- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Több fény kell, hogy a OnePlus 15T vonzóbb legyen
- Telekom mobilszolgáltatások
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- MWC 2026: Óriásakkut tuszkoltak egy szupervékony hajlíthatóba
- Magisk
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
attilav2
őstag
Igazad van, amíg a systemd-boot konfigban nem engedélyeztem hogy a LUKS engedje át a discard-ot, addig az fstrim -v / parancsra azt írta nem támogatott. Amint engedélyeztem reboot után működött az fstrim, kb 300gb-ot trimmelt. sd-encrypt -et használok a rendszerpartíció felcsatolásához, ilyenkor a /boot/loader/entries/arch.conf a következőképp néz ki:
title Arch Linux NVME
linux /vmlinuz-linux
initrd /intel-ucode.img
initrd /initramfs-linux.img
options rd.luks.name=UUID=sn580_cryptroot root=/dev/mapper/sn580_cryptroot rw
options rd.luks.options=UUID=discardAz UUID helyére a rendszerpartíció UUID-je kell. Az utolsó sor engedélyezi a trim-et.
Az sn580_cryptroot helyére lehet tetszőleges nevet írni, praktikusan a meghajtónk típusát.Kísérletképp az fstab-ba beraktam a discard-ot, kíváncsi vagyok néhány hét múlva belassul e a rendszer, ha igen akkor marad a periodic trim mint lehetőség. A crucial mx500-on és a samsung QVO 860-on gyakorlatilag nem nagyon működött a continous trim, az fstrim-el indőnként be kellett segíteni. Van egy másik gépbe adata sp600-on(sata ez is) Arch Luks-al, az még nem lassult be, pedig kb egy éve használom, lehet az a meghajtó jobban komálja a linux alatti folyamatos trim-et.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Több fény kell, hogy a OnePlus 15T vonzóbb legyen
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Call of Duty: Black Ops 7
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Formula-1
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Bioshock 2 Special Edition
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 237 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4665, 100% AKKSI
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4224
- FIFA 16 Playstation 4
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3565
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest