- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
vinibali #4789 üzenetére
Mindenképp érdemes lenne cache-t használnod, meg egy ideig megtartani a régi csomagokat is, pont azért, ha valami speciális bug miatt downgrade-re lenne szükséged, vagy elmenne a neted. Nehogy már 120-3000 gigás háttértárolók korában 3-4 gigányi csomag és pár megás csomaglista számítson, amit nem mellesleg egy pacman -Scc-vel bármikor ki tudsz üríteni, ha tényleg nincs rá szükség. Gondolom szűkre szabtad a root vagy /var partíciót, és nincs helyed, de akkor egy másik drive-on formázol egy partíciót a preferált linuxos fájlrendszeredre, és becsatolod a /var/cache/pacman alá.
Eleve nem éri meg mindent tmpfs-re tenni, ha pl. a /var/-t arra teszed, akkor a logokat is bukod, ha valami gubanc van, nem tudod őket megnézni. Nem véletlenül írtam már évekkel ezelőtt is, hogy géptől függően 25-50 gigás root partíciókat csinálok magamnak, mindenki lehülyézett, hogy túl sok, mert 10 giga és 640 KB ought to be enough for anybody. Így mindig van szabad helyem dögivel, nem töredezik a fájlrendszer vagy ha nem HDD, hanem SSD, akkor normálisan tud működni a wear leveling, plusz ha elkezdene hízni a /var (ilyen még nem történt velem), akkor sem kerülök bajba.
Pedig használok én is tmpfs-t, ramdrive-nak (böngészőcache-nek, fordításhoz cache-nek),, de csak azért, mert rájöttem, hogy a 16 giga RAM-ot ezen a régebbi notin nem tudom kihasználni, talán csak legújabb játékokkal lehetne (de azokhoz meg kéne normális dedikált videókártya is, meg egy mobil i7-esnél izmosabb proci, mondjuk egy 4 magos QM vagy HM CPU). Esetleg masszív, párhuzamosított virtuálgépezéssel. Nem nyerek ezzel sem sokat, sebességérzetre nem gyorsabb a ramdrive, mint egy közönséges SATA2-SATA3-as SSD, mármint ami az apró fájlokkal történő lemezműveleteket, elérési és töltési időket (programindulás, boot, leállítás) illeti, meg a kernel amúgy is default ramcache-el ezerrel mindenféle felcsatolt fájlrendszert és I/O-műveletet mindenféle ramdrive nélkül is. 9 giga fölé még nem mentem memóriafoglalásban (plusz a ramdrive és a kernel cache), de a 4 gigából (amivel a gép jött), abból rendszeresen kilógok, mióta Firefoxról áttértem Chrome-ra. Nem akartam ilyen köztes 8-12 gigára bővíteni, ha már rászántam az időt és a pénzt, akkor kimaxoltam a gépet, így később lelesz a RAM-kérdésről a gond, meg nem kell többé swappal ökörködni, nem mintha a kernel sokat swapolt volna kevesebb RAM-nál, épp csak belenyalt pár mega erejéig. Hibernálni sem hibernálok, SSD-nél 3 mp-es bootidővel nem éri meg, szóval az életben többet nem lesz swapra szükségem ezen a gépen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest