Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

Na megvannak az első ADL benchmark eredmények

Én bevallom, jobbra számítottam.
    - A Rocket Lake esetén azt láttuk, hogy a szintetikus benchmarkokban jobban teljesít, de hogy annyival nem nyújt többet a játékokban, mint amennyi előrelépés látszik a szintetikus benchmarkban. Azt reméltem, hogy ezt a szépséghibát az ADL korrigálja (kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy a Zen3 is korrigálta a korábbi zen generációk játékokban leadaott teljesítménye és a szintetikus benchmarkok közötti különbséget, még ha persze ez teljesen más tőről fakadt is) De én úgy látom, hogy ez nem történt meg.
    az ADL CB-ben hozza a 20%-os teljesítménynövekedést, ehhez képest játékokban ez inkább csak 5-10-15%-ot eredményez a zen3-as konfigokhoz képest.
    A Rocket Lake és a zen3 nagyjából azonos teljesítményt nyújtott CB ST-ben. Viszont a Rocket lake játékokban nem tudta ugyanazt a teljesítményt hozni. (Nyilván azért, mert amikor több mag dolgozik, már nem biztos, hogy belefér a magas frekvencia fogyasztása) a 20%-kal magasabb CB ST érték alapján várhattuk azt, hogy majd az ADL ellép ennyivel a zen3-tól is, de valójában csak a Rocket Lake-hez képest sikerült ilyen szép eredményeket elérni.*

Játékok terén az AMD a V-cache-sel nagy eséllyel vissza fogja tudni venni az elsőséget.

* Légyszi ne menjünk bele újra abba a vitába, hogy csak az ostobák szerint indikátora a a CB ST pontszám a játékokban leadott várható teljesítménynek.

- productivity téren az eredmények nagyjából várakozásaimnak megfelelően alakultak. Pontosan azt vártam a kis magoktól, hogy "olcsón" (nem pénzben) megdobják a MT teljesítményt. Sikerült elérni és megszorongatni az AMD 12-16 magos processzorainak teljesítményét. Ebben az Intel eddig lemaradásban volt.
    De milyen áron, te jó ég! 240W vs 140W fogyasztással. Tehát erre már én is azt mondom, hogy +100W fogyasztással valószínűleg a 5950X-ben is lenne még 15-20%
    Szerintem ezt kár volt. Meg kellett volna elégedni azzal, hogy egyenértékű a 12 magos 5900X-szel, de játékokban jobb annál és a 16 magos Ryzent a befogni a Raptor Lake-kel.
    A napokban jelent meg cikk azzal kapcsolatban, hogy a PL(?) különböző értékei esetén hogy alakul a teljesítmény. [link] Ebből az látszik, hogy 150W-on felüli utolsó 70W csupán 8%-os teljesítményt ad hozzá.

- Felhasználóként azzal nem kell törődnünk, de technikai szempontból azért aggasztó, amit MLiD mondott, hogy az Alder lake nagy magjai 2x akkorák, kis magjai pedig feleakkorák, mint a zen3 magok. Ezek az értékek most azért összehasonlíthatók egymással, mert a TSMC N7 és az Intel 7 tranzisztorsűrűsége névlegesen megegyezik.
    Ez azt jelenti, hogy méret szempontjából az ADL magok közel 20 zen3 magnak felelnek meg. Ami hát nem tűnik valami jónak, ha figyelembe vesszük, hogy azonos áramfelvétel mellett kb 12 zen3 mag teljesítményét hozná.
    Ettől függetlenül a megoldás azért versenyképesnek tűnik. a 12 és 16 magos Ryzenek 2x~80mm2 + ~100mm2 lapkamérettel rendelkeznek, ami azért nagyobb, mint a ADL.
    Ami hát egészen megkérdőjelezi a fenti méretekre vonatkozó megállapítást

Locuza adatai alapján [link] :
    Golden Cove mag L2$-sel: 7.04mm2
    8db Golden Cove mag L3$-sel együtt: 84.23mm2

Ehhez képest zen3 [link] :
    zen3 mag L2$-sel: 4.05mm2
    8db zen3 mag L3$-sel együtt: 67.78mm [link]

Szóval azért mégsem akkora a különbség, csak máshol vannak a hangsúlyok.

Mindenesetre én valamivel jobbra számítottam.
    Úgy ítélem meg, hogy teljesítmény szempontjából épphogy sikerült beérni, orrhosszal előzni az AMD-t, de verejtékezve. Ezt a v-cache + esetleg egyéb finomhangolások könnyedén ki fogja egyenlíteni.

Új hozzászólás Aktív témák