- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
Sziasztok!
Biztataskent annyit, hogy ha olyan egyszeru lenne minden, mindenki CCNP lenne. Marmint jo CCNP, nem a braindumpos emberekre gondolok. Meg kell erte dolgozni, kemeny menet, de ezert er valamit! Fel a fejjel, mindenkinek jo tanulast!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
sunyijanika #859 üzenetére
Sziasztok!
Megosztom a technikamat. Eloszor elolvasom az egesz konyvet, hogy kapjak egy altalanos kepet, mirol szol az anyag. Ekkor meg sok dolgot nem ertek. Utana fejezetekre bontom, szovegkiemelek, jegyzetelek, laborozok, megertem a technologiat - kozepszinten. Vegul vizsga elott meg egyszer atmegyek rajta, eloszor laborozok, ha valami nem megy akkor utananezek es a reszleteket is megtanulom. Majd vizsga. Nekem eddig ez bevalt, es ajanljak masok is (INE pl.) -
FecoGee
Topikgazda
1,5 óta múlva kezdődik!
FREE vSeminar Wednesday, May 30th, 2012
Instructed by 5xCCIE #2210, Brian DennisCourse Topic:
How to Prepare for the CCIE Routing & Switching Lab Exam!
In this vSeminar Brian Dennis be reviewing the proper techniques to prepare for the CCIE R&S lab exam. -
FecoGee
Topikgazda
A dhcp packet walks into a bar and asks for a beer. Bartender says , “here, but I’ll need that back in an hour!”
An LSA Type 2 packet walks into a bar and asks for a beer. Bartender say’s “here, but don’t leave the area with it
An IPv6 packet walks into a bar. Nobody talks to him.
A tcp packet walks in to a bar and says “I want a beer”, barman says “you want a beer?” and tcp packet says “yes, a beer”
Q. How do you catch an Ether Bunny.
A. With an EthernetQ. What did the OSPF router say to the other OSPF router ?
A. Hello. Hello. Hello. Hello. Hello. Hello. Hello. Hello.Five routers walk into a bar. Who gets the car keys? The Designated Router.
Ez igen jo:
An IPv4 address space walks into a bar: “A strong CIDR please. I’m exhausted -
FecoGee
Topikgazda
CCIE Lab tippek a május 30-án sugárzott vSeminarban!
FREE vSeminars! Wednesday, May 30th, 2012 and Friday, June 1st, 2012. Instructed by 5xCCIE #2210, Brian Dennis
http://www.ine.com/resources/Click for more info below >>
Wednesday, May 30th, 2012
... Instructed by 5xCCIE #2210, Brian DennisCourse Topic:
How to Prepare for the CCIE Routing & Switching Lab Exam!
In this vSeminar Brian Dennis be reviewing the proper techniques to prepare for the CCIE R&S lab exam.Commencing at 10:00AM PST US / GMT -7 Hours.
Friday, June 1st, 2012
Instructed by 5xCCIE #2210, Brian DennisCourse Topic:
CCIE Routing & Switching Lab Troubleshooting
In this vSeminar Brian Dennis will be reviewing one of our new troubleshooting labs and troubleshooting racks.Commencing at 10:00AM PST US / GMT -7 Hours.
SIGN UP HERE to the FREE vSeminar Email List to receive announcements and friendly reminders of upcoming free vSeminars!
http://eepurl.com/jZNCT -
FecoGee
Topikgazda
CCIE R&S-re készülőknek itt egy 8 órás video seminar a Performance Routingról (PfR), a híres CCIE training cégtől, az Internetwork Expert-től:
-
FecoGee
Topikgazda
A Boson-nak is van egy szimulátora (Boson Netsim for CCNP), sok laborral, azt is ki lehet próbálni. Nekem demo alapján nem jött be.
-
FecoGee
Topikgazda
• Advanced IP routing protocols for load balancing and constructing scalable LANs:
–Open Shortest Path First (OSPF)
–Interior Gateway Routing Protocol (IGRP) and Enhanced IGRP (EIGRP)
–Border Gateway Protocol (BGP) version 4
• WCCP to allow switch interaction with a cache for the purpose of redirecting content requests to a cache and performing basic load balancing across multiple caches
• PBR to allow specific policies to be implemented by causing selective traffic to take different paths
• Protocol-Independent Multicast (PIM) for IP multicast routing within a network that enables the network to receive the multicast feed requested and for switches not participating in the multicast to be pruned-support for PIM sparse mode (PIM-SM), PIM dense mode (PIM-DM), and PIM sparse-dense mode
• Distance Vector Multicast Routing Protocol (DVMRP) tunneling for interconnecting two multicast-enabled networks across non multicast networks
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #792 üzenetére
EMI: enhanced, SMI: standard image. Az EMI tud advanced ip service-eket.
4 azert jo mert 2 disztribucio + 2 access switch a topologia amire epul pl. a lab guide is.
En routert nem hasznaltam, csak gns3-at. De TSHOOT-hoz jol jon a fizikai router gyakorolni, hozza tudod kotni a switchekhez es nem kell muveszkedni halokartyaval es gns3-mal. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #790 üzenetére
3550-esbol amennyi lehet. Kettovel is el tudsz indulni, a fhrp-okat ki tudod veluk probalni. 4 db lenne a legjobb, de nyilvan penz kerdese
.
Ha CCIE is szoba johet akkor 3560-asra is szukseged lehet a QoS miatt.
SMI-t vesznek sokan es meghackelik EMI-re; ha legalis akarsz maradni akkor EMI kell. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
sunyijanika #786 üzenetére
Szia!
Igen, egyetértünk
!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
sunyijanika #773 üzenetére
Hello,
access switchnek jó az. A 3550-esek pedig a disztribúciós rétegnek. VTP-t, STP-t, L2 Po-t, DHCP Snoopingot, ARP inspection-t, Source Guard-ot gyakorolni lehet vele. A HSRP/VRRP-t meg 3550-eseken. GLBP-t meg a 6500-ason lehetne jól
.
Ezért szerintem használható a 2950-es a SWITCH-hez. -
FecoGee
Topikgazda
CCNA: Packet Tracer
CCNP ROUTE: GNS3
CCNP SWITCH: Catalyst 3560 (vagy 3550), Catalyst 2960 (vagy 2950)3550-es jóval olcsóbb mint a 3560-as és CCNP-hez elég (CCIE-hoz nem a Layer2-es QoS-ek miatt).
Egyébként érdemes kiindulni egy CCIE laborból:
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
sunyijanika #757 üzenetére
Igen, ott a DR/BDR-t kell okosan megválasztani (hogy kialakulhassanak a kapcsolatok)
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #740 üzenetére
OCG konyv 45. Oldal:
IOS changes how it processes EIGRP packets on any interface referenced by an EIGRP neighbor command. Keeping in mind the design goal for this feature—to reduce multicasts—IOS disables all EIGRP multicast packet processing on an interface when an EIGRP neighbor command has been configured. For example, in Example 2-9, R1’s S0/0/0.5 subinterface will not process EIGRP multicast packets any more as a result of R1’s neighbor 10.10.5.5 Serial0/0/0.5 EIGRP subcommand. Because of the operation of the EIGRP neighbor command, if at least one EIGRP static neighbor is defined on an interface, no dynamic neighbors can be either discovered or continue to work if already discovered. For example, again in Figure 2-7 and Example 2-9, if R1 added a neighbor 172.16.1.5 FastEthernet0/1 EIGRP subcommand, R1 would lose its current neighborships with Routers R2, R3, and R4.
Tehat ott is csak a serial-nal ervenyesul, ahogy nalad is! Hiszen az a neighbor static amelyik a serial interface-n erheto el.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #720 üzenetére
Szia,
Nem! Csak mindharom vizsga utan kapsz minositest, nincscolyan, hogy CCNP SWITCH mondjuk. Annyi, hogy a ROUTE-SWITCH-TSHOOT egyenkent megujitja a CCNA-dat. De csak akkor kapsz oklevelet ha mindharom megvan. Na meg nevjegykartyat
. Megujitasnal nem kapsz uj oklevelet.
CCENT vagyok en is, mert ket reszletben csinaltam meg a CCNA-t. De szerintem aki CCNA annak mindegy hogy CCENT -e. Ugyanez CCNP-CCNA kerdesnel is. -
FecoGee
Topikgazda
Na a könyvespolcom ismét, remélem most már belinkeli rendesen:
-
FecoGee
Topikgazda
Igy nez ki a konyvespolcom
:
http://db.tt/ZyKH5WeJ
-
FecoGee
Topikgazda
Szia,
IS-IS nincs már a ROUTE-ban, a régi CCNP-ben volt, de kivették. A multicast-tal együtt. IS-IS már CCIE-n sincs (multicast kőkeményen van, CCNP TSHOOT-ban alapok csak).
Persze, nyugodtan. Annyit kérnék, hogy közösbe dobd fel a kérdést, ne privátba, hogy mások is tanulhassanak belőle
! Szoktam olvasni rendszeresen a topicot.
Feri
-
FecoGee
Topikgazda
(OFF TOPIC rész 1: örülök, hogy így pörög ez a topic! Jó látni, hogy Magyarországon is sok érdeklődő van a hálózatozás, Cisco iránt).
OFF TOPIC rész 2: régen én is megvettem a könyveket, mert papírról szeretek olvasni, lehet bele színezn, jegyzetelni, stb. De CCNP után olyan anyagi kiadás ami tarthatatlan (CCIE Reading List-re gondolok, plusz Lab Guide-kra, ami csak pdf-ben létezik, és több ezer oldal). Ezért rászántuk magunkat az asszonnyal egy tabletre. Tartottam tőle, milyen lesz olvasni rajta, de jó. Nem olyan, mint a könyv, de sokkal jobb, mint a notebook. Egy idő után talán megtérül az ára, pláne hogy böngészni is lehet vele, én sok blogot olvasok, meg cco-t. Aki sok könyvet rendel, érdemes szerintem elgondolkoznia egy tableten, hosszabb távon lehet, hogy megéri!
-
FecoGee
Topikgazda
CCNP-ből is kimaradt az ATM, én is annyit tudok róla amennyit a CCNA-ban tanultam.
ROUTE: EIGRP, OSPF, BGP, Redistribution, IPv6-ra épül.
SWITCH: itt már téma van, de nem olyan mélyen (ROUTE-hoz képest). A VLAN, VTP, Port-channel rész CCNA-hoz képest alig bővebb szerintem.Hmm... És ha cisco.com-on próbálsz usert csinálni nem itt a certification trackingnél? Úgy sem megy?
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
Az vagyok. De rájöttem, hogy a "stress management" a legfontosabb. Ha bepánikol az ember, nem tudja megoldani. Vizsgán még hagyján - legrosszabb esetben elmegyünk még egyszer. De mikor valósa hálózatot üzemeltetsz, ott nincs második esély. Próbálom tanulni, hogyan kezeljem nyugodtan az eseményeket, higgadtan, átgondoltan. Gondolj bele mondjuk CCIE-n: 1500$-t kifizetsz, és bepánikolsz mert nem megy, bebukod. Stress management. Ez a kulcsszó - a valós életben még inkább, mint a vizsgán.
-
FecoGee
Topikgazda
Gratulálok! Szép munka! Csak így tovább! A pass az pass, ne foglalkozz vele! Ráadásul nyugodtabb körülmények között megoldottad volna a hiányzó részt is.
Egyetértek, ne használjátok a dump oldalakat. De nem azért, mert elrontják, hanem mert csalás. Magatokat becsaphatjátok vele, de előbb-utóbb kiderül azért hogy csak "papír CCNA/CCNP" -e valaki vagy ért is hozzá...Gratulálok még egyszer? Következő lépés? CCNP?
-
FecoGee
Topikgazda
A blogomba leírtam, de ide is bemásolom:
--------------------
CCNP TSHOOT – vizsgatapasztalatok
Pénteken abszolváltam a TSHOOT vizsgát – 1000/1000!
Tapasztalatok:
- Nagyon érdekes vizsga! Hibajegyeket kell megoldani, bármilyen sorrendben, nagyon sok technológiát érint.
- Minden szükséges eszközhöz van hozzáférés (client1-2, routerek, switchek)
- Nagyon változatos ticketek vannak – a legegyszerűbbtől a legnehezebb, alig megfejthető problémákig).
- Az idő elég (2,5 óra).
- Tényleg ezt kell utoljára hagyni, minden ROUTE/SWITCH témakörben kell a gyakorlati jártasság!----------------------------------
CCNP vagyok – és miért nem vagyok rá büszke
Íme a csinos logó:
Szóval CCNP lettem. Véget ért a 8 hónapos felkészülés. Mindhárom vizsgát elsőre letettem, elég jó eredményekkel. Büszkének kellene lennem rá, de mégsem vagyok. És nem magam miatt, mások miatt. Leírom, hogy miért.
Egy szóval meg tudom magyarázni: BRAINDUMP. 1 hét alatt lenyomják a 3 vizsgát, és büszkélkednek a CCNP-vel. De mikor a konzol elé kell ülni, akkor már bajok vannak. Az alapok nem mennek: etherchannel, OSPF, BGP… És ha elmész egy állásinterjúra, ugyanolyan minősítésetek van: CCNP. És ő sokkal okosabb nálad, hiszen egy hét alatt letette, Te meg hónapok alatt. Az fel sem merül, hogy csaltak, dumpoltak… Mert felveszik sok helyen az embert papír alapján, teszt nélkül – sajnos.
Ezért nem lehet büszke az ember a CCNP-re. Még ha becsületesen csinálta is meg. Mert nem ér annyit, amennyit kellene. Jó lenne, ha a Cisco tenne valamit ez ellen…
És mi a megoldás? Ha Ciscoról beszélünk, a CCIE. Azt nem lehet bemagolni, kidumpolni, elcsalni, a laboron nincs kegyelem.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #591 üzenetére
Szia,
segítek a GNS3-mal kapcsolatban, ha tudok! CBTNuggets CCNP ROUTE videoanyagban van egy rész róla, a beállításairól, szerintem nézd meg!
Én is mindig megvettem a könyveket (CCENT-CCNA-CCNP). De most inkább megleptük a feleségemmel egymást egy közös iPad-del, mert kiszámoltam hogy mennyit költenék a CCIE-ra (márha egyszer eljutok vizsgázni). A reading list kb. 30 könyv, de szűken is 7 db, és rengeteg blogot/cikket is olvasok, szóval megérte (persze nagy anyagi befektetés volt, de remélem megtérül)
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Teréz Atya #585 üzenetére
Hello,
ez eszkozfuggo, de elvileg a dhcp service default-ja az hogy fut. Nexuson pl. be kell kapcsolni. Sh run | i dhcp -nel ha azt latod hogy no, akkor ki van kapcsolva, egyebkent fut (persze addig nem csinal semmit amig a dhcp pool-t stb. fel nem konfigolod. )
Feri
-
FecoGee
Topikgazda
Koszonom szepen mindenkinek, nagyon rendesek vagytok! Irok majd rola, de a hetveget most pihenessel toltom ;-).
-
FecoGee
Topikgazda
Penteken megyek TSHOOT-ra. Ha sikerul, meglesz a CCNP. :-)
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
Teréz Atya #549 üzenetére
A Cisco nem publikalja ezeket hivatalosan, de allitolag igen, kiveve a simet, ott bevallottan vsn reszpontozas. Tobbvalasztosnal tokeletes valaszt kell adnod. Segitseg, hogy megadjak, hany helyes valasz van.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #545 üzenetére
Hello,
CCNP-hez már kell a GNS3, szóval ha tovább akarsz lépni CCNA-ról meg kell barátkozni vele. Sok CCIE otthoni labor is GNS3-ra és 2 db 3560, 2 db 3550 switchre épül, olyan hálókártyával amely tud trunkot. Így teljes értékű laborod van CCIE R/S-hez.
Nekem stabilan működik, az idlePC értéket kell beállítani hozzá, és nagyon fontos a jó image. Erre megvannak a megfelelő fórumok. Nem minden image jó neki, akkor nekem is volt hogy nem jött fel a console. Próbáld meg a 3725-s router image-t.Feri
-
FecoGee
Topikgazda
Hello,
Csak a 30-as vlan-ban tovabbitodik, de a trunkon is, mivel engedelyezett rajta ez a VLAN. A frame minden porton kikuldesre kerul kiveve azon amelyiken a forras gep van. "broadcast on all ports except the one where the frame received".
VLAN = broadcast domain. Tehat a trunkon is ki kell mennie annak a keretnek!Feri
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #417 üzenetére
Igen, amit "dump"-nak hívnak, és illegális. Nem mellesleg csalás, a szakma elítéli ezeket az embereket, mert tipikusan "papír" CCNP-k, akik egy SVI interface-t is google-ból konfigolnak fel. Szerintem ezt az utat felejtsd el.
Másik kérdésedre válaszolva én swsbooks.hu-ról rendeltem.
-
FecoGee
Topikgazda
-
-
FecoGee
Topikgazda
Szia.
A Spanning Tree letiltja majd mindhárom switchen az egyik linket, tehát a forgalom arra nem fog folyni. Ha az egyik link megszakad, a Spanning Tree át fog billenni a másik linkre, tehát kapsz redundanciát.
A VLAN-okhoz használhatsz VTP-t, így ha az egyiken létrehozod, lefrissül a többin is. Ez megkönnyíti a VLAN-ok adminisztrációját.
Nem ismerem ezt a típust, de ha nem Layer 3-as, akkor kell egy router is, ami a VLAN-ok között route-l (oda trunkolod a lábára a VLAN-okat, ő pedig "router-on-a-stick" konfiggal route-l). Ha Layer3-as a switch akkor SVI interface-ekkel el tudod route-lni a forgalmat. Mivel mindenki mindenkivel össze van kötve, nem kell routing protocol, mivel connected interface-kkel a route táblájából össze tudja szedni az infokat. De én felhúznék egy OSPF-et rajtuk - ha Layer3-asak, nem volt időm rágoogle-zni.Feri
-
FecoGee
Topikgazda
Sziasztok,
pénteken sikeresen teljesítettem a ROUTE vizsgát. Elég durva volt! OSPF, EIGRP, redisztribúció volt a központi téma, BGP is sok volt, IPv6 nem annyira sok.
TSHOOT jön, május 4. a cél, a blogomban folytatom az élmények megosztását.Feri
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
f_sanyee #358 üzenetére
Oda-vissza redisztribúció OSPF és EIGRP között nem lehet gond!
OSPF 110, EIGRP internal 90, external 170. Tehát ha OSPF-ből belehirdetsz EIGRP-be 170 lesz az AD, és nem lesz gond mert OSPF 110. EIGRP-ből OSPF-be megint nem gond mert EIGRP 90, OSPF 110, és jó felé látja a route-kat.
RIP és OSPF az pl. gond.
-
FecoGee
Topikgazda
Akit érdekel a CCNP ROUTE "Journey", olvassa a blogomat:
http://hunciscoblog.wordpress.com/
A redistribution... az kemény
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Suzuki topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Renault, Dacia topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen légkondit a lakásba?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- További aktív témák...
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Honor X6b 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple Watch SE2 / 44mm / Midnight / Black Sport / Cellular (99%)
- Iphone 13 Pro Max 128 GB /// 86% Akku // Számlával és Garaniával
- Iphone 12 Pro Max 128 GB /// 88% Akku // Számlával és Garanciával
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged