- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
cimbi186
aktív tag
APU-t(hát ezért vettem)
(#2996) tzsolesz
Hidd el mindenen túl vagyok a megoldásokat illetően ami a neten fellelhető.
De ha valami a tiszta legál Win 10 és az azonnali legfrissebb AMD driver felpakolása után(minden alapon) is előjön, a csak 1 játék feltelepítése után akkor azzal én már nem tudok semmit kezdeni.
És ezt 2x is megcsináltam az előző két driver kiadása után. A mostani legújabb 18.9.1 még nem raktam újra semmit,de már nincs lelkierőm hozzá. -
BerserkGuts
őstag
válasz cimbi186 #2993 üzenetére
Nekem is aszem ugyan az a ram-om van Gskill RipjawsV DDR4 3200Mhz
F4-3200C16D-8GVKBMég az alaplapunk is hasonlít msi B350 csak neked mortar nekem gaming pro.
Én stabilan csak 2666MHz-en tudtam fixálni mint ahogy yt-on is láttam ugyan ezzel a ram-al.
Viszont a legjobb időzítéssel ami kicsit fájdalomdíj is CL14-16-16-16-32 mindezt csak 1.25V-on a 1.35 helyett
Próbáld ki mert elvileg működik neked is .[ Szerkesztve ]
12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
tzsolesz
nagyúr
Ez alapon jön elő vagy tuning hatására?
Ha igen akkor miért használjátok instabil órajelen a ramokat? Ennek semmi értelme.
scyllarus Ne félj. Ha a support listában lévő memóriák közül választassz, nagy meglepetés nem érhet. Az aláírásomban lévő konfig pl. atomstabil, még 1500Mhz-es gpu tuning mellett is.
[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
APU-t használsz vagy külön VGA-t?
Nekem a fagyás a jellemző inkább. 10-15 másodpercre megáll az élet, aztán folytatódik tovább.
Viszont próbáltam a cs:go-t, egyik részletességi szinttel se tud magából 40-50 FPS-nél többet kipasszírozni fullhd-n, pedig tesztek szerint high-on is vinnie kellene stabil 80 FPS-el, mediumon meg 100 fölött[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
scyllarus
veterán
Ne csináljátok már...
Kinéztem magamnak a 2200G-t MSI B450-es lappal, az én igényeimnek tökéletesen megfelelne alapon, minden tuning nélkül, de nagyon nincs kedvem szívni a memóriákkal.[ Szerkesztve ]
"Nem biztos, hogy mindig tisztán látjuk, de Istennek terve van velünk. - Igen, tudom. De miért hiszi mindenki, hogy ez a terv jó?" Lucifer - A Priest Walks Into a Bar
-
cimbi186
aktív tag
Szia!
Sajnos nekem is kékhalálozik idönként video.tdr-el.
(leginkább játék elindításnál,de mostanában nem játszom,persze böngészés közben is képes leállni random)
Én március óta küzdök vele (persze már régen feladtam a megoldás megtalálását)
Már minden meg volt nálam is, hogy meglegyen oldva de eredménytelenül.
Kínomban már az MSI lapra gyanakodtam,de látom neked Giga van,tehát ez is kilőve.Ha sikerülne rájönnöd örömmel meghallgatnám a megoldást.
ui. most csak azért is elindítottam a Crash Bandicoot-ot kíváncsiságból....hát kb. 10 sec alatt kékhalál
[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
Köszi a választ!
Én is ezekre gondoltam, egyelőre a HDD-nek lecsekkoltam a SMART-ját,
Ez okénak tűnik így egyelőre azt még félre teszem, mint hibaforrás. Bár a spin kicsit aggaszt.
Aztán én is a RAM felé fordultam, a BIOS-om most így néz ki:
Ezt tettem most 2666-ra. Nem akarom elkiabálni, de eddig nem futottam bele, játszani még nem játszottam/filmeztem (odáig nem jutottam egyelőre el a telepítésekben).
Elkiabáltam, így is belefutottam
Itt ami nekem fura, hogy alapbeállításként 2400 MHz-en ment BIOS-ban a 3000-es ram . Sose piszkáltam ezt a részt, így nem igen vagyok tisztában ezzel.[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
kireka
tag
Ez hdd gondra utalhatna, de hogy a stabilitás gondot kizárjuk a memóriákat érdemes levenni 2133-2400 magasságába.
A hivtatalos memória támogatás 2933 (az AMD magyar nyelvű oldala szerint 2993 ha van ilyen?). Hiába mondjátok, hogy 3000-es vagy 3200-as ramért fizettetek, ha az nincs támogatva az akkor is tuning.
Tegnap vettem le 3333-ról a memóriákat, mert bár sokáig stabilnak látszódott nem volt stabil, adtam neki feszt, piszkáltam az időzítéseket, SoC-t, Vddr-t meg amit találtam: semmi és semmilyen teszttel nem tudom kitesztelni, csak ha indokolatlan kék halál van, akár többször egy héten az a memóriára tereli agynút.
A játékok viszonylag jól tesztelnek, de a prime, superpi de még a boinc sem teszteli jól a memóriát, sőt próbáltam direkt memória tesztelő progit, semmi, meg kell várnom lesz-e kék halál. Valószínűleg az a helyzet hogy csak egy kis részen instabil a 16GB-ból, vagy csak nagyon-nagyon ritkán fordul elő egy-egy bit hiba, nem tudom.Nálam a 2933 egy gyors és atomstabil verzió, a 100-as végűek nem indulnak, de a 33-66 végűeket szereti, most 3266 van beállítva, meglátjuk.Azt hittem ha 3466-on bootol akkor a 3333-al nem lehet baj
-
veterán
Nem tudom volt e már linkelve, Athlon 200GE teszt, videón és írott formában.
Beszúrom a játékeredményeket, nagyrészt elkapja az i3-8100-at, szóval erre jobb, mint a Pentium Gold sorozat. Bristol (A12-9800) is van benne szerencsére, azokról jó kevés eredmény van a neten.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Pano
addikt
Sziasztok
Most vásároltam egy ryzen konfigot és abba a problémába ütköztem, hogy néha a rendszer másodpercekre egyszerűen befagy, megakad.
Sikerült összehozni egy video tdr kekhalalt is.
Legújabb chipset és vga driver van fenn. Csináltam ismét egy teljes telepítést de nem tudok tőle szabadulni.
A Windows 10 pro eredeti, bios legfrissebb.
Nem tuningolokGigabyte b450 aourus m
Amd ryzen 2400g
Kingston hyperx predator 2x4 3000MhzTalálkoztatok már ezzel? Javaslatok lennének?
Én már idegbajt kapok[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
nagyúr
válasz paperboy #2981 üzenetére
Nem biztos, hogy fog neki menni.
Én most ugyan ezzel szívok.ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
AMD Ryzen 5 2400G
G.Skill 8GB /3200 RipjawsV Black F4-3200C16D-8GVKBAdhatok a memóriának 1.4V-ot, emelhetek SOC-on némi feszt, akkor sem megy 2933 felett egy cseppel sem.
Itt viszont ahogy a kollégának, úgy nekem is lemegy a teszt akárhány alkalommal.
Pedig nekem 3200-on is bekapcsol a gép, csak egyszerűen a win betöltése után random fagyások és BSOD van ha 2933 felé rakom.Amúgy nincs ezzel baj, mert most én is azt fogom mindjárt kikísérletezni, hogy megy e CL15-ön, mert ha igen az hoz annyit kb mint ha CL16 3200-on menne.
[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
tzsolesz
nagyúr
Nézd meg egyenként hogy melyik megy 3200Mhz-et stabilan, és melyik nem.
Amelyik nem megy azt próbáld meg gariztatni. Bár azt nem tudom, hogy ilyen esetben hogyan működik a gari, talán nem is megy...... Passz. De hátha épp egy jó fej eladóval lesz dolgod.
Vagy KIT-ben vetted?[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz tzsolesz #2977 üzenetére
Az XMP 1 (2933) profilt kiválasztva a Memtest86+ végigment 3 alkalommal hiba nélkül.
Működés közben még nem igazán volt időm kipróbálni.
Este vagy holnap fogom tudni tesztelni.De egy kicsit bosszantó, hogy pont ezért vásároltam 3200Mhz memóriát.
Az eredeti terv "csak" 3000Mhz lett volna.[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz tzsolesz #2975 üzenetére
Akkor nem használjam az XMP (2933Mhz) profil-t.
Manuálisan állítsam be?Milyen értékeket kell beállítanom.
Sajnos nem vagyok szaki ezen a téren.Ilyet találtam a ram adatlapján:
XMP Timing parameters:
•JEDEC: DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V
•XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-18-18 @1.35V
•XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V -
tag
Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni.
Vásároltam, illetve összeraktam az alábbi konfigurációt:
- MSI B450M Gaming Plus alaplap (ÚJ)
- Kingston 2x4GB DDR4 3200MHz HyperX Predator XMP HX432C16PB3K2/8 (ÚJ)
- AMD Ryzen 5 2400G YD2400C5FBBOX (ÚJ)
- DeepCool GAMMAXX 300 processzor hűtő (ÚJ)
- Xilence 600W Redwing R7 C XP600R7/XN053 tápegység (ÚJ)Bios beállítások, kiválasztva XMP 2.profil (3200Mhz).
Feltelepítettem a windows 10-t, drivereket meg mindent, ami kell.Azóta random kékhalál fogad egy nap többször is.
El is kezdtem tesztelni a gépet. Memóriákra gyanakodtam.
És itt jöttek a furcsaságok.Test1 PASS1 (Memtest86+ 5.01 XMP profil 2 3200Mhz):
Az első PASS végén 7 hibát dobot (4db-t 6.teszt, 1-1db 8-9-10.tesz), majd folytatódott a 2.Pass ott a 7.test-nél egyből dobott 7 hibát. Itt le is állítottam a tesztelést.Test2 Pass2 (Memtest86+ 5.01 XMP profil 1 2933Mhz):
Itt a teszt teljesen végig futott kétszer hiba nélkül.Szerintetek az mi lehet?
