Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz kmisi99 #15884 üzenetére

    Álláshirdetésekben a HPE-Aruba skillek, esetleg certek elég gyakran felmerülnek, mint "előny, ha" - persze a Cisco után. Nem Cisco partnereknél sok esetben cél is a multi-vendor környezet, legalább 1-1 termékcsaládot beemelni más gyártótól a szolgáltatásokba, ne függjenek csak a Ciscotól. (De tudok azért Arubázásról platinum és gold partnereknél is bőven, főleg WLAN terén...)

    Azt is látom, hogy már más (pl. Huawei) certek, tudásszint is megjelenik álláshirdetésekben - a szakma ismerete nem azonos egy-egy CLI ismeretével.

    Aruba terén specifikusabb tudás csak a wireless controllerüknél van, 2 nagyságrenddel túlgondoltabb az egész működése (ők úgy képzelték el a sztorit anno, hogy a wireless controller vezérli igazából a LAN switcheket is, SDN before it was cool, de a WLANt is épp csak tudja menedzselni a cucc:D ), mint akár a régi Cisco WLC, akár az új C9800, akár pl. a Huawei wireless controller platformoké. A piacvezető Ciscohoz képesti olcsósítást máshol szépen visszarakják, pl. a controllerre megvásárolt AP licencre is van külön support díj, amit ha nem fizetsz nem hajlandó a TAC troubleshootolni a WLAN rendszered... #wtf

    Engem az is zavar, hogy egy Cisco/Huaweihez képest egy nagyságrenddel kevesebb a maximum egy controlleren kezelhető AP, de ez csak nagy enterprise vagy országos WLAN szolgáltatói szintnél jön elő + elvileg az új OS már támogat cluster szintű menedzsmentet...az OS-ekkel kapcsolatban is ~4 éve hallgatom: jön az új wireless controller OS főverzió, de nem nagyon látom még a piacon, hogy érdemben átálltak volna rá. Cisconál kevésbé fregmentált a piac + a C9k WLAN architektúrára a főbb piaci szereplők elég hamar átálltak.

    Az access pointok, Mobility Express (Instant AP, IAP) és cloud (Instant+Central) megoldásaik hasonlóak a többi gyártóéhoz. Nagy tételben a TCO egy Aruba wireless rendszernél, azonos műszaki szinten a Ciscoval azonos, átlag enterprise méretben talán kicsit olcsóbb.

    L2-L3 switcheik teljesen korrektek, a CLI semmi extra, a VLAN-ok kezelése elsőre furcsa, de szintén jól dokumentált minden.

    A ClearPass Policy Manager pariban van az ISE-vel, én kifejezetten szeretem használni. Persze itt is vannak feature-ök, amik az Aruba ökoszisztémán kívül nem értelmezhetőek, de átlag enterpriseban ez csak nagyon elfajult igényeknél jelent problémát. :D

    A dokumentáltsága talán egy árnyalatnyival elmarad a Cisco/Huawei szinttől, de ha tudod mit keresel ki tudod bogarászni az Aruba weblapról és össze tudod rakni; a support fórum szerintem színvonaltalan + itthon leginkább értékesítő jellegű embereik vannak (viszont pl. teszt/demóeszközt ők adnak a leginkább prolémamentesen, ha érdekel valami), szakmai supportot 1-2 integrátor partnerüktől tudsz kérni/vásárolni.

    Ami nekem még szembetűnő: egy Aruba "P"(rofessional) szintű tanfolyam/certificate a Cisco világból becsöppenve nálam a régi CCNA szinteken van. Kicsit mindenből van benne, de semmit se mond.

    Személyes véleményem az, hogy ha az ember üzemeltetni/sysadminkodni akar, akkor érdemes foglalkozni azzal: melyik vendor/platformra fekszik rá. Egy szint felett el kell tudni vonatkoztatni a CLI-től és a begyakorolt, séma megoldásoktól - a protokollok szabványosak, leírás mindenhez azért elérhető egész korrektül. Nekem szakmailag nincs rossz tapasztalatom 80-100%ban arubázó mérnökökkel, ellenben a Cisco-zombikon néha meglepődöm, hogy összeomlanak, amint nem a megszokott CLI-t rakod eléjük. Persze kinek mi az érdeke, ugye, nekem hálózati megoldásokat kell kidolgoznom kb. vendor függetlenül, míg másnak full Aruba/Cisco/stb. rendszerben borzasztó gyorsan hibajegyeket zárnia. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák