Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #71137 üzenetére

"az APU -nál - a GPU-s rész az I/O die -ba van integrálva;
    amit nem olyan egyszerű újra-tervezni és kitesztelni,.
    ( Vagyis sokkal komplexebb feladat ) "

De azért tisztázzuk, hogy miről beszélünk. Mert értem, hogy ez "nem olyan egyszerű", meg "komplexebb" - de pontosan mihez képest is?

A Vega64-et 2017 augusztusban mutatták be, apu formában a Vega10-et pedig 2017 októberben jelentették be.

Az RDNA1-ből nem készült APU

RDNA2 alapú dGPU-kat 2020 novemberben jelentették be.
    Az RDNA2 alapú Rembrandt 2022 januárban került bejelentésre, Zen4 IOD-ban 2022 szeptemberben

RDNA3 dGPU 2022 december
    RDNA3 alapú Phoenix bejelentés APU 2023 április

Az eddigiek alapján nekem az a benyomásom, hogy nem volna irreális másfél évvel a dGPU megjelenését követően az architektúrát APU-ba (IGP implementációt) várni.

Szerintem sem a Vega, sem az RDNA2, sem pedig az RDNA3 nem mobilra lett tervezve vagy optimalizálva. Ha így lett volna, biztos hallottuk volna azt a magyarázkodást, hogy ezért nem tudja legyőzni az Nvidia-t.

Nekem az is suta magyarázatnak tűnik, hogy az RDNA4 AI képességei miatt tennék mobil implementációra alkalmatlanná. Egyrészt az AMD képes volt RDNA3-ból dGPU jellegre is többféle implementációt készíteni - a Navi 33 nem csak méretben, hanem bizonyos képességekben is eltér.

Másrészt az AMD bevallottan a kliensoldali AI űttörője kíván lenni. Ehhez logikus volna az erre legalkalmasabb hardver-elemeket használni - ide értve a Medusa Haloban kompakt AI fejlesztő gépnek alkalmas méretű iGP-t és a célhardvert is.

Ami nem tűnik sutának az az, hogy ez egy döntés - aminek valóban lehet magyarázata az, hogy a gyakran újrahasznosított vega-hoz hasonlóan az erőforrásaikat az új architektúrára fókuszálják, az RDNA3.5 ráncfelvarrását pedig "házifeladatként" csinálja meg valaki.

Nyilván sokféleképpen magyarázhatod, akár azzal is, hogy így 15 dollárral magasabb lesz a profit és a befektetők ujjonghatnak. De ez semmit nem változtat azon, hogy szerintem sajnálatos, hogy pont a jól sikerült RDNA4 marad ki az APU portfólióból.

Új hozzászólás Aktív témák