- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Relé - SSR témához:
Ez pl. 3.3V-os rendszerekhez is használható, és egyenáramot kapcsol. Ha nem akarunk a FET beépítéssel bütykölni, jó megoldás lehet.
https://www.banggood.com/25A-SSR-25DD-Solid-State-Relay-Module-DC-3-32V-To-DC-5-200V-p-1097182.html
Sajnos az ára elég húzós, ennyiért már egy marék FET-et kapunk.Vagy aki 5V-os rendszert használ, és több 230-at kell kapcsolni, de kisebb áramerősséggel, ez is jó megoldás lehet:
https://www.banggood.com/8-Channel-5V-Solid-State-Relay-Low-Level-Trigger-DC-AC-PCB-SSR-In-5VDC-Out-240V-AC-2A-p-1558902.html -
Janos250
őstag
Még nem. Tetszetős. Viszont van hasonló kategóriájú elég sok. Az STM32 szériából sok van, ami ténylegesen kapható is, a Pi meg jelenleg beszerezhetetlen. Mellesleg a magyar disztributort valamiért törölték is a listájukról. Én egyszer zerot vettem, de az is kész tornamutatvány volt, és annyi plusz költség rakódott rá, hogy úgy már elég borsos volt az ára. Én az ESP32 nagy kedvelője vagyok, és az beszerezhető nagyjából ugyanezen az áron. Igaz, hogy a Pi az ARM, akár csak az STM32.
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14613 üzenetére
Én direkt előkerestem valamelyik nap a ládafiából egy régebbről megmaradt SHT35-öt, és ugyanúgy mászkált az érték, ahogy ide-oda helyeztem, sőt ugyanazon a helyen is, ahogy mozgott a levegő. Csak lassabban, mert az SHT35 -nek nagy a tehetlensége a jó nagy kockája miatt.
-
Janos250
őstag
Persze, de azért a legprecízebben szerelt hálózatoknál is előfordult már idővel, hogy füstöl valami. Elektronikánál különösen. Ez a biztonságot nem biztosítja, de növeli.
Természetesen legyen rendben a hálózat, de pl. egy 30-50 éve szerelt konnektornál bizony lehet oxidáció, és egyből ott a melegedés.
Az sem ismeretlen dolog, hogy valami elektronika elkezd füstölni, volt már ilyen a történelemben.
Nem beszélve ezekről a Wagokról, mert a fene tudja mit csinálnak ezek 30-50 év múlva. Forrasztást meg tilos csinálni, pedig én még forrasztásos kötést nem láttam szétégni.
A konnektoros példát azért mondtam, mert nekem pont ezzel volt tapasztalatom, pedig kb. 35 éve gondolhatod, hogy saját magamnak rendesen megcsináltam, meghúztam, miegymás, mégis eloxidálódott.
Elkezdett melegedni, áthúzott, és egyből le is ment a fi relé. Így 30mA-nél ment le a fi relé, nem 16 A-nél, a biztosíték.
Igen, hosszabb távú dolgoknál én is tervezek be biztosítékot. Meg Zenert, mert a DC/DC konverterek tudnak úgy tönkremenni, hogy a magasabb bemeneti feszültség jelenik meg a kimeneten. Ezt is azért írom, mert konkrétan ilyen tapasztalatom is volt.
Amit panelt épp most tervezek, azon is van zener is, meg biztosíték is. -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14594 üzenetére
Még egy általános megjegyzés, nem csak erre az esetre:
Ahol 230 van, ne 2 szál drót legyen, hanem mindenképp legyen ott a zöldsárga is, mert ha valami érintkezési, stb. zűr miatt elkezdene melegedni a dolog, ha a szigetelt zöldsárga elég közel van elhelyezve , leolvad róla a szigetelés, áthúz, és lemegy a fi relé, még mielőtt kigyulladna az egész. -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14594 üzenetére
"nem találtam olyan lehetőséget eddig, hogy 230V AC → 3.3V DC és elhanyagolható legyen a hőtermelése (90%+ hatásfok)."
https://www.aliexpress.com/item/4000770391588.html -
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14567 üzenetére
"aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatósugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. "
Elvileg az ESP32 antennába préselt energiáját is meg lehet növelni.
Ha jól emlékszem, 78-at kell beírni valahova, de már nem emlékszem, hova. -
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14555 üzenetére
"Ha sikerül a beolvasás, akkor kiírja az UID-t, majd egy újabb leolvasást kér és a két eredményt összehasonlítja. Ha megegyezik, akkor beleírja az EEPROM-ba az értéket."
Nem kell! Van benne kontroll szumma.
-
Janos250
őstag
válasz
kesztió #14531 üzenetére
Néhány megjegyzés:
"billeg az utolsó tizedes jegy"
Billeg ott néhány tized mindenképp. Most, az asztalon lehet,
hogy tartja tized fok pontossággal az értéket, de a falon biztosan nem fogja. Egy helyiségben mindig van hőveszteség. Ha nem volna, nem kellene fűteni. Így mindenképpen vannak hidegebb felületek: fal, ajtó, ablak, mennyezet, padló, stb. Biztosan van légáramlás is, ami bizony bekavar. Ha elmész a szenzor előtt lesz akkora légáramlás,
hogy pár tizedet biztosan mozdul. Vagy elmegy alatta a kutya, vagy a macska.Az ESP32 WiFi jele nem éppen erős. Ha routerrel tartja a kapcsolatot, az kiegyenlíti, de egymás között már gyengébb. Hogy is működnek ezek? Hogy megy egy adatcsomag átvitele?
Az adó összekészít egy csomagot, és beleírja a cél címét, ami a MAC cím. Egy borítékba berakja a csomagot, és ráírja a címet.
Aztán ezt a csomagot belekiabálja az éterbe (vagy a madzagra) azzal a logikával, hogy "itt egy levél, kapdossátok el, és akinek a címe van benne az használja, a többi dobja el!" És így tesznek. Ez az alap, minden forgalom alapszintje ez. Erre az ESP-n az ESP-NOW van. Nem kell semmi általános szabályt követni, mert egyedi. Ennél lentebb nem lehet menni, a dolgok lényege miatt. Ilyenkor nem kell se WiFi AP, se semmi. A fogadó ESP-nek persze fogadó állapotban kell lenni.Magasabb szint, ha IP szinten kommunikálsz. Ebben az esetben mindenképpen a WiFi AP-hoz kell küldeni a csomagot, mert ő tudja, hogy ki van bejelentkezve, azaz ki jogosult, és a bejelentkezetteknek mi az IP címük, és ahhoz milyen MAC cím tartozik, mert az alap továbbra is az, hogy a csomagot MAC cím alapján küldözgetik, de már bele van csomagolva az IP cím is. Ezért neked is bejelentkezve kell lenni az adott hálózatra, közvetlenül nem tudsz állomásra küldeni csomagot.
(A madzagosnál némileg másként megy, mert a "mask" alapján eldöntöd, hogy azon a madzagon lóg-e, amin te is. Ha igen, akkor bekiabálsz a madzagra, hogy helló fiúk, akinek ez az IP címe,
az küldje el nekem a MAC címét, hogy tudjak neki levelet küldeni. Mert ott is MAC cím alapján történik a forgalom. Ha nem egyazon madzagon vagytok a címzettel, akkor küldöd a gateway-nek, aki tudja, hogy melyik kapu a kijárat a világ felé, és arra küldi tovább, sorsára bízva.)
Az IP szinten két módon kommunikálhatsz:
UDP: hasonló az alap szinthez. Beleírod a csomagba az IP-t, és szintén bekiabálod az éterbe, de a router/AP MAC címével.
Ő erre lecsap, kikeresi a címzett IP-hez tartozó MAC-et, és annak elküldi. Vagy saját maga feldolgozza, ha neki szól. Összesen ennyi a forgalom, nincs se visszajelzés, se semmi. Soha nem tudod meg, hogy megérkezett-e hibátlanul a csomag.TCP: ez a protokoll már tartalmaz visszajelzést is. Ha pl. hibásan érkezett, mert közben más is kornyikált, akkor újraküldést kér, ha meg minden rendben, akkor ezt jelzi vissza. Ez egy picivel több adatforgalom, de biztonságosabb.
Tehát, ha nem ESP-NOW-t akarsz használni, akkor mindenképpen bejelentkezve kell lenni egy WiFi AP-re. Ez nem akkora gond, mert ez a bejelentkezés élve marad egy ideig akkor is, ha nincs forgalom.
Viszont, ha egy másik ESP AP-nak küldesz adatot, akkor bizony fel kell építeni a kapcsolatot. Ez nekem is okozott problémát: netre kapcsolódik egy ESP, WiFi routeren keresztül, ami küldi folyamatosan az adatokat, és valahol máshol szintén WiFi routerhez kapcsolódik a cél állomás ESP AP. Úgy tűnik, hogy talán sikerült lerövidítenem az időt, de ez a projekt egyelőre félre lett téve, majd folytatom. Ha mégse sikerül, akkor átállok UDP-re.
Volt régebben egy másik projekt, ahol egy központi ESP-nek küldözgettek a viágból adatokat, és ő minden bejelentkezettnek tovább küldte. Ott - úgy tűnt - nem volt hosszú késleltetés.Hát, ezek alapján kell eldöntened, hogy mit akarsz.
ESP-NOW-nál gond a távolság.
UDP-nél, TCP-nél valamivel nagyobb forgalom, több idő, több meleg. UDP-nél egy kicsit kevesebb, mint TCP-nél. -
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #14474 üzenetére
Csatlakozom Aryeshez, azzal a kiegészítéssel, hogy egy külső EEPROMnak is vannak előnyei: le lehet venni a panelról, olvasóval kiolvasni, ha kell másikba átmásolni.
Ezért van így a Codefon kaputelefonokban is. Azokat már nagyjából ismerem, és ott úgy csinálom. Az olvasók közül eggyel -most hirtelen nem találom - nagyon rossz tapasztalaim voltak, pedig az lett volna a legkényelmesebb, mert minden macera nélkül soros vonalon küldte a kártya kódját. Hibásan :-(
Csak most néztem vissza, mit is csinálsz. Ja, a focikapu. Gyorsan töröltem is néhány dolgot. Annyi kártya adata pici helyen is elfér. -
Janos250
őstag
válasz
Freeman007 #14466 üzenetére
Ha én csinálnám:
A ventilátorhoz Sonoff
https://www.banggood.com/SONOFF-TH16-DIY-16A-3500W-Smart-Home-WIFI-Wireless-Temperature-Humidity-Thermostat-Switch-p-1234627.html
Ez a ventilátor 230-as tápjáról megy, nem kell külön elem hozzá (macera megúszva). Van hozzá hőmérsékletet és páratartalmat mérő szenzor. ESP8266 van benne, tehát ugyanúgy programozható, mint az UNO. Ezek WiFi-n kommunikálnak. Egyébként is ezt preferálnám a BT-vel szemben, mert több minden tudja, és több leírás van hozzá a neten. Erre a Sonoffra írhatsz saját programot, vagy felteheted rá a kész Tasmota programot, aminek a beállításait a konkrét igényedre úgy tudod megadni, hogy belépsz a WEB lapjára, és ott "ikszelgetsz".
A másik oldalra így szintén ESP8266 kerülne.
Lehetne többféle verzió:
1. ESP8266 valamilyen táppal, hozzá kapcsoló, és valamilyen kijelző. Kijelző témát nem részletezem, mert ahhoz vannak itt, akik nálam százszor jobban értenek hozzá. Viszont mobiltelefonról neten (WEB) szintén bármikor lekérdezhető.
2. Szintén valamelyik Sonoff, vagy hasonló: nem kell külön táp, mert mint már írtam , az összes Sonoffban ott van a táp, ami a hálózatból táplálkozik.
3. Ha nem ragaszkodnék a külön kijelzőhöz, vagyis ha elég lenne csak a mobil telefonon lekérdezés, vagy egy külön harmadik egység, ami az összes ilyen-olyan adatot kijelezne, és szintén WiFin kommunikálna az összes eszközzel, akkor - hogy megússzam a gomb létesítést és a dobozolást - akkor én egy ilyet:
https://www.banggood.com/SONOFF-T0-EU-or-US-or-UK-AC-100-240V-1-or-2-or-3-Gang-TX-Series-WIFI-Wall-Switch-Smart-Wall-Touch-Light-Switch-For-Smart-Home-Work-With-Alexa-Google-Home-p-1470886.html
használnék.
Van rajta 1/2/3 érintő kapcsoló, ugyanúgy ESP8266 van benne, ugyanúgy nem kell hozzá külön telep, hanem megy a falba a többi
kapcsolóhoz hasonlóan. (Mellesleg villanykapcsoló funkciót is ellát, ha úgy akarod.)
Én itt a Sonoff-okat írtam, de más is van. Például egészen jó konnektorba dugható konnektorokat gyárt a Blitzwolf.
Egy utólagos:
Én még akkor is ezzel a touch-os kapcsolóval csinálnám, ha akár fölé tennék egy másik egységet, ami csak kijelez. -
Janos250
őstag
válasz
zsigomark3 #14454 üzenetére
Nem jó helyette egy egyszerű soros/USB konverter?
-
Janos250
őstag
válasz
repvez #14448 üzenetére
Gondolj bele, ha magyar nyelven írnák:
kimenet, bemenet
Ami a GPS-en kimenet (Tx), az az Arduinon bemenet (Rx)
Akkor hogy lehetne egységesíteni? A GPS kimenetére is azt írni, hogy bemenet, vagy az Arduino bemenetére azt írni, hogy kimenet.
Ami az egyiken kimenet, az a másikon bemenet. Ha a benzines kannából benzint szivattyúzol a kocsi tankjába, akkor az a kannán kimenet, a tankon bemenet.Hogyan jelölnéd, amikor két Arduinot kötsz össze? Na, ugye?
Az SPI már a Te logikád szerint oldotta meg.
van:
MOSI: Master Output Slave Input, vagy Master Out Slave In
MISO: Master Input Slave Output, vagy Master In Slave Out
Itt a MISO a MISO-hoz,
MOSI a MOSI-hoz megy.A 10,11-nél is szigorúan meg volt határozva, hogy melyik a kimenet, és melyik a bemenet.
-
Janos250
őstag
válasz
repvez #14444 üzenetére
Az ellenállásos verzió az Arduino Rx lábához addig volt aktuális, ameddig még nem tudtuk, hogy hibás-e a kommunikáció. Azzal a megoldással ugyanis stabilabb az átvitel.
Normál esetben nem okoz zavart az se, ha egy-két bit elromlik, az átvitel során, mert minden mondat (=sor ) végén van kontrollszumma, és ha az rossz, akkor azt a mondatot eldobja. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14444 üzenetére
A GPS Tx lábát közvetlenül lehet kötni az Arduino Rx lábára. Amint a korábban küldött ábrád tapasztalata mutatja, nem hibázik. Ez legfeljebb azt okozhatná, hogy hibásan olvas, de el nem ront semmit.
A GPS Rx lába már problémásabb, bár valaki írta, hogy neki nem okozott zűrt. De ez az összekötés csak akkor kell, ha nem csak olvasol, hanem át is akarod állítani a GPS-t, ami ugyebár lehet bonyás. A feltöltés alatt azért nem lehet rátenni a GPS-t, mert te így az Arduinonak azt a soros (UART) portját használod, amit a feltöltésnél is használ. Ha a softwareserial soros portot használod, akkor nem kell széthúzni feltöltésnél. Nyugodtan próbálgathatod azt is, ha a GPS Rx portjára nincs kötve semmi, nem lehet zűr, mert akkor csak olvas róla, nem tud rá tölteni, nem tudja átállítani.
Miért keresztbe a lábakat?
Mert a szabályos az, ha a KIMENETI csatlakozót Tx-el (transmit), a BEMENETIT meg Rx-el (receive) jelöljük mindkét oldalon, tehát ami a GPS-en kimenet (Tx) az megy az Arduino bemeneti (Rx) lábára. Lehet, hogy van olyan panel, ahol nem szabályosan van feliratozva. Ha a korábbi pici programban a Serial helyett software serialt írsz, próbálgathatod, akkor nem kell lehúzni feltöltéskor, mert akkor az
Arduino másik lábára teszed, mert egy másik soros portot használsz a program feltöltésre, és másikat a GPS jelének olvasására.
Zűrt kizárólag akkor tudsz csinálni, ha az Arduino kimeneti (Tx) lábát is összekötöd a GPS-el, mert akkor küldesz is rá adatokat, amik átírhatják a beállításait. Ahhoz, hogy a bináris adatokat ne küldje, ahhoz át kellene írni, de elég bonyolult, mert binárisan összerakott adatsort kell rá kiküldeni, és azt - mint látjuk - ha elrontja az ember, könnyen téglásítja a GPS-t. Persze levélnehezéknek még akkor is jól mutat.
Igen, elég szétválogatni, és eldobni a bináris adatokat, mert a szöveges mondatok JÓK!
Baud: valamikor valaki átállította 115200-ra. Gyanúm szerint a panel gyártója, de ez semmi gondot nem okoz, ha nem százméteres kábellel akarod összekötni. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14441 üzenetére
Felesleges. Amit próbáltam, összehasonlítottam az általad képen megadottakkal. Tökéletesen egyezik. A gond nem az, hogy az Arduino rosszul értelmezné az adatot, hanem jön a bináris adat is.
Azt a programot ne használd, ami nálam zűrt okozott!
Bár lehet, hogy véletlen volt. -
Janos250
őstag
Belekotortam GPS-es dobozomba, és kiderült, van benne 3 db. M8N GPS, amit még soha nem használtam.
Tilos feltenni olyan kérdést, amiben a "minek" substring szerepel. Elég nekem egy személy is, aki felteszi ezeket a kérdéseket.
Nem ugyanaz a panel, ami repveznek van, de ugyanaz a chip.
Ilyenből az M8N:
https://www.aliexpress.com/item/32971264096.html
Nosza, rátettem egy Arduinora némi forrasztgatás után.
Elindítottam azt a programot, amit neki is javasoltunk, ami semmit nem csinál, csak a GPS-ről jövő adatsort kiírja. Szépen működik, alapbeállítás 9600 baud, és csak a szövegesen értelmezhető mondatok jönnek, azok a binárisak, amik neki jöttek mellette azok nem jönnek alapállapotban. Megnéztem a leírást, van olyan beállítás, hogy "vegyesen" jönnek a bináris és a text adatok, ahogy neki. Ebből az látszik, hogy jó a GPS-e, csak úgy van beállítva, hogy minkét típust küldi. Na akkor próbáljuk ki egy könyvtári programmal: file/példák/u-blox GNSS/Low Power Elindul, de kiírja, hogy "Failed to initialize GNSS module". Azóta semmi életjelet nem ad. Belenéztem a programba: azzal kezdi, hogy feltölt mindenféle átállításokat a GPS-re, majd tesz, vesz, és ha neki nem tetszik a dolog, kiírja ezt a hibaüzenetet az átállítgatások UTÁN. Nagyszerű, akkor nézzük az u-blox hivatalos u-center programját. Nem látja, akárhogy próbálgatom. Hát, akkor próbáljunk egy firmware frissítést, mert azok után alapállapotban szokás indulni. Úgy tűnik felmegy, de ugyanúgy nem csinál semmit. Akkor hardware reset. Van rajta egy ilyen láb. A helyzet változatlan.
Szóval az u-blox chip nincs felkészítve arra, hogy ha neki nem tetsző adatot kap, vissza lehessen állítani alapállapotba, és az Arduino program sincs arra felkészítve, hogy ne azzal kezdje, hogy mindenfélét átállítgat. Tehát csak óvatosan ezekkel a könyvtári programokkal, bár az évek során - ezen kívül - soha nem tapasztaltam olyat, hogy egy program elcseszte volna a chipet.
Majd próbálkozok másikkal, de egyelőre hagyom. -
Janos250
őstag
Én utoljára ezt vettem, bár akkor éppen 5 $ volt, most drágább.
UK-ból 1-2 hét alatt itt van.
https://www.banggood.com/Geekcreit-ESP32-WiFi+bluetooth-Development-Board-Ultra-Low-Power-Consumption-Dual-Cores-Pins-Unsoldered-p-1214159.html?cur_warehouse=UK -
Janos250
őstag
Véletlenül botlottam bele, hogy valaki az Arduino (nagybetűs) String-re is megcsinálta a StringStream osztályt.
https://gist.github.com/arcao/3252bb6e5e52493f03726ec32e61395c
Használta már valaki? Mi a tapasztalat vele? Lehet rendesen használni, ha pl. csinálunk vele egy virtuális soros portot, amire felteszünk valami szöveget, ha valami szenzor, vagy hasonló (pl. GPS) kezelő programját akarjuk kipróbálni? Valami többsoros String-et mintaadatokkal felteszünk rá, és azt olvastatjuk a programmal?
Használta már valaki. Az ESP32-n persze van rendes stringstream, de azt nem tudtam, hogy StringStream is van. Ott jól jön ilyen virtuális soros port gyártásra, vagy más FIFO objektum létrehozására. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #14397 üzenetére
Megtaláltam a vezérlés leírását, de ezt már majd holnap bogarászom.
https://content.arduino.cc/assets/Arduino-MKR-GPS-Shield_u-blox8-M8_ReceiverDescrProtSpec_UBX-13003221_Public.pdf -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14396 üzenetére
Pl. egy db. 10k, és egy db. annak fele körül.
a két ellenállás egyik végükön összekötve.
A 10k másik vége a GND-re, a fele akkor másik vége meg az Arduino Tx lábára.
A GPS Rx lába arra a pontra megy, ahol a két ellenállás össze van kötve.
Akkor már lehet küldeni vezérlő kódokat a GPS-re, de azt még meg kell nézni, milyen kódokkal lehet vezérelni.Én azt tippelem, hogy a bejövő adatok jók, mert amikor az olvasható szöveg jött, azok egymásután teljes egészében jó adatok voltak.
-
Janos250
őstag
Itt
https://www.instructables.com/How-to-Communicate-Neo-6M-GPS-to-Arduino/
direktbe összeköti az UNO-val, ezek szerint már a panelon biztosan van valami védelem, tehát ő is összekötheti.
Meg kellene próbálni 38400-on mit csinál jelenleg. -
Janos250
őstag
Igen, a tépfesz mehet rá, de a GPS Rx lábát féltem.
Az is igaz, hogy az eddigi próbálkozások során már vagy tönkrement az Rx, vagy ha nem, akkor újra rá lehet adni, de ezt én nem merem javasolni, mert azért mégiscsak rizikós, hogy utólag azt mondja valaki, hogy épp most ment tönkre.
Csak erre az egy lábra kellene egy 2/3-os osztó két ellenállásból, és az már biztonságos lenne, akkor már lehetne rá írni. A másik iránnyal nincs baj, mert ott rendesen olvas, de nem csak text adatokat küld, mert átállítódott.
Zener persze, de nem hiszem, hogy van a srácnak a fiókban, viszont azt írta, hogy pár ellenállása van. Remélhetőleg nem 1 ohmos, és 100 Mohmos. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14385 üzenetére
A szintillesztést lefelé (vagyis az Arduino 5 voltjáról a GPS 3.3 voltjára) két ellenállással (egy 1x, és egy 2x értékűvel) meg lehet csinálni, itt is írta valaki (talán Aryes?) korábban, hogy hogyan. Akkor már tudsz írni a GPS-re, és az már sokat segít, mert be tudod állítani, ami elállítódott.
Én mindenesetre beszereznék egy 3.3 V-os lapot is az ilyen szenzorokhoz: pl. egy STM32-t, amiből egész olcsó, 1000 Ft alatti is van, vagy egy ESP8266-ot, az is olcsó, vagy ESP32-t, az 2000 Ft alatt van.
Meg egy korábban említett 2000 Ft-os logikai analizátort. Ennek a használatához nem kell semmi előismeret, ahogy le van írva, ráteszed, elindítod a programot, és látod, hogy ténylegesen milyen jelek mennek.
Ha a két ellenállásos szintillesztést megcsinálod, akkor össze tudod kötni vele az Arduino Tx-jét a GPS Rx-jével. Ha idáig eljutsz, akkor írjuk, hogyan tovább. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14381 üzenetére
Ebben a programban cserélted le azt a sort, amit írtam?
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_14330-14330.html
Eredeti alatt én ezt értettem! -
Janos250
őstag
Az "Absolute maximum rating" azt írja, hogy
Vcc max 3.6 V, és Input pin voltage szintén 3.6 V
Jó lenne írni a GPS-re, rendesen beállítani, de félő, hogy kinyírja az 5V a pinen.
Vagy akár már meg is történhetett, de az is lehet, simán kibírja, de ez kiszámíthatatlan. Így is lehet használni, csak ki kell válogatni a $-al kezdődő sorokat, a többit meg eldobni. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14374 üzenetére
Egyre közelebb a megoldás :-)
Ami a képen középen van, az jó, olyannak kell jönni.
Azért nincs benne értékelhető adat, mert nem lát holdakat a szobában.
Kérdés, hogy miért nem 9600-on, és miért nem csak olvasható adatok jönnek?
Erre a tippjeim:
baud: amikor összekötötted a GPS Rx-et az Arduino Tx-el,
akkor véletlenszerű adatok mentek ki, és elállítottad a GPS-t.
Ugyanígy lehet, hogy úgy állítottad el, hogy a bináris adatokat is küldje (mert van olyan állapot is), így közben azok bináris adatok.
Vagy az Arduino nem tudja hibátlanul megenni a GPS adatait, mert
- a jelszint (3.3V) alacsony neki, de ezt nem volna neki szabad
- a vezetéken összeszed valami zajt a "magas" baudon, ezért vissza kellene állítani 9600-ra, és úgy kipróbálni.
Ebéd után folyt köv. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14371 üzenetére
Én kipróbálnám nem a software seriallel.
void setup()
{
Serial.begin(9600);
Serial.println("GPS Start");
} ;
void loop()
{
while(Serial.available() > 0)
{
Serial.write(Serial.read());
} ;
} ;
Tehát:
1. töltsd fel a programot úgy, hogy nincs összekötve a GPS és az Arduino
2. húzd ki az USB-t, hogy ne kapjon tápot, nyugodtan szerelhess
3. kösd össze: GND-t, és a tápot a GPS és az Arduino között
4. a GPS Tx-jét kösd össze az Arduino Rx-el, mást ne
5. dugd vissza a tápot, és nézd mit csinál a már korábban feltöltött program
A serial monitorban mindig ugyanaz az érték legyen alul jobbra (pl. 9600), mint ami a Serial.begin(9600) -ben akkor is, ha változtatod.
Ha 9600-on értelmetlen karakterek jönnek, akkor próbálj a 9600-on változtatni. Figyel rá, hogy amit itt beállítottál, azt állítsd be a serial monitorban is.
Írd meg az eredményt! -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14357 üzenetére
A GPS GND és az Arduino GND biztosan össze van kötve?
Másra már nem nagyon tudok gondolni, mert jönnek jelek, nem tudom, miért nem a jók. Most valóban az analizátor kellene, azzal egyből kiderülne, mi a gond.
Mert ha jönnek rendben a jelek, akkor azok valahogy értelmezhetők! -
-
Janos250
őstag
válasz
repvez #14340 üzenetére
Tegyél be ez után:
while(serial_connection.available())//While there are characters to come from the GPS
{
egy kiírást, hogy jön-e valami a GPS-ről a serial_connection-ön.
Pl.:
Serial.println("available");
Mert - úgy tűnik - nem jön.
A GPS Rx lábát NE kösd rá az arduino 11-re induláskor, mert akkor az alapállapotban marad, és küldi az infót.
Amíg nem működik rendesen, addig ne babráld a GPS Rx lábát!
Megint azt kérdezem, hogy biztos, hogy a GPS Tx lábát kötötted az Arduino 10-re? -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14335 üzenetére
Már nagyon rég használtam nanot, de :
Azt mutatja, hogy rendben lefordította, de nem tölti fel a programot.
"Using Port : COM3
Using Programmer : arduino
Overriding Baud Rate : 57600
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xcd "
A "not in sync" azt jelzi, hogy nem látja a PC a nanot.
USB kábelen akarnád feltölteni?
Nem emlékszem már, az IDE-ben az eszközök/programozó fülön mit kell beállítani, de majd megmondják, akik jelenleg is használják. -
Janos250
őstag
válasz
budavarik #14314 üzenetére
Az eleje, ami olvasható, az csak az ESP32 bootja.
Az utána következő kriksz-kraxok ugyanúgy baud beállítás problémát valószínűsítenek, mint a GPS-es kollégánál.
Azt nem írtad, hogy az ESP32 rendben működik?
Látja rendesen az IDE, és fel tudsz rá tölteni programot?
Megvan a jó USB/serial driver? -
Janos250
őstag
válasz
repvez #14304 üzenetére
Biztos, hogy jól állítottad be a baud-okat?
Serial.begin(9600);
A serial monitor jobb alsó sarkában szintén 9600
Biztos, hogy jól kötötted be?
A GPS Tx - Arduino Rx ?
Jó lenne két UART-on használni: egyik a serial monitor,
és egy másik független a GPS.
Próbáld meg egyből kiíratni, ami bejön a GPS-ről. Mindenféle könyvtári program nélkül. Azok is értelmezhető adatok, ha jól van beállítva. Utána lehet variálni.
A GPS 3.3V szinttel működik, de a 3.3V-ot el szokta fogadni inputként az 5V-os lap is. Visszafelé, már nem nagyon érdemes próbálgatni. -
Janos250
őstag
válasz
cidalain #14303 üzenetére
"<input type="range" id="points" name="points" min="0" max="100" value="30">"
"ami elvileg nagyon hasonló mindenhol:"
Elvileg igen, gyakorlatilag nem. Igen, ezt használom. Ha csak annyit írok bele mint a fenti, akkor egyforma, de jó lenne, ha a sáv vastagabb lenne, a "gomb" nagyobb lenne, az értéket fölé középre írja, a GET megfelelő formában küldje az értéket, miegymás,. Ez Firefoxban egész jól néz ki, de a többiben visszaáll az alapra. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #14301 üzenetére
És hogy ne a levegőbe beszéljek, az említett "okosabb ló" szintű megoldás:
<center>fényerő : 30%</center>
<table border='3' width="100%" >
<tr>
<td BGCOLOR=red HEIGHT=100 width="30%" >
</td>
<td BGCOLOR=white HEIGHT=100 width="70%" >
</td>
</tr>
</table>
<font COLOR=blue size="7" >
<table border='3' width="100%" >
<tr>
<td HEIGHT=100 width="25%" ALIGN=center>
<a href="?heat=-01">-1</a>
</td>
<a href="?heat=-10">-10</a>
</td>
<a href="?heat=+10">+10</a>
</td>
<a href="?heat=+01">+1</a>
</td>
</tr>
</table>
</font>
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14300 üzenetére
Köszi, "int16_t"-nél maradok, mert spéci esetben hosszabb is lehet.
Adott esetben elég, mert a bejövő csomag első sora tartalmazza a paramétert, ami mindig egy kérdőjellel kezdődik, így csak arra keresek rá, és aztán nézem meg a paraméter(ek) nevét, és értékét.
Persze ha a lökött user nem a gombokat nyomogatja, hanem begépel valami általa kigondolt URL-t, akkor túlszalad.Közben rájöttem, hogy nem irigylem a foglalkozásszerűen WEB programozást végzőket. Csináltam egy csúszkát (slider) egy beállításra az ESP32-n. Ahány böngésző, annyiféle kinézet az eredmény.
Korábban egy "Incitatus level"beállítást használtam, ami egy egysoros táblázat, és az értéket az egyik színű oszlop hosszúsága mutatja, és -1,-10,+10,+1 -el lehetett változtatni. Primitív, de minden böngészőben egyformán jelenik meg.
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14296 üzenetére
Hogy így ketten is rákérdeztetek, írni akartam egy valós egy példát, tényleges eredménnyel. Valamit elszúrhattam korábban, mert most működik, jó indexet ad vissza.
Természetesen így próbáltam:string header ;
.
.
.
int8_t indexOf ;
indexOf = header.find("heat") ;
Most visszaadja JÓL az indexet.
Így a kérdésekkel sokat segítettek nekem, köszi!
Az rejtély, hogy mit csinálhattam rosszul, de most már mindegy is
Így már könnyebb lesz a feldolgozás, mintha a String osztálynál maradtam volna. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #14291 üzenetére
"Én leginkább a hagyományos C karakter tömböt használom"
Például a "raw string" használata nekem is nagyon jól jön néha.
Ide írom, mert szerintem többen nem ismerik:
Egyben lehet berakni egy karakter tömbbe szöveget.
Mindenfélét bambán, nyersen (raw) bemásol, nem kell például az idézőjelet (") hanyatt-törtvonallal (\) eldugni.
Most például egyben tudomclient.print(enSzovegem)
-el
elküldeni a konstans szöveget, nem kell soronként kínlódnom vele.De mennek az alábbiak is:
Serial.println(enSzovegem);
printf(enSzovegem);
printf("Ez egy minta: %s \r\n",enSzovegem);const char enSzovegem[] PROGMEM = R"(
HTTP/1.1 200 OK
Content-type:text/html
Connection: close
<!DOCTYPE html>
<head>\r\n
<meta charset="UTF-8">\r\n
<title>WEB proba</title>\r\n
</head>\r\n
<body>
<h1>Ez az én próba szövegem</h1>
)";
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #14291 üzenetére
Helló!
BUÉK mindenkinek!
Ezt szerettem volna, de nem megy:
http://www.cplusplus.com/reference/string/string/find/
Magát a string osztályt lehet használni ESP32-n, de a find nem jól működik. Pedig sok minden van a string osztályban.
pl.:http://www.cplusplus.com/reference/string/
Vagy én ittam túl sokat. :-)
Az Arduino String osztályában ugyanennek nem find a neve, hanem iindexOf . Az jól működik, bár először azon is meglepődtem, mert az eredményt megkapó változót megszokásból előjel nélkülinek deklaráltam, és csodálkoztam, hogy ha nem talál, akkor 255-öt (=-1) ad vissza indexként. -
Janos250
őstag
Szevasztok!
Korábban kérdeztem WiFi ügyben. A probléma nagyjából megoldódott.
Ez az alap:
https://randomnerdtutorials.com/esp32-web-server-arduino-ide/
Nyitott kapcsolatok még mindig előfordulnak, de alig néhány, az már nem gond. Nem a cápával néztem, mert ahhoz kell némi mazochizmus, inkább a cports.exe-t használtam.
Volt még egy alapvető gond is: Index túlcsordulás. Hiába néztem át ezerszer erre keresve, nem találtam meg, végül szinte minden indexet kiírattam, így leltem meg. Egy tömb miközben az adatait rakosgatta, a sajátját beletette a szomszédéba is, és mint tudjuk, ebből baj szokott lenni.Viszont - szokásom szerint - a String helyett megpróbáltam a string-et használni. Itt futottam bele egy problémába: a string osztály find("valami") tagfüggvénye hibás eredményt ad, csak akkor jó, ha find('C') jelleggel használom. Van valakinek ezzel tapasztalata?
-
Janos250
őstag
Már nem emlékszem pontosan, hogy asztali gépről, vagy telefonról, és milyen beállításoknál maradtak ott a lezáratlan kapcsolatok. Most zárja őket PC-ről, valami más a hiba. Megpróbálom kidobni az irodalmi programot, és saját magam újraszervezni az egészet. Ez más esetekben párszor már bejött.
Nálam a Firefoxról
"Connection: keep-alive" -al jön.
Hogy konkrétan mit csinál rá az ESP, azt még próbálgatom, ha lesz egy kis időm. -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #14254 üzenetére
Köszi.
A websocket nekem egy ismeretlen terület, de ahogy látom van hozzá infó a neten. Belenéztem a forráskódjába, és - úgy látom - ugyanarra a Client osztályra épül, amit én gyalog módszerrel használok. Mindenesetre kipróbálom. ESP8266-on nem volt problémám, legalábbis nem vettem észre. Az úgy tűnik, ment rendesen, nem akadt ki.
Az ESP8266WEBserver-t használtam, az kényelmes, és kedveltem. Régebben az ESP32-n is ment, de mostanában nem bírtam működőképes állapotba hozni, ezért mentem le az alapokhoz, mert a többi WEB szerverrel is csak kevés megnyitást lehetett csinálni, utána kiakadt.
Korábban csináltam egy "echo" szervert ESP32-re ugyanígy az alapokra építve (netről az alapjai) és tökéletesnek tűnt a működése.
Be lehetett rá akárhányan egyszerre jelentkezni valamiféle put teletype programmal (putty), vagy telnettel, és ha valaki bármilyen karaktert küldött, azt egyből elküldte mindenkinek. Ez jól működött ebből gondoltam, hogy menni fog. Valahogy a http (html) protokollt kellene ügyesebben kezelni, hogy ne minden alkalommal szakítson meg.
Egyébként azt láttam, hogy valamicskét javít a helyzeten, ha se a String (nagybetűs, azaz spéci Arduino), se a string (kisbetűs, azaz szabvány C++) osztály példányaira nem használom a c+="akármi" gyűjtögetést. Úgy gondolom, hogy utólag azokat a szanaszéjjel tárolt darabjait nem tudja rendesen felszabadítani, vagy legalábbis elaprózott lesz a felszabadított terület.
Ezt az irodalomból vett programot próbáltam használni, de valamiért nem sikerült. Rákerestem a hibajelzésre, és mindenütt csak a megválaszolatlan kérdést találtam, vagy legfeljebb annyi választ, hogy ez nem megoldott. Nem a net kezelésében lehet a hiba, hanem valahogy a heap kezelésben, csak itt jön elő látványosan, és csak akkor tapasztalom emberi mennyiségű (100 alatti) elérésnél, ha nagy a program. Kis programmal 180-ig próbáltam, addig nem jött elő hiba. Akkor meguntam, és nem folytattam.WiFiClient client = server.available(); // Listen for incoming clients
if (client) {
string currentLine = ""; // make a String to hold incoming data from the client
string header = "";
while (client.connected()) { // loop while the client's connected
if (client.available()) { // if there's bytes to read from the client,
char c = client.read(); // read a byte, then
header += c;
if (c == '\n') { // if the byte is a newline character
// if the current line is blank, you got two newline characters in a row.
// that's the end of the client HTTP request, so send a response:
if (currentLine.length() == 0) {
// HTTP headers always start with a response code (e.g. HTTP/1.1 200 OK)
// and a content-type so the client knows what's coming, then a blank line:
client.println("HTTP/1.1 200 OK");
client.println("Content-type:text/html");
client.println("Connection: close");
client.println();
client.println("<!DOCTYPE html><html>"); // Display the HTML web page
stb.
client.println("</body></html>");
client.println(); // The HTTP response ends with another blank line
client.stop();
-
Janos250
őstag
Ha esetleg ez segít:
remotePort: 49863 localPort: 80
remotePort: 49865 localPort: 80
remotePort: 49867 localPort: 80
remotePort: 49869 localPort: 80GET /green/on HTTP/1.1
Host: 192.168.0.26
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64; rv:83.0) Gecko/20100101 Firefox/83.0
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,image/webp,*/*;q=0.8
Accept-Language: hu-HU,hu;q=0.8,en-US;q=0.5,en;q=0.3
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: keep-alive
Referer: http://192.168.0.26/red/on
Upgrade-Insecure-Requests: 1 -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
Srácok, van valaki, ki WEB lapokat szokott küldeni mikrokontrollerrel?
Én is csináltam már néhányat, de mivel elég kicsik voltak, csak egy két adatot kellett ritkán elküldeni, nem volt gond.
Most viszont ESP32-re szeretnék rápasszírozni egy elég nagy programot, amire be lehet jelentkezni, és adatokat átírni.
Megdöbbenve láttam, hogy a memória szivárog (heap leak). Egyre fogy a szabad hely a heapben. Aztán szomorúan tapasztaltam, hogy a net szerint ennek nincs jelenleg igazán jó megoldása.Viszont van egy másik gondom, amit nem tudok megoldani, és hátha ismeri valaki a trükkjét:
Ha a Firefox bejelentkezik a szerverre, kap egy WEB lapot, amin gombok, miegymás van. A megfelelő kitöltés után elküldi a szerverre, és az végrehajtja a beállításokat, és visszaküldi a lapot "üresen".
Aztán újra el lehet küldeni. A gondom az, hogy a FF. mindig új port számmal küldi, azaz új kapcsolat lesz, és ott sorakoznak a különböző portokkal megnyitott kapcsolatok. Aztán egyszer csak vagy a router, vagy az ESP32 megsokallja, és nem nyit újabbat.
Hogy kell megírni egy WEB lapot, hogy ha elküldöm, ne új kapcsolattal jöjjön vissza a válasz? -
Janos250
őstag
válasz
Drótszamár #14240 üzenetére
"Van erre valami bevált módszer"
Szigetelő spray?
pl.:
https://www.conrad.hu/hu/szigetelo-spray-72200-ml-813648.html
Persze elég húzós ára van, de vannak más gyártmányok is. Én utoljára kb 20 éve használtam, akkor még 1000 Ft alatt volt.
A leghatékonyabb persze a kiöntés. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14189 üzenetére
Hát, ha nem vagy jártas az elektronikában, akkor nem lesz egyszerű, és nem lesz olcsó. Ha magad nem tudod megépíteni az infrakaput, akkor a kész gyáriért a zsebbe kell nyúlni, különösen, mert sok kell belőle.
https://www.ebay.com/itm/Single-Infrared-Beam-Sensor-Photoelectric-Infrared-Detector-For-Gate-Door-Window/274464381295
Gondolom, az infra mozgásérzékelőt is lehetne használni, ha a lyukon túlról világítod meg pl egy infra leddel, mert tippem szerint a megszakadást is érzékelnie kell.
Én pl. a HC-SR501 ilyennel próbálkoznék:
https://www.ebay.com/itm/HC-SR501-Adjust-IR-Pyroelectric-Infrared-PIR-Motion-Sensor-Module-Detector-B2Z8/264840033579
Vagy:
https://www.ebay.com/itm/5PCS-Mini-IR-Infrared-Pyroelectric-PIR-Motion-Body-Human-Sensor-Detector/233620549433
Ezeknek az előnyük, hogy egyből adnak egy beállítható ideig tartó jelet, ami pl egy FET-en, tranzisztoron, relén keresztül egyből meg is hajthatná a led szalagot.
Ehhez se Arduino, se programozás nem kell, csak egy pici elektronika. -
Janos250
őstag
Köszi, majd kipróbálom. Már próbálkoztam, de odáig jutottam, hogy a windowsban amit javasolnak a felrakás előtt beállítani, azt beállítottam, de utána bármi mást csináltam is, néha 5-10 másodpercig is megállt a win. Még szerencse, hogy csináltam visszaállítási pontot.
Közben rájöttem, hogy legegyszerűbb, ha egy Arduinoval kiolvasom, hex szerkesztővel szerkesztem, és ugyanígy Arduinoval visszaírom. -
Janos250
őstag
Valahol a neten belebotlottam, hogy a jelenlegi Arduino az AVR boardokra is a gnu++11 szerint fordít.
Nosza, utánanéztem.
Valóban, a fordításnál a fordító paraméterei között van
avr-g++ .... -std=gnu++11
Kipróbáltam pár tipikusan C++11 dolgot.
Hát, bizony rengeteg dolgot nem tud.
Persze, nem én lennék, ha nem próbáltam volna ki ESP32-re.
A
https://github.com/makelinux/examples/blob/develop/cpp/11.cpp
program gyakorlatilag minden új dolgot tartalmaz.
ESP32-re a && (double ampersand) kivételével mindent lefordított. -
Janos250
őstag
Srácok!
Használ valaki valami bevált EEPROM égetőt?
Microchip 24LC64-hez kellene, mert amit eddig használtam
EZP2010-et, ahhoz csak WIN XP-hez van működőképes driver, nekem meg 8.1 x64-hez kellene. -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #14136 üzenetére
Valószínűleg nem jó panelt választottál ki az Arduino IDE-ben.
Keresd ki a (nálam ezen az útvonalon)
esp8266\hardware\esp8266\2.7.3\variants\nodemcu\pins_arduino.hstatic const uint8_t D0 = 16;
static const uint8_t D1 = 5;
static const uint8_t D2 = 4;
static const uint8_t D3 = 0;
static const uint8_t D4 = 2;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 15;
static const uint8_t D9 = 3;
static const uint8_t D10 = 1;
Ebben vannak megadva, hogy pl. a D8 az egy static típusú
(ezt itt úgy kell érteni leegyszerűsítve, hogy globális)
uint8_t, azaz 8 bites előjel nélküli konstans, aminek a számértéke 15.
Ha ez a lap van kiválasztva, nem írhatja ki hibának, hogy:
error: 'D8' was not declared in this scope,
mert meg van adva a D8.
Itt mit állítottál be?
Eszközök/alaplap/alaplap kezelő/ESP 8266 boards/NodeMCU
Ha régebbi IDE fut, akkor nálad még nincs külön ESP 8266 boards,
hanem egyből az alaplapkezelő menüben megtalálod a NodeMCU-t. -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #14131 üzenetére
"Another version of the ST7789 display module is shown below. This one has no CS (chip select) pin, its internally attached to GND:"
https://simple-circuit.com/arduino-st7789-ips-tft-display-example/
Más a két vonal szerepe. A CS (chip select) feladata, hogy ha több eszköz van egy buszon, kiválassza azt, amivel beszélgetni akar.
Nálad ennek nincs szerepe, mert külön buszon (SCL, SDA) vannak. Tehát a CS-nek aktívnak, azaz GND-re kötöttnek kell lenni, mert ami azon a buszon jön, az mind neki szól, nem másnak.
"If the display module has a CS pin (Chip Select) then it should be connected to NodeMCU pin D8 (GPIO15)."
A DC pedig az adat/command váltás, ami nem minden eszközhöz kell. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #14129 üzenetére
Szívesen segítenék, de NRF2401-et soha nem használtam.
Mivel az SPI is seriel, én úgy sejtem, hogy ugyanúgy kell átküldeni mint a serialaen, csak a NRF2401 driverét használva. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #14124 üzenetére
Én WiFi-t használok.
Nekem muszáj, mert akár 10 kbyte/sec is kellhet.
Azzal gond nélkül megy, akár távolról neten is.
Nekem az összes hold vett jelét külön-külön el kell küldenem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged