- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Most néztem a sajátomat:
Advanced
North Bridge
Primary Graphics
Share MemoryVideókártya berakásakor a megosztott memória automatikusan letiltódik, ezáltal az integrált videó beszünteti a működését.
Ha valaki dual módban szeretné használni, először is memóriát kell megosztani hozzá.
Mindamellett nem tűnik normális dolognak, mivel reset után rendesen vissza kellene állnia. Az elem kivétele annyi, hogy attól még az órát is elfelejti, meg pár dolgot (amit már én is elfelejtettem).
-
Kernel
nagyúr
válasz
XP NINJA #7556 üzenetére
Úgy emlékszem, régebben itt tudtam 100 %-ra állítani, de most hiába állítom, leszabályoz terhelés nélkül:
Továbbá Asrock lapokhoz van az AXTU (ASRock Extreme Tuning Utility), azzal is lehetett. ASUS-hoz nem tudom, mik vannak, vagy:
http://isboxer.com/wiki/HOWTO.Disable_CPU_Throttling_in_Windows
http://www.overclock.net/t/530991/how-to-disable-cpu-power-management
http://smallbusiness.chron.com/prevent-drops-cpu-speed-70828.html
-
Kernel
nagyúr
Minden további nélkül, ez így van a nagyobb teljesítményű táppal szerelt plazma, illetve régebbi LCD TV-knél is, ami védőföldes hálózati dugóval szerelt. Vagy vehetnénk példának egy számítógépet is, amiben tunerkártyát üzemeltetünk.
Mindkét esetben a védőföld direktben kötődik a fémvázra, amivel fémes kapcsolatban áll a tuner koax. aljzata is. Innen kezdve a központi antenna és a hálózati védőföld egymáshoz közvetlenül kapcsolódik, üzemszerűen.
Vagy egy profi hosszabbító, amin át lehet vezetni a koaxot, az is földeli direktben.
Ez hasznos is tud lenni, amikor két ilyen földelt szerkezet azonos potenciálra kerül, összekötöm őket egy HDMI kábellel, nem tud kialakulni káros feszültségkülönbség. Illetve az nem a HDMI-kábelen keresztül egyenlítődik ki, amiből károk is lehetnek. Földhurok lesz ugyan, de arra csak az analóg jelátvitel érzékeny, digitálisnál nem jelent problémát. (Nem csak azért, mert digitális, hanem földfüggetlen, tehát szimmetrikus, érpáras jelátvitel.)
Tulajdonképpen a Speedport HWG-n keresztüli kár kivédésére is elképzelhető egy elvi lehetőség, pedig korábban volt is ilyen gondolatom, csak elfelejtődött.
Van rajta egy USB-aljzat (háttértár csatlakoztatható), ami a belső elektronika egyik hozzáférhető testpontja, miután a többi aljzat galvanikusan leválasztott, a tápcsalakozó kivételével. Ha ezt az USB GND-t direktben rákötöm a PC-házra, azzal a védőföld szintjére kerül az áramkör, a káros feszültség pedig arrafelé elvezetődhetett volna, nem a LAN-csatlakozó irányába. HGW legfeljebb tönkremegy.
A Speedport USB testelése nem szakszerűtlen beavatkozás, hiszen ez létrejöhet egyéb használat során is (földelt tápos HDD csatlakoztatása stb.).
-
Kernel
nagyúr
Ez a telefonvezetékes HGW, esetemben Speedport. ADSL lényegében, de a régi rendszertől eltérően, digitálisan jön a telefon is (VOIP).
UTP-kábel rövid, itt a telefonhálózat és az elektromos hálózat között lépett fel egy nagy feszültségkülönbség.
A számítógép és kapcsolódó rendszerei nyilván a védőföld szintjéhez kötődnek, PC-ház is direktben földelt a konnektorhoz.
A LAN és telefonos csatlakozások galvanikusan leválasztottak (földfüggetlen, szimmetrikus jelátvitel), kis baluntrafó van belül, csak nagyfeszültség képes átütni. Kisebb feszültséget simán elszigetel egymástól, de van egy szint, ahol már mindenképpen átível.
Elvileg az is elképzelhető lenne, hogy az elektromos hálózat szintje emelkedett meg a telefonvonalhoz képest, noha elsősorban arra gondol az ember, hogy a telefonvonal irányából jött a túlfeszültség. Lényeg, hogy durva különbség állt elő, amit a közbenső alkatrészek szenvedtek meg.
Koaxos rendszernél kicsit más a helyzet. Földelt, aszimmetrikus jelátvitel, a koax kábel harisnyáját direktben össze lehet kötni a védőfölddel, amennyiben az eszköz földelt hálózati csatlakozóval rendelkezik. Így feszültségkülönbség nem is tud kialakulni.
-
Kernel
nagyúr
Említettem is, amit a szaktopikban HGW-nek szoktunk nevezni (home gateway, T-Home digitális elosztó) cserére szorult, emiatt nem volt Internet és telefon 36 óráig, míg meghozták az újat.
Ennek az volt a baja, hogy folyamatosan újraindult, de nem érzékelt jelet, a power LED-nél tovább nem jutott. Plusz a szokottnál jobban melegedett a doboz és a tápja is.
Korábbi esetnél, az ügyfelemnél szintén elromlott a HGW, de ment a telefon és Wifin keresztül az Internet is. Ott csak a LAN-csatlakozók szálltak el.
-
Kernel
nagyúr
B75 Pro3-M lapom majdnem agyonvágta a villám. Elszállt a HGW, azt cserélni kellett, valamint a LAN IC zárlatos lett, amitől az alaplap nem indult többé.
Először nem sok reményt fűztem hozzá, méregettem feszültségeket, majd azt vettem észre, hogy forró az egyik háromlábú stabilizátor IC (sárga nyíl). Később kiderült, hogy a LAN IC terhel rá, ami szintén erősen melegedett.
Ekkor már úgy voltam vele, nincs veszteni való, ha nem jön össze, akkor kell egy másik alaplap. Közben kiderült az is, hogy ilyen 1155-ös alaplapot újat már nem is árusítanak, tehát ha a processzort fel akarom használni, akkor már csak használt alaplapot kereshetek hozzá. Vagy pedig vehetek új lapot és processzort is hozzá.
Mivel az IC-t kulturáltan levenni nem tudtam, a piros nyíllal jelölt résznél átvágtam pár rézfóliát, hogy a LAN-chip tápellátását megszakítsam. Úgy is lett, a zárlat megszűnt, alaplap elindult. LAN nyilván halott, de raktam be egy kártyát, most minden működik.
Pár hete volt egy eset, villámkáros TV-t javítottam egy ügyfélnél, amellett a számítógépet is elvállaltam, noha nem főprofil, de ha már így alakult.
Abban is megszűnt a LAN, viszont működött az alaplap, csak kártyát kellett bele tenni. HGW ott is cserére szorult. Sajátommal nem volt ilyen szerencsém, ezt kicsit szét kellett gányolni. De legalább megmenekült a 4 éve tökéletesen bevált alaplap, ami kiszolgálja nálam a TV-t is, házimozit.
Tapasztalatként az szűrhető le, ha nem használom az alaplapi LAN-t, hanem eleve kártyával járatom, akkor bizonyára csak a kártya ment volna tönkre. Így viszont majdnem ráment az egész alaplap.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Emi1986 #5715 üzenetére
Mint már előzőleg is említették, a Fast Boot opciót ki kell iktatni, mert az a Win8 GPT installjával kompatibilis, normál MBR-alapú indítással nem. Vagy Ultra Fast, nem emlékszem már pontosan. Lemezt is MBR-alapon kell particionálni, ha esetleg GPT lenne.
Az pedig, amikor más gépen telepített Windowst próbáltál indítgatni, egyszerűen csak az önszívatás esete, nem is értem, min kell ilyenkor meglepődni, hogy nem működik. Az a ritkább eset, amikor elindul.
-
Kernel
nagyúr
Ezzel szemben gyakorlatilag direkt úgy van kitalálva, hogy ha például az alaplap és iGPU támogat két monitort, a kártya is kettőt, akkor négy monitort is működtethet a számítógép egyszerre, ezt nevezik Surround Display Feature-nek. De lehet többet is.
Az Asrocknál ehhez csak annyit kell tenni, hogy a kártya hatására automatikusan letiltódó megosztott RAM-ot manuálisan visszaadni neki.
Van még egy beállítás, az "iGPU multimonitor", ami viszont csak a Lucid Virtu használata esetén szükséges, ez oda is van írva mellé a helpszövegben, de azért sokan azt hiszik, hogy az egyszerű multimonitorhoz is engedélyezni kell, pedig ilyenkor ez egy közömbös opció.
-
Kernel
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #5639 üzenetére
Hogy melyik az elsődleges, az annyit befolyásol, hogy a Windowsban melyik lesz az elsődleges képernyő, amikor egyszerre üzemelnek.
Viszont az alaplap a videokártyát érzékelve elveszi a megosztott RAM-ot az iGPU-tól, ezáltal letiltva azt, de akkor elvileg nem működne később sem (bár én nem próbáltam még kártyát betenni).
Egyébként ilyen esetben az iGPU engedélyezésének módja, hogy manuálisan Shared RAM-ot adni neki, amint az szerepel a PDF-manuálban is.
Hasonló problémákat okozhat olyan inkompatibilitás a videokártya-alaplap-CPU között, ami BIOS-frissítést igényelne az elhárításhoz. Legalábbis én régebben olvastam valahol ilyet is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
dragon1993 #5623 üzenetére
http://www.asrock.com/support/faq.asp?id=46
Itt pedig egy másik BIOS-opciót ír:
-
Kernel
nagyúr
válasz
PlayMax #5574 üzenetére
Valóban, ez egy visszatérő kérdés, de a processzoron múlik, és ez az alaplap nem a tuningolók kedvence, nem arra való.
Én is ennek tudatában vásároltam már 1 éve, be is vált az adott célra. Ezért is meglepő a tegnap olvasott hozzászólás:
(#5559) Dr. Student
A másik pedig az, hogy a tunging mennyi lehetséges a lapon és erről valami jó kis leírás van valamerre ?
Én azt hinném, vásárlás előtt tisztázza az ember az ilyesmit.
-
Kernel
nagyúr
Én ezt a linket ismerem még régebbről, de nem tudom, hogy segít-e:
-
Kernel
nagyúr
Lehet pendrive-ról is vagy online is. Utóbbi esetben az Asrock szerveréről letöltött fájlt RAM-ban tárolja, onnan végzi a frissítést végül. Én mindkét módszert kipróbáltam már.
Hogy közben merevlemez is volt csatlakoztatva, az mellékes ilyen szempontból. Még jobb is lehúzni, mert ilyenkor végigkeresi a HDD egész területét (nyilván az NTFS sem akadály), a lehetséges frissítőfájlok után kutatva. Vagyis darál, várni kell rá.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Madn!ght #5534 üzenetére
Később jutott eszembe (ezek 5-10 éves történetek), hogy még két esetet láttam, amikor a fáljösszehasonlítós hibával küzdött valaki. Egyik a HWSW-fórumon, ő az alkatrészek cseréjével végül odajutott, hogy az új, de gyári hibás alaplap szívatta. Garanciális csere után jó is lett.
Másik egy blogout cikk volt, neki meg az új processzor okozta ugyanezt a hibát. Tehát nem egyszerű, de ezért is említettem tegnap a közös nevezőt, a hardverhibát.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Madn!ght #5516 üzenetére
Mint írtad a másik topikban:
...érdekes, újraindítást követően már ismét crc-s.
(a gyorsítótárazás ki van kapcsolva)
Nem olyan érdekes ez, hardveres hiba tipikus megnyilvánulása. Tapasztalatom szerint újraindítás nélkül is kimutatható, ha csinálsz egy cache-ürítést vagy leválasztod-visszacsatolod a tárolóeszközt.
Hiába van kikapcsolva a gyorsítótárazás, eszerint valami csak nem stimmel, mert az első összehasonlításnál még nem a lemezre kiírt végleges tartalmat látja a rendszer, ezért ilyenkor nem mutat CRC-hibát.
Amiket pedig kizártál, valamit talán nem jól zártál ki. Amikor én találkoztam ilyen hibával, még a P3 időkben, nekem a RAM hibázott. Két modul külön-külön jó volt, együtt már nem. Gondoltam, talán meghúzza a tápot, BIOS-ban adtam neki valami 1-2 tizedvoltot, utána már a kettő együtt sem hibázott.
A hibának az is egy jellemző tünete volt, hogy amikor elindítottam az XP telepítőt, az elején, ahol tömöríti ki a fájlokat, véletlenszerűen hibásnak nyilvánított néhányat. Mintha rossz lenne a lemez. De ha elölről kezdtem, akkor mindig másikat mondott hibásnak. Lemeznek persze semmi baja nem volt, CD-olvasónak sem.
Próbálhatnál RAM-tesztet is futtatni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrasko #4917 üzenetére
Találtam olyat én is, de csak meg kell nézni a felhasználói véleményeket, nem működik:
I'm sure it's a fine item, the description is totally correct--it's for a convertor machine, not your standard PC. This just changes the connector, there is no little adaptor this size to convert digital signals to VGA signals. Expect to pay over $100 (I've seen $150) for an actual DVI-D to VGA convertor. If you have a VGA monitor and have a DVI-D output on your computer, this is not the right product.
Másik:
Of course this is not the case. This adaptor is only for converters or kvm swithces. If you have a DVI-D port on your computer and a VGA monitor just consider switching the monitor as the converters cost over $100. This little adaptor will definately NOT work.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrasko #4910 üzenetére
Bár most rendeltem egy DVI-D>S-Sub adaptert.
(de akkor ez nem fog működni!? De akkor minek van ilyen?)DVI -> D-Sub néven szokott lenni, S-Sub nem is értelmezhető.
A loader gondolom a bootfolyamat eltérítésével működik, valószínűleg az aktív partíció első szektorában (bootszektor) lévő rendszerindító kód módosítása által. Az eredeti állapot a FixBoot parancs segítségével állítható vissza.
Az MBR-szektorban található boot-kód a FixMbr paranccsal írható felül, de erre elvileg nincs szükség, ebben az esetben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrasko #4908 üzenetére
hátha segít a win-nek, mivel eddig egy dvi-i csatiról lett alakítva d-subra:
... de a kettő nem nem kompatibilis az én adapteremmel. (nem megy bele)Ilyenben mindenképpen kár gondolkodni, illetve természetes, hogy nem megy bele, mert az alaplapi DVI csak digitális jelet ad ki, míg a kártyákon lévő DVI analóg jelet is biztosít. Vagyis utóbbi valójában két csatlakozó "ötvözete". Az a kis adapter csak egyszerű kivezetés az analóg jelhez.
Az alaplapnál lényegében annyi a különbség, hogy a kettőt nem ötvözik egybe, hanem két külön csatlakozót kapott, így kétféle monitort közvetlenül meg tud hajtani a GPU, akár egyszerre is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrasko #4891 üzenetére
(max a Z77 PRo3-nál nincs)
Ha pont arról volt szó, akkor mit tudok rosszul? Az egy dolog, hogy rövidítve én simán csak Z77-nek neveztem, de ilyenkor nyilván az eredeti kérdésben szereplő Z77 Pro3-ra vonatkozik a válasz. Linkeltem is az összehasonlítás tárgyát, hogy miről beszélek.
Asrock Z77 -es deszkám van... az intel mellett Asmedia SATA-mal.
Ha megnézzük az adatlapodon, Z77 PRO4-M lapod van, amiről itt most szó sem volt. Gyakorlatilag én annyiban nem értettem egyet, ami kétszer is szerepelt nálad zárójelben:
(a többi asmedia-s)
(a többi asmedia-s)Ezt a két részt kellett volna törölni belőle szerintem, hogy helytálló legyen. Mivel a többi port Intel SATA2.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrasko #4883 üzenetére
Az elsődlegesség csak annyit számít, hogy a Windowsban, a képernyőbeállításoknál melyik kijelző jelenik meg majd elsődlegesként. Ha kivetted a kártyát és csak egy monitor csatlakozik, onnan kezdve mindegy, mert egy közül nincs elsődleges.
Video Shared RAM opció lehet "Auto", ha nincs betéve külön kártya. Ha azonban beteszünk egy kártyát, ilyenkor a BIOS automatikusan elveszi a RAM-ot az iGPU-tól, ezért ha azt is járatni szeretnénk, "Auto" helyett valamilyen fix értékre állítsuk (pl. 256 MB).
- Esetleg megpróbálhatod, hogy állítsd vissza a korábban működő rendszert, a kártyával.
- Video Shared RAM legyen 256 MB.
- IGPU multimonitor opció közömbös, ezt csak a Lucid Virtu részére szükséges engedélyezni.
- Utána telepítsd az Intel VGA drivert.
- Utána dugd át a monitort az alaplapi kimenetre. Az Intel-driver automatikusan érzékeli a csatlakoztatott monitort, újraindítás nélkül is. Esetleg a Windowsban beállíthatod, hogy az legyen az elsődleges kijelző, bár egyébként automatikusan arra a monitorra szokott kapcsolni a desktop, ami üzemel.Normális esetben persze ez úgy működik, hogy VGA-kártya nélkül simán felmegy a Windows, utána Intel-driver, és megy minden. De én sem tudom, hogy nálad mi kavarodhatott meg.
Úgy látom, az i7-3770S legalább 1.10 BIOS verziót igényel, az is legyen meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
adamboro #4825 üzenetére
Mivel VHS-ről rendesen működik a bemenet, ez elvileg csak a UPC-box problémája, amit ellenpróbával is könnyen igazolhatsz (a PC helyett valami másra kötve).
UPC-boxot pedig próbáld teljesen áramtalanítani, újraindítani, rosszabb esetben a hibát bejelenteni. Ha SCART-RCA kábelt/adaptert használsz hozzá, azt is lehet ellenőrizni, némelyiken kis kapcsoló is van, az is lehet kontakthibás vagy véletlenül átkapcsolt.
Ilyenre gondolok:
-
Kernel
nagyúr
válasz
adamboro #4821 üzenetére
HDMI-kimenet, van az alaplapon, csak TV-t vagy monitort lehet rákötni.
Egyébként a set top boxok HDMI-kimenete HDCP-kompatibilis, vagyis titkosított adatfolyam, így csak HDCP TV vagy monitor köthető rá. Mégpedig azért, mert minden HDMI-jelforrásra érvényes a kötelező HDCP-szabvány, a szabványos HD-üzemódokra vonatkoztatva (720p, i, 1080p, i). A számítógépes desktop üzemmódok, amit két szám szorzataként látunk (AxB) nem titkosítottak, ahhoz nem is kell HDCP-monitor.
Ha van egy analóg tunerkártyád, azon is be lehet vinni egyébként a UPC-box analóg kimenetét (a kompozitjelet a SCART-ról a kártya AV-bemenetére), vagy lehet nézni vele a UPC-kábel azon kódolatlan csatornáit, ami az analóg frekvenciákon üzemel (ezt pedig a kártya koaxiális bemenetére kötve).
Főleg, amikor csak a monitor sarkában, egy kis ablakba szeretnéd, a csökkent analóg minőség fel sem tűnik, simán nézhető.
-
Kernel
nagyúr
Egyébként normális esetben időben eltolt fázisokról szól a dolog, mint ahogy az erősáramban is a 3 fázisú váltóáramot egyenirányítva simább, jobban terhelhető egyenáramot kapunk, amihez kisebb szűrőkapacitás is elegendő, mint az egyfázisú egyenirányításnál.
Csak az erőművekben a 3 fázis úgy keletkezik, hogy a generátor tekercsei körben helyezkednek el, amit a forgórész, a forgása során egymás után gerjeszt fel, így jön létre három, időben eltolt szinuszhullám.
Az alaplapon viszont a 12 V DC-tápból elektronikus úton létre lehet hozni sokfázisú vezérlőjelet (itt persze már változtatható szélességű impulzusokról beszélünk), ami alapesetben 1 pár FET-es kapcsolófokozatot működtethet.
Csak úgy látom, most már kitalálták, hogy egy fázisra 2 pár kapcsolót is kötnek, így lesz a 4 fázisból a marketing szerint 8 fázis. Holott azok valójában kettesével azonos fázisban járnak.
Természetesen, az azonos fázisú kapcsolóelemek is járnak előnnyel, csökken ezáltal a táplálás belsőellenállása (ami ilyen nagy áramokon eléggé fontos, hogy minél kisebb legyen), csökken a hőveszteség vagyis javul a hatásfok. De attól még a 4 fázis nem lesz 8 valós fázis, tehát ez így ebben a formában tényleg csak marketingfogás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
maestro87 #4795 üzenetére
Érdekes, ezzel a lappal másnak is volt ilyen gondja, nekem viszont nem. De nem azért, mert DVI-kimenetről használom. D-Sub-on is ellenőriztem.
Normális esetben a D-Sub aljzatban az 5. tű testelődik, ahogy bedugjuk. A monitor ennek hatására lemegy készenlétbe, vagyis eltűnik a "No Signal" üzenet. Ezt ellenőrizheted úgy is, hogy fogsz egy videokártyát (csak önmagában), rádugod a monitorra, ki kell kapcsolnia. Ha véletlenül kicsúszik a dugó, ismét "No Signal".
Az analóg monitor elindulását egyébként a szinkronjel megjelenése váltja ki, a testelős trükköt valószínűleg csak a kiesett dugó érzékelésére találták ki, illetve szabványosították.
Mindezek alapján én legalábbis arra jutottam (mivel már a másik fórumozónál is furcsállottam a dolgot, ezért akkor kivizsgáltam a gyakorlatban is), hogy elvileg valamilyen gyártási hiba folytán az alaplapi D-Sub 5. tűje nem záródik testre, bizonyára azért nem áll le a monitor. Ha van egy multimétered, egy tű segítségével ki is mérheted, testhez képest az ellenállást.
Talán sovány vigasz, de a DVI másképp működik ilyen szempontból (is), ott nem lenne ilyen gondod.
-
Kernel
nagyúr
Amikor elkezded a frissítést, először végigkeresi a számítógépben lévő meghajtókat, NTFS-ről is olvas, ilyen szempontból esetleg az is megfontolható, hogy lehúzod a HDD/SSD-t, így azt nem nézi át, vagyis nem megy vele az idő.
Utána kiad egy listát, ha több alkalmas fájlt is talált a gépen, azok közül lehet választani.
Internetes frissítésnél nem keres a gépen, csak a neten. Nekem egyébként nem törlődött minden beállítás.
-
Kernel
nagyúr
Egyébként az Intel grafikus driver érzékeli a HDMI-kimeneten lévő TV bekapcsolt állapotát is, amennyiben a TV maga is támogatja a visszajelzést (ami általában támogatott). Ennek eredménye, hogy a TV kikapcsolása automatikusan leállítja a kimenetet, esetemben például ilyenkor visszakapcsol a monitor.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Looserke #4734 üzenetére
Nekem "Auto" állásban belőtte magát 256 MB-ra, hogy ezt ilyenkor a processzor állítja be magának, vagy UEFI alapértelmezés, azt nem tudom, de gond nélkül megy vele az 1920x1200-as monitor. (TV-t és monitort én vagy-vagy szoktam járatni az alaplap kimeneteiről, egyszerre nem.)
De nálad értelemszerűen az "Auto" beállítás már nem jön szóba (mert VGA-t is használsz), gondolom én beállítanám 256-ra. Vagy lehet próbálkozni kevesebbel is, aztán ha működik, nem csúszik meg a kép gyorsabb mozgásoknál, akkor elmegy. De meg is lehet figyelni a GPU, GPU-RAM-használatot a Process Explorerrel például. Vagy GPU-Z stb.
A Win+P kombináció segítségével is lehet kapcsolni a kijelzőket, de én egyébként a billentyűzeten is kiképeztem két gombot, amivel a TV és a monitor között váltani tudok. Amikor le van kapcsolva, elvileg nem működik az a része.
Esetedben kiterjesztés lesz gondolom, vagy szóló monitor, további információk ezzel kapcsolatban: [link]
-
Kernel
nagyúr
Előbb, amikor az UEFI-ben jártam, elvégeztem a jó ideje halogatott frissítést is, Internetről. Illetve előbb még Windowsban lementettem egy pendrive-ra is a fájlt, biztos, ami biztos, mert gond esetén állítólag USB-ről vakon is helyre tudja állítani magát. De az sem mindegy melyik USB.
Viszont netről is nagyon egyszerű, letölti magának a legújabb fájlt (ami persze garantáltan hozzávaló), elindít valami crashless akármi programot és megcsinálja magát. Szünetmentesem sajnos nincs, ami még egy kis nyugalmat adna hozzá, de ez van.
-
Kernel
nagyúr
B75-nél az üres portok alatt is ott a Hot Plug opció, eltekintve az AsMedia portoktól, ami lent sorakozik. A Hot Plug tiltása valóban eltüntette a meghajtót a kivehetők közül, mindamellett megemlíteném azt is, volt olyan hozzászóló, aki azért szerette volna eltüntetni, nehogy véletlenül rákattintva kilökje a rendszert a gép alól.
Csakhogy ilyen nincs, mert úgyse engedi a Windows, egyszerűen visszadumál, hogy nem lehet és kész. (Bárki kipróbálhatja.) Lapozófájlt sem engedi el, ez olyankor érdekes, amikor külön meghajtóra teszi át valaki.
Más kérdés, ha csak "esztétikailag" zavar, de én például sokáig nem is törődtem ezzel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2 #4599 üzenetére
Nem véletlenül szerepel az AsRock lapok PDF mauáljában a Surround Display Feature szakasz, ami azt jelenti, hogy rengeteg monitort tudsz a gépre kötni. Kettőt az integrált GPU-ra (lehet ugyan 3 csatlakozó a lapon, de a GPU általában két monitort támogat egyszerre), valamint a VGA-kártyára is annyit, amennyit elbír. Utána a Windowsban a driverek telepítése után be lehet állítani, hogy a sok monitorral mi legyen (klónozás, kiterjesztés, inaktiválás).
Az is le van írva pontosan, hogy ez onnan kezdve működik, amikor Video Shared RAM-ot állítunk be az iGPU részére.
Ennek az az egyszerű logikája, hogy a VGA-kártya behelyezésekor az iGPU letiltódik, mert automatikusan elveszi tőle a megosztott RAM-ot. Ezért kell manuálisan adni neki "azért is", hogy működjön az alaplapi kimenet is.
Utána pedig ott van a Lucid Virtu, amit szeretnél (külön telepítendő). Ahhoz kell engedélyezni a UEFI-ben az "IGPU multimonitor" beállítást. Ezt maga az UEFI-help közli a kis ablakban, hogy csak a Lucid Virtu részére szükséges ez az opció, egyébként nem. Vagy közömbös.
-
Kernel
nagyúr
Nekem például nincs igényem ilyenekre, hogy "Vengeance" (az én céljaimra a legegyszerűbb Kingmax is kiszolgál), honnan ismerem mégis ezt a nevet?
Topikot olvasva időről-időre mindig megjelenik valaki, akinél a szívás fogalma és a Vengeance név egymáshoz társul. Természetesen, ez önmagában még nem jelentene semmit, hiszen ha valami nagyon népszerű, az a fórumokon is óhatatlanul gyakrabban bukkan fel. Attól még a hibaszázalék lehet alacsony. De azért érdekes.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zserbox #4511 üzenetére
Ha az RGB színek közül elmegy a piros vagy a kék, akkor szokott annak megfelelően elszíneződni, kékes-zöld vagy piros-zöld irányba. Érdemes a dugót kicsit meghúzni kifelé, ugyanis főleg régi, használt D-Sub dugóknál fordulhat elő olyan hiba, hogy az aljzat éles érintkezője idővel berágódik a tű oldalába. Ilyenkor ha kicsit meghúzom a dugót kifelé, helyreállhat a kép.
Mindettől függetlenül elég furcsa hiba, hogy két, független esetben is így jártál. Nekem is ilyen alaplapom van, de az analóg kimenetet csak kipróbáltam, használni nem szoktam.
Viszont egy érdekes eset volt a másik topikban, szintén ilyen alaplap, új, D-SUB monitorral használva. A számítógép kikapcsolása után a monitoron megjelent a "No Signal" felirat és úgy maradt, nem kapcsolt ki soha.
Utánanéztem a dolognak, sőt a saját műhelyemben is elkezdtem kísérletezni, hogy ilyen hibát szándékosan előidézzek. Mint kiderült, ha egy ilyen monitorra rádugok egy bármilyen videokártyát (csak önmagában), a "No Signal" felirat már attól eltűnik. Ezt az egyik tű testelődése váltja ki, direkt így van kitalálva, hogy az esetleg kilazult dugót érzékelni lehessen.
Gyakorlatilag a fórumozó egy olyan alaplapot kapott, amiben ez a bizonyos tű nem volt bekötve, vagy nem érintkezett, másképp ilyen hiba nem állhat elő.
-
Kernel
nagyúr
válasz
the dealer #4507 üzenetére
Amit te szeretnél, azt elvileg csak úgy lehetne megoldani, ha lenne olyan UEFI-opció, ahol átállíthatnám a 4-tűs csatlakozó szabályzását analógra (vagyis a 3-tűs technikára). Ilyen opcióról viszont nem tudunk, szerintem.
– A 3-tűs ventilátort úgy tudja szabályozni az alaplap, hogy a ráeső +12 V tápot változtatja, csökkenti.
– A 4-tűs csatlakozónál viszont a 12 V táp fix értékű, plusz bejön még a képbe a 4. tű, ami a PWM vezérlőjelet adja. De ez tényleg csak egy változó kitöltési tényezőjű szabályzójel, ami különösebben nem terhelhető. Vagyis az energiát a +12 V-ból veszi a ventilátor, a PWM-jel pedig csak szabályozza.Ha már belekezdtem, a teljes kép kedvéért említsük meg a "Sense" tűt, ami a fordulatszámról tájékoztatja az alaplapot, plusz van még egy test (0 V), így áll össze a rendszer.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Killerlaca #4457 üzenetére
Elméletben lehetne hibás akár a rezgőkvarc is, illetve az oszcillátor áramkörében egyéb alkatrész, ami az időalapot adja.
Más készülékekben találkoztam már kínai rezgőkvarcok hibájával, ami például egy órás rádiónál az óra megállását okozza. Csak az mondjuk bekapcsolásra nem nagyon reagált, inkább kocogtatásra volt érzékeny.
Pár hónapja másik topikban is láttam egyébként ilyen esetet (alaplapos azonnali kérdések, vagy mi), de nem tudni, mi lett vele. Eszerint nem egyedi probléma.
(A rezgőkvarcról mindig az a néphit jut eszembe, hogy sok ember a kvarcórák kijelzőjét máig "kvarckijelzőnek" nevezi. Holott a kvarc csak egy apró alkatrész az óra belsejében, ami a fotón is látható, és az óra pontossága múlik rajta. A kijelző meg LCD.)
-
Kernel
nagyúr
Szerintem legegyszerűbb az UEFI Internetről frissítés, mert az még annyi előkészületet sem igényel, hogy kikeressük a honlapon a letöltést és kicsomagoljuk valamelyik meghajtóra, illetve pendrive-ra.
Ettől függetlenül azért nyugodtabb vagyok, ha előkészítem külön is a fájlt, mert szünetmentesem nincs, viszont probléma esetén USB-ről állítólag vakon is lehet szépíteni egy elrontott frissítést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2 #4386 üzenetére
A számítógép távoli menedzselését, karbantartását célozza, akár még BIOS-frissítés is végezhető, ha jól tudom. Vállalati környezetben, rendszergazdák tudják kihasználni, amúgy sokunk számára érdektelen.
Külföldi fórumon úgy fogalmazott valaki, hogy konzumer termékben ilyen szolgáltatás kicsit meglepő is, felesleges árnövelő is. De gondolom a chipset tudja, így aztán adott. BIOS-szinten célszerű tiltani, akkor nem lesz sárga kérdőjel az Eszközkezelőben, driver nélkül sem. Bár nekem is van most egy kérdőjel, de nem foglalkoztam vele.
-
Kernel
nagyúr
A GNU GRUB Linux kernelindító program a lemez MBR-szektorába vagy más esetben a partíció első szektorába (bootszektor) telepíthető, ettől függően az MBR-kód vagy a másik boot-kód szabványosra történő felülírásával távolítható el, a fixmbr vagy fixboot parancsok segítségével, ennek módjáról itt is írnak például:
http://support.microsoft.com/kb/927392/hu
A GRUB értelemszerűen vagy Linux telepítés során kerülhet a lemezre, vagy a Windows feltörésére is használatos, akár a telepítőbe integrálva is.
Természetesen, a GRUB nem crack (még mielőtt valaki moderátort kiáltana, hogy tippeket adok). Ezzel így nem lehet Windowst feltörni, csak egy bootmanager lényegében.
Csak programozói tudással rendelkező "rosszfiúk" tudják felhasználni rossz célokra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
medvezsolt #4343 üzenetére
Az Intel oldalain megtalálod, továbbá van egy elég hasznos oldal:
http://www.asrock.com/mb/compare.asp
Pipálás után a lap aljára kell görgetni (egyszer elnéztem, baloldalt akartam kattintgatni neki, hogy "compare").
-
Kernel
nagyúr
válasz
Drizzt01 #4292 üzenetére
Játékhoz sajnos nem tudok hozzászólni, én főleg mozizáshoz használom az alaplapi hangot (B75), különösebb zavaró hibát nem tapasztaltam.
Hallgattam FLAC zenéket is, voltak egész kellemes hangok is, vagy épp gyanús torzítások is, csak egyelőre nincs összehasonlítási alapom (komolyabb hangkártyám), hogy az mennyivel lenne jobb.
-
Kernel
nagyúr
Elvileg simán elképzelhető szerintem, az alaplap ilyenkor "azt hiszi", hogy ez egy GPU nélküli processzor.
De én tényleg nem agyalnék ilyenen (pedig egyébként tőlem sem áll távol a fejtörő, áramköri hibák esetében), de ebben az esetben csere-bere, keresztpróba, aztán majd elválik.
-
Kernel
nagyúr
Csak az a gond, ha elszáll a GPU, attól is eltűnhetnek ezek az opciók, sőt nekem úgy rémlik, ebben a topikban is volt már ilyen eset, több hónapja. Szintén a hiányzó opciókat kereste az illető. Csak már nem emlékszem tisztán, hogy CPU vagy lapcserétől javult meg, így nem tudom garantálni a CPU-t, ami felé inkább hajlanék.
Nálad nem tudom, de a B75-ös lapomon egy 8 lábú EEPROM tartalmazza szoftvert, foglalattal van ellátva, így cserélhető, újraírható. Egy kis papírcímke van ráragasztva egyébként. Vagy olyat is olvastam már, hogy valakinek újat küldött a gyártó.
De ezt csak az érdekesség kedvéért, amúgy én nem hiszek ilyenkor a szoftveres hibákban, a leírásod alapján. Ez nálam részben szakmai "betegség" is, miután régóta a forrasztópáka a fő javító eszközöm. Meg egyáltalán a hibajelenség, amit közöltél, nem erre utal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Drizzt01 #4275 üzenetére
A két hangszóró csak szimbólum, az ingyenes program működése a többi hangszóra is kihat. Ez hallható, ahogy ki-be kapcsolgatom, esetleg tologatom a szabályzót is.
Továbbá némelyik sztereó kimenetű lejátszó program esetében (ahol tényleg csak két hangfal szól), a THX bekapcsolása megszólaltathatja a többi hangszórót is, de ilyenkor csak duplikálja a sztereót, a hátsó hangfalakra is.
Sztereo mp3 vagy flac anyagot úgy tudok több hangszóróra felkonvertálni, hogy a KMPlayer, PotPlayer kimenetét beállítom a hangszórók számának megfelelően, ilyenkor a lejátszó szoftveresen átkódolja a sztereót. Persze ez is csak "álkvadro" lesz (esetemben 4 hangfal van), de az egyszerű, duplikált sztereótól így is jobb teret ad.
Lehet, más számára is evidens dolgok ezek, nem tudhatom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bishoop #4263 üzenetére
A tápegység ventilátora belül a 12 V-ra van kötve, így addig forog, amíg a főtáp be van kapcsolva (segédtáp az 5 Vsb). Illetve ezen belül a termisztor is szabályozza a hőfok függvényében, de ezt már tápja válogatja (tervezés függvénye), hogy melyiknél, mennyire esik vissza a fordulat, alacsonyabb hőfokon.
Legcsendesebb nyilván a bekapcsolás után, amikor még hideg a táp, annál már csak feljebb fog menni. Fixre kötött, vagyis szabályozatlan ventilátor egy igényes tápban ma már gondolom nem elképzelhető, hiszen ez mindössze néhány olcsó alkatrészen múlik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bishoop #4255 üzenetére
Tápegység ventilátorát soha ne akard BIOS-ból szabályozni, nem is lehet. Tápon belül a szekunder oldali diódák hűtőbordájánál szokott lenni egy termisztor, ami vagy sorosan, vagy egy tranzisztor segítségével szabályozza a ventilátort, ebbe az egyszerű áramkörbe szoftveresen beavatkozni nem lehet, nem is lenne szerencsés.
Nem mondom, hogy én régebben nem barkácsoltam bele tápba, hogy leszabályozzam, de akkor műszerrel mértem a borda hőmérsékletét is. Viszont aki fórumon ilyet kérdez, bizonyára nem rendelkezik kellő szakértelemmel, így egyáltalán nem ajánlott ilyen kockázatos területre tévedni.
-
Kernel
nagyúr
Szerintem kár piszkálni a gépet szoftveresen, mert nem attól romlott el, mit magad is leírtad.
Először is be kellene határolni, hogy a processzor vagy az alaplap hibásodott meg, ennek pedig az a módja (ha nincs cserealkatrészed), hogy sajnos vissza kellene vinni az üzletbe. Talán a processzor gyanúsabb, illetve az is érdekes, hogy a topikot követve időnként akadnak ilyen panaszok, hogy a GPU megszűnik működni.
Ami a gond, hogy nálad nem csak a Windows, hanem az UEFI-boot sem látszik. Ha eltávolítasz minden nélkülözhető kártyát és amit lehet, illetve nyomsz egy CMOS-cleart, az alaplapi videónak működni kellene. Méghozzá bármelyik kimeneten, vagy ha egyszerre két csatlakozóra dugsz monitort, akkor azokon párhuzamosan jelenik meg az UEFI.
Annyit tehetsz még talán, hogy kiveszed a processzort és alaposan megfigyeled a foglalat érintkezőit, hogy nem sérült, vagy hiányos.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Howkeddlee #4165 üzenetére
Én például csak felraktam az ingyenes kiegészítőt, mert ha azt bekapcsolom, kellemesebb a hang.
Quadro rendszert használok egyébként két sztereo erősítővel és négy szélessávú hangládával, mozicélra nekem elég jól szól.
-
Kernel
nagyúr
Akkor nem csoda, ha alaplapot cseréltél a Windows alatt, ott lehetnek más gondok is.
A régi Windowsról ajánlott biztonsági mentést készíteni (Ghost-lemezkép stb.), utána esetleg próbálkozhatsz ezzel a módszerrel:
-
Kernel
nagyúr
Gondolom, én letölteném a innen a SATA-RAID drivert, ami egyébként floppyra való, de lehet integrálni a telepítőbe az nLite programmal, majd írni belőle egy integrált CD-t.
Én is csináltam ilyet, a B75-nél működött is, ez a legtisztább munka, noha ettől függetlenül mégis a Win7-re szoktam át. Egyrészt jobb is, másrészt XP-re például az Intel integrált GPU-driver sem teljesen korrekt, hanggal is lehetnek még gondok.
Az ne zavarjon, ha nem akarsz RAID-módot, akkor is ez a floppy-csomag kell hozzá:
* 1. OVERVIEW
Intel(R) Rapid Storage Technology is designed to provide
functionality for the following Storage Controllers:
RAID Controllers:
- Intel(R) Desktop/Workstation/Server Express Chipset SATA RAID Controller
- Intel(R) Mobile Express Chipset SATA RAID Controller
- Intel(R) ICH7MDH SATA RAID Controller
- Intel(R) ICH7R/DH SATA RAID Controller
AHCI Controllers:
- Intel(R) Desktop/Workstation/Server Express Chipset SATA AHCI Controller
- Intel(R) Mobile Express Chipset SATA AHCI Controller
- Intel(R) 5 Series/3400 Series SATA AHCI Controller
- Intel(R) 5 Series 4 Port SATA AHCI Controller
- Intel(R) 5 Series 6 Port SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH10D/DO SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH10R SATA AHCI Controller
- Intel(R) EP80579 SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH9M-E/M SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH9R/DO/DH SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH7M/MDH SATA AHCI Controller
- Intel(R) ICH7R/DH SATA AHCI Controller -
Kernel
nagyúr
AXTU-ban le tudom venni kevesebbre,de nem igazán értem miért 3.8-on megy ?
Ezt a részét nem értem, amúgy az energiatakarékossági funkció, hogy lemegy 1,6-ra ami az Intel processzorok idle üzeme (a 2,6-os stb. is 1,6-ra vált) amit egyébként a Win7 energiagazdálkodásnál ki lehet iktatni (vagyis állandó 100 %-ra állítani), de ezt csak az érdekesség kedvéért említem, hiszen pont így jó, ahogy van.
Magfeszültség nekem is megugrik a CPU-Z-ben (B75 lap), úgy látszik, ez ilyen.
TruStudio / fizetős: sajnos nekem sincs.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Howkeddlee #4118 üzenetére
Egyébként kipróbáltam azóta a B75-ön, a kék színű vonalbemeneten valóban kiadja az oldalhangot, ha átállítom 7.1-re.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Howkeddlee #4116 üzenetére
Nem nagyon értem a kérdést, elvileg nem vásárol az ember alaplapot a PDF-manuál letöltése és alapos átnézése nélkül.
Ezzel most nem fikázni akarok, csak tényleg érthetetlen. Nem kétforintos dolog, a doksiból olyan fontos dolgok derülhetnek ki, ami miatt esetleg meg se veszem.
A vonalbemenet veszi át a kimenet szerepét.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zsinor008 #3999 üzenetére
Én nem szeretném, ha előttem tesztelgetnék, ki tudja milyen botkezű alakok. (Miközben nekem meg elektronika a szakmám, de mellesleg ilyen foglalatcserére/javításra én sem vagyok berendezkedve.)
Bontatlan állapotban kaptam, takarólemezzel együtt természetesen, de szerintem ezeket gyárilag nem is adják ki tesztelés nélkül.
Ámbár én magam részére nyilván nem sokat vásárolok, így sok tapasztalatom nem lehet erről. Legfeljebb csak láttam Youtube-videókon alaplapgyárat, ahol nagyjából bemutatták a gyártási folyamatot, ennek értelemszerű része a próba is. Vagy előtte szemre is megnézik. Hiszen egy nagybonyolultságú eszközről beszélünk, amiben sok a hibaforrás, és a gyárnak sem lehet érdeke, hogy rosszat adjon ki. Úgyis megy vissza, a piaci megbízhatóságát pedig rontja.
Így a durva, funkcionális hibák már ott kiszűrhetők, elvileg csak finomabb, rejtettebb hibák maradhatnak benne. Ez nem az.
-
Kernel
nagyúr
Nem kell elsőbbséget állítani, automatikusan érzékeli, hogy melyik alaplapi csatlakozón van monitor. De egyébként két monitor esetén pont a DVI lesz az 1. számú megjelenítő. Ennek persze Windowsban van jelentősége, mert az UEFI-képernyőt párhuzamosan adja ilyenkor, mindkettőre.
Három csatlakozó van, két monitort támogat a processzor, legalábbis az enyém, a tiéd nem tudom most így kapásból.
Ha alapbeállítás mellett (CMOS-clear) nem csinálsz semmit, csak telepíted az Intel-drivert, annak működni kellene. Feltételezem, külön videokártya nincs a rendszerben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
detroitrw #3737 üzenetére
Nem tudom, másoknál miért fordul elő ilyen, nekem mindegyik alaplapomnak megvolt a maga követhető logikája, aminek alapján mindig én irányítottam a dolgokat, nem ő engem.
Ennél úgy látom, maga a vezérlő tiltható, Intel SATA és/vagy az AsMedia SATA, de a portok egyesével nem. De ha valaki tényleg biztosra akar menni, általában nem okoz különösebb gondot a SATA-kábel kihúzása, veszélyesnek sem mondható (hacsak valaki nem töri el, erőszakolja), a tápot nem kell bántani ilyenkor.
-
Kernel
nagyúr
válasz
detroitrw #3734 üzenetére
Nem mondanám, hogy az oprendszer bűne, a telepítő épp a BIOS-ból veszi az információt, hogy melyik a számítógép elsődleges merevlemeze. Az indítófájlokat pedig oda kénytelen tenni, miután ez a dolgok rendje, az IBM PC-szabvány óta. Kivéve, amikor az XP-nek szokott lenni állítólag olyan furcsasága, hogy a kártyafogadót is besorolja valahogy a HDD-elé, emiatt a betűjeleket elkeveri.
Egyébként viszont nincs ezzel gond, a B75 Pro3-M lapnál például a rendszer HDD-t az egyetlen Intel SATA3 portra kell (ajánlott) dugni (SATA3_0, szürke) és akkor az lesz 1. számú merevlemez. Ha ezt üresen hagyjuk, akkor a következő a SATA2_1 (fekete), ez számít a legelsőnek, és így tovább.
A Windows-telepítő ezt tudomásul fogja venni, és mindig a sorban legelső lemez aktív partíciójára helyezi az indítófájlokat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
banderasz77 #3726 üzenetére
Esetleg így szemléletesebb: összehasonlítás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Bishoop #3659 üzenetére
A negatív tápok nincsenek használatban, egyébként ha nem az Aidában nézed, hanem az UEFI-ben, bizonyára normális értéket láttál volna.
12 V helyett 7 V már annyira irreális, ennyivel a HDD-motor sem forogna , alaplap sem működne. Ha akad egy multiméter, meg is mérheted.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Koocka44 #3625 üzenetére
AGP-ről nekem az AGP-port jut eszembe, ami itt nincs, de az integrált GPU és videokártya használható egyszerre, ez le van írva a PDF-manuálban is:
Dual Monitor and Surround Display Features
Csak egy rövid részt idézek, ami a lényege:
Boot your system. Press <F2> or <Del> to enter UEFI setup. Enter “Share
Memory” option to adjust the memory capability to [32MB], [64MB], [128MB],
[256MB] or [512MB] to enable the function of D-sub.Azért kell neki memóriát adni, mert amikor beteszünk egy videokártyát, automatikusan letiltódik a "Share Memory". Telepíteni kell az Intel video-drivert is.
-
Kernel
nagyúr
Léteznek állítólag tápegységek, amiből kijön egy kék/fekete vezetékkel ellátott csatlakozó, ami a fordulat monitorozására ad lehetőséget, az alaplap felé.
Tehát a feszültséget így is tápon belül kapja, mert a tápventilátor áramkörét soha nem szabad megszakítani, véletlenül sem. Továbbá hőfok függvényében változó tápot kap. Hacsak nem olcsóbb fajta, szabályozatlan megoldásról beszélünk, de egy komolyabb tápnál alap dolog a szabályzott ventilátor.
Viszont soha nem tudjuk a fordulatát, riasztást sem kapunk, ha megállna. Ezen segíthet egy ilyen visszacsatolás:
http://www.antec.com/connectors.php?ProdID=22551&SetZone=en
http://c1.neweggimages.com/NeweggImage/productimage/11-129-038-15.jpg
http://www.mysuperpc.com/build_your_own_computer/power_supply_fan_connector.jpg
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyuribácsi88 #3468 üzenetére
Miután az adatlapod szerint a CPU 1600-os, ezért megy a B75-ben is annyin.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Janusz001 #3453 üzenetére
Nem mindegy, milyen összeállításról beszélünk, mert ha külső erősítő, TV, központi antenna is szerepel a rendszerben, keletkezhet földhurok, ami búgó hanggal járhat.
Más jellegű zavar hallatszik, amikor egy olcsó, aktív hangfalba épített erősítő felveszi a számítógép nagyfrekvenciás zavarsugárzását. Ezt abból lehet észrevenni, hogy az aktív hangszóró jack-dugója be sincs dugva a számítógépbe, vagyis nincs összeköttetés, de már önmagában is zúg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csupahatos #3233 üzenetére
Mint a többi AsRock lapnál is:
CPU_FAN1 (4 tűs, PWM)
CPU_FAN2 (3 tűs)Ld. PDF
-
Kernel
nagyúr
válasz
YellowFlash #3209 üzenetére
Alapesetben semmit nem kell csinálni, ha csak 1 db HDD van a rendszerben, eleve arról fog indulni.
Olyan esetekről hallottam már, hogy korábban Win8 volt a lemezen, utána nem tudta telepíteni a Win7-et, hasonlóan nem akart elindulni. Náluk talán a Win8 EFI/GPT telepítése kavart be, de ezt pontosan nem lehet tudni, magam közelről még nem találkoztam ilyen gonddal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
>Deego.. #3145 üzenetére
Én nem tuningra vettem, a B75-öt nem is lehet, de teljesen elégedett vagyok vele.
Egy érdekesség, hogy azért (is) fordult a figyelmem az AsRock felé, mert más gyártmányoknál nem jellemző az USB-ről való bekapcsolás lehetősége. PS/2-ről lehet általában.
Nálam viszont itt a fal túloldalán van telepítve a gép (a nulla zajszint érdekében), ennélfogva szerettem volna a vezetéknélküli USB billentyűről kapcsolni. Az AsRocknál ez megy is. Legfeljebb annyi, hogy a Logitech-kombó egere és billentyűzete között nem tesz különbséget, vagyis mindkettő elindítja. Hiába állítom be, hogy én mondjuk csak a billentyűt szeretném. De ez nem olyan nagy gond. Mint az sem, hogy bármit nyomok, mozdítok, mindenre indul, vagyis nem lehet egyedileg konfigurálni.
Tehát ez sokak számára nem egy lényeges funkció, de az AsRock ezt is tudja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyuribácsi88 #3111 üzenetére
Ez valószínűleg függ a kártya típusától, hiszen nem gondolhatjuk komolyan, hogy az AsRocknál nem próbáltak bele néhány kártyát. Csak azok még régebbi, más típusok voltak, újabbakhoz pedig frissítés lehet szükséges, ez érthető.
Magam részéről a Windows is simán felment, csak később frissítettem a BIOS-t. Például azért is, ha netán hibás példányt fognék ki, legalább emiatt ne tudják rám fogni, hogy én rontottam el valamit, vagyis eredeti állapotában menjen vissza. Meg egyszerűbb is volt rögtön kipróbálni, hogy működik-e.
Egyébként nem tudom, miért divat manapság, ez a "lefrissítés" szó, főleg itt a Prohardveren is gyakran látom, pedig elég hülyén hangzik. Lefelé frissíteni? Ennél még a felfrissítés is jobb lenne, több értelme van.
Ezzel nyilván nem akadékoskodni akarok, hiszen kétségtelenül hasznos információt írtál, amit később én is, vagy bárki más is tovább tud adni, szükség esetén.
-
Kernel
nagyúr
A processzort is ajánlott ilyenkor kivenni, a foglalat érintkezőit alaposan megvizsgálni. Szakszerűtlen szerelés során előfordul, hogy meghajlik, sérül valamelyik tű, ami később is okozhat hibát, nem feltétlenül azonnal.
Nem ritka eset, hogy emiatt kerülnek szervizbe alaplapok, hiszen nem mindenki műszerész, pedig egy ilyen érzékeny foglalathoz nem árt ésszel nyúlni. Itt a fórumon is több esetről olvastam, másik topikban, amikor szétszedés után szembesült valaki egy-egy meghajlott érintkezővel. Valamint szervizesek is említették.
De az is előfordulhat, hogy szerelés közben valahol zárlat keletkezett, ami miatt meghibásodhat az alaplap vagy CPU. Olyan eseteket is látni, amikor a ház fémrészéhez testelnek valamit. Kiépítve a hiba megszűnik, vagy nem, ha közben végleg tönkrement valami.
-
Kernel
nagyúr
válasz
K.Tamas89 #3084 üzenetére
Követted pontosan leírást, létrehoztál egy id=84 azonosítójú partíciót? Úgy néz ki, az a hibernációs partíció azonosítója.
Egyébként azt írja a doksi elején, hogy:
Intel® Rapid Start Technology enables your system to get up and running faster from even the deepest sleep, saving time and power consumption. Feel secure knowing that your system will resume to working condition in the event of unexpected power loss while in sleep mode.
De szerintem ezt nem a menet közbeni futásra kell értelmezni. Elvégre csak a hibernációs fájl visszatöltése gyorsul ettől.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyuribácsi88 #3065 üzenetére
Eszerint alapesetben (AUTO), tiltódni kellene az integráltnak, vagyis ilyen szempontból már én is belezavarodtam, mert nem kell nullázni a megosztott RAM-ot, hanem elegendő a kártyát berakni. Adott esetben a VGA-tápkábelét is csatlakoztatni.
Csak akkor kell / lehet nullázni, ha valaki AUTO helyett már valamilyen értékre állította, erre gondoltam valószínűleg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyuribácsi88 #3063 üzenetére
Erről a PDF-leírás Surround Display Feature része szól:
If you do not adjust the UEFI setup, the default value of “Share Memory”, [Auto], will disable D-Sub function when an add-on VGA card is inserted to this motherboard.
Vagyis a kártya berakása így automatikusan tiltja a D-Sub kimenetet, bár azt én sem értem, hogy a többit miért nem említi. Szerintem teljesen tiltódik az integrált, talán hibás a szöveg, vagyis belezavarodtak, hogy a sokféle gyártmány közül melyikről is van szó.
Valamint leírja azt is, hogy ha mégis szeretnénk engedélyezni a D-Sub kimenetet (vagyis szerintem komplett az integrált videót) és a kártyát is egyszerre, akkor kell az AUTO helyett valamilyen fix értékű megosztott RAM-ot beállítani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
gyuribácsi88 #3060 üzenetére
A Shared Video RAM letiltásával lehet / kell tiltani az integrált GPU-t, miután a 0 RAM kizárja a működéséét.
Még ideszerkesztem azt is, amit már többször említettem: az IGPU multimonitort csak a Lucid Virtu részére kell engedélyezni (amint ezt az UEFI-help is közli), más esetben közömbös ez a beállítás, nem változtat semmin.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bluekoli #3013 üzenetére
2. Consumer Infrared Module
3. Kell.
4. IME: számítógép távoli menedzselése hálózatról, bekapcsolás stb. nem kell. Viszont a telepítése nélkül lesz egy sárga felkiáltójel az Eszközkezelőben.
5. Én nem használom.
6. Intel Smart Connect Felejthető.8. USB akkutöltés készenléti állapotban is.
10. IRST: HDD gyorsítása egy SSD részének vagy egészének gyorsítótárként történő felhasználásával, kötelezően RAID konfigurációban. Mára túlhaladott, mert aki SSD-t vásárol, inkább arra telepíti az egész Windowst. Szerintem inkább az SSD kezdeti korszakában lehetett ez még érdekes.
-
Kernel
nagyúr
válasz
orange26 #2985 üzenetére
Azért nem engedélyezi, mert magát a Windowst nem lehet így normálisan használni, hogy klónozva, de eltérő felbontással, mert akkor az egyiken nyújtani, torzítani kellene a pixeleket, vagyis homályos lenne a kép.
Esetleg videotartalmat lehet ilyen módon (is) klónozni, mert ott nem feltűnő a pixelnyújtás. De az Intel-driver erre nincs felkészítve, hogy például csak a videolejátszók ablakának képét tegye át másik kimenetre. Kártyáknál előfordul ilyen tudás, Cinema-mód, vagy ilyesmi. NVidiánál emlegettek régebben ilyet, de az nekem soha nem volt. Matrox kártyám volt, az tudott ilyen okosságokat. A régebbi Matroxok képcsöves TV-re (ahol értelemszerűen teljesen más a felbontás, vagyis PAL/NTSC), vagy az újabbak bármilyen másodlagos kijelzőre klónozva és nyújtva / tömörítve, csak a videót. Illetve képcsöves TV-re kirakta akár az Asztalt is, csak az úgy már homályos volt
Monitorra viszont az Asztalt csak 1:1-ben, azonos felbontásban lehetett klónozni.
Az alaplapi DVI-D csatlakozón csak digitális jel jön ki, analóg átalakítót nem is lehet rádugni, hiányzanak ehhez a szükséges "lyukak".
-
Kernel
nagyúr
válasz
kittl1120 #2957 üzenetére
Alapértelmezésben (CMOS clear) működnie kellene. Vagy:
Video Shared RAM "Auto", vagy valamilyen manuális érték legyen.
iGPU Multimonitor maradhat letiltva, azt csak a Lucid Virtu részére kell engedélyezni.Mit értesz azon, hogy nem töltődik be? Egyébként automatikusan érzékeli, hogy melyik csatlakozón van kijelző, azt aktiválja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Black Dragon #2927 üzenetére
PXE egyfajta hálózati protokoll, vagyis csak annyit jelent, hogy hálózatról is tud bootolni, UEFI-módban, ami szerintem sokunkat nem hoz lázba. Persze, majd én is felteszem, ettől függetlenül.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pcsabat #2881 üzenetére
Nem egyszerűbb letiltani a lapozófájlt? Nálam már Firefox cache sincs, mert minek tároljam lemezre a szemetet, ha nem muszáj.
Tisztában vagyok a hibakeresési memory.dump megszűnésével, letiltott lapozófájl esetén, de ez kit érdekel... nem szokott kékhalálozni a gépem, vagy majd amikor mégis, ráérek visszakapcsolni, hibát keresni, amit esetleg úgyse találok meg, ezzel a módszerrel.
A Windows (lapozófájl nélkül) simán elkezdi felhasználni a RAM-ot, amíg elfér benne. Hol itt a gond? 32 bites Windows ugyan csak 4 GB-ig címez, de én még abból sem bírtam eddig kifutni. Vagy lehet használni 64 bites Windowst is, ha ez valakinek kevés.
Amikor már nem fér el a RAM-ban (és le van tiltva a lapozófájl), feldob egy üzenetet, hogy kevés a virtuális memória, zárjak be programot stb. De én ezt főleg a régebbi, elavult gépemből ismerem, ahol tényleg kevés volt a RAM.
Ez egy elég fura állapot, hogy leveszünk egy darabot a RAM-ból, a lapozófájl részére. Emiatt azután a Windowsnak kevesebb RAM jut, így hamarabb kénytelen kilapozni a kevésbé használt adatokat a lapozófájlba, amit mi viszont "ügyesen" átirányítunk a RAM-ba.
Nem egyszerűbb, ha simán engedjük a Windowst elterpeszkedni a RAM-ban, és akkor nem kell kilapozni semmit?
A Firefox a másik hasonló téma, itt az egyszerűség kedvéért másolom egyik korábbi hozzászólásomat:
Vannak ugyan, akik a FF cache-t átirányítják RAM-diskre, bár nem tudom, minek gyűjteni a szemetet. Amíg a böngészőablak nyitva van, addig úgyis tárolja a RAM-ban az oldalakat, teljesen felesleges azt még külön átirányítani RAM-diskre is, vagyis duplán foglalni a memóriában helyet. Sőt, egyesek képesek külön lementetni a RAM-disk tartalmát (a szemetet!), a gép leállásakor.
Szerintem meg pont úgy jó, hogy amikor bezárom a böngészőablakot, szálljon el minden hulladék. Úgyis letöltődik később pillanatok alatt, amikor ismét elkezdek böngészni, ez még 5 megás ADSL-en sem okoz semmi gondot. Én már 10+ évvel ezelőtt is úgy állítottam be az IE-t, hogy a böngésző bezárásakor ürüljön a Temp mappa, mert így működött minden a leggyorsabban. Legalábbis, mióta szélessávú Internet létezik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGABYTE Z490M Alaplap
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GIGABYTE B760 GAMING X alaplap eladó!
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- Beszámítás! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo X1 Yoga G6 i7-1185G7 32/512GB SSD FHD IPS Touch Win11 (lízingelt)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station (kb. 20 szett)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest