- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bence5511
csendes tag
Üdv mindenkinek újra, nos meg volt a processzor csere és az i5 13600k-val, a Cyberpunkon kívül mindenhol jó lett, elden ring-ben is megszűntek a beakadások, szóval nagy eséllyel a cpu-val vagy a lapommal lesz valami. De jelenleg most nem tudok újat venni helyette szóval marad ez egyenlőre. A Cyberpunk pedig marad egyfajta anomália ahol 50-80 között volt az fps-m, még ezzel a cpu-val is úgy, hogy a cpu 70-80%-n ment, illetve a gpu is 80%-körül, ami pedig tényleg aztán a legfurcsább dolog a játékban, hogy feljebb raktam a felbontást 2k-ra, ugye előtte 1080p volt, majd ennek hatására a cpu és a gpu teljesítménye is leesett 50-60%-ra, cserébe az fps 30-50 körüli, ugye a cpu még logikus is, de hogy a kártya teljesítménye miért megy le az elég kérdőjeles, és ez úgy, hogy nem nyomtam rá dls-t sem, hogy direkt natívban tudjon menni.
Úgyhogy nem tudom, hogy a kártyám nem tetszik valamiért ennek az egy játéknak vagy fene tudja, majd talán egyszer egy teljesen új configgal adok neki még egy esélyt.
-
bence5511
csendes tag
válasz
Asycid #89793 üzenetére
A ReBar-t el is felejtettem megemlíteni, de azt bekapcsoltam mert még talán reddit-n olvastam, hogy valaki ajánlotta, de igazából nem vettem észre nagyon semmi változást amikor bekapcsoltam, aztán úgy is hagytam végül és megfeledkeztem róla.
Ez játék közben készült: https://ibb.co/w7yX138
-
bence5511
csendes tag
válasz
kolopele #89788 üzenetére
Ha minden igaz jövőhétvégén egy i5 13600k-s processzorral leteszteljük a kártyámat egy másik gépben, aztán akkor meglátjuk, hogy mi a helyzet, annak a cpu-nak bőven elégnek kéne lennie. Viszont az övét sajnos nem akarja átrakni az enyémben mert túl sok meló lenne, illetve nem akarja annyira szét szedni a gépét, úgyhogy abban maradtunk, hogy a kártyát átdobjuk megnézni aztán meglátjuk. Legalább a kártyát akkor tényleg ki lehet zárni, ha ott jó.
-
bence5511
csendes tag
válasz
Gebriel #89786 üzenetére
Ez jogos, de azért az erős, hogy 1080p-ben a legtöbb játék akad egy 3070-el. És ahogy említettem ismerősnek gyengébb configgal meg nem. Illetve nem csak videók támasztják alá, hanem techpowerup-s tesztek is, amik azért viszonylag tudtommal megbízhatóak.
Mans20, lehet egy próbát teszek vele ezt még nem próbáltam.
-
bence5511
csendes tag
válasz
5leteseN #89783 üzenetére
Hát 1 ismerősöm van akinek konkrétan tudom a configját, illetve voltam is nála megnézni, hogy hogyan futnak a játékok, a többit pedig videókra értettem, mert nem létezik, hogy ennyi különböző videó ugyan ezzel vagy nagyjából ugyan ezzel a configgal sokkal jobb teljesítményt nyújt mint az enyém.
De itt a teljes configja:
i5 9400f
rtx 4060
1x16gb ram
CHIEFTEC 550W
ASRock H310CM-DVS
Windows 10 64 bit
VGA Driver a legfrissebb neki (556.12) nekem is jelenleg ez van, de próbáltam már bobalazs tanácsára 3 teljesen különbözőt, sajnos ez nem segített.Itt pedig az én configom:
2X16GB G.Skill Aegis DDR4 3200MHz
Rtx 3070 MSI Suprim X 8GB
i5 10400f + ID-Cooling CPU Cooler - SE-226-XT BLACK Toronyhűtő
H510M-A Pro
Corsair CX650 650 W 80+ Tápegység
Windows 10 Pro 64 bit -
bence5511
csendes tag
válasz
bobalazs #89781 üzenetére
Elden Ringben a DSR segített legalább annyit, hogy jobban egye (60-80%) illetve így csak nagyobb csatáknál pl nagyobb effekteknél dobja le 40 ig, azt nem mondom, hogy beton stabil, de ilyen kis akadások kíséretében 55 és 60 között cikázik nagyrészt ahol máskor 44 körül ment, a többi játéknál viszont nem nagyon segített, van ahol csak ront rajta érdekes módon. Cyberpunk alatt istenért nem megy 60% felé a kártya, még QHD-ben sem sőt itt a CPU használat megy csak feljebb, nem is értem, másnak pedig ugyan ezzel vagy gyengébb cpu kíséretében 90+% a kártya 1080pben. Last of Us-nál meg a kártyát alapból is ette, de az fps valahogy elmarad. Alacsony késleltetést rajta volt, de próbáltam már a be és az ultramagas variálását, de nem nagyon ad hozzá vagy vesz el semmit igazából. G-syncet meg nem tud a monitorom.
Úgyhogy köszi legalább ez játszhatóbb lett.
-
bence5511
csendes tag
válasz
5leteseN #89778 üzenetére
Nekem lényegtelen, hogy 60 vagy 120 csak legyen stabil, nem vagyok egy nagy fps huszár, amúgy nem véletlen van switchem és imádom attól függetlenül, hogy akad rajta minden is kb. Csak annál eltudom fogadni, hogy egy ezeréves hardver, addig itt nem ez a helyzet. De azért az, hogy szabad szemmel láthatóan beesik annyira, hogy megfagy a kép, azt nehezen tudom elviselni egy olyan gépen ahol elvileg ennek 1080p-ben nyoma se kellene, hogy legyen. Amúgy próbáltam már a vsyncet, semmit sem segít ugyan úgy beesik 30-40 ig, Elden ring-ben pl fix 60 van szóval nem is tudok fölé menni, illetve Last Of Us-t, Cyberpunkot, és a Returnalt is próbáltam, de ezeknél is szintén beesik az fps vagy akár be is fagy a kép egy pillanatra. Szóval itt valami más probléma lesz, de nagy eséllyel erre már nem jövök rá sajnos.
Csak azért míg egy Pikimn 4-el tudok játszani stabil 30 fps-n, korrekt ms-el, addig itt pc-n meg ami picit komolyabb játék annál már ugrál összevissza, és piszkos zavaró ez az instabilitás a szemnek.
-
bence5511
csendes tag
válasz
kolopele #89776 üzenetére
Aha hát sajnos lehet benne valami, nagy eséllyel akkor kihúzom ezzel karácsony körülig, aztán remélhetőleg egy félconfig csere megoldja, ha nem akkor meg eladom a maradékot is aztán teljes csere. Legalább pár problémát sikerült kiküszöbölni, illetve használhatóbbá tenni mint volt előtte, köszi szépen minden ötletet amit leírtál.
-
bence5511
csendes tag
válasz
kolopele #89771 üzenetére
Igen én is pont ettől félek, hogy mi van ha veszek új lapot + procit + ramot és még mindig fenn áll ez a probléma. Karácsonyra már egyre jobban agyalok magamnak egy 7800x3d vásárlásán, mert akkor azért az elég jövő biztos lenne kártya + foglalat szempontjából. Csak tényleg az a bosszantó, hogy ha egyik haveromnak egy i5 9400f-el és egy rtx 4060 al + 1x16gb rammal ami ugye neki csak 2400mhz-n megy mert xmp-t nem nyomta rá, beakadás nélkül mennek ezek a játékok, és ez tényleg így van mert átmentem hozzá és ki is tudtam próbálni nála, akkor azért egy erősebb procival, hogy a fenébe hozhat nekem jóval rosszabb eredményt.
Nem tudom már a lapon és a processzor cseréjén kívül mit lehetne csinálni, ami bosszantó, hogy van a lapra és a processzorra is garancia, de hát így nem tudom visszaküldeni se mert benchmark alatt meg jól teljesít, és nem csinál semmi kirívót. -
bence5511
csendes tag
Üdv mindenkinek újra, nos hát sajnos a probléma továbbra is fenn áll, valóban segített a dual channel, pl Witcher 3-nál most már felmegy 90-110 ig az fps, de továbbra is vannak a semmiből jövő elég zavaró stutterek szinte minden komolyabb játéknál, illetve elég sok játéknál ahol meg is eszi a kártyámat ott is jóval alacsonyabb fpst hoz mint kellene pl Last of us a második képen ezt látni is. Borderlands 3-nál is alapból van 80-100 fpsem, de a semmiből levágja 20-40 ig, Elden Ring-nél alapból 58-60 fps, majd szintén a semmiből le esik 38-50-ig, és ezt olyan területeken is megcsinálja ahol csak sima ellenfelek vannak semmi effekt, de akár olyan helyen is ahol semmi sincs kb. Megpróbálok majd videót csinálni róla. Cyberpunk nál pl ha forgatom a kamerát gyorsan, akkor le esik 38-45 ig kb az fps. Illetve még egy játék amit teszteltem az a Returnal ott a kártya ilyen 99%-n megy a proci kb 30-40%, itt van 100+ fps-m és a semmiből beakad szintén és ledobja elég csúnyán észrevehetően beakadva. Próbáltam már átrakni ssd-re, vagy m2-re, de semmi változást nem hoz sajnos, lényegtelen, hogy melyik meghajtón van.
Ami változást pl a Cyberpunk-nál észrevettem, hogy már nem 99% a processzor, hanem 80 körül megy inkább, gondolom ez a ramnak köszönhető.
A hűtés most már megoldódott a processzornál, szóval nem ez volt a gond sajnos.
https://ibb.co/BGVQr0m
https://ibb.co/ygbN2s8
https://ibb.co/hcDLdS9Újra leírom a configom mert hozzá került még 1x16gb ram, illetve a táp is cserére került mert csak ideiglenesen volt nálam a másik.
2X16GB G.Skill Aegis DDR4 3200MHz (Amiből ugye a lap és a proci miatt csak 2667 mhz-t tud használni)
Rtx 3070 MSI Suprim X 8GB
i5 10400f + ID-Cooling CPU Cooler - SE-226-XT BLACK ToronyHűtő
H510M-A Pro
Corsair CX650 650 W 80+ Tápegység
Windows 10 Pro 64 bitBármilyen segítséget, ötletet továbbra is szívesen fogadok és köszönök előre is.
-
bence5511
csendes tag
Noctua NT-H1-t rendeltem, ha már az új Thermal Grizzly Kryonaut nem vált be...
-
bence5511
csendes tag
Végül ez a hűtő mellett döntöttem:
ID-Cooling CPU Cooler - SE-226-XT BLACKNagy eséllyel már csak akkor jelzek vissza, ha a ram és a toronyhűtő is benne van, meglátjuk milyen változást hoz ez a kettő. Köszönök mindenkinek minden segítséget, és ötletet.
-
bence5511
csendes tag
-
bence5511
csendes tag
válasz
Curtain #89736 üzenetére
Más játéknál is csinálja, persze nem mindenhol ennyire drasztikusan, de a játékok nagy részénél nem pörgeti ki a kártyát, pl a Last Of Us-t is próbáltam 1080p ben high-n rtx off, és 40-60 fps körül 60% gpu használattal, másnak ugyan ezzel a configgal ultran 70-80 fps. Amúgy igen a legújabb verziót raktam fel a játékból. A DirectX illetve a Vcredist-t általában steam leszokta szedni magától a játékok elindítása után, úgyhogy még lehet esetleg ezt megpróbálom, hogy leszedem külön őket köszi a tippet, itt egy kép csak, hogy lásd a Last Of Us-t.
-
bence5511
csendes tag
válasz
KAMELOT #89721 üzenetére
Oh szuper nem tudtam van ilyen topic.
5leteseN Valóban jó meglátás, erre nem gondoltam köszi.És az miért lehet heavygrip mármint, hogy nem tudja leadni nálam amennyit kellene, illetve mit tudok tenni, hogy ez a probléma ne megszűnjön? (Bocs ilyen téren abszolút nem vagyok otthon)
Később lefuttatom a CB R20-t is akkor, és este én is dobok képet róla fel. -
bence5511
csendes tag
válasz
KAMELOT #89718 üzenetére
Rendben akkor megpróbálok beszerezni hozzá minél előbb egy jobb hűtőt, esetleg azt nem tudnátok megerősíteni, hogy amit küldtem annak elégnek kell-e lenni? Külföldi fórumokon meg reddit-n azt olvastam, hogy igen, de azért megköszönném, ha kapnék visszajelzést rá.
