Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mr K

őstag

válasz Mr K #44457 üzenetére

Na még annyit, hogy a TN-en és az IPS-en kívül is vannak még variánsok, az én monitorom pl. MVA típusú.

• Mr K

őstag

válasz _stick_ #44455 üzenetére

Jó kérdés. Persze elintézhetjük azzal, hogy az IPS is TFT :), de gondolom az szeretett volna lenni a kérdés, hogy a TN vagy az IPS típusú TFT kijelző fogyaszt-e kevesebbet. Amennyire tudom kezdetben az IPS jelentősen többet fogyasztott (összetettebb az áramkör, több háttérvilágítást blokkol), viszont mostanában születtek javított energiafelhasználású változatok (E-IPS, AH-IPS, ...), és ezek TN-hez viszonyított energiafogyasztását már nem tudom, ill. azt sem egyszerű megtudni, hogy melyik tabletben milyen IPS variáns van. :)

Amúgy szerintem ez gyakorlatilag mellékes is: a tablet üzemidejét egy csomó más paraméter is befolyásolja (kijelző mérete, felbontása, fényereje, alkalmazott processzor típusa, stb.), és csak a végeredmény számít. (Már ha a kérdés a tabletek kapcsán merült fel, nem csak úgy általában. :) )

• Mr K

őstag

válasz peels #44182 üzenetére

Én végül is döntöttem: Acer Iconia A1 810 lett (az Asus Memo Pad 7 HD volt a másik jelölt, ill. szóba jött még a Galaxy Tab 3 7.0 (T210)) Vásárlás előtt megtapogattam még őket, de már eleve az Acer-t mentem megvenni. Három fő érv szólt mellette.

7.9-es 4:3-as kijelző. Kellemesebb képarány, és területre majdnem harmadával nagyobb, mint az Acer. (Ha valaki már nem lát olyan jól, ill. nem nagyon netezett korábban, annál ez sokat számíthat. Valójában még a 10"-on is elgondolkodtam, de aztán mégse.)

Kisebb felbontás (nem röhög!) Sajnos a Google-nek máig nem sikerült megoldania, hogy globálisan fel lehessen nagyítani a dolgokat, mondván, hogy ezt az alkalmazások megoldják. Sajnos nem oldják meg, vagy legalábbis nem mind. (Amúgy volt ilyen alkalmazás (Big Font), de ezt a Google az Android 4.2-től kinyírta, mondván, ha már milliókat fizettek azért, hogy igazán szürke és unalmas kinézete legyen az Androidnak, nem hagyják, hogy jöttment felhasználók tönkrevágják azzal a mondvacsinált ürüggyel, hogy használni szeretnék a drága pénzen vett eszközeiket...)

OTG. Egyszerűbbé teszi a mentést, ill. az adatcserét (pen drive).

Ami a hátrányokat illeti: a pocsék kamerák jelen esetben nem érdekesek (mert soha nem lesznek használva), a GPS sem (legyen bármilyen), a szolid fényerő beltérben remélhetőleg elég lesz, az üzemidő pedig az Acer-nél sem annyira rossz (ez lehet a nagyobb képernyő ára, a világítás elég sokat eszik).

(Amúgy a tapogatás némileg meglepő eredménnyel járt, mert nekem az Asus-szal szemben a korábban elvetett Samsung sokkal jobban bejött: fizikailag masszívabbnak tűnik, kisebb, a kereten vannak vezérlőgombok, van fényérzékelő, infraport, stb. A kijelzője lehet, hogy nem IPS, de egyáltalán nem tűnik rosszabbnak (az Acer-nél pláne), a processzora ugyan csak két magos, de ez nem igazán érződik normál használatnál (mondjuk egyes játékoknál lehet). Ami pedig a szoftvert illeti, a kiállítási példány sokkal szebben és izgalmasabban nézett ki (főképernyő, virtuális billentyűzet, stb.), mint a több gépen futó csupasz Android 4.x ... L. még ezt, bár a kommentek itt (is) határozottan az ASUS felé hajlanak.)

• Mr K

őstag

válasz tankal #44435 üzenetére

#44399 :F (Azt jelenti, hogy van.)

(#44419) Jakuu Nekem van ilyesmi: Samsung Galaxy S Wifi 5.0. 2500mAh akksi, 7-9 órát elmegy egy töltéssel (mondjuk GPS-sel nem próbáltam). Persze nem terepre van szánva (masszív darab, de csupa műanyag, és nem is vízálló), de kimondottan terepre készült tablettel még nem találkoztam, és ha lesz is, gyanítom, hogy méregdrága lesz. Csak az a gond, hogy kb. két éve már nem forgalmazzák. Esetleg használtan még lehet kapni, ill. lehet, hogy a médialejátszók között kellene körülnézni.

• Mr K

őstag

válasz tankal #44349 üzenetére

Ha az a kérdés, hogy van-e GPS az ASUS Memo Pad HD 7-ben, akkor a múltkor általam hivatkozott teszt szerint van:

"A GPS module is available and delivers an adequate number of satellite connections after 12-15 seconds; the deviation while navigating was reasonable with 5 to 15 meters." (Van GPS, 12-15 másodperc alatt talált elegendő műholdat, és 5-15 méter pontosságot tartott navigálás közben.)

Amúgy az angol (UK) ASUS weblapon is a "support" kifejezés szerepelt. Viszont mostanában néztem pár ilyen céges site-ot (pl. az Acer-ét) és hemzsegnek bennük a pontatlanságok, szóval érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni. Szerintem a tesztek, ill. a hivatalos termék doksik (pl. letöltött kezelési útmutatók) megbízhatóbbak ilyen téren.

Más oldalról viszont tényleg vannak termékvariánsok (pl. az általam kinézett Acer-ből a honlapjuk szerint ötféle), szóval vásárláskor érdemes megnézni, hogy pontosan mit is veszünk. Az ASUS-nál nem tudom mi a helyzet, de meglepne, ha lenne olyan variáns, amiben nincs GPS. (Tárhelyben, színben, tartozékokban szoktak eltérések lenni. Illetve alkatrészekben is néha (pl. kamera), ezek viszont általában nem jelennek meg a termékkódban. :( )

• Mr K

őstag

válasz peels #44153 üzenetére

Visszaolvastam, látom te is az Acer Iconia A1 810 és a Asus Memo Pad HD 7 között nem tudsz dönteni. :)

Én a Galaxy Tab 3 (T210)-től indultam, aztán tjb007 javasolta az ASUS-t (köszönet!), így némi hezitálás után előbbit el is vetettem (bár annak is vannak előnyei: kicsi, van egy csomó gyári magyar nyelvű alkalmazás, van szervízhálózat, stb.) Aztán majdnem megrendeltem az Asus-t, de a webshop-ban megláttam az Acer-t és én is elbizonytalanodtam.

Gyakorlatilag egy árban vannak, és hardveresen is nagyon hasonlók. Ami az Acer mellett szól:

- 4:3-as kijelző (böngészni jobb és nagyobb is a 10/9:16-osoknál).
    - 7.9-es a kijelző, nem 7-es.
    - Kisebb DPI (néhány app nem skálázza a betűket, ezek egy 200+ dpi-s gépen használhatatlanok)
    - Külön HDMI kimenet.
    - Működő USB OTG?

Az ASUS mellett szól:

- Nagyobb felbontás (és lényegesen nagyobb DPI).
    - Kb. harmadával hosszabb üzemidő.
    - Kisebb (ugye maga a kijelző is az, és a káva is keskenyebbnek tűnik).
    - Vékonyabb (bár hogy ez miért szempont bárkinek is?)
    - Könnyebb.
    - 16G tárhely (az Acer-ből is van ekkora, csak akkor már nincs egy árban).
    - Marginálisan gyorsabb (feltehetően jobban optimalizált).
    - 2 év garancia? (Legalábbis külföldön.)
    - Jobb a hangja (kihangosítva)?
    - Olcsóbb (relatíve).

Magamnak alighanem az ASUS-t választanám, de ajándékba szánom egy idősebb személynek, így a fenti szempontokból igazából a nagyobb kijelző (olvashatóság), meg a hosszabb üzemidő (kevesebb macera) számít igazán. Meg a megbízhatóság/tartósság (ha elromlik, akkor sokáig kell nélkülözni, és ha "adminisztrálni" kell, az is problematikus valamennyire), de ezt előre nehéz...

Ha valakinek van bármi kiegészítése, tapasztalata, javaslata, azt örömmel venném.

• Mr K

őstag

válasz peels #44153 üzenetére

Pont most néztem a kettőt: Iconia A1 810 vs Memo Pad HD 7 (L. Battery runtime fejezetnél a grafikont.) És itt is jobbnak tűnik az ASUS, mégpedig különösen az IDLE rész (világít a kijelző, de nem csinálnak rajta semmit.)

A legtöbb ilyen teszt jó, mert itt elvileg ugyanolyan körülmények között hasonlítanak két gépet. A legtöbb ilyen teszt nem igazán jó, mert így sem igazán egyformák a körülmények: a linkelt site pl. minimális és maximális fényerőn tesztel, és ilyenkor a nagyobb fényerejű gép automatikusan hátrányba kerül. Ez esetben persze az Acer számára ez nem mentség, mert neki van kisebb fényereje...

Szerintem az Acer egyszerűen korábbi fejlesztésű (korszerűtlenebb) panel-t használ, ami többet fogyaszt. De az is lehet, hogy az ASUS gép szoftvere jobban optimalizált: ne felejtsük el, hogy az ASUS gyártja a referencia tabletet.

• Mr K

őstag

Idősebb személyt szeretnék megajándékozni egy 7-8 hüvelykes táblagéppel (egy végleg elhalálozott Wayteq xTAB 70 utódja lenne). Fontos: megbízhatóság (a Wayteq egy rémálom volt :( ), minél több magyar nyelvű szoftver, hosszú üzemidő, jól olvasható kijelző, hivatalos beszerezhetőség/garancia. Nem fontos: felbontás, sebesség, legfrissebb android, fotó/videó, GPS. Felhasználás: böngészés, email, néhány egyszerűbb alkalmazás. Irányár: 50 eFt körül.

A pillanatnyi jelölt egy Galaxy Tab 3 7.0 (T210). A 8.0 (T310) persze jobb lenne, de az már kicsit drága (80e). Viszont ezen túl nem nagyon ismerem a jelenlegi piacot: van még ami szóba jöhet?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés