Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zippofcy

senior tag

válasz gandalf #4027 üzenetére

Attól még hogy nem tudunk vmiről az még létezhet :P

Szal: minél többel nagyobb a frame / sec érték az adott játékban mint a monitor refresh rate értéke, annál nagyobb mértékű lesz a "tearing" vagyis a "vsync hiba" "képrángatás" vagy milyen neveken fut még.

Vagyis az LCDknél már az egyik ok amiért a lehető legnagyobb hz-en kell hajtani a monitort az kiesik, vagyis a CRTk vibrálása ami anno basztatta a szemet.
    De ez az ok, ez ugyanúgy megvan mint a CRTkél volt. Csak épp ott nem tűnt fel mert azokat senki nem használta 60hz-en.

Persze miért nem lehet bekapcsolt vsync-el játszani? Hiszen akkor sose nagyobb a frame / sec mint a refresh rate.
    Lehet ... kivéve az FPSeket. Ott is főleg mikor nem a gép ellen játszol.
    De ez kevesebb embert érint mint az hogy a bekapcsolt vsync lassítja a frame/sec-et.
    (itt is ez merült fel, a Crysis kapcsán)

Szal ha a fenti két okból HA mégis ki KELL kapcsolni a vsyncet, akkor SZÁMÍT hogy a lehető legnagyobb HZ-en járasd a monitorod.
    Főleg mivel (egyes "hozzáértők" véleményével szemben) NEM ÁRT NEKI.
    Ha ártana nem is "tennék beléjük" a gyárban ... ahogy pl. az alaplapodban se állíthatod be hogy 3-5-10v-ot adjon a procidnak, hiába teszel rá folyékony nitrogén hűtést.
    Ez a hülyeség hogy árt nekik az ANALÓG CRTk idejéből maradt vissza, amikben nem volt áramkör ami figyelte volna a refresh ratet, így olyat is megpróbáltak megjeleníteni amire már nem voltak képesek és ez tönkreteHETTE őket. Tehát még azokat sem BIZTOSAN tette tönkre. (nem hinném hogy innen bárkinek lenne még olyanja, nekem van egy 1988 körül gyártott 20 colos SAMPO-m, igaz legalább 15 éve nem használtam. 800x600at már nem bírta 60hz-en, "csíkozott" rajta a kép de mégse ment tönkre még az sem)

Ahogy észrevettem kikapcsolt vsyncnél 60hz-en a tearing olyan nagy hogy totál élvezhetetlenné teszi a játékot.
    75hz-en lecsökken a felére. Vagyis ott már játszható. Fel se nagyon tűnik.
    Nyilván ha a játék mondjuk 100 frame/seccel megy akkor a 75hz is édeskevés. (de ebben az esetben az egyik ok, vagyis a bekapcsolt vsync lassítása kiesik vagyis nincs rá ok hogy kikapcsoljuk. Kivéve az online FPSt de azt úgyis CRTn tolják a pro-k, a többieknek meg ott az aimbot)
    Mivel hogy a lényeg nem a hz értéke, hanem a hz érték és a frame / sec érték KÜLÖNBSÉGE. Minél nagyobb, annál több frame megy a levesbe a rendereléskor.

Aki ezek után a szájbarágos magyarázat után sem érti azt birom sajnálni. És csodálom hogy olvasni tud ;]

• r-chee

őstag

válasz gandalf #3816 üzenetére

Szerintem gyárilag gond lehet a ventilátor vezérlés körül. Nekem, ha kihúzom venti csatlakozóját, nem jön elő a probléma 10 indításból egyszer sem, bedugott ventivel viszont harmadikra tuti előjön a hiba. Részemről megpróbálok majd kicsit turkálni a BIOS-ban, vagy veszek rá vizes blokkot :) .

Új hozzászólás Aktív témák