Thermalright Assassin X 120 Refined SE Plus
-
bence5511
csendes tag
válasz
kolopele #89716 üzenetére
Ahogy említettem is, ez a 91 fok csak az indításnál volt (ami lehet attól még rossz nem azt mondom) kb 25 másodpercig, utána a 30-ik percnél is a maximum amit elért 85.5 volt. Amúgy nem rég volt újrapasztázva szóval sajnos az nem lehet gond, ráadásul egy thermal grizzly pasztával, szóval nem egy vacakkal.
Ezen a hűtőn gondolkodtam, mert korrekt áron megy és jókat olvasni róla:
Thermalright Assassin X 120 Refined SE PlusViszont kicsit félek, hogy nem fogja megoldani a kártya problémám, mivel amikor a cpu nincs magas hőfokon a kártya ugyan úgy pihen jóformán, de értem én persze ettől függetlenül ezt is kezelni kell csak bosszantó, hogy semmi olyan kiütköző dolog nincs és valamiért még sem akar úgy működni ahogy kellene.
-
bence5511
csendes tag
válasz
gejala #89713 üzenetére
Igen, de főleg olyan játékoknál megy 80+ fokba mint egy Cyberpunk amik azért nagyon csúnyán eszik a processzort. De pl a Witchernél nem szokott 80 ig menni, de mégsem megy feljebb az fps, és a kártya nem pörgeti ki magából a maxot, videók alapján ugyan ezzel vagy hasonló configgal 90+ ba kéne a kártyának lennie ugyan ezeken a beállításokon.
Amúgy tervezek hozzá venni egy jobb hűtőt, de nem vagyok biztos benne, hogy ez lenne a probléma, már csak azért sem ahogy írtam is, hogy játék indításnál nem 80+ fok hanem cyberpunkban is kell azért eltelni időnek míg felmegy odáig, és mégsem jobb csöppet sem a helyzet amikor csak 70+ fok körül mozog. :/
-
bence5511
csendes tag
válasz
windlol #89708 üzenetére
Nekem előző processzor is felment 80+ ig, de azzal sosem volt problémám, az egy i7 4771 volt, illetve még ha ez is okozná a gondot legalábbis laikusként úgy gondolom, hogy nem a játék indítása után kéne rögtön gondot okozni, hanem folyamatosan ahogy játszom rosszabbodnia kellene, de ez nem történik meg hiába megy feljebb a hőfok, az fps és a teljesítmény 1 óra játék után is nagyjából ugyan az.
-
bence5511
csendes tag
válasz
kolopele #89705 üzenetére
Ezek az eredmények születtek:
Ami feltünt, hogy játékkal ellentétben ez a program alatt 3.7 volt az órajel maximuma illetve, viszonylag gyakran bedobálja 3,6-ig, de csak 1 másodpercre majd visszaugrik 3,7-re 10 másodpercig kb, ilyesmi ütemben változott.UI: A proci a teszt elején ugrott meg 90+ ig, utána ahogy elkezdett a venti dolgozni visszaállt inkább ilyen 80-83 ig, majd a vége fele kezdett 86 ig menni.
https://ibb.co/HzrJ2gQ
https://ibb.co/z6Y9Xfk
https://ibb.co/VtSS0jd
https://ibb.co/nkCYtpW
https://ibb.co/0XgqpG3Saltanus néztem, de semmit nem találtam ami nem stimmelt volna, illetve egy bios frissítést is megejtettem, de nem jutottam előrébb vele. Persze simán lehet elsiklok dolgok felett, mert azért nem vagyok biosban annyira jártas.
Nemsokára futtatok heavygrip egy cb-t is, arról is küldök képet majd.
-
bence5511
csendes tag
Ma rendeltem még 1x16gb-t, úgyhogy ha minden igaz a héten megjön és akkor 2x16gb lesz benne, mivel amikor 2x8-al teszteltem stabilabb volt jóval, viszont akkor se volt sokkal jobb a gpu kihasználtság, inkább azt mondanám, hogy nem esett be ilyen 20-30-ig az fps mint most jó néhány játéknál.
A hétvégén ismerősöm hoz egy ugyan ilyen cpu-t, úgyhogy még az le lesz tesztelve.
Másik Windowsban alatt mit értesz, másik gépben vagy másik rendszerrel? -
bence5511
csendes tag
-
bence5511
csendes tag
válasz
bobalazs #89689 üzenetére
Nekem sincs ötletem tényleg mert nagyon bizarr az egész, valami processzor probléma nem okozhatja ezt? Az a baj ehhez már tényleg kevés a tudásom sajnos, vagy valami alaplap mizéria, mert lassan minden mást cseréltem már benne kipróbálás gyanánt.
Köszönöm amúgy mindenkinek a segítséget és az ötleteket,illetve, hogy az időtökből szántok rá időt.
-
bence5511
csendes tag
válasz
bobalazs #89685 üzenetére
Tessék itt egy kép róla, itt pl épp most nem eszi meg 99%ban, hanem csak 70%, illetve jobb azért az fps, de itt is bedobálja ahogy játszok az fpst 40-60 ig, de nyilván közel sem annyira mint egy cyberpunk-ban, meg nem nagyon megy feljebb mint 60, hiába raktam 100+ ra az fps limitet, ugyan ezzel a géppel másnak 100+ ig megy. Minden maxon rtx off, 1080p.
Illetve a kártya itt sem megy nagyon 50% felé, míg azért bőven 80-90%-n illene dolgoznia.https://ibb.co/rw2w5NN
-
bence5511
csendes tag
https://ibb.co/WG65Wfq Itt egy kép arról, hogy játék közben, hogy néz ki a processzor a feladatkezelőben.
Windows amúgy formázva lett pedig teljesen.
Kártya általában 70-75C fokon megy max, processzor az kicsit feljebb kúszik 80-83C, ugye ezen egy alap gyári hűtés van, de ez sem egyből, hanem idővel.A játék beállításainál próbáltam 60-ra rakni, de nem hozott változást sajnos. Még a driver-ra rálesek majd hátha.
2 kép itt van, hogy mi van ha 60 fps-re lockolom:
https://ibb.co/fSNz2VY / https://ibb.co/5LhS5sD
Igazából ahogy elnézem így is nagyjából ugyan az a helyzet. -
bence5511
csendes tag
https://ibb.co/gZj70YN
4000Mhz-n pörög.
Energiaséma alaphelyzetre váltása sem segít sajnos.Persze van egy kis bottleneck, de azért nem ennyire durva, hogy 30-40 fpsem legyen.
Illetve azt semmi sem magyarázza, hogy ez a proci egy 3060-al miért produkálja ugyan ezt a teljesítményt. Másoknál ez a proci sokkal jobb teljesítményt hoz ki. -
bence5511
csendes tag
Üdv mindenkinek, nemrég cseréltem le a gtx 1060 3gb-s kártyám egy rtx 3070 8gb-s kártyára, és valamilyen oknál fogva a legtöbb játéknál 30-50% között mozog a videókártya használat, míg a processzor játék indításnál rögtön kiugrik 99%-ra.
Itt egy kép pl a cyberpunkból, de sok hasonló játéknál csinálja ezt, marvel spiderman, last of us, path of exile, elden ring, witcher 3 és a lista mehetne még. https://ibb.co/48BHvNw
1080p-ben próbálom, és a fő probléma, hogy alacsony az fps is mellette, általában 60 a max, de sokszor beesik 30-40 ig. Vsync nincs bekapcsolva, direkt figyelek rá. Illetve a játékoknál eléggé instabil a használat, ugrál 60 %-ról hirtelen 20-30%-ra oda vissza, szóval ötletem sincs mi zajlik itt.Amiket próbáltam a megoldásra: XMP bekapcsolása, rendszer újra rakásra + driverek, egy rtx 3060 al is ugyan ezt csinálja, ami picit segített az a dual channel, jelenleg 1x16-gb van, és 2x8 al stabilabb teljesítményt hozott, de ott sem eszi sokkal jobban a kártyát, az nvidia control panelban a kártyánál, illetve a windows-nál is átraktam teljesítmény centrikusra a használatot. Illetve régebbi driver telepítése sem segített.
Benchmark alatt jól teljesít ott ki tud pörögni a kártya, és a táp is elbírja nem áll le.
1X16GB G.Skill Aegis DDR4 3200MHz
Rtx 3070 MSI Suprim X 8gb
i5 10400f
H510M-A Pro
600W Chieftec Bronz táp
Windows 10 64 bitBármilyen tippet, ötletet köszönök előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kodak PD460 Instant Dock Printer / Számla és Garancia
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest