Hirdetés
-
Mobilarena
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
válasz
kerlac
üzenetére
A kitolt frissítési támogatást beaktiválhatod. (ha nem aktiválod be akkor 2025 októberében jött az utolsó frissítés a Windows 10-re ha aktiválod akkor egy évvel kitolódva 2026 októberéig támogatott)
Nagyon egyszerű (ha helyi fiókkal volt használva) akkor a frissítések résznél kell "kérni" arra kattintani akkor feljön egy ablak, hogy bejelentkezel MS fiókkal vagy létrehozol egyet és ha megvagy akkor belépsz és kész. -
Cs1csó
titán
válasz
Orlin
üzenetére
Ne mozgasd. Ha öledben, ágyban stb. akkor wifizz.
Amúgy a klábel végén van egy kis pöcök ami "széttart" tehát amikor bedugod egy csatlakozóba akkor a kihúzáshoz össze kell nyomni.
A kábel végével is lehet gond de mivel másikkal is próbáltad ezért lehet a laptopnál nem szorul eléggé, kikophatott esetleg.Amúgy azon gondolkodom, hogy inkább a fali csatlakozók ilyen "szorulósak, az eszköhöknél lehet nem ennyire "erős" az aljzat, pont azért,, hogy ha beleakad a lábad a kábelbe ne a rá kötött eszközt rántsa le a földre.
-
Cs1csó
titán
válasz
Enigma1945
üzenetére
Nem hallottam - én - még ilyenről de nyilván, ki kell zárni a hiba forrását: operációs rendszer (ha pl. feltennél egy Linux-ot és az alatt is lehet tesztelni a PCI-e kapcsolatot akkor azon is tesztelni), de akár egy friss Windows rendszeren, Windows 10-en 11-en.
másik alaplap, másik gép, másik driver.A lényeg, hogy biztosan kiderüljön, hogy pl. CSAK a VGA-val van valami. és minden más( alaplap, ram, tápegység, oprendszer, bios stb. jó mert annál kellemetlenebb nincs, hogy a kukások már elvitték a kártyát de az új kártyával is jön a hiba
Amúgy ez a kártya mennyit érhet HA JÓ? 10 ezer forintot?
Nem tudom, hogy egy profi szervizben hogy csinálják, biztos műszeres méréseket is csinálnak de nyilván egy félkonfigba valami tesztelés az amivel kiderül vegytisztán, hogy mi a hiba.
hiszen ha egy alkatrészt kiveszünk és utána minden szépen fut akkor nyilván az a ludas. -
Cs1csó
titán
válasz
Enigma1945
üzenetére
Szia, MÁSIK alaplapban kipróbáltad már? Esetleg másik tápegység (passz, de lehet az áramellátás zavar be neki?)
AZ a baj, hogy oké, leírsz egy hibajelenséget, de ha nem próbálod szűkíteni akkor sehova sem jut az ember, ehhez pedig másik alaplapban vagy másik slotban kell kipróbálni, esetleg a profik valami műszeres mérést is ráengednének nem jó az érzékelő, zárlatos stb.Esetleg egy sokkal régebbi VGA driver-t feltenni vagy feltenni a legújabbat.
-
Cs1csó
titán
válasz
wolfman
üzenetére
TIPP: a szalagkábel, inverter vagy hogyhívják sérült. Kapásból szervíz, aztán mondanak egy összeget vagy kifizeted vagy nem.
A káva méretéből ez egy bazi régi notebook lehet, mennyi idős? 15 éves? Több-kevesebb?
Ha nagyon sokat kérnek a javításáért akkor jobban megéri venni egy olcsó kis felbontású (hogy meg tudja könnyen hajtani a VGA) monitort és külső monitorral használni.
-
Cs1csó
titán
válasz
napoleon2323
üzenetére

Írj majd hőmérséklet értékeket, hogy mit tud a hűtő.
-
Cs1csó
titán
válasz
napoleon2323
üzenetére
+1 Vik
Nem értek egyet a többiekkel:
1. ha csak netes-pasziánszos, irodai gép lenns az okés, de te komoly gépigényű játékokkal játsszanál
2. bazi sok pénzt elköltöttél már erre a konfigraTalán már egy ilyen is elég lenne: [link] 13 ezerért.
De 16-18k körül már durva ""tömbök" vannak. -
Cs1csó
titán
válasz
Wolfskin
üzenetére
Nyilván az alaplap+ proci a kvázi "félgép" amihez ne nyúlj ezen kívül lehet cserélni, kivenni, áttenni stb.
pl. a RAM modulokat megcserélni ha 2 modul van és 4 slot van és 1-3-ban van akkor 2-4-be tenni vagy csak egy modult meghagyni azt egy másik slotba.másik tápegység.
a háttértárakat lehúzni egy háttértárat meghagyni
a ventiket is meg lehet nézni valahogy lecserélni ha nem durván tolja az ember akkor 2 venti elég a házba egy elől egy hátul.
a VGA-át kivenni és ha van a CPU-ban integrált IGP akkor azzal használni.
De akár szét is lehet kapni (proci kivételével ) és újra összedugni, és persze lehet teszteket futtatni hátha kibukik.
HA RAM hiba akkor fagy a rendszer de nem áll le, ha VGA akkor a képpel van ugye gond. Ez inkább talán tápegység vagy talán alaplap. -
Cs1csó
titán
Helló, a pc-s böngészőből futtatott speedtest.net mit mutat? (Változó időpontokban mérd, miközben nem lóg más eszköz a neten ami szívja a sávszéledet.)
Egy PING tesztet us futtathatnál. (10 alatt kiváló 20 körül.is okés, de 50 körül már (szerintem) nem túl acélos)
Ping: a géped és az "internet" között van egy szerver, a ping megmutatja, hogy a géped és a szerver között milyen gyors a kapcsolat.Anno voltam adsl neten 40-es ping mellett bazi xar volt.
-
Cs1csó
titán
válasz
Yamaha R1
üzenetére
Memóriahibára gondolnék akkor amikor "lefagy" de ha "random" akkor lehet hogy alaplap. Sajnos ha nincs DONOR gép tesztelésre akkor nehéz "home made" rájönni mi a hiba.
Az a baj, hogy hiába egy szoftveres teszt. Főleg ha ritkán jön elő a hiba.
Ami még jó lenne egy ÚJ, FRISS Windows 11-et feltenni MINIMÁLISAN belakni csak ami épp kell és azt használva tesztelni.
Ezzel az oprendszert is ki lehet zárni. Persze legvalószínűbb, hogy az alaplap-memória vonalon kell elindulni.
Az alaplapot pedig műszeres mérések nélkül (és hozzá tudás) csak a többi alkatrész egy donor gépben való tesztelésével lehet kideríteni mi a gond.A legjobb nyilván az lenne ha egy másik félgép (alaplap+proci) mellé berakni mindent a "hibás" gépből: memória, vga, tápegység, háttértárak. ha ekkor sem jön a hiba akkor az alaplapot kukázni vagy szakival átnézetni.
-
Cs1csó
titán
válasz
norbmeator
üzenetére
"Mellé"?
2RAM modul van? 1-es és 3-as slot-b teddtedd vagy a 2-es és 4-es slot-ba.(Ha a 2-slot hibás, akkor 1-es és 3-as slotba tedd)
-
Cs1csó
titán
Ahogy írták kábelek, aztán én a RAM modulokat nézném:
1 db modullal tesztelném másik foglalatban
2 db modult megcserélve ha eddig 1-3-ban volt akkor menjen a 2-4-ből
A BIOS-ban állítsd vissza amit elállítottál ALAP értékekre. Ketyegjen kisebb értéken az a RAM
Esetleg egy másik partíción EGY TISZTA rendszert feltenni és arról bootolva tesztelni pl. csak egy játékot teszel rá és azzal ha ott minden jó akkor gyaluld a régi rendszert és tedd újra.
EZek után hiába szép és jó a tápegység azért azt is ellenőrizném ha van egy másik donor gép akkor annak a tápegységével.
Sajnos hiba kód ide vagy oda sokszor műszeres mérés vagy egyszerűen külön-külön kell tesztelgetni az alkatrészeket nyilván az alaplapról a procit nem kell leszedni de ha van másik alaplap proci páros akkor abba ha lehet beletenni a RAM-ot a tápegységet a háttértára az VGA-át -
Cs1csó
titán
válasz
Marci112233
üzenetére
Egy fontos, HA már olyan hardver van a gépben ami hivatalos 11 kompatibilis értelmetlen a 10-essel szórakozni.
Még mindig hallok olyat aki ilyen "modern/kompatibilis (hivatalosan) hardverrel is a 10-est nyomatja.
Még az én i5 4690-es procis gépemgépemre is felment a 11 de valahogy nem volt olyan reszponzív mint a 10-essel, de így még akkor maradok egy évet.
Engem az sem hoz lázba, hogy a félévente évente megjelenő "új" kiadások (26H1, 26H2 stb.) mindig hoznak valami kötelező problémát. -
Cs1csó
titán
válasz
Marci112233
üzenetére
Kapott MÉG egy évet a Windows 10 az otthoni felhasználóknak is ingyen.
Már vagy 1-2 hónapja lett egy olyan opció, hogy ha valaki MS fiókkal használja a Windows 10-et és engedélyezi a "OneDrive"-ot akkor kap egy plusz évet.
Mivel nekem volt outlook-os email címem (outlook email cím = MS fiók) de csak helyi fiókkal használtam (és a OneDrive-ot sem használtam érthetően) ezért bejelentkeztem és ennyi most már MS fiókkal használom a Windows-t, és kaptam +1 évet (jönni fognak a biztonsági frissítések)
(Anno Windows 10-re váltásnál már volt ez a gép MS fiókkal is telepítve, és a Windows 10 licencem is digitális MS fiókhoz is kötött)A legfrissebb hír a Microsoft-tól, hogy már a fenti "bűvészkedés" sem kell: minden otthoni Windows 10 (akár MS fiók nélküli helyi fiókkal telepített, és használt) kap +1 évet.
Ezt a lépést én (a kis Nostradamus
) megjósoltam, ugyanis hiába a sok fenyegetőzés még mindig a gépek 40%-án (legalább) Windows 10 terpeszkedik. Szerintem ameddig 10%-ra (vagy az alá) nem csökken nem merik teljesen elengedni a kezét a Windows 10-nek.Így lehet megint visszaállok helyi fiókra mert számomra SEMMI előnyt nem jelent az MS fiók mivel gyakorlatilag nem használom. A OneDrive-ot igen, (telefonom képeit erre szinkronizálom) de asztali Windows PC-émről nem szinkronizálok semmit, az adatvédelmet máshogy oldom meg.
(A felhasználói fiók "beállításairól" stb. mentés pedig szintén nem érdekel) -
Cs1csó
titán
válasz
Cblacksmithc
üzenetére
"Random" megszakad a kapcsolat, vagy csak akkor amikor egyéb eszközök hálózati forgalma miatt történik ez?
Teszt erejéig: minden eszközt "lelőssz" ami amúgy lóg a hálón mondjuk egy-két órára és közben menjen a netrádió. Ha ekkor is lesz szakadás akkor az nem feltétlen a router miatt.Amúgy az nem egy rossz router, nem is régi.
-
Cs1csó
titán
válasz
Cblacksmithc
üzenetére
Ha a router tudja a Qos-t akkor a netrádiónak adj kiemelt prioritást. (Nálam a TP-Link Archer AX53-as router mobiltelefonos alkalmazásában a QoS-el kiemelt eszköz neve felett megjelenik egy kis korona, az én telómnak adtam ilyet)
Amúgy a torrent az ami jellemzően ki tudja maxolni a hálózati sávszélességet le- és feltöltésben is akár egy időben, tartósan, ott akár manuálisan is meg lehet azt csinálni, hogy a kliens a maximális elérhető sávszél 90%-nál többet soha ne használhasználjon, pl. 100Mbit letöltési sebességnél a kliens maximálisan 90Mbit-tel töltsön csak le, máskülönben ha mellette pl. böngésznél akadozhat az oldalbetöltés.
Az hogy pl. egy tartalom 15 perc helyett 20 alatt jön le kevésbé releváns.A másik kérdés mennyire van messze a rádió a routerről? Mennyire erős jelet ad. De akár az is fontos lehet, hogy a rádió vevője milyen erős.
A "pufferelésbe" nem hiszem, hogy be tudsz avatkozni a rádió részéről!
-
Cs1csó
titán
válasz
kerlac
üzenetére
Szia azon a Legrand-on 4 db "akkuval" védett aljzat van:
Tranzens túlfeszültség ellen védett be/kikapcsoló gombtól független gyermekvédett háztartási csatlakozóaljzatok száma: 2 Áramkimaradás és tranzens túlfeszültség ellen védett gyermekvédett háztartási csatlakozóaljzatok száma: 4
Kb. hasonló a tudásuk. de a Legrand-on nincs kommunikációs USB port hanem csak valami "always on" töltőaljzat.Egy hosszabbítós elosztóval növelhető a védendő eszközök száma.
-
Cs1csó
titán
válasz
kerlac
üzenetére
Szia, azt a CP-t inkább ne, a "VP" széria jobb pl.: [link]
Igaz drágább.
Az a Legrand jó, főleg, hogy 800VA-es 480W "elméleti" tartási képességgel (dedikált VGA-s konfig (monitorral) alá legalább 800VA kell)Ez talán jobb is, olcsóbb is: Eaton 5E 900VA
-
Cs1csó
titán
válasz
haromegesz14
üzenetére
Isopropy alkohol a legpraktikuabb. Műanyag és egyéb felületre jobb mint a sima Alkohol. Nem roncsolja ezeket a felületeket.
Amúgy az is egy jó megoldás ha az adott géphez MINDIG tiszta "praclival ülsz le. (Mondjuk én miután hazaérek az az egyik első hogy a telefonomat egy alkoholos fertőtlenítővel lefújt papírtörlövel alaposan áttörlöm. (Alapos kézmosás stb. és persze )
Mondjuk én a "4." fajta ember lennék Jose Luis Torrente elméletének kibővítése után: van
1. aki pisilés előtt mos kezet
2. aki psilés után3. aki nem mos kezet

4. aki pisilés előtt majd utána is kezet mosÉrdemes nagyobb kiszerelésben vásárolni minél nagyobb tisztaságút: pl. "IPA 99%" (IsoPropylAlkohol)
Emag-tól pl. elég jó áron lehet venni 1-2 literes kiszerlést vagy nagyobbat.
Amúgy azámtech boltokban kis kiszerelést adnak drágán. -
Cs1csó
titán
válasz
Marci112233
üzenetére
+1 szerintem a tintasugarast el kell felejteni, alkalmi nyomtatásra mindenképp, de szerintem ma már minden esetben jobb a lézer.
-
Cs1csó
titán
válasz
coco2
üzenetére
Minek? Asztali monitornál 22"-ig jó, 25"-nál már rezeg a léc, de vannak ugye 27"-os, 29"-os vagy extra széles monitorok oda már kevés kell a nagyobb felbontás.
Laptopnál? 17" az már nagy 15,6" talán a tipikus oda jó.
És ugye minél nagyobb a felbontás azt annwl nehezebb meghajtani erősebb VGA és CPU páros kell de az drágább, többet fogyaszt, jobban melegszik.Érdekesseg. Egy tévégyártó cég beszüntette a 8K-s tévé gyártását, mert a fogyasztók nem kértek belőle:
- túl drága
- nincs rá tartalom
- igazán előnyt nem jelent a 4K-val szemben.(Ha jól tudom ugyanolyan képátlónál egy 4K tévén 4K és egy 8K-s tévén 8K-s tartalom között alig van érzékelhető különbség, egy 4K tévén 4K tartalom és egy 8K tévén 4K tartalom meg semmi)
És mivel nincs 8K-s tartalom ezért ez tovább emel az érdektelenségen.Az meg egy külön csavar hogy a lineáris tévék adása felbontásban még csak-csak de bitrátában a béka s.gge alatt van, és persze ezek is csak FHD-k.
-
Cs1csó
titán
válasz
Rigormortiis
üzenetére
Nekem a tápegység sem tetszik, remélherőleg arra is ajánlanak mást.
(Egy ideje nem követem a tápegységeket így inkább konkrét típust most nem mondanék.) -
Cs1csó
titán
válasz
wolfman
üzenetére
+1 RAM
Teszteld egyenként a modulokat tehát csak az egyik legyen benn. Aztán tedd át őket másik slotba akár párosan 1-3-ból 2-4-be vagy ha 1-3-ben volt 2 db modul akkor tedd át csak az egyiket a 2-esbe stb.
Nyilván ha van egy BIZTOSAN jó gépedben megfelelő RAM modul időlegesen azt is beleteheted mert ha azzal hasít akkor lehet a RAM modulokkal van valami, és nem a foglalatokkal.
Nyilván ha ezen túl vagy, esetleg ez előtt egy próbát lehetne tenni hogy a rendszerről csinálsz egy mentést - hogy vissza lehessen állítani -aztán fogod magad és csinálsz egy tiszta telepítést, és komolyabb belakás nélkül teszteled.
A hiba napló mit mutat a dump file mit mutat?
-
Cs1csó
titán
válasz
Enigma1945
üzenetére
A Ryzen újabb, kevesebbet fogyaszt, több mag több szál. Az Intel talán kicsit erősebb, de akkor is a Ryzen-t választanám, 4 évvel frissebb modell, modernebb architektúra.
-
Cs1csó
titán
akkor annyi az érték! Tehát SSD-ről SSD-re akár 500MB/s.
HDD nekem max 135MB/s, még ez is jó lenne ennek az SSD-nek ha FIXEN, FOLYAMATOSAN tartaná, de nem beesik kb. egy gagyi pendrive szintjére percekig aztán KICSIT felgyorsít de nem eléggé.
Soha többé ilyet, inkább veszek olyat amit ténylegesen gyorsnak ajánlanak. -
Cs1csó
titán
válasz
wolfman
üzenetére
+1 Borisz
Belefutottam ebbe én is, tudtam, hogy nem lesz gyors de gondoltam adattárnak jó. De annak sem: simán beesik pár perc után 5000MB/s- re (nem tudom, hogy jól adtam e meg a mértékegységet de arányítva HDD-m tud 135 ezer MB/s-et maxon ami néha beesik 100 ezerre)
Crucial BX 1TB-os.Naívan azt gondoltam, hogy mondjuk egy jobb SSD ha SSD-ről SSD-re tud 500 ezerMB/s másolni TARTÓSAN akkor ez mondjuk tud 200-300-at es persze HDD-ről vagy HDD-re azért a 100 ezer megy, de 100 ezer vs. 5 ezer bazi rossz.
-
Cs1csó
titán
Üdv, egy rádió oldaláról szeretnék letölteni egy "mix"-et, erre van valami program? (Asztali böngésző, de Andorid is jó)
-
Cs1csó
titán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Ó, dehogy, bármi - is - lehet a baja, pl. valami kábel gond, kondi, akár a potméter, eleresztett forrasztás is. Ha lenne valami átlag szaki egy multiméterrel lehet rá tudna jönni. Ezek a rendszerek egyszerűek mint egy faék.
-
Cs1csó
titán
válasz
Armagedown
üzenetére
Na ilyet sem sokat hallani, hogy egy processzor elromlik. Hogy mik vannak....
-
Cs1csó
titán
válasz
kerlac
üzenetére
Nincs. Talán olyan van ami egyik Xiaomi-ról a másik Xiaomira, vagy Samsungról a másik Samsungra.
Sőt még azonos rendszernél is lehet probléma. Le kell menteni a bejelentkezési adatokat, a képek stb. legyenek a felhőben, ha pl. microSD-n vannak vedd ki tedd át.
Ha az adott programnak van központi szinkronizációja akkor amint telepíted az új telefonra és belépsz kb. ugyanott folytathatja ahol abbahgyta. Ha nincs ilyen akkor esetleg az adott programról megpróbálni valami mentést majd a másikon visszaállítani. Amúgy aminek van bejelentkezés opciója ott ugye valószínűleg az adott program szerverén is megvannak az adatok.
Nekem pl. van egy infra szenzort használó távirányítóm amire be van tanítva a tévé és a többi cucc nem tudom, hogy vinném át, ha megtalálom a mappáját akkor sem biztos. -
Cs1csó
titán
válasz
Soma01
üzenetére
Szia, látom feltetted a tápcserés topikban ott remélem tudnak segíteni.
Nem emlékszem pontosan, hogy választottam ki melyik két kábelt kell melyik két kábelhez kötni.
Valami rémlik, hogy anno volt nekem egy "3 pin to 2 pin" átalakítóm, ott ugye össze kellett csak dugni és kész de nem tudtam megcsinálni mégis vágni kellett (totál össze volt ragadva még melwgítéssel sem tudtam szétszedni)
Tehát: az átalakító segített abban, hogy melyiket kell megtartani (hiszen amikor bedugod egyik oldalról az 1-2-3-as kábelt az átalakító másik végén csak az 1-2 ment "át" a 3-as inaktív lett így tudtam melyiket melyikkel kell összekötni jah és ugye a 2pin rész ahova a tápegység felől megy az is adta a sorrendet mert a csatlakozó megmutatta (attól még hogy végül csak levágtam de tudtam már mit hova kell)
Esetleg nézz videókat, tápegység bekötésesről
Itt egy kép link egy 2 to 3 pin átalakítóról, ahogy írtam fentebb a venti 3 pinjét csak adott módon lehet rádugni az átalakító 3 pinjére és ONNAN már szemmel látható MELYIK 2 kábel megy tovább (a 3-ik kábel inaktív, nem megy tovább) és abba a 2 pin-es végébé is csak adot módon lehet dugni az alaplap felől érkwző 2 pin-est.
Persze aki tudja.mit kell nézni, mérni az multiméterrel is ki tudja választani.
Amúgy annó pont kínából rendeltem egy ilyen átalakítót mert nálunk nem volt épp kapható, de ez a 2-3k HUF-os ár is BOTRÁNYOSAN drága, ha még szállítás is kell akkor túl drága.
Pont emiatt rendeltem, hogy ne kelljen forrasztani nem vagyok benne profi ón és páka volt is de olyan forrasztást könnyítő nem, (mint kiderült van olyan haverom akinek még ónazippantója is van, profi cuccal meg is csinálná de akkor még nem tudtam.)
Végül a forrasztásról is néztem "hogyan" videót, de a lényeg hogy mivel minimális áram és feszültség érkezik csak ezért egy "otrombább" forrasztás sem lesz veszélyes több ezer Watt-ot átengedő kábelnél a melegedés stb. miatt a kókányolás már veszélyes lehet. -
Cs1csó
titán
válasz
Soma01
üzenetére
Úgy tudom szerez egy MAK kulcsot amivel tud készíteni több kulcsot is.
Persze ezeket csak nagyvállalatok kapják, pl. van egy cégnél 1000 gép akkor nem ad az MS 10 matricát meg kódot, hanem kap a cég egy MAK kulcsot amivel aktiválhat 1000 gépet.
Persze ha:
- többet aktivál mint a szerződés tartalmazza
- bebizolyosodik, hogy kikerültek kulcsok pl. nem a cég telephelyéről jelentkeznek be a gépek (mint ahogy logikus lenne) hanem világszerte innen-onnan, akkor eaetleg felhívják a céget ott valami fejes meglepődik majd elismeri, hogy azok valószínüleg nem az ő gépei, és azt a kulcsot deaktiválhatják.
De akár az is lehet, hogy addig nem lesz gond amíg nem akarsz egy tiszta.rendszer újratelepítést mert akkor már nem fogja beaktiválni. -
Cs1csó
titán
válasz
Soma01
üzenetére
Le kell mérni jellemzően 12 vagy 14cm-es. Könnyű azért megnézni még ha nem is bontod szét a gépházat elég ha a oldalára fordítod (persze előbb kihúzod az áramból meg lehúzol róla mindent) és megméred.
De nem csak ez a fontos, mármint a méret, hanem ami fontos, hogy MILYEN a gyári ventilátor indítási feszültsége olyan ventilátor kell ami tudja azt. mert ha nem akkor jóval később fog bekapcsolni.
Vagy akár el sem indul. DE inkább csak később fog bekapcsolni ami nem egészséges egy olyan tápegységnél ami nem passzív üzemmódra van kitalálva.
Nekem egy FSP RAIDER II 550 S-ben cseréltem ventit: Arctic 12 cm-est ha jól emlékszem. Annyi a trükk, hogy 3 pin-est vettem de a ventilátor bekötése csak 2 pin-es tehát tudni kell melyiket hova kell kötni és ami nem kell azt leszigetelni.
Úgy csináltam, hogy összesodortam a kábelt majd egy kis forrasztást pöttyintettem rá aztán ráhúztam a zsugorcsőt majd azt öngyújtóval melegítve "zsugorítottam és kész" ez volt lassan 4 éve és azóta megy. A tápegység ezt leszámítva lassan 10 éves de, évente 3 alkalommal legalább kifúvatom és a konfig max fogyasztása kb. 250W max így nincs agyon terhelve. -
Cs1csó
titán
válasz
szkristof05
üzenetére
"Megfelelő" márkák: Delock, Equip, Gembird, de az Axagon is jó lehet.
-
Cs1csó
titán
válasz
szkristof05
üzenetére
Konkrétan amit írtál: "VGA to HDMI" erre rákeresel és lesz kismillió találat. NE a legolcsóbbat de ne is legdrágábbat kell venni, és persze valami normális boltból.
-
Cs1csó
titán
-
Cs1csó
titán
válasz
G@ben
üzenetére
A beállÍtásokon szaladj azért végig:
-beállítások - értesítések - korlátozott mód talán jobb mint az intelligens
- beállítások - személyes adatvédelem résznél pár dolog elől kivenni a pipát pl. a harmadik féltől származó eszközökkel elemzés, és alul az ajánlotokat
- a beállítások - védelem - alapvető védelmek résznél pl. automatikus javítás helyett a RÁKÉRDEZÉS és ha nem vagy ott a gépnél MAXIMUM karanténozzon, de ne akarjon "javítani" vagy törölnikapásból ezek jutnak az eszembe, de mivel magyar a kezelőfelület ezért ha végigmegy az ember rajta akkor magától is kiokumlálhatja, hogy mit érdemes és mire állítani.
Amúgy az alap 3 modul (web-, viselkedés-, fájlvédelem) mellett még a levelezésvédelem, és esetleg a tűzfal modul ami nem rejt kockázatot. A többinek nem feltétlen van valós hatása védelemre.
Normális vírusirtó alig van mert komoly fejlődés nem nagyon van - talán az AI ami idővel tud majd valamit tenni - inkább a marketing részleg zsarnokoskodik a fejlesztők felett és ennek az eredménye, hogy sok kamu vagy hangzatosnak ható funkció van.
Egy olyan funkció/szolgáltatás van aminek tényleg van értelme de sokszor érdemesebb inkább a direkt azzal foglalkozó cégektől venni mint a vírusírtó részeként odatettet használni ez a VPN. pl. Express, NORD stb. ezek még egy komolyabb védelmi szintet adnak hozzá a netezéshez.
Persze ezzel sokszor gond is van pl. lassítja a netezést stb.TALÁN ha "normális" (ami akár letisztultat is jelenthet , sallangmenteset) erre az F-Secure védelme egy jó választás lehet de csak tesztelés után, hogy az adott szoftver+haradver környezetedben mennyire érzed megfelelőnek a működését.
-
Cs1csó
titán
válasz
Marci112233
üzenetére
Teszteld. Elsőnek a kábelt cseréld, aztán a router-en másik portba dugd (cseréld meg pl. arra amelyikről a stabil gép megy)
A hálókártya driver-ét frissítsd, vagy távolítsd el gép restart és így újratelepíti magának a rendszer.
Ha ezek nem válnak be esetleg (persze áramtalanítás után) nézd meg hogy nincs e a hálókártya elmozdulva, nem e poros stb. a gép belseje.Szerencsére ez nem annyira nagy gond könnyű venni egy PCI csatis hálókártyát vagy akár egy USB-s verziót és ezzel le van a gond. Már ha nem viszed el valakihez aki alaposabban át tudja nézni lehet egy forrasztás gyengült el stb.
-
Cs1csó
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
Az a baj, hogy ez (Windows esetén) annak "mélylélektanához" tartozik, egyszerűen simán lesznek programok, vagy akár a rendszer egyes részei amik nem szeretik ha ezt bolygatják.
Tegyük fel van ZSÉ dögivel és úgy van valaki vele, hogy van mondjuk 64GB RAM a gépében (azért ez már nem extra most talán az alap a 16GB) és ezeket áthelyezi kikapcsolja stb. aztán meg jönnek a szép KÉK képernyők.
Persze ha valaki NAGYON PRÓ akkor ügyeskedhet, bár pont ők nem szoktak ezen agyalni
-
Cs1csó
titán
válasz
attiati
üzenetére
Igen, 4-6-8TB-os modelleknél is kb. 7 -8k HUF-ba kerül 1TB. inkább 8TB de találtam olyat ahol kb. 6k HUF-ra jön ki 1TB:
Seagate BarraCuda 3.5 8TB 5400rpm 256MB SATA3
51k HUF-tól kapható, ugye 6x8=48
Ez talán a legjobb Ft/TB mutatóval bíró HDD, a mérete is impozáns, és mivel csak 5400-as ezért valószínűleg nem is annyira hangos. Ekkora sebesség adattárolásnál pedig bőven elegendő.Ezzel az árral jelenleg se egy DVD-BD se egy SSD nem tud versenyezni.
-
Cs1csó
titán
Ezért írtam kérdőjellel mert a DVD vonalat még úgy ahogy figyeltem, de a BD vonalat már nem, kb. 2012 óta nem foglalkozom optikai adattárolással.
Amúgy amit találtam: 50GB-os írható 3k HUF, 100GB-os 6k HUF, ez szánalmas mert 1TB HDD kb. 7k HUF. Tehát értelmetlen BD lemezekkel vagy egyáltalán optikai adattárolással foglalkozni, HANGSÚLYOZOM! ameddig nem jön valami áttörés pl. 1TB-os BD lemez ami akár újraírható 1-2k HUF-ért.
-
Cs1csó
titán
válasz
Borisz76
üzenetére
otthoni környezetben a jelenlegi formájában értelmetlen. Egy DVD mennyit is tud 4,2GB-ot? Azért ezt említem, mert tippre ez lehet még normális áron egy olyan amire dupla ennyi fér, vagy urambocsá egy BD lemez biztos jó drága. Egy BD-re mennyi fér? 25-50GB?
A közigazgatásban még használnak de az egy tipikus terület, ami évtizedekkel le van maradva.
Persze lehetne újra relevanciája: gyors, olcsó író/ olvasó eszköz és mellé olcsó optikai lemez legalább 1-2 TB tárolókapacitással, ami akár újraírható lenne.Megjegyzem itt sokan kimondottan agresszíven állnak ki az optikai adattárolás mellett.
Biztos jó lehet zsonglőrködni egy csomó lemezzel én tudom van(volt) kofferem több száz filmmel.
Ami ma kell:
Egy 4 lemezes NAS 4x8-10TB-os háttértárral:
- ami 32-40TB adattár
- korlátlanul módosítható
- a teljes tár valós időben elérhető, bármilyen eszközön (okostelefon, tablet, notebook, pc, tévé) és bárhonnan az interneten keresztül.
- valamilyen RAID megoldással az adatbiztonság is növelhető -
Cs1csó
titán
válasz
JoolsNOS
üzenetére
Szia, biztos ami biztos alapon itt is kérdezd meg:
Milyen monitort vegyek? -
Cs1csó
titán
Sziasztok, az ingyenes böngészőből elérhető Microsoft WORD, mennyiben más, miben tud kevesebbet stb. mint a rendes MS OFFICE csomagban található WORD?
-
Cs1csó
titán
válasz
venom8888
üzenetére
Roterből megy a kábel a pc-be? Wifi van? Másik kábellel ki tudod.próbálni, ha azzal jó akkor kukázd a régit. Milyen hosszú ez az ethernet kábel? Megtörhetett a kábel. Amit kipróbálhatsz még:
Áramtalanítsd a pc-t húzd ki az ethernet.kábel mindkét végét akár a routert is újraindíthatod, majd dugd vissza a pc-t a konnektorba dugd be az ethernet kábelt a routerbe és a pc-be majd kapcsold be a.gépet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos autók - motorok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- One mobilszolgáltatások
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Anker SOLIX C300X hordozható töltőállomás (288Wh) - LiFePO4 - 140W USB-C - szivargyújtó
- DJI Mavic 3 Cine Premium Combo - Apple ProRes & 1TB SSD - DJI RC Pro - 3db akku - 2 év garancia
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN7100 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 7 9800X3D // Számla // Garancia //
- HP EliteBook 840 G10 13. gen i5, 16GB DDR5, prémium üzleti laptop! 1 év garancia
- ÚJ AKCIÓS HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 16GB DDR5 512GB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- 500GB, 320GB, 250GB notebook 2,5" HDD-k. Több db. (100/100%)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

oh ne is mond, szívesen máskor is ., az úttörő ott segít ahol tud!
ez egyCoolerMater
Meghatódtam, Nekem egy 4 lemezes már álom lenne persze 4x8-10TB-os lemezekkel megpakolva, jó púposan!