- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Simivok #82507 üzenetére
Hosszabb távon 11W körüli a fogyasztás... Ez simán normális is lehet FAN STOP-pal.
Ahogy látom a venti neked is ki-be kapcsol ilyenkor. Tényleg érdemes beállítani egy olyan fordulatott, ahol nincs vibráció. Egyik motornak sem jó a ki-be kapcsolgatás. Ezért is kopnak el. Jobb ha folyamatosan forog, mint ha ki-be kapcsol. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Simivok #82495 üzenetére
Én is először MSI afterburnerre gyanakodtam, de azóta már 2x tettem fel tiszta win-t egy ideiglenes lemezre, úgyhogy mondhatom, hogy nem az.
Egyébként én Home-t használok nem PRO-t, de nem gondolnám, hogy van jelentősége.
A régi, eredeti telepítőm tegnap nem akart felmenni, úgyhogy ma-holnap megpróbálok oda eljutni hogy kipróbáljak egy régi kiadású win10-t, mert nagyon csípi a csőröm a jelenség.Különösen azért, mert minden is undervoltolva van a gépen, tök jó a PC-m idle teljesítményfelvétele (~29-32Watt), amikor beáll minden alacsony órajelre. Hasonlóan mikor 1080p60fps youtube videót játszok le, akkor csak 40W körül eszik a teljes gép konnektorból.
Viszont mikor beragad 1620MHz-re, miközben idle a gép, olyankor 55-60Watt a semmire! Elkap a harci ideg az ilyenkor.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Simivok #82471 üzenetére
Kezdek gyanakodni a winfosra.... a magasabb hőfokok miatt.
Ma nálam elérte az 55 fokot a GPU fan-stop aktivitással full idle windows 10 x64 esetén. (ki-be kapcsolgatja magát a venti 50 fok körül és így felment 55 fokra is.)
Legújabb windows. Most szedtem le a Microsoft saját Media creation tool-lal.Nekem gyanús, hogy valamit elcseszhettek valamelyik update-tel.
És hogy miért megy fel a hőmérséklet magasra?
Simán csak megnyitom a gépházat és random válogatja meddig, de legalább 10 másodpercig vagy akár 30 másodpercig fullon, base clock-on (1620MHz) teker a GPU. 30W fogyasztás ír ilyenkor a GPU-Z és a konnektoros mérőn is látom, hogy rendesen felmegy a fogyasztás és fent is marad.
Miközben valójában semmi nem történik. A gépház ablakot megnyitott. Meg is történt egy pillanat alatt. Semmi CPU és GPU terhelés, ennek ellenére 10-30 másodpercig 30Wattal teker a GPU, miközben a konnektoros fogyasztásmérő 55 watt körül regisztrál.
Ez így nem OK.
Régen tuti, hogy nem volt ilyen... Legalább is nem emlékszem ilyen lusta energiamenedzsmentre.
Ki fogom próbálni a 3 éves boxos erdeti USB windows install-t is, ami minden féle updatetől mentes és még jelentkezem.#82487 Dronte: Meglepő fordulat és meglehetősen érdekes, hogy ez segített. Egész véletlenül nem lehet, hogy kopottasak a PCIe érintkezők a kártyán vagy az alaplap foglalatban? Én már láttam olyan VGA-t, amin alig volt már arany kis túlzással. De csak képről láttam ilyet, élőben nem teszteltem, úgyhogy nem tudom milyen hatással lehet a működösére. Csak el tudom képezni hibaforrásként, lévén, hogy egy meglehetősen nagy adatsűrűségű nagy frekis jel szaladgál azokon az érintkezőkön keresztül. Nem véletlen aranyozzák és manapság nagyon-nagyon vékonyan teszik meg.
De ez csak egy elmélet ugye... -
Aprósólyom
addikt
válasz
Simivok #82474 üzenetére
Próbáltad esetleg a ventillátort tesztelni, úgy, hogy a legkisebb %-ra szabályozott állapottól lépsz egyenként fentebb?
Macerás, rá kell szánni 5-10 percet, viszont cserébe feltérképezheted a ventillátorok rezonancia tartományát.
Azért érdemes megcsinálni, mert a tapasztalatom szerint akár 1-2% PWM különbség is annyit számít, hogy esetleg már nem fog kerregni/rezonálni.
Az én GTX 1060-am ventijei is elöregedtek már (így vettem.) Viszont pontosan 22%-on, 36%-on, 55%-on nincsenek plusz zajok és rezonanciák. 22%-on hangtalan. 36%-on csak kis suhogás, 55%-on egy kis plusz motorohang is már, de semmi vészes. Minden más tartományban pedig rezonál, búg, sistereg, stb...
MSI afterburnerben ezért szögletes venti vezérlést állítok be.
Szerintem egéri szöszmötölni vele kicsit, mielőtt esetleg mégis újrapasztázás mellett döntenél.#82480 Simivok: "A thermal padokat is cserélted?"
Ha a VRAM chipek hőmérsékletével, a VRM hőmérsékletével nincs probléma, akkor nem kell. (egyébként pedig nem szabadna probléma legyen pl. thermal throttling, és az garis problémakör, nem pedig DIY)A thermal padok nem öregszenek, legfeljebb koszolódnak. De a helyesen fekszik fel a síkokra, akkor az érintkezési felületeken nem szabadna koszolódnia.
Itt tudsz egy kicsit olvasni a thermal padokról az Arctic online manual felületén. Érdemes. Szerintem hasznos: ARCTIC Thermal Interfaces - User Manual
Innen tudom én is, hogy nem öregszik, csak a tisztaságára és épségére kell vigyázni (könnyen szakad, úgyhogy óvatosan kell vele bánni). -
Grave_444
nagyúr
válasz
Simivok #82480 üzenetére
Igen, garancia időn belül is szétszedtem, mert megtartom a kártyát úgy néz ki, amíg lejár.
Eladásnál értékcsökkentő, amúgy bízom benne nem romlik el.
Azokat nem cseréltem, óvatosan szedtem szét, nem szakadtak el.Visszakerestem, ezeket írtam róla, illetve egy undervoltról is mutatok képet.
Elég beszédes. Hőmérséklet - ventilátor fordulatot nézd.
Gyári
UV kis órajel csökkentéssel
Pasztázás után ezt írtam róla.
Most 0,9V-on használom ~2050MHz-en, tehát a gyári érték felett és így kb 65 fokos 37% fan ~1200rpm-en ebben a melegben is.
Ha UV lenne 787mV-al 1800MHz-en simán 55 fok körül maradna ITX házban is.Lényegében szerintem gyárilag túl magas feszültséget kap, legalábbis a Gaming X, de valószínűleg az összes típus. Az UV ugyanúgy számít, mint a pasztázás.
(Nekem száraz volt és mintha nem is érintkezett volna tökéletesen.) -
Aprósólyom
addikt
válasz
Simivok #82471 üzenetére
50fok környékére szokták tenni a fan stopot. Lehetséges hogy segít a paszta, de az lenne az utolsó, amit próbálnék.
Az bonyodalom és az is lehet, hogy rekord meleg a nyár és túl sok a forró napok száma.
A borda porcicáktól mentes?
Be is állíthatsz egy fix 15-20% körüli ventit, amennyit enged minimum. 600RPM körül a legtöbb venti alig hallatszik.
Nekem egy 1060-am van és simán felmegy 53fokra aktív fan stoppal. Igaz, eredeti gyári 5-6 éves paszta van rajta. De legalább bontatlan csavar matricás. Inkább beállítok egy 550RPM körüli fix fentit. Még így is egy hangrobbanás a az egérklikk a géphez képest. -
TurboGamer
csendes tag
válasz
Simivok #82442 üzenetére
Nem volt az újratelepítés előtt valami programod ami szabályozta a kártyát (pl. MSI Afterburner, vagy Gigabyte OC GURU)?
Van ez a 0 dB FAN technológia, na most ez egy kalap szart nem ér szerintem. Nekem úgy van beállítva Afterburnerben, hogy mindig pörögjön, idle állapotban olyan 20-30%-on. Passzív módba sosem használom a kártyát, hadd legyen méghűvösebb. Így olyan 35-38°C-on áll. Ha zörög a ventid, akkor csapágyas. Használj te is Afterburnert szerintem, elég hasznos és jól konfigurálható.
Illetve a házban nem mindegy mi a helyzet, hány venti van, stb-stb. Nagyon sokat számítanak a ventik, én a régi gépházamat levett oldallappal használtam, egy venti sem volt benne és úgy volt game közben ilyen max 70°C a kártya, de 100-on pörgött a kártya ventije. Most másik gépház, Lian Li O11 Dynamic Mini, telerakva 7 db 12 cm-es légkavaróval, a nagyon max 68°C. Feltett oldallappal. Minden venti 1000 RPM-en pörög.
Lehet nem ártana neki egy újrapasztázás is, sokat tud dobni a hűtésen egy minőségi hűtőpaszta.
De én amúgy azt ajánlom, ne használd ezt a 0 dB módot, nekem 20-30%-on sem lehet hallani a ventiket egy ASUS DUAL RTX 2060 SUPER OC esetében.
-
helkis
veterán
válasz
Simivok #33121 üzenetére
olvasgass.. a végén vannak tesztek is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- BestBuy topik
- Milyen autót vegyek?
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3042, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natura Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3008, 97% Akksi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest