Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• lipotium

csendes tag

válasz Djtil #18917 üzenetére

Na sikerült olvasnom, természetesen a keyb csatirol szedtem az adatvonalokat, volt 3.3v a lapon. Ami viszont kiderült: A Neoprogrammerbe olyan mintha át lehetne írni a méretet, de csak nem engedi. A jó hír viszont, hogy az Asprogrammer viszont igen. Lementettem először a felajánlott 128KB-al, utána pedig 160KB-al. Az interneten 128KB-ost találtam. Itt jön a csavar, hogy a 128KB után jön egy üres rész és utána van még adat, majd üressel végződik. Tehát valóban 160KB-os, hiszen a vége a másiknál hiányzik. Többször lementettem, nem változott. Az interneten amit találtam tehát nem jó, valószínű aki mentette nem is gondolt arra, hogy 128KB-nál nagyobb esetleg. Hasonlóan menthette Ő is.

• lipotium

csendes tag

válasz Djtil #18912 üzenetére

Még annyi, hogy a Neoprogrammernél észrevettem, de az Asprogrammer még többet is tud, hogy lehet méretet, page méretet, asprogrammernél az spi protokolt is meg lehet adni, ha pl. nem tudja megfelelően azonosítani a chipet. Xgecu-nál ilyet nem látok. Gondolatom a következő, Kiválasztva asprogrammerbe a kb9012-t (ott csak az van) itt a protokolt beállítja kb9012-re, de feltételezem, hogy a kb95xx is ugyanezt használja, átírom a size-t és a page méretet, úgy láttam, hogy ez a 160KB méret mellett ennél is 128byte.
    A feszültségeknél, mondjuk ahogy Te is írtad az alaplapi feszt használva táplálom meg a lapot, a CH341-nél pedig csak csak az adatvonalakat és GND-t.

• lipotium

csendes tag

válasz Djtil #18914 üzenetére

Világos, teljesen egyetértek veled, ezeken a gondolatokon mentem át én is, csak a különböző fórumok elgondolkodtatják az embert. Csinálok egy olvasást, aztán majd meglátjuk.

• lipotium

csendes tag

válasz Djtil #18912 üzenetére

Nem akarnám újraírni az EC-t, csak a legtöbb fórumon ezt mondták, hogy általában utána újra kell. Nem cseréltem még ki a chipsetet, csak ha kicserélem és tényleg esetleg ezért nem működne, akkor már legyen kiinduló alapom. Körbe szeretném járni előtte. Én lennék a legboldogabb, ha nem kellene újraírni. Nekem is megfordult a fejemben, hogy minek újraírni, de hát nálam okosabbak mondták, hogy valószínű kell, hogy az EC hozzá van rendelve a PCH-hoz, és csere után nem látják egymást.Csak azt nem értem, hogy egy más által lementett dump írásával miért lesz jó? Tegyük fel, hogy a tartalomban van valamilyen ID azonosító, de akkor az az ő PCH-jának az azonosítója lesz nem? Inkább tudnék olyasmit elképzelni mint a fő BIOS-oknál a clean ME, hogy valamilyen alapra állított EC BIOS, de ilyet nem láttam.
    Amit mondasz az írással kapcsolatban, gondoltam rá, csak van egy nagy bajom. A kb9542q akkor most mekkora 128 vagy 160kb? Mert sok helyen 160KB-nak mondják. Ha azt veszem, hogy a 128-as interneten fellelhető dump teljes dump, akkor feltételezem, hogy a kb9542q 128-as. Előfordulhat viszont olyan eset, mi van ha a beleírt tartalom pont 128KB és mondjuk valamilyen ofszet-et alkalmazva van beleírva? Bocsánat csak hangosan gondolkodom. Ha viszont tényleg 160KB a kb9542q mérete, akár a Neoprogrammerbe, akár az Xgecu szoftverével én is csak kb90xx-et tudnék kiválasztani, azok viszont 128KB-sak. Visszatérve az újraírásra a Basdcaps fórumon volt egy srác, ő SR40B-t (HM370) cserélt és utána nem említett olyat, hogy újra írta az EC-t, csak a csere után neki jó lett rögtön a lap. Ő is megjárta a fő bios frissítgetést, fesz méregetést stb. Írtam neki, még nem válaszolt. 2023-as volt a bejegyzése.

• lipotium

csendes tag

Sziasztok! Olyan kéréssel fordulok hozzátok, hogy adott egy HP OMEN LA-J662P alaplap. I7 10750 proci, RTX2070 vga. A HP féle Bios el nem érés hibával Caps-Lock 5 hosszú, 3 rövid villogással. Feszültségek látszólag rendben, több biost kipróbáltam, változatlan. Több fórumot átnéztem, és a következő gyanú a HM470 Chipre szegeződik (természetesen semmi sem biztos, de másnál ez oldotta meg a problémát). Namost ha cserélem a chipet akkor az EC-t is újra kéne írni. Ennél az EC egy ENE kb9542q IC. Itt az EC-nek ugye nincs külön ROM-ja, benne van az IC-ben. Míg a kb90xx (pl. kb9022) 128KB-os méretűek addig a kb9542q elméletileg 160KB-os, de ez sem biztos, mert egyszerűen direkt manualt nem találok róla, csak a kapcsolási rajz alapján tudom a lábkiosztásokat és fórumokon említik meg a 160KB-ot. Azért érdekes ez, mert amit találtam mentett EC Dump-ot hozzá, az pont 128KB-os. Rengeteg írónak átnéztem a support listáját, de mindenhol csak a kb90xx sorozatot tartalmazza. Három írót tudok ami direkt EC-khez van: ENIT SIO, SVOD 3/4, illetve a Vertyanov. Érdekes, hogy ezeknél is csak a kb90xx-eket látom, a kb9542q-t nem. Amim van: Writenow! 4 csatornás (ez rengeteg protokolt támogat, ipari, de nincs a listában kb sorozat) - CH341A - Xgecu T56 - Renesas PG-FP6 (ez csak Renesasokhoz jó). Az Xgecu T56-nál van kb90xx sorozat, de nincs kb95xx. Érdekes, hogy még a Neoprogrammerben is ott van a kb90xx sorozat. Elfogadom, hogy ezt csak mondjuk SVOD-val lehet írni, de akkor ott miért nem látom a support listában? Vagy lehet, hogy nem jól néztem. Szóval ha valaki tud milyen úton lehetne ennek az írását megoldani, elindulni valahogy azt nagyon megköszönném, mert tanácstalan vagyok, úgy próbálkozni nem akarok, hogy előtte nem járom körül a dolgot. SVOD-m nincs, csak ezért természetesen nem szeretnék egyet beszerezni. Egy srác pl. a kb90xx-et RT809F-el programozta, készített is róla egy videót. Előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés