Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Ismét az alsó polcot bővíti a Tecno
- Masszív akkumulátorral várható a Magic8 Pro Air
- A Honor is megcsinálja saját kamerakészletét
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- IDC: 2025-ben a Huawei megnyerte Kínát, az Apple a világot
- iPhone topik
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Én a kezdő Arch user szemszögéből írtam, aki felteszi első alkalommal az Archot, és hirtelen arcra esik, hogy alapból nem tud sudo-zni, mikor meg Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, stb. rendszereken meg install után alapból megy.
Pont azért írom, hogy alapból sehol nem lenne ez engedélyezve, bekapcsolva, csak a felhasználóbarát disztrókon a disztrókészítők alapból engedélyezik, csak ezt a laikus user nem látja, mert az automata installer végzi el ezt a lépést is, így a felhasználónak az jöhet le, hogy ez a sudo egy alap dolog Linuxon, ami minden disztrón működik. Hát nem.
A nincs engedélyezve kifejezést meg nem úgy kell érteni, hogy tiltva van, hanem alapból csak nincs bekapcsolva. Még a sudo csomag sincs fent alapból, ha jól emlékszem, még azt is fel kell hozzá tenni, usercsoportot, /etc/sudoers-t állítani. És ez nem véletlen, mert biztonsági szakmai szemmel a sudo-t biztonsági kockázatnak tartják, és helyette vagy az su-t, vagy a root konzolt ajánlják, vagy grafikus felületen a pkexec meg admin:// módszerrel kell kiváltani. Ennek ellenére sokan mai napig ragaszkodnak hozzá, pl. én is, lehet rosszul teszem, pusztán megszokásból, az első, hogy minden Arch, Artix, Void, Gentoo, stb. installkor kézzel engedélyezem, mert már csukott szemmel tudom, hogy magától nem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
- CSÍKOS! MacBook Pro 16" M1 Pro 16GB 512GB Gar.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3837
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest