Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Retró megoldások:
A teljes tartalmat simán ki lehet dumpolni, csak tudni kell, hogy mi az adott cím tartomány. C-ben mondjuk fél óra se ezt megírni. Kell egy pointer amit beállítasz a cím kezdetére, egy ciklus ami végig porgeti azon az X kb-on, fopne, innen olvasol, oda írsz akár bájtonként. A baj az, hogyha ez két 8 bites EPROM-ban van, akkor még szét kell vágni, de az sem sokkal bonyolultabb.
Alternatíva: Debug, de azzal tök lazán felül tudod csapni a disk tartalmát. Lehet a NU-ban is van amivel ez megugorható.
LMGFY: [link]
KROK640: Az L2 cache nélküli celeronnak a baja az volt, hogy a drága platformhoz képest nem hozta a teljesítményt. Amúgy 400MHz-en az SS7-tel felvette a versenyt, de kellett hozzá drága lap és az ártöbbletet nem lehetett indokolni. 128k L2 cache és máris fordult az ár/érték arány kocka.
-
válasz
KROK640 #102635 üzenetére
300-ból volt a sima cache nélküli és a 300A a teljes sebességű 128k L2-vel. Na ez utóbbi volt az igazi.
A cache nélküli 266-os 400-ra húzva szinte lineárisan gyorsult, mert leginkább RAM limites volt, a fix szorzóhoz meg FSB-t kellett emelni. Szóval tuningolni azt is érdemes volt, nem ott volt a gond. A legnagyobb baja az ár/érték aránya volt, mert a drága lap kelett a 100-as FSB-hez, de a proci gyenge volt. A 300A alig volt drágább rendszer szinten, de a teljesítménye szépen megugrott.
-
-
válasz
KROK640 #102419 üzenetére
2006-ban már 2669MHZ-re kellett emelnem az Athlon XP-m órajelét
Akkor már az X2-nél húztam 270MHz-re a HT és elkezdtem spórolni a Core2 cserére. Ki is húzta a szerencsétlen a "megfizethető" q6600 idejéig.
Pikari:
A c2q-kat nem szokták kidobni, de tény, hogy előfordul, mert én is találtam már három-négymagosokat többször is.
3 magos C2Q? Nem Athlonra gondoltál?
KROK:
(neked a BH hogy vitte a TUA-t?
) Sőt, ha mégis vitte a Tua-kat valami trükkel, akkor akár 1400-ig is nyitva volt az ajtó, ami némi OC-vel 1733-on még a koria P4 cerkákat is verte... és mindehhez egy '99-es lappal kezdtél.
Linkeltam a bejegyzést pár napja. Átalakítóba ment a Tua. Sajna csak 150MHz-ig ment el a lap, de atom stabil Win 2k-val 133MHz-ig volt. Ezért volt értelmesebb az 1100-as Tua Cerkával hajtani. Az tutin 7/24-ben ment, olcsó volt és még nem igazán korlátozta az FSB/RAM.
DarthSun: Látom elkezdted az végrehajtást.
-
válasz
KROK640 #102408 üzenetére
Vedd figyelembe az inflációt is, ne csak a Ft-ban számolt árakat.
KROK640: 97-2005 között is el lehetett karistolni részben 3 éves géppel. Csak olyan volt mint nagyapám baltája main már 3x cseréltünk fejet, 4x nyelet.
A BH6-tal a 300A-tól eljutottam 1400-ra húzott Tualatinig. XP-nél is lehetett Bartonra upgradelni ami 1-2 évvel kitolta a kihordási időt. Aztán 939 3000+-ba is került X2-es 3800. A GPU-k is apránként cserélődtek.
-
Számodra. Más számára meg más okoz örömet, például az, hogy egy korhű gépet összerakjon. Vagy megnézze az adott proci vagy GPU határait. Nem kell utánozni, de el kell ismerni, hogy ennek is van élvezeti értéke. Ahogy már írtam a modern vasra hákolt Win98 engem nem csábít, kicsit fejcsóválva, de mosolyogva olvasom más perverzióját.
A gép upgrade szálhoz: A nagy tákolások inkább a 90-es évek elejétől tartottak a a Celeron 300A megvásárlásáig. XT klónból lett 386, 486 majd Pentium. Az átlagnál jobb volt mindig, de azért messze volt az igazitól. Mondjuk úgy, hogy a korabeli budget-et mindig sikerült összehozni (dx2 tökig húzva, 5x86, 6x86...) A nagy Celeron upgradet követően elég sok pénzt toltam bele és ha nem is a legutolsó vasam volt, de után erős közepes szinten tudtam tartani.
-
"csak az onnantol nem egy top 98as gep lesz, hanem egy gyengecske 2000es - ez itt a fogalomzavar."
Azért nem érted, mert más szemüvegen keresztül nézem. Mert nekem így olyan gépem lesz, mint ami régen volt. Így lesz nosztalgikus, mert újra lehet olcsón egy a régihez nagyon hasonló gépem. Ebben cserélgetve ezt-azt ki lehet próbálni, hogy mi lett volna, ha akkor abba az irányba indulok el a fejlesztéssel.
A korhű, de nem napra pontos gépen újra lehet élni, hogy milyenek voltak akkor a játékok. Aztán ebben cserélgetve, hogy mit is kellett volna venni, ha lett volna rá pénz.
A 8 biteseknél ez persze kicsit más. Ott a gépeket kevésbé lehet pimpelni, kimerül 1-1 cartban, magnóról floppyra cserében. Inkább azt lehet összevetni, hogy miként megy egy adott játék Atarin C64-en, ST-n vagy Amigán. A futást nem módosítja, ha már a floppy-t is SD kártyára cserélem, csak az idegeim kíméli a gyorsabb töltéssel. Viszont ami jó lehalászás volt az a plazma a gépekhez. Sokkal közelebb van megjelenítésre a kis zajával, mint egy tűéles kocka képet adó scaler+LCD.
-
Nem tudtál, de már tudsz. Akkoriban visszamenőleges volt inkább a dolog és az újabb azért került a gépbe, mert csak annak a cseréjére futotta.
Bár nagyon sok éves eltérésnek haszna nincs, mert brutálisan szűk keresztmetszet lesz valahol máshol. De több esetben is indokolható:
- Van amikor egy későbbi alsóbb kategóriás cuccal helyettesíted a horror árú hypolt valamit. Például egy olcsó MX-et dobsz be a voodoo helyett.
- Valami miatt kell egy kompatibilisebb cucc. Riva 128 sokszor hangzott el, mint VESA-val jól kompatibilis, vagy amikor egy DVI kimenetes kártyára cseréli az ember a VGA kimenetest, mert csak így kap képet az új csúcsszuper monitorból.
- Keresed a CPU limit határát, szépen emelve a GPU-t egy ponton marginálissá válik az előrelépésvrob:
De, azt mond meg, mire ment valaki 96-os fő hardverekkel (cpu-mem-vga) hogy futtassa a 98 végén megjelent, már javában 3D-s Half Life-ot?
Fordíts rajta egyet. Volt egy valamilyen gépe és szeretett volna HL-ot tolni, vagy pár hónappal később UT-val játszani. De nem igazán tellett. A Socket 7-et tovább vitte egy kéz alól szerzett jól tuningolható MMX segítségével. Mellé szerzett valahonnan egy PCI-os Savage4-et vagy egy Riva 128-at. Ezzel megint el volt 1 évet. Az alaplap és a GPU között volt bő 3 év, 4-5 év körül lecserélte egy ronyos celeronra. Ahogy KROK írja 2004-ben is így ment sok helyen. De most is megy a trend, csak még jobban el lehet húzni a dolgot: A desktop gépem alapja egy Gene VIII ami 9 éves. Van benne egy 5 éves i7-9700 és mellé egy 3060Ti.
Attól, hogy két éves gépet retrónak mondasz most finoman tekintsünk el. KROK alapján még a C64 sem volt akkor annak tekinthető, mellékesen akkoriban boldogan vettem néha elő az Amigát. A retró az az IBM nagygép kezdett vállni amit soros terminálról abuzáltam a görögöknél. De még az sem volt az, mert földrengés hangmintáit elemezhettük vele. Sajna egy képet sem találok róla, csak arra emlékszem, hogy világos kék külső panele volt, kb. mellig ért és vagy 6-8 elemből állva vette L alakban negyed-körbe a kezelői terminált. Nagyjából olyasmi, mint amihez a system/390-et hasonlítják az oldal közepén.
-
Nagyon sarkítasz. Persze nem raktál 10 éves hardvert a gépbe, hacsak nem volt valami nagyon-nagyon különleges oka.
De a 98-as gépben simán előfordult egy 2 éves S3-mas kártya, merevlemez, táp, meghajtók. Amikor azt mondtuk, hogy gépet cseréltünk, akkor CPU-mobo kombóra gondoltunk. Mondjuk 98 pont az a pont ahol ehhez még hozzácsaptuk a GPU-t is. De ez is csak részben igaz, mert a gyors fejlődés és az árak miatt felváltva cserélgettük. Hol egy GPU, hol egy CPU, ha már nem ment a lapban, akkor egy mobo, ha kifutottunk a helyből, akkor meg merevlemez. Így egy adott pillanatban 2-3 éves tartományban voltak a gép alkatrészei. Ezek alapján 2-3 hónapos időpontból válogatni alkatrészeket szép dolog, de annyira valós, mint Vampire-ral hajtott A600-zal flexelni.
-
válasz
DarthSun #102362 üzenetére
Dehogynem fordult elő. Voltak akik kérték az image-t és letöltötték. Sokkal több visszajelzésre ne számíts. Én megnéztem, tetszett, mert elég kretén és az mindig bejön, de nem ilyen állatkertek tartok itthon.
De ennyi erővel én is bezárhatnám a blogolgatást. Szerinted amit én barkácsolok az mennyire réteg dolog? TVC tuningból 1 azaz egy utánépítésről tudok. A Z80-floppy-RAM-ROM bővítő/emulátor/tuning cuccból szintén egy teljesít másnál szolgálatot. BlueSCSI-t itt irogattam, BRSZK-n kínálgattam, gyakorlatilag senkinek sem kellett.
A naptárazást meg helyén kell kezelni. Nagyon elméleti és ha valakinek erre indul be az MFM vinyója, akkor legyen jó neki. Amikor arról beszélgetünk, hogy kinek volt előbb 3D-je, akkor nem lehet megkerülni. mondjuk itt megint a mániám a legendák rombolása amikor valaki forradalmat kiált a folyamatos evolúciót felmutató cuccoknál. Amúgy meg a realitás az, hogy mindent összelapátoltunk mindennel amit meg tudtunk venni, jött lepattanóból, hozzáfértünk. Bizony sokszor amit itt próbálgattok nem fértünk hozzá, vagy csak részben. GUS-om volt, de Voodoo már sokkal ritkábbnak bizonyult. Helyette minden állatságot tákoltunk: 386SX MFM merevlemezzel, 486DX2 peltierrel csurig tuningolva VLB VGA-val, 80MB-os vinyóval és 8bites IO kártyával...Macbook téma: Egy rohadt nagy baja van. Eldobták a PG UP, Down, HOME és END gombokat. Sokat dolgozok terminálban és rohadtul hiányzik. Utálom ,hogy minden különféle bill kombókra lett mappelve.
-
válasz
DarthSun #102350 üzenetére
Nehogy megsértődj, nem gondoltam komolyan, csak szar a humorom. Úgyis csak én vagyok ultra konzervatív a 8 bitesekkel, a többség inkább ultra modernista. A naptárazos, a Mac utáló és a 8bit anarchista mellé simán befér a Ryzen-Dos házasító is.
Ha az kell, akkor nyilvánosan hamut szórok a fejemre amit egy általad szabadon kiválasztott naptár elégetésével álltok elő.
-
válasz
FoxiestFox #102347 üzenetére
Nem is csoda, mert egyetlen retró cucc sincs benne. Talán csak a DOS, de csak akkor, ha maximum 3.3-as.
-
válasz
MasterDeeJay #102328 üzenetére
G4-es, gondolom 9600-zal. Korrekt gép, el lehet vele szórakozni.
-
válasz
KROK640 #102308 üzenetére
Görögöknél. Itthon vagy le se szartak, vagy szivatni akartak abban az időben. Mondjuk mostanában sokat javult az arány a zsandároknál ebből a szempontból, már találkoztam néhány elhivatott fiatallal. (Na meg egy lerakatnyi 1 bitessel is...)
Felhős témában olyan régimódiak vagytok. Hogyan fogjuk így a tia dataitokól is kibányászni a pénzt?
A fiam szerint paranoid vagyok. Legalábbis ezt mondta addig amíg nem mutattam neki 1-2 dolgot, hogy mit csinálnak egyesek, meg a többiek. Pedig én nem is értek hozzá, mert csak infrázok. Szóval a konklúzióm: Felhőbe költözni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.
-
válasz
KROK640 #102254 üzenetére
Amikor idegenrendészetre mentem (bőven EU előtt volt) és közölte a zárás előtt 30 perccel a zsandár, hogy menjek vissza már meg sem lepődtem. Másnap kicsit beszélgettünk, majd üti be a pecsétet. mondom valami papír nem kellene? A válasz: Áh minek, ki az a hülye illegális aki másodjára is visszajön ide
Megoldotta, hogy el is végezte a munkát, de az csak egy frappe feletti beszélgetés lett.
tengeri viharról az orvosiba?
Tengeribetegség. Szerencsére a hajóorvos is rádióamatőr volt, jót dumáltunk.
'95-96-ban szereztek Floppy meghajtót
Akkor már filléres tétel volt. Azt bánom, hogy 99 környékén nem tankoltam föl ezekből a cuccokból.
"a nagy floppy nem volt védve, és nem mellesleg sokkal több is fért rá (360KB VS 1,44MB), és sokkal gyorsabbnak is éreztem."
A DD-hez képest tényleg 2x gyorsabb volt, de a HD már 1.2MB-os volt és sebességre egyezett az 1.44-es verzióval. Az alacsonyabb adatsűrűség miatt viszont megbízhatóbbnak bizonyult nekem, már ha az ember ésszel kezelte: Nem hajtotta félbe, zsúfolt 20 lemezt egy 10-es tartóba, dobálta tok nélkül stb.
Ami kimaradt: A 90-es évek elején viszont mindenhol és mindenkinek inkább 5.25 volt. A közepére fordult át a dolog, de még akkor is meg lehetett ugrani az oda-vissza másolást. Aztán a közepes floppy kihalt, követte a nagyot. A kicsi még maradt egy rövid ideig BIOS-t frissíteni.
-
válasz
KROK640 #102244 üzenetére
Geia sou! El sem tudom ma már képzelni, hogy miként tudtam vizsgázni görögül
A tudásom mára kimerül pár köszönésben, udvariassági formulában, alapvetően tudok rendelni-vásárolni. Passzív tudásban kicsit több maradt, megértem az étlapot és sikerrel vettem egy kis szigeten az autó bérlést is. Ez utóbbinál vicces volt, hogy felfogtam, hogy mit vakerál végtelen sebességre kapcsolva a nő, de válaszolni már csak tőmondatokban tudtam. Mondjuk azt is úgy fogtam fel, hogy pár szót megértettem, néhányat kikövetkeztettem, a lusta sógorát meg visszatérően szapulta aki éppen elvitte az egyik autót mosni.
Hazafelé a komp olyan viharba került, hogy az orvosin kötöttem ki. Mire elértem a magyar határra 30 centi hóban autókáztam. A határőrök rendesek voltak behívtak a bódéjukba, kb. 2 órát vártam, hogy átengedjenek, mert kint egy balesetnél elveszett az útlevelem. Mire átértem bezárt a másik oldali benzinkút, Keszthelyre éppen hogy csak begurultam.
De a C64-et is fejleszteni kellett. Amikor először lett, akkor szinte minden ment magnóval, aztán már turbó betöltővel, még kicsit később már floppy is kellett. szerk: Czo már leírta
-
válasz
KROK640 #102236 üzenetére
Értem a viccet, csak nem mindig szeretem.
Az eredeti állításod:
Akkoriban meglepett milyen gyorsan fejlődnek a gépek, mert előtte ahhoz voltam szokva, hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd.
Én ennek a második felére reagáltam. A C64 már 85-ben sem számított jónak, a 90-es évekre meg már végzetesen elavult volt.
De nem is baj, hogy ez volt, cserélgettük a játékokat, programozgattunk, remek idők voltak, egy pillanatig sem bánom, hogy kimaradt mondjuk a 286 meg a 386.
Ez viszont már teljesen mást jelent és át tudom érezni. A C64-em amikor lecserélődött (rokonságban szépen láncolt listaként mentek a gépek végig) szintén vidéken kötött ki. Még évekig használták amíg nem kapták meg a 386-om
Nekik szállítottam a programokat amíg saját lábra nem álltak. Okosan rendezgetve nem volt hiányérzetük, pedig akkor már a BBS-t is régen lecserélte az internet.
Melyik városban voltál?
Szalonikiben 2 hónapot és 4 hónapot Pátrán. Nagy buli volt, jó ösztöndíj, csajok, napsütés, strandon bográcsozás, homokban elásott Zsiguli, nemzetközi kolesz és a fiatalok örök önbizalma. Akkor elég tűrhetően beszéltem görögül amit sajna mára majdnem teljesen elfelejtettem. Gondolkoztam egy hosszabb low budget őszi kiruccanáson autóval, komppal a félszigetre, csak kéne hozzá egy hónap szabi.
A 300A+BH6 kombót December 24-én reggel vettem meg a Ready-ben. (A hazaút kalandos volt a 15 fokból. Komppal atom nagy viharban, de nem volt más, mert előtte ugye lebombázták a Duna hidakat a szerbeknél.) Nyár végén jelent meg és tudtam, hogy kell. Egy Riva került elsőnek a szettbe, mert az volt már csak raktáron. A BH6 elkerült sógoromhoz, majd vissza hozzám. Most jut eszembe, hogy a gép történetéről még írtam is: [link]
-
Én jobb szeretem amit meg tudok fogni, rackelni stb. Ez így néha bohóckodásba tud átmenni. de most ez a trend és túl sok van még nyugdíjig.
KROK640: Nem, nem küldték. Értem, hogy fáj, de a C64 már a 80-as évek közepére is elavult. Tudod Debrecen, sőt Budapest is "csak egy falu" volt a 80-as években, ha összevetetted nyugattal. Voltak kint rokonok és szájtátva bámultam, hogy egy pár ezres vidéki kisvárosban nagyobb volt az egy szem műszaki boltban a felhozatal, mint székesfővárosunkban az összes Centrum és BÁV áruházat egybevéve.
Kezdeteben nem nekem volt gépem, hanem Apámnak. ZX81-et vett 82-ben és a későbbiekben is igyekezett folyamatosan frissíteni. A 90-es években örömmel kaptam a kinti rokonok lepattanó cuccai után. Erről már itt is írtam, keress vissza, hogy hogyan lett 100MHz-es tákolt DX2-es gépem. Persze én is dolgoztam nyáron, majd a felsőoktatás mellett szinte végig, mert valamiből finanszírozni kellett a koleszt, a bulit (csajozást) és a gépet is. Az első viszonylag jó gépem is 300A Celeron volt szépen tuningolva amire fél évig spóroltam görögöknél.
De az, hogy mi itthon mit engedhettünk meg magunknak az nem jelenti azt, hogy nem voltak elavultak a gépeink. A C64 a 80-as évek közepén, az első 386SX-em amikor már 486DX-re csorgott a nyálunk, vagy a fent írt 100MHz-re tuningolt 486-os amikor már 100MHz-es Pentium is megvásárolható volt.
-
válasz
DarthSun #102222 üzenetére
Nem bonyolult, csak a tanulási görbében van pár AHA pont. Látszik, hogy fejlesztők akarnak infrázni és nem rendszergazdák. Néha hajam tépem, hogy mintha classokat definiálnék mindenhez, ezért át kell vágnom a 77 template mezején 3 utasítás helyett.
arn: Az is van benne, meg ansible és sokan mások.
-
válasz
DarthSun #102220 üzenetére
A fenébe elírtam, estére már nem tudok gépelni. Szóval infrastructure, azaz a felhőben felhúzott rendszer kódban leírva. Parasztosan leírva a loadbalancertől a storage-n keresztül a webszervereken át a backupig mindent le lehet írni. Egy script/config halmaz az egész és pár utasítással lehet felhúzni komplett rendszereket. Nagyobb csodának hangzik, mint a valóságban és a végén ugyanúgy lehet keresgélni a hibákat, hogy mi a fenéért nem megy valami, mit nem ér el, nem jó az SSL certificate stb. stb.
Majd rajzolok egy pentagrammát és megidézem -
válasz
DarthSun #102217 üzenetére
Évtized óta ezért fizetnek
Most is nyertem valami olyat amit át kellett volna venni (infrastrucute as code.). De amilyen a szerencsém közbe csapott egy "kis" betegség és így a tudásátadásból nem lett túl sok, de az upgrade itt van előttem.
Modikkal vagy mittom én kivel beszéltél, hogy beszállnál áriázni?
-
válasz
Pikari #102213 üzenetére
Rendszeresen feltűnik a C64 vezérelt gumi centírozó gép, meg az EGA monitoros fékpad a neten.
A hetekben tápoltam fel az öreg 1155-öt egy GTX1050-nel, hogy vigye rendesen a felvételeket. A célt elértem, de igazi gányolás lett az egész, PCIe riserrel, nyomtatott kiemelő/hátlap kombóval és így cipőkanállal beszorított alkatrészekkel.
-
válasz
KROK640 #102205 üzenetére
Abból tudok kiindulni ami volt itthon.
Nem itthon, hanem a kis falutokban. Már a 80-as években Amigát akartunk, 92-ben meg már 386-os gépet hákoltunk össze. Persze a játékok és demók optimalizáltak voltak, mert a vas szabványos volt. OK, voltak kis eltérések az egyes verziók között, de messze nem akkorák, mint a PC-nél. 80-as évek végén, 90-es elején az Amiga pörgött itthon nagyon, de valószínűleg ezt nem láttad tornyos kis faludból. Az említett 94 meg már a 486-os korszak volt, az Amiga is dögrovásra került sajnos.
Pikari: "Esetleg átszokni a különféle toolok újabb iterációira, vagy linuxra."
Van amikor sajnos nincs újabb iteráció, Win 10-en meg nem megy. Ahol lehet linuxot használok, pár dolgot ha volt repo át is forgattam, de 1-2 program miatt a műhely gépemen ott a Win 7.
-
válasz
DarthSun #102163 üzenetére
Jókor, megfelelő termékkel, jó helyen. Amit még jól csináltak, hogy adtak kártyát és támogatást a fejlesztőknek az egész jól sikerült GLIDE api mellé. De nem ők találták ki, voltak az elsők stb. Hasonlóan ahogy az Apple Mac-et emlegeti mindenki, pedig a Xeroxtól vették át az ötleteket és házon belül is volt már előbb GUI-s gépük. Az egész számítástechnika folyamatos evolúció, a hype-tól herótom van. Konténer, meg felhő, mint új szuper szar. Mintha nem lett volna chroot jail, meg időosztásos szolgáltatás réges-régen.
KROK:
hogyha az ember megvesz egy gépet (Commodore 64) akkor az 10 év múlva is ugyanolyan jónak számít majd
El kell keserítselek, de 85-ben elavult volt a C64. A C= piacra dobta az utódjának szánt Amiga, létezett a Mac, a PC is már az AT-nál tartott EGA grafikával és ott volt a minden konkurensnél olcsóbb Atari ST (1MB-os gép 1000$ alatt) is. Szóval az kemény 3 év volt. De ha a '87-es A500-ig nézed, akkor is csak 5 év, de ez már erős csalás. Persze itthonról a függöny mögül nem lehetett jól látni a Cocom listás cuccokat.
-
válasz
ityam #102153 üzenetére
PCben ők teremtették meg a 3ds gyorsítás alapjait.amikor megjelent akkor zseniális volt.
Ez nem igaz, mert az alapokat nem ők teremtették meg. A 3DFX körül nagyobb a felhajtás, mint amit érdemelnének, hasonlóan Jobshoz vagy a GUS kártyákhoz. Jókor jöttek ki egy jó termékkel, de nekik tulajdonítani bármi forradalmit amit más nem lépett meg nem érdemes..
Az alapokat átvették, az előző munkahelyükről. Bár ha úgy nézzük, hogy az SGI-ből kiszálló emberek alapították a céget, akkor ők tényleg ott voltak az alapok létrehozásánál, de az egész bőven a 3DFX előtt volt. Amikor megjelent az első Voodoo, akkor sem voltak egyedül.Ttalán még elsők se lettek, mert ha jól emlékszem az S3 gyorsabb volt, de az ATI sem maradt le sokkal, na és az Nvidiának is megvolt már akkor a félresikerült NV1.
-
válasz
KROK640 #102079 üzenetére
El feledkeztel a méretgazdaságosság kérdéséről. Ahogy egyre kevesebben rendelnek merevlemezt úgy emelkedik a fajlagosan a fix költség aránya. Ha nem hallottál a Resonac-ról, akkor érdemes szétnézni, hogy a szűkszavú bejelentés valójában mit is jelent a jövőre nézve. TLDR: Még most vegyetek vinyót...
-
-
25 PIN-es ZIP 100MB-os. Annak a lemezét nem írja stabilan az USB-s. Linux-xal is meg lehet oldani a filerendszer átvitelét, de a Mac a program-file összerendelését nem viszi át ahogy az OSX sem, ha 7-es System-ről beszélünk. A másik gond a sit állományokkal van. A kicsit is újabb Mac nem kezeli jól a régi system 7-es cuccokat, van amikor CRC-t ír az amúgy jó fájlra, van amikor részlegesen csomagolja ki.
A legjobb megoldás az emulátorban futtatott 7.5, az alá felmegy a megfelelő stuffit ami system 6-tal is frankón megy és képes megosztott foldert kezelni. Mondjuk a megosztást csak fájl átvitelre lehet használni, mert vicces hibákat tud produkálni, ha ott csomagolja ki az ember az állományokat. Az image-t SD kártyára másolva lehet etetni a blueSCSI-t.
-
válasz
envagyok #101872 üzenetére
Ebből a szempontból egyszerűbbek a gépeim. Itt inkább az adatátvitel a kihívás. Mi mivel kompatibilis, hogyan lehet valahogy előtelepíteni egy rendszert, ha már van egy image, akkor vajon linux, valami régi Windows-os progi vagy esetleg egy köztes Mac látja és tud injektálni további telepítőket. Egy nem túl extrém példa:
A régi Mac-ek 50 pin-es SCSI rendszerek, de van DB25-ös SCSI portjuk. Oda lehet feldugni mondjuk egy ZIP drive-ot. Igen ám, de arra fel kell másolni. Tehát kell egy IDE-s vagy LTP-s ZIP. Aprócska baj, hogy hiába lehet olvasni Mac alól a FAT-et, de az nem viszi át a file attribútumokat. Tehát így nem lehet megnyitni. OK, jöhet a Mac saját file rendszere. De Win alatt azt is bukjuk. Tehát akkor tömörítsük be a saját formátumába, de milyen stuffit fut ezen a vackon? Legyen emulátor, de az meg nem szereti a ZIP meghajtót. Elvileg megy, gyakorlatban hajlamos fagyni. Szóval a végén emulátorban pakolgatja fel az ember, majd a ZIP-re visszaírja az image-t.
Persze a 8 biteseknél van ami még bonyolultabb. Nem véletlen, hogy szeretem az SD adaptereket.
-
válasz
FoxiestFox #101869 üzenetére
A németektől az osztrákokon keresztül szoktam szerezni cuccokat. Volt aki simán megírta, hogy ide a balkánra nem küldi. Bécsi címre már nem húzta a száját.
Retrózási téma nekem hullámokban megy. Van amikor van rá egy komplett hétvégém, vagy mint most 2 hétig semmi.Ilyenkor gondolatban és emulátorral szoktam próbálgatni dolgokat.
-
válasz
FoxiestFox #101834 üzenetére
Ez már tuti cucc 8 bitesekhez. Van hasonló nekem is és nagyon jó cucc. De! Ránézésre már egy újabb korszak úgy 10 évvel lehet fiatalabb azoknál a gépeknél. Kb. 90-es évekre taksálom digitális vezérléssel. Ha lenne rajta RGB bemenet egy A1200-at társítanék mellé.
DarthSun: Nem rossz. De nem megy le eléggé, hogy jó legyen Amigához.
-
válasz
FoxiestFox #101828 üzenetére
Tehát még nincs retró monitorod. Még.... De hátha értő fülekre találnak az igaz útról szóló szavaim
DarthSun: Az a képeltérítés frekvenciája. Mit tud soreltérítésben? kHz-es értékeket keress, akkor jó, ha le tud menni 15kHz-ig.
-
válasz
FoxiestFox #101802 üzenetére
A CRT nem lesz blurry? Nagyon függ arról, hogy melyik korról beszélsz. A modernek tényleg nem, de ahogy mész a retró felé lesz egyre nagyobb az utánvilágítás. Nem is rossz ötlet, erről lehetne csinálni egy jó videót. Csak macerás, mert kellene egy sötét hely, valami gyors kamera...
-
válasz
FoxiestFox #101729 üzenetére
Régi PS-hez jó lesz, csak nézd meg ne járj úgy ,hogy az egyik tud NTSC-t a másik meg PAL-t. Bár ez ha studio monitor volt, akkor elvileg mindent ismer.
Nem így működik sajnos a video kimenet. Ráadásul ez a régi, még AGP-s kártyákon volt, hosszú évek óta nem nagyon jellemző.
-
válasz
FoxiestFox #101719 üzenetére
Régi konzol és VHS működni fog. De modern gépet rákötni nem sok értelme van. A nem jól fog kinézni alatt azt értem, hogy konkrétan szar lesz. Nem natív felbontást konvertál, szab, varr, át és vissza alakít. Ráadásul sima kompozit jelként viszi át. Köss rá egy korabeli cuccot és még az is jobb lesz.
-
válasz
FoxiestFox #101717 üzenetére
Van olyan vezeték, de nem lesz jó, felejtsd el. Ennek kompozit kép kell, teljesen más sor és képfrissítéssel dolgozik, mint amit a PC használ. Régi kártyák között lehet találni amin van ilyen kimenet, azzal lehet valamilyen képet csiholni, de egy kicsit is modernebb PCIe kártyával minden lesz, csak használható nem a többszöri konverzió miatt.
-
válasz
envagyok #101703 üzenetére
Ha nem valami szuper extrát akarsz, akkor ne tedd. Amikor van értelme:
- 4-nél több meghajtó
- Naggyon- nagyon csúcs gépet építesz és számít az a +20% disk sebesség
- Korai CD író próbálgatása
- Apple/ HP UX/Solaris vagy valami olyan unix/munkaállomás ami nem kezel csak ilyesmit -
Így van, az 50 pines SCSI vinyókkal konstans bajban vagyok
Amigánál az a baj, hogy a programok teljesen át tudják venni a vezérlést. Gyakorlatilag az OS-nek csak a magja van ROM-ban, abban meg nincs hibakezelés, főként, ha nem rajta keresztül mallocol a fejlesztő. Pedig simán lekérdezhetné, hogy mi van a gépben és lekezelhetné a hibát, de nem tették. Vagy láttam olyat mi megtette volna, de a crack intrónak kellett a hely és a program eleje áldozatul esett...
OSSC-ről jut eszembe: Taknyolom a műhely gépet, hogy beférjen az NVENC miatt a 1050, a digi kártya, a kábelek a floppyhoz... Szép nem lesz, kérdés elég-e a PCIe x1 a digitalizálónak 1080p-hez.
-
Jó a cucc, én még a v1-et tákoltam össze, mert tudja amit a PC-vel nem lehet kezelni (pl. Amiga, korai Apple). Ez ahhoz képest már nagyon fancy, mondjuk v7, tehát ez el is várható.
DarthSun: Nem jelent semmit, ez teli van sima SMD elkóval. Azok meg alattomosan alul eresztik el a lét.
Nekem egy 1155-ös gép van műhely célokra. Van rajta floppy, a PATA-t meg átalakítom SATA-ról.
-
válasz
Ry0K3N #101632 üzenetére
Vagy bármi máshoz. Z80-ra alapozott MC-ből is volt dögivel. Pl. egy autó vezérléséhez bőven elég. Ha belegondoltok, akkor 6000-es fordulatszámon egy 4 hengeres motornál 5ms van két henger gyújtása között. Ha fut mondjuk 20 MHz-en, akkor bőven meg tudja oldani a gyújtás és befecskendezés számolgatását.
-
válasz
Pista0001 #101607 üzenetére
A Kilós valójában egy átfazonírozott 1000MB, tehát az korai 60-as évek inkább. Mondjuk én csalok, mert az Asszony autójában egy 120 S Rallye szerűség van: 72-es dugó és löket, 8 csatornás vas hengerfej, Dupla torkú Waresz karbival, SP3-mas tengellyel. Így tényleg kényelmesen lehet vele még ma is autókázni, nem tapossák el. A gyári 42 paci viszont már kevés lenne.
A Zsiga viszont már tényleg jól használható még az 1200-es motorral is, már ha fékét nem nézzük. Bár én rühelltem az Ezerkecskét, pedig megjártam vele még a Meteorákat és Olimpiát is. Így nem véletlenül lett végül Skoda a tanuló autó. Ha nem is léptük végig a teljes sorozatot, de apránként volt vagy 5-6 különböző verzió. Most nekem van szárnyas nyilam, neki meg a konszerntárs, mert az a variáns jött megfelelő színben (nem, ne is kérdezzétek) szembe.
De ha már autó: Mondjatok vicces autó tippeket olcsón a nyárra. A 20+ éves építkezős kombi fókát gondoltam lecserélni, mert már nem kell cementes zsákokat hurcolni. Jelige: Mert megérdemlem.
-
Ami nem használható egy kényelmes hétvégi túrázásra a hegyekbe. Valahol a 60-70-es évek környékén van a határ.
DarthSun: Első lépés a belátás, második a korrekció. Térj meg az igaz szektába és áldozz a 8bites isteneknek.
Akinek még nem esett volna le: Trollkodok, hogy ellenpontozzam a mindenféle Core 2-es gépeket, PCIe kártyákat és társai.
-
-
válasz
FoxiestFox #101502 üzenetére
de én már öreg vagyok a 37 évemmel
Akkor én mit mondjak? Hónapok óta győzködöm.
-
válasz
envagyok #101200 üzenetére
Nincs, csak simám. Jó platform? Amit tudok róla az alapján alulról karcolja az EP128-at támogatottságban, pár dologban jobb (spriteok), másban meg hátrébb van (grafika). kb mint egy Atari ST vs Amiga. A baja az, hogy nincs sok olyan szoftver ami a plus képességeit kihasználná. Túl későn jött.
sidi: Nem macerás, talán csak az, hogy amikor másolni akarok, akkor USB kábel keresgélés, mert még a mini való hozzá. Műhelygép mellett C64 összeránt, másolgatás és kész, ez már nem macera
-
Nem ismerem az oldalt. Nem értem, hogy a reset gombot miért esett áldozatul az áttervezésnek. Az eredetire egy Windowsos programmal lehet feltöltögetni a játékokat USB kábelen keresztül. Nem szeretem, mert macerás, de már csak akkor használom, ha floppy lemezt akarok írni, mert arra is képes. De a kungfu szinte 99%-ban helyettesíteni tudja, szóval nem látom értelmét, hogy mind a kettőt beszerezze az ember. Persze ha jó áron van, akkor miért ne?
-
válasz
envagyok #101190 üzenetére
Nekem a legtöbb dologra elég az easyflash. Amire nem, azokra nagyrészt úgyis 1541 emut kell elővenni ahogy kungfu-nál is. Persze a kungu újabb, többet tud, de már nem variálok, amit játszok azok megvannak már az easy-n. Használd egészséggel és főként játssz vele jókat!
-
-
válasz
FoxiestFox #100959 üzenetére
Pedig PC-s vonalon vannak bőven. Nekik az a retró amit kiskorukban használtak. Nem véletlenül mennek jobban a 2005 és azt követő évek gépei jobban, mint az én régi vackaim. De érdekes módon ezekre a régebbi cuccokra is kíváncsiak, csak kicsit kevésbé.
-
válasz
FoxiestFox #100932 üzenetére
Én az állo formátumot rühellem. De meglepő módon elég sokan nézik és néha teljesen meglepő kérdéseket tesznek fel. Amikor liveozott a várból, akkor valaki pl. mindenáron HT-1080Z-t akart látni
-
válasz
MasterDeeJay #100572 üzenetére
Faragni nem akarom, a risernel meg nem tudom melyik kartya menne x1 modban. Ha tudnam, ugy konnyu lenne
-
válasz
MasterDeeJay #100564 üzenetére
PCIe x1-be mit lehet rakni ami enkódol? GTX750 már elég lenne, csak nincs belőle x1.
-
Még most is ezt csinálják sokan, többek között én is. A háza a gépnek egy mATX-es P180. A lap egy VIII Gene amiben eredetileg egy 6700k volt, de egy ideje már 9700-ra cseréltem. Videokártyából már a 3. van benne. De régen is ez volt, amire akadt éppen pénz és már nagyon szorított azt cseréltem, hogy legyen egy másik szűk keresztmetszet, amit aztán megint valahogy átugrottam. Ha másként nem ment, akkor jött a tuning, meg a patkolás
-
válasz
FoxiestFox #100474 üzenetére
Csak hogy legyen egy kis 8 bites, ami már nem is 8 bites, de annak néz ki. Mert ez uge ARM, de Z80-nak hazudja magát a külvilágnak:
Pista0001: Azt is tegyük hozzá, hogy a PC-s világ elején nagyon jellemző volt a korszakok keverése a magas árak miatt. MFM vinyó, Hercules monitor, 1.44-es FDD egy 386-os gépben. De ott a nemrég linkelt 6x86 is ami felismerhetően egy 486 génjein alapult, mert a ház és a HDD is azt a korszakot erősíti. Bár ez már nem a PC-s korszak eleje, de még később is jellemző volt. Aktuális, messze nem retrónál is van aki a 775-öt keveri a Xeon procikkal, modernebb videokártyával stb. stb.
-
De ha van hozzá vas és már úgyis ott a Socket 7, akkor jöhet az újabb kihívás. Bár a PPro-val nekem jó tapasztalatom volt, talán azért, mert atom megbízható Compaq gépek voltak. Azt a gyártót nagyon sajnáltam amikor felszívta a HP.
FoxiestFox: Troll ON: Hol van itt retróról szó, csak PC-ről beszéltnek...
-
Talán le is írtam, de szerintem aki összeszedte az tudta mit csinál. A kínálat aljáról sikerült összeraknia egy olyan gépet ami stabilnak bizonyult és gondolom cipőskanállal bele tudta zupálni a költségvetésbe. Próbáltam benne VGA-t meg mást is cserélni és mindig rosszabb lett. Most gondold el belerak egy ilyen OPTI-t, meg ott marad a 486-ból az ISA-s Trident és a stabilitás/sebesség sínylette volna meg. Persze lehet csak rohadt mázlista volt, de ennyi komponensnél nem valószínű.
-
Demora lehet, hogy jó volt. Én akkoriban már internetet olvasgattam, meg PC magokat. Ott azért nem dicsérték a 6x86-ot.
A gyártással komoly gondjuk volt. Az ST nem tudott igazán jól gyártani nekik, az IBM hozott neki jó technológiát.
Fenyő: A 160-on futó 5x86 végeredményben nem skálázódott lineárisan, olyan harmadával, 40%-kal volt gyorsabb a DX4-nél.
-
Az MX amit dicsérek már 97-es, az FPU igényes játékok közül az első kiugró Quake talán 96 közepi, de erre nem esküszöm meg. A 6x86L a sima és az MX között jött ki. A Quake megjelenését követően esett a 6x86 reputációja és ezzel párhuzamosan az ára is. Kb. 96 végére lett belőle felhozatal is mikorra az IBM-es darabok is megjelentek, gondolom ez is tolta le többek között az árát.
-
válasz
envagyok #100227 üzenetére
Igen, az egy feszes. De ha nem keresed a bajt, akkor inkább nem teszed
Bár fene tudja, nekem volt és ventivel már nem volt rossz, a dual feszesek már nem melegedtek. Ár/értékben pedig az MX verhetetlen volt. Ha jól emlékszem egy 120-as Pentium áráért lehetett a 200-as MX-et megszerezni, mert mindenki fújjolta, hogy lassú az FPU-ja. Na igen, de azért a MHZ-ben egyező Intellel kb. partiba tudott lenni és simán elfutott a gyári 166 MHz (2.5x66) helyett 75 Mhz-es FSB-vel is azonos szorzón ahogy már a 166-os MMX-et is karistolta alulról töredék áron. A megmaradt pénzből pedig meg tudtam hengerfejezni a kispókom ami meg bár nem tűnik ma már annak csajozós verda volt. Hát igen, akkor a nincs autóhoz képest ment a hasonlítás, nem ahhoz, hogy mit tol a kedves család a végre leérettségizett egyed feneke alá. Mondjuk a kispókot én is így kaptam a nővéremtől, mondjuk a másik alternatívához, mármint hogy bontóba adja nem lett volna szíve. ...
-
Elölről maszkold ki kapton szalaggal szépre. Hátulról töltsd fel megfelelő állagú ABS szmötyivel. Vannak akik komplett kis szobrokat öntögetnek így. Az ABS szutty előállításról itt találsz infót: [link]
De arra készülj, hogy színben, textúrában úgysem lesz tökéletese. Meg a maszkolás után csiszolni is kellett amin próbáltam. Szóval jobb lesz, de tökéletes sose. Hátul letört/újramodellezett fülre viszont jól működött, kevésbé rideg, mint a pillanatragasztó+ szódabikarbóna.
-
Idővel szétmarja, a kérdés, hogy 15 év, vagy 35 év alatt. Az utóbbinál lehet már nem a mi gondunk lesz, hanem az utókoré.
ABS ragasztáshoz: Acetonban feloldott filamenttel hátulról megfogható, akár sűrűn folyó ABS-t is lehet készíteni, de a felület textúráját el fogja rontani. Erre nincs igazán jó megoldás sajnos.
-
Amigában, Atari ST-ben tuti nem. 4464-ből bármilyen gyártót lehet használni, ha bírja a tempót. Például C64-nél 1MHz-es órajelet szinte bármi bírja
Amúgy logikus az elnevezés. A második szám, hogy hány bites a szervezése, ami mögötte van az meg, hogy mennyi kilószó. 4116 = 1x16k, 41256 = 1x 256k Amigában, ST-ben 4x256-os IC-k vannak, ha jól emlékszem.
-
Lehet, de ezeknek a CRT-n volt "jó" képe. A mai monitorok viszont előhozzák, hogy a jó képet azért láttuk, mert a svászélesség limitek, meg 2-3 oda-vissza alakítgatás miatt eltűntek a hibák. A plazma ebből a szempontból jó, mert elég sok dolgot el tud rejteni, csak ne égne be...
Annyi pénzér már mossa fel a padlót is. Jobban belegondolva mi vadásszuk a pixelt, de egy bármilyen kicsit is kultúráltabb konverterrel és monitorral 5x élesebb képet kapunk ma mint régen. Játékra meg már a Junosty is elég volt. Szóval az a GBS-es hákolás az emberek 99.9%-át ki tudja elégíteni.
-
Ezeknél a 8 biteseknél módváltás? Na jó van 1-2 cím ami tud variálni a CRCT-nél, de az is csak modernebb gépben van. A legtöbbnél a pixel clock fix, max variálnak, hogy abból hány képpont jön ki 2 vagy 4 színnel. Erre ráfixálom a kártyát, nekem ne váltogasson kénye-kedve szerint. Az Amiga már be tud kavarni, de azt meg már HDMI-n húzom ki és a digitális folyam megy 1:1-be a fájlba.
A késleltetést egy videó elosztóval lehet könnyen kezelni. Cak oda is jó minőségű analóg cucc kell. A 24 MHz nem limitál a régi gépeknél, de PC-nél már van olyan felbontás ahol igen. Szerencsére ez engem már nem érdekel.
Lassabb, de ha nem demót akarsz, hanem vágod a szüneteket, hangot raksz alá, akkor nincs jobb. Például ez valami 5 videóból lett összerakva, mert beleugatott a szomszéd kutyája, külön rajzoltam, floppy és cas emuláció is külön rész... Ebben még az is vicces, hogy először néztem, hogy miért ugrál a kép a tesztnél. Aztán rájöttem, hogy nincs videoszinkron áramkör, így a megjelenítés és a videoRAM-ba író teszt ütik egymást.
-
A SONY encodere magas bitrate mellett jobb képet ad átkonvertálás után, mint a videokártyával encodolt. Sávszélesség akad, ha már eltöltök vágással pár órát teljesen mindegy, hogy az NVenc 10 vagy 15 perccel gyorsabban végez. Mivel én nem demót digizek a legfontosabb, hogy látható/olvasható legyen, ne pedig egy mosott hulladék amit feltöltök. A pixelre illesztésre azért figyelek, mert így nem "zizeg" a kép. Például a System 6 és 7 alap háttérképe rettenetes zajt termel, ha nincs jól beállítva a capture kártya. Mások egyszerűen egyszínű hátteret állítanak be, de az nem authentikus.
-
Amíg feltöltöm addig van rá hatásom, addig figyelek rá, de a youtube-on tök értelmetlen a pixel perfektet erőltetni. Eleve átkódolja a feltöltött 1080p-t. Aztán nem biztos, hogy 1080p-ben nézik meg, ott máris le van skálázva. De ha még 1080p, akkor is az ablak amiben megjelenik 99%, hogy nem 1080p lesz, tehát a gép is átalakítja. Szóval fölösleges túltolni.
Az M1-nek könnyű úgy, hogy van rá fix egysége. Sajnos az iMovie elég bután skáláz, meg mindent meg akar oldani helyettem és legtöbbször nem túl jól. Ezért marad a Vegas. De ha valamire csak pár percet szánok, akkor arra nagyon jó és gyors, mert nem igazán lehet vele variálni.
-
De a felskálázás már másik lépés. A rögzítés natív felbontáson megy, mert így tuti nincs frame drop. Vágatlanul amúgy sem töltöm fel. A Vegas elég jól tud felskálázni, van hozzá elég sok plugin és a nearest metódussal és egész szorzókat alkalmazva pixel pontos lesz.. A youtube így is képest azután moslékot csinálni belőle, de arra már nincs ráhatásom.
-
válasz
RollandCG #99578 üzenetére
i5 3540 8GB RAM és linux. Szóval nem egy erőmű, de elég hozzá. Azért ez, mert az alaplapon még van floppy és IDE vezérlő ami miatt amíg elég nem fogom lecserélni. A felbontás alacsony, ezért simán tudja rögzíteni. A kártyának egy baja van, hogy van egy késleltetése ami miatt platformjátékokhoz nem az igazi.
-
válasz
envagyok #99570 üzenetére
Például TRS80, HT, Primo és VIC-20. Ez utóbbi még csak-csak, de a többi...
Ezekkel a modern felületszerelt szarokkal teli a zupám. A második G5 is földbe állt, fél éve még ment. Ótvar javíthatatlan hulladék, mint az összes korabeli PC. Ráadásul mivel iMAC, ezért halmozottan hátrányos helyzetű: még zsúfolt is, mint egy laptop.
-
válasz
envagyok #99568 üzenetére
Tudom, nem mai módosítás, a sync-et alakítgattam ,de nem lett jó. Mondjuk nem csoda ezekben egy sima számláló van és a szabványt AS módon közelítették meg
PC-t sehol sem írtam. 8 bitesekkel van gondja. PC-vel amúgy sem nagyon foglalkozok, vagy ha igen, akkor ahhoz van monitorom.
Próbáld ki, kíváncsi leszek mi a véleményed.
-
válasz
envagyok #99566 üzenetére
A mod arra szolgál, hogy szabadon variálhasd a pixel clockot. De ha nem tud a PLL syncbe kerülni, akkor nehéz lesz. A baj az, hogy a szinkron jele ezeknek messze van a szabványostól. Megoldás egy sync leválasztó/regenerátor építése, de mivel a műhely gépben ott van a digipath kártya, ezért nem szüttyögtem tovább vele. Remélhetőleg sikerrel fogsz járni vele, mert ahol működött ott viszont tényleg ár/érték arányban jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- sziku69: Szólánc.
- Villanyszerelés
- TCL LCD és LED TV-k
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
- Update 04.28. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest