- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
I. Általános tudnivalók
1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).
Új hozzászólás Aktív témák
-
tisztelturam
aktív tag
Nem tudom a binance-on hogy vannak ezek a lekötések.Emiatt kérdeztem. Tehát lehet olyan is mint pl az ebay ahol vásárolhatsz rendes boltoktól meg noname emberektől is. Teát a binance mint egy bank tisztességesen foglalkozik a coinjaimmal amit beadok neki és 15 nap múlva kapom is ami jár vagy simán lenyulhatják?? Nos erre jött hogy bármikor megszünhet... Nem ez volt a kérdésem mikor szünhet meg.
F_Balazs: Azt mondják nyáron mindig ez van pangás ,de ősz tél az emelkedés...
-
-
stefi76
aktív tag
A régi, ódivatú, technológiailag fejletlen dollárral nem kell 14 nappal előtte bejelenteni illetve fizetni, hanem akkor, amikor odamegy az ember.
Ennyit a szuperpénz-technológiáról.
Lehet a rizsa mögé bújni, csak hát a tény az tény: a hype-szövegek ellenére real-time nem tudtak fizetni mert gond van belőle.Bukott a dolog és baromi nagy blama.
-
Hunmugli
aktív tag
A tizenötödikig egyetértek, illetve azzal csak félig.
Ugyanis én bízom a sikerben; sőt, te is (hodl-hodl-hodl
). Tehát én nem venném ki a felét a maradéknak, hanem csak a lehető legkevesebbet. Így trade nélkül lenne némi jövedelmem, a maradékból pedig rengeteg zsém később.. (Sokkal később..)
Crypto trade topikban láttam a kérdésed.
-
mepet
addikt
100% stratégiafüggő.
Pl. ismerek olyat, aki a családi ház felújítására félre rakott pénzt fektette BTC-be. Ha bejön, akkor jövőre újít fel, ha "bukja", akkor kb 5 év múlva. Ő kb 250% profitot tűzött ki célnak, neki azt tanácsoltam, hogy jövőre, ha eléri a célt, szedje ki a profitot, sőt inkább a teljes lóvét.
Ismerek olyat is, aki tényleg csak a plusz pénzét fektette bitcoinba, ő kb akkor fog eladni, ha telik belőle lambóra, neki azt tanácsolnám, hogy HODL, hiszen "keveset nyer", ha most adja el, de sokat nyerhet, ha...
Úgy alapból mindenkinek azt tanácsolnám, hogy HODL, hiszen közgáz első félévben tanítják minden egyetemen, hogy mi is az a marshall kereszt, itt meg pont az a helyzet, hogy a kereslet gyorsan nő, míg a kínálat meg lassan nő, tehát az ár bizony to the moon, előbb vagy utóbb, de inkább előbb jön a "lambo time"!
-
brd
nagyúr
Feltételezve, hogy nem most kapnék ennyit, hanem jóval korábbról van ennyi, nagyjából ugyanez, kivéve, hogy a 12-13-as pont körül/felett kipróbálnék, ill. vásárolnék azonnal néhány olyan költséges (több millióba kerülő) dolgot, ami ezen összegek töredéke, de ilyen összeggel rendelkezés alatt nem volt ésszerű megtenni. Ill. a 13-14-es pont környékén indítanék (esetleg beszállnék egy már meglévőbe) egy (esetleg több) olyan vállalkozást az összeg egy részéből (az 50% biztosba fektetés helyett), amelynek én csak tulajdonosa és a hosszútávú, fontosabb kérdésekben döntéshozója lennék, de aktívan a napi munkájában nem vennék részt. Továbbá 15 és felette kb. 50-100 mil. HUF-nyi KP-t tartalékolnék, ha ezt-azt
leki kell fizetni. -
-
Reggie0
félisten
Itt: https://www.bitstamp.net/fee_schedule/ A nyitooldal aljan van linkelve, nem kell hozza reg.
-
sanzi89
addikt
Nicehash-en bányászok - persze ez se a legoptimálisabb megoldás, de egyszerű és működik - az érte kapott BTC-t MrCoin ATM-ben veszem fel, amihez semmi nem kell, csak egy telefonszám, amire küldik a kódot. Számomra ez egy megfelelő és nem drága megoldás, aminek nem nagyon van nyoma. Ha a saját folyószámlámra utalnám a BTC ellenértékét, annak nyoma marad. Persze ez is kicsit paranoiának tűnhet, mert havi pár ezer forintról van csak szó.
-
KilgoreTrout
senior tag
Csinálj egy excel táblát, amibe beírsz minden költséget és rájössz majd, hogy összegtől és sürgősségtől függően nem biztos, hogy jobban jársz, ha nem a MrCoin-tól vagy a localbitcoinsról veszel.
Utalásnál:
HUF-EUR váltás a bank eladási árfolyamán, SEPA utalás költsége (fix valamennyi + százalék), exchange deposit díj (ha van), exchange váltási díj.Kártyás fizetésnél:
HUF-EUR (Mastercard->EUR deposit számla)/ HUF-EUR-USD (Mastercard ->USD deposit számla)/ HUF-USD (Visa->USD deposit számla) vagy HUF-USD-EUR (Visa ->EUR deposit számla) váltás díja - kártyától függ, általában középárfolyamon + váltási díj, exchange card deposit díj (ezek magasabbak, mint utalás esetén), exchange váltási díja.Ezeket mind hozzá kell kalkulálni a jelenlegi árfolyamhoz. Plusz általában az exchange-eken meg kell várni az azonosítást is, ami akár heteket is igénybe vehet. Tényleg érdemes excelben összehasonlítani a vásárlási módokat és több váltót is.
-
GabN73
addikt
Mindenhol lesz szép fee, ha kártyával akarsz vásárolni. Le van írva, olvasni is kell, nem csak a nextet nyomogatni
Nem hiszem hogy MrCoinnál olcsóbban tudtad volna megoldani.Az meg hogy miért dob 500-as hibát, jó kérdés. Nyomj Ctrl+F5-t, vagy várj egy kicsit, lehet épp heggesztenek valamit.
-
unspent, azaz nem elköltött, mert igazából az nálam marad
Nem marad nálad, az a btc megsemmisül. A visszajáró egy új output lesz a blockchainben aminek te határozhatod meg a címzettjét. Ha ki van kapcsolva a change address pl. az Electrumban, akkor ez mindig a forráscím lesz, ellenkező esetben meg egy change address. Egyébként máshogy nézve: adott időpillanatban az eddig kibányászott összes BTC unspent, csak az UTXO-k és a kulcsok összekapcsolása változik folyamatosan.
1. mint már mondtam, nem ismerem részletekbe menően a Core kliens address pool managemenetjét, főképp mert nem használom. Viszont biztosan van róla egy tonna doksi a neten, keress rá ha érdekel.
2. : Lásd 1-es kérdésre írt problémám, másrészt: nem értem miért akarod bonyolítani... Miért nem kapcsolod ki a change address funkciót inkább? Egyébként javaslom a "coin control" feature tanulmányozását is, ha még mélyebben érdekel a téma.
3: nem, a blockchain nem tartalmaz IP címeket. Viszont mivel az alapja egy p2p hálózat, ezért annak a tagjainak látható a benne levő forgalom, broadcastok. A blockchain.info jellegű szolgáltatók simán csak figyelik a p2p forgalmat, és ezeket az infókat látod a weblapjukon (mint ahogy a torrent tracker is tudja hogy ki seedel/leechel, és honnét, de a letöltött linux iso-ban mégsem lesznek IP címek
).
-
Hogyan van jelölve, hogy egy adott key-en lévő bitcoin az UTXO, vagy nem?
Nem teljesen értem hogy mire gondolsz. A blokkláncban lévő unspent out-ok összessége adja az egyenleged. Nincs olyan hogy UTXO key meg normál key, illetve UTXO bitcoin. A "key-en levő bitcoin" amire gondolsz csupán a keyhez tartozó UTXO-k összege.
Sehol nincs tárolva direktben hogy XY címhez mennyi BTC tartozik. Ha van egy publikus kulcsod amihez megvan a privát kulcs, akkor a kliens fogja a blokkláncot, és megnézi, hogy mely UTXO-k kapcsolódnak ehhez a kulcshoz (címhez), majd az eredményt összeadja és kiírja neked a GUI-ra. Természetesen lehet több címed, és egy címhez tartozhat több utxo. Az egyenleged tehát a blokkláncban található információk alapján csak egy absztrakció. A privát kulcs ismeretében rendelkezhetsz ezen utxo-k felett, és inputként használhatod fel őket egy tranzakcióhoz. Ekkor a bemenetben levő coinok megsemmisülnek, és teljesen új utxo-k jönnek létre (ezért is tartalmazza a kifejezés az "output" szót, mert egy előző TX kimenetéből jön létre mindegyik).
Ez alapján a többi kérdésbe nem is mennék bele, mert teljesen hibás értelmezésre alapultak.
-
Telepítettem a gépemre a Bitcoin Core-t, és a blokkláncot is letöltöttem már.
Jobban járnál valamilyen light klienssel. Ajánlom az Electrumot, régi motoros, megbízható, aktívan fejlesztik.
a maradék viszont nem marad meg az eredeti 'A' public key-emen, hanem keletkezik egy új, random 'C' public key, a maradék arra kerül rá, tehát a maradék bitcoint csak ehhez a 'C'-hez tartozó private key birtokában tudnám elérni.
Ez így van, "change address" a neve funkciónak. Nagyjából úgy működik a dolog, hogy egy utalás esetén az un. "unspend transaction output"-okból (UTXO) kell összeraknod egy új inputot. Ha mondjuk 1db címed van csak, amire kaptál egyszer 1 BTC-t, majd később 2 BTC-t, akkor van összesen 2db UTXO-d a blockchainben 3 BTC-vel (1 címhez). Ha 2.5 BTC-t akarsz küldeni valakinek ezek után, akkor ezek az UTXO-k fogják adni az új tranzakció inputját. Mindkettőt fel kell ugye használnod, mert a 2.5 BTC-re egyik sem elegendő önmagában. Ilyenkor létrejön egy teljesen új output is, ami a visszajárót kell hogy tartalmazza (0.5 BTC). Ez kézenfekvő módon az eredeti címedre kéne hogy érkezzen, viszont a Core kliens (meg kb. az összes többi) a követhetőség szándékos bonyolítása miatt inkább létrehozz egy új címet (change address). Külső szemlélő számára (pl. harmadik fél, aki tudta hogy a küldő te vagy, és a forráscím a te címed) így csak annyi látszik, hogy indítottál 2db utalást, és nem maradt egy kanyid sem, holott valójában csak 2.5 BTC-t költöttél.
Nem tudom mennyire jött le az eddigiekből, de fontos tudni: ez egy kliens oldali feature, a blockchinben nincs "normál" és "change" address, illetve nem értelmezhető, ez csak egy sima obfuszkálási próbálkozás kliens oldalon.Hogy mennyire hatékony, arról kilométeres vita threadek vannak itt-ottJa, és egyébként Electrumban biztosan kikapcsolható (a Core-t rég használtam, nem rémlik, de lehet hogy ott is). Én egyébként az általad vázolt okok és problémák miatt fixen kikapcsolva tartom a change address funkciót a hosszú távú megtakarításaimnál (már amik nem teljesen offline alapúak, értsd: nem papír vagy hasonló megoldás), egyszerűbb, és kisebb a "baleset" kockázata
1. kérdés: HA létrehoz egy új change addresst a kliensd a visszajáró 0.1 BTC-nek akkor igen, pontosan ez történne. Hogy létrehozza e, vagy egy meglevő change címre utalja, ezt nem tudom, ennyire nem ismerem a Core kliens address pool kezelését, de aki tudja az majd leírja pontosan.
2. kérdés: minél kevesebb UTXO-ból próbálja meg összerakni
3. kérdés: szerintem a C lesz a nyerő, mert azzal 1db UTXO felhasználásával le lehet tudni a dolgot HA feltételezzük, hogy a rajta levő egyenleg tényleg 1db UTXO-ból áll
-
KilgoreTrout
senior tag
Nézz utána a bankodnál, mennyi lenne a váltás-utalás/kártyás fizetés, illetve a kinézett exchange-en milyen költségek vannak. Lehet, hogy ugyanolyan áron meg tudod venni localbitcoinson is, HUF utalással, illetve ahhoz képest a MrBitcoin árai sem annyira magasak. Én localbitcoinson vettem, ki van találva a rendszer, a lehetőségekhez képest biztonságos. Olyantól kell venni, aki verifikált és sok értékelése van.
Arra készülj fel, hogy a különböző exchange-eken nem azonnali a verifikáció, van hogy hetekbe telik, mire ellenőrzik az adataidat és addig pl. nem tudsz kártyáról utalni.
-
butch3r
senior tag
én bitstampet ajánlom. beregisztrálsz, verifikálsz és mehet is a vásárlás akár kártyával is. persze nem instant, mire ez meglesz az 1-2 nap (inkább 2-3). ami alatt ugye mehet pluszba és minuszba is az árfolyam. ha "instant akarsz akkor mrcoin / atm / localbitcoins (utobit sem használtam)
-
LLam
senior tag
A variance.hu blog jó mély víz és erősen elfogult, de ott elég sokat olvashatsz a szétválásról, BCC-ről BTC-ről.
(#11365) janos666 Köszönöm a válaszod, elég jól megvilágítottad a dolgot a példával
Ha jól értettem a gondolataid, akkor igazából sem a programozó, sem a bányász nem elég önmagában. Mondjuk az usereket megkérdezte már bárki is a BTC történetében??
A "kínaizás" számomra egyértelmű, az a puhuló(?) kommunizmus ami abban az országban van ÉS a világpolitikában betöltött szerepük együtteséből egyértelmű számomra, hogy nem beszélhetek külön bányászokról, hanem bizony kézzel vezérelt BTC termeléssel kell számolnom. Pontosan azt engedik a bányászoknak ami Kínának jó. Ha olyat akarsz ami nem jó a nagy testvérnek, akkor eltüntetnek.
(Kis kitérő: éppen ezért nagyon nem tetszett, hogy Buterin leült Putyinnal egy kicsit egyeztetni, MIUTÁN ő volt az aki harforkolta a blokkláncát a DAO botrány miatt.)Az ETH/ETC kérdést áthúztam, hogy ne kanyarodjunk el abba az irányba még.Remélem ignorant is megtisztel a válaszával.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Bitcoin adásvétel a topikban tilos!
- Asus Vivobook 15 X1504ZA-BQ1420 2 hónapos GARIS!
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 9 9900X Processzor!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest