- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- iPhone topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyber_Bird
senior tag
Mert statikusan lett felveve es interface lett megadva next hopnak.
R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 Serial 1/0
R1(config)#do sh ip ro
Gateway of last resort is 0.0.0.0 to network 0.0.0.010.0.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
C 10.10.1.0 is directly connected, Serial1/0
S* 0.0.0.0/0 is directly connected, Serial1/0Nincs recursive lookup, csak kikuldi a Serial1/0-on mintha directly connected lenne a "vilag"
Ha ip-re kuldened, akkor igy nezne ki:
R1(config)#ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.10.1.2
R1(config)#do sh ip roGateway of last resort is 10.10.1.2 to network 0.0.0.0
10.0.0.0/30 is subnetted, 1 subnets
C 10.10.1.0 is directly connected, Serial1/0
S* 0.0.0.0/0 [1/0] via 10.10.1.2persze ilyen esetben recursive lookup is lenne az 10.10.1.2-re.
-
Cyber_Bird
senior tag
igen, ripv1 clasfull protokoll, nem tud classless hirdetni. Vagyis csak "osztalyos" halozatokat hirdethetsz vele.
pl ha van ket halod
192.168.1.0/25--R1---------R2----------R3------192.168.1.128/25
es mindketton:
router rip
version 1
network 192.168.1.0van beirva(mivel maszkot nem kezel)
akkor az R2 ket oldalrol fogja kapni a 192.168.1.0/24 C osztalyu halozatot es emiatt nem tudja majd hogy most merre is erheti el. Ha azonos a metric marpedig azonos, akkor load-balanceolni fog a router, mivel mindket route bekerul a routing tablajaba.
Szoval a csomagok egy resze ide megy egy resze oda. Nem eppen az amit szeretnenk.Egyebkent RIP-et nem nagyon hasznaljak, uj ccna-bol ki is vettek. (ccnpben meg benne van, de kb csak a redisztribuciohoz) Szerintem ha frissitik onnan is kiveszik es csak megemlitek hogy milyen problemak lehetnek.
-
Cyber_Bird
senior tag
Azert nincs elkuldve mert akkor mar infinite metric lenne ha megnovelne egyel a hop countot es kikuldene.
Nem utvonal mergezes miatt nem megy ki. Az utvonal mergezes az ugye arra van tipikusan, hogyha egy halozat nem elerheto, akkor a tobbi router egybol tudja, hogy nem elerheto a halozat, ilenkor vegtelen metric-el hirdeti.
Ugye a routing protokollok alapvetoen arra valoak, hogy azokat az utvonalakat hirdesd amiket elersz, azert van a route poisoning, hogy ezt felhasznalva trukkosen hirdesd a "nem elerheto" utvonalakat is. (konyhanyelven) Persze javitsatok ki, ha tevednek. -
Cyber_Bird
senior tag
Ha a show interface intnev parancsra gondolsz, ott tudtommal minden esetben a fizikai medium default sebesseget irja ki(pl ethernetnel amennyivel osszeallt a link), kiveve, ha beallitod a bandwidth parancs hasznalataval az aktualisra. A bandwidth parancs persze a sebesseget nem befolyasolja. gondolom valamit traffic shapinggel van rate limitelve az interface.
-
Cyber_Bird
senior tag
Sikitofraszt kapok ettol a magyartol
De egyebkent jol gondolod, ezek miatt nem jon letre.ASA: Az kulon allatfaj az biztos, linux alapu IOS like kutymuty. Szerencsere jo ideje nem volt veluk dolgom. Pedig erdekes vilag a security is, csak... (lassan ki is szedem azt a secu-t az alairasombol, ugyse emlekszem mar sokra belole.
-
Cyber_Bird
senior tag
Szia!
sh ip interface brief a parancs
sh ip protocols viszont, amit te keresel.
Ott kiirja a router id-t OSPF eseten.eigrp eseten en pl a sh ip eigrp topology parancsot szoktam hasznalni, ott kiirja a RID-et de persze ott nem olyayn lenyeges mint ospf eseten.
Egyebkent a router-id valasztasa, ha jol emlekszem(fixme) ilyen sorrendben van:
1. Kezzel a router config modeban megadott id (router-id x.x.x.x)
2. legmagasabb loopback interface ip cime
3. legmagasabb up/up-ban levo fizikai interface ip cime. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
PumpkinSeed #5043 üzenetére
Ha meg is tanulod az anyagot, nem csak a kerdeseket, akkor egyaltalan nem nehez. Certification Guide-ot el kell olvasni hozza mindenkeppen, es akkor gond nelkul at fogsz menni a vizsgan.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
kristofkax #5026 üzenetére
priv.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
kristofkax #5021 üzenetére
Nekem van egy elado darab, mondjuk 2.5K + posta, vagy ha nem surgos annyira, akkor van egy munkatarsam aki szokott debrecenbe jarni.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
jerry311 #5009 üzenetére
Nyilvan ha valami komolyabb parancsnal nem jut eszembe, hogy a negyedik alparancsa hogy van, egyertelmu, hogy hasznalom, azert van. Nem enciklopedia vagyok, hanem mernok
(Bar amiket olvastam pl Narbik ccie bootcampjerol, hogy fejbol irja a tablara a parancsokat, vegig... )
De azert ilyen alap dolgoknal mint egy etherchannel osszerakasa, meg nem kellene kerdojeleznem
Nyilvan sokkal fontosabb hogy tisztaban legyel a technolgiaval magaval, es a miertekkel, mintsem hogy a pontos syntaxist megjegyezd, de az alapokat azert gyorsan es biztosan akarom konfigolni -
Cyber_Bird
senior tag
Egyelore nem vettek ki belole ezeket, mivel meg nincs uj blueprint, de kicsit redundans lett. Viszont cserebe nincs rip a ccna-ban.
Az ipv6-nal meg a ccnp-ben van csak arrol szo, hogy hogy tudod egyutt hasznalni v4-el. Szoval azert maradt ott egyedi dolog eleg szerintem.
Viszont az teny, hogy egyre tobb dolgot raknak bele a ccna-ba, csak a baj az, hogy attol fuggetlenul sok dumphuszar ugyis konnyeden lerakja 2 het alatt -
Cyber_Bird
senior tag
jaja, en mondjuk reported-et szeretem mert nem keveredik ossze roviditve az administrative distance-el.
Szerk.: valakinek valami jo tippje ccna szintu gyakorlasra?(esetleg kesz feladat?
)
Ma osszeraktam egy portchannelt, es teljesen elfelejtettem, marminthogy kerdojeleznem kellett, hogy melyik is a pagp meg melyik a lacp mode-ja, pedig 1 honapja ez meg kristaly tiszta volt. Nagyon hamar elfelejtodik, ha nem hasznalja az ember.
mondjuk cserebe haladok a ccnp route konyvvel
-
Cyber_Bird
senior tag
"Cisco IOS on UNIX (IOU) is a fully working version of IOS that runs as a user mode UNIX/LINUX process. IOU is built as a native system image and run just like any other program. IOU supports all platform independent protocols and features.
With regard to functionality, it is very similar to GNS3 but it does not require nearly the resources that several virtual routers running under dynamips does.
IOU allows you to build out a network topology on a single PC without the need for physical routers. This is useful for validating network designs, proof-of-concept testing, and certification self-study."Roviden
Hivatalos Cisco cucc egyebkent.
A ccie vizsga TS resze is ezen fut, es azt beszelik, hogy a v5-el a teljes topologia at fog kerulni IOU alapokra.
-
Cyber_Bird
senior tag
Szerintem teljesen normalis gns-nel. nekem elvileg jo idlepc-vel 28 routerrel sikerult 70% koruli terhelest osszehozni igaz 7200-as image-el. (core i7-3630QM) Amugy az idlepc-n kivul van meg egy beallitas amivel lehet jatszani, hogy kisebb terhelest okozzon. INE szintu topologiakat is futtattak hasonlo masinakon
IOU-n nem gondolkodtal el? -
Cyber_Bird
senior tag
Szerintem leginkabb semmi koze hozza
Mas tananyag.
Olyan mintha azt kerdezned, hogy a matek erettsegihez kepest mennyivel nehezebb a fizika
Szerintem kinek melyik az egyszerubb. En szemely szerint kevesbbe tomenynek talaltam a sec-et, de mivel nem erdekelt annyira, ezert nekem az volt a nehezebb. Haveromnak meg az volt a konnyebb. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
szunyog199 #4734 üzenetére
nem ellenoriztem le, de spanning-tree vlan x port-priority?
Ez ugy arra jo, hogy ha ket switch kozott van tobb redundas link. Ezzel a portid-t allitod, illetve annak a port priority reszet. ezzel tudod befolyasolni, hogy mi alapjan dontse el a switch, hogy melyik legyen a blocked.tusi megelozott
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
KaiotEch #4728 üzenetére
Szia!
Le lett parszor irva mar, de akkor ujraICND1 kezdo halozatos
ICND2 az elozo folytatasa
A ketto egyutt jo alap.
Ehhez javaslom a 200-120-as cbt nuggetet (nem helyette, melle!) ha ezeken atragtad magad, es laboroztal, eleg jol megerted a dolgokat.Ha esetleg egy kicsit altalanosabb, nem gyarto specifikus tananyagot keresel, akkor meg Tannenbaum - Szamitogep halozatok konyve AKA a bibla
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
PumpkinSeed #4715 üzenetére
En PT-ben nem rajzolnek szivesen topologiakat. Alapvetoen nem hasznalhato jol erre. (Mivel nem erre van)
Ha nagyon akarsz GNS3-ban is lehet, de viso, vagy linux ala: dia (van win verzioja is) -
Cyber_Bird
senior tag
Ki lett targyalva mar, de
http://www.trainsignal.com/blog/cisco-ccna-ccnet-changes -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #4665 üzenetére
CCNA-ban meg van frame Relay(Mondjuk nekem ccna szinten nem volt vele bajom), de a RIP halistennek kikerult. Valahogy feleslegesnek ereztem, mikor eigrp-t sem nehezebb konfigolni.
QoS, MPLS meg azert erdekes mert az a CCIP-ben volt regebben, most szerintem a CCNP SP-ben van benne.
Bar emlites szinten tenyleg belerakhatjak. Erdekes lesz a jovo.
Egyebkent ha be is jelentik hogy valtozik a blueprint, akkoris azert meg van altalaban fel ev lerakni a regi vizsgakat. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Kiskutyák #4657 üzenetére
Nem jo sajnos, 100-101 kell.
Bar elvileg ha megtanulod az altalad linkelt konyvbol es hozztanulod a kulonbsegeket, akkor jo lehet, de en nem eroltetnem ugy. Plane, hogy kis googlizassal talalhatsz... kohom, evaluation peldanyt az uj verziobol.
Mondjuk en megvettem a ccna meg a ccnp konyveket is (ccnpbol meg most is varom, hogy legyen keszleten) jobban szeretek papirrol tanulni.CCIEv5-tol en is olvasgattam ezt azt.
Spekulacio kovetkezik, ugy tessek kezelni
:
CCNP-rol nem hallottam, de logikus lenne, most frissitettek a ccna-t is.
Igy van atfedes a ccna es ccnp kozott(nagyobb mint eddig) meg ccnaban ios 15-ot tanulsz, ccnp-ben meg 12.4-et. Szoval kicsit visszas.Ha valamikor frissitik is, nagy merteku valtozas biztos nem lesz, csak ios 15-re ternek at(talan), meg kikerul par parosag ami mar a ccna-ban van (es elokovetelmeny lesz). Illetve szerintem belekerul egy ket egyszerubb topic emlites szinten a ccie-bol.
-
Cyber_Bird
senior tag
Lehet a NIKkel jobban jarsz, ha ennyire nem szereted a villanytant. En is voltam Kandos, utaltam minden percet, nem is sikerult teljesitenem, csak par kreditet. Aztan lettem NIKes, le is diplomaztam
(Felreertes ne essek, a NIKen is van villanytan meg elektro, de lenyegesen egyszerubb, mint a Kandos. )
Egyebkent, tovabbra is azt mondom, hogy inkabb tapasztalat, mint papir. Persze, (sajnos) sok esetben kell a papir ahhoz, hogy egyaltalan behivjanak interjura, es megmutathasd a tudasod.
Mindenesetre nagy kalappal es kitartast.Kirchoff mindenek felett!
-
Cyber_Bird
senior tag
Egyebkent erdemes lehet belekezdeni valami mas teruletbe is, nem vizsga celzattal, csak ugy olvasgatni.
Legalabbis nekem bevallt, ha valami massal foglalkoztam ami hacsak egy minimalis szinten is, de kotodik ahhoz ami az eredeti celom. Esetleg egy hobbi projekt. Osszeraksz mondjuk egy ccnp labor feladatot, mintha vizsgafeladatot allitanal ossze egy ccnp osztalynak akit oktatsz. Szerintem sokat lehet ismetelni vele, plusz meg elvezed is. Aztan, ha most a secut tanulod, akkor csinalhatsz ahhoz is hasonlot.
Nekem ezek jottek be eddig. (Meg ccie forumok olvasasa, ahol latom, hogy masok milyen hihetetlen mennyisegu munkat tudtak belerakni a dolgokba. Valahogy ugy vagyok vele, hogy ha masnak sikerult a CCIE.akkor en is meg tudom tenni a konnyebb lepcsoket)
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
zsolti.22 #4629 üzenetére
A switch foundation guiderol azt olvastam, hogy nem valami jo minosegu. A route-ot dicserik, ugyhogy azt en is el fogom olvasni szerintem. Mondjuk ne kicsit fura sorrendben haladok.
Megnezem a cbt nuggeteket, aztan a cert guideot olvasom, es aztan a foundation guideot.
Amig a nugget+cert guide-al nem vegzek(legalabbis az aktualis temaval) addig nem is laborozok, a foundation guide alatt viszont erosen labozok. Talan igy jobban megmaradnak az alap dolgok.
Nameg kiprobalom ezeket a mind map-eket amiket annyira promoz Odom -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
jerry311 #4602 üzenetére
Nahigen, vannak ott jo sorok. En most eppen boilermakert csinaltam
Tegnap megrendeltem A CCNP official cert libraryt ciscopresstol. Ma irtak emailt, hogy cancelled az orderem. rakerdeztem a supportjukon, es megirtak, hogy kifogytak belole. Nem gondoltam, hogy ekkora igeny van ra. Szoval, most muszaj leszek warezolva pdfbol tanulni. Esetleg valaki nem tud magyarorszagi boltot ahol lehet venni? (nem akarok amazonozni, stb)
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Hedgehanter #4561 üzenetére
Nem, tudom merre dolgozol, de nemhiszem, hogy megeri hazajonni. Persze ez csak az en meglatasom. Penzugyileg is rosszabb(nem beszelve arrol, hogy teljesen mas az emberek altalanos hozzaallasa, vilagnezete pl angliaban, ahonnan nekem vannak tapasztalataim), bar ha mar kulfoldin osszeszedtel egy hazra valot, akkor kenyelmesen es magas szinvonalon meg lehet elni az itthoni IT fizetesbol. Ha meg csak most akarod osszeszedni akkor nehezebb a szitu.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Hedgehanter #4559 üzenetére
Cegfuggo szerintem. Netto 2 - 600 kozott mozoghat kb.
-
Cyber_Bird
senior tag
Ahogy elottem is irtak, a leghosszabb prefixu subnet mask (legszukebb route) amit hasznal a router.
Javaslatom, hogy olvasd el mindenkeppen az official certificataion guide-t, ne csak a kerdesek alapjan probalj keszulni. Sok fundamental knowledge kimarad ugy.
versus
forrasTehat azt tanuld meg, hogy mi miert ugy mukodik, ne azt, hogy ez igy mukodik es pont.
Szerk.: A Kep cciehez keszult, de minden szakmai vizsgara igaz, meg csak nem is halozat cagy cisco specifikus.
-
Cyber_Bird
senior tag
Én ott végeztem, hálózati rendszermérnök szakirányon ccna + ccna sec netacadot nyomtuk végig, (bár addigra már túl voltam a ccna-n) + ki volt bővítve részletesebb spanning treevel, meg még pár aprósággal.
A labor tényleg egész jó, és használnak egy netlab nevű programot(igazabol egy appliance, supermicro server + software + access router), amivel alapvetően távolról tudsz rack időt foglalni magadnak. Fehér Gyulával ( az oktató) meg lehet beszélni hogy ha van szabad időpont akkor többet is gyakorolhatsz és többféle topológiát is összerakhattok, elég nyitott mindenre. Meg természetesen hands on labor is van, én mikor csináltam a szakirányt, két labort láttam laboronként két rackel. Hogy mi volt benne pontosan, arra már nem emlékszem sajnos.
Van egy érdekes stílusa az előadásainak, de a szakmai tudása rendben van, és ha megszoktad a stílust akkor egész élvezhetőek is. (Én nehezen szerettem meg, de volt olyan csoporttárs akinek az elejétől fogva bejött, szóval ez egyéni preferencia kérdése)
-
Cyber_Bird
senior tag
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
PumpkinSeed #4424 üzenetére
Voucher-t tudsz igényelni netacadon (vagy már learning network talán) keresztül és akkor azt a vouchert felhasználva egész nagy kedvezményed lesz, de nem emlékszem a pontos %-ra.
Igen, 3 évente kell megújítani, vagy magasabb vizsgát letenni. Logikus is, hiszen, az informatikában 1 év alatt is elavul a tudásod, 3 év alatt meg pláne.(Nem beszélve arról, hogyha valaki egyszer lerakja, aztán 10 év múlva jelentkezik egy ccna-s munkára, akkor a tudása már szinte haszontalan, főleg ha nem is foglalkozott azóta vele)
-
Cyber_Bird
senior tag
Azért volt ott soros link a routerek között, mert azt szimuláltad, mintha a két router két külön távoli helyszínen lett volna.
Például a cég központi irodája, és a cég tegyük fel rásonysápberencsi irodája között. Nyílván erre a távra nem fogsz cat6 utp-t kihúzni.Hanem valamilyen bérelt vonali kapcsolatot használsz. Persze ez sok esetben egy optikai kábel, de lehet bármilyen más is( FR, stb.).
-
-
Cyber_Bird
senior tag
Ha tényleg minden port vlan-1ben van és no shutdown és switchport mode access-ben van
akkor mennie kellene.
Esetleg behardkódolhatod a sebességet és a duplexet a portokon meg a routeren és a pcn. -
Cyber_Bird
senior tag
2621em nekem is van 1 , csak drágább a modul bele, mint a 2500ös mindennel együtt
De persze ha modulja van valakinek eladó jó áron...
-
Cyber_Bird
senior tag
Sziasztok!
Valamelyikőtöknek nincs véletlenül eladó 2500 series(2509 mondjuk) access routere? reverse telnethez kéne céges home lab építésre. -
Cyber_Bird
senior tag
Én ezt ajánlanám, elvileg ez két könyv: http://www.ciscopress.com/store/cisco-ccna-routing-and-switching-200-120-official-cert-9781587143878
Vagy ugyanezt torrentboltból -
Cyber_Bird
senior tag
Előismeretektől függ szerintem, illetve hogy mennyi időt töltesz a felkészüléssel.
Azt írtad kezdő infós vagy, nem tudom milyen háttértanulmányaid vannak, illetve mennyire ismered a hálózatok működését. Sok suliban kihagyják a magyarázatát. A 100-101 Cert guide alapvetően teljesen kezdőknek szól, az szépen felépíti a tudást és megalapozza a hálózati ismereteket. (Meg elmondja a cisco-s terminológiát persze) Szerintem 1-2 hónaptól 1 évig mindegyik teljesen reális időtartam a vizsgafelkészülésre. Attól függ mennyi időt tudsz rászánni naponta. -
Cyber_Bird
senior tag
Szerintem nem érdemes tanfolyamra befizetni.
Neten keress rá a Cisco ccna exploration-re ( Bár ugye azért problémás, mert az még a 640-es sorozathoz van és nem az újhoz, de nem sokat kell hozzátanulni az újban).
Vagy keress könyveket( official certification guide) a
100-101,
200-101
-hez. Szerintem abból érdemes tanulni + Packet Tracer, vagy ha megveszed a könyvet ahhoz is van szimulátor. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Spatrik #4214 üzenetére
Szia!
Igazából is-is (nem az), az official guideok általában hasznosak, de online is meg lehet tanulni kis torrentezéssel. Én személy szerint jobban szeretek papírról tanulni, de ez csak az én rigolyám. Ha pl tabletről jobban szeretsz olvasni, tuti van pdf formában is, többek közt ez a könyv is amit kinéztél.( Én beleolvastam, szerintem egész jó, cisco szokásához híven szájbarágós, de az sosem árt)
Szerk.: elsőre talán a Packet Tracer is elég lehet. De persze a későbbiekben kell a GNS3 ahogy lentebb írták.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
zsolti.22 #3962 üzenetére
Először azt olvastam hogy tünkretenni
Valós pc esetében debian vagy ubuntu linux alatt fel kell tenni a vlan csomagot.
Bővebben:
http://www.microhowto.info/howto/configure_an_ethernet_interface_as_a_vlan_trunk_on_debian.html
U.i.: Tudnál nekem egy linket küldeni ahhoz a bgp-s doksihoz nem találtam a fórumban keresve. thx.
-
Cyber_Bird
senior tag
Szép, lehet schmittelem is kicsit
csak egy kis grammar naziskodás:
Annyi, hogy a utilisation az fell back(visszaesett)nem felt back( visszatapintott/érzett)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest