- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha már szóba jött a naplemente: van erre valakinek valami tuti ökölszabály joker bónusz tippje, mert még soha nem fotóztam szabadtéren, naplementében portrét. Amikor mégis, akkor "csak úgy alakult", nem volt nálam vaku csak derítőlap, azzal egész jól sikerült megoldani a feladatot, de a sárgás elszíneződés az arcon a halálom. Az mondjuk egy örök vitatéma lesz, hogy egy naplementés hangulatba ez belefér-e vagy sem, néha én sem vagyok benne biztos, hogy nem fér bele.
Amim van hozzá: 70-es okta AD200-zal és boom karral, fill lightnak esetleg plusz egy darab TT350N egy 60 x 60 softboxban. Jó lenne egy fénnyel megoldani a dolgot, mert terepre vonulva általában ketten vagyok a modellel, neki meg nem árt, ha nem derítőlapot fog, hanem a képen szerepel. Ilyen megközelítés mellett mi a tuti recept? Fél arca a lemenő napfénybe, és valami színszűrős fóliával megvillantani a másik felét gyengébben? Esetleg full háttal a napnak, hogy mondjuk a hajának adjon egy kis díszítést, az arcát meg kicsit fentről, kicsit szélről megvillantani? Ebben az esetben lehet, hogy lesz egy erősebb orr árnyék, amit megint csak ki kellene valamivel védeni, derítőlap állványon esetleg?
Vagy túltolom? Full láma kezdők megoldják valahogy, én meg nem jövök rá, hogyan is kellene nekikezdeni.
-
Jahh, ahhoz mondjuk már nem biztos, hogy az ötvenes a legjobb, bár én a Nejem és a Kislányom szinte mindig azzal fotózom.
Apropó, gyerekfotó: nemrégiben volt téma, hogy a Kiscsaj megijed a géptől, és kellene rá megoldás, és valaki tanácsolt ilyen obira húzható plüss cuccot! Köszönöm a tippet ezúton is, bevált! Amazon.de-ről tudtam rendelni, nem volt olcsó, és persze anyagában tizedét se éri, de érdekli a csemetét, így legalább mindig jó helyre néz
Illetve, előszedtem a 70-200-at, azzal meg lesifotót lövök házon belül, így eltűri a gépet maga körül.
-
válasz
LexAndrew12 #32190 üzenetére
Fixötvenestmindenképpvegyészerintem'.
-
válasz
eventus #32188 üzenetére
Nekem a szélesebb befőttes gumi vált be, illetve volt egy nagylátó obi, amit szűrővel együtt vettem, mert szerintem az eladó se tudta leszedni róla ( ;-D), ott egy egérpadra raktam és nyomtam le finoman szűrővel együtt, és úgy csavartam el az obit, harmadikra lejött! Amikor olvastam ezt, én se hittem el, de tök jó megoldás, és szinte kizárt, hogy eltörd így a cuccot.
-
válasz
fartfun #32137 üzenetére
Majd a Canon evangelisták megnevezik Neked a konkrét típust, de én nem félnék az 50 mm-től. Nem írtad, hogy részletfotókat akarsz, vagy a teljes ételnek rá kell férnie (az se mindegy, micsoda pontosan, mert a mignon meg a barbecue féldisznó azért nem egy liga méretben sem), de szerintem jó kompromisszum egy ötvenes.
Volt, hogy 85-ös objektívvel tárgyfotóztam, mert a megvilágítás miatt kellett a távolság, hogy ne takarjon be a gép s softboxba, de így sem a világ végéről kellett dolgozni. Később már akkor is azt használtam, amikor nem kellett volna a távolság, csak kényelmesebb volt így. Persze a mélységélesség a gyújtótáv növekedésével ellened játszik jelen esetben, hiszen gondolom, jó lenne, ha minél több rész éles maradna a képen. Ebből a tekintetből is jó választás az ötvenes.
-
Szívesen!
Peczek: a Hertz nem is lényeges a szerkesztéshez, szó mi szó, csak 2022-ben szerintem mérce az is, hogy ne adjunk már ki 100+ ezer forintot hatvan hertzes panelekért. Többek között ezért is nem lett például UltraSharp, pedig az U2311H-t annak idején imádtam, így megvan a bizalom (és a fizetőképes kereslet) a Dell termékek irányába. Az általam ajánlott Benq-nak két hibája van: az egyik a fix állvány, a másik a backlight bleeding. Előbbi azért nem gond, mert számomra pont jól lőtték el a magasságot, a másik meg azért nem, mert az IPS panel már csak ilyen...
A jövő úgyis az OLED, van egy Zenbook Ux325EA ultrám Pantone hitelesített OLED panellel, azt semmi nem üti látványban. Addig meg, ameddig beszivárog a technika a desktop monitorokba emberi áron, jó lesz az IPS is. Szerintem ez az utolsó ilyen monitorom (illetve három, mert meló miatt hármasával váltok), a következő már tutira OLED lesz, 4-5 év múlva.
-
Kevés az infó, ezért nem ajánlanak semmit a kollégák. Felbontás, méret, bemenetek száma és típusa, állítható állvány vagy fix, árlimit. Ezeket tisztázza a barátod fejben, és utána lesz konkrét típus. De, hogy ne legyek passzív, van egy tippem: BENQ EX2780Q, most vettem, szintén utómunka a cél sRGB színtérben, és erre rendben van. 8+2 FRC bit színmélység, és gyárilag van benne srgb emuláció, ami elég jól fedi is az adott színteret, de a legjobb természetesen kalibrálni. Apró hazugság, hogy a panel 144 Hz-esnek hirdeti magát, de úgy csak 8 bit színmélység érhető el, a 10 bit csak 120 Hz mellett adott. Én kalibráltam magamnak, de anélkül sem túl vészes, szemre nézve persze. 128k-ért vettem FirstShopról, most 155k a rossz euró miatt, annyit szerintem megért, ennyit már nem. Ha több van rá, akkor Dell Ultrasharp, ha kevesebb, akkor AOC I2790VQ/BT (erről váltottam, ezt kalibrálni kell, illetve nvidia kártya mellett manuálisan driverben állítgatni picit a teljes színtér érdekében), de annyi pénzért srgb munkára az is megteszi. Ami miatt váltottam, hogy az 27 col / FHD volt, ami azért kicsit már kevés. Ettől eltekintve elégedetten használtam 3 évig belőle 3 darabot (kettőt mondjuk cserélt a szerviz gariban, korai példányok voltak, panel hibával, a későbbiekkel már nincs gond, céghez is vettem néhányat 2 éve).
-
válasz
HUN_Szuh #32045 üzenetére
Biztosan értékállóbb és modernebb megoldás egy MILC, ezt nem kétlem, ha most vennék valamit pénz nem számít alapon, az Z6 II lenne. De általában számít, és ár / érték arányban, pláne hobbira nem tudom, van-e értelme többet áldozni egy D750-nél. Én végig csináltam már vele elég sok workshopot, egy OKJ képzést, és a képminőséggel nem volt problémám. Szolgáltatások persze korlátozottabbak, cserébe 1 akkuval kifotózod a napot kis túlzással. Nekem volt vele fókusz problémám, de az egy objektívre korlátozódott, szóval nem általános (és könnyen meglehet, hogy tényleg én balf@szkodtam el valamit, azóta egyre gyanúsabb ez az opció nekem).
Nézd meg élőben, ha teheted, szerintem elég masszív jószág, engem meggyőzött anno, és azóta is örömmel veszem a kezembe. 300-at újonnan most is adnék érte, dacára a MILC jövőnek.
-
válasz
HUN_Szuh #32039 üzenetére
Mondjuk addig, ameddig nem keresel vele pénzt, szerintem a D750 is bőven elég, mindegy mennyi idős. Egyelőre a saját határaimat találtam csak meg vele másfél év után, nem a gépét. Egyedül a vázstabi és a szélső fókuszpont hiányzik. Utóbbi mondjuk cudarul tud szívatni a mai fashion portrézós világban, ahol kábé a modell SOHA nincs a kép közepén.
-
A múltkori LED fény téma margójára:
https://blog.mikrosat.hu/vaku-vs-led-vaku/
Jó kis írás, kitesztelte rendesen az elkövető. Asszem' nem veszek FV200-at, ez így gyenge. Ráadásul az 1/125 is kevés nekem, 1/160 alá soha nem megyek VR nélkül, akkor meg már eleve csak F4 áll rendelkezésre. Ráadásul ezek az értékek az FV200 max villanására vannak kalkulálva, tehát állandó fényként még 2 FE-vel kevesebbel garázdálkodhatok...
-
-
-
Ez annyira hazai, hogy kínai írásjelekkel volt tele a doboza. Sajnos már nem tudok reklamálni, mert decemberi vásárlás, elküldenek vele szerintem. Adok még egy esélyt a Colorama / Lastolite vonalnak, elvileg azoknál nincs jobb (ha jól tudom).
Vízszintesen hullámos egyébként valóban.
-
Hát, kezelésbeni probléma még nem lehetett, mert a helyszínen bontottam ki, a kartonon belül még egy műanyag zacskóban is benne volt szépen, és ahogy leengedtem, már hullámos volt, és a fotózás 4 órája alatt olyan is maradt...
Ezek szerint a jackal nem annyira ajánlott, pedig a kínaiak elvileg értenek a papírhoz.
-
Papírháttérből van olyan, ami nem hullámosodik, vagy ez mind ilyen? Jackal-t vettem, első használat során is olyan hullámok vannak rajta, hogy többet szívtam vele utómunkában, mint textillel. Tudom, le kell választani a modellt, de a helyhiány nagy úr. Azért vettem papírt, hogy megoldódjon a gond, de ezt a típust biztos kár volt.
-
Semmi trollkodás nincs. Az alap probléma az, hogy a villanástól megijed, a csutkára tekert LED-től meg valamiért nem, ennyi. Ezért kérdeztem, hogy elég lehet-e 200 watt egy 120-as oktában, vagy mindenképpen kell a 300 watt. Az összes többi már csak részletkérdés. Bemozdul, hát bemozdul LED alatt, tökömet nem érdekli, lövöm a sorozatot, és majd lesz valami. Vakuval ez nem lehetséges, mert ugye pont a villanást akarom elkerülni, nem még ráengedni egy egész hardtechno fesztivál stroboszkóp mennyiségét sorozatban.
Ph_5.5 megadta a választ az elején, köszönöm, ennyi elég is lesz, megpróbálok egy 200-ast, a típus még kérdéses.
-
Na baszdki kapom ám a savat! :-D A Kislány öt hónapos, és nem, nem szembe villantottam eddig sem. Szívem szerint nem is fotóznám vakuval, de karácsonyi képet például elég nehéz lenne a szabadfényen készíteni, vagy épp egy szőnyegen játszóst. Nyilván alap, hogy a lehető legnagyobb még értelmes ISO-val megyek, és 160-ad záridővel, ehhez állítom a legkisebb vaku kraftot, de a záridő hossza így sem optimális, mert bemozdul ugye... Ha csak lehet, AD200-on próbálom a dome fényformálót használni, ami terít mint a kurva élet, de éppen ezért elég lélektelenek a képek. 120-as okta, 70-es hordozható okta már jobb, csak ezekkel meg ugye valamilyen szinten szemből kell lőni. Az meg, hogy fentről és szemből villantasz, édes mindegy, mert már a beállítófényre oda fordul... Ha meg nincs modellfény, akkor a villanás után folyamatosan odanéz, és nem a kamerába, vagy épp sírva elfordul a harmadik kép után. Na ezért gondoltam a LED-re, azt talán megszokja a szeme, és ahogy nézem, sok családfotós használja.
Egyébként a nyolcvanas években mindenkit telibe vertek vakuval. Gyermekorvost kérdeztem, elvileg nem árt fizikailag a szemüknek a vaku, neten sem találtam tiltást erre vonatkozóan.
-
Köszi Urak! A fix fényt se szereti a Picúr, de a villanástól konkrétan megijed, és nem is fordul többet a fény felé, LED mellett jobban bírta a kiképzést.
Ph_5.5:hajlok az FV150 felé, de akkor már ott az FS-300 is árban, ami azért erősebb vas. Amihez gyerek fotózásnál az 1/160 kevés, ahhoz az 1/200 is szerintem, így önmagában ez nem gond, és ISO 400-ig azért a D750 elég jó (már amikor nem lő mögé, ugye). Közben néztem, Fomito-ról Eu raktárból az FV200 jelenleg 502 dollár (kis kedvezménnyel), szóval ez tovább nehezíti a döntést. Nem a vaku rész miatt érdekes, hanem mert mindenem GODOX, kioldóval tudnám szabályozni.
-
Urak, Aputure Amaran 200d-t ismeri valaki? Kellene valami LED fény 130 körül, az eddigi favorit Nanlite FS-300 viszont mostanában már inkább 160k. Egyébkén szívem szerint Godox FV-200-at vennék, de nincs rá ennyim, a kislányom fotóznám jellemzően 70-es dish-sel vagy 120-as oktával, és nem tetszik neki a vaku, mostanában már a zár csattanásától is megriad. Tesztek szerint ez a 200 watt ellenére is elég fényes, igaz jellemzően a centerben a spéci reflektorral, ezért lenne jó tudni, hogy softboxban hogyan teljesít.
-
válasz
ph_5.5 #31703 üzenetére
"Ha kihívsz egy gázszerelőt hogy kösse be az új tűzhelyet, szerinted lesz olyan aki ingyen kijön és azt mondja hogy épp most gyakorlom a vizsga után, így nem kérek érte pénzt?
Pedig az is csak egy olyan szakma (kevesebb kreativitással) mint a fotográfusé.
A pék sem fog ingyen kenyeret sütni, a kőműves sem mondja azt hogy még sosem raktam ytongból falat, az első ingyen lesz."Vitatkoznék, de igazából tudom, hogy igazad van. Nehéz nem azt mondani, hogy figyu, ez részemről még erős béta fázis, inkább bevállalom ingyen. Hülyeség is, mert ha meg jó lesz, akkor se fizet, az időd, a technikád meg ugyanúgy benne van. Miután a retardált baromarcú (akinek nem inge, ne vegye fel) autószerelők simán elkérik az óradíjat úgy, hogy lazán nívó fölé töltik az olajat (ami azért szakmunkás első óra szint) nálam már sokadjára, nincs is miről beszélni. Épp most voltunk fotózkodni családdal, kolléganő 20k 20 kép díjon dolgozott. Nem volt nagy művészet, telibevert egy 200-as LED-del meg egy 120-as oktával minket, és csöcs. Majd látjuk, mi lesz a végeredmény, de gyaníthatóan ennyiért nem kell túl sok retust várni.
Én ugye full amatőrnek mondom magam, hobbiból fotózok, általában kísérletezek így pénzt sem kérek, de ez a legnagyobb faszság, ezt a melót így ugyanis én is meg tudtam volna csinálni üzembiztosan. Nincs mit elkúrni, a fény állandó, a Z5 meg tette a dolgát a kezében, művészet maxium annyi volt, hogy egy égősort sikerült belekomponálni a képekbe, nagy kaland. A felszerelést meg meg kell venni, akkor is, ha semmit sem kérsz, szóval osztom a véleményedet. Ennek fényében jövőre már csak azt vállalom ingyen, amire én kérek fel modellt.
-
válasz
theporcupine #31700 üzenetére
Ezek szerint cégen belül divat a tanulókat kiküldeni 5 képért a városba, és nem baj, ha esélytelen, mert mondjuk fény-árnyék témakörben masszív szürkeség uralkodik épp...
Jahno: nálunk az oktató kábé az első nap beleugrasztott mindenkit a Canon MILC vonalba, csak azt felejtette el közölni, hogy a váz lesz a kisebb tétel. Utána sokan vettek egy darab obit, azt is szűkölve, és azzal nyomtak mindent le. De legalább pikkelt rám a tag egész végig, mert szóltam, hogy kezdőknek talán elég lenne egy D3500 + 1-2 objektív + külső vaku + kioldó + kis softbox kombó, aztán majd látják, mire mennek az egésszel. Kábé a MILC váz árából...
-
válasz
theporcupine #31698 üzenetére
Csak nem Kecskemét - Perfekt? Ismerős!
-
válasz
ph_5.5 #31675 üzenetére
"A fotózás komplex tudást adott eddig az iskolákban. Semmiből nem kiemelkedőt, de minden fontos dologról elhangzott valami info. Ha egy kezdő, sulit végzett ráírt a tanárra 2 hónap múlva hogy elakadt, akkor kaphatott segítséget."
Hát erre OKJ esetén ne vegyél mérget! ;-D Saját tapasztalat.
-
Kábé az volt az egyetlen, aminél maszív volt a kedvezmény, meg talán az AD300 / AD400 páros. Papír háttérből például semmi nem volt (bocs, volt 5%), értelmes állványból úgyszint, objektívekből véletlenül se, stb... Nem az a baj, hogy ekkora a kedvezmény csak, így is rendeltem egy boom arm-ot, meg lenspen-t, hogy meglegyen a 20k az ingyen szállítás miatt. A baj az, ahogy beharangozták... Két külön hírlevél, kiskutyaf@sza, aztán valahogy az egészből nem lett semmi. Mindegy, a kis kedvezmény is kedvezmény. Most már csak azt bánom, hogy votl Fotós Hétvége kuponom, azt meg nem használtam fel, mondván majd itt megveszem. Az 10% volt, asszem.
-
válasz
balazsovics #31568 üzenetére
Hát hiába fényezték magukat, ez a BF jó nagy sz@r volt náluk. Egy-két ajánlat bizonyára ütött, de az ltalános öt százalék az nevetséges volt. Fotoplus-on vettem BD-04 és R6 GOODOX-ot, mindenféle BF rinya nélkül olcsóbban jöttem ki.
-
válasz
balazsovics #31563 üzenetére
A TTL-el inkább az a baj, hogy szór az eredmény, nem mindig ugyanaz az expo. Ez csak akkor gond, ha valaki pro munkákat ad le, vagy háklis erre. Vaku korrekció itt is működik, tehát tudsz rajta állítani, ha nagyon fölé vagy alá lőne. Én kültéren használom, stúdióban fix beállításokkal megyek.
-
válasz
balazsovics #31554 üzenetére
Egyet is simán meg lehet fogatni benne. Softboxból az se mindegy, hol használod, ha beltérben, akkor a nyolcvanast mondanám. Azalatt inkább beauty dish beltérben, szerintem.
-
válasz
balazsovics #31551 üzenetére
Arra vigyázz a kis 350-nel, hogy ha softboxban használod, se a kupak, se az elé hajtható diffúz lapka ne legyen használva! Emellett, érdemes a vaku fókuszát tele állás környékére állítani...A vaku topikban a nevemre keresve láthatod, hogy mit okoz, ha az utóbbi elmarad, például. Nálam még a diffúz lap is le volt hajtva, és a vaku lencse (ami műanyag) megsült alatta. Softboxban volt, csak akkor tűnt fel, amikor azonos expo mellett egyre sötétebbek lettek a képek. Ha 1/4- nél nagyobbakat kell villantanod, inkább rakj be kettőt, erre a godox s2 bowenses foglalata kiváló megoldás.
-
válasz
balazsovics #31515 üzenetére
A TT350-ben is van Xradio, az is ki tudja oldani a többi GODOX-ot. Egyébként túltolod az agyalást szerintem. Kezdetnek vennék 2 darab TT350-et és egy X1 / X2 kioldót. Felesleges a Pro, ha csak nem 3-4 stúdióvakud van modellfénnyel. 75 ezerből megvan. Én is ezzel indultam, egész jól megvoltam vele. Ha nagyon gyengének találod a TT350-et (én erre kültéren látok esélyt maximum), egy S2 tartóba raksz kettőt egyszerre, és ennyi.
-
válasz
CharlieFirpo #31495 üzenetére
Ott valami nem f@sza. Hoya eredeti szűrőm van, ha kocsi üveget ferdén fotózok vele, simán látszik a különbség. Beltérben falon lévű kép üvegéről is simán leveszi a rávetülő fényt. Apropó, megjött a KF concept szűrő a gyártótól, kábé két hét alatt. Nem volt időm még próbára tenni, de meglesz!
-
Ha megjön, írok róla mindenképp. Azért nem akartam most Hoya-ra áldozni, mert alig lesz használva ez a szűrő, csak a nagylátó miatt vettem, azt meg szerintem évi 4-5 alkalomnál többször nem fogom feltenni. Ha nem kúrja el a fehéregyensúlyt és a WB-t, és még az élességen se ront jelentősen, akkor elégedett leszek. Elsődlegesen használt fixekre marad a Hoya.
-
Igen, tudom. Eddig az összes szűrőm Hoya, a jó húzós árú 77-es is, és mindet hazai kereskedőtől vettem, hogy ne legyen hamis. Most viszont bepróbálom a K&F Nano Concept 82 mm-est. Akcióval, szállítással együtt 51 euró a gyártótól, a Hoya meg 28 + posta lett volna a legolcsóbb helyről. Majd kiderül, jó döntés volt-e, de 30 napos refund van rá elméletben.
-
"...itt meg lekapcsolták a villanyt?"
Na, úgy tényleg kihívás kézi meccset fotózni!
Más. 82 mm-es CPL-t keresek, van valakinek valami bevált tippe 40 dollárig bezárólag? Amazonos szűrőt néztem, meg egy alap K&F-et, csak nem tudom, van-e értelme ezeket megvenni, vagy úgyis Hoya lesz a végén 32 ezerért. Természetfotóhoz kellene egy 17-35 Tokinára.
-
válasz
Gordiann #31365 üzenetére
"A munkaadóim kiborítanak, hogy nem fogadják el a vakut vagy lámpát. "
Ne vállalj el idiótáknak munkát, ennyit tudnék javasolni.
Szerk.: most látom, alkalmazottként nyomod. Akkor passz!
Na jó, egy tippem van: rakj az ablakra egy fehér lepedőt, ha más nincs, persze féligáteresztő fólia lenne az igazi. Ez kiszedi nagyjából a harsány csúcsfényeket, persze felhős időben a fényerő / színhő váltásokat ezzel se úszod meg.
@pinnacle: az újabb PS-ek neural filterei között van régi képek újraszínezése is, ha minden igaz, én tennék vele egy próbát. Hét napos trial van adobe-nál is, a havidíj meg 2500 forint a fotós csomagra kábé, ha csak alkalmi feladat, akkor kibírható összeg.
-
-
Nálam D750-en az ISO800 a maximum, afelett már látszik a képeken is rendesen. A zajtűrést rohadtul irigylem a MILC-ek mezőnyétől.
-
válasz
ph_5.5 #31306 üzenetére
"Pl borosüveget oktoboxxal célszerűtlen fotózni."
Oké, annak én is strippel mennék neki, de Ő sajtot írt, feltételeztem hogy tányért, vagy önmagában magát a sajtot akarja fotózni, ezért írtam rá a legáltalánosabb megoldást. A kérdés feltevésből úgy érzem, neki nem a művészet lesz a cél, hanem a normális minőségű termékfotó a weboldalára, facséra, ehhez pedig a legegyszerűbb egy okta, szvsz. Egyébként egyetértek azzal, amit írtál, ez egy külön műfaj, és nem véletlenül, baromi apró finomságokon múlik a jó eredmény. Nem az én világom!
-
Tárgyasztal, két Godox MS300, az egyikre egy 70 cm körüli oktabox, a másikra egy kis reflektor. Ezek mellé még egy ezüst derítőlap, illetve egy félig áteresztő lap is jól jöhet. Gép alá valami alap állvány, a két lámpa alá szintén, meg egy GODOX kioldó. Az egész megvan 150 alatt, ha jól legózol, ha nem, akkor is belefér kétszázba. Photoking / Mikrosat / Studioeszkozok trióról válogass, épp hol mi az olcsóbb. Esetleg elmehetsz egy ilyen képzésre.
Hozzáteszem, nem vagyok gyakorlott tárgyfotós, csak a portfolió részeként lőttem néhányat azzal a kombinációval, amit leírtam fentebb. Ezekkel így viszonylag gyorsan lehet dolgozni, a profik nyilván megoldják fele ennyi eszközzel is, kreatívan. Én nem szeretek szívni nagyon.
-
Sziasztok! Fotós hámot keresek, bár még egyelőre én se tudom pontosan, mire lenne szükségem. A fontos, hogy a gép az oldalamon legyen, és legalább egy D750 + 1,5 kilós tele súlyát elbírja. A kétvállas kialakítású tartók tetszenek, a sima övek nem szimpatikusak. Van valami tuti tippetek, lehetőleg egy húszas alatt?
A sima nyakpánt nem opció, de különösebb terhelés nem lesz, csak a váz+obi kombót kellene addig tartania, amíg én arrébb húzok egy állványt, vagy ilyesmi.
-
-
válasz
Lassú Víz #31172 üzenetére
"Mindenkinek más a habitusa, de a világot megváltó csodagyerektől az Isten mentsen meg minket."
És a poroszos rendben nevelkedett ősfarkasoktól is, akik minden új kezdeményezést tűzzel-vassal irtanak. Itt helyben a drónfotósokat b@sztatták, egészen addig, amíg néhány őstag nem vett "véletlenül" egy DJI-t, és nyert vele pályázatot. Onnantól érdekes módon már nem volt nívótlan ez a látásmód sem!
Én be sem lépek ilyen csoportokba, mert minek. Tanulni alig lehet, mert féltik a tudást sokan, a kötelező programok meg nem hiányoznak éppen.
Aki akar, online talál fotós közösséget, baromi sok van csak a FB-n maradva is. Képértékelésre meg ott van Petúr, ha valaki bírja a savat. Vagy egy tetszőleges TFCD csoport!
-
Semmi meglepő nincs ebben. 25 éve, amikor általános sulis voltam, akkor egy random osztálybulit se lehetett már értelmesen megszervezni, mert a hétfői lendület péntekre elfogyott...
Nincs erre valós igény, azért pusztult ki minden ilyen klub, és ennyi, kár túlragozni. A mi városunkban még épp van fotóskör, tele vén rókával, akik a maguk sznob fiszf@sz módján szopják fel egymást analóg emlékekre fűzve, 4-6 hetente. Nekem erre például nincs szükségem, inkább olvasgatok itt, fotózni meg elmegyek WS-re.
-
Sziasztok! Kültéri fotózásra keresek könnyen szerelhető softboxot, naplementés villantások, illetve HSS vakuzás a cél. 70 vagy 90 cm? Jellemzően teljes alakos képekben gondolkodom, úgy érzem, a 70 oda kevés lesz. AD200-hoz kellene, Triopokat nézegetek. AD200-hoz meg lehet, felesleges a 90-es box. Van valakinek tapasztalata ezekkel?
S1 konzolra fogatnám.
-
válasz
laskr99 #30906 üzenetére
Akkor szerintem ne is nyúlj bele olyan szinten, mert több lesz a probléma, mint az eredmény. Én marha sok időt és energiát öltem már a retusba, de csak nagyon apránként lehet haladni, ha nulláról indítod, jobban jársz azzal, ha kihúzod az expót / árnyékokat / csúcsfényeket, meg hazsnálsz valami értelmesebb presetet.
@Jahno: a PS-es arcok néha "betegek". Informatikus vagyok, de sokszor én is elveszek a tutorialok gyorsbllentyű kombóiban...
-
"Ha várja, hát várja, majd küldöd ha kész lesz, nem? 460 képpel akár pár óra alatt is végezni lehet, kár a kérdésért."
Ezek szerint még mindig nem csinálok valamit jól. Én néha egy darab portrén is másfél órát dolgozok, ha teljes alakos, akkor többet is. Oké, ez nem az a műfaj, rendezvény fotózásban nem vagyok otthon, de gondolom minimális retus ide is kell a menyasszonyra, ha másra nem is.
-
válasz
Flashback #30884 üzenetére
Bár nem MILC vonalon, de nekem nagyon bejött a FF-re váltás, igaz, nálam a részletesség a fontos a képen, és az élesség. Az az objektív lehet, hogy nem nagy szám, de hobbihoz, biztos elég, ha mégsem, majd szerzel rá valamit. A szenzort viszont utólag cserélni már nem lehet.
-
"Nekem mondjuk az igényeim is nagyobbak"
Hát azt látom!
Személy szerint úgy gondolom, helye van a piacon különböző látásmódot, különböző szinten oktató embereknek és anyagoknak. A gond inkább az, hogy néha úgy tűnik, hogy kábé tényleg lóf@szt sem kaptál a pénzedért, ebbe szaladok bele igen gyakran. És ez nem egyéni ízlés alapján formált, szakmai egyet nem értésből fakadó vélemény, hanem nettó tény. Mondom, wtamas még nem a legrosszabb, csak nem akarok nevet írni, mert még a végén kiderül, hogy itt van a csoportban.
-
Köszi a linkeket, megnézem ezeket is, bár hallás után nem annyira erős az angolom, a pózoshoz talán nem is kell.
Az online hétvége szerintem nem volt gáz. Az sokkal inkább, hogy megpróbálják többször is eladni ugyanazt az anyagot, de azért eddig mindig találtam érdekeset. Schram és Szipál anyaga szerintem nagyon jó volt most is, és előtte is, cserébe a nánási flegmaságától olyan hányingerem támad mindig, meg hát volt néhány olyan oktató, akinek a performansza inkább volt önfelszopás, mint lényeges információk halmaza. Wtamas már más tészta, de legalább próbálkozik, szerintem az nem vészes egy magamfajta kezdőnek (bár fizetni azért nem biztos, hogy fizetnék érte újra), a headshootos srác PS oktatóanyaga se volt rossz, a körítés is igényes. Ezeknél én sokkal rosszabbakat is láttam már sajnos, de ami szörnyűbb, hogy fizettem is érte. Erre mondom én, hogy tiltani kellene, de a piac majd szelektál.
-
Én még most járok az út elején, nagyjából 1 éve kezdtem el magam tudatosan képezni (bár önképzés keretében előtte is sokat "játszottam"), de csupán egyetlen konkrét célom van: magamhoz képest folyamatosan fejlődni. Nekem hobbi a fotózás, ráadásul alapvetően a technikai részébe szerettem bele. Ilyen szempontból nekem minden WS, minden alany hoz valami újat, de értem, mire gondolsz, jártam már én is úgy, hogy ezért kár volt eljönni is, nem hogy fizetni.
Bár a presetek, vagy épp a videós oktató anyagok kapcsán sokkal gyakrabban van ez így; most is vettem egy kültéri portrézós anyagot...hátazisb@zmeg...okosabb csak alig lettem kezdő létemre, de legalább nem volt olcsó a cucc. Akkor már inkább magam próbálkozok, fizetek a "modellnek", és ha kép nem születik csak 1 darab normális egész délután, akkor sem kell magyarázkodni, plusz sétáltunk egy jót a természetben.
Apró kiegészítés: ezeket a silány WS-t és videós oktató anyagokat áruló embereket szívem szerint egyenként elküldeném a f@szba. Annál nagyobb pronyóság nincs, amikor a tanulni vágyók szorgalmával és idejével él vissza valaki. Persze, ha utánanézel, ki is valójában az "oktató", az általában segíthet, de ebben az esetben például még ez is öngól volt, mert a képei alapján jó a fotós. Csak hát a magyarázás, oktatás ugye nem ugyanaz, mint valamit ösztönből csinálni. OKJ-n oktatókra úgyszint igaz ez. Nekem is kijutott egy pojáca baszdki, kötekedni azt k_rvára tud. 50 növendékből eddig senki nem tudott neki megfelelő street fotót lőni... Besz@rok az ilyeneken, aztán ha valaki hozzáértőbb nézné a képeit, gyaníthatóan találna azért hibát...
-
válasz
ph_5.5 #30833 üzenetére
Köszi, én is egy tízesben gondolkodtam egyébként. Nem iskolás lányról van szó, harmincat karcoló kolléganő, kis modell múlttal, de már nem praktizál. Nekem meg pont az a kis rutinja kell, ami van saját bevallása szerint. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ahány teljesen civil lányt próbáltam eddig fotózni, mindig előjött a "kamera fagyás" esete: felemelem a gépet, és beáll tablóképhez. Na erre nem mindig van kedvem és időm, hogy feloldjam. 40-60 ezres WS-re meg nem járhatok minden hétvégén. Nejem unja, hogy fotózom. Szóval a kör bezárult!
-
"Élőképes fókuszálástól."
Ezt én személy szerint nem éreztem, igaz, csak elvétve használtam így a gépet anno, és a D750-et se nagyon erőltetem most ebben a formában. Egyébként átgondolva a helyzetet igazad van, mert jól lement a MILC-ek ára, százasba a vázat se tippeltem volna bele. Így viszont már megérheti.
-
-
válasz
aquark #30820 üzenetére
Nikon D3500? Élőkép komponáláshoz van a kijelzőn, DSLR mércével nézve kicsi és könnyű gép, baromi jó akkuval, jó fogással, F-mount miatt találsz rá objektívet is. Az AF inkább objektív függő (a vázban nincs motor), de nekem nem volt rá panaszom. A proci elég jó benne, árához képest pörgős a gép.
-
Még valami: kifejezett elvem a saját szakmámban, hogy nem dolgozok ingyen. SOHA, SENKINEK. Ebből adódóan ha nekem dolgozik valaki, tőle sem várom el, hogy a két szép szememért tegye. De túlfizetni se szeretnék senkit, meg nevetséges összeget ajánlani sem. Legutóbb egy jórészt instán tevékenykedő, itthon meglehetősen ismert glamour modellt fotózhattam 15 ezer / óra költségen (nevet szándékosan nem írok, nehogy rontsam a hírnevét), de ott egy kis belvárosi budai lakás volt a terep, és pici oktatás is volt az árban. Ebből adódóan egy klasszikus portré sorozatért vidéken, szoba foglalás nélkül nem szívesen fizetnék 7.000 forint / óránál többet, és kábé két óra alatt le lehet tudni mindent, szerintem. Ugyanez stúdióban is igaz, ahol a bérlet nyilván az én költségem lenne. Ugyanakkor látom a másik oldalt is, mert ha elmegy mondjuk csak sminkeshez, akkor máris bukta az 1 óra díját (bár én csak egy szolid alap sminket kérek, semmi extra+át). Ezért nehéz meghatározni az összeget, mert reális óradíjat szeretnék adni a modellnek, hogy korrekt legyen mindkét fél számára az üzlet.
-
válasz
ph_5.5 #30814 üzenetére
Huhh, azt hiszem, kicsit félrement a kommunikáció, de az én hibám, én kérdeztem rosszul. Amit leírtál, azt köszönöm, mert hasznos infó, de abszolút nem erre a kategóriára gondoltam. Vegyük ki a képletből, hogy "profi", ezért a inkább úgy kérdezem: TFCD kategóriás "hobbi" modellek esetén mi lenne a reális gázsi, ha képek helyett inkább óradíjat fizetnék? Egyszerűen gyakorolni szeretnék olyasvalakin, aki kicsit rutinosabb az átlagnál a kamera előtt, hogy nekem is könnyebb dolgom legyen, és koncentrálhassak a technikai háttérre, az új dolgok kipróbálására. Szélesebb társadalmi kapcsolatokat ápoló emberek esetében jó eséllyel ez nem gond, mert mindig van bátor jelentkező, de én az egész fotózást önmagam fejlesztése miatt csinálom, nem hirdetem magam, nem rakok fel napi öt képet instára, stb, ezért úgy kell vadásznom az alkalmi "modelleket". Ahogy írtam is, ha találok is egyet, szívesebben fizetném ki az idejét, mint hogy utána órákat szívjak az utómunkával a sorozaton, ráadásul így a technikai lehetőségek kipróbálása is sokkal korlátozottabb, hiszen a végén valamit adni kell kép formájában. Ha viszont fizetek az idejéért, akkor néhány képet maximum bónuszként adok pluszban, ha viszont nem üti meg a mércét egyetlen ellőtt kocka sem, akkor sem vertem át.
Szóval, ilyen szempontból kellene egy forint / óra érték.
-
Srácok, nagyjából mennyi a reális modell díjazás vidéken (Szeged - Kecskemét környéki település)? Jó lenne profi - félprofi modellel dolgozni picit, de nem igazán tudom, mennyi az annyi, a workshopokon nem kötik az ember orrára a modellek bérét. Sima beltéri stúdió portréról, illetve kültéri teljes alakos portréról lenne szó, full practice jelleggel, semmi kereskedelmi felhasználás. TFCD alapon nézelődtem, de úgy látom sok a kamu csaj, egyébként az ismerősöket meg már unom szervezgetni, aztán gép előtt görcsölni napokat a képekkel. Van egy régen félprofi modellként is dolgozó munkatársnőm, Ő vállalná a kihívást, de Őt sem akarom ingyen fotózni (ha nem fizetek, joggal kérnek a lányok cserébe képeket, de nincs annyi időm, hogy 15-20 képet retusáljak, nyerset meg nem szeretek adni). A legjobb deal számomra, hogy kifizetem az óradíjat, ehhez kellene egy korrekt vidéki árazás kiindulási alapként. Köszi!
-
A szegedi MediaMarktban akciós a 85 1.8G, 140 ezer bruttó. Utolsó darabnak tűnik. Hátha valakit érdekel! :) Van még mellette 40 ezerért 35 1.8G is (az DX).
-
-
válasz
Teasüti #30760 üzenetére
Így van, pont azért írtam már fentebb, hogy egyszerűbb most nekem természetes fénynél fotózni, mint külön képekből összerakva szenvedni, meg utólag retusálni. Utóbbit mondjuk így sem úsztam meg tegnap, hiába volt szemre portalan a vezérlő tárcsa környéke. Persze igazad van, ha a maximális eredményre törekednék tengernyi idővel, akkor lágy fénnyel tárgyasztalon megküldve próbálkoznék, így marad a gyors módszer.
Jahno: jól gondolod, de csak a villanőcső szálát akarom lekapni, viszont lehet az MS300-é lesz, az szebb.
-
Nem mondtak semmit. Vakuzni nem azért nem lehet, mert nem lehet, hanem jelen helyzetben (egy üzemmód választó tárcsa a korábbi vázamon a fotózandó tárgy) ahhoz, hogy a fekete részek rendesen ki legyenek derítve vakuval, a krómozott részek azonnal rommá égnek, és mivel picit karcos már a felület, sokkal jobb, ha látszik egy részén legalább a textúra. Több expóból nyilván össze lehetne rakni vakuval is, de őszintén szólva egyszerűbb természetes fény mellett hosszabb záridővel dolgozni, és így lőni néhány eltérő expót Ma újra nekifutok a feladatnak, a kérdésem igazából csak arra vonatkozott, hogy a folyamatos liveview használat és a hosszabb záridő roncsolja-e a szenzort érdemben, a többi körülmény tulajdonképpen lényegtelen infó.
-
"De miért kell ennyi elő kép, és nem csak 1-2 expó?"
Mert életemben most makrózok először (mert feladat), raáadásul olyan Nikkorral (kölcsön obi), amivel nincs még AF, szóval gondolhatod, hány percig állítgatok rekeszt, meg mozgatom a tárgyat, hogy ott legyen és annyi fókusz a képen, amit szeretnék. Nyilván balf@sz vagyok hozzá, ez nem is kérdés, de attól még meg kell oldanom valahogy. Nyilván, ha tök függőlegesen fotóznék, akkor semmi gond, már rég végeztem volna, de hát nyilván szögből kell, így meg a DoF szívat erősen. A hátlapi kijelzővel meg átnézeti keresővel nem is ment.
Mondanám, hogy akkor vakuzok, de a folyamatos állítgatás közbeni szenzor kiolvasást ez sem fogja megoldani. Ti kézből lőttök makrót, szabadtéren, AF mellett? Úgy elhiszem, hogy nincs ilyen gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest