- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Kikristályosodik a Razr 60
- iPhone 17 Pro prototípus a vadonban
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Kiralybali #87229 üzenetére
Nem várt leállás, akkor tápegység (kifogyó kondi vagy instabil IC a tápon belül) vagy hálózati tápellátás (pl. zavar jel a fázison, alacsony/magas hálózati feszültség, földelésen nem kívánt áramok? stb...) vagy instabil órajel (CPU/CPU IMC/RAM vagy GPU/GPU IMC/VRAM). Esetleg mikro repedés forrasztáson, ami most még csak random hibát okoz. Esetleg haldokló lapka (nagy ritkán CPU/GPU, RAM jellemzőbb)
Kb. ilyenek lehetnek a hibák.... túl sok. Kísérletezni/tesztelni kell őket lehetőleg külön-külön. Ha erre nincs idő/kompetencia, akkor gari vagy szerviz. -
Aprósólyom
addikt
GTX 950/960 támogatott win xp-től win11-ig és van még rajtuk DVI-I csatoló. Hogy mekkora felbontást és frissítést bírnak el, azt viszont nem tudom.
GTX 10-től már nincs analóg kimenet. -
Aprósólyom
addikt
válasz
BogyóBP #87175 üzenetére
Azt gondolnám, amit te is, ha csak nem:
pont a napokban tettem volna be a RX580 Nitro+ kártyámat a PC-be, a legújabb driverrel (23.4.3) (win10), természetesen előtte DDU-val.
Nagyon hasonló hibát kaptam mikor még csak aktiváltam a teljesítményhangolás engedélyezését és még csak nem is állítottam semmit. (Gyanítom, hogy a driver elcsesz valamit a teljesítmény állítás folyamán és instant fagyás az eredmény egy random pillanatban.)
Nem akartam elhinni, hogy a polcon megdöglött volna a Radeon-om, úgyhogy visszatettem a már jól bevált régi (21.10.2) drivert és egyből hiba nélkül ment. Ez van. Szimplán el tudják cseszni a drivert.Természetesen nincs 100%-os válasz innen a fotelből, csak ha sikerült elhárítani a hibát, ahhoz viszont tesztelni kell. Egy próbát megér, hogy feltesz egy "őskövület" drivert.
#87180 adamcsik: hogy te mit fogalmazol meg vibrálás alatt és tényleg mi látható a képernyőn, e kettő között nagy különbség lehet, nem csak látványban de ebből kifolyólag a hiba okában is. Ha tudnál egy videofelvételt készíteni, amin jól látható a jelenség, az alapján talán tudnánk segíteni.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
cinikus #87125 üzenetére
Próbáld ki, hogy MSI afterburnerben manuálisan bármilyen fordulatszámot beállíthatsz-e vagy akkor is 100%-on pörög, még ha csak 50%-t is állítasz-e be.
Állítólag a venti PWM elektronikája vagy a ventit vezérlő PWM áramkör VGA NYÁK-on is megadhatja magát, szerencsétlen esetben és olyankor hasonló tud lenni a tünet. ÉS ha így, akkor manuálisan se fog tudni beállítani semmilyen köztes értéket kikapcsolt állapot és 100% tempó között. -
Aprósólyom
addikt
válasz
mert_csokis #87134 üzenetére
"De ott is csak 15 FPS volt a menüben, 100%-os kihasználtság és 83 fok mellett olyan hangorkánnal"
Ez nem thermal throttling? -
Aprósólyom
addikt
Ha úgy teszteled ahogy írtam, úgy csak 230-250Mb VRAM terhelésed lesz.
Most 800Mb volt. Heaven emlékeim szerint 900Mb körül terhel default beállításon.
Megnyitottam gyors a Superpositiont: 1080p medium (default beállítás) ~1400Mb Csak akkor kér többet, ha magasabbat beállítást választasz.
3DMARK-ra nem emlékszem, de a videódban látszik, hogy 4400Mb körüli a VRAM fogyasztás.
A leírásod szerint minél telítettebb a VRAM annál esélyesebb a hiba?
Próbáld ki úgy is ahogy írtam és akár közben még próbálhatsz a GPU/VRAM órajellel is játszani fel/le, hátha további következtetéseket segít levonni.GPU underclock-t próbáltál már korábban vagy csak VRAM-t?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Henker2 #87054 üzenetére
Véleményem szerint:
WOT-ra gyanítom elég az i3 a GTX 970 mellé. 90 fps limit és OK.
Fortnite-t meg Performance mode-ban kell játszani low beállításokkal. Játék menüben kapcsoltok 120fps limitet és teljesen jó lesz.Ha egyébként maradnál az upgrédnél egy érezhetően jobb VGA-val akkor már a CPU-t is érdemesebb lenne fejleszteni. Ebben az esetben pedig szerintem már érdemesebb platformot cserélni, min. egy i5-10400F/R5-5500 konfigra.
Én legalább is tuti nem fizetnék 20K-t egy használt 6-magos i5-8500-ért, ha már egy jelentősen erősebb VGA mellé keresnék valamit. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Henker2 #87045 üzenetére
Egy kis plusz a fentebbi hozzászólok mellé:
- Tényleg nagyon játék függő. Jó lenne tudni legalább, hogy online multiplayerrel vagy egy személyes AAA címekkel játszik inkább?
- A 1060 csak minimálisan gyorsabb a jelenlegi 970-hez képest, de játék függvényében lehet jelentősebb limitáció a CPU.
- Geforce VGA-k driver szinten nem szeretik a proci limitet. Ha sok a nagyobb lag, akkor meg lehet próbálkozni különféle értékű maximális képkockasebesség beállítással
a képernyőfrissítés értéke (60Hz/75Hz) alá érdemes beállítani. Sőt, a játék és hardver teljesítmény függvényében érdemes lehet próbálkozni 58fps helyett inkább alulról: 30/35/40fps/45fps -
Aprósólyom
addikt
Talán növelheti az esélyét, hogy leteszteld memória vezérlő vagy VRAM-e, ha a lehető legkisebb VRAM fogyasztással teszteled a VGA-t?
Windows felbontást és frissítést levéve minimálisra, bezárva minden háttéralkalmazást és a Furmarkot 400x300 ablakban futtatva kb. csak 250Mb az össz. VRAm terhelés, miközben a memory controller terhelése még mindig közel 100% lesz. Ha mégsem, akkor lehet állítani anti-aliasingot (2x, 4x, 8x) esetleg lépésenként növelni az ablak méretet, hogy magas legyen a vezérlő terhelése. -
Aprósólyom
addikt
wow Ezt nem tudtam, igaz csak 1-2 RTX tesztet olvastam/néztem, egyik se volt 6 PIN-es és ref kártya is 6 PIN.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
BogyóBP #87023 üzenetére
Én tuti Sapphire-t vennék, mert kiemelt partner.
Nem tudom minden Sapphire kártyára jellemző-e, de a Sapphire RX 580 Nitro kártyámra BIOS mod után is feltehető volt a gyári amd driver minden mókolás és patchelés nélkül, ami nálam hatalmas plusz pont, mert ha minden igaz, akkor az online anti-cheat alkalmazások azt nem szeretik. (De majd kijvítanak, ha rosszul emlékszem.)
BIOS mod alatt viszont nem is kell nagy dolgokra gondolni feltétlen:
pl. változtatható, hogy hol legyen a fan-stop érték vagy pl. a gyári 18% min venti értéket lentebb tudtam nyomni egészen stabil 13%-ra. Úgyhogy nekem non-stop ment a venti ~550RPM-en hang nélkül.
De akár még olyat is lehet eszközölni, hogy a gyári VRAM órajelhez megpróbálkozol feszesebb timingot használni, ami freki tuning nélkül is adhat kis plusz teljesítményt.All-in-all én rosszabb hűtés esetében is inkább Sapphire-t választanék.
Bár mivel Nekem csak RX 500 sorozattal van tapasztalatom, ezért várom a megerősítést/cáfolást, hogy ez az újabb generációknál miként működik a BIOS mod. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Santi22 #87024 üzenetére
Nem vagyok táp guru és nem is leszek, mert nem vagyok elektro-műszerész.
Legfeljebb befolyásoló tényezőkre tudok gondolni, pl. hogy hiába van 1db 12V ága, attól még a kivezetésekhez tartozhat szűrő/puffer kondi, ami gyárilag nem "8PIN-es teljesítményre", hanem 6PIN-re van méretezve alapvetően.
Ez kevésbé az avg fogyasztásban, inkább a pillanatnyi csúcs teljesítményben okozhat gondot, hogy ki tudja-e szolgálni kellő árammal a táp a VGA-t.Viszont GTX 1070 esetében nincs olyan nagy eltérés avg és peek teljesítmény között. Az avg-je viszont már 150W körüli, úgyhogy egy pici undervoltot érdemes lesz majd alkalmazni. Így 99%-ra mondanám, hogy elvinné stabilan.
Volt pár hónapig 1070-em, nagyon sokat lehet javítani rajta undervolttal a gyárihoz képest. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Santi22 #87021 üzenetére
Akár még modernebbeket is elhajthat a tápegységed 6PIN->8PIN adapterrel.
Én max. az alábbiakban gondolkodnék. Viszont a gaming 150 Watt felettieket undervoltolnám.
DE!
A tápegységed belsejét, elhasználtságát nem ismerem és nem csak 240VA OCP-tól meg a 6PIN PCIe power (Molex mini-fit Jr. + 18AWG vezeték ~ 168W névleges) csatitól függ, hanem pl. hogy a te tápegységedben belül milyen kialakítású.
Ezért ha újabb generációból és a 1060-nál magasabb teljesítményű VGA-t választasz, csak 99%-os biztonsággal jelenthető ki, hogy stabilan fog-e tudni majd üzemelni a rendszer.
A jó hír, hogy normális esetben max. lekapcsol a tápegység, vagy elfogy a puffer kondi és kvázi lefagy a rendszer. Ebben az esetben új táp a megoldás. De ha minden jól megy a régi tápod is használhatod majd stabilan, sokáig.Én hasonló tapasztalatom:
Lenovo S30 brand PC saját, gyári 80+ Gold tápján is csak 1db 6PIN PCIe power csatija volt, viszont annak volt egy külön ága, ami a fentebb említett 168W teljesítményhez volt igazítva. Kb. 3/4 évet használtam rajta egy MSI RX 480 Gaming X-t minimális undervolttal, nem teljesen gyári értékeken, viszont hiba nélkül.
MSI RX 480 Gaming X fogyasztása gyári értékeken: [link] -
Aprósólyom
addikt
válasz
Santi22 #87016 üzenetére
Amik a tápegységed típusának ismerete nélkül mennie kell:
GTX 1650 SuperAmik valószínű stabilan tudnak üzemelni 6PIn->8PIn adapterrel
GTX 1070 (minimális undervolttal)
RX 5500 XT (minimális undervolttal)
GTX 1660 (Ti/Super)
RTX 3050
Vagy egy Aliexpress-es RX 6600M 8GB, amik 8PIN-esek ugyan, de egy youtube teszt szerint 100W a gyári TDP. De ezt csak akkor, ha kísérletező/kockázatvállaló vagy. Én magam nem rendelnék ilyen értékű noname cuccot távolkeletről.Más/újabb kártyákat a tápegységed ismerete nélkül nem mondanék, mert az újabbaknak elég magas tud lenni a pillanatnyi csúcsteljesítménye. A kérdés: mi a tápegységed pontos típusa?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Gabben73 #87007 üzenetére
Nem egyértelmű a leírásodból, de ha DP-HDMI átalakítóval volt a TV-n kép, mikor csak a TV volt rácsatlakoztatva, akkor másodszorra a Dell monitort próbáld csatlakoztatni.
Ha ekkor nincs kép a DELL monitoron, akkor legyen rácsatlakoztatva mind a Dell monitor és a Sony TV, majd nyisd meg az NVIDIA vezérőpultot (asztalon jobb klikk). Majd a bal oldalt felsorolt opciókból a "több megjelenítő beállítása"-t válaszd -> Manuálisan aktiváld a megjelenítőt.
Ezután a windows "képernyő-beállítások"-ban (windows asztal jobb klikk) tudod variálni a kettő kijelzőt működését: "ezen megjelenítő duplikálása", "ezen megjelenítők kiterjesztése" ("Több képernyő" szekcióba találod ezeket). -
Aprósólyom
addikt
válasz
Gabben73 #87001 üzenetére
Nem ártana több információ, hogy mit próbáltál eddig.
2 monitort akarsz rákötni egyszerre vagy 1 monitort.
Azért kérdezem, mert ha kettőt, akkor nem biztos, hogy automatán fog képet adni a másodlagosan DP kimeneten amíg azt nem állítod be a windows "képernyő-beállítások"-ban.Ha csak egy monitort akarsz csatlakoztatni:
0. Monitor és VGA ne legyen összedugva. 1. Monitort kikapcsolod 2. monitor-VGA összedug DP kábellel 3. Monitor bekapcsol. Ilyenkor kell legyen kép a monitoron. 4. Ha nincs, akkor monitor OSD menüjében ellenőrizd, hogy nincs-e fix-re állítva a video bemenet egy másik bemeneti portra -
Aprósólyom
addikt
- fix képfrissítésen + g-sync off mellett is csinálja?
-Nincs esetleg egyedi felbontás/időzítés, amit ne adj isten nem kedvelne a g-sync?
-Más böngésző is csinálja?
-Ha megnyitsz egy könyvtárat a saját gépben és görgeted a fájl listát vagy mozgatod az ablakot, akkor is csinálja?
- OP rendszer? Még annak az update-jéről is el tudom képzelni, hogy elszarnak valamit a wdm.exe-ben... -
Aprósólyom
addikt
válasz
r6man123 #86968 üzenetére
EM zavarra/inteterferenciára vagy földelési problémára gyanakodnék. Vagy egy hibás/gyengén árnyékolt eszköz a rendszerben. Nincs még mással is összekötve a PC és TV, pl. audio? Vagy egy másik audio/video eszköz ugyan abba vagy egy közeli konnektorba?
Lehet kábel is a fentebbi okokból kifolyólag, de előtte mindent is kihúznék, csak a szükségeseket. Vagy ha audio-video ki-be meneteke mennek mindenhova, akkor először csak a PC-TV összedug. És a PC-ból és TV-ből minden feleslegesen kihúznék, még a hangot is. Megnézném, hogy csak video átvitellel a PC-TV összedugva, csak a minimális perifériákkal (bill. esetleg plusz egér) mit csinál.
(Ahogy fentebb írtam, ne felejts el kihúzni közben minden más audio/video eszközt. Esetleg akár távolabbiakat is.)
Ha ekkor is csinálja akkor kábel.
Ha nem csinálja, akkor egyenként kezdj el újabb eszközt rádugni a rendszerre: teszt és figyelés.Esetleg nincs coax kábeles szolgáltatás (akár parabola is vagy csak coaxos internet) az ingatlanban? A városi coax hálózat felől is akár jöhetnek zavaró jelek, ha valami nem ok a hálózaton. Ha van teszt erejéig azt is ki kell húzni.
Szerk.: Amúgy nem árthat a jó minőségű kábel, bár az 5 méteres hossz sem egy kegyetlen nagy. Elméletben egy jó minőségű kábel 10-15 méterre is átviszi a jelet, úgyhogy nagyon ergya vagy kifejezetten egy hibás kábelnek kellene lennie.
Egy másik rövid teszt kábeled nincs? Az is segíthet, mert 1-2 méteren még kevésbé érzékeny a távolságra/minőségre. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Szupercsirke #86959 üzenetére
A Legelső VGA-nak való PCIe x16 és a legfelső M.2 közvetlenül, dedikáltan van bedrótozva a CPU-ba, semmin nem osztozkodnak.
Minden ami ez alatt van PCIe és M.2 slotok osztozkodnak attól függően, hogy mely slotot használod.
De egyébként ez benne van a manualban. Én is onnan olvastam ki. -
Aprósólyom
addikt
válasz
FoLey-v #86943 üzenetére
Én nem ismertem az oldalt. De minden sosem hallott/sosem próbált webáruháznál amin találok valamit, a cégadatokra keresek, az vásárlási és garanciális tájékoztatókra, mert ezeknek jogszabályok szerint kötelezően elérhetőnek kell lennie a webáruházaknál.
A céghely címet meg mindig lecsekkolom google térképen / streetviewen. Volt, hogy már emiatt visszakoztam.
Ezen az oldalon semmi ilyesmi nem található = felejtős -
Aprósólyom
addikt
válasz
FoLey-v #86925 üzenetére
Csapágyba zsír kell, nem híg olaj. Youtube-on biztos találni tutorialokat, de emlékszem, hogy Dr. VGA-nak is van egy ilyen videója: https://youtu.be/rXtdsuZD53U?t=472
Vásárlás esetében: a hardveraprón van egy tag demweb néven, aki árul VGA ventiket.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
bajusz15 #86920 üzenetére
- Video sávszéllel tudsz játszani, ahogy Pikari írta.
- Egyedi felbontás/képfrissítéssel is próbálkozhatsz + CVT csökkentett kioltás időzítéssel.
- TPU tesztekből kiindulva, szignifikáns eltérés látható fogyasztásban videolejátszás közben. Akkora az eltérés, hogy ez gyanítom architekturiális adottság és nem szoftveres/driver optimalizálatlanság.
- Milyen procid van? Ha modern Ryzen 3000 / intel 8th/9th gen. vagy ezeknél jobb, akkor próbáld ki, hogy kikapcsolod a hardveres dekódolást a böngészőben, média lejátszóban. Nekem i5 10400F + GTX 1060 kombóm van. 1060p60fps VP9 youtube videó között mininális fogyasztásbéli különbség van ha hardveres gyorsít a GTX 1060 vagy az i5 CPU erőből dolgozik.
HWiNFO-val tudod monitorozni a CPU/GPU fogyasztásait. Próbáld ki és vesd össze. -
Aprósólyom
addikt
válasz
troll81 #86892 üzenetére
Szerintem mindenkinek megérné undervoltolni, mióta szanaszéjjel vannak boostolva már gyárilag is a chipek, hogy olcsóbb legyen az eladási ára az épp aktuális 3D teljesítménynek, illetve mert nem a 40-50 fokos éghajlati övben lakunk, úgyhogy a gyári feszültség/freki görbe elég laza, simán lehet rajta optimalizálni:
Egy GTX 10 széria kb. +80 és +130 MHz bír pluszban. A GPU lapkától (szilikon lottó) és feszültségtartománytól függhet.
Fogyasztásban kb. 10-20%-t lehet nyerni 0-3% teljesítményvesztés mellett.
5-8% teljesítményvesztés mellett pedig kb. 40%-t is lehet nyerni fogyasztás oldalon.A plusz Mhz azért érdekes, mert kvázi ugyan ahhoz a frekihez alacsonyabb feszültség is beállítható.
Hogy miként kell itt egy korábbi hozzászólásom:
https://prohardver.hu/tema/azonnali_vga-s_kerdesek_oraja_2/hsz_82801-82801.html
Remélem érthetően írtam le anno. Ha mégsem, majd kérdezz, itt többen is tudnak válaszolni. -
Aprósólyom
addikt
válasz
gejala #86882 üzenetére
+1. Pontosan.
Specifikációról, adatlapról ezeket nem lehet megítélni. De lehet pozitívan és negatívan is csalódni.
Manli se mai márkanév már, nagyon régi. De ettől még leginkább szerintem az aktuális mérnök gárdától és gazdasági részlegtől fog függni, hogy milyen kvalitátot tesznek le az asztalra. És pont ezért sajna tapasztaljuk azt is, hogy akár már Asus ROG-ban sem lehet bízni vakon.
Pont ezért, én szinte csak tesztek/tapasztalatok után szeretek választani egy terméket. Ha nem, akkor pedig legyen rajta bőven gari és biztosított legyen itthon a garanciális logisztika, ne németbe vagy Tajvanra kelljen küldenem saját pénzen.
Javaslom ezeket megfontolni mindenkinek, aki új terméket vásárol. -
Aprósólyom
addikt
válasz
droti25 #86874 üzenetére
Nyers teljesítmény alapon a 6650XT-nek jobb a jelenlegi ár/teljesítmény aránya, viszont az újabb címeknél azt látom, hogy az új architektúra jobban skálázódik, kvázi jövőállóbb és a feature listája is jobb a 7000 sorozatnak.
A te szimpátiád/preferenciádnak megfelelően dönts. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Rinkasime #86838 üzenetére
Ha szeretsz vigyázni a cuccaidra, hogy neked évekig és eladáskor a kövei tulajnak is a lehető legjobb állapotú és a leghosszabb életű legyen, akkor érdemes. Ami már két ventis, 22-24cm+ az már mind hajlik kicsit.
Brand PC-nél talán minden VGA-t alátámasztanak, ami túlnyúlik a szabvány ~17cm-en. -
Aprósólyom
addikt
válasz
core i7 #86830 üzenetére
Most, mármint egyszer és még nem kapcsoltad ki majd be, hogy megtörténik-e még egyszer?
Vagy mondjuk kikapcsolod hagyod pihenni majd bekapcs?
Esetleg futás után egy meleg restart, hogy akkor mit produkál?
Mert ha még semmit nem tudsz a hiba állandóságáról vagy hogy kb. mikor hogyan jelentkezik, akkor egyetlen egy ilyen jelenség után na csengesd a vészharangot.
Ilyet "fényévente" egyszer én is tapasztalok tök hibátlan PC esetében is.
Na jó, a fényév az távolság, nem idő....de jól hangzik.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
core i7 #86826 üzenetére
GPU vagy VRAM kontakt hiba vagy VRAM-ból 1-2 chip kezd meghalni.
Elméletben nincs köze ahhoz, hogy múltkor menet közben "megszikráztattad".
A kornak és nagy hőhatásoknak sokkal inkább van hatása erre. Vagy ha a VGA nincs alátámasztva akkor a mechanikai feszültség is rásegíthet a kontakt hiba kialakulására.Szerk.: Mondanám, hogy akár video kábel is lehet, de akkor nagyobb felülelten tapasztalnál anomáliakát, szerintem vagy egyáltalán nem lenne kép.
De az is lehet hogy túlaggódod... Visszatérő jelenség? Rendszeres? Csak alkalmi? Vagy bemelegedés után jön elő vagy bemelegedés után tűnik el? (Kontakt hibánál előfordulhat az ilyesféle randomitás.)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Rinkasime #86793 üzenetére
Lehet nem szereti a Hyperthreadinget? Vagy nem szereti az aktív E-core-t?
Ez esetben próbálkozhatsz az alkalmazáshoz processzor mag affinitás állításával, szoftverből: feladatkezelő -> részletek -> alkalmazáson jobb klikk és affinitás.nVidia alacsony késleltetés nincs aktiválva? Akár az is okozhat alkalmi lagot.
De érdemes lehet a "geforce maximális teljesítménnyel" is próbálkozni.De volt már, hogy DDU+driver reinstall oldott meg nálam hasonló jelenséget.
De az is lehet, hogy simán gyengén optimalizált a játék? Nem ismerem. Sajna vannak játékok, ahol 2-3x különbség van avg. fps és 1% fps között, tök mind1 milyen vasad van...
-
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
A grafikus feladatok az utolsóak a render folyamatban és könnyen párhuzamosíthatóak. Ha a VGA 100%-on fut, az semmilyen problémát nem fog okozni, legfeljebb ha a 3D terhelés hirtelen megugrik, akkor lehet microlag, nem több.
Amit érdemes lehet használni, az fps limiter, mert
1. a stabil frametime és ütemezés smoothabb élményt ad a folyamatos max. tempó helyett
2. kisebb terhelésen fut a kártya = több tartalék a hirtelen nagy terheléskor, kisebb fogyasztás -> kevesebb hő és kisebb fogyasztás -> könnyebben hűthető -> halkabb és közben zöldebb 21 századi is vagy
AMD softwareből lehet használni radeon chill-t de van a részletesebb beállítoknál sima maximális képkockasebesség is. De sok játék in-game settings menüben is ad lehetőséget frame rate limiterre. Hogy AMD software feture-ökről meg egész jó leírások vannak AMD oldalon.
Mások és saját tapasztalatok szerint egy nem túl gyors tempójú AAA single player game tök jól játszható 60fps-90fps között. Izléstől, szemtől, de monitortól is függ (pl pixel response time, VRR=freesync/g-sync). Ha az a játék ilyen, akkor nem biztos, hogy van értelme 220fps-en futtatni... 190W helyett, lehet megelégedne a kártya 80 Wattal, ha csak 90fps-en futna, vajsimán, hiszen az 1% fps-ed is ~128fps. -
Aprósólyom
addikt
Nem a minőség és nem minőség számít, hanem az impulzus üzemű tápegységek/VRM-ek magas frekvenciája összegerjednek-e, Illetve 1-2 fojtótekercs úgy lett legyártva, hogy maradt pici mozgástere a tekercsnek, ezért a magas frekvenciával üzemelő impulzusüzemű tápegység/VRM (videókártya, alaplap, tápegység) begerjeszti/rezonáltatja a tekercset hallható hangon.
Ez kb. egy olyan "hiba" mint a pixel hiba az LCD-nél: gyártástechnológiai adottság. Minden tápegység cicereg. Meghallgatjátok a telefon töltőt közelről, az is cicereg, csak a VGA-ban jóval nagyobb áramok áramlanak így távolabbról is hallható. -
Aprósólyom
addikt
válasz
troll81 #86756 üzenetére
GTX 1080 Ti hőmérsékletek
*forrásJó az a hőfok nagyon is.
Undervolttal lehet érdemes játszani, mert a gyári boost órajelek 1000mV és 1050mV közötti feszültségen üzemelnek, miközben simán hozza az órajeleket 925mv-975mV között is, amivel nem kevés hőfokot és fogyasztást is nyersz. -
Aprósólyom
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #86748 üzenetére
Beárazós topikkal én sem vagyok kibékülve. Több idő, de jobban jár az ember, ha piackutatás szerűen végignyálazza a kínálatot és aztán beárazza a sajátját.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Pikari #86729 üzenetére
Fél éve próbáltam utoljára és működött a h264ify minden böngészőmön (edge, opera, firefox, vivaldi). Hogy a hw dekódolás is működik az megint egy további kérdés. Ki kell próbálnia és érdemes pár böngészőt tesztelnie, mert attól, hogy chrome alapú mindegyik, az implementálás lehet jobb/rosszabb.
-
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
2db DVI csati RTX 3060 ti kártyával? Az tuti valamilyen átalakítós kábel vagy adapter, vagyis tartalmaznak elektronikát.
Próbáld ki úgy, hogy csak a TV van rákötve HDMI-HDMI kábellel. -
Aprósólyom
addikt
válasz
B.Á.L.!.N.T #86672 üzenetére
Úgy fogalmaznám inkább meg, hogy relatív.
A gyártó szerintem jogosan ajánlja túl, mert az átlag usernek nem kötelessége tudnia azokat a technikai háttérinformációkat, amik hibákat okozhatnak, illetve az ajánlás érvényes Pakisztántól Írországig, ami azért érdekes, mert Pakisztánban valószínű nem a Seasonic Titanium tápok a menők csúcs alkatrészekkel és design-nal, hogy sarkosan fogalmazzak....Ezért ha követik az ajánlást, az átlag user elkerülheti vele a problémákat.
Amire gondolok még, hogy már egy ideje a peak teljesítmény akár jelentősen túl is lépheti a névlegest AIB kártyák esetében, 20ms nagyságrendi időegységig. Viszont a tápegységek pufferkondija is nagyjából ekkora időegységre van méretezve, illetve a pufferkondi is méretezve vagyon a tápegység teljesítményéhez. A kondi élettartama előrehaladtával pedig veszít a maximális kapacitásából. Kvázi, ha valaki szűken számolja a tápegységet és a PC fogyasztást, új korában lehet minden hiba nélkül megy, de 5 év múlva (függ hány óra használat, milyen hőmérséklet) már lehet előfordulna 1-1 váratlan lekapcsolás.
Kvázi: én is inkább azon konklúzión vagyok mint te, hogy nagyon nincs értelme vérre menő vitáknak, ajánlani kell valamit indokkal, aztán majd mindenki eldönti, hogy kire hallgat és mit választ.(pl. Minőségi kisebb teljesítményű tápot vagy gyengébb minőségű nagyobb teljesítményű tápegységet.)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
core i7 #86662 üzenetére
Gyanítom ott húzott elektromos ívet, ahol utoljára érintkezik, mikor széthúzod, tehát a tüske hegyénél. Ha tisztességesen összetolod a csatlakozót, akkor az érintkezés jóval bentebb fog megtörténni a hegyéhez képest, úgyhogy nem nem hiszem, hogy problémád lesz belőle.
Erős fénnyel bevilágítasz és ha csak a tüske hegyénél látsz fekete foltot, akkor nem gondolom, hogy komolyabban aggódnod kell.
Ami még érdekes lehet, hogy nyom/sérülés ne álljon ki a tüske síkjából, mert akkor az elronthatja a rácsúszó tüske/érintkező kapcsolatát. -
Aprósólyom
addikt
válasz
BogyóBP #86658 üzenetére
Minden hirdetési kategóriának van RSS linkje. Ingyenes RSS mobil alkalmazással pedig beállítható, hogy percenként/másodpercenként lekérje a listát. Bizonyos RSS alkalmazás meg olyat is tud, hogy beállíthatsz akár kereső szót is és csak akkor fog pittyegni a telefonod, ha egy 3070 hirdetés került fel. Ha ráérsz válogatni, akkor megéri várni és inkább monitorozni a kívánt portékát.
-
Aprósólyom
addikt
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Magicrat #86645 üzenetére
Az X variánsos ZEN 4 procik melegednek ( [link] ), mert ki van engedve a TDP keret és hát maga chip is elég apróka a fogyasztásához mérten. Érdemes finomhangolni BIOS-ban: undervolt, PBO offset, bla-bla-bla
Nincs még saját tapasztalatom velük. A hűtőd szerintem elég jó hozzá. Keresd fel a ZEN 4 topikot és kérj instrukciókat, hogy miként tudod finomhangolni a jobb hőmérsékletek reményében: [link]
Újonnan vagy használtan szerezted azt a VGA-t? A hőmérséklete elmegy kategória, nem vészes, de azért jobb lenne, ha legalább 2-3 fokkal jobb lenne. Viszont csak a hőmérséklet miatt nem szabadna kifagynia.
Minden játékban kifagy?
Stressz teszt alatt is kifagy? (Unigine Superposition vagy Heaven, Furmark) Legalább 15-20 percig érdeme stresszelni.
(Superposition ingyenes változatában a game módot válaszd. Azt elindítva pedig a cinematic opciót (bal felső sarokban lesz). Akkor addig mászkál loopolva a kamera, amíg le nem állítod. Az időt viszont neked kell mérned, ellenben nem kell megvenni.Video settingsben érdemes 4K vagy 8K optimization-t választani, hogy a VRAM is használva legyen.)
-
Aprósólyom
addikt
A legutolsó nem béta verzió I. J nincs. A támogatási listában meg K a minimum. E felett már csak 2 BIOS verzió AM5 és AM6 néven.
A CPU kompatibilitási listából meg azt olvasnom ki, hogy az új béták csak az 5000 rizsák miatt készültek.
Simán benne van a pakliban, hogy elszartak valamit... Hiába régi lap, ha eddig jól működött és nem volt "naponta" VGA csere a PCIe slotban vagy letörve/megrepesztve nehéz kártyával, akkor nem sok esélye van hw hibának.
És energiában is kisebb írni a supportnak, ráadásul, akkor legalább konkrét infót kapsz, hogy hiba nélkül kell-e működjön az R5 3600 az új bétával is vagy ők is tesztelik, vagy megmondják, hogy tedd vissza a legutóbbi stabil verziót.#86641 carrionxxx: Írjál az MSI supportnak szerintem.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
carrionxxx #86631 üzenetére
Régi alaplapok valóban nem támogatják a PCIe 4.0-t. Pontosabban voltak (pl. B450) amik kezdetben nem hivatalosan igen, de azt az AMD AGESA későbbi frissítései letiltották (valószínű kompatibilitási problémák miatt).
Ha megnézed az alaplapod kompatibilitási listáját az MSI oldalán, akkor az látszik, hogy az R5 3600-hoz egy olyan magas verziószámú BIOS-t említenek, ami nincs is benne a letölthetőek listájában: "7A37vAK".
Innentől kezdve, meg írnék az MSI supportnak, mert lehet egy másik BIOS kellhet neked, ami valamiért nincs kint, ki tudja. Pár napon belül válaszolni szoktak.De előtte még, ha az alaplapi chipset driver friss, akkor kipróbálhatsz még 1 DDU + geforce driver reistall-t.
Persze lehetne még sok más is, ha nem bios nem, nem software, akkor akár lehetne a CPU lábainak kontakt hibája, vagy ahogy említették a PCIe slot hibája, a CPU és PCIe foglalat közötti huzalozás (aminek azért iszonyat kicsi az esélye és valszeg más egyéb hiba is jelentkezne), VGA PCIe érintkezők kontakt hibája.
UI.: Egyébként abban igaza van pikairnak, hogy minimális 3D teljesítmény vesztésed lehet 8x vs 16x között. Mondjuk játéktól függ hogy mennyi az annyi, de általában véve igaz.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
carrionxxx #86623 üzenetére
alaplapi chipset driver frissítést próbáld meg
-
Aprósólyom
addikt
válasz
racskobalazs #86612 üzenetére
"Az OS még fut ilyenkor, mert az épp játszott videó/játék/zene a háttérben bármi az megy,"
Pontosítsunk: Ha játszol és elmegy a kép, de továbbra is viszel be inputot (mozogsz, lősz, stb..) akkor ad hangot a játék?
Mert akkor az azt jelenti, hogy a játék maga nem omlik össze. Márpedig ha a VGA leválna a rendszerről instabilitás miatt, akkor a játék tuti összeomlana és a játéknak sem lenne többé hangja. Ha csak maga a kép megy, akkor lehet csak a video output oldalon van hibája a kártyának. Próbáld ki másik video kimeneten. Ha nem szűnne meg a hiba, akkor szerintem szerviz.Az a 80-82 fok nem lehet, hogy azért annyi, mert gyárilag 83 fok a thermal trottling határa és a throttling miatt tartja ott? Mert én 99%-ra mondom, hogy throttling, bár Furmark alatt ez nem is kérdés, ha nincs undervolt. A kérdés, hogy játékok alatt is ugyanígy gyorsan eléri a 80-82 fokot és ott tanyázik tartósan?
Ha tartósan 80-82 fok a kártya, és még Garis, akkor nem cserélnék pasztát, viszont kis mértékben undervoltolnám. A 80-82 fok tartósan sehogy sem egészséges. Ha jól tudom az iparban már csak 1-1 helyen alkalmaznak tartósabb, ólmos forrasztást, mert szélsőséges körülményekre gyártják, de a konzumer IT eszközök azok nem nem azok.
Vagyis: érdemes undervoltolni. -
Aprósólyom
addikt
válasz
cech19960320 #86595 üzenetére
Ezt a két videót javaslom.
Pasztázás, padozás: https://youtu.be/h_7Q28Q-MHo?t=66
Venti: https://youtu.be/rXtdsuZD53U?t=484 (Ez a takarítás kb. csak akkor segít, ha nem kopott el nagyon a csapágy. Bár szerintem csere előtt megér egy próbát.)Pasztázás, padozás, amikre figyelni érdemes:
Ha a VGA-nak nincs hátlapja, akkor különösen figyelni érdemes a PC-ből való kiszerelésekor, hogy ne ütődjön/súrlódjon ide-oda a PC házon belül vagy kívül, mert egy gyors, kapkodó mozdulat és ledörzsölhetünk, leüthetünk egy apró SMD alkatrészt...
VGA hűtés és a NYÁK szétszerelésekor szintén érdemes ilyenekre figyelni.VGA hűtés szétszereléskor ritkán, de előfordul, hogy különféle méretű csavarokat használ a gyártó, ezért érdemes figyelni/eltenni a kicsavart csavarokat, hogy honnan csavartad ki.
A GPU körüli 4db rögzítő csavart X, kereszt irányú sorrendben csavard ki lépésenként. Ne egy menetben csavarj ki egy csavart. (Mint az autó kerék cserekor.) Természetesen összeszereléskor is hasonlóan.
Ha kicsavartál minden csavart, a hűtést és a NYÁK-t óvatos mozdulatokkal válaszd el, mert összetapadhatnak a paszta és a hővezető pad miatt. Illetve amiatt is, mert a NYÁK meglehetősen rugalmas, de a rengeteg alkatrész és belső áramkörök miatt nem szabad nagyon meghajlítani.
A hűtés és a NYÁK szétválasztásakor őreg/gyengébb hűtőpadok elszakadhatnak, ha túl sokat mozdítasz és mert odatapad a felülethez. Ezért árgus szemmel figyelni fogod a NYÁK és a hűtés közötti rést, ahogy szétválasztod őket és ha kell, akkor benyúlsz valamivel, hogy szétválaszd a padot, hogy lehetőleg ne szakadjon el.
(Nem túl nagy baj ha elszakad, de jobb egyben megőrizni őket.)
Száraz paszta -> csere (kb. egy borsó nagyságnyi paszta szükséges.)
A régi, száraz pasztát alaposan le kell takarítani a GPU és a hűtő felületéről is.
Az új pasztát többféle módszerrel fel lehet tenni. A videóban látható megoldás kiváló.Hűtőpad: vigyázni kell, hogy a hűtőfelület tiszta maradjon, ne porolódjon, ne koszolódjon. Az éle mindegy hogy koszos-e. Cserélni csak akkor érdemes, ha már annyira száraz, hogy nem puha, nem rugalmas, töredezik. Legalább is kis teljesítményű/kis értékű kártya esetében nincs értelme erőltetni a hűtőpad cserét, csak mert öreg. Egy memória modulra kb. csak 3-6W teljesítmény esik. Legyen rajta valami "oszt kész".
Ismétlem, ha könnyen töredezik már, akkor viszont érdemes cserélni.
Ha a pad a munkálatok közben elszakad, de egyébként az állaga OK, nem kell aggódni, egymás mellé illeszted a szakadásnál és tenni fogja a dolgát.
HA cserélni kell a padot, akkor 2. nagyon fontos paraméter ami érdekes: vastagság és keménység/puhaság. A hővezetési képesség csak akkor legyen fontos, ha tudod mit csinálsz. A jobb hővezető padok sokszor keményebbek.
A keménység/puhaság viszont kapcsolatban van a vastagsággal, hiszen a Memória és a hűtés közötti rés nem pontosan 0,5mm, 1mm, 1,5mm, 2mm, stb... Ha pedig túl kemény lenne a hűtőpad, akkor nem fog szétterülni kellően és végül lehet nem lehet majd összecsavarozni a NYÁK-t és a hűtést, hogy a hűtő rászoruljon a GPU-ra...
De szétszereléskor látni fogod majd a hűtőpadon, hogy a padokban ott van bemélyedve pl. a MOSFET nyoma, az egyből egy szemléletes példa, hogy valamelyeset rugalmasnak kell lennie a padnak.
NYÁK és hűtés összeszerelésekor is figyelni az illesztésekre és végül csekkolni a NYÁK-t, hogy szépen egyenes-e vagy valahol görbül-e valamilyen hiba/figyelmetlenség folytán. -
Aprósólyom
addikt
válasz
cech19960320 #86592 üzenetére
[120 féle VGA ventilátor Videókártya ventilátorok ÚJ - Hardverapro]
Nem túl nagy értékű kártya. Ha van benned nyitottság, akkor most lehet érdemes megtanulnod, nem akkor mikor 3x ilyen drága kártyád lesz.
Ha van minimális kézügyességed és hajlandó vagy a lassú óvatosságot igénylő, precíz pepecselős munkára, akkor megtanulható.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
bencze #86578 üzenetére
Ha 100%-os VGA venti mellett is eléri a GPU/Junction a 100°C/110°C értékeket, akkor a VGA hűtése már nem OK. Azzal mindenképp kellene kezdeni valamit és mivel garis, nem szeded szét, marad a visszaküldés.
Nyitott gépházzal, vízszintesen elfektetve, hogy ne lógjon a VGA, 100%-os FIX VGA venti mellett tesztelgesd. Ha így is tartósan 100°C/110°C fut a VGA és lekapcsol, akkor VGA.
Ha így esetleg sikerül tartósan 100°C/110°C GPU/Junction hőmérsékletek alatt tartani és még mindig kikapcsol, akkor PSU.
Ha sikerül elérni a tartós 100°C/110°C alatti értékeket és nem kapcsol ki akkor a hűtés a nem OK.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Pikari #86563 üzenetére
Ezt én is így vélelmeztem korábban, de ez nem igaz. Ha eléri egy CPU/GPU a max. hőmérsékletet és a throttling sem csökkenti, akkor egy idő után lekapcsolja a CPU/GPU-t a védelem.
Én mondjuk úgy vélelemzem, hogy ez nem az az eset, de ahhoz neki tesztelnie kell. A hőmérsékletek alapján pedig biztos kell pasztáznia is. -
Aprósólyom
addikt
válasz
bencze #86560 üzenetére
Lekapcsolhat melegedéstől, viszont hogy az-e...?! TPU tesztjei szerint az AIB kártyáknál ~620W körüli teljesítménytüskék vannak. Egyedül az AMD ref kártya, ahol a teljesítménytüske sem lépi túl a 320W-t.
Furmarkot egyébként nem véletlen hívják gpu vírusnak. Az leginkább csak hűtés tesztre jó, annyira forrósítja a kártyát, régi OpenGL API-n, amit ma már senki sem használ, úgyhogy nem kifejezetten jó 3D stressz tesztre. Használj inkább 3Dmark-t, Superposition vagy heaven benchmarkot.
[*forrás: techpowerup]
Érdemes ilyenkor rákeresni a TPU tesztekre, mert rengeteg információt összeszednek több kártyáról. Ugyan, ebből egyik se Sapphire, de 4 kártya értékei elég jól mutatja, hogy mit hoznak ki a gyártók a hűtésből. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Bigiboy77 #86555 üzenetére
~100K körül vannak RX 6650 XT-k. Én #86553 xtremist javaslatát fogadnám meg i3 mellé.
Ha nem fejlesztesz most i5-re, akkor a Geforce-t vagy erősebb VGA-kat elfelejteném. Geforce drivere utálja a CPU limitet, amit microlagokkal hálálhat meg. Szerintem jobban járhatsz emiatt Radeonnal.
Azért is, mert ha esetleg még nem lenne "gamer" monitorod, akkor több és olcsóbb lehetőséget fogsz találni Freesync monitorok közül, ami szerintem ma már esszenciális a jobb gaming élményhez. VRR sokat ad smoothness élményhez. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Angie™ #86526 üzenetére
Nem kifejezetten neked ment, hanem úgy általában, meg hogy gyimer is megértse a miértet.
Azért neked válaszoltam, mert korrigálni akartam, hogy nem szerinted, hanem objektív tényállás az ok, tehát ne csak egy személyes véleményként szerényen mondjad legközelebb, hanem mert így van és kész.
Kollégád meg reklamáljon. A probléma a vállalkozásoknál, hogy a sok esetben nem fizetik meg és/vagy nem képzik a munkaerőt, így az alkalmazott is könnyen hibázik vagy rosszul jár el. Reklamálni kell. A reklamáció-val törvényi kötelezettségük foglalkozni és reagálni, ha jól emlékszem 30 napon belül. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Angie™ #86521 üzenetére
Nem csak szerinted. Az lenne a dolga a támasznak, hogy vízszintben tartsa a nagy és nehéz kártyákat, ezzel tehermentesítve a PCB-re eső csavaró, nyíró erőket.
A probléma véleményem szerint, hogy a gyártók erre nem hívják fel a figyelmet kellő részletességgel, miközben dolguk lenne.
Megnéztek egy nagy brand dell/hp stb workstation gépeibe való munkás VGA-t, azokból hosszabb kártyák mind kivannak támasztva.
Egyedül az alap hosszúságú ~17cm vagy rövidebb kártyák nincsenek kitámasztva. -
Aprósólyom
addikt
válasz
st6969 #86504 üzenetére
Próbáld ki a kivett RAM-mal is, még ne temesd.
Nem biztos, hogy a RAM rossz. Lehet még slot vagy CPU-slot közötti vezeték vagy CPU-ba integrált memória vezérlő.
Persze több az esélye, hogy a RAM adja be a kulcsot, de azért próbáld ki a kivett RAM-mal is, még próbáld ki többféle variációban a 2db RAM modult.
Memtest86-tal is tesztelheted majd a RAM modult. -
Aprósólyom
addikt
válasz
xPraetoriaNx #86498 üzenetére
Ez nem csak manapság van/volt így. A lapozófájl mindig is így működött. Akik javasolják a kikapcsolását, azok nem tudják miről beszélnek. A google tutorialok zöme ótvar szar, és már a megírásának a pillanatában is a nagy része hülyeség vagy már javított bugra hivatkozik. Mindig több forrásból kell ellenőrizni az ilyen "okosságokat".
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Spizzi #86411 üzenetére
Egyszerre kettő framelimitert sose használj, mert zavarják egymást. Ha van, elsősorban in-game. Ha nincs, akkor driver.
Radeon chill nem egyenlő a framelimiterrel. Van driverben framelimiter is az advanced options között. A Radeon Chill-nél ha X fps a max., akkor kb. X/2 a minimum fps, mert a radeon chill az fps csökkentésére való, mikor nincs szükség rá, hogy csökkentsen a fogyasztáson.
170Hz monitornál, mindenféle VRR nélkül is tök sima tud lenni a kép ha 70-100fps-re limitálod (bár game függvénye is lehet).Leírás alapján, olyan, mintha vagy nem lenne aktív a Freesync vagy valamiért egy pillanatra kiesik a VRR limitből (48-170Hz @ displayport).
Lehet nem 170fps feletti frametime (~5,88ms), hanem 48fps-nél is rosszabb frametime (20,8ms vagy nagyobb) a gond. Milyen a CPU?Amivel tesztelheted a freesyncet (Oasis Demo): https://community.amd.com/t5/gaming-discussions/amd-freesync-test-tool/td-p/432155
Vagy a régebbi "Freesync Windmill Demo", techpowerup oldalról talán letölthető.De érdemes lehet a játék frametime-t tesztelni, pl. MSI afterburner + Rivatunerstatisticsserver, hogy van-e frametime probléma.
Vagy az egész hiba szimplán driver bug csak ennél a kettő címnél. Akkor meg érdemes lehet jelenteni az amd software-en keresztül: bug reports
-
Aprósólyom
addikt
válasz
mefistofeles #86306 üzenetére
Nem fog letörni, de a PCB kompozit az állandó és hosszú távon fennálló csavaró erők miatt megvetemedik/tartós alakváltozást szenved.
Bizonyos esetekben ez elkerülhetetlen pl. szélturbinák lapátjai, ezért cserélik őket bizonyos idő után.
De a PC házban ez elkerülhető. A VGA hátlapok sem véletlen terjedtek el. Elsősorban nem a hűtés miatt kellenek, hanem a teljes kártya merevségének a növelése miatt és/vagy a hátlapi felületforrasztott komponensek védelme érdekében (egy kis figyelmetlenség és kártyacserekor könnyen le lehet horzsolni 1-1 aprócska elemet, ha annak a forrasztása nem volt ideális vagy meggyengült). -
Aprósólyom
addikt
válasz
Barni22 #86303 üzenetére
Gondolom DP-Hdmi kötötted össze. Mind1 hogy adapter vagy kábel, azokban van egy apró elektronika, mert máshogy nem csatlakoztatható hdmi-re a DP port.
Hibás lehet a DP port vagy a kábel vagy mind2.#86304 almalé: Ha a tápegységnek van erre leírása, akkor a szerint érdemes eljárni. Ha nincs rá instrukció, akkor mind1, a lényeg, hogy kapjon a 6700 xt 8+6 tápot.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Hiei555 #86260 üzenetére
- Nem volt VGA csere? Mert pl. lehet nem cserélt a játék shader-t a kártyának megfelelően, kvázi a shader cache a régi.
- Játék fájlok ellenőrzése, ha esetleg hibás volna a lemezen tárolt textúra.
- hibázó VRAM
- hibázó VRAM vezérlő (GPU)
Utóbbi kettőt a feszültség/órajel állításával tesztelheted. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Dinasti #86224 üzenetére
Biztos benne van az LG monitor a g-sync compatible listában? Mi a típusa?
Lehet nem ártana kicsit olvasni a technológiáról...
De a lényeg: VRR (variable refresh rate: adaptive sync, g-sync/g-sync compatible, Freesync) az akkor tünteti el a képtörést, mikor a képkockasebesség a monitor maximális képfrissítése alatt van. Ha egy pillanatra is fölé megy, akkor már megjelenhet képtörés.
Pl. az említett 170 fps több mint a 144Hz, úgyhogy jó eséllyel sima, mezei képtörést látsz, mikor a pillanatnyi fps több mint a maximális képfrissítés.Erre létezik kb. 3 megoldás:
1. in-game framerate limit (144Hz alá lőni az fps limitet, valahova 136-143fps közé vagy még lentebb. Játék motorja válogatja, hogy mennyivel kell a monitor frissítése alá lőni, hogy sose jelentkezzen képtörés. De simán állíthatsz 75-90fps-t. Egy Diablo 4 semmivel sem fog rosszabb élményt adni ~80fps körül egy jó monitoron, mintha kimaxolnád az fps-t.)
2. Ha nincs in-game framerate limiter, akkor nvidia vezérlőpult.
nVidia vezérőpult -> 3D beállítások -> maximális képkockasebesség
Globállisan vagy játékonként, ízlés szerint.
(Ha van in-game limiter érdemesebb azt használni.)3. G-sync + V-sync.
Ha a V-syncet bekapcsoljuk a G-sync mellé, akkor egyfajta kvázi framerate limiterként fog működni. Ebben a felállásban egy ici picit nő az input lag a frame rate limiterhez képest.
De legfeljebb kipróbálod, hogy neked tetszik-e vagy nem.
V-sync csak egy helyen legyen egyszerre bekapcsolva, mert bekapcsolható nVidia vezérlőpultban (defaulton off egyébként) és nagyon sok játék menüjében is ott a v-sync kapcsoló.A három megoldás közül lehet választani.
Szerk.: most nézem, hogy HDMI kábel.... G-sync csak tévékkel működik HDMI-n. PC monitorokon Displayport kábel kell. Ha meglesz a DP kábel és beállítod a monitorra a g-syncet, attól még a fentebbi iromány érvényes.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
ddrroobbii #86217 üzenetére
Sajna ez a szegény táp nagyon noname és valószínű régi is, mert a névleges 500W-ból a +12V-os ágra csak 18A maxot írnak. Noname lévén meg kb ennek a 75%-t venném számításba, ami csak kb. 160W.
Kell a tápegység csere.
Ha szerencséd van és van még ingyenes 3000 forintos kupon keretből, akkor ez elég jó ajánlat lehet: https://www.alza.hu/be-quiet-system-power-10-450w-d7651765.htmHa nagyon szűk a büdzsé és élveznéd is az új VGA teljesítményét olcsó brand gép is lehet opció a hardverapróról. 50k körül full gépek, amikben a táp is olyan, hogy elviszi a VGA-t. Link 1 Link 2
-
Aprósólyom
addikt
válasz
ddrroobbii #86210 üzenetére
Én már a Biostar A58ML alaplapon elakadtam. Abba a platformba tök jó volt az R7 260. Win XP-től Win 11-ig van támogatás, a VGA-ra is és kb. jó minden játékhoz egészen 2014/2016-ig, úgy nagyjából.
Viszont az RX 6600 ég és föld az R7 260-hoz képest. Semmilyen FM2 proci nem fogja kihajtani, de nagyon nem. Fél kézzel fog dolgozni a VGA vagy még annyira sem.2x Molex -> 8 PIN átalakító
Ezek az átalakítók nem azért készülnek mert szabályos/szabványos, hanem egyfajta kényszer/ideiglenes megoldásnak gyártják. VAGY csak azoknak szabad akik tudják mit csinálnak...
Ahhoz hogy tudjunk tanácsolni tölts fel ide egy képet a tápról, amin a 3.3V/5V/12V és az amperek/wattok láthatóak.Elképzelhető, hogy használhatod adapterrel. De kell látnunk a tápról az adatokat. Csökkentett TDP-vel biztos elviszi biztonságosan. Akkor legalább majd egy átalakító segítségével láthatod majd, hogy mennyire fog pihenni a VGA játékok alatt, mert a CPU-ra fog várni.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
MasterDeeJay #86081 üzenetére
Visszacsekkoltam magam. A PCIe power
nem is micro-fit, ahogy írtam, hanemmini-fit csatlakozós. Elnézést.
Nagyobb áramra van specifikálva, (a csatlakozó anyagától és az érintkezők számától függ, hogy mekkora áramra, de 8 pin esetében legalább 7A-t tudnia kell a csatlakozónak) ellenben ahogy megfigyeltem, tipikusan AWG18 kábelt használnak, ami csak 5A-re hitelesített. Az PCIe 8PIN esetében ~180W, 6PIN esetében 120W.
Úgyhogy a csatlakozó bírja és nyilván kibír a vezeték is többet. Az én tapasztalatom szerint viszont a túlterhelés mértékében és időbeni függvényében a kábel elridegülhet, bebarnul/elszenesedik.Második képen +11,45V... A guglizások alkalmával látom, hogy az ATX alsó határa +11.4V
Jól megvan terhelve az az FSP táp.
Végül is el tudom képzelni, hogy bírja, hiszen áganként/kábel korbácsonként is azért túllövik az over current protection szintjét, viszont tartósan biztos nem érdemes így megterhelni, hiszen a tápegység alkatrészei méretezve vannak adott teljesítményre.
Én emiatt pl. úgy választok tápegységet, hogy a PC tipikus terhelése közben legfeljebb a tápegység 80% +/- 5% teljesítményét érje el. De ez az én teóriám.Akik sűrűn csatlakoztatnak PCIe power csatit, ugyan azon a tápon, azok csak óvatosan, mert ahogy nézem a specifikációt, tipikusan 30 le/fel csatlakoztatási ciklusra vannak hitelesítve Molex "PCIe power" mini-fit csatlakozók. Nem is tudtam.
Így elsőre picit kevésnek tűnik a 30, bár kétségtelen, hogy az átlag felhasználás esetében elégségesnek kell lennie. -
Aprósólyom
addikt
válasz
adamssss #86185 üzenetére
Ezek a PCie power csatival rendelkező VGA-k bekapcsolnak PCIe táp nélkül is csak a boot folyamat megáll figyelmeztető üzenettel, ha nem érzékeli a PCIe tápot. És az érzékelés itt fontos kifejezés....
Mert ha ért hozzá, ha nem, a PCIe power-t ha rádugta nem igazán tud hibázni, ha tövig dugta érzéssel.Tehát, ha rácsatlakoztatta a VGA-ra a PCIe tápcsatit és mégis megjelenik ez a hibaüzenet, akkor a VGA-n is elszállhatott valami. De ha működik, akkor lehet csak egy kiégő biztosíték, merthogy ilyet is tesznek a kártyákra. Azt pikk-pakk javítja egy szaki és valószínű olcsón megússza. Egy lokál elektroműszerész is megoldja vagy fel lehet keresni az országosan híreseket, mint pl. dr. vga vagy dominik műhelye (youtuberek).
Egyébként érdemes valamilyen márkás túlfesz védőt venni nagy értékű készülékekhez. Ami szintén nem 100%, mert nincs 100% védelem, de segít a kivédhető kisebb helyzetekben. Viszont alapfeltétel, hogy legyen jó minőségű földelés az ingatlanban.
https://www.apc.com/shop/gr/en/products/APC-Home-Office-SurgeArrest-1-outlet-230V-Germany/P-PM1W-GR#86184 bestyen: Csak gondolod végig... Ezek a Plug n' Play eszközök így működnek. Ha nem így működnének, akkor egyszerű hétköznapi emberek (akik szarnak bele a infokummunikációs technológia rejtelmeiben, mondhatni jogosan), akik a tömeget képviselik, nap mint nap bajlódnának a beüzemeléssel.
De ötletként, esetleg HDMI switch? Lehet azt már egy csatlakoztatott eszköznek/kijelzőnek érzékeli?! De csak hangosan ötletelek, nincs tapasztalatom ezekkel az eszközökkel. Meg kellene kérdezni valakit, akinek van (pl. műszaki üzlet? Vagy itt a fórum egy házimozi topik?)
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Wasquez #86169 üzenetére
Reinforcing bar. Magyarul betonacél, amit monolit vasbeton szerkezetek készítéséhez használnak: https://en.wikipedia.org/wiki/REBAR
-
Aprósólyom
addikt
Még ami érdekes lehet competetive címeknél, de abszolút OFF topik, az az egér. Én csak tegnap szembesültem azzal, hogy a mouse click input lag is lehet hatalmas.
Rtings teszteket nézegettem.... Vannak gamer egerek, amiknek 10-15ms körüli vagy még rosszabb a mouse click input lagj-a... agyam eldobom, pedig az 1000Hz polling rate-ből azt gondolná az ember, hogy ilyen nincs. Pedig van...
10-15ms delay már majdnem 1 teljes tick késedelem a szerver oldalon...Lehet csak nekem új, akkor sorry, hogy megjegyeztem, csak a monitor input lagról és a CS:GO, LOL kompetetív címekről eszembe jutott.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
kukulec #86147 üzenetére
Nem kötözködésből, hanem tényleg érdekel, hogy ezekhez a címekhez miért nem elég a GTX 1060?
Igaz, én kb. 2-3 éve abbahagytam a CS GO-t, akkor a GTX 1060 bőven elég volt competetive teljesítményhez. Azóta felment volna a gépigénye?
Az LFS-t nem ismertem, de ahogy elnézem az oldalát/infókat, gondolom ahhoz is elég a 1060.
Ha 60Hz monitorod van, akkor én először azt cserélném le, mint a VGA-t. Véleményem/tapasztalatom szerint az sokkal többet fog számítani játékélményben és a versengő teljesítményedben is.Indokolnám:
1. Sok monitornak nagyon rossz a pixel response time-ja, ami a gyorsabb mozgásoknál nagy mértékben elmossa a képet. Minél magasabb a képfrissítés annál inkább hajlamosabbak jobb panelt/elektronikát alkalamazni a gyártók a monitorban (azért vannak átvágós kivételek). Képfrissítés növelésével az input dealy is javul. 60Hz Monitorhoz képest egy 165Hz monitor majdnem egy teljes ticket (CS GO, 64 tick rate) javít ezen az időn. A gyorsabb panel kevésbé elmosottabb képet fog produkálni, úgyhogy overall javulni fog a reakcióidőd és a gyors helyzetekben (flick shot, stb...) a reakciód pontossága is javulni fog.2. VRR alias "variable refresh rate" iszonyatosan jó! (G-sync/G-sync compatible. Freesynce-t most kilövöm, mert gondolom ragaszkodsz a geforce-hoz) A mostani 60Hz monitorodon gondolom ilyen nincs, vagy nem használod, mert 60Hz/56fps nem igazán hozza a kompetetive élményt.
VRR iszonyatosan sokat dob a képmegjelenítésen. Még akkor is, ha megesküszöl, hogy 60Hz/300fps-nél nem látsz képtörést. Igazából folyamatosan van, csak nem mindig ugyanott, illetve az idő rövidsége miatt nehezen tudatosul.
240Hz monitoron vetettem össze VRR ON / VRR OFF módot, nem a levegőből beszélek, VRR ON sokkal folyamatosabb képet rajzol a monitorra. Ezt látni/tapasztalni kell, mert nem lehet szóban igazán érzékeltetni.A fentebbi kettő szerintem prioritási sorrendben sokkal fontosabb és jobb élményt fog adni, mint további fps a VGA upgradedel, amit persze később is meg tudsz tenni, ha kevesled a 3D teljesítményt. GTX 1060 már támogatja a G-sync és compatible módot.
Először egy nvidia listában szereplő 144hz/165Hz G-sync/G-sync compatible monitorba invesztálnék.
VRR ON módban ugyan "csak" ~140fps/~160fps frame rate limittel van értelme használni, de ha eddig bírtad a 60Hz-cel, akkor gondolom ezek a frame rate-ek is bőven meg fogják tenni.
Ezek a frame rate-ek is már 7,1ms frame time-t feltételeznek, ami már elég masszív reakcióidőt segít elő.Az igen, közel fele teljesítményből, csupán -13,5% teljesítményvesztés. (Jajj, de szeretem az undervoltot....
)
Több tesztben is azt látom, hogy az Intel ARC-nak idleben, light loadban (youtube video playback) elég magas (~20-30W) a fogyasztása. Ez igaz?
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI RX 580 8GB GDDR5 256bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- MSI GTX 1060 3GB GDDR5 192bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- Gainward Panther RTX 4070 Ti Super 16GB GDDR6X 256bit!! Beszámítás megoldható!!!
- Eladó ! /Jótállással/ RTX 3060Ti 8GB videókártyák! (EVGA, Founders Edition, Palit)
- Videokártya pasztázás és padolás csúcsminőségben!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest