-
Mobilarena
Android dual SIM szakmai mélyvíz
Az alábbi témák kitárgyalása kerülendő, mert nem ide tartozik!
Kérdésed a megfelelő topikba tedd fel:"melyik alkalmazás, ami"
"milyen tokot vegyek"
"piros hátlap hol kapható"
"honnan vegyek telefont"
Új hozzászólás Aktív témák
-
A dsp_bl szerepel a scatter-ben?
Mert ha igen, akkor jó eséllyel 6577/75
Volt már olyan, amikor pont a preloader-ből kiderült, hogy bizony nem is 6592, hanem 6582-ről van szó.A preloader és dsp_bl kinyerése után azért erre figyelj oda: meg kell babrálni kicsit a flashtool-lal mentett állományt!
Alapesetben megnézésre a g2hex-et (aka ghex2) használom, editálásra a jeex-et, és volt még egy, amire most nem emlékszem, azzal vágtam szanaszét a 2GB-os ROM_0_-t (talán este meg tudom nézni mo volt az a program. talán valami longhex.. vagy ilyesmi)
Amit tudok még javasolni, hogy részleteiben mentsd flashtool-lal a belét a telefonnak, és ne egybe. Akkor az ilyen szívásoktól megkíméled magadat.
-
Melyik fajta scatter-ed van? a 7k-s vagy a pár száz bájtos?
A 3-as flashtool jobb szereti a régebbi fajtát, de ez elbír mindkettővel.Van valami lehetőség arra, hogy a ROM_0-ból a scatter segítségével létrehozzam a flasheléshez szükséges fájlokat (igazából a system elég lenne) MTK Droid Tools nélkül?
Van: ha rom_0_ -ból akarsz készíteni img-ket, akkor hex editorral tudod megoldani. A scatterben lévő kezdő hex címtől a következő hex címig kell megtartani az adatokat, a többit törölni, és megkapod a megfelelő img-t.
(Én már csináltam ilyet sikerrel)
Hát nem kis munka....
Persze legyen másolatod a rom_0_ -ból, nehogy egy mozdulattal az egyetlen meglévőt módosítsd..
A preloader és dsp_bl arra utalna, hogy 6577 körüli időszakból van a telefon? -
válasz
hawkins2 #1891 üzenetére
Első legyen a mentés
- Flashtool
- MTKDT
- ddSajnos a kínai verziós frissítésekkel vigyázni kell, nem szabad; főleg a belpiacos T-s (TD-SCDMA, TD-LTE) kiadások esetén.
Ilyenkor ugye jön a kérdés kapásból, hogy volt-e mentésed?Nézz még körül a lenovo-forums.ru oldalon, ott szokott lenni multilang ROM. [link]
Amennyiben a flashtool nem csinál semmit, akkor ott driver hiba van. Driver csomag
az eszközkezelőben néhány másodpercre megjelenik a preloader, majd el is tűnik a driverek közül.
Ez normális. Az MTK preloader kapcsolat csak aktív flash műveletnél marad csak aktív. Ha nincs flash, ledobja a kapcsolatot. Ez így működik.Láttam, hogy CWM vagy TWRP recovery-t kellene rárakni, de Lenovo S898T-hez valót sehol sem találok...
Ezt is érdemes levadászni a lenovo-forums.ru oldalon, hátha.
(Ha jó láttam akkor MT6592, így portolható is hozzá jó eséllyel CWM / PhilZ vagy CRT, akár autogenerálós módban is) -
válasz
killer8586 #1883 üzenetére
Az eladójánál. Elég ismeretlen márka. Talán néhány webshop fórumán kirakták.
-
válasz
Gabernier #1870 üzenetére
A kiolvasási adatok:
NAME readback start readback length
PRELOADER 0x0000000000000000 0x00600000
MBR 0x0000000000600000 0x00080000
EBR1 0x0000000000680000 0x00080000
__NODL_PRO_INFO 0x0000000000700000 0x00300000
__NODL_NVRAM 0x0000000000a00000 0x00500000
__NODL_PROTECT_F 0x0000000000f00000 0x00A00000
__NODL_PROTECT_S 0x0000000001900000 0x00A00000
__NODL_SECCFG 0x0000000002300000 0x00020000
UBOOT 0x0000000002320000 0x00060000
BOOTIMG 0x0000000002380000 0x01000000
RECOVERY 0x0000000003380000 0x01000000
SEC_RO 0x0000000004380000 0x00600000
__NODL_MISC 0x0000000004980000 0x00080000
LOGO 0x0000000004a00000 0x00300000
EBR2 0x0000000004d00000 0x00080000
__NODL_EXPDB 0x0000000004d80000 0x00A00000
ANDROID 0x0000000005780000 0x38400000
CACHE 0x000000003db80000 0x07E00000
USRDATA 0x0000000045980000 0x39C00000 -
válasz
Gabernier #1865 üzenetére
Picit bővebben (immáron nem mobilról).
Az imei vesztésnek több oka lehet.
Van egy négyes, aminek a sértetlensége biztosítja az imei számot:
protect_s
protect_f
secro
nvramHa ezek jók, akkor szépen generálódik az imei szám.
Ha ezek közül 1 is sérült, akkor nem lesz.Tehát első lépésként meg kellene tudni, hogy mi a rossz.
Ehhez le kell menteni a rom-szakaszokat.
Ez megtehető SP flashtool-lal, vagy root esetén MTKDroidtools-zal, vagy elvetemülteknek dd-vel.
Ha a mentéssel megvagy, akkor meg lehet vizsgálni azt, hogy melyik a rossz.
Ha az nvram üres, akkor a már linkelt (Keeperv85 által leírt) megoldás lehet neked jó.
Ha más rom.szakasz hibás, akkor másképp kell eljárni.Tehát első dolgod a mentés.
-
válasz
kocka88 #1834 üzenetére
preloader-t nem akarja flashelni hiba üzenetet kapok...
A hibaüzenet pontos leírása segíthet a válaszadásban.Ha van led visszajelzés, az már nem olyan rossz, főleg Lenovo-nál.
Amit elsőre próbálnék az egy SP flashtool readback (ahogy azt mindig is javaslom).
Ha a readback nem megy "csak úgy simán", akkor meta-mode-ban indítva érdemes újra megpróbálni a readback-et.
A meta-mode elérése telefononként eltérhet. Lenovo esetén sanszos a hangerő le gomb folyamatos nyomva tartása: Akku ki/akku vissza után úgy dugd rá a gépre a readback gomb megnyomása után, hogy folyamatosan nyomva tartod a hangerő le gombot, és ha sikerül elindulnia readback-nek, akkor tartsd is úgy a folyamat végéig.
Ha ez nem működne, akkor az említett gyári romot FW upgrade-del tedd fel, ha az sem működne, akkor FW upgrade és meta-mode-ban történő flash lehetséges még. -
válasz
junkpod #1791 üzenetére
Hát az úgy van, hogy a módosított partíciókiosztású rom-nak más a scatter fájlja is.
Ha flashtool-lal tennéd fel az újabbat a módosított partíciókiosztású telefonra, akkor úgy kell összekombinálni a flesselendő csomagot, hogy:
- módosított scatter
- módosított ebr1, ebr2
- te általad felrakni kívánt rom minden egyéb rom-szakasza.
Így fel tud menni úgy, hogy nem változik meg a partíciókiosztás, de az új rom megy fel.
Viszont ennél a módszernél igencsak oda kell figyelni, nehogy valami balul süljön el.
Ráadásul célszerű FW upgrade-del feltenni, hogy a PMT is frissüljön (ugyanis sima download mode esetén kaphatsz 8038-as PMT hibát).Vagy másik módszer, hogy
- Felteszed az új romot, ami nem módosított partíciójú. Csinálsz róla CWM mentést.
- Felteszed a módosított verziójú (2GB-osnak említed) romot, ekkor ugye módosul a partíció
- visszarakod cwm-ből az új rom mentését. Mivel a CWM nem végez partícióméret ellenőrzést, ezért a megfelelő partíciókra vissza írja az adatot.
Ez a módszer kevésbé veszélyes. -
-
válasz
killer8586 #1781 üzenetére
Esetleg itt kérdezted?
Vagy másik működő telefonról lementett romot feltenni rá? -
válasz
Keeperv85 #1754 üzenetére
Tudom, régi post, de...
Ugyan nem ota frissítés, de 4.2 --> 4.4-re váltás esetén a Jiayu G4S 2/16-os verziója szintén megcsinálja ezt a "méretigazítást", holott a csomag nem tartalmaz ebr-t, vagy erre utaló nyomot (a boot ramdiszkjében cat | grep ebr-rel is kerestem, persze semmi)
Node ebben van egy "kis" csavar...
Az új ebr2 esetén a FAT leírása orbitálisan nem stimmel (legalábbis az ebr1 visszafejtő táblázat alapján). Ennek ellenére /proc/partitions kimenete helyes. Sajnos file ebr1-ig még nem jutottam el, de majd az is lesz)
Mondjuk úgy, hogy további vizsgálat alatt, ami az időtényezőtől függ...
Másik csavar benne, hogy legtöbb embernek ilyenkor 4.2 --> 4.4 esetén repül az imei száma, mivel CWM-ből kerül fel a frissítés, nem Flashtool-lal FW upgrade-del. Azonban én visszaraktam a 4.2-őt flashtool-lal FW upgrade-del (a telefon előzetesen mentett saját preloaderét használva), és maradt az imei.
Csak hangosan gondolkodom, de a kernel "végzi el" a szükséges módosítást, az oda bedrótozott címek kerülnek alkalmazásra. A válasz azonban az imei vesztésre még nincs meg; boot és mddb összeférhetetlenség? -
válasz
Keeperv85 #1757 üzenetére
ha a scatterben a cache értéke megváltozott, akkor bíz a system mérete is, ez logikus.
Na de ugye ezt hogyan csinálták?
Legtöbb esetben ezt FW upgrade-del, flashtool-lal csinálják, új scatter-rel. OTA-nál még nem láttam.
De ha sikerül megfejteni, akkor nagy előny lenne; nem kéne flestúl.a p6 vs p5 pedig a gyári recovery-k rejtélye... tök nem az szokott benne lenni, mint a dumchar-ban; csak hogy egyszerű legyen.
mt6589 esetén p5 helyett p3 szokott szerepelni a gyári recovery-ben... és mégis, hiba nélkül frissít.
Igazán nagy jelentősége ennek csak cwm esetén van, na ott (ebbe már ugye te is belefutottál nem kevés esetben segítségnyújtás közben, mikor helyrehoztad pár fórumtárs elefonját) már jó eséllyel szétbarmolja a rendszert.
Ezért szerettem jobban az usrdata@emmc, fat@emmc ésatobbi elnevezést.régi és új ebr fájl(ok) összevetése lehetséges? Az is beszédes lehet.
-
válasz
Keeperv85 #1754 üzenetére
Jó téma.
Nem mostanság fogom letölteni, az biztos.
De kiváncsi vagyok erre a 900 --> 1500MB-os változtatásra. Tényleg átírja a partíciót ?
Az eredeti scatter és a zip-ben lévő scatter címek megegyeznek?
A feltehetően új és régi ebr-eket kellene össezvetni, hátha ott kiderül, hogy tényleg új ebr készült sutyiban a frissítés során, vagy valamilyen másik módszert alkalmaztak.
Ja, ez 6592, ugye? -
válasz
janaman01 #1747 üzenetére
Ha a META-INF/com/google/android/updater-script fájl megnézed, és ott (általában a végén) ha ilyet látsz, hogy:
assert(package_extract_file("boot.img", "/tmp/boot.img"),
write_raw_image("/tmp/boot.img", "bootimg"),
delete("/tmp/boot.img"));
(természetesen lk (uboot), és logo is megy ugyanígy)
akkor frissíti.(Az is előfordul, hogy patch-el érkezik ezek frissítése)
-
válasz
WOT-H-A-C #1735 üzenetére
Magyarán letörlöm a rendszert teljessen a telefon ról és onnantól csak a flash elés lehetősége marad?
Dehogyis.
Hiszen ilyen művelet előtt csinálsz CWM/TWRP/COT/CTR/PhilZ recovery mentést, amiből visszaállítod a system-et.
Ugyanis a 3e recovery nem formáz system-et.
Tehát ha system-et formázol, akkor mod recovery-d van, és ugye te biztosan csinálsz előtte mentést. -
válasz
modflow #1731 üzenetére
Ha van factory mode, akkor jó esetben szokott lenni adb elérés (usb hibakeresés, Android Debug Bridge).
Ha ilyen van, akkor
adb reboot recovery
parancs segítségével ellenőrizhető, hogy elindul-e valamilyen recovery a telefonon.
Ugyanis a gombkombinációk egyediek lehetnek.
Tehát most először mindenképpen a mentéssel foglalkozz, semmi mással.
Ha megnézed a P70-es blogomat, akkor látsz _lehetőségeket_ a mentésre.
Az engineering mode-ban beállítható user2root lehetőséget kellene megnézned. Ez vagy van, vagy nincs. De lehetőség.És persze természetesen igen, ki lehet nyírni a gyári recovery-t. Akár egy flash-el, amivel nem a telefonhoz tartozó recovery-t teszel fel.
-
válasz
modflow #1720 üzenetére
Érdemes volna fotót csinálni arról a recovery-ről.
Hátha factory mode-ba lépsz be, mert az bíz elég kínai szokott lenni.
A recovery és factory mode belépési gombkombinációja eltér.Mit hagyok ki???
Szerintem a komplett rendszermentést.
Márpedig minden módosítás előtt ez legyen az első.
Szerintem... -
válasz
Enikő92 #1672 üzenetére
Ez a drivercsomag tuti jó, ezt használom kb. 3 éve.
DE!
A preloader elől csak nem vetted ki a ki a pipát... ejnyebejnye. Ez téglagyártáshoz is vezethet!
Tehát tessék kivenni a preloader elől a pipát! -
válasz
Enikő92 #1669 üzenetére
Na most végre nem mobilról:
Szóval.
Ha komplett flash-t nyomsz, akkor elszáll minden adatod! Ha ez nem fontos, csak akkor állj neki kopmplett flessnek.
Ha megvan a letöltött gyári firmware (szokták gyári romnak is csúfolni – ha angolra fordítjuk magyarról a google translate-tel, akkor ruin lesz belőle)
Jegyezd meg, hogy hova tömörtetted ki, mert majd innen kell betallózni a flashtool-ba a scatter.txt-t (MT6582...scatter.txt)Elindítot a flashtool programot.
Ha 3-as verzió van, akkor bepipálod a DA DL all with checksum jelölőnégyzetet.
Ha 5-ös verziód van, akkor az options -> download esetén kell ugyanezt bepiálni.Ezek után vedd ki a telefonból az akkut. Húzd le a gépről a telefont.
Tallózd be a scatter file-t onnan, ahová kitömörítetted a gyári romot.
ekkor behúzza az össze flesselendő rom-szakaszt a flashtool.
Rögtön az első „preloader” nevű rom-szakasz elől vedd ki a pipát.
5-ös verzió esetén ellenőrizd, hogy a download only mode van-e kiválasztva (alapesetben ez szokott lenni). Ha nem, akkor állítsd át Download onyl-ra.
Került a format és format all módokat!3-as verzió esetén külön van a download, firmware upgrade és format is, ennél jobban elkülöníthető.
A preloader nélkül egyébként sem enged, csak download-ot, fw-upgrade-et nem.
Tehát ott tartunk, hogy a telefonban nincs akku, nincs csatlakoztatva.
A gépen a flashtoolba betallózva a scatter, a rom-szakaszok a preloader kivételével bepipálva.
(megj.: ha csak a boot, recovery és system-et jelölöd meg flesselésre, akkor a saját adataid is megmaradnak!)
Akkor most akkut tedd vissza a telefonba.
Nyom a flashtool-ban a download gombra.
Ezek után dudg össze a telefont usb kábel segítségével a számítógéppel.
Ha nincs driver hiba, akkor a flesselés elindul, és a flash végeztével egy zöld pipa a jutalom. -> a gyári rendszer visszaállítva.Ha hibaüzenettel elszállna, akkor kelleni fog a pontos hibaüzenet szövege és kódja.
-
válasz
Enikő92 #1647 üzenetére
Jó úton tetszik haladni!
Szoftverfrissítés is többféle van.
Van ugye az OTA, ami módosított rendszerekre nem megy rá; nálad ez a helyzet.
Ez esetben vagy az ota csomagot módosítod, vagy a gyári rendszert pakolod vissza, ami "érintetlen".Ha van gyári letölthető Flash-elheő firmware, akkor azért nézd meg annak az azonosítóját (build számát), ha egyezik a tiéddel, akkor csak a boot és system és recovery részeket kell flesselni, és utána már az OTA rendben le szokott zajlani.
Ha nem egyezik, akkor azért mindig fenntartással fogadom a dolgokat, és megnézem a partíciókiosztás - igaz lehet, hogy ez csak az én körülményessgéem, de eddig mindig bejött. -
válasz
Enikő92 #1643 üzenetére
Ha kikapcsolva csináltad a műveletet, akkor ez rendben is van, felrakta az usb vcom preloader drivert. Ez a flashtool-hoz kell.
Az MTKDroidtools-hoz viszont adb kapcsolat kell (usb hibakeresés bekapcsolva!), amihez meg az adbdriver.com oldalról letöltött driver lesz a jó.Tehát a 2féle mentéshez más-más driver kell.
-
válasz
Enikő92 #1637 üzenetére
Akkor most ments mindenképpen, ha a telefon még működik telefonként.
MTKDroidTools-zal mindenképp. Ha azzal nem megy, akkor Flashtool-lal. Mindkettő leírás a blogomban megtalálható.
Minden mást csak utána, nehogy nagyobb gond legyen belőle. -
-
válasz
quailstorm #1625 üzenetére
Most megnéztem egy ubifs system-et egy gubot gt72 flesselhető változatból hex editorral, ez úgy kezdődik, hogy #UBI
Ez lehet egy támpont, mivel akkor vélhetően a data is az lesz. -
válasz
quailstorm #1625 üzenetére
A scatter-t elnézve az nem extX.
vagy ubifs, vagy yaffs.
A data-nak a scatter-ben csak a kezdőcíme van megadva, a hosszát adb-n keresztül lehetne lekérni... csak az meg nincs, ha jól értettemSzerintem ilyen mentést ti se szoktatok csinálni.
Én szoktam. De a régi fajta scatter a data hosszát nem tartalmazza, ezért a /proc/dumchar_info szokott segíteni, méginkább a /proc/partitions, ami viszont a valós méretet adja meg.
Sőt, már szedtem szét 2GB-os egybefüggő img-t is, scatter nélkül (ext fájlrendszer volt, az jól érthető, ez segített). Viszont a data-t ott sem mentették.
Ha a data hossza nem ismert, nincs ebr, nincs pmt, akkor érdemes lehet egy olyan hosszt választani, ami mondjuk úgy, logikus: a specifikációban meghatározott "ROM"-méretre hagyatkozni, és kivonni a meglévő mentés méretéből. Persze ez sem korrekt, mert pl. a 4GB sem 4GB, hanem telefononként eltérő 3,76; 3,87; 3,59 stb...
Ha még mentenéd is egy adott mérettel, akkor is fontos, hogy hogyan csatolod a mentett raw img-t. ubifs, vagy yaffs? -
válasz
quailstorm #1620 üzenetére
éppen hogy a userdata kell
Ez esetben A flashtool readback lesz a barátod.
0-tól a lehetséges data végéig mented komplett a nand tartalmát, utána pedig szét tudod szedegetni a partíciókat.
Ha ext4, a fájlrendszer, akkor nagyon "sima" az ügy. Munkás, de könnyű.
Ha yaffs, vagy ubifs, akkor is biztos meg lehet találni a módját, hogy kiszedhetőek legyenek az adatok.
Readback esetén pedig "fals" scatter is kielégítő lehet. Mivel 6517, ezért egy 3.x-es flashtool-t javaslok a mentésre, ezt , illetve régi típusú scatter-t.Ha megnézhetnénk az általad írt nem jó scatter-t, már az is infó lenne.
Többféle scatter típus létezik. Illetve többféle fájlrendszer.256MB-t kb sikerült kinyerni,
Az is valami. Akkor azt readback-kel? -
válasz
quailstorm #1616 üzenetére
Ha factory alatt nincs adb, akkor jo lenne tudni a soc tipust.
Egy hasonlo scatter alapjan az egeszet menteni flashtool-lal es onnan kiszedni a particiokat.
Ha mtk-rol van ugye szo. -
válasz
quailstorm #1614 üzenetére
Factory mode van?
Ott legtobb esetben van adb, ami az mtkdroidtools-nak kell. -
válasz
killer8586 #1564 üzenetére
Meta mode es fw upgrade volt mar?
Javaslok egy lenovo-forums.ru oldalrol egy gyari rom letoltest.
Azt meta mode es fw upgrade-del probald.
Meta mode: mielott radugod a telefonrt a gepre nyomva tartod folyamatosan flas alatt is a hangero fel es hangero le gombot. Lehet mas kombinacio ias , pl. csak hangero le. Ez telefpnonkwnt eltero. -
válasz
killer8586 #1555 üzenetére
Fw upgrade-del vagy sima download-dal probaltad?
-
válasz
WOT-H-A-C #1462 üzenetére
Ha van mentésed, akkor miért ne?
SP_Flash_Tool_v5.1412.00_MT8127.zip
vagy
SP_Flash_Tool_v5.1436.00.000.zip -
válasz
Keeperv85 #1457 üzenetére
A szövegből olyan, mintha azt mondaná, hogy a download agent nem tud elindulni, nem ugrik át da módba annak ellenére, hogy esetleg a preloader az rendben van.
Nem lehet ilyen?
Esetleg más flashtool-t használva?
Az 5-ös verzióból is már sok kint van.
A 6752-es pl. műxik a SP_Flash_Tool_v5.1436.00.000 verzióval.
A 8127-es azonban csak a SP_Flash_Tool_v5.1412.00_MT8127combo_mcp111 verzióval megy. -
válasz
csl1982 #1442 üzenetére
Ha az eredeti nvram megvan, akkor mákod van, és egyben dícséret, hogy mentés nélkül nem kezdtél neki módosításoknak.
Az MTKDT -vel vissza is tudod állítani.
root jog megszerzése után ott az nvram/imei gomb.
Aztán a restore imei-nél ki tudod választani az nvram fájlt. Ezek után pedig visszaállítja.
recovery-ből factory reset.
és kész.Vagy parancssoros mengoldással:
Ez esetben annyi a teendőd, hogy adb elérésen keresztül az eredeti fájlt a helyére teszed:
adb push nvram.bin /sdcard/. <-- ezzel másolod az sd kátyára az nvramot
adb shell
su
dd if=/sdcard/nvram.bin of=/dev/nvram
reboot recoverynyomsz egy factory resetet recovery-ből, és újraindítás után, ha a protect_, protect_f és secro nem sérült, akkor ott lesznek az eredeti számaid.
-
Hát bizony lehet, hogy a twrp nem a megfelelő kernelt tartalmazta. Ekkor szokott ilyen jelenség lenni.
A jy g2f esetén is volt, aki a nem megfelelő recovery-t tette rá, és hasonlóan járt; mellékelve a "Jiayu mérnökei" által állítólag kimondott szavakat.Na hogy visszavarázsolni hogy lehetne... Főleg, hogy gyári rendszert is visszatettél már és úgy sem javult meg...
Régebben olvastam olyat, hogy úgy kell flesselni, hogy vizszintesen van a telefon, és flesseléskor helyreáll (kicsit furcsálom ezt azért), "kalibrálódik".A jy g4s esetén pedig aki egyszer már a 4.2-t lecserélte 4.4-re, annak pl. nincs visszatérés a 4.2-re, mert az érintőképernyő teljesen elmászik (nem folytam bele semmiféle vizsgálatba ennek kapcsán).
Sajnos ez nem sok segítség.
Esetleg próbáld meg azt a twrp-t felhasználni, amit flesseltél, de úgy hogy a gyári boot.img kernelét teszed hozzá. Utána pedig ismételt recovery flash és reboot (de ezt úgyis tudod)
-
válasz
nemethb87 #1258 üzenetére
Mindig kérdés egy-egy infó megadásakor, hogy hogyan csináltad.
Darabonként mentetted, vagy pedig egy nagy fájlt csináltál readback során?
Amennyiben darabonként (blokkeszköz szakaszonkként), akkor csak a preloader-t kell átalakítani az MTKDT-vel.
A többi raw image formátumban is tökéletesen megfelelő, mint mentés.Ami a root-olás menetét illeti:
0, Mentés - ez ugye akkor megvan. (Megvan?)
1, CWM készítése/portolása majd flesselése; utána root.zip futtatása CWM-ből.
vagy
insecure kernel készítése (a boot.img-ből lehet készíteni), flesselése, onnan pl. az MTKDT már root-oltnak látja adb-n keresztül, és fel is tehető azMTKDT-vel a supersu és su bináris.Én elsőre ezeket venném alapul, feltéve ha ext4 az alkalmazott fájlrenszer.
UBIfs vagy yaffs esetén kissé más a helyzet.
-
Itt van egy cikke Keeperv85 mesternek., ott írja, hogy a Multiport Download Tool-lal az uboot-ot lehet módosítani, amiben a megfelelő alacsony szintű driverek vannak (voltak). Elméletileg egy ROM-on belül akár több is illeszthető az adott HW-hez. Kér, hogy múltidő lett ebből a lehetőségből.
-
válasz
berjo52 #1234 üzenetére
Hát bizony ha az eredeti, jól működő rendszerről nincs mentésed, akkor csak arra tudsz hagyatkozni, hogy egy másik ugyanolyan telefonról - valamely fórumtársunktól esetleg - csinálsz mentést, és visszarakod azt.
Ugyanazon telefontípuson belül is lehet eltérés hardverben! Ez kínai gyártóknál ráadásul különösebb figyelemfelhívás nélkül is lehetséges.
Lásd példának, hogy ugyanazon telefon mennyi verzióban látott napvilágot:
Atab5 - 3 generáció
Haier w718 - 3 generáció
Lenovo p780 - 2 generáció minimum, tetézve azzal, hogy ROW és CN kiadású is van/volt.Ha be tudsz szerezni egy CWM vagy MTKDroidTools-os mentést az eredeti rendszerről, akkor 99%, hogy helyreáll a rend.
szerk.:
@(#1236) aytukabozs
Na igen, az MTKDT ez esetben igen hasznos.És ilyenkor jönne jól egy lshw
-
válasz
Keeperv85 #1222 üzenetére
Van ilyen, de az nem igazi OTA.
De végülis igen, ha a rövidítést nézzük (OTA) , de igazad van, ha úgy tekintünk rá, mint hibajavító csomag.
Hja, hogy ezzel a frissítéssel törlődik a root, a gapps, a custom recovery és az összes, kínain és angolon kívül fellelhető addigi nyelv?De azért még OTA.
-
válasz
Keeperv85 #1218 üzenetére
Találtam egy 0,01%-os kivételt: Lenovo A820 esetén, az s150-es frissítést.
DE!
Ez egy olyan komplett frissítés volt, amikor nem pecselt frissítés érkezett, hanem komplett recovery-ből telepíthető ROM csomag. Ez képes volt gyári és módosított recovery alól is települni.
Csak a kivétel miatt írtam le.
szerk.: tehát ez nem egy jellemző lehetőség, csupán egyedi esetnek tűnik. Azóta sem láttam ilyet. -
Na akkor naaagy levegő.
Még egy nagy levegő.
Sejtem mit érzel, de Kelzsoca linkjéről letltött CWM rendszermentést töltsd le mindenképpen.
Ugyanis az nélkül nem sok élesztési lehetőségre számítasz.Amennyiben a download gombra nyomtál, utána a kikapcsolt a telefont a gépre dugva el kell indulni a a flash-nek.
Előtte persze a windows "új hardver csatlakoztatása" hangot fog adni.
Ha jó a driver, akkor elkezdődik a flash és egy zöld pipa vagy karika (Flashtool verziótól függően) jelenik meg a sikeres flash-t követően.Összefoglalva:
1, a cwm recovery-t tedd fel flashtool-lal
2, próbáld ki, hogy megy-e a CWM-be belépés. ha igen, akkor
3, töltsd le a CWM mentést
4, ahogyan leírtam korábban, úgy kell visszaállítani a mentést CWM-ből.Inkább többször olvasd el, mint 1x gyárts téglát.
-
A leírásban szerepel, hogy mit hogyan csinálj.
Ha a recovery flash sikerül, utána az sd kártyára másold rá a backupot, amit Kelzsoca linkelt.
Valahogy így kell majd a könyvtárszerkezetnek kinéznie az sd kártyán:
clockworkmod/backup/<dátum-idő-vagy-egyéb>/
ebben a könyvtárban kell lennie a
system.tar
boot.img
és hasonló fájloknak, valamint
egy md5 ellenőrzőösszeg szöveges fájlnak.Ezek után recovery-be kell belépni (MTK platformnál a kikapcsolt telefonnál a hangerő fel + power gomb kombinációjával lehet belépni recovery-be)
Utána CWM-ben a
backup and restore --> advanced resotre --> <mentés neve> -->boot --> YES
visszaállítja magát a boot-ot.
Ha ezek után nem indul el, akkor a systemet is hasonlóan kell csinálni:
CWM-ben a
backup and restore --> advanced resotre --> <mentés neve> --> system --> YESÉn kapásból a boot és system-et visszatenném.
-
-
Bizonyos MTK processzorral szerelt telefon esetén működik a fastboot.
Ezek pl. teszt áldozatai lettek a hétvégén:
MT6572 : HTM A6w
MT6582: iTouch Digi
MT6592: Jiayu G4S 2/16Mire jó ez?
Habár recovery-t sajnos nem, de boot.img-t képes flesselni.
Ha pedig egy insecure kernelt készítünk, akkor pikk-pakk megoldottá válik a mentés lehetősége, mellőzve a windows használatát (feltételezve persze, hogy van boot.img, pl. egy gyári rom letöltéséből kifolyólag)
adb reboot bootloader
fastboot devices
fastboot flash boot insecureboot.img
fastboot rebootInnentől pedig adb-n keresztül dd-vel menthető a komplett emmc
MT8127, MT8382, MT6589/T nem támogatja ezt.
Lehet, hogy a fent említett 3 SoC esetén is készülékenként eltérhet ennek támogatása.
-
válasz
okularum #1077 üzenetére
Mivel a digi és a telenor is azonos hálózatot használ, lehet hogy tiltott imei van a telefonodon.
Nézd meg, hogy a dobozon lévő imei és a lekérdezett imei azonos-e.
Ha igen, akkor kérdezz rá a szolgáltatónál, hogy nem tiltották-e valamilyen okból ezt az imei-t.
Volt már ilyen. -
-
válasz
prosasa #1027 üzenetére
Húúú, látom már több szálon, topikban fut a téma...
Szerintem mentés nélkül ne állj neki semminek. Amíg az említett mentés nincs meg, addig a télázás esélye egészen magas.
Elég óvatos vagyok, türelemre intelek.
Mint írtam, türelem.
Az azonban méltányolandó, hogy olvasol.
Ha a mentés már rendelkezésedre áll, akkor szabad nekiállni a rendszert hekkelni.
A 7Q-hoz ugyan hasonló a tab, de _lehetnek_ különbségek. Egy fórumtárs feltette az általad is linkelt romot, [link], szóval lehet hogy műxik.
A flashtool-hoz ajánlom az általam is használt autoinstall pakkot, ezt telepítve, majd a kikapcsolt készüléket rádugva működött a flashtool. -
válasz
Macikosz92 #1011 üzenetére
Ez hamisitvany.
De olvass vissza hogyan sikerult a kolleganak a 960t-t visszahozni az eletbe.
Tomxx91 volt a szerencses forumtars. -
Ezt szájbarágósan nem hiszem, hogy nagyon le lehetne írni.
Valahogy így hangozna:
0, Mentés
1, Mentés
2, CWM recovery készítése, felrakása
3, CWM mentés
4, partíciós tábla módosítása ez alapján
5, ebr1 és ebr2 helyére rakása
6, CWM-ből factory reset
7, restart
8, ellenőrizni, hogy a művelet sikeres volt-e.
9, Ha kellenek az addig "felgyülemlett" adataid, akkor a friss CWM mentésből csak a data partíció visszaállítása.Tömören ennyi.
Ja, és ez minden telefontípusra egyedi átszámítást igényel! -
válasz
gyuresz68 #868 üzenetére
Sajnos én nem ismerem ezt a minitoll-t, így nem tudok rá reagálni.
Amire tudnék reagálni az az, hogy ha MTK-s a telefon, akkor mit mutatnak az alábbi parancsok kimenetei:
cat /proc/dumchar_info
cat /proc/partitions
mount
Ezekből jobban érthető, hogy milyen partíciók léteznek egyáltalán a telefonban, az eMMC-n. -
válasz
gyuresz68 #866 üzenetére
Ha a kernel nem támogatja a swap-ot, akkor nem fog menni. Nem hinném, hogy erre egy Jiake képes.
megformázom a belső memóriát ami 1.3Gb
Ez melyik partíció volna?Csinálok rá egy ext particiót és egy swap particiót pc-n a minitoollal meg is csináltam,
A belső memórián? Ezt hogy érted? -
-
-
-
válasz
aytukabozs #759 üzenetére
megyek vissza a pancsolóba a helyemre
Nemááá'!
De a pancsolón jót röhögtem
Azért vagyunk itt, hogy ezeket a kérdéses dolgokat tisztázzuk. Így tudunk segíteni egymásnak, tanulni egymástól. -
válasz
aytukabozs #757 üzenetére
Azonban egy factory reset után visszairódik az nvramból a megörökölt imei, tehát jön a ninóninó...
Tehát ezt nem szabad csinálni.
Minden ilyen esetben először fel kell tárni, hogy mi a hiba, és csak utána reagálni, megoldást keresni, nehogy több kárt okozzunk, mint hasznot. -
válasz
aytukabozs #755 üzenetére
De arról nem szabad az nvram-ot áttenni, mert hálózati tiltás lehet belőle. Aztán kopogtat a rendőrség - ez nem vicc.
-
válasz
aytukabozs #753 üzenetére
Ha van a formazas elotti nvram (nem csak imei!) mentes akkor azt vissza lehet allitani.
De ha jol emlekszem ilyen nem all rendelkezesre. sajnos. -
válasz
aytukabozs #751 üzenetére
Vélhetően az nvram az örök bitmezőkre került, igy a wifi, bt és imei is oda távoztak ezzel.
Ezért minden fr után ezt újra kell tanitani a rendszernek. -
wifi solver cwm-bol telepitheto.
-
válasz
fateless #707 üzenetére
Először is mentsd le az nvram bin region-t.
Akár flashtool-lal, akár MTKDT-vel, akár dd-vel.
Aztán nézd meg, nem üres-e.
Ha üres, akkor azt szépen kilőtték, és valamit visszaírtak helyette a /data-ba.
És ekkor bíz minden FR után ez törlődikHa bekapcsolod a wifi-t, akkor van olyan "hálózat", hogy "NVRAM ERR" ?
Ha igen, akkor jó eséllyel kinyírták az nvramot. -
válasz
Blue Eagle #629 üzenetére
P780 esetén is ugyanezt az átalakítási metódust alkalmazva a readback-es preloader is megmódosítható és használható.
Ám azt egyszerűbb az MTKDT-vel átalakítani, ha már van neki olyan, hogy "process ROM file" - de döglött készülék esetén csak a hex editoros megoldás lesz jó.Annak még majd utána nézek, hogy az "MMM" fejléc szakasz minden readback esetén (mármint eltérő készülékeknél) ugyanazon a címen kezdődik-e, és ha igen, akkor nem biztos, hogy 0x0-nál kell kedzeni a mentést, hanem pl. 0x00010-nél (csak blőd számot írtam)
Aztán ott vannak azok a telefonok, amik esetén nincs nagy támogatás. Ahogy fogalmaztál:
De mi van az olyan klón MTK készülékeknél, amelyekhez sovány a rom.
Na ott is sikerrel alkalmazható, legalábbis eddig. -
válasz
Blue Eagle #618 üzenetére
Igen, rájöttem. [link].
Azota mar dd menesbol is ezzel a modszerrel sikerult feleleszteni egy p780-at. -
válasz
don pardon #585 üzenetére
Örömömben "félregépeltem"
Remélhetően ennél nagyobb gondod nem lesz a telefonnal@(#586) ksanc
Az igazi tanulság az, hogy volt miből visszamásolni...
Ebben az esetben szerencse, hogy a secro volt a hibás, mivel ezt a flesselhető gyári rom tartalmazza, így abból kinyerhető.
Más lett volna a helyzet, ha a... de szerencsés eset volt.@(#587) WOT-H-A-C
Jogos.... túlságossan "lelkesek" votunk!
Legalább látszik, hogy az itteni fórumtársak nem hagyák magukra a szerencsétlenül járt társaikat. -
válasz
don pardon #583 üzenetére
Szívesen.
Pontosítok: a secro volt sérült, az nvram sértetlen volt.
De örülök, hogy saját magad sikeresel flesselted, megoldva ezzel a problémát. (én csak tanácsot adtam)És ebből az tanulság légyen az többieknek is vala:
Először állapítsuk meg a hibát, és csak utána nézzük meg azt, hogy mit lehet/kell csinálni. -
válasz
don pardon #580 üzenetére
Nem, ne szerezz másikat.
Pont a tiéd ellenőrzése a cél.
Mert minek piszkálni, ha jó.
Ha pedig jó, akkor a hiba nem ott van.
Ha felteszed valahova (pl. data-hu), és privátban elküldöd a linkjét (az nvram-ot sose' oszd meg másokkal!), akkor megnézem, hogy felülírták-e.
A sec_ro is kelleni fog, hogy megnézzem.Az nvram-ból csak akkor generálódnak a megfelelő fájlok a data-ba, ha ép az alábbi 3 partíció az nvram-on (mint blokkeszköz-szakasz) kívül:
protect_s
protect_f
secro -
válasz
Malamute #577 üzenetére
Ehhez ezt a topikot keresd fel légyszíves, itt más a téma.
-
válasz
don pardon #572 üzenetére
Ez csak a flesselheto resze.
A tobbi a scatter file-ban van leirva.Először readback, nem flash!
Vagy a teljes mtkdroidtools-os mentés is megteszi neked ezt egyszerűbben, és ugyanazt kapod (szinte)A g2f readback adatai:
NAME readback start readback length
PRELOADER 0x0000000000000000 0x01400000
MBR 0x0000000001400000 0x00080000
EBR1 0x0000000001480000 0x00080000
__NODL_PRO_INFO 0x0000000001500000 0x00300000
__NODL_NVRAM 0x0000000001800000 0x00500000
__NODL_PROTECT_F 0x0000000001d00000 0x00A00000
__NODL_PROTECT_S 0x0000000002700000 0x00A00000
__NODL_SECCFG 0x0000000003100000 0x00020000
UBOOT 0x0000000003120000 0x00060000
BOOTIMG 0x0000000003180000 0x00600000
RECOVERY 0x0000000003780000 0x00600000
SEC_RO 0x0000000003d80000 0x00600000
__NODL_MISC 0x0000000004380000 0x00080000
LOGO 0x0000000004400000 0x00300000
EBR2 0x0000000004700000 0x00080000
__NODL_EXPDB 0x0000000004780000 0x00A00000
ANDROID 0x0000000005180000 0x2BC00000
CACHE 0x0000000030d80000 0x07E00000
USRDATA 0x0000000038b80000 0x9C400000 -
válasz
don pardon #564 üzenetére
Először mentsd le az nvram blokkeszöz szakaszt, es meg kell nézni a tartalmát.
Minden a secro-t már lementetted ha jol értem. Ennek a tartalmát is meg kell nézni.
Amig ezek nincsenek meg addig ne bűvölj mással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 13 Pro Max 128 GB /// 86% Akku // Számlával és Garaniával
- Iphone 12 Pro Max 128 GB /// 88% Akku // Számlával és Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged