-
Mobilarena
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10877 üzenetére
Valakivel egyeztettek mert az alapján lett a kialakítás. Erre hivatkoztál is még az elején. Azt is többször kiemelted, hogy direkt az ONT -nak lett oda pl. áram vezetve az előszobába, Az ONT nem asztali eszköz. Még ha valaki annak is titulálná, akkor sem kell asztalra tenni. A hely "épkézláb módon" történő kialakítására számos lehetőség van (lett volna). Doboz vagy rack szekrény (ezt ugye írtam is) vagy csak egy egyszerű lebegő polc és mehet(ett volna) is az ONT oda.
Ahogy írtam van olcsóbban is UTP kábel. Ugyanakkor még az Általad hozott árral is jóval olcsóbb opció. Arról nem is beszélve, hogy úgy lenne "sportszerű" a dolog, ha a teljesen feleslegesen behúzott 100 méter koax kábel is ott lenne a másik serpenyőben ... Úgy egyébként akkor még egyszer - nem kell(ett volna) se 2.5 Gbps switch, se AX86U. Ezek opcionális tételek melyek dobtak volna még az élményen, de egyáltalán nem kellettek volna. Amennyiben az 5 db PC (+ TV -k ilyesmi) kábelen vannak, akkor sokkal jobb WiFi is maradt volna a maradék 14 db WiFi eszköznek ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10875 üzenetére
Biztos, hogy nem azért értetlenkedett. Dehogy akart Ő koax -ot kihúzni meg a helyére optikát. Ő úgy tervezhetett, hogy berakja az ONT -ot a helyére ahogyan előre meg volt beszélve (ezt írtad is) aztán megy "Isten hírével". Ehhez képest fogadta a 3 db koax -os installáció meg a felhasználói igény, hogy az eredetileg egyeztettek ellenére a nappaliba kellene húzni a optikát ... Ugyanakkor persze mindent a kedves ügyfélért ...
Ez egyébként valami új Feng-Shui áramlat, hogy az ONT -nak az ingatlan egyik nagyon a csücskében a nappaliban kell lennie? Az lenne a nappali dísze vagy mi értelme? Műszakilag ugye semmi - hiszen innen vezeték sem tud menni sehova és hát WiFi szempontjából sem ideális ...
Az előszoba-nappali távolság (15 m) a középső szobában levő PC szempontjából irreleváns. Ugye ide vettél AX200 -as PCIe kártyát a PC -be. Ide a távolság jóval kevesebb lett volna ... Ugyanakkor legyen - számoljunk 100 méterrel. Ez 4-5000 HUF. Ez nem majdnem annyi, mint a kártya ára - hanem a tört része (az ezt megelőző hsz -edben meg azt írtad, hogy még a kábelezés lenne a drágább - ez azért finomodott). És ennyiből már mindenhol kábel lett volna ...
Ugye lehetett volna az ingatlan két oldalán egy-egy mesh egység és akkor király vezetékes és WiFi hálózatod is lett volna egyúttal. Switch nem (feltétlenül) kellett volna. Pl. a 4 PC -s szobába raktad volna az általad felhozott AX86U -t és ezzel meglett volna a 2.5 Gbps kapcsolat az ONT -al, a switch feladatot is ellátta volna a 4 db PC -hez és még pl. az AiMesh WiFi főegység is lehetett volna (egy másik olcsó AX -es router meg a nappaliba Node -nak ...). Na ez így kerek lett volna ... Persze valóban nem feltétlenül kellett volna ilyen drága routerbe sem fektetni illetve ha megvetted volna, akkor azt természetesen lehet vinni tovább adott esetben.
Így meg - ha a nappali előszoba 15 méter, akkor a leghátsó szobába mennyi? A 4 PC -hez WiFi -vel N+1 falon keresztül? Úgy, hogy közte is lesz PC WiFi -n meg még 14 másik WiFi kliens az ONT -ra ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10873 üzenetére
Azért is értetlenkedhetett, mert az ONT logikus helye az előszobában lett volna - és nem a nappaliban. Másfelől azok - az egyébként semmire nem használt - 3 db koax kábel szintén nem segített a helyzet feloldásában.
Igen, pontosan ilyen egyszerű egy kábel áthúzása. Az másik kérdés, hogy mindjárt UTP -t is húzhatott volna a helyére. Meg akár a másik kettő helyére is.
Hogy mondjuk 5 méter UTP (előszobából a középső szobába) drágább lenne, mint egy AX200 -as kártya? Nem, nem hiszem. Úgy egyébként nézd meg mi van írva arra a kártyára. Nem használnád ki az interneted sebességét töredékét sem - még akkor sem, ha tök egyedül lenne és egy helyiségben az ONT -al ... Ugyanakkor nincs egyedül. Van ugye 14 WiFi kliens meg ezen a PC -n kívül még 4 db PC a legtávolabbi szobában ... Ennyit a kihasználásról ...
Abba a leghátsó szobában OK, hogy mind a 4 db PC gigabit -es kapcsolatra képes legfeljebb. Azonban az ONT 2.5 Gbps ethernet portjából odamenve mondjuk a legelső hsz -edben említett AX86U -val (vagy akármi mással amin van legalább egy 2.5 Gbps port) a teljes sebesség meg lett volna a 4 PC -nek ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10869 üzenetére
Köszi szépen a visszajelzést. Gondolom a nappali IPTV -t WiFi -s egységgel oldották meg ...
A MAC fileternél egyszerűbb megoldás talán, ha minden eszközön az automatikus csatlakozást csak a számára érdekes sáv SSID -re engedélyezed (sőt akár a másikét konkrétan meg sem adod).
Pedig a Digi (írtad, hogy az volt korábban Neked) bitrátája vagy a duplája és hát minőségben pedig kb. zongorázni lehet a különbséget ...
Ugye nagy "építkezés" nem kellett volna. Egy (vagy akár mindhárom) kábelt átrángatni - pár perc. Persze olcsóbb is lett volna, mint plussz eszközöket venni. Persze így most a internet sávszélességet sem tudod kihasználni, de ennek ellenére örülök, hogy Neked megfelel. Végülis ez a lényeg.
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10841 üzenetére
Két dolog miatt:
- a nappaliba nem megy optikai kábel. Ez azért elég nyomós érv ...
- a másik, hogy az előszobából mennek a gégecsövek a 3 szobába ...Pont írtam, hogy ne a fali vájatban legyen(ek) az eszköz(ök). Ahogy írtam is a T -s jóember is az ONT -nak kérte oda az áramot.
#10842,
A (csak) WiFi kérdésköre. Ajánlott olvasmányok ebben a témakörben:
- half-duplex és full-duplex hálózati kapcsolatok tulajdonságai és összehasonlítása,
- WiFi hálózatok aggregált sávszélességének alakulása a csatlakozó kliensek számának függvényében,
- rádióhullámok terjedésének sajátosságai általánosságban és frekvencia függvényében is (baromira nem lineáris függés van - így a klinsek számának emelésével gyors ütemben szakad össze az).Egy szó mint 100, a jelenlegi infrastruktúrára egy 100/100 -as internetkapcsolat masszív overkill. Egy 2000/1000 -eshez meg kb. csak pénzégetés.
Félreértés ne essék - úgy lesz ahogy akarod. A megoldás egyszerű, gyors és olcsó. Amennyit ezzel kapcsolatban írtál ennyi energiabefektetéssel már át is húzhattad volna és már készen lennél (beleértve a tulajjal történő egyeztetést is). Ugyanakkor amennyiben az előbb említett 3 opcióból egyik sem érdekel, akkor persze hagyd úgy ahogy van ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10837 üzenetére
Igen, itt csak azért van szigszalagozva, hogy az optikai kábelköteg ne a saját súlyán lógjon átmenetileg.
Igen, azt is írtam, hogy működik a Digi FTTH gigabit (az van nekem most is).
A Telekom ezt az ONT -ot fogja Neked oda betenni - Sagemcom F@ST 5670: [link] . Amennyiben megnézed, akkor ezen nincs egy fia koax csatlakozó sem ... Ugye pont ennek az eszköznek kértek oda áramcsatlakozást ... Ugye ezt berakják és indulhat a "vakarózás" ... Alapvetően kétféleképpen járhat el a T szerelő:
- berakja és utána "mossa kezeit". Végülis "van WiFi - nem?". Az más kérdés, hogy a 2000/1000 Mbps -nek így a töredéke sincs (pláne a leghátul levő 4 db PC -nek), de ...
- elkezd azokon a dolgokon agyalni Veled amiket én is írtam fentebb ...Húzd be azt a 3 UTP -t - akár úgy hogy van mellette koax is vagy akár helyette. Így mindhárom helyen lenne:
- az egyik helyen 2.5 Gbps kapcsolat (az ONT egyik LAN portja ilyen) és kettő db gigabites LAN kapcsolat. Amennyiben veszel pl. egy 2.5 Gbps 5 portos switch -et, akkor meg mindenhol az lenne ...
- Tudsz mesh WiFi -t csinálni - mondjuk a nappaliba az egyik egység és a leghátsó szobába (ahol a 4 PC is van) a másikat ...
- akár mindhárom szobában lehetne IPTV - nemcsak az egyikben ...Beszélj a tulajjal, hogy "szoáré van a palacsintában". Teljesen mindegy, hogy "kinek a hibája" vagy ki mit nézett be. Akár úgy, ha máshogy nem megy, hogy állod az UTP kábel árát. Sokkal olcsóbban jössz ki, mint mondjuk Powerline -al. Arról nem is szólva, hogy a fentebbiek alapján sokkal jobb is lenne ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10833 üzenetére
Ezt hogy érted, hogy az optikai "kábel van összekötve a nappaliba bekötött koax kábellel"? Például egy ilyennel?
Ennek darabját, ha jól emlékszem olyan 4400 HUF -ért mérték. Ugye 2 db kell - a nappaliba menő kábel két oldalára.
Most szólok, hogy ez max. 10 Mbps -t visz át (azaz csak IPTV -re nagyon csücskösen elég lenne, ha tudná - de másra nem) - azt is leginkább csak a szerencsésebb pillanataiban. Azaz az IPTV -d szoáré lesz. Nem kicsit - nagyon. Ezt már nem is szokták kiajánlani a T -sek, mert kb. minden esetben cserélniük kellett és általában UTP húzás lett a nóta vége. Nem lehetne átugrani ezt a közbenső fázist még most a megvalósítás alatt?
Powerline. Lenne mondjuk egy half-duplex (azaz nem full-duplex) 250 Mbps -ed a hátsó szobába? Amennyiben a közeli szobába is lenne Powerline -ozás az ottani PC -nek, akkor meg a fele se lenne összesen (azaz mindenhova)? Ezt is plussz pénzért?
Ezeket a plussz pénzeket ugye Te állnád? Meg a 2000/1000 Mbps -es internet havidíját is? Szerintem most szólj, hogy Neked elég lenne a legkisebb opció, mert még egy 100 Mbps -es internet (ez ugye full-duplex és lehet akár szimmetrikus is) is brutális overkill lenne a hely infrastruktúra képességeihez ...
Most, ha lenne párhuzamosan UTP és koax is, akkor az azt is jelenthetné, hogy teljesen "szolgáltatófüggetlen" lenne a dolog. Azaz mindegy lenne, hogy a jövőben T van (IPTV -vel) vagy Digi (FTTH -val) vagy bárki más, akkor is lenne internet meg kábelTV is minden szobába. Persze a Telekom "minimum" az UTP kábelezés lenne ...
Ez így meg a T -hez ...
A háromból kettő koax egyáltalán nem lenne használva. A harmadik meg vagy igen, de inkább nem. Egy raklap plussz pénzért ...
Szerintem beszélj a tulajjal. Akár meg is veszed az UTP -t, ha arról van szó, de mind a 3 szobába az menjen legalább. Akár a T -s szerelő áthúzza (nem tudom erre mennyire kapacitálhatóak) vagy bárki semmi idő alatt ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10829 üzenetére
Köszönöm szépen.
Akkor amennyiben jól értem az e ház is aránylag új építésű és nem csak a környék. A kép helyileg előszobában van, ha jól sejtem?
A képen látunk akkor egy optikai kábelt (fekete - rá is van írva), 3 db koax -ot meg egy áram kábelt. Ezt a Telekom -osok húzták be így? Értem ez alatt, hogy ez a felállás pl. Digi FTTH esetén lehetne ideális, ahol magából az ONT -ból jön a koax és azt splitter -el lehetne a szobákba elosztani. Persze ez esetben is hiányoznak az UTP kábel(ek) amik mehetnének a vezetékes kliensekhez.
Ugyanakkor javíts ki, de az a Telekom -os 2000/1000 -es internet mellé IPTV lesz vagy lehet. Az meg ideális módon UTP kábeleken tudna menni a szobákba - ahol set-top-box -ok lennének. Most akár lesz IPTV akár nem amire ki szeretnék lyukadni, hogy a koax kábeleknek mi értelme? Mi menne tervezett módon azokon keresztül?
Nyugtass meg, hogy mindegyik koax külön gégecsőben megy (a kép alapján ez finoman fogalmazva sem egyértelmű). Amennyiben így van, akkor egy gégecsőbe könnyedén be tudtok húzni egy koax -ot és egy UTP -t is (a meglevő kábelt használjátok az áthúzáshoz) és a szobákban egy-egy dupla fali aljzattal (koax+UTP) kész is van az ideális megoldás.
Amennyiben nem férne két kábel szobánként, akkor a koax -al helyére annak segítségével UTP -t húztok. Egyfelől koax nem kell (hacsak nincs valami amiről nem tudok) - a Telekom IPTV -hez meg UTP kell ... Nem mellesleg akkor a szobá(k)ban lehetne mesh egységeket is rakni a WiFi felturbózására és a vezetékes eszközöket is rá lehetne kötni ...
Nem tudom, hogy a képen látható helyre milyen dobozt terveztek? Esetleg egy 6U rackszekrény polccal? Vannak egész pofás darabok aránylag olcsón. Aztán mehet bele: ONT, router, NAS, szünetmentes, háziszerver (pl. rPi vagy Intel NUC vagy bármi más). A kívánt részek aláhúzandók ...
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10825 üzenetére
Szerintem írjál egy-két dolgot azért a környezetről, mert így nagyon nehéz bármit mondani. Egy 3 szintes 500 nm -es ház + 1200 nm telekről van szó vagy egy 50 nm -es panelről?
PowerLine -ról általánosságban. Leegyszerűsítve amire papíron 1000 Mbps -nél több van írva az úgy tudja kifutni magát, ha:
- fázis, nulla, föld rendben van bekötve mindenhol. Nincs taknyolás sehol a hálózatban (!!) és a vezetékek és szerelvények is értelmezhető minőségűek,
- egy fázison vannak (sőt lehetőleg egy körön) a kiszemelt konnektorok ...Továbbá amennyiben pl. azért linkeltél egy kettes meg egy egyes kiszerelést, mert pl. 3 -at szeretnél, akkor a sebességek is annyifelé fognak szétosztódni ...
Azt nem tudom nézted-e, hogy az általad kiszemelt eszközök G.hn 1200/2400 -asok? Azaz a széles(ebb) körben elterjedt HomePlug AV2 -es eszközökkel nem tudod majd keverni. Úgy egyébként általánosságban a G.hn mind ping -ben, mind sebességben többet tud valamivel az AV2 -eseknél, de cserében meg is kérik az árát. A másik dolog, hogy ideális körülmények és kis távolságok esetén is maximum párszáz Mbit/s érhető el ezekkel.
Itt egy jó kis összehasonlítás mért eredményekkel AV2 -es és G.hn (ez ráadásul pont az a devolo amit ki is néztél) eszközökkel: [link] .
Nem tudom, lehet érdemesebb lenne UTP kábelt kirángatni ahová kell ...
Úgy egyébként nincs koax kábel sehol? Azon még a gigabit is át tudna menni és nem is lenne drágább igazából (pl. MoCA 2.5).
-
dkess
őstag
válasz
#20221952 #10822 üzenetére
Jó router az AX86U, de két "baj" van vele:
- nagyon drága,
- csak egy 2.5 Gbps port van rajta - így a 2000/1000 Mbps internetedet egyben nem tudod továbbadni sem ezt támogató switch -nek - sem ezt támogató kliensnek (pl. PC, NAS stb.).AX86U esetleg akkor érhetné még meg amennyiben a WiFi lefedettség miatt szeretnél több routeres AiMesh -t alkalmazni. Amennyiben jól értem erről nincs szó.
Az meg megint más kérdés, hogy csak WiFi -n keresztül "Facebook, YouTube, HBO GO, Netflix" -re maga a 2000/1000 Mbps internet is overkill kategória. A jelzett ONT -al router módban lenne egy 2.5 Gbps portod azért LAN -ra, ha később ki tudnád használni ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Filmvilág
- Milyen routert?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged