- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mexikó tisztázta a Google-t a monopóliummal kapcsolatos vádak alól
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atesss
addikt
Ja igen, a poti jobb ötlet, ja.
Csak helipotim szerintem nincsen. De végülis gondolom sima trimmerrel is jó, ha óvatosan tekergetem.
MOD:
Illetve egy-egy sima trimmer akár még bent maradhat a végleges kapcsolásban is, és akkor minden szegmensre külön-külön is beállítható lehet a leginkább megfelelő feszültségosztás/kollektoráram.
Mondjuk 2x3 detektorra ez már 6 trimmer. A nyákon tulajdonképp elférne. Árban meg nemtom, kb. 100-200Ft egy darab trimmer (azaz 600-1200Ft összesen, ami az egész projekthez képest nem jelentős tétel) ?A multiplexelés hatását még nem tudom, csak egy sejtés. De akkor majd szkóppal kimérem. Na most jól fog jönni, hogy egy 4-csatornásam van, egyszerre tudom majd nézni mindhárom fototranzisztor feszültség-idő függvényét.
"... az ellenállás értékéhez igazított - elektrolit kondenzátort"
Ezt pontosan milyen képlettel számoljam ki ?De persze először a "futó" kijelző szegmenseinek váltása közti idő kellene, ezt szerintem első körben telefonnal kamerázva fogom mérni (képkockánként kiléptetve), ha ez a 25/30fps-hez nem túl gyors (többet nem tud sajnos a telefonom).
-
atesss
addikt
Mekkora ellenállással próbálkozzak első körben ?
Dugdosós próbapanellel csinálnám szerintem még ezt a tesztelést.
Pl. bedugok pl. egy 50k-st, megmérem a megvilágított és a nem-megvilágított áramokat, meg mondjuk a kimeneti feszültséget is mindkét esetben.
Ha a megvilágított áram 5mA fölött van, akkor még mehetek feljebb egy lépcsővel, és berakok egy fele akkora ellenállást ?
"Az érték függ a kiépítéstől is, például mekkora környezeti fény jut vissza a detektorra."
Szerintem környezeti fény nem fog túl sok, mivel egy kis falapba tervezem befúrni a fototranzisztorokat. És az egész falapot felcsavaroznám a figyelendő eszköz elé, szorosan rá (és a kijelző csak kb. 1-2mm-el van mélyebben mint a külső háza).
Viszont a közeli szegmensekből visszajuthat fény. A szomszédosból nem, vagy legalábbis hibás működést nem okozna szerintem. Úgy tervezem megcsinálni mind a detektorok elhelyezését, mind a SW-es érték-méréseket, hogy ez ne befolyásoljon.
Amikor nincs hiba, akkor minden kijelző szegmensein egy "körbefutó" jelzés van. Egyszerre egy szegmens világít, és egy "ciklus" alatt körbemegy mindegyik szegmensen, mindegyiket felvillantja (bár ez elég gyors, kb. olyan 1-1,5 sec).
Amikor hiba van, akkor viszont fixen világítanak a szegmensek, az "Err ..." feliratot kiadva.
Gyakorlatilag azt érzékelném, hogy mikor világít egyszerre két szegmens (pl. az "E" betű alsó és felső vízszintes szára, azaz szabványos kiosztással számolva az A és a D szegmens). Ezen felül meg még mondjuk biztonságnak bejöhet egy harmadik detektor, a második r betű egyik szegmensére.
Viszont az eszembe jutott, hogy ha multiplexelve vannak a kijelzők, akkor esetleg az okozhat problémát ebben a logikában -
gyapo11
őstag
Ha tsop-vel szeretnék optokaput, mivel tudnék adni? Távirányító benyomott gombbal nem túl iparos megoldás.
Van ilyen ic, ami szabványos 38 kHz-es jelet ad, tápot meg diódát kap és kész, ad a világ végéig?
Arduinoval meg tsop-val meg csak mérném a két adat közötti időt, és ha hosszabb, akkor bekerült valami a kapuba. -
atesss
addikt
Sajnos az én esetemben ennek a TSOP vevőnek a beépítése kicsit nehézkesebb, mint egy 5mm kerek "led" tokos fototranzisztornak. Bár lehet nem annyira vészes, de ehhez élőben kéne látnom.
Ebben a kísérletedben az adó led pontosan mi volt, és milyen adatlap szerinti sugárzási szöggel ? -
Én a lencsés módszerrel, közvetlenül uC lábról (kb. 20 mA) hajtva simán átvittem a 10 métert. Kísérleteztem vele sokat, és próbáltam 1A csúcsárammal is meghajtani, de alig befolyásolta a hatótávot. Ami igazán segít, az a lencsés fókuszálás.
A tsop sorozattal rengeteget játszottam, és én pont azt tapasztaltam, hogy a várttal ellentétben 10kHz-70kHz-ig szinte minden frekvencián vesz, kivéve egy-egy keskenyebb sávot, ha jól emlékszem 25kHz és 50kHz környékén. És 20-25% körüli kitöltési tényezőnél a legjobb az átvitel, erre sem találtam magyarázatot, hogy miért nem 50% a legoptimálisabb.
-
atesss
addikt
Rémlik egy olyan információ, hogy a tokozásban a kvarcok-kristálynak van egy minimális fizikai mérete, és az alatt a méret alatt jóval nehezebben működik a rezonancia (illetve csak bizonyos rezonancia frekvenciákig). De aztán nemtom, lehet ez hülyeség.
Ok, akkor ez a szett ezek szerint viszonylag normálisabb kiépítésűnek tűnik.
Ez az adatsebesség annyira nem is kevés. Ok, nem ezzel fognak video-t stream-elni, de ahhoz képest a kb. bit/s-es nagyságrendnél - amire a legtöbb ilyen eszközt használják, távirányításra - azért jóval több.
Úgy látom vannak amúgy sokkal komolyabb antennák 433MHz-re is: [link]
De egyelőre nem veszek ilyesmit. Majd ha esetleg jól beválik ez megoldás, és épp kevés lenne a hatótáv, akkor.
Meg van tekercsantenna is, de ahogy látom csak ilyen 50 meg 100db-os csomagban [link]
Frekvencia-gazdálkodási előírás (mármint konkrétan EU-s/Magyarországi) alapján az antennára vagy bármilyen fizikai kialakításra amúgy nincs kitétel, csak az adónak az adóteljesítményére (mW) van egy maximum ? -
atesss
addikt
Köszi, a tippet.
Találtam is ugyanott [link]
1 Set 433MHz 100 Meters Wireless Module Kit ASK Transmitter STX882 + ASK Receiver SRX882 + 2Pcs Copper Spring Antenna - $1.73.
És van a szettben két tekercsantenna is.
De sajnos úgy látom nincs az STX882 adómodulon kvarc. Vagy a kör alakú fémtok alatt lenne (bár kétlem hogy elférne, meg miért raknák bele) ?
A kerámiaszűrő az a 3 lábú, narancsos-barnás színű 3 lábú alkatrész lenne az SRX882 vevőmodulon ?
MOD: hát az Aliexpress kereséssel az "STX882 SRX882" kulcsszóra [link] mindegyik pontosan ugyanígy néz ki, nem látok az adómodulon kvarcot sehol sem.Ja ok, ez akkor csak tényleg egyszerű rádió. Amúgy kb. milyen az adatsebessége ?
Amúgy a 868Mhz-et is szabadon lehet használni, nem ?
Arra léteznek hasonló modulok ? -
Janos250
őstag
Egy régi project dobozomban találtam egy Mega 2560-at. Gyorsan ki is próbáltam. A mintapélda fut rajta, bár az xTaskCreate második paraméterében - az egyébként tök fölösleges - idézőjeles név elől az átdefiniálást törölni kellett.
Ezen felbuzdulva próbáltam rákeresni, hogy C++11 ügyben mi újság. Azt írják, hogy támogatja, de ez a támogatás meglehetősen gyér. Pl. egyből elakadt a fordítás a thread-en és a cout-on is. Pedig a cout nem egy ritka jószág.
Az ESP32-n nincs gond, az arduino IDE alatt fordítva, ezek (is) simán mennek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 12 4G - valaki fizetni fog
- BestBuy topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- Nitro ANV15-41 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 32GB 1TB NVMe gar
- ASRock RX 5700 XT 8GB GDDR6 Phantom Gaming D OC Eladó!
- SilentiumPC Signum SG1 TG
- ThinkPad T490 27% 14" FHD IPS i7-8565U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam új akku gar
- X1 Tablet Gen3 13" 3K IPS érintő i7-8550U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam 4G LTE gar
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged