- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
salabakter77 #76722 üzenetére
Milyen jatek? Az 1 a 8 bites, 5 a 16 bites. Dosos jatekbol tobbnyire a 8 biteset hasznaljak, mivel hangoknal is ritka.
nalam bevalt kombo (port, irq, dma):
sb 220,5,1 (5os 16bites dma)
gus 240,7,3 (a playback, record dma,irq lehet ua) -
arn
félisten
mar tobbszor leirtam neked, hogy rossz konkluziora jutsz, ha sose letezett konfigokkal es sw/drvkoritessel tesztelsz vmit, egyszeruen nincs egy referenciapontod. pl a 2000 lowend procijat osszeereszteni a 2003 top gpujaval meg hasonlo nyalanksagok. nem mondom, hogy nem lehet, csak ertelme nincs semmi, sose hasznalta rajtad kivul igy senki.
a k6-3 450 es a p3 500 meg igy skalazodott nalam win98 alatt a korabeli jatekokkal, benchekkel.
AMD K6 III 450
Asus P5A rev 1.03
ALi ALADDiN V
512kB 5ns PB
3Dfx Voodoo3 3000 16M AGPIntel Pentium III 500
Asus P3B-F rev 1.04
Intel 440BX
3Dfx Voodoo3 3000 16M AGP1997\q2-314-demo-x86.exe 320x240 software
40,2 FPS v 54,9 FPS1997\q2-314-demo-x86.exe 640x480x16
63,6 FPS v 122,1 FPS1998\3DMark99Max.exe 640x480x16
3153 points v 4225 points1998\expendabledemo.zip 640x480x16
34,71 FPS v 58,25 FPS1999\3DMark2000.exe 640x480x16
1728 points v 2882 points1999\Q3ADemo.exe 640x480x16
49,2 FPS v 65,9 FPS2000\mdk2demo.exe 640x480x16
35,07 FPS v 55,03 FPS -
arn
félisten
válasz
DarthSun #76702 üzenetére
szvsz te vagy az egyetlen, aki clock to clock gyorsabbnak merte a k6 fpujat, mint az mmx, a
6x meg annal is gyengebb.1996\QUAKE VGA
Intel Pentium 133 33,0 FPS
Cyrix 6x86 P166+ 133 22,1 FPS
Intel Pentium MMX 233 49,9 FPS
AMD K6-2 333/66 50,8 FPS
de a kollega is hasonlot mert q2ben:
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #76691 üzenetére
p3rol es k6-3rol beszeltem, de gyanus, hogy te vmit nagyon felremertel itt. Az eredeti 6x es penya kozott kb 1.5x elteres van fpuban clocktoclock, a 333as k6-2 tudja kb az, amit a 233as mmx quakeben.
a k6-3 450 es p3 500 viszonyaban (kb ezek voltak a kozvetlen konkurensek) v3al van, hogy 2x gyorsabb ez utobbi a korabeli jatekoknal. Ahol veletlenul mukodik a 3dnow, ott jobb a helyzet.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #76674 üzenetére
addigra mar minden az fpurol szolt, abban nagyon legyfing volt... dos alatt meg jol megy, mert ott alig volt hasznalva. win alatt, sok esetben fele, mint a kortars p3. megbolonditva a remesen szar platformmal es chipsettel, hat nem csodalom, hogy elkerultek messzirol az emberek. mire a + jott, addigra mar duron is volt olcson (meg ugy altalaban tuningolhato celeron 98tol), kutyat nem erdekelt.
az et4000ax meg ok, vga etalon volt vhol a nepszerusege miatt. az et4000w32 meg szinten nem olyan rossz comp szempontjabol, mert vgaban hasznalod. a hypeolt et6000 mellett mar sok erv nincs. begyujtottem mindet, de visionoket hasznalok, meg riva128at a hasonlo korszakbol.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76668 üzenetére
A k6-3 is nepszeru, amibol azert van keves, mert szarabb volt mint a konkurencia
ne keress logikat ebben. Vagy a tseng, ami gyors, de van hasonloan gyors, csak nem bugos (ark, riva), etc.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #76646 üzenetére
Az a monitor kepalkotasan mulik, a shadow mask elmossa a pixelek szeleit. Ettol, mint forras, nem jobb, mint az emulator. Hasonlo, mint az alacsony felbontasu hangnal az interpolacio.
Minel nagyobb a felbontas, ennek annal kisebb a jelentosege.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #76644 üzenetére
Ennek sok koze mar nem lenne a retrohoz
emulatorral most is futtathatod.
-
arn
félisten
Jah egerpadot lehet csinalhatsz
-
arn
félisten
GPU Maker, 3dfx Interactive Teases A Comeback After 20 Years, Major Announcement Expected Next Week
[link] -
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76600 üzenetére
Vmelyik drvben le lehet tiltani a d3dt, es akkor csak glidenal aktiv.
-
arn
félisten
Ugyanilyen hazba epitettem a 2003as konfigomat. Ujonnan vettem par eve. Azota alig latok szep allapotu bezs hazakat, nagyon elfogytak.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76542 üzenetére
A retro topiktol sose allt messze az onszopatas
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76511 üzenetére
Fogalmam nincs mi van a drvcdn. Meg nem az szamit, hogy minel koraibb legyen. Minel nagyobb az idobeli katyvasz, annal valoszinubb hogy nem mukodik vmi vmivel egyutt. Hasonlo kort celozz be, ha lehetseges.
-
arn
félisten
válasz
Armagedown #76509 üzenetére
Egy 23 eves kartya hogyan lenne jobb, mint egy mai modern megoldas?
mongy eleve az osszevetest sem ertem, mert a mai gepekbe bele se tudod tenni.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76506 üzenetére
A korabeli drvekkel altalaban jobban jarsz.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76502 üzenetére
Akkor sokmindent nem tudsz vele csinalni, a drv rendesen tamogatja azt a kartya verziot? Sok olyan oem volt, amihez kulon drveket adtak ki (mas pci id). De pl a liveware3 tamogatta az elso aranycsatis es lite verziot is.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76498 üzenetére
Nem tudsz mast csinalni, minthogy kiveszel mindent, es egyenkent elkezded visszapakolni, es tesztelni.
-
arn
félisten
Mi lapgyartok
ASRock 2002-
Asus 1989-
Biostar 1986-
EVGA Corporation 1999-
Gigabyte Technology 1986-
MSI (Micro-Star International) 1986-Ezek csak az ami biosos gyartok
a megmaradt fentiek csak egy volt a sok kozul. Ranezesre ugyis latszik, hogy igenyesebb e a kivitelezes. [link]
-
arn
félisten
válasz
Hosssszu #76484 üzenetére
A 90es evek elso feleben ha bementel egy magyar szamitogep uzletbe, ott volt “386” alaplap, meg “486”, stb. Senki nem foglalkozott vele, hogy ki a gyarto, milyen chipset van rajta, stb. Es persze keleteuropaba a szemetet hoztak, ami olcsobb, az ment.
Tolunk nyugatra meg voltak a brandesitett gepek, akik vagy sajat alkatreszeket gyartattak, gyartottak, vagy ugyanugy epitett gep volt, csak rabiggyesztettek egy nevet. Hozzank ilyenbol baromi keves kerult be, mert joval dragabb volt.
Videokartyakbol es hangkartyakbol volt jellemzobb, hogy vehettel “markasat”, es a hangkartyaknal szamitott is. Egy blasterert kiadtak tobbet, annyira szemet minosegu klonokat gyartottak, es mivel dos alatt kozvetlenul irtak a jatekokat ra, lehet gondjaid voltak vele.
A 80as evekben alakult meg tajvanon rengeteg alkatreszgyarto, mara keves maradt meg, de a legtobbjuk ide eredeztetheto. Sokkal tobb volt beloluk, csak a legtobb tonkre ment. Ugy a 90es evek kozepen kezdtek nevesiteni a lapkokat, asust hamar felkaptak, volt hogy 2x annyit kertek erte. Az evtized vegere normalissa valt, hogy abitot, asust, stb kerestek az emberek, aztan szepen mindenben jottek a nevek, lettek nevrol azonosithato minosegi tapok, hazak.
-
arn
félisten
Amugy szivem csucske a gus, minden doshoz kotheto gepben van belole, amig isa buszom volt, addig a gepben maradt, es az egyetlen hwem volt, amit sose adtam el - de azert ne misztifikaljuk tul.
92ben zsenialis huzas volt a kor szintjen (hwmix, 32 csatorna, sajat ram es dsp, interpolacio - sbpro arban), de kezdetben elmarado tamogatas (93ban kb a doom meg az epic jatekok tamogattak) kb meg is pecsetelte a sorsat. Kesobb tobben tamogattak, de vhogy sose volt az igazi - en a 90es evekben sbprot csereltem gusra, de kb egy ev utan vettem egy sb16ot melleje, mert kinlodas volt tobb jateknal.
Igazabol ha a demoscene nem karolja fel, es tartja eletben 2000ig, a wines demok felfutasaig, ma nem lenne ez a hype korulotte. Kulonleges kartya, de kulonleges kornyezetben erzi jol magat, amugy inkabb hatranyos, mint elonyos dos alatt (winnel meg kb egy evig kapott tamogatast). A fejlesztoket nem erdekelte a hwmix, meg a lehetosegek, ok hasonloan akartak programozni, mint a blastert meg a hasonszoru tarsait a korban.
-
arn
félisten
válasz
#94257664 #76464 üzenetére
Ez nem tudom honnan jott, semmivel sem tisztabb, a guspnp analog kimenete alig jobb, mint a classic, az sb16 masodik generacioja (94tol) meg total hasonlo szint. 96-97tol mar sok ertelme nem is volt a hwmixnek, mert az sb16hoz jobb swes interpolaciok voltak, sokan ezt hasznaltak a ft2ben a gus helyett. Aztan meg jott az mp3.
A multkor mertem le vmi 20 kartyat, gusbol tobb peldanyt azonos tipusbol. [link]
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76449 üzenetére
Amikor megjelent a pas16 es az sbpro2 jelentette a csucsot. Retro gamingre sose volt jo, max ami modulokat tamogat, de ott meg nincs jobb nala.
-
arn
félisten
Bekem a v2 vmelyik slotban nem ment, at kellett eggyel arrebb rakni.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #76311 üzenetére
A live jobban mukodik tobb kartyaval egyutt, mint az mx300.
-
arn
félisten
Anno volt cf 4850 es kesobb cf 4870em, meg 4870x2om. Ez volt az a pont, hogy megfogadtam, hogy ketgpus kartyam sose lesz megegyszer
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #76148 üzenetére
kiveve, ha nem vmi regi, ocska db
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75987 üzenetére
Az nem jelent semmit, a regi nagysugarzos dobozok sokkal konnyebben adjak le az energiakat, igy nem szol laposan a kozepuk. Nem beszelve arrol, hogy a kozepsugarzot semmi sem potolja, az amugy is legyfing meretu melykozep nem csak alul es kozepen is erolkodik. Epp az emberi ful szamara legerzekenyebb tartomanyba beszel bele ket hangszoro egy hangvaltoval.
A dobozok meg hiaba mennek le melyre, ha a tenyleges hangszoro alatt egy elkent dobozhang van csak. Aki elt hosszabb ideig zart dobozzal, tudja mirol beszelek. Utana minden reflexdoboz kent melyu, hianyoznak a reszletek.
Egy regi nagy monitor a 10-15os mellyel es kozepsugarzoval hiaba nem olyan kiegyenlitett merve, meg nem terhelheto ugy, barkinek nyilvanvalo, hogy tud olyat, ami miatt jobb hallgatni, mint a mai 5 colos minidobozokat, amik “nagyot” szolnak. Szerencsere egyre tobb modern doboz is erkezik ide, amik mar merve is jok. Sajnos horror aron, de legalabb nem egy kifacsart zsebdobozt arulnak csak.
-
arn
félisten
A ketmagos korszak a c2dval jott el kb, hiaba volt mar elotte is.
-
arn
félisten
válasz
fpeter84 #75936 üzenetére
Sajnos a jitter miatt lehet kulonbseget hallani jocskan a digitalis kimenetek kozott, az spdifnel meg a jel idozitese nincs kodolva, igy gyk a kimenetek pontossagan mulik, sok helyen reclock sincs. Amig nincs jelatalakitas valoban nincs valtozas, utana barmi lehet. A digitalis komponensek meg befolyasolhatjak az analog jelet. Amugy egyforman szolna minden dac.
En mindig kiprobalom ugyanazon a dackon a koaxot es optikait, az optikai nekem meg sose jott be, persze forras fuggo is, es atlagos forrasokrol beszelek, nem vmi hiperszuper transzportrol. De mindenki el tudja donteni, ha megfelelo neki hasznalja egeszseggel.
-
arn
félisten
válasz
frescho #75932 üzenetére
Regen is csinaltak nagyon johangu dobozokat, raadasul, akkor meg kevesbe ment a mokusvakitas. Keress pl egy regi jbl 4311et, koss ra egy korabeli receivert, es megerkeztel :) szerencsere egyre tobb gyarto kezdi ujra felfedezni, hogy 5 colos hangszorokkal nem lehet a fizikat meghagni, es sorra jonnek a 10-15 colos monitorok.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #75928 üzenetére
marmint studiomonitort? sok jo van a piacon... ami olcso. jbl, adam, presonus, tannoy. nagy szerencse, hogy a gyartok egymasra licitalnak, ilyen hangot egy tiz eve sokkal tobbert kaptal. igazabol izles kerdese. arra figyelj, hogy par, v darabar.
nekem jelenleg adam t5v van az asztalon, a nappaliban eris 8xt, de azt cserelni fogom, mert csak atmenetinek vettem - helyere olyanokkal szemezek, mint tannoy gold 8, kali in8 v2, neumann kh310.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75923 üzenetére
hifinel legtobbszor nincs mod illesztesre - igy lehet hogy tulvezerled, vagy nincs kihasznalva a teljes tartomany. studiocuccoknal hozza lehet illeszteni a bemeno jelszintet az adott mixerhez - igy egy olyan jelet kuld tovabb, ami "standard" es optimalis erossegu.
hangban hifinel ez ugy jon le, hogy vagy laposan szol, vagy "dogosen" - nem mellesleg befolyasolva a hangkepet, es lehet jol megboritva azt. mar eleve itt el van kefelve, amikor hifis rendszert epit az ember - a tobbi vudus nyalanksagrol nem beszelve. studios cuccoknal meg jobban kovetik a szabvanyokat, es ezert szolnak gyakran kiegyenlitettebben, mindenfele erre arra hajlas nelkul, nehezebb is eladni az alkarnyi kabeleket milliokert. normalisabb hifis gyartok azert odafigyelnek erre, es pontosan egymashoz illesztik a keszulekeiket (naim pl).
ha aktiv szimmetrikus monitorod van, mindenkepp ajanlott vmi szimmetrikus kimenet (mixer, audio interface, ilyesmi).
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75921 üzenetére
az illesztes fontos, hogy meg tudd rendesen hajtani az aktiv monitorokat
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75917 üzenetére
Nem rosszak... igazabol gyakran tobb problemat okoz hogy nincs az ilyenolyan nem szabvany jelszint a bemenethez illesztve. Itt a mixer nagy segitseg, hogy elvonatkoztassuk a hangosabb, halkabb befolyastol. Egy szimpla hifis erositonel ez mindig gond, gyakran maguk sem kovetik a sztenderdet, teljesen mas erzekenysegu az elvileg szabvany rca bemenet. A studios cuccoknal altalaban ki es bemenet is pontosan illesztheto.
Utobbi idoben ezert is dobtam a hifit, elegem lett a sok vudubol, egy egyszeru studiomonitor is egyenesebben mukodik, mint a hifis cuccok 90%a.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #75916 üzenetére
Mixerrel mertem oket (analog/digitalis), a kimeno jel szintje kalibralva lett minden esetben a mixer oldalan. En is masra szamitottam, de ugy latszik, hogy zajosabbak a kartyak, mint az erositojuk. Mongy en fulre is hasonlora jutottam, kevesbe hallatszanak be az osszeszedett zajok, de nagyobb torzitasra szamitottam.
A 93 vagy korabbi kartyakon pl nem igazan lehet frekvenciamodulacios teszteket csinalni, mert vmi kornyezeti zaj folyamatosan modulalja a hangot. Persze egy doomnal nem feltuno dolog, meg a korabeli par khzes 4/8 bites hangmintaknal.
Az sbpro hiaba rosszabb sok helyen, mint a maga a jatek kellemesebb rajta gyakran, mint egy sb16on. Persze a teszt nem fair, mert a 8 bit eleve belimitalja a dinamikat.
-
arn
félisten
megmertem par regi hangkartyat rmaaval. [link]
-
arn
félisten
A w98se es a wme total egy kutya, az utobbi kicsit puccositott, de ugyanaz a katyvasz vegeredmenyben. Akkor lesz "stabil", ha eloszor osszeimatkoztad a megfelelo driverkombot, es betartod a szabalyait. Semmi koze sincs a hwekhez a stabilitasnak, a drvekhez annal inkabb. Konnyu olyan helyzetet teremteni, ami megfekszi a gyomrat.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75780 üzenetére
Annyira azert nem hinnem, bar alig par honapig volt csucson - es akkor sem vettek, olyan draga volt, es annyira olcsok voltak a tuningolhato celeronok. De vhogy azaz utolso igazi slot1 proci, ami utana jott, ahhoz mar vagy volt a bx felett vmi, es a slotnak sem volt ertelme. Bxhez a 450es p2, vagy a 600as katmai a legautentikusabb valasztas. A secc1et kar, hogy nem tartottak meg vegig, nagy kedvenc, ahogy kinez.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75653 üzenetére
Az mar kesobbi live - korabbi livehoz liveware3, a pci idt ellenorizni kell.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75610 üzenetére
Lehet vmi irq, dma utkozesed van. Ez meg akkor nem volt egyertelmu. Pl rakd at masik slotba a pcios kartyat, mas kiosztast kap.
Hasznalj korabeli drveket, ne a legujabbakat.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75598 üzenetére
dmat kapcsold be.
a win98senel feleslegesebb ujabb, az kb mindent tud, amit egy win9x rendszertol remelhetsz. a drvekkel folyamatos lehet a szopas, attol fuggoen mit teszel be, es mi akad ossze. sokszor osszeborulhat, mire megtalalod a megfelelo kombinaciot. a win9x mar csak ilyen, sose volt egy stabil rendszer, konnyu osszedonteni.
-
arn
félisten
válasz
Sanchez638 #75554 üzenetére
Nekem johet a referencia, persze nem ebayes aron
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #75540 üzenetére
jo ha a felet tudtak a tamogatott interfacenek soros atvitelnel. buffereltben persze lehetett annyi, de az sokat nem szamitott. a 440bx 2000ben meg masodviragzasat erte, az meg nativ udma33 volt.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #75521 üzenetére
Barmilyen jatek gyorsabb volt rajta, mint az elozo generaciokon. A tobbi mar csak hab a tortan.
-
arn
félisten
-
arn
félisten
válasz
frescho #75370 üzenetére
Epp ezert vettem egy szep dobozos a500at - nekem az az “amiga”.
Pcbol meg most hiaba mennek fel az arak, nem erdekel, mert nem eladni akarom - hasznalni, es nem is erdekelnek a “gyujtoi” dbok sem, az erdekel, ami szamomra erdekes, es nem masnak
ha nem adja el az ember, erosen elmeleti kerdes, hogy “ertekes”.
De sajnalom, hogy ebbol a hobbibol is penzes hobbit csinalnak. Szvsz sok alkatresznel, amibol alapvetoen sok van, csak felhypoltak, ugyanilyen pofaraeses lesz, csak a mi generacionknak erdekes. Amiga detto - egyaltalan nem ritka, foleg sok pcs alkatreszhez kepest. -
arn
félisten
Mongy a hofokok onmagukban semmit sem jelentenek, csak egy kalibralt ertek.
-
arn
félisten
Egy ti200 utani meglendulest en sem ertem - tobb ment kozuluk ti500 orajelen, es egyaltalan nem is ritka kartya. Az elso gf3 vagy a gf3 ti500 ritkabb joval.
-
arn
félisten
Hasznaltok meg ossct? mi a hosszutavu tapasztalat? A fura dosos modokat sikerul neki lekezelni?
Jo lenne vmi modernebb capture kartya, de ahhoz fuggetlenednem kellene a datapathtol, a vrrt gyanitom kezelik az ujabb kartyak vhogy.
-
arn
félisten
válasz
anaqer #74833 üzenetére
A vlb elobb volt, mint a pci, sok chipsetgyarto parhuzamosan futtatta, de gyakran az egyik busz a masikra van raultetve. A korszakban altalanos 486nal es pentiumnal is - max a pentium azert ritkabb, mert akkor meg sokkal tobbe kerult. De ezert ritka a socket 5 ugy altalaban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hálózati / IP kamera
- Milyen videókártyát?
- K(V)M kapcsoló. Okés, de milyet?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Windows 11
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Hardcore café
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Xiaomi 12T Pro 8/256 GB kék / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3111
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest