- Apple Watch
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Magisk
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
A topikban főleg meglevő notebook miatt kérdezhetsz, ha vásárolni szeretnél, ezek az ajánlott topikok:
Milyen notebookot vegyek?
Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Landon
addikt
válasz
Pyttawrx #41750 üzenetére
Köszönöm! Igen ez volt az első amit én is megnéztem hogy a noti alulról szívja a levegőt és a venti vele dolgozzon és még véletlenül se ellentétesen, ellene.
Akkor a többi miszerint csak egy fals hőmérséklet olvasást generál a szenzorokban és emiatt csak jobban igénybe vannak véve a komponensek az inkább butaság?
Köszönöm!
-
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #41675 üzenetére
Találtam egy lehetséges problémát linux telepítés közben, de még tesztelnem kell.
Ha sikerül, akkor nem kell majd törölni/visszatenni a windows efi-t.
De ez még a jövő zenéjeAz viszont, hogy nem lehet fals boot efi bejegyzéseket törölni a bios-ból csúnya hiba a gyártók részéről. A régi 2.gen i7 laptopom bios-a tudja. Jól is jönne ilyen helyzetben
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #41673 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy boot-ból kivéve még használható marad rendszer alatt egy ssd és simán telepít is a linux rá grub-ot. Szóval ez nem megoldás. Ahogy az sem, hogy szétszerelem folyton egy-egy telepítés alkalmával.
Bizonyos feladatok miatt (natív teszt és build környezet építése/tesztelése) sűrűbben kell telepítenem linux-ot, mint egy átlagos felhasználónak. Nem esek neki a meló közben szétkapni a laptopotUpdate:
Megpróbálkozom majd azzal a megoldással, hogy linux telepítés előtt mindig törlöm a win-es ssd efi partícióját. Így remélhetőleg nem fogja a linux használni és a saját ssd-n lévőre tesz a grub-ot. Aztán ha ez megvan, akkor visszamásolom az efi-t a win-es ssd-re. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #41665 üzenetére
Lehet rosszul fogalmaztam (bár msconfig-ot nem írtam sehol), elnézést. Tehát a probléma a bios boot menü (f11-re jön nálam)
Amúgy nem csak laptop probléma, desktop gépben is szembesültem már ilyennel, de ott könyebb megoldani az ssd lehúz/kivesz dolgot a telepítés idejére.
A problémát a linux telepítő jelenti amúgy, mivel magasról tesz rá, hogy mi van kijelölve a grub-nak, oda teszi ahol először talál EFI partíciót.
A durva, hogy a 2db nvme ssd-t a laptopomban teljesen véletlenszerű sorrendben mutatja.
Hol az 1TB-os az nvme0n1, hol az 512GB-os kapja ezt. Emiatt még cserélni sem érdemes, hogy mondjuk biztosan az 512GB-os legyen az első és az idióta grub oda másszon fel biztosan. Sata ssd-vel nem volt ilyen gond, ott a sorrend legalább fix volt.Próbálok a linux csoportban megoldást kapni a grub fix helyre telepítés ügyében.
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #41663 üzenetére
Linux-al néztem (gparted és disks) és írtam, hogy mi van. Akkor is megmarad a menüpont, amikor már se EFI, se Win10 rendszer partíció nincs, csak egy harmadik ntfs partíció adatokkal.
Szóval jelenleg nincs msconfig, mert nincs win10 sem.
Jelenleg:ssd1: (GPT)
- 50GB üres hely (itt volt 200MB EFI és 50GB rendszer)
- 950GB NTFS (kizárólag adatok)ssd2: (MBR)
- 500GB üres helyssd3: (MBR)
- 256GB üres hely -
törölt tag
válasz
Pyttawrx #41658 üzenetére
Nem biztos, hogy sikerült elmagyaráznom a problémát.
ssd1:
EFI-fat32, Win10-System-ntfs, Data-ntfs
ssd2:EFI-fat32, linux /-ext4, linux /home -ext4
ssd3: most irrelevánsA problémát az jelenti, hogy egy linux distro cserénél nem az ssd2 efi partícióra került az efi-grub, hanem az ssd2-re. Azután az ssd2-ről teljesen le lett gyalulva minden (mbr lett), illetve az ssd1 efi-ből ki lett törölve az efi-grub, ami az ssd2 2. partícióját indította.
Mégis, a laptop bootmenüben megmarad az ssd1-en lévő bootloader.
Próbáltam, hogy mentettem az ssd1 efi és win10-system partíciókat, majd letöröltem ezeket, de semmi változás.A ki- beszerelés nem túl finom megoldás. Sajnos, mivel nem sata ssd-k, ezért a bios-ban letiltani sem tudom őket. Legalábbis nem találok nvme letiltásra vonatkozó pontokat.
Kizárólag akkor tűnik el a hibás menüpont, ha megszűnik gpt lenni az adott ssd.
(Van egy nagyon régi asus laptopom, abban van törlési lehetőség. Nem értem miért nem képesek rakni az újabb gépek bios-ába.) -
RAiN91
őstag
válasz
Pyttawrx #41633 üzenetére
Lenovo T440P-t (4300m) cserélném le újabb lenovora, a FHD kijelző és a könnyebb súly miatt. A 4300m teljesítménye elég volt, de gyengébbet nem szeretnék (picit félek, hogy az "u" vissza lépés, és meg meg fog akadni a gép néha). Netezni, filmezni, office, photoshop, semmi különös programot nem használok.
-
itouchfan
senior tag
válasz
Pyttawrx #41613 üzenetére
Igen, én is így gondoltam. Amúgy sem vagyok az a vérengzős, őrjöngős típus. Felhívtam őket, elmondtam a dolgot, majd bementem, kaptam még 4 gigát, és ugyan 2*1 óra utazásomba került, de korrigálták a dolgot, úgyhogy összességében pozitív a kép erről a boltról.
SeniorTilla: mindenkinek megvan, hogy mire költ szívesen, mire kevésbé, nekem ez volt a lélektani határ, mert nem vagyok techbuzi, nekem a laptop használati eszköz. Nem örültem volna, ha még 6-8ezer FT-omba került volna venni egyet, úgy, hogy már egyszer kifizettem ennek az árát, hiszen 8 gb-val kértem alapból.
Na mindegy, lényeg, hogy minden ok és köszönöm szépen a gyors segítséget mindenkinek!
-
Darko_addict
őstag
válasz
Pyttawrx #41532 üzenetére
Szia!
Ezek voltak a Rufusban megadott tulajdonságok, mert azt hittem, hogy amit látok, az egy szimpla BIOS: [kép] - Megszoktam, hogy az UEFI színes és ehhez a menürendszerhez képest sokkal okosabb.
A Security fülnél állítottam jelszót és már be tudok lépni a Boot menübe (érdekes), de ott nincs más opció, csak az UEFI shell.Újraformázom a sticket UEFI-be (bár ahhoz GPT-t enged csak kijelölni): [kép]
-
Outis
kezdő
válasz
Pyttawrx #41513 üzenetére
Nem cseréltem még, igazság szerint eszembe sem jutott, csak itt felmerült.
RAM csere volt az előző gond után, a gépből kivett memória azóta egy másik gépben kiválóan műkódik.
A vinyó meg 22 naposan került bele, cirka 100 indítással, leállással a háta mögött, de most kicseréltem azt is, a korábbi vinyó ment egy másik gépbe.Eseménynapló így nem tudom, mennyire releváns, alig 20 órás a jelenlegi telepítés.
-
Outis
kezdő
válasz
Pyttawrx #41510 üzenetére
Másik vinyóval folyamatban van, idáig minden stimmel, RAM-csere volt első alkalom után, de a hiba ismét jelentkezett.
Ami furcsa volt, és ezért "csaptam le" egyből a BIOS elem lemerülésére, mert az utolsó telepítésnél (tegnap) telepítés után mindaddig helytelen volt a laptop által mutatott idő, amíg netre nem csatlakozott.
-
-
válasz
Pyttawrx #41456 üzenetére
A formázás nem ér semmit, az csak logikailag írja ki, de az adatok a valóságban ott maradnak. Egy megoldás van, ha teleíratjuk az adathordozót más adattal, akár kézzel (pl. telemásolod filmekkel), vagy egy programmal, ami erre való.
Orosz módszer: egy qrva nagy mágnest ráteszel a HDD-re néhány óráig, az tuti letöröl mindent. Mondjuk lehet, hogy többet be sem indul....
-
mcs10
tag
válasz
Pyttawrx #41445 üzenetére
hogy tudok elindulni? frissítsek mindent az eszközkezelőben? vagy lehet régebbi drivel lenne a megoldás bizonyos eszközöknél?
volt olyan problémám már, hogy nem indult be a második vga és állandóan kifagyott minden, de ez sikerült driver frissítéssel,(régi verzióval) megoldani.
-
gonger
senior tag
válasz
Pyttawrx #41394 üzenetére
Azt gondolom, hogy a hőcső nem lehet rossz, mert bár nem tapogattam működés közben, de oldalt fújja ki a meleg levegőt szépen. Ha nem vezetné elé a hőt, akkor csak alul melegedne.
A paszta valami olcsó párszáz forintos, biztos, hogy nem a legjobb hővezető képességű, de azt gondoltam, hogy egy ilyen procinak elegendő lehet. Talán teszek még egy próbát másik pasztával is. -
gonger
senior tag
válasz
Pyttawrx #41392 üzenetére
Hővezető ezüst pasztával. (revoltec - ez volt itthon)
Az a durva, hogy bekapcsolás után, gyorsan indul a win 10(ebben biztos segít az ssd is) de ahogy a kezdőképernyő betölt, elkezd felpörögni brutál módon a venti. Mire elindítom a programot, amivel a hőfokot figyelem, addigra már 70 fok felett van a proci és oké, lehet a háttérben fut a win update és esetleg az avast keresget valamit a szerverein, de semmi más nem megy. -
gonger
senior tag
válasz
Pyttawrx #41377 üzenetére
Ma lepasztáztam újra, mert még a gyári volt rajta. Semmi nem változott.
5%-os proci terheltség mellett 60 fokos, míg 50-60%-os terheltség mellett 75-80 fokos.
Rendesen izzadni lehet a gép mellett.
#41381 Kbali nem feltétlenül jár együt a processzor terhelés a lassulással. Ez kb 1 éves windows rajta. (másik 2 gépen is ugyanez van, semmi baj velük)Többször jött már rá frissítés. Most épp az augusztusiakat szedi és telepíti bő 2.5 órája... -
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
Pyttawrx #41293 üzenetére
nem csak annyi volt sajnos, hogy ne auto- hanem manual legyen a driverek felpakolása.. konkrétan hardver-ütközések vannak egy ilyen új gépben. egyik üti a másikat, így a driver nem tud felmenni se nyilván, tehát nem fog működni az adott hardver.az egyiket le kell tiltanod ahhoz, hogy a gép lássa a másikat és ahhoz kell feltenned a megfelelő drivert. aranyos, nem?nekem egyébként csak egy kérdés motoszkál a fejemben, azóta is: ha ez nekem ekkora gondot okozott, mit fog csinálni ezzel a konfiggal majd a tök mezei sanyi bácsi, aki beteszi a kosárba majd a médiamárktban?
ha már ennyire béna az asus, talán nem is kéne win nélküli felállást árulniuk ebből a típusból.. vagy nem tudom -
Tibiajax
nagyúr
válasz
Pyttawrx #41288 üzenetére
sikerült megcsinálni.. asus helpdeskkel is értekeztem, találkoztak már a problémával, próbálkoztunk is, de nem sikerült vele sem eltalálni a helyes kombinációt.. de az ő ötlete volt végül a megoldáskiinduló kulcsa, igazából.
tehát a helyes megoldás megfelelő sorrendje - leírom, hátha valakinek jól jön majd valamikor:
1. eszközkezelőben a Smart Sound OED letilt. -> ekkor előbukkan a hang- video- és játékvezérlő szekció, benne az intel- és realtek hanggal
2. visszamegyünk a Rendszereszközök-szekcióba, és a fölötte lévő Smart Sound, amit nem tiltottunk le: Tulajdonságok->Illesztőprogram->Frissítése->Frissítés számítógépen tallózással->számítógépen található illesztőprogram-listából
3. és itt a kulcs: a felső, High Definition Drivert kell választani, nem az alsó, Smart Sound-ot.
és már el is tűnt a piros x. -
Tibiajax
nagyúr
válasz
Pyttawrx #41288 üzenetére
ok, de mit tudok itt elindítani?
az install semmit nem csinál, csak konzol-ablak, hozzáférés megtagadva párszor, és annyi.nna, most rendszergazdaként elindult, de nem sok minden történt, pár inf-fáljt felrakott.
restartoltam, ugyanugy piros x..
ez hihetetlen, h ennyit kell ezzel a vacak asusszal vacakolni -
Tibiajax
nagyúr
válasz
Pyttawrx #41284 üzenetére
köszi szépen
a sárga felkiáltójeles-re ha próbálom betallózva frissíteni ezt, amit adtál, nem csinál semmit, azt írja ki: az eszközre már a legjobb illesztőprogramok vannak telepítveha törlöm, driverével együtt és frissítek egyet az eszközkezelőn, akkor ugye beadja hogy új hang-eszköz a hang-szekcióban, ott el is kezd elindulni végre valami
de aztán csak kiírja ezt: -
gogantibi
csendes tag
válasz
Pyttawrx #41163 üzenetére
Valószínűleg rosszul fogalmaztam meg a dolgot.
Tehát PC-re felraktam a laptop HDD-jét és az új SSD-t. Az AOMEI nevű programmal klónoztam a meghajtót egy youtube videó alapján, viszont a tutoriallal ellentétben nálam nem bootolt a laptopban SSD-ről. BIOS-ban látja SATA meghajtóként, viszont a BOOT fül alatt nincs semmi. Próbáltam okoskodni, hogy a Microsoft oldaláról letöltöttem az eredeti Win 8.1-et és bootolható pendrive-ként megcsináltam, de itt még ez sem jött be sajnos.
Lehet rosszul értem, amiket írtok? -
-
jackbacsi87
senior tag
válasz
Pyttawrx #41069 üzenetére
Odáig nem jutok el, bejön az a matyómintás kép amit linkeltem (ez volt), utána jönne a bejelentkezés, de fekete háttér fogad. Memtest lefutott, hibátlan.
Próbáltam tegnap felrakni a windowst. Elvileg hiba nélkül települ, újraindításnál azonban "No bootable devices found." fogad. Ssd-t teszteltem, működik.
Slax linux (nem tudom mennyire ismered, usb-ről fut a rendszer, telepítés nélkül) usb-ről indítva elkezd betölteni, aztán amikor jönne a grafikus felület akkor megjelenik az egér, matyómintás fekete háttér, majd sima fekete háttérre vált és annyi. Nem fagy le, mert ha megnyomom a power gombot elkezdi a kikapcsolási folyamatot.
Linux mint usb-ről indítva betölt (matyóminta asztal betöltés közben megjelenik, de aztán eltűnik, normálisan fut a rendszer) telepítés esetén hiba nélkül lefut, újraindításnál "no bootable devices found" fogad. -
-
-
tomrRRR
senior tag
-
tomrRRR
senior tag
válasz
Pyttawrx #41010 üzenetére
Igen SSD-t néztem
köszönöm szépen segítséged, nem az enyém a laptop csak odaadták hogy nézzek rá, jelenleg ilyen van benne: wdc wd3200bevt-60pvmt0 paraméterei:
Szélesség
69.85 mm (2.75 inch)
Mélység
100.2 mm (3.94 inch)
Magasság
9.5 mm (0.37 inch)Ez kompatibilis szerinted ?: https://ssd-meghajto.arukereso.hu/kingston/a400-2-5-240gb-sata3-sa400s37-240g-p366046991/#termek-leiras
Szélesség: 69.9 mm
Magasság 7 mm
Mélység 100 mm
Tömeg 41 g
Átmérő 2,5 inchMég 1 kérdés, hogy ne használjuk ilyen állapotban ugye lehet baja ?
-
nOvOp
senior tag
válasz
Pyttawrx #41007 üzenetére
Köszi, megnézem. Azt már néztem, hogy esetleg hálózatról be lehessen kapcsolni, mondjuk mobilról, de vmi egyszerűbbet szeretnék a család végett (meg amúgy sem volt teljesen tiszta
). Megnézem, amit mondtál. Gondolkoztam a képernyőn is, de ha nagyon kell, akkor azért ki lehet szedni a helyéről, hogy rendeltetésszerűen használjuk és így még a portól is vmennyire védi.
Persze így is lehet (bocs, ezt nem tudtam kihagyni
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PlayStation 5
- Apple Watch
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- XPS 15 9520 15.6" FHD+ IPS i7-12700H RTX 3050Ti 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 - prémium garanciával!
- ThinkPad L13 Gen5 13.3" FHD+ IPS Ultra 5 125U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Latitude 7410 27% 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- MSI CYBORG 15 A13V
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged