekkel.
-
-
-
törölt tag
A gyártástechnológiai hátrány helyett lehet fontosabb lett volna hogy 32 GB LPDDR5X memóriát is tartalmaz magában a chipcsomagban. Ez egy pár 64 bites memóriachipként van elrendezve, összesen 128 bites memória interfészt kínálva.
Egyébként az intelnek pont van mit gyártania, hiszen saját gyáraiban készül a szintén indén megjelenő arrow lake, és a már megjelent meteor lake egy része is.
-
S_x96x_S
addikt
Ami még érdekes az az IPC növekedés!
-E-core : +68% IPC
- P-core : +14% IPCvalamint, hogy:
- TSMC's N3B - készül
- és van pár érdekes CPU utasítás ( pl. AMX )Mini PC-re és notebook-ra tényleg tökéletes.
"Intel unwraps Lunar Lake architecture: Up to 68% IPC gain for E-cores, 14% IPC gain for P-Cores"
és ha még bővebben érdekelnek a részletek:
https://www.anandtech.com/print/21425/intel-lunar-lake-architecture-deep-dive-lion-cove-xe2-and-npu4 -
tasiadam
veterán
Remélem lesz belőle mini PC is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- EA Sports WRC '23
- Bestbuy játékok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Hegesztés topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- További aktív témák...
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest