- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Mobil flották
- Macrodroid
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
Új hozzászólás Aktív témák
-
keri
csendes tag
Attol fugg menyire nagy teljesitmenyut?
Regi 5 1/4-es floppymeghajtokban szokott lenni egeszen jo leptetomotor.
Regi nyomtatokbol lehet banyaszni meg.
Ha nem fersz hozza semmilyen roncshoz, akkor lehet probalkozni a www.conrad.hu nal probalkozhatsz venni. Altalaban nehany ezer HUF.
Ha a nyomtatokban hasznalt motor kisteljesitmenyu akkor gepgyarto cegeknel lehet korulnezni http://www.bibus.hu/ , de szamits ra hogy akar 50000HUF is lehet egy izmosabb motor, de ezzel mar rendes szerszamgepeket is lehet mozgatni -
keri
csendes tag
Na megoldottam a melegedest is, egyszeruen 1/5 kitoltesi tenyezovel kapcsolom a motorra a feszultseget, amikor eppen nem mozog, vagy tul sokaig all 2 impuzus kozott. Igy hideg marad a motor es a vezerlo is folyamatos uzem mellet 12Vrol is. Persze ha terheles is lesz, nyilvan melegedni fog egy picit.
Megcsinaltam, azt is hogy fokozatosan gyorsitsa a motort igy dupla fordulatszamot tud terheletlen tengelyel, igaz a nyomatek ilyenkor lecsokken nagyon, de vegulis csak probalgatom a motor kepessegeit. 50lepeses a motor, szoval nem a legjobb, de fel lepeses uzemben vegulis 100, az meg elegendo a celjaimra.
8as orso az tokeletes, lehet hogy en is arra valtok mert 16-s orsoval 0,026mm lesz egy lepes, ami lehet hogy tul nagy, na meg lehet hogy a nyomatek is kicsi lesz.
Kiderult, hogy a szinuszos vezerlest microsteppingnek nevezik es talaltam is egy PIC processzort amit direkt motorvezerlesre talaltak ki (www.chipcad.hu Microchip márkanév es a ds30f2010-es tipus) 6db fuggetlen PWM csatornaval rendelkezik, igy egyettlen PICbol kenyelmesen megoldhato minden, meg a motor felugyeletet is beleintegraltak, bar erre egyenlore nincs igenyem.
Most kezdhetem elolrol a tervezest erre a vezerlore -
keri
csendes tag
Igen, ez a tipusa, ez egy regi es eleg elterjedt HP laser nyomtato volt, itt a gyarban eleg sok volt, de a fogaskerek elkopott es csak motorral egyutt csereltek...a motorokat meg szepen elraktam szebb napokra
Sajnos nem tudom a parametereit a motornak, mert csak a feszultsege (12V) van rairva, a tipusa alapjan pedig nem talaltam semmi infot...igaz nem is kerestem.
Nagyabol 60-90korul lehet a fordulatonkenti lepeszama.
Mechanikam meg nincsde 16-os metrikus orsoval fog mozogni, direkt hajtas engem is meggyozott, sacra 0,03 es 0,01mm kozott lesz a legkisebb lepes, foleg mivel fel lepeses vezerlese lesz, illetve mar kitalaltam felig, hogy PWM modulalt szinuszal 256 fazisu legyen 1 lepes...mondjuk ez nem a lepeszam novelese miatt lesz igy, hanem az egyenletes finom mozdulatokert, valoszinuleg tovabbra is csak fel lepesenkent tekintem stabilnak a motort, tehat a felbontasan ez nem javit...vagy nem sokat.
Ezzel csak az a problemam, hogy a PIC16f877 20Mhz-s orajele keves a 4db motor PWM modulaciojara, vagy ha eppen eleg is akkor mar a tobbi funkciora nem jut eroforras, tehat ha ragaszkodom ehez a megoldashoz valoszinuleg motoronkent lesz egy kisebb processzor ami csak a PWM-et fogja generalni.
51K egy kicsit draga szerintem elektronikanak.Amit en epitek az 30A es 50V-ot tud, legalabb is a FET-ek, mert amugy en csak 12V-ra mereteztem, de vegulis csak par ellenalast kell cserelni, ha nagyobb feszt akarok.
Raadasul nekem maniam a bipolaris motor ezert motoronkent 8db FET kell a komplementer hidakhoz. Ptipusunak IRF5305-et N tipusunak IRLZ44N-et hasznalok mert ez olcso es eleg jo parameterei vannak, raadasul az IRLZ kozvetlenul vezerleheto logikai szintekkel. Az IRF5305-nek meg amugy is kell egy inverter tranyo egy BC182-es kepeben.
Ezekbol osszerakva folyamatos uzem mellet hutoborda nelkul is jeghideg maradt az osszes FET. Amikor leallitottam csak a motor volt felforrosodva, de ezt a problemat majd szoftveres uton fogom megoldani csokkentett tartoarammal, ahogy a Magi fele elektronika is csinalja, PWM-el
A procpanel meg nincs meg, de a heten annak is nekiallok. -
keri
csendes tag
Amúgy ez a dupla motoros megoldás anyira megtetszett, hogy inkább ilyet építek az egyszerübb mechanika miatt és a 2*es erő miatt. Már fel is hajtottam a hiányzó motort. Áttételre nem hiszem, hogy szüksége lenne az én motorjaimnak.
Tegnap a motormeghajtó áramkör is elkészült, sajna az egyik FET helyett rossz tipust adtak a Lomexban ezért ezt hamar elfüstöltem, de a többi része jéghideg maradt külön hűtés nélkül is. Amíg ment addig nagyon jól viselkedett a motor is. HP4p nyomtatóból bányászott RG5 tipusu motorjaim vannak, nem túl nagy fordulatu, de iszonyat nyomatékos 12V helyett 5V-al hajtva is. Sajnos 12V-ot nem bírta az aramkör a rossz fet miatt.
Kipróbáltam az egész és fél lépéses üzemmódot is. Azon felül hogy feleződik az egyes lépesek szöge, lényegesen nyomatékosabb is lett és nagyobb fordulatot viselt el csúszás nélkül, tehát mindenképpen érdemes fél lépéses módban használni.
Ha kész lesz a processzor panel is ki akarom probálni azt, hogy PWM modulált szinuszjelel mit bir a motor. Remenyeim szerint így fordulattól függetlenül sima, csöndes járása lesz, a motor maximális képességeinek kihasználásával. Sajna PCvel LPT porton keresztül nem tudok elég pontos/gyors PWM modulációt csinálni -
keri
csendes tag
http://www.powerbelt.hu-n néztem, pár ezer HUF egy kerek merettol fuggoen.
A szíj szinten.
Én valamiért elvetettem a dupla motoros megoldást...asszem azért mert nincs annyi motoromde vegül is az is nagyon jó ötlet, meg olcsobb is, csak ha valamelyik motor kiesik a szinkronból akkor megszorulhat az egész, de ez anyira nem nagy gáz szerintem, mert ha egyszer beállítod rendesen a gépet akkor nem sok esély van erre.
-
keri
csendes tag
Aha, ez sem rossz, láttam már ilyenből épített gépet.
A fogasszíly abból a szempontból jó, hogy kotyanás mentes áttétel, miközben pontos és meglepően masszív.
Csak pédaként, ugye a nyomtatókban/szkennerekben is fogasszíllyal mozgatják a fejet mégis elég pontosak, a terhelhetőségere pedig a BMW motorkerékpárok a jó példe mert ott több mint 100LE-t csúszásmentesen és megbízhatóan visznek át.
Másik előnye, hogy merevsége ellenére picit rugalmas így a motor digitális vezérlésből keletkező rezonanciáit csökkenti. Ettől mindenképpen csökken a zajszintje a gépnek, de talán a hibázási hajlam is.
Én azért fogom így csinálni mert 2 párhuzamos orsót akarok meghajtani és ezek összekötésére ideális.
Persze ha nincs szükséged áttételezésre, vagy olyanra mint nekem, akkor tökéletes az orsó direkt meghajtása is. (persze megfelelő tengelykapcsolóval) -
keri
csendes tag
Háát az SKF oldalán kellene bogarászni, de a lineáris tengely/csapágy pl az amin a tintasugaras nyomtatófej csúszkál.
Nyomtatók esetében szinter/bronz csúszó csapágy van, ez jó a CNC-hez is, de vannak masszivabb megoldások is.
Ez pl egy tipikusan szép megoldásu gép:
http://www.bbselec.ch/Bilder1.htm
Innen is lehet ötleteket lesni:
http://www.fjungclaus.de/
Az egyettlen magyar oldal, itt is vannak jó dolgok:
http://magiist.free.eplanet.hu/_dwad_/frameset.php?path=http://magiist.free.eplanet.hu/
Ja és az SKF:
http://www.linearmotion.skf.com/main/skfkey/url/hp_sl_skfkey_sl_action_sl_news
Itt a Precision Shaft es a Shaft Guiding PDF katalogusait töltsed le és biztos megtalálsz ezekről minden infót...sajna angolul. -
keri
csendes tag
Természetes, hogy kell a mechanika, de az általam leírt SKF lineáris csapágyak és golyós orsók tudják ezt az ismétlési pontosságot. Acélszerkezetből pedig olyan massziv szerkezetet hegesztek amilyet csak akarsz
A Magi féle bútorlapból készült CNCtől persze ezt nem lehet elvárni, de ezt le is írta, hogy gravírozásra, fa és műanyag megmunkálásra használható.
Persze azt is tudni kell, hogy a gyengébb mechanika miatt jóval kissebb előtolást lehet alkalmazni, ezért borzasztó lassúak ezek a gépek egy ipari CNChez képest.
Fősulin a CNC eszterga fel másodperc alatt egyettlen befogással leesztergált egy bonyolult munkadarabot, míg egy HobbyCNC-nek ez több órájába is kerülne, de házi használatra elég ez, hiszen általában nem sorozatgyártásra kell otthon egy ilyen, hanem a komplex formák kialakítására.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- BestBuy topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged