Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Spizzi

tag

Sziasztok!

Először is remélem jó topikba vagyok, szoftveres eredetű a kérdésem de a kártyát érinti.

Szóval én alapvetően minden játékot Radeon Image Sharpening használatával játszom, főleg a TAA-s címeket. RIS nélkül számomra tiszta homály az összes game és fáj tőle a fejem rövid időn belül. Igazából Adrenalinban gyakorlatilag majdnem minden játékhoz be is lehet kapcsolni, néhány kivételt leszámítva.

Ezek a játékok gondolom valamiféle partnerséget kötöttek annó az AMD-el, hogy engine szintjén integrálva legyen a sharpening. Amikor elindítom a játékot a jobb felső kis sarokba a kis tájékoztató pop-up menü ugyebár szépen ki is listáz minden aktív/nem aktív AMD feature-t, de ezeknél a játékoknál a RIS helyett csak annyit ír, hogy "CAS támogatva" és felkiáltó jel. Ez szép és jó, csak én vagy egyáltalán nem találok ezeknek a játékoknak az ingame beállításai között pl. egy sharpening csúszkát vagy annyit ér maxra húzva is mint ..... a pofon. A legrosszabb, hogy ezeknek a játékoknak az Adrenalin adatlapján ki sincs listázva a RIS mint kapcsolható opció.

Próbáltam úgy, hogy a globális beállítások között teszem rá az egész rendszerre a RIS-t, minden másra applikálja még a YT videókra is, de természetesen a "CAS támogatott" játékokra nem.

Szóval a kérdésem, hogy én vagyok ennyire hülye és valamit elrontok? Vagy ha nem én vagyok debil, akkor esetleg nincs e valami módszer amivel még is betudom kapcsolni a RIS-t? Köszi szépen! :R

• Spizzi

tag

válasz Attix82 #87323 üzenetére

Itt vannak a képek. Lehet nem adja úgy át, mozgásban, a monitort nézve sokkal rosszabb. Alapvetően mintha nem natív 1440p-ben futna, ez főleg a menüben a feliratokon látszik (csatolok egy olyan képet is). A texture pop-up jelenséget fotón nem tudom megmutatni, de ez a túl szaturált, alacsony(abb) felbontás hatás, broken élsimítás stb. szerintem így is jól kivehető.

A játék csutka ultra, 120% res. scale (hátha segít valamit: nem) és driverből a CAS 50%, a monitor pedig 1440p.

[link] [link] [link] [link]

• Spizzi

tag

Windows full reinstall volt mikor bekerült a 7900 XTX teljes merevlemez formázással. Nem hinném, hogy összeakadt volna bármi.

De a 6800 XT is ugyanezt csinálta a BF V-el, viszont ott a BF 1 legalább nem volt ilyen defektes.

Akkor mit tanácsoltok? XTX elad és vegyek egy 4080-at?

• Spizzi

tag

válasz BogyóBP #87308 üzenetére

Mindig az aktuál legújabbat ami kijön és felajánlja az Adrenalin, hogy töltsem le.

De nem minden régebbi játék ilyen. GTA 5-ben pl. semmi anomália nincs.

Azokban a játékokban ahol probléma van azok is jól futnak, tehát hozza az elvárható FPS-t, csak éppen a kép olyan ami nem egészséges. Hiába van ultrán, minden normálisan beállítva, emlékszek, sőt tudom, hogy ezeknek nem így kellene kinéznie, és akármit csinálok nem tudok mit kezdeni vele. A legegyszerűbben úgy tudnám jellemezni, hogy különböző dolgok miatt bugos a grafika. (homály élesítő filter ellenére is, villódzó élek TAA beállítás mellett is stb.)

• Spizzi

tag

Sziasztok!

Van egy furcsa problémám. Adott egy 7900 XTX, alig pár hónapos, én bontottam ki, elviekben hibátlan.

Régebbi játékokban, értsd DX11, hogy konkrét példával éljek BF1 és BF V valami borzalmas a képminőség. Rendszeresen játszottam anno ezeket a játékokat csak mióta meg van az új kártya nem nagyon volt időm idáig. Már a főmenü is olyan mintha alacsonyabb lenne a felbontás a natív 1440p-től, olyan kis homályos az egész. Gameplay közben is homályos minden, összevissza villódznak az élek, random nem messze rajzolódnak ki a tereptárgyak stb. Ilyesmikre én nem emlékszek a múltból. Vagy említhetném akár a Minecraftot is ahol elvileg az OpenGL támogatás hiánya okozza, de akad a játék stb... Ilyen gondjaim a 6800 XT-vel nem voltak. Másrészről a kártya tuti nem hibás mert újabb játékok, pl. COD MWII/MWIII, AC Mirage, Starfield tökéletes képminőséggel rendelkeznek. Egyszerűen olyan mintha ezekhez a régebbi játékokhoz nem lenne driver vagy nem tudna mit kezdeni vele. FPS van sz@rásig, csak szédülök 10p után olyan homályos, bugos, flickerelő a kép.

Ez valami RDNA 3 specifikus betegség vagy én vagyok a hülye?
    :R

• Spizzi

tag

válasz Aprósólyom #86410 üzenetére

Acer XV272UKV

Nem minden játéknál van ez a jelenség, azért is emeltem ki a codot meg a Far Cry-t mert ott tapasztalom. Egyéb sztori játékokban amiket hirtelen most mondani tudok mert a közelmúltban játszottam, AC Odyssey, Metro Exodus EE, Witcher 3 NG ott nem volt meg ez "nem folytonos érzés" pedig azokban nem 130-170 FPS-re lockoltam hanem 75-100 és mégis tök sima volt az élmény.

COD-ban mint írtam próbáltam Chill-el és ingame menüből is limitálni, sőt mixelve is, nem igazán hatékony egyik sem. Anti-Lag-ot soha nem próbáltam még, kapcsoljam be hátha?

• Spizzi

tag

Sziasztok.

Nem tudom, hogy a megfelelő helyen teszem fel ezt a kérdést de talán ez áll a legközelebb hozzá.

Van egy jelenség amit nem tudok hova tenni. Már a 6800 XT-nél is megfigyeltem de ott kevésbé volt zavaró, mivel nem igazán értem el a 170 FPS-t ultrán sehol (170Hz a monitorom) és ott nem fixáltam az FPS-t szinte sehol.

Viszont most a 7900 XTX-el más a helyzet, konkrétan két játékot tudok felhozni példának. Az egyik a COD MWII, ahol felülről lógok ki a VRR tartományból és zavaró, hogy elkezd törni a kép. Ezért lelimitáltam az FPS-t 170-re de így meg olyan fura... olyan darabos, nem olyan folytonos a kép. Egyszerűen nem tudom máshogy jellemezni. Hiába 170 FPS nem annyinak érződik. Ha kiveszem az FPS limitet akkor a tearing-en kívűl semmi baj, folyamatos, nagyon sima a kép.

Először azt hittem a coddal van valami gebasz, de kipróbáltam a Far Cry 6-ban is, ahol igaz nem érem el a 170 FPS-t ultrán 1440p-n, de mondjuk tud a kártya egy olyan 130 körüli értéket. Ha nem limitálom, hanem hagyom, hogy magától ugrándozzon 120-150 között akkor semmi gond, tök sima a kép viszont ha limitálom 130-ra, akkor egyszerűen nem olyan érzést ad vissza mintha limit nélkül kapnám tök ugyanazt a 130 körüli FPS-t.

Próbáltam már driverből Radeon Chill-el is. (A minimum ugyanakkora értékre téve mint a maximum)

Illetve ahol lehet ott a játék beállításan belül a menüben is külön, de a végeredmény ugyanaz.

Szerintetek mit tudnék tenni? Hogyan tudnám limitálni az FPS-t, hogy normális legyen? :R

• Spizzi

tag

Sziasztok!

Van egy 6800 XT-m amit eddig FullHD felbontáson használtam de vettem egy 1440p monitort. Eddig semmi baj nem volt a hőfokokkal, junction is maximum 70-ig ment fel. Na most az új kijelzővel megszűnt a CPU bottleneck és gondolom alapból megterhelő neki a magasabb felbontás. Bizonyos játékoknál mint pl. az RDR 2 75 fps mellett is elérte a 100 fokot, Metro Exodusban elég neki a 60 is, COD MWII-nél pedig letérdelt teljesen, 2 perc után 110+ fok. A hivatalos AMD álláspont elvileg az, hogy 110 fokig nincs baj vele de ne vicceljünk már, arról nem is beszélve, hogy olyan hangos mint egy porszívó.

Ezek után alulfeszeltem, gyári 1150 mV helyett 1100 és a gyári 2354 MHz helyett 2290. Itt elég stabilnak tűnik, több benchmark és megterhelő játék alatt sem jelentkezett probléma hosszabb távon sem. De viszont itt is elég forró, előbb említett Exodusban igaz már nem 100 fok a maximum csak mondjuk 95, RDR 2-ben is 90 környéke. Biztonság szempontjából biztosan jobb lett de még mindig egy zuhanó bombázóval egyenértékű a hanghatás amit tol magából pedig a fogyasztás 280-90 watt környékéről beesett 220-35-re. Venti görbék mondanám, hogy be vannak állítva normálisan, de a konstans 100%-ot 80 foktól kezdődően nem nevezném annak, de csak így bírja tartani magát. Eléggé zavaró ez így, hogy korlátoznom kell az FPS-t meg talán gyengíteni is a kártyát, hogy ne főzze el magát vagy ha nem akkor meg a túlmelegedés miatt nem tud úgy dolgozni.

Fél éve vettem bontatlanul, összes ventije működik, AsRock Phantom Gaming AIB egyébként. Zalman Z7 Neo házban van amibe a gyári ventiken kívül is pakoltam még felülre, 3 szívja 3 fújja, nem hiszem, hogy ez lenne a baj.

Tudnátok valamit tanácsolni? Gyári pasztát töröljem le és tegyek rá MX6-ot? Nekem se jobb, se több ötletem nincs.
    Köszi :R

• Spizzi

tag

válasz Sanyi19 #83905 üzenetére

Köszi a választ!

V-Sync nélkül fut természetesen. A proci játék alatt 40-55 fok között van, Z-s lapba van, boostolni nem tudom hiszen non k, magát állítgatja 2.5 GHz (alap órajele) és 5 GHz között (boost to ...), 3600 MHz RAM sajnos nálam nem jászik mert 3200-ig támogatott csak, de gondolom már az is nagy segítség lenne a 2400 után.

• Spizzi

tag

Hali!

Inkább monitor a téma de mégis a kártyához van köze, remélem jó helyen teszem fel a kérdést.

Szóval a napokban upgradeltem a GTX 1070-et egy 6800 XT-re és elgondolkodtam, hogy lekellene akkor már cserélni a régi 1080p, 60 Hz-es TN paneles egybe TV/HDMI is rádugható kijelzőmet egy értelmesebb darabra. Itt jön képbe az 1440p mint opció. i9-11900 (nem K-s) procim van, és feltűnt, hogy bizonyos játékok esetében mint pl. a GTA V esetenként nagyon komoly proci limitem van, nem ritka, hogy csak 60%-on pörög a kártya és kapok 90-100 FPS-est, de máskor meg ha kimegyek a városból a füvesebb, erdős vidékre akkor meg felmegy a gpu usage 90% fölé és hozza az akár 200 FPS-est is. Na már most nem tudom, hogy ez egyedi eset csak a GTA-val mert vidéken nyilván nincs annyi AI ami a cpu-t terhelné és "jobban kitudja szolgálni" a kártyát vagy akár más játékokban is előfordulhat ez. RDR 2-vel teszteltem még, ott nem tapasztaltam ilyesmit, 85% felett van szinte mindig a kártya és a Youtube-os benchmark videókban látható eredményeket simán hozza a gépem vagy inkább még fölötte. COD MWII (2022)-ben szintén nem igazán látom jelét cpu bottlenecknek, bár a beépített benchmark programja egy mérés alkalmával kihozta, hogy voltak olyan pontok amikor a proci visszafogta de utána mértem megint akkor nem hozta ezt ki eredménynek.

Tehát amit mondani akarok ezzel az egésszel, hogy teljesen tanácstalan vagyok, hogy egy 1080p 24" 144Hz monitort vegyek vagy egy 1440p 27" 144Hz darabot. Nem akarom azt, hogy FullHD-ban csak azért legyen kevesebb FPS mert nem bírja a processzor, de azt se akarom, hogy drasztikusan csökkenjen a sebesség a magasabb felbontás miatt. (Mission Impossible tudom :K ) Mert cpu bottleneck ha van Full HD-ban akkor már mindegy ha 1440p-ben tolom ahol nincs bottleneck sebesség szempontjából, kb. azonos értékeket kapok nem? Ami még fontos, hogy nincs tervben semmilyen upgrade, procit is másfél éve vettem, most 4-5 évig nem akarok nagyobb ráköltést. Illetve jelenleg 2400 MHz-es memóriáim vannak amit cserélek hamarosan 3200 MHz modulokra, úgy néztem, hogy ez még egy viszonylag nagy boostot jelent aránylag kevés befektetett pénzzel és talán tud enyhíteni a processzor terhein.

1080p pro/kontra

+ Szeretem ha max grafikán is bőven 60 FPS felett fut egy játék (100+) mert megnyugtatja a lelkem, hogy jó pár évig még biztosan hozza az aktuál konfig a legalább fix 60 FPS-t minden játékban.

- A mai játékok által használt TAA megoldások eléggé homályosítják a képet ami engem kimondhatatlanul zavar és bántja a szemem, órákat kell eltökölni a Radeon Sharpening-el és a játékokba beépített élesítőkkel (pl: Fidelity CAS) mire megtalálok egy olyan beállítás mixet ami még éppen nem szaturálja túl a képet de már megfelelő élességet biztosít számomra. Az FSR és DLSS pedig egyenesen vicc ahogy 1080p-n kinéz, az alap TAA homályból csinál még pluszban egy Van Gogh festményt.

- Bottleneck-em van a jelenlegi konfiggal.

1440p pro/kontra

+ Azt remélem tőle a némileg magasabb PPI érték miatt (1080p 24" vs 1440p 27"), hogy élesebb lesz a kép és valamennyire tudja ellensúlyozni a TAA-nak csúfolt borzadványt. Illetve itt már ahogy olvasgattam az FSR nem hogy rosszabb hanem pont, hogy élesebb képet eredményez.

- A több megjelenítésre váró pixel miatt csökken a teljesítmény, hol jobban, hol kevésbé.

+/- Talán nem lesz bottleneck-em.

Ti melyiket javasolnátok és miért? :R

• Spizzi

tag

válasz varmi2 #83748 üzenetére

FSP Hydro M Pro 800W

Csak valahol írták, hogy "lehet jobb" ha mind a három 8 pin ami a kártyába megy külön kábelről megy a tápból. Nagyon nincs tervben a tápcsere mert most vettem nyár végén ezt.

• Spizzi

tag

Sziasztok!

Vettem egy 6800 XT-t aminek 3x8 pin kell. A tápomon viszont 2x8 kimenet van amihez társul 2 kábel, de a kábelek szétágaznak és így összesen 2x6+2 + 2x6+2 pin van. Na most ezt, hogy dugjam össze hogy a kártya se haljon meg és lakástűz se legyen? Jó úgy ha 1 kábelnek csak az egyik 6+2-jét kötöm rá de viszont a másik kábelnek ugyanúgy a 6+2-t és pluszban a kábel elágazását is? :R

• Spizzi

tag

Sziasztok!

Nagyon elgondolkodtam most, hogy ilyen jó árban vannak a Devil 6900 XT-k, hogy inkább ezt venném és nem várnám meg az új generációsokat. Vannak olyan pletykák, hogy a nextgen felsőközép kategóriája (7700/4070) lesz olyan erős mint most a felső de viszont 10-12 GB VRAM-nál nem lesz rajtuk több, akkor lehet most megérné inkább ez nem?

Szerintem már ezzel is lenne egy jó 10% bottleneck mert FullHD-n játszok a CPU-m pedig i9 11900 non k, szóval a 6900XT-től erősebbet sem érdemes várni gondolom.

• Spizzi

tag

Sziasztok. Egy i5 6500-at szeretnék i9 9900KF-re váltani, ehez nyilván szükségem van egy Z390 lapra is csakhogy ezeken a lapokon még PCI-E X16 3.0 foglalat van amivel nincs baj mert tökéletes a jelenlegi 1070-esnek csakhogy hosszútávra tervezek a géppel és a jövőben szeretném cserélni majd ha értelmét látom 30XX vagy ha addigra lesz újabb akkor arra a szériára, de ezek viszont már x16 4.0 foglalatot igényelnek ami csak az LGA 1200 CPU-khoz való Z490-es lapokon van. Magyarán ha jól értem akkor 100e helyett vegyek 180ért procit ami kb ugyanaz a teljesítmény csak újabb, 45 helyett meg 75ért lapot ami csak szimplán drágább? Vagy elfogadom, hogy az RTX 2080S-től nem lesz erősebb/újabb kártyám ha fene fenét eszik sem? Köszi előre is. :))

Új hozzászólás Aktív témák