Fussak még több kört 2933Mhz-n.Várom válaszotokat, hátha tudtok segíteni.
-
kireka
tag
válasz tzsolesz #2957 üzenetére
Igen, méghozzá a 12V-ot használja. Minden jelentős fogyasztó azon ül. A 12V-ot a hozzá tartozó Amperrel megszolozva valami hasoló számnak kellene kijönnie mint a táp teljesítménye. Az is jó ha egy rail-es a táp.
Ha jól látom az iArena 21/24 Amperes, szóval a proci és minden más limitálva van 280W körül, míg a video külön kaphat 250W körül. Ez egy kényszermegoldás, hogy olcsóbb alkatrészeket lehessen használni.
Nekem van egy 12V 4 amperes, de egyébként 200W körüli kistápom, na az 12V*4A=48W ot szállítani a procinak /videokártyának cd/hdd motorjának, az egy vicc egy modern konfigba. 3,3 és 5Volton egy tonna ampert tud, de az a fenének sem kell már.Eredetileg csak arra akartam kilyukadni, hogy a táp nem tud pl. túlfeszt adni a procira, a lényeg hogy egyáltalán nem tudhatjuk hogy a táp lenne a bűnös (ettől függetlenül kell a stabil, védelmekkel ellátott táp és nem baj, ha minden szükséges csatlakozó megvan)
-
BerserkGuts
őstag
válasz tzsolesz #2968 üzenetére
Az igen azt hittem ez vmi szabvány ha van IGP-is meg már újabbaknál 8pin van.
De akkor csak a táp volt kevés nálam mert azzal nem ment a tuning jól.12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
tzsolesz
nagyúr
válasz BerserkGuts #2967 üzenetére
Nekem a lapomon pl. csak 4 pines csatlakozó van, nem pedig 8 pines.
-
BerserkGuts
őstag
válasz Anaren91 #2966 üzenetére
4pin-es tápokat ne használjatok ha tuningolni is akartok
Az miatt én is cseréltem pedig 650W-os volt elvileg de 4pin=2pin mert 2 a földelés belőle
kevesebbet ad az alaplapnak.
Úgy csak 3.7GHz volt stabil max: 1325MHz-es IGP-vel.12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
Anaren91
senior tag
válasz tzsolesz #2965 üzenetére
Hát én nem tudom már mit higgyek róla, biztos ami biztos, nem marad a gépben... olvastam róla ilyet is , olyat is, de én már nem akarok kockáztatni. nameg elég rövidek is voltak a kábelei, okádék volt a kábelmenedzsment , meg a cpu nak is csak 4 pinje volt a 8 helyett, amit a lapra lehet kötni. később még dvgat is akarok bele rakni, szóval letudom most a cserét.
Nameg igazság szerint meg se néztem, hogy ténylegesen az van e benne amit mondtak, mert a 400 as is ugyan így néz ki, a honlapjukon meg nincs is fent, árulnának 500w osat... címke is befelé volt fordítva, nem látszott..[ Szerkesztve ]
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
elfelejtette
veterán
-
Anaren91
senior tag
válasz tzsolesz #2960 üzenetére
Már nem tudom hány oldalt átolvastam, igazság szerint ezer féle dolgot írnak, hogy kinek miért fordult elő ez a jelenség ( még hibás gépház is volt... vagyis a bekapcsoló gombja volt rossz) de legtöbbször a táp volt a bibi, bár akkor a proci nem ment tönkre. De már nem is érdekel, mindenféle képpen cseréltetni fogom, mert nincs kedvem ahhoz , hogy a csere proci is tönkre menjen aztán megint egy hónapig várjak... De am Chieftec GPA-500s így a képek alapján. Gépem a szervizbe, garancia levélen meg iarena series 500 van csak..
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
IO.sys
őstag
Sziasztok!
Ha nem jó helyre írok, bocs.
Kollégámnak építek gépet. Netezésre és tőzsdézésre használná 2 monitoron. Olcsón szeretné megúszni, nem játszik vagy ilyesmi, egy megbízható gépet keres.
A 2400G-re gondoltam, az kihajt 2 monitort, a szálak pedig lehetővé teszik a sok böngészőfül és tőzsdeszoftver együttes futását, gondolom.
Alaplapi grafikus kimenet reményeim szerint támogatja 2 monitor egyszerre történő használatát. Plusz VGA árát szeretnénk megspórolni.Eddig csak Intel gépet építettem, de a hírek szerint teljesen jó beruházás lenne ez így neki.
Ha jól írtam mindent, tudnátok ajánlani deszka-cpu-ram configot?
Olyat, amivel nem fogok izzadni se én, se ő, csak összerakom, telepítem és átadom a boldog tulajnak.凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
0519
senior tag
Sziasztok!
Két éve demóztak egy technológiát Multi-GPU & Async Compute néven, aminek a lényege az volt, hogy az IGP be tudott segíteni a dGPU-nak, és néhány % plusz teljesítményt tudott hozzátenni az összeshez.
Pl: youtube vid:
[Doom játék]Azóta azt tervezem, hogy a CPU-mat APU-ra cserélem, de mintha ez a tech nem valósulna meg.
Van vki használja a gyakorlatban? Mik a tapasztalatok?
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
Anaren91
senior tag
válasz tzsolesz #2955 üzenetére
Chieftech iarena series 500w van jelenleg benne. Az egész úgy kezdődött, hogy eleinte csak első indításra nem postolt a gép, de egy reset után bebootolt, majd többszöri reset után volt már csak hajlandó bebootolni, aztán teljesen megadta magát. Szóval ugymond egy folyamat volt, nem csak hirtelen kisütötte a táp. Bár lehet a táp miatt kezdődött az egész . Nem tudom, nem értek hozzá. Fater amugy villanyszerelő, pontossn mit is kellene kimérni a tápon?
-
Shin Chen
tag
Korábban egy forumtárs (Byga007) ebayen vadászott le egy 2200GE-t.
[Taiwanban már csak 1db 2400GE maradt] -jelen pillanatban-[ Szerkesztve ]
"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
tzsolesz
nagyúr
válasz Anaren91 #2953 üzenetére
Hmmm, érdemes lenne kiméretni szakival azt a tápot, addig meg venni egy viszonylag normális megbízhatót.
Milyen táp is volt eddig benne?
(#2954) Fred23 Állítólag majd akkor jönnek a halandók piacára, ha az OEM megrendeléseket már kiszolgálták teljesen. Ez karácsonyig nem biztos hogy be fog következni, de ne legyen igazam.....
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
2400GE mikortól lesz kapható nálunk, és hová pozicionálják árban? Most derült ki, hogy a jövő hónapban építenem kéne egy gépet 100k-ból, dedikált VGA nélkül. 2200G-re gondoltam, de ha nagyjából azonos árban lenne a 2400GE, vagy csak nagyon kicsivel lenne drágább...
-
Anaren91
senior tag
válasz tzsolesz #2947 üzenetére
Alaplap elvileg rendbe van, mert tettek bele egy a8 95xx valamit és azzal elsőre indult a gép. Fura módon a procit is mindenféle anyázás nélkül kapta ki, bár én balga pont a kollégájával beszéltem, amikor kivette. Nem tudom, de szerintem mondani fogom nekik,hogy akár rafizetéssel is de tegyenek másik tápot a gépbe, mert ha gari után megint beszarik és még egy hónapot várnom kell, levágom a fszukat az tuti.
-
tzsolesz
nagyúr
Ugyan ez a hűtő, 2200G-nél, 1500Mhz-es gpu tuning mellett. Egy 1000rpm-es 12cm-es házhűtő hűti a ház belsejét..... Most alapon 27 fokos, a nyár legforróbb napjain 30 fok, a 12cm-es hűtő nélkül pedig 33 fokos.
[ Szerkesztve ]
-
elfelejtette
veterán
Őszintén szólva a HWINFO-val néztük, és tesztelni sem a Prime95-tel néztük, mert olyan jellegű terhelést úgysem kap majd a proci, hanem a Furmark-ot engedtem rá, mert az jobban mutatja a várható terhelést.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Nimda
addikt
válasz elfelejtette #2945 üzenetére
A proci terhelve 70 fokos a 7 lapátos gyári hűtővel
Nekem ez kicsit fura, az Artic Freezer produkál ennyit (nem csak nekem), ami hőcsöves 12 cm ventivel. Biztos a Tdie értéket nézted?
[ Szerkesztve ]
-
Anaren91
senior tag
Na most jövök a boltból. A proci adta be a kulcsot.... Három hét kb mire lerendezik garancián belül... Agyam eldobom...
-
elfelejtette
veterán
válasz elfelejtette #2904 üzenetére
A hétvégén megvolt a kollégánál a telepítés. A gép pöccre indult, a win10 elsőre felment, aztán biosban XMP aktiválás, ramok 3000MHzen egyből stabilak. A proci terhelve 70 fokos a 7 lapátos gyári hűtővel. Halkabb is lehetne, de mikor terhelve lesz a gép, akkor úgyis elnyomja a gép hangját a hangszórókból a film/játék hangja... Amúgy a gyári hűtő alapon 1300rpm, a házventik 700rpm.
A kérdőívet is kitöltöttem, de itt a lista az alkatrészekről:
Ház: Cooler Master N300
Táp: Be Quiet System power 9 BN245 400W
Alaplap: Gigabyte GA-AX370 Gaming 3
CPU: Ryzen 5 2400G
Hűtő: AMD Wraith Stealth 7 lapátos
HDD: Western Digital WD10EZEX 1TB 64MB
Bill+egér: Logitech MK330
Külső HDD: WD Elements 2TB
A Logitech MK330 bill+egér kombó néha akadt, vagy a billentyűzet nem reagált, vagy volt, hogy a WD Elements külső vinyót nem látta. Pár variációt ki kellett próbálni, mire rájöttünk, hogy hátul az USB portok közül mit hová kell dugni, hogy minden működjön."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
kireka
tag
válasz Anaren91 #2940 üzenetére
Lakás biztosíték le, nem indult többet a táp. 500W-os AcBel (nem ismert, de szállít be HP-nak Dell-nek) 80+ gold, csendes kb. néma, félmoduláris. Élt 2 hónapot, semmi szag, semmi galibát nem csinált legalább, aktiválódott egy védelem?, visszavették.
Most egy több éves olcsó táp viszi a gépet ideiglenesen, piszkosul hangos.
Sok pihekönnyű, belül üres, olcsó táp elműködik 10 évet, a jó teletömött féltégla meg kipurcan (és soha nem volt terhelve 120W-nál jobban)...mindegy megyek 19V DC táplálásra, jön Amerikából a minőségi táp. Akkuk, és két alig használt 150W-os laptoptáp beszerezve. Ha minden jól megy szünetmentes és passzív is lesz, a freezer 33 is félpasszív, de a lap is mindent fant le tud lőni - ha jól gondolom - szóval ha nem számolnék Boinc-ot teljesen passzív is lehetne... azért a PWM, a proci, meg a ramok kellemesen összemelegednének, de működne amíg nem kapna komolyabb terhelést.[ Szerkesztve ]
-
Anaren91
senior tag
-
tzsolesz
nagyúr
válasz Anaren91 #2938 üzenetére
Ha az alaplap nyiffan ki, akkor viszont a tápodat ellenőriztesd le.
ugyan így jártam egyszer szóról szóra ahogyan most te vagy.
Nem indult, majd reset után elindult. Utána többet nem ment. Alaplap meghalt, mert az egésznek a végén kiderült, hogy túlfeszt kapott az egyik alkatrész. A led ment a lapon, de nem adott képet. Utána vettem másik alaplapot. Elindult. majd kikapcsolt. Utána már csak a bios-ig jutott el, aztán se kép se hang. Ez az alaplap is meghalt.
Ezután jöttem rá hogy nem jó a tápom.... Ráment 2 jó G31-es (LGA775) alaplap.....[ Szerkesztve ]
-
Anaren91
senior tag
válasz tzsolesz #2937 üzenetére
Nincs másik táp itthon. Holnap megy a szervízbe, egye az ő idegüket.
De már azon is gondolkodtam, hogy valami hibás szart tettek a gépembe, valaki vissza vitte mert nem ment vele az izom gépe, ők meg úgy voltak vele, hogy jó lesz ennek a hülyének, az aput csak kihajtja... Mindenhez ideadták a dobozt, kivéve a tápot... ( Mert amilyen kedvesek voltak, mire mentem az alkatrészekért másnap, már össze is rakták a gépet. Én meg ezt alapból rühellem.)[ Szerkesztve ]
-
Anaren91
senior tag
Visszaraktam az elemet, továbbra se csinál semmit.... Legszívesebben most lelocsolnám egy liter benzinnel es felgyújtanám a retekbe.
-
Anaren91
senior tag
Már vissza raktam a hűtőt. Még egyszer kivettem az elemet a lapból, várok most kicsit többet, aztán ha semmi holnap megy vissza a boltba oszt majd csinálnak vele valamit, azért garanciás.... itt agyaltam, vegyek gépet, ne vegyek PS mellé,állandóan csak a szopás van velük, de hát a wow beszippantott megint, és elég vacakul ment a latopomon. Erre tessék egy hónap nem telik el és már megint az agyvérzés keringet... fszom bele a pc masterracebe de komolyan
-
lsc
nagyúr
válasz Anaren91 #2933 üzenetére
Csak egy ötlet de csak saját felelősségre: Ha van valami erősebb műanyag lapod/késed azzal megpróbálhatod finoman megfeszegetni a procit, de csak óvatosan told alá, nehogy lábat hajlíts /igaz amíg a foglaltban van nem nagyon lehet/, de a kezed rajta legyen a procin nehogy elpattanjon amikor kijön,
Az élet kegyetlen .
-
Anaren91
senior tag
Mindent kipróbáltam már. Memóriák egyenként, mindent lehúztam, de semmi. amikor bekapcsolom, egy kb 2 mpre világít az egyik led, ami a cput jelzi, hogy nincs, de utána elalszik. Amikor kivettem a ramokat, akkor viágított a led, hogy nincs ram. A cpuról meg nem a hűtőt nem tudom levenni, mert az lejön, hanem hiába nyitom fel a kart, a proci meg se mozdul a foglalatba. ahogy nyitom/zárom a kart, látom hogy a rögzítő mechanika dolgozik, de teljesen bele van szorulva a proci.
-
kireka
tag
válasz Anaren91 #2931 üzenetére
Igy van, minden nem alapveto dolgot lehuzni, sata, usb, esetleges kartyak, csak 1 memó maradjon.
Sasold meg, hátha van diag LED ami mutatja hol a gond, nálam van 3 eldugva, msi gaming pro-n, hangszóró is legyen rajta, resetre változik valami?
A 4 pinnek elégnek kell lennie, régen egy sem kellettNos ha valamiért nem nyilik ki a foglalat a procit valoszinuleg ki lehet venni, de hogy vissza....
Onnan gondolom hogy ki lehet venni, hogy ha ráköt a hűtőre akkor az procistól tud kijönni, ha jól láttam a youtube-on, a fickó csak felnyitotta a kart és ment is vissza a helyére. Annyi hogy a hűtő nem az egyik sarkát kezdi feszegetni, hanem szép egyenletesen kihúzza.
-
Anaren91
senior tag
Sziasztok. nem tudom hova kellene most ezt írnom, de a következő problémám van. MSI x370 gaming plus + ryzen 24000g, reggel kikapcsoltam, azóta nem kapcsol be. Lap világít, ventik pörögnek, de nem csinál semmit, nem bootol be. csináltam már cmos resetet, memóriákat kivettem, megcseréltem, de semmi. Egy ideje elkezdte ezt, de akkor egy reset elég volt és utána elindult rendesen, de most semmi.
Valakinek ötlet, mi lehet a baj? mág annyi, hogy az alaplapon a cpunak egy 8 pines csatlakozó van, de amit ajánlottak a botba tápot, azon csak egy 4 es van és csak a felébe van ugye bedugva ( igy rakták össze a boltban) ez lehet probléma? Chieftech iarena 500wMSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
kireka
tag
válasz tzsolesz #2927 üzenetére
Érdekes felvetés, hogy mi a gond az 1400 körüli GPU oc-vel, de nálam is van egy szürke zóna:
...1260-ig bármi működik alap 1.1 Volt-on, azután csak az 1280, 1340@1.15V stabil, azután nagy szünet 1500@1.225V-ig. Ez mindenkinél így megy?
Érdekes hogy már leoltotok annyira kimaxolom a CPU-t, a GPU-nak pedig még meg sem néztem a végét, egyszerűen csak látom hogy felszáll a fogyasztás, míg az fps érték nem igazán.Egyébként Vásárló úr r5 1400-asára gondoltam, amit a 2400g helyére szerzett dGPU-val.
Elvileg a 2400 a gyorsabb de az 1400-ban több a cache. -
kireka
tag
válasz Anaren91 #2922 üzenetére
Nyugi srácok, csak kipróbálom a hűtőt és megosztom a tapasztalatokat, nyilván ez nem mindenkit érdekel, vagyis igen ha örülni akar, hogy maradt a gyári megoldásnál.
A kupak azért került szóba mert 70+fokos a chip és 30-35 fokos rajta a hűtő, gondoltam ez is érdekes tapasztalat.
A 3800-as tuning nálam is bevált, nagyon jó középút, gyors, de kíméletes, játékokhoz kiváló, úgyis a GPU-n a hangsúly és a memórián. A memória ésszerű kifacsarása viszont fontos.
Gondolom az 1400 kb. ugyanúgy muzsikál, viszont az rx 480 kb. mindent visz 1080p high-on.
Én sem panaszkodnék Minden jót! -
Byga007
aktív tag
Teljesen most már össze van építve a gép igaz hogy wint nem raktam újra de sajna 1- 2 dolog miatt nem rakhattam újra. A gép 0-24 ben megy amolyan média center dolgát látja el szinte teljesen hangtalanul 3 venti van benne 12 cm- esek persze fix 5 volton. A proci az passzívan van hütve.
A gép :. Alaplap MSI b350 gaming
Proci. Amd Ryzen 3 2200GE Am4
Mem. Kingston hiperx predator 3000 MHz
2933 on hajtva
SSD. Kingston v300 250 GBPlusz egy nem túl drága ház meg egy fsp hexa 400+ táp. A gép speciálisan indul a nagy zöld gomb + a kulcs elfordítása.
[ Szerkesztve ]
Napok óta órák esnek ki az életemből és ezen már a napi másfél üveg vodka sem segít
-
törölt tag
Ha az integrált videokártyát használod játékra, akkor bőven sok az aranyközépútnak számító 3800 mhz. Többször írtam, hogy az 5% órajel különbség (4000 vs 3800) nem sokat számít, de cserébe sokkal többet fogyaszt és egy viszonylag drága hűtés is kell mellé, ami egyáltalán nem éri meg a felárat. Szóval ezért az árért cserébe be kellett vállalnia a pasztázást az amd-nek, aminek cseréjét még a fanatikusoknak sem nagyon javasolják. Ezzel nem összekeverendő az intel szintű fospasztázás, ahol sok esetben a gyári órajelet sem képes tartani a processzor. Idáig a topikban egy darab processzorról olvastam, ahol a pasztázás minősége nem sikerült az eltervezettnek, ki is cserélte a bolt.
Ha bugos a ryzen master, akkor ne használd. Nem is értem, hogy miért kínzod magad ezzel. Főleg a fogyasztásmérős gyorstesztem után, ahol látható az üresjárati fogyasztás mérési hibahatáron belüli értéke, és terhelve még kevesebbet is fogyaszt értelmesen beállítva. Azért csináltam, hogy fölöslegesen ne szívassátok magatok a különböző energiatakarékos profilokkal és pstate babrálással, mert ezeknek az értelme nullához közelít raven mellett.
Igen, saját alkatrészt hirdetek, de szakmai fórumban még utalni sem szabad a hirdetést tartalmazó aláírásra. Hozzám vágtak töredék áron egy rx 480-at, és találtam kicsi pénzért R5 1400-at. Fűtési szezon után majd veszek újra raven-t, vagyis ezt tervezem, de sose tudom megállni, hogy kipróbáljak valami újat.
Viszont le is teszem a lantot, vagyis kiveszem az itt szóltam hozzá listából ezt a témát. Úgyhogy jó kockulást kívánok a topiklakóknak a legerősebb IGP-vel
[ Szerkesztve ]
-
Anaren91
senior tag
Most bocsi de tényleg nem értelek. Veszel egy majdnem, hogy a legolcsóbb 2200gs ryzen processort, és te azon vagy kiakadva, hogy kupaktalanítani kell meg grafitolni meg tököm se tudja hogy mit akarsz már vele csinálni. ha ennyire számít neked a mhz akkor miért nem vettél egyszerűen egy 2700x et és akkor nem kell kupakolóra, meg ipari fagyasztóra meg terminátor pasztára költened. Nekem 2400g van, arra amire nekem kell teljesen jó, kicsit húzva is 70fok körül van gyári hűtővel. Tudtam mit veszek és hogy mire elég. Ha ennyire tuningolni meg barkácsolni akarsz vegyél intelt azt húzhatod a végtelenig.
[ Szerkesztve ]
-
kireka
tag
válasz #92006144 #2917 üzenetére
Nos a RM program kissé bugos, nekem is csinált jónéhány indokolatlan fagyást, de
pár profil között úgyahogy használható. Nekem csalódás volt, mert azt olvastam hogy hiper szuper, de csak jól néz ki és ebben kimerül a szupersága. Az intel programja fényévekkel jobb ... lenne, de az meg nem megy parancssorból.
A BIOS fixálás is jó, egyszerű és nagyszerű, DE utána csak a szorzót lehet piszkálni, a feszültséget legfeljebb az alaplap programjával, ami az MSI-nél katasztórfa. Kb. az összes extra programocska egy kalap ...Megjött a freezer 33, masszív cucc, nem akarom agyon dícsérni, mert kissé primitív szerkezet, de meg kell hagyni hogy durván overkill ehhez a procihoz. A hűtő talpa még csak nem is igazán langyos, a proci meg ropogós alatta az inteltől lopott lekvár miatt Így hiába tennék még egy fan-t a másik oldalra
Nyertem 10-15 fokot és 25-50 MHz-et tisztán, de csak annak éri meg aki hallja a gyárit.
(Az előző hűtő: rzyen fan egy 3 csöves, 90mm-es tornyon)
Azért egy picivel többre számítottam, de csak azért rendeltem, mert _nem_ tudtam az árnak/ár-érték aránynak ellenállni, meg - ha sok évre AM4 akkor - jobb előbb venni, mint később.
Úgy nézem a kupaktalanítás még 15 fok lenne és ezzel újabb MHz-ek, de nálam a 4000 csak chillerrel menne, így semmi lélektani határ nem ugorható meg
A fém paszta még nem drága, de elég rizikós kézben kupakolni a kupakoló szerkentyű ára meg már nincs arányban az elérhető előnyökkel kb 2-3 pont Cinebench single, a garancia nem izgatna.
A CPU grafitozástól sem riadtam vissza annó, ami nálam csak egy pici forrasztással működött, de az nem 1-2 % ot hozott a konyhára...
Lövök is egy eredményt a UserBenchmarkra a széttuningolt procival, de már előtte is mindenből toronymagasan egy átlag 2200g fölött voltam.
A 158 pontos Cinebench már tetszik (egy i3-8100 153pont) de még próbálok csinálni egy kvázi-stabil tuningot (profilt), ami nem Primestabil, de még általános tesztekben, használatban stabil.A saját procidat árulod?
-
törölt tag
Nem érdemes alapon hagyni a beállításokat, mert minimális finomhangolás után gyorsabb és kevesebbet fogyaszt. Szorzó fixálás általában feloldja a tdp limitet, ami vegyes terhelésnél jól jöhet. Illetve csináltam egy gyors mérést fixált szorzóval és alapbeállításon, hogy jobban érzékelhető legyen az üresjárati fogyasztás oc (finomhangolt) állapotban. Gyakorlatilag mérési hibahatáron belül van üresjáratban, és terhelve a komplett gép fogyasztása ~16%-kal csökkent a gyári beállításokhoz képest. De te is kipróbálhatod, tippre egy nagyker közeli embernek nem probléma egy fogyasztásmérő beszerzése.
[ Szerkesztve ]
-
kireka
tag
Ha nincs terhelés nagyon takarékos, filmezeshez is. Ha terhelés alatt akarod hogy hideg legyen az is mehet biosbol, manuálisan ryzen master programmal, vagy akár parancsikonokkal. Én az utóbbit használom. Ha kell a power a lovak közé csapok, egyébként boinc.ot számolgat szép csendben. Ami hiányzik hogy sok biosban nincs offset undervolt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A napokban írt egy szintén kecskeméti fórumtárs, vedd fel vele a kapcsolatot. Így felezhetitek a költségeket.
(#2911) fauv
1155-ről váltva elindult a rendszer, csak mintha telefonon keresztül kellett volna aktiválni a win 10-et (vagyis időben upgrade-elt matricás win 7 pro-t).[ Szerkesztve ]
-
-
fauv
őstag
Urak, ha váltok intelről AMD-re az ssd-n lévő win 10 simán fog indulni, vagy várhatóan annyi neki?
-
Imifej
senior tag
Sziasztok. Kecskeméten lenne e valakinek egy régebbi AM4 procija BIOS frissítéshez? Alaplap: MSI B350 Bazooka, Proci: Ryzen 5 2400G Köszönöm előre is a segítséget!
Marantz PM7000N, JBL TLX500
-
nagyúr
Eredetileg 550x volt tervben, de nem volt a nagykerbe ahonnan hoztam, és 2500-al került ez többe, így ezért lett 650. Nyilván az 550x is sok bőven, de a félpasszív megoldást csak az 550x-től felfelé tudja.
Prociból pedig azért lett a nagyobb mert szintén nem sokkal került többe, illetve ebbe erősebb az IGP, és esetlegesen eladáskor szerintem jobban eladható ez a proci.
Plusz hosszú távra terveztem, 4K-ra is gondolva, és ahogy említed madVR miatt is jobb választásnak tűnt a nagyobb proci.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
félisten
Nem tudok a kérdésedre válaszolni, csak nekem is van kérdésem:
- HTPC célra miért kell 2200G helyett 2400G?
- Ugyanez a kérdés a 650W táppal.mod: Nem kötekedés, csak ezeket feleslegesen soknak tartom. Hacsak nem meglévö tápról van szó, és az izmosabb igp valami durvább lejátszó progi (pl. madVR) miatt kell.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
nagyúr
Sziasztok.
Egy HTPC project keretében vettem az alábbi alkatrészeket:
- ASRock sAM4 Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
- Ryzen5 2400G
- 240GB Kingston A400 SATA3
- G.Skill 8GB /3200 RipjawsV Black
- Western Digital Purple 3TB 64MB SATA3 WD30PURZ
- Corsair 650W RM650x
- Cooler Master Gemini II M4
- Cooler Master Elite 130 AdvancedEddig full intel gépeim voltak, eléggé ismeretlen lesz ez az konfig
Nem tervezem húzni, célom inkább az, hogy minél energiatakarékosabb legyen.
Valaki próbálkozott már alulfeszeléssel, vagy bízzam az alaplapra és Auto üzemmódra? Mennyire működik ez jól?[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
kireka
tag
válasz elfelejtette #2904 üzenetére
Dögös masina
-
kireka
tag
válasz RootOfOrigin #2903 üzenetére
Kell, csak a legfrissebb Windowsra van stabil driver, szóval minden windows telepítésnél figyelni kell.
Sorstárs
Néztem még árulnak Celeronos gépeket, fele akkora Userbenchmarkos teljesítménnyel igen, az egyszálas is majdnem fele annyi (ala régi atom), mint a 4005u.
Szóval a mi exgépünk még gyorsnak számít: "prémium" intel minőség, ulv chip, és bizony az árán is érződött, hogy ez bizony nem atom, hogy nem sül le a bőr a képükről.
Böngészésre pici ócó is elég, a túrót, LASSÚ szutykok, jóhogy lesajnálják a kis laposokat, ha egy telefon SoC is gyorsabb...
Mi az az Pentium E6300? Azt látom hogy az órajel jó, mégis csigalassú... -
elfelejtette
veterán
válasz elfelejtette #2892 üzenetére
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
RootOfOrigin
csendes tag
Úgy néz ki, ez kellett neki, mert most minden flottul működik: Radeon Settings bejön,az Eszközkezelő is azt jelzi, hogy minden rendben van. Lehet, hogy tényleg csak a Windows frissítés kellett neki. Élvezet nézni, milyen gyors, mintha egy Trabantból ültem volna át egy M3-as Bömbibe (egy Pentium E6300/Core i3 4005U nem épp az észvesztő sebességéről híres)
[ Szerkesztve ]
Xperia tipo -> Xperia E4 -> Redmi 5 3/32 -> Redmi Note 7 4/64 -> Redmi Note 12 Pro 5G 6/128 /// Pentium E6300 -> Ryzen 5 2400G ///
-
kireka
tag
válasz RootOfOrigin #2897 üzenetére
Bizony, kell a frissítés.
-
nyikszi
őstag
válasz RootOfOrigin #2899 üzenetére
Itt azt írják, hogy a Biosban kellett állítani a GPU-t. Neked is meg kellene lesni az ottani beállításokat.
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gumi és felni topik
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Processzor felvásárlás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest