- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lite
őstag
válasz
benmarcll #77226 üzenetére
Szép munka, gratula!
Az ajtólemezt belül is bitulapoztad? Azaz nem csak a szerelőnyílások lezárása a lényeg, hanem a másik oldalon, az a hatalmas rezonáló felület merevítése is.A hatalmas basszus témaköréhez: a hang inkább feszes, pontos lett. Most egy zárt hangszórót csináltál az ajtóból. Ha ezt a basszus szempontjából nézed, akkor szubládák példáján keresztül:
- reflexes esetén mindig van egy hangolási frekvencia, amire tervezik és annak a közelében szokott nagyot "ütni", de ha ez a pont nincs túl mélyre hangolva, akkor akár nem is fogod olyan mélynek hallani/érezni, mint a zártat
- zárt esetében nincs ilyen kiugró frekvenciacsúcs, ott inkább a roll-off lapossága az érdekes, az milyen lassan csökken a minél alacsonyabb frekvenciájú hangok hangereje - ennek köszönhetően nem azt a hatalmas "ütést" fogod érezni, hanem meghallasz addig elnyomott vagy elhalkult mélyfrekvenciákat is.
Ezért volt már itt régebben, a nagy elődeim által is említve, hogy pl. rockzenéhez nem is a szub a lényeges, azt egy jól szigetelt ajtó egy jó szettel csodálatosan lejátssza.
Elektronikushoz azért már kell a szub. -
V8engines
tag
válasz
benmarcll #77223 üzenetére
Na én ennek örülök, ha volt értelme a szigetelésednek.
Köszönöm a megosztásod!
Én alapból nem gondolnám hogy mélyeknek kell megjönniük, vagy többnek lenni. Arra tippelnék, hogy a doboz hangot (vagy minek nevezzem) tűnteti el, illetve a rezgéseket, zizgő hangokat oltja el/csillapítja. Vagy nem jól keresgélek?Azért is örülök hogy lett némi értelme a szigetelésednek:
1. Mert neki kellene állnom már végre, venni a fáradtságot. De kasznisként, tudom mivel jár, nem véletlen nem nyúltam még ehhez a részhez. Vágom hogy milyen, ha javítás alkalmával vissza kell bontani.
-Valaki írt is itt már róla, hogy elvitte az autóját kasznishoz, de elzavarta hogy: "Bonts le a szigetelést Te."Megértem.
2. Aktívozást tervezek (vagy melyik a melyik). Tehát kihajítva a hangváltókat, mindent erőlködőkről. Időkorrekciós fejjel hajtva.
Mostmáraztán nagyon kíváncsi lettem, mi lesz a végeredményem a jelenlegi rendszeremmel összeállítva (47 éves fejjel, még merülni tovább a vízbe, legurulva a hegyről).
-
V8engines
tag
válasz
benmarcll #77189 üzenetére
Na itt vagyok én is gondban pont. Hol vegyem, mit és mennyit.
Még csak most jön majd a két "nagy" ajtó szigetelés (Golf ll).Lehet összeállnék valakivel és rendelnénk közösen. Hátha még árban is jól/jobban jönnénk ki.
Emberem is van, aki érte tud menni, vagy tőlem tudja vinni. Szinte egész ország területén, ha szépen megkérem. -
Lite
őstag
válasz
benmarcll #77189 üzenetére
Mindkét cucc jó, amivel olcsóbbra jössz ki, azt vedd (mondjuk én STP fan vagyok, azt nagyon szerettem, amilyen jól kezelhető, annyira hatékony is, meglepő módon).
Az ajtókárpittal kell(het) kezdened valamit, oda mehet öntapadós szivacs, de ha marad a bitulapból valamennyi, az is bőven jó. A hangszórókhoz, ha van kiemelőkeret, azt tekerd körbe bitulapból vágott csíkkal, illetve azt nézd meg, hogy mennyire szól a kárpit "alá" a hangszóró - ott szokás szivacsól kis tölcsért csinálni, hogy csak a nyíláson kifelé szóljon, ne az ajtó mögé menjen. -
Lite
őstag
válasz
benmarcll #77180 üzenetére
Hidalni max a szubot illik (damping csökkenés miatt). Keni fejjel 1-2 csatornák a bal-jobb magasak, 3-4 bal-jobb mélyközepek. Keresztváltók nélkül. Ha megvágod alul aktívban olyan 80 Hz/12dB -el, akkor az ajtókra nem fog a nagyon mély hang jutni (amire van a szub), ami egyébként a leginkább teljesítményigényes tartomány, akkor a jelenlegi erősítőd annyira ki fogja hajtani a frontot, hogy a hangerő akár már fájdalmas is lehet, de torzítani még nem fog. Meg ugye a fejen a hangszíneket is rendbe lehet tenni, illetve megjelenik aaaa..... színpad!
A másik erősítő meg küzd a szubbal, de csak a mély hangokkal (olyan 63Hz/12dB vágással összeeresztve a front szettel).
A számok tájékoztató jellegűek, mindenkinek más és más tetszik, ezek a csak olyan általánosságban működő értékek. Ha fizikailag bent van a holmi a kocsiban, akkor jön a beállítás hosszú-hosszú folyamata.
-
Lite
őstag
válasz
benmarcll #77177 üzenetére
Amit Troll írt, az már a nagyon fel... De igaza van!
A fej váltása sokat nem hozna így önmagában, valamit érzékelnél, de pl. az ajánlott 358-as fejben még annyi maradna kihasználatlanul...
Az erősítőd egyébként tipikusan front szett hajtására kényelmes teljesítményű. Ha ehhez vennél egy kicsi monblokkot vagy 2 csatist hidalva, ami a nem túl érzéketlen szubodat hajtja, kb. fényéveket ugranál előre, miután sikerült rendesen beállítani a rendszert... -
Lite
őstag
válasz
benmarcll #77175 üzenetére
Nem siklottam el felette, csak az az erősítő 4 csatis, az aktívhoz meg 5 kell (Bal magas+Bal mélyközép+Jobb magas+Jobb mélyközép + Szub). Szóval ezt vagy szub nélkül, vagy plusz erősítő.
Aktív: nem használsz sem gyári keresztváltót, sem az erősítőn nem vágod a frekiket (meg mást se), hanem mindent a fejen állítasz (vágások, hangerőszintek, időkorrekció) + hangszín.
Minden sugárzót külön erősítőcsatorna hajt, külön kábelezve. Ezért van 3 pár RCA kimenet a komoly fejeken. (A szub csatorna általában monó, egyedül a Pio 80PRS-nél láttam, hogy külön kezeli az oldalakat.) -
Lite
őstag
válasz
benmarcll #77171 üzenetére
Ez így nagyon távoli megközelítés. Attól függ, mit szeretnél. Szolgáltatást bővíteni a gyárihoz képest (pl. bluetooth, stream, pendrive-ról történő lejátszás, stb.) vagy komoly zenei rendszert építeni. Esetleg csak hangoskodni (azt csak fejjel nem fogsz, ezt előre bocsájtom).
Attól függ, milyen stílusú zenét szeretnél hallgatni, régen ebben is volt különbség, még most is vannak márkára jellemző sajátosságok.Illetve: 1 vagy 2 DIN?
-
törölt tag
válasz
benmarcll #74827 üzenetére
Folyamatos zenei terhelhetőség, akkor tudnia is kellene. Nyílván amúgy sem 50 Hz-et fogsz rajta erőltetni 0-24-ben 150 watt terheléssel.
50-60 Hz 0dB-es teszthangokkal szokták általában használni, neten találsz ilyeneket.
Nem ártana tudni a fejegység milyen hangerő skála értéknél kezd torzítani, enélkül általában kb 3/4 hangerőt szoktak ajánlani, ott még biztos nem fog torzítani. Erősítőn a gain-t teljesen letekered, teszthangot elindítod minden hangszín lejetőséget alaphelyzetbe állítva (bassboost,EQ...) majd az erősítőn méred a kimenő jelet (váltakozó feszültség)
mérendő feszültség = négyzetgyök (terhelhetőségximpedancia) --> neked ez 4 ohm és 150 watt esetében 24,5 Volt kb. Ekkor kb 150 watt teljesítménnyel lesz hajtva a mélynyomó. Ezt még tudnia kell, nem teszed tönkre. Ha meg ez kevés neked, akkor valóban a láda kevés ahogy gondoltad. Itt épp erről a beállításról beszél:
[link] -
troll81
addikt
válasz
benmarcll #74829 üzenetére
Mit szeretnél számolni?
12 V régen rossz az erősítőnek általában ha tölt a generátor az 14.4 körül van.
A rendszer nekem simán 12.6 ra beesett azt hallod a zenén is.
Lakatfogo multmeter de az se rosz ha begurulsz valahova és belovik a mely gaint maxra te meg hozzá igazítod a szettet akár -
törölt tag
válasz
benmarcll #74824 üzenetére
Kihasználod teljesen a mélynyomód terhelhetőségét? (150 watt folyamatos)? Egy multiméter és teszthang segítségével meg tudod mérni. Ha nem jártál még a közelében, akkor addig fel lehet tekerni a gain-t, a nyomónak nem szabadna károsodnia akármennyire mozog a membrán. 100 W-os első szett mellett mondjuk érezheted is gyengének a 150 W-os ládát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Apple MacBook Air Megbízható társ a mindennapokra!
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest