- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Norb79
őstag
válasz egera24 #9409 üzenetére
Nekem megmaradt a háznál a red devil 6900xt ulti, mert valóban bika kártya, a gyerek gépébe tökéletes a mai napig.
7800xt mellett igazándiból több dolog szól, egyrészt a fogyasztása 260 watt szemben a 300 wattos 6900xt-vel, ami magával hozza a szokásos dolgokat, kisebb tápot elég venni, kevésbé melegszik, csendesebb hűteni, ilyesmik.
Emellett ha van vmi játékban vmi alap raytracing (de nem nvidia techdemó szinten), azzal is jobban boldogul a 7800xt.
Valójában ez van, hogy ha van a háznál 6900xt, akkor arról valóban nem éri meg 7800xt-re váltani (én is 7900xtx-et tettem a helyére a saját gépembe), de ha nulláról kell venni vmit és kb azonos áron beszerezhető, akkor az újabb a jobb.Ez az élet normál rendje amúgy, ami 4 gennel ezelőtt a flagship volt, azt ma már a belépő kártya is porbafingja, ezt hívják fejlődésnek.
-
Norb79
őstag
válasz Tyler Durden #8716 üzenetére
Procifüggő lesz ez.
7800X3D mellett nekem is elég a 750es táp, de a 7800X3D sose megy 80 wattos fogyasztás fölé, ha mondjuk 14900k-d van mellé, az már más kávéház, ott indokolt lehet a plusz 250 watt a tápnál. -
Norb79
őstag
válasz LackoMester #8414 üzenetére
Azért ezek olyan dolgok, hogy ha kilépsz az utcára, akkor bármikor a fejedre eshet egy cserép és kampec neked, de attól még nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha többet sose lépsz ki a lakásból/házból.
Mert az meg felgyulladhat, ha rossz helyen vág be a villám, vagy ha zárlatos lesz a géped.Nyilván van egy trend, hogy mi mennyire problémás, de hogy mindegyik mindig mindenkinek a kedvére lesz, és soha sehol senki nem fog rá panaszkodni, na olyan termék nincs.
/szerk: szóval amit xtremist ír a #8415-ben, azt javaslom én is.
[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
válasz LackoMester #8407 üzenetére
AMD driverből (adrenalinból) is lehet mérni vagy külső programmal is, hogy mennyi a hőfoka a kártyán a chipnek, meg mennyi a "hotspot" hőfoka és a kettő között 0-30 fok eltérés szokott lenni, és ez normális tartomány.
A "jó" kártyákon a vásárlást követően 2-3 évben is marad az a tartomány, a "nem jó" kártyákon meg ez az eltérés (vagy hívhatjuk deltának) a két mérési pont között 30 fok fölé kúszhat. -
Norb79
őstag
Csak akkor okoz laggot, ha olyan fps értékre syncelsz, amit nem tud tartani a géped, mert akkor berak duplikált képkockákat és azt érzed lagnak.
Ha az van, amit Camper is ír, hogy a syncelt fps +20 vagy is megy simán, akkor nincs lag a vsync miatt.FPS limiter arra való, ha amúgy 80-120 között szór a frémes, akkor limitáljad 120re, de ha amúgy 150-200 között szórna, akkor vsync tökéletes 120 fpsre.
-
Norb79
őstag
válasz zoli121 #8181 üzenetére
Hát így terjednek a városi legendák. Az a referencia xtx-ek egy részét érintette, ami elég kis százalék volt, de nyilván aki beleesett annak nem volt vigasz, hogy a többieké problémamentes (enyém is).
Téged ebből se a referencia hűtő (az volt rosszul felfogatva egy sorozatnál), se az xtx része nem érint a problémának. -
Norb79
őstag
válasz zoli121 #8176 üzenetére
Vmi fps limiter megoldást használj, mert így csak “gyilkolod” a kártyát, hacsak nem 320 hz-es a monitorod.
Tudom, hogy összeomolva, egy fix képet ismételve ennyi az fps-ed, és játék alatt nem ennyi, de akkor se árthat egy limiter, ami megfogja olyan helyeken, ahol a monitor hz-ét meghaladja az fps, hogy fölöslegesen ne küzdjön és melegedjen a kártya, és egyből kevesebb lesz az omlás.
Külső programokat használva sokan panaszkodnak stutterre, szóval én a windowsban szoktam a monitor hz-et 60-10-120-144re állítani, mikor mivel játszok és a játékban meg vsync, és akkor nem megy az adott értek fölé.
Ez csak akkor jó megoldás, ha a belőtt vsync értékkel a kártya olyan 80% körül van terhelve max, így a 0,1%oknál se húzza a képet, mert a vsyncnél, ha kieső frém lenne, akkor az előző frémet duplikálja, hogy tartsa a belőtt értéket, de ehhez ugye hiányzó frém kellene, ha az nincs, akkor nincs ez a kamuduplikáció se.
Plusz a konstans 80%os terhelés miatt a hőfokok se kúsznak 70-80 fölé. -
Norb79
őstag
válasz spleenszuru #8163 üzenetére
Igen, találsz normál blokkokat is a honlapjukon.
-
Norb79
őstag
válasz spleenszuru #8161 üzenetére
Én is szemezek a kezdetek óta az AIO megoldásokkal, amiket én néztem, azok
Eiswolf 2 GPU AiO für RX 7900XTX/XT Nitro | Alphacool --> Sapphire nitro+ meg pulse modellekhez
Eiswolf 2 GPU AiO für RX 7900XTX Reference | Alphacool --> referencia modellekhez (nekem ez van)
Eiswolf 2 GPU AiO für RX 7900XTX/XT Taichi - Phantom | Alphacool --> Asrock modellekhez
Eiswolf 2 GPU AiO für RX 7900XTX Merc 310 | Alphacool --> XFX modellekhez
elérhető. Mivel nekem a cpu-n (7800x3D) már egy 360mm-es AIO alatt van, így legfőképp az tart vissza, hogy fogalmam nincs hova tenném ezt a másik ventit a házban.
-
Norb79
őstag
válasz robber4 #8046 üzenetére
Hát pedig ez a megoldás, amit arnoldito ír, hogy full gyári minden, nem kapcsolgatod a SAM, IGPU dolgokat, és elkezded használni, ha úgy is beteg, akkor HW-es gondok vannak, ramcsere kell, vagy slotokban cserélgetni a ramokat, megnézni minden oda van e kötve ahova és ahogy kell, stb.
Nincs se a biosba se az amd sw-ekbe ilyen beépítve, hogy rnd generál egy nullát vagy egyest és ha egyes akkor jó, ha nulla, akkor nem jó. -
Norb79
őstag
-
Norb79
őstag
válasz Gamer8899 #8015 üzenetére
1000%, hogy nem ott van a gond. Azt értem, hogy sg-hu-n pár radeon héter ide küldött, mert radeon van a gépedben, de amit írtál a konfigról az így kinyomtatható, bekeretezhető és mehet a falra, hogy na ez a dilettantizmus magasiskolája.
65 wattos procira vízhűtés? Legócskább alaplap?
Ha tippelnem kellene a ramokat nem szereti az alaplap. Azt meg nem fogod tudni meggyógyítani az adrenalinból, ha békanyállal kenegeted, akkor se.Amúgy az se derült ki, hogy milyen felbontás és részletesség mellett adja a 30 frémet a CK3, mert ha 4k@max amivel próbálkozol, akkor nem is fogja adni a 60at sose.
Kezdésnek tegyél fel pár tesztprogramot, futtasd le őket, nézd meg, hogy kb azt hozza e, amit kell, és ha nem, akkor el lehet kezdeni alkatrészenként visszabontani a problémaforrást, mert lehet, hogy már raktak össze neked gépet, de ez a 28ezres alaplap meg a 65 wattos proci a vízhűtéssel az átbaszás címszó alatt lenne benne a nagy értelmező kéziszótárban szerintem.
-
Norb79
őstag
válasz ftamas0201 #7886 üzenetére
6900xt-vel én is kiültem volna, ha nem kell a gyereknek kártyát cserélni, és akkor már inkább vettem magamnak egy xtx-et, neki meg lepasszoltam a 6900xt-t.
Imádom, szeretem az xtx-et, de egyet kell értsek a többiekkel, a gyereknek lepasszolás nélkül ez minden lett volna, de legfőképp hülyeség.
/szerk: és pazarlás legfőképp[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
válasz BlinkPeti66 #7785 üzenetére
Én ilyet akkor tapasztaltam csak, amikor nem voltam szemfüles, felraktam úgy a friss windowst, hogy ki volt engedve a netre, és akkor sutyiban lekapott egy drivert, utána már hiába csaptam felül egy idő után megint felrakott egyet, amit ő gondolt, windows reinstall megoldotta. Mondjuk ez még nvidiával volt és win10el, ezeréve.
A másik amibe belefutottam, hogy kijött friss radeon driver, ha nem frissítettem időben a catalyst/adrenalinból, akkor felülcsapta a windows egy idő után, és akkor kinyírta a catalystot/adrenalint és csak windows reinstallal tudtam visszanyerni. Ez meg még mondjuk a 6900xt-vel volt szintén sok éve win10el.
De, a te konkrét esetedben is felmerül a kérdés, hogy friss win installról indultál e, amire pendriveról bemásolt friss radeon driverrel telepítettél, net nélkül és csak utána engedted ki a netre a gépet, amikor már fent volt a friss radeon driver és a driver install utáni reboot is megvolt?
-
Norb79
őstag
Mert ez a paneltől függ. Van 2 db 4k-s panel, ami tud 165 hz-et, de az a kettő csak így tudja, hogy valójában 144hz-es és 165hz-re OC-zni kell. Az egyik IPS és a samsung gyártja, a másik VA és a samsung gyártja. Aki 4k 120hz+ monitort akar gyártani, az ilyen panelt tud venni és kész. Már LCD vonalon.
De most már itt vannak az OLEDek is idei évtől, amikre rá van írva a 240hz, de az meg úgy igaz, hogy 4k-ban 120hz, és ha kéne több hz/fps, akkor a felbontás csak FHD. -
Norb79
őstag
A két megoldás majdnem minden szempontból egyenértékű, de két apróságot figyeltem meg,
- az egyik, hogy a játékok szeretik használni a kapcsolódó windows beállítást, és ezért én is azt preferálom, mint a driveres megoldást
- a másik, amiről eddig beszéltünk, hogy a vsync tartja a frémet, ha a gpu nem, akkor frém ismétléssel az konstans 100 vagy 120 frémet jelent, és a konstans az sokkal jobb élmény nekem, mint a 99%ban annyi és az 1% low meg lemegy 5-10 frémmel a limit alá, és akkor ilyen weird érzés. Én a simát szeretem, és ezek kis reccenések, szóval az inputlagot se szúrja ki élő ember, mert többnyire akkor vannak ezek a spikeok, amikor felrobban a képernyőn a minden is mondjuk, na ott meg éppen arra figyelsz, hogy "aztabetyárjátdejólnézki", nem arra, hogy "aha, most 1%al eltér az inputidő, láttam a 0,00001 nanosecund eltérést!"
Konzolon is azért tudják eladni a fix30at, mert fix, nem azért mert a 30 olyan kurvajó. Más érzés számomra a fix érték 30nál, 60nál, 100nál, 120nál, 144nél is, mint a 99%ban annyi, de 1%ban meg "leesik".[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
Azért a tearing adagomat én összeszedtem a 90es években, már nem igénylem a további ilyen jellegű élményeket.
/szerk: de nem a tearing miatt lövöm be fix értékre, hanem mert ha mondjuk tudná a 144et üvegre hajtva, de vsyncelek 100ra vagy 120ra, akkor máris csak 80-90%ig terhelődik a GPU, ami kisebb melegedést, kevesebb venti fordulatot, nagyobb csöndet jelent. Szóval elsősorban ilyen kényelmi funkció ez nekem, hogy így be tudom lőni az XTX-et lötyögősre, ahol nem hajtja ki a belét.
Amit te írsz, hogy hullámzik 90-110 fps között, ott nem az a baj, hogy tearingelhet, vagy ha vsyncelem, akkor minimál inputlag van amikor éppen a 100as vsync alatt van, hanem, hogy üvegen megy a kártya. Egy XTX 100 fokig is elszaladhat a hotspoton egy 2-3 órás üvegen gémingeléssel, az meg köszdenem.[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
válasz #78522999 #7425 üzenetére
Én is ezt akartam írni, plusz a windowsban van a "gépház/rendszer/kijelző/speciális kijelző" menüsoron végighaladva egy frissítési gyakoriság beállítása menüpont. Ha ott mondjuk 30 hz van kiválasztva, akkor a vsync az lesyncel 30 fps-re, ha 60 hz, akkor 60 fps-re, 100 hz-nél 100 fps-re, aztán 120 hz, 144 hz, meg amiket a monitor/tv/kijelző tud.
Én pl 100 hz-re vagy 120 hz-re szoktam tenni, aztán vsync on, ami 100 fps-t vagy 120 fps-t jelent a játékokban, és mivel ilyenkor 60-80%on terhelődik az XTX, így nincs az a frém ismétlés, amiről te is beszélsz, amitől az inputlag keletkezik.
Az valóban csak akkor jelenne meg, ha 144hz-re raknám, az XTX meg mondjuk 110-130 fps-t bír, mert nagyon grafika intenzív játékról beszélünk, és akkor vsync valóban betolná az ismétlő frémeket a 110-130 és az elvárt 144 közé, és akkor lenne inputlag valóban.De ezt ki lehet mérni, hogy mit bír valósan a kártya frémben, és akkor a speciális kijelző beállításoknál az alá kell vsyncelni, nem fölé, így elkerülhető az inputlag.
Ez gyártó független. Ha a 4090essel akarjuk a dlss nélküli CP2077 4k@ultra@144et vsyncelni az ugyanígy inputlagolni fog, mert nem bírja a kártya a fix 144et és olyankor nem tudsz inputlag nélkül vsyncelni.
Ez a technológia így működik, nem a víz a hülye, hogy nedves.
[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
válasz Alogonomus #7390 üzenetére
A pletykák szerint az XTX helyett a 7900XT teljesítménye lesz a csúcs a 8000-es szériánál, olcsóbban, kisebb fogyasztás mellett, ami nem tudom hogy fogja érinteni őket, mert gondolom az XTX tulajok közül nem sokan fognak lefele váltani. Én tuti nem pl. XTX-ből ennyire kevés fogyott volna, hogy elhanyagolható szegmens?
Egy 8000s szériás kártya, ami XTX teljesítményű, de 10-15-20%al kevesebb wattot kér, az még talán indokolna váltást, de így?
Miközben az 5090esről az a pletyka, hogy 1,6x-os teljesítmény (RTben duplázás), és még így is 10%al kevesebb watt felvétel, ami még mindig 400 watt, szemben az XTX 350ével, de akkor is. Nyilván az AMD-vel versenyzés jótékony hatására áremelés sem várható, maradhat az 1500-1600 dolláros sáv.
Megértem, hogy az AMDnél a középkategóriában akarnak piacrészt szerezni, de a flagship szegmens ennyire kicsi? Azért voltunk itt is jó páran XTX tulajok már a kiadáskor is. Vagy ennyire romboló hatású, hogy ha az XTX kikap RTben a xx90estől, és akkor inkább nem is állítanak ellene semmit, mert a semmi nem tud kikapni? Marketing ez vagy, valós technikai korlátok vannak? -
Norb79
őstag
válasz KAMELOT #7337 üzenetére
Nekem tetszik amúgy ez a világosabb mód, szóval nem panasz akart lenni, csak annyira hihetetlen, hogy ilyen van, hogy elsőre azt hittem rosszul látom, és első meglepetésemben eszembe se jutott az előző driver vissza.
Az meg, hogy ez “known issue”, az elkerülte a figyelmem a topikban eddig.
Nekem tetszetősebb így a kép, szóval remélem pár driver updateig így marad. -
Norb79
őstag
Köszi, ezzel kezdtem, de semmi különbséget nem láttam sehol a beállításokban.
Ilyen hasraütésszerű tippnek tűnik, hogy ebből a monitorból a "sima" M32U a népszerű, az IPS paneles, ahhoz jött csomó firmware update is a gyártótól, ez a VA paneles M32UC eléggé mostohagyerek, ehhez a gyártó se ad ki se firmwaret, se semmit, aztán lehet az AMD is most vette észre, hogy erre az alverzióra is "optimalizálni" lehet, és két karaktert átírt ebben a driverben és voilá, mert mindent végignézve sincs semmi logikus magyarázata a "fényesedésnek". Látványosan jobb a kép sdr és hdr is.
Másik megoldási tippem, amit írtam már, hogy simán hallucinálom a jobbságot, ha más nem tapasztalt ilyet.
-
Norb79
őstag
Aki felrakta a februári, nem béta drivert, azoktól kérdezem, hogy nektek nem lett világosabb a kép?
Nekem olyan, mintha az sdr menne olyan fényerővel, ami a korábbi drivereken a hdr volt, és a hdr meg egyenesen vakító lett. Más is tapasztal ilyet, vagy káprázik a szemem?Ilyen 400nites monitoron mindez:
M32UC Gaming Monitor Specification | Monitor - GIGABYTE Global -
-
Norb79
őstag
válasz arnoldito #6800 üzenetére
Mondjuk én pont ezt keresném egy driverben, hogy az XTX-em 100%os terhelés mellett 36 fokos és a venti is csak 1700et forog.
Kivéve, ha egy hűtőházból használod a configot, mert ott talán ez még hihető hőmérsékleti érték 100%os terhelésnél. Nekem most a 23 fokos lakásban, 3-4%os terhelés mellett is 52 fokos, igaz a venti 600at forog. -
Norb79
őstag
válasz #27011584 #6433 üzenetére
Ez nehezen értelmezhető kérdés, vagy inkább nehezen megválaszolható kérdés.
Én 2016ban váltottam 4k kijelzőre, amikor gtx970esem lett, azon is hussant minden 4k-ban akkoriban, amivel játszottam, még a GTA5 is. Annyit kellett csinálni, hogy a detailből venni kellett lefelé az újabb címeknél, szóval nem 4k@60@max, hanem 4k@60@amit éppen elbírt az adott címnél, régebbinél max, újabbaknál közel sem.
Utána lett 1080, majd 1080ti, majd red devil 6900xt ultimate, és aztán a 7900xtx. Ezek pont ugyanazt tudják, amit a 970es tudott. Megy minden 4k@60al, csak úgy kell beállítani a shadowt, tükröződést, miegymást.
Ez 5 év múlva is igaz lesz, csak majd egyre több mindenről kell lemondani. Ma még többnyire csak a RT-ről, de később? Ki tudja?!
És ugye én tényleg csak a natív 4k-ról beszéltem, az FSR upscalelt 4k nálam szóba se kerülhet, de az megintcsak kitolhatja ezt az időtávot, amíg van 4k, ha már az inkább konzolos feelingű fake 4k is.Gyerek gépébe raktam át a 6900xt red devilt, a játékok többségét ő is 4k-ban tolja, hirtelen csak a starfield rémlik, ahol a békesség kedvéért bekapcsoltam neki az fsr-t vagy simán levettem neki FHD-ra, nem is tudom hirtelen mit választottam végül. Pedig az ~fele kakaó, mint az xtx.
[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
válasz steewcv65 #6287 üzenetére
De nem ott volt vége a kommentnek. Két sorral lejjebb:
”Nyilván sok játékban nem lesz meg a 144 Hz, ezzel tisztában vagyok, de azért 60+ fps a cél.”De nyilván lehet élni 7800x3D nélkül egy 7900xtx mellett, csak nem érdemes. Tegye fel a kezét aki nem csak a mások pénzét osztja be úgy, hogy 7800x3D+7900xtx legyen az otthoni configja, és szégyellje magát, akinek nem az van, de mindenkire kötelező elvárásként tukmálja ezt, mert hát a más pénze nem számít.
Én felteszem a kezem, te?! -
Norb79
őstag
válasz steewcv65 #6285 üzenetére
144hz-es a monitor és 60+ fps a célja, ezt írta, el lehet olvasni.
Azt mondod CODban a 5800x3D mellett le fog dadogni 1440p-ben 59 frémre, de ha vált 7800x3D-re, akkor 61frémje lesz?
Vagy simán szarjuk le a kérdező konkrét kérdését és igényeit és mondjuk be, hogy a drágább jobb? Akkor meg a 7800x3D mellé miért nem 4090est javaslunk? A 7900xtx szűk keresztmetszet mindenhol! -
Norb79
őstag
válasz spleenszuru #6081 üzenetére
Az az "FPS mérőt" kapcsolja ki nálam, azt meg szoktam használni.
@Bossp ezért nem zárom be, mert azzal nézem az fps, hőfok, terheltség adatokat néha. Régebbi játékoknál zavaró, amik nagyon alacsony felbontásúak, ott szinte az egész képet kitakarja az infó a "semmiről" és azoknál nem is veszi le 1-2 másodperc alatt, hanem van amikor ott ragad 10-20 másodpercig is.
-
Norb79
őstag
Fel van telepítve a legfrissebb driver egy 7900xtx-re, és le van tiltva minden radeonos képokosítás, de amikor elindítok egy játékot, akkor viszonylag hamar a jobb felső sarokban megjelenik ez a piros fekete szövegablak, hogy alt+r megnyomásával érem el az adrenalin vezérlőt és hogy ilyen, olyan, amolyan okosító featurék ki vannak kapcsolva, majd 1-2-3 másodperc után eltűnik.
Ez a felugró ablakot le lehet tiltani vhogy, hogy ne jelenjen meg a jobb felső sarokban meg sehol a játék indítás után? Nem találtam erre beállítást az adrenalinban. -
Norb79
őstag
válasz kingpython #5703 üzenetére
Ha nem simán felrakod a régire az újat, hanem leszeded és újraindítás, és tisztán akarod felrakni az amd drivert, akkor van egy nagyon kis esélye, hogy a windows észreveszi, hogy amd kártyád van, de nincs fent amd driver és felrakja neked a legfrissebbet, ami tök jófejség, de onnan kezdve bele tudsz kerülni egy olyan szituba, hogy bármit arconpörögsz az adrenalin már nem fog futni, ha újra rakod a drivert, ha nem, ha akármi van, egészen a következő windows reinstallig, amikor is sikerül megelőznöd megint a windowst és te rakod fel hamarabb az amd drivert.
Legalábbis egy fél éve még volt ez a kedves windows feature, ami hozott is nekem egy windows reinstallt, szóval én is a saját hibámon tanultam a fentieket. -
Norb79
őstag
válasz kopidoo #5604 üzenetére
Játéka válogatja, Imperialism1-2vel szerintem rajtam kívül nem sokan játszanak már, nem csoda, hogy bugos volt, nem fagyott amúgy, csak a 640*480as meg a 800*600as felbontásra nem tudott jól átállni a kép.
Zöldeknél meg pont ugyanez van, hogy van 1-2-3 játék aminél zűr van, erről szól mindegyik release notes ott is, hogy x, y és z játéknál megoldották a fagyásokat, konkrétan a civ6nál anno vagy 3 drivert kellett várnom, mire értelmesen játszani lehetett vele, mert azt pont szétbarmolták akkoriban a zöldek, pedig az nem is 20 éves játék volt akkor.NVIDIA Release Notes Win10 ez a 531.68as release notes, aszondja a 2.10.3 pont, hogy a HDR szétkúródhat, 2.10.5ben leírja hogyan omolhat össze a videólejátszás, 3.1ben írja milyen random omlásokat javítottak, 3.2ben írja miket nem javítottak.
3.2-ben a halo wars2t meg a watch dogs2t említik, ha zöld kártyád lenne és pont ott tartanál a backlogban, akkor hiába mondaná bárki, hogy na de millió másik játék tökéletes, ugyanígy fel lennél háborodva, hogy na de pont ezzel a kettővel szeretnél játszani.Radeon driverek is ilyenek, mindig van 1-2-3 játék, ami "beteg", ha pont azokkal játszanál, az dühítő, persze, de ha a millió másikkal, akkor maximum onnan tudod meg, hogy van beteg rész, hogy elolvasod a release notest.
Nem kell ezt túldimenzionálni, végtelen config lehetőség van hw-esen, végtelen izébigyó lehet feltelepítve a windowsra is, vmi vmivel tuti összeakad. Nekem sw-esen sokkal több gondom volt a zöldekkel pl, de ez is puszta véletlen valszeg. -
Norb79
őstag
Ez vicces, de nálam ugye pont a civ6 fut a legtöbbet, és egy ref XTX-en, 4k-ban, na és pont erre hozza ki a legjobbnak a 4080ast.
Mondjuk 45%on forog az XTX a 4k@ultra@60 alatt, szóval 120 is gazdagon beleférne, ha az árampazarlás lenne a fő cél, és a 144hz-es monitort is ki tudnám ütközőre használni talán, a 165hz-es monitor overcloaknál kellene a 4080as. Kérdés egy körökre osztott stratégiánál milyen különbség van 144 és 165 frém között.
Szóval jók ezek az elméleti számháborúk, csak néha semmit se mondanak a valóságról.
-
Norb79
őstag
válasz kingpython #5199 üzenetére
Bőven, és ne intelt vegyél majd tavasszal és akkor nem lesz gond.
-
Norb79
őstag
válasz kingpython #5197 üzenetére
Azért vicces módon ez már egyre inkább a procidtól függ.
Nekem elég egy 7800x3D+ 7900XTX kombóhoz egy hasonló táp, de ha mondjuk i9-14900as mellé akarod azt a 7800XT-t azzal a táppal, akkor lehet be tudod térdeltetni. -
Norb79
őstag
válasz xtremist #4708 üzenetére
Gyerek 6900xt ultimateje azért szépen tartja magát egy 7800xt-hez képest.
https://www.3dmark.com/spy/40629578 -
Norb79
őstag
válasz idnamgi #4336 üzenetére
A nagyobb proci hoz pár frémet a konyhára, de 4K-ban ez inkább jelképes és ha meg kiszámolod, hogy mekkora költség mellett mennyi plusz frémet kaptál akkor az egyes plusz frémekre eső költség az égben lenne.
Magyarul, ha a költséghatékonyságot is figyelembe vesszük, akkor én is proci985el értek egyet és elég az. -
Norb79
őstag
válasz Zsolty20 #4033 üzenetére
Használd, ha megint lekapcsol, az a hőmérséklet kell neked, ha akkor is 100 fok alatti a hotspot, akkor a táp, ha 100 fok körüli/feletti a hotspot akkor a hűtés, ha a zistennek se akar újra előjönni a hibajelenség, akkor vmi egyszeri malőr volt, lehet az áramhálózatban.
-
Norb79
őstag
válasz Zsolty20 #4008 üzenetére
Túlmelegedésnél ugyanezt csinálja egy vga, szóval mielőtt tápcsere felé mozogsz el, én bekapcsolnék vmi mérőrendszert, akár azt ami a driverben van, és mérnék hotspot hőmérsékletet, hátha az a baj és elég levenni a detailből, hogy ne főzd meg a kártyát míg kitalálod hogyan lehet jobban terelni a levegőt a gépházadban.
Illetve nyilván minél több táp kábelen kapja a vga az áramot, ha 2*8 pines, azt nem egy táp kimeneti kábelen oldottad meg gondolom. -
Norb79
őstag
Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy x idő után (ahol az x mértéke függ a használat intenzitásától) a sok 3rd party annyira beszemeteli a core részeit a windowsnak, hogy jobb a békesség és egy friss telepítés.
Lehet neked most van ez a pont, amikor már a toldozgatás-foldozgatás nem megoldás.
Amit én tudok neked mondani, hogy nekem 1000 feletti “üzemóra” alatt 0 db driver timeoutot sikerült produkálni a win11-xtx kombóval. Mindig minden win11 frissítést és a legfrissebb AMD drivert felrakva azonnal. -
Norb79
őstag
Kb day1 óta van 7900xtx-em, végig win11 volt/van alatta, igaz újrahúztam egyszer a proci és alaplap csere kapcsán, de se a régi, se az új telepítésű win11el nem volt semmi gond. Driver timeout 0 alkalommal. Olyan napi átlag 3-4 órát megy a gép, ami hullámzó módon jön ki, esős hétvégén akár 13 órát is, melós napokon van amikor egyet is alig.
A régi win11nél mondjuk 6900xt volt eredetileg, a 1080ti —> 6900xt váltás kapcsán meg tettem fel friss win11et, nem csak az nvidia - AMD váltás miatt, hanem akkor külön nvme SSD-re költöztettem a win11et.Ahol driver timeout van, ott vmi 3rd party program kavarhat be, vagy az nvidia kártya kivétele utáni friss Windows telepítés ellógása szerintem.
-
Norb79
őstag
válasz spleenszuru #3870 üzenetére
580k körül volt a nyitóár, amikor kijött, én is annyiért vettem a ref modellt.
-
Norb79
őstag
Itt az új driver, ott a hypr-rx gomb azoknak, akik keresték.
-
Norb79
őstag
válasz laskr99 #3780 üzenetére
Két kérdést kell tisztáznod magaddal ahhoz, hogy a megéri e kérdésre jó választ kapj:
1. milyen felbontás és frém a cél? 4k@120hoz még az xtx is kevés lesz, ha a legújabb játékokat játszod, vagy venni kell le a detailből, de ha mondjuk az 5 év és régebbi játékokat pucolod a backlogról, akkor azokhoz elég és ahogy még vissza az időben egyre nagyobb overkill. Ha kisebb a felbontás vagy frém darabszám cél, akkor elég lehet kisebb kártya is.
2. és nyilván fontos szempont, hogy ennyi pénzt tudsz e és akarsz e erre szánni.Ami meg a cpu-t illeti, bár ez Bulikavagyok témája, csak nem akarom ezer kommentben leírni a dolgokat. Én amúgy egy 8700k mellé tűztem be eredetileg az xtx-et, ami egy príma pcie3.0-ás alaplapban figyelt. Na most megnéztem egymillió tesztet, és láttam, hogy a pcie3 és 4 között 4k felbontásnál pont 0, azaz nulla frém különbség van, míg nagyjából 10-20% a frém különbség a 8. és a 13. gen esetén intel procit nézve mondjuk.
Szóval volt x forintom és láttam, hogy a 6900xt-m alatt ki tudom cserélni a procit aktuálisra és nyerek 5-15%al több frémet, vagy hagyom a francba és azt a pénzt berakom inkább egy xtx-be és rögtön 50-100%al lesz több frémem játéktól függően.
Szóval ja, végtelen pénzzel, végtelennel több teljesítményt lehet venni, de azért az én ízlésemnek kicsit túlzó, ahogy itt a topikban túl van lihegve ez a plusz 50-100% fps az semmi, mert ha mégegyszer annyit ráköltenél a procira is, akkor lehetne 55-115% is! De ez szigorúan az én szubjektív véleményem, és fenntartom a tévedés jogát is.
A 8700k meg azóta cserélve lett egy 7800x3d-re, és ja, a procicsere ugyanazzal a költséggel járt, mint a vga upgrade, és a plusz frém, amit a vga upgradel nyertem az a sokszorosa (3-4-5x), mint amit a cpu upgrade hozott.
-
Norb79
őstag
válasz laskr99 #3776 üzenetére
7900xtx-ek között volt pár hibás illesztésű darab, amiket gariban cseréltek. Ez nem a hűtés, hanem a gyártás hibája.
És azért NV-nél is elég jók a ref cuccok már a 1xxx szériától kezdve, nekem volt ref 1080asom is pl, az is teljesen rendben volt.
Nyilván a custom megoldásokkal (mindkét gyártónál) el lehet érni +1-5% teljesítményt plusz sokkal több százalék watt felvétel és hő termelés mellett, és aki a csúcsok csúcsát is ki akarja autózni a kártyából, annak az kell, de amúgy a ref modellek tökéletesek, nincsenek már tizenhúsz százalékos teljesítménydelták a ref és custom modellek között, mint anno, nem véletlen, hogy a ref modelleket nagy darabszámban dobta piacra mindegyik customot is készítő gyártó. -
Norb79
őstag
válasz laskr99 #3722 üzenetére
Délután hazajöttem melóból, kicsit leültem a kanapén és beszundiztam, most riadtam fel, de akkor átaludtam éveket? A sima 1080asom day1 vettem 2016 májusában, a 1080TI meg vagy fél évvel utána jött. Már 2024 vége lenne, vagy honnan lett 8 éves 1080TI-od?
Én már a 6900xt-re cserélését is megváltásnak éltem meg amúgy, szerintem te se habozz upgradelni! -
Norb79
őstag
válasz turistakolbi #3555 üzenetére
Nekem az egyben vásárolt 8700k iszonyat visszafogta az xtx-et, pedig 4K-ban tökmindegynek kellene lennie, de mint kiderült a dark rock protól nem láttam, hogy az alaplapra nincs rá dugva az összes cpu tápkábel. Még jó, hogy nem égett le.
Szóval a kevés áram is visszafogja, az is mehet összefoglalóba. -
Norb79
őstag
válasz Szeszkazán #3543 üzenetére
Meg milyen felbontás, mert neked FHD, de neki 4K?
-
Norb79
őstag
válasz ScomComputer #3527 üzenetére
2*8 pin mindenre elég! Csak a referenciamodell!
-
Norb79
őstag
-
Norb79
őstag
Lecseréltem a 8700k-t egy 7800x3d-re a referencia xtx alatt.
AMD Radeon RX 7900 XTX video card benchmark result - AMD Ryzen 7 7800X3D,ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME X670-P WIFI (3dmark.com) -
Norb79
őstag
válasz arnoldito #3331 üzenetére
A márciusi vagy az áprilisi volt, ahol a driver noteba bele merték írni, hogy pl a 6950esen vagy tucatnyi játékban 10-20% gyorsulás van, amúgy csak 1-2 játékra koncentrálnak ezek a driver updatek, meg hibajavítgatásra.
Most pl ahogy látom a ratchet and clank: rift aparttal megy a küzdelem. -
Norb79
őstag
válasz Tiszteletes #3315 üzenetére
4K-ban használom a referencia xtx-et egy 8700k mellett, ami kb ugyanaz, mint a te procid. 4K-ban nem hagy benne kb semmit, inkább át 1%low és 0,1%low lehet érdekes, ha azt mérni az ember nonstop, vagy ki tud szúrni esetenkénti microakadásokat.
Mindenesetre ez alatt a 7-8 hónap alatt nem volt gondom, és csak a jövőre nézve rendeltem alá egy 7800x3d-t, meg kíváncsiságból.Gyereknek a reddevil 6900xt-je alatt cseréltem a 6700k-t egy 11600k-ra, az simább élmény lett ettől,pedig átlag fps-ben, 4Kban ott se kellett volna a procinak visszafognia, valszeg ott is a low1% és 0,1% lehet simább, meg nála most volt 16giga ramról 32re upgrade, az is segíthetett a lowokon. Persze a plusz proci erő hozott pár frémet is, de semmi látványos, ahogy a pcie4.0 sín se tett csodát, csak valahogy érzésre fluidabb, ami aztán lehet placebohatás.
-
Norb79
őstag
Ezek már korábban, a kiadás körül ki voltak vesézve, az enyém nem túl alaposan, mert nekem ezekből a cuccokból kb csak a driverben levő dolgok vannak a gépen, szóval Kamelot skáláján én vagyok a 110%ig szakmaiatlan fórumozó.
Röviden amúgy arra gondoltam, hogy játékok alatt néha bekapcsolom a driverből megjeleníthető értékeket (hőfokok, venti fordulat, gpu/cpu terhelés) és azok alapján azt látom, amire vásárlás előtt készültem és számítottam, szóval maximálisan elégedett vagyok. Így szakmaiatlanul.
-
Norb79
őstag
12 gigás 3060assal a coop társ is kiesett már meccsből elfogyott a vram üzenettel (age of empires3 definitive edition), szóval nagyon is létezik ez a vram mennyiségi para.
A 6900xt 16 gigája alatt könnyű belefutni a cumiba, akörül lehet szerintem manapság a gondtalan élet határa. -
Norb79
őstag
válasz Sontir Fel #1785 üzenetére
Nekem az alábbiak voltak a szempontok:
- korábban volt vidia is (970-1080-1080ti) és Radeon is (6900xt, meg előtte még AGP csatlakozós kártyák is pl), és driver gond mindig vidiaval volt, nem szeretem, ez teljesen szubjektív
- vram parának láttam már előjeleit, gondoltam, hogy a vidia vram spórolása gond lesz újabb játékoknál hamarosan, ezt igazolta is az élet
- dlss-t szokásos vidia lufinak láttam, mint anno a gsync-freesync kettőst, ahol a gsync “jobb” (szélesebb tartományban dolgozik), de valójában a freesync terjedt el és került mindenbe is, nincs is itthon “freesyncmentes” kijelzőm tizenéve, ezt is igazolta az élet, fsr már mindenben van, dlss meg abban a tucatnyi játékban amiben promozzák
- rt-t ugyanilyen lufinak gondoltam, mert az is tucatnyi játékban van érdemben, a többiben ilyen mellékes részeffekt minimálisan egyes részeken és annyit azért az xtx is elbír izomból gond nélkül (pl forza horizon5), de amúgy itt is számítok rá, hogy a vidia megoldásai helyett más terjed el, ez még azért nem dőlt el, hogy jól láttam e, de hidegen is hagy, amiket én játszok (főleg heavy rpg-k és stratégiák), ott ez eleve nincs fókuszban, hogy van e RT
- csatlakozógate már csak hab volt a tortán
- az ár meg felrakta a pontot az i-reSzóval az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok mintájára az ideiglenesen nálam állomásozó utolsó vidia kártya is elköszönt, maradt a gyereknek a 6900xt, nekem jött az xtx, és nem bántam meg. Akkor sem, ha mindkét kártya mellett elég antik cpu van, amik nem tudják kihajtani üvegre ezeket a kártyákat.
-
Norb79
őstag
válasz Rendo84 #1766 üzenetére
Nekem viszonylag simán ment anno a 1080ti váltása 6900xt-re, kivéve egy játékot, ahogy ilyen microszakadások voltak akármit arcon pörögtem a régi windowsban, és próbáltam elsumákolni a reinstallt, de nem sikerült.
Sajna ezek a driverek ezer helyre beeszik magukat az idők során, annyi minden kiegészítő funkciójuk van, hogy ezt-azt-amazt is elállítanak. Lehet nagy erőkkel tudnád ezt visszahozni normál helyzetbe, de win reinstall gyorsabb megoldás.
/szerk: és persze friss alaplapi bios sem árthat ennyire friss kártyának, meg a friss winbe a friss driver a mindenhez is.[ Szerkesztve ]
-
Norb79
őstag
válasz pandagabor #1585 üzenetére
Én is pont ezt akartam kérdezni, hogy a Lego miatt nem aggódsz e, hogy megolvad, de látom a kommentekből, hogy ki van ez matekozva.
Szép lett, jó egészséget hozzá! -
Norb79
őstag
válasz ScomComputer #1477 üzenetére
Driverről jut eszembe. Kedden cseréltem monitort és egyből kiírta az adrenalin, hogy “hohohó, ez freesync pro-s monitor, na automatikusan be is kapcsolok akkor mindent ehhez”.
Nem kellett semmit tekergetni, meg állítgatni. Régi monitor “sima” freesynces volt. -
Norb79
őstag
válasz turistakolbi #1469 üzenetére
Elindulni el fog, ha kevés azt onnan fogod tudni, hogy üvegre húzod az akármit is, és egyszer újraindul a gép vagy lekapcsol. Na akkor elfogyott alóla a táp.
-
Norb79
őstag
válasz turistakolbi #1464 üzenetére
Nekem 800as táp van az xtx alatt, de a gyereknek a 6900xt ultra alatt 600as volt pár hónapig, mire realizáltam, hogy nem kéne ezzel oroszrulettezni és cseréltem neki egy 750esre.
Amikor a 1080tit cseréltem neki akkor a tápot elfelejtettem.
Szóval jó minőségű 650es elég kell legyen. -
Norb79
őstag
-
Norb79
őstag
válasz ScomComputer #1406 üzenetére
Pont tegnap néztem, hogy rendelni kellene.
https://www.alphacool.com/shop/aios-sets/gpu-aio/30786/alphacool-eiswolf-2-aio-360mm-rx-7900xtx-reference-mit-backplate -
Norb79
őstag
válasz Piszmaty76 #1370 üzenetére
Én így tettem, volt gyorsan hirtelen 250k, hogy 6900xt-ről upgradeljek xtx-re vagy proci, lap, ram csere, és megnéztem melyik mennyi fps-t hoz pluszba és a kártya csere dupla frémet hozott, a cpu upgrade meg közel semmit.
Szóval persze, az elméleti világban a jobb cpu több frém még 4K-ban is, de valójában elég csak a kártyát upgradelgetni, hacsak nem végtelen plusz kettő forint a budget.
Én amúgy 8700k mellé raktam és hozza amit kell, jóval többet, mint a 6900xt hozott. Ami nem a gyerek gépébe egy 6700k mellé. -
Norb79
őstag
Pletyik szerint tudnának 4090es szintet, csak 600 wattot enne és 1600 dollárra kellene árazni, és imidzs szempontjából jobban megéri az olcsón ésszerű teljesítmény, mint a lerántós banda címke, azt meghagyják a konkurenciának.
Ettől függetlenül persze beeshet még egy 7950es hasonló paraméterrekkel, ha nagyon szükség lesz rá, de ezt nem látni, fsr-t úgy szórják minden játékba, mintha nem lenne holnap. -
Norb79
őstag
23.3.1 driver known issues része még mindig ezzel indul, hogy magas idle fogyasztás több magas képfrissítési számok esetén.
Sajnos még mindig ez a megoldás, hogy az ember nem hagyja ott napokra idle a gépet, hanem hagyja lemenni sleepbe, vagy egyenesen kikapcsolja, ha a következő x órában nem kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DIGI kábel TV
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- PlayStation 5
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Eredeti játékok OFF topik