- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
Eleg jo vlbs teszt. [link]
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #79482 üzenetére
Jah elso verzional erre gondoltam, szep nagy tepsi.
Ez 93ban piacon volt mar, az enyem csak 94 elejen jott ki. Io nincs rajta, kulon kartya kell hozza.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #79482 üzenetére
En mmxbe riva128at tettem, azzal nincs tobb gond, mint az s3al, a biosos vbe meg konkretan a legjobb, amit valaha kartyaba tettek. Az et6000 nosztalgikus, azt hasznaltam anno a socket7 korszakban, de dos alatt eleg problemas kartya sajnos.
A wd90c33ra mar nagyon regota vadaszok, de nem jott eddig ossze (az ebayes arakat felejtsuk, annyit nem er).
Nalam igy alakulnak a konfigok:
socket2 dx2-66 s3 805 (alternativa: cirrus 5428, ebbe lenne jo et4000w32i, v wd90c33)
socket3 dx4-100 vision864 (alternativa: et4000w32p, ark1000vl)
socket5 p120 vision968 (alternativa: millennium, ark2000pv)
socket7 p233mmx riva128 (alternativa: et6000)
slot1 p3-800 gf256ddr (alternativa: gf2gts, tnt2u)kesobbi gepeken nincs dos, de ezek mind jo kartyak dos ala.
Ez a vlbs cucc nagyon luxus volt anno, es oszinten szolva ertelme sem igazan volt, egy aramszunettel jo esellyel elkoszontel a vinyodtol, a dx2 melle erdekes. Lbas bios jelent meg hozza kesobb, de nekem nincs hozza, egetni kellene, de szvsz lassabb lenne soros atvitelben mint egy kesobbi vlb kontroller.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #79475 üzenetére
A 968 nagyon korrekt vas dos ala is, szvsz konkretan a legjobb analog kimenettel, csak nem tul sebes. Egy kozepes socket7nel sokat nem szamit meg (95os procikkal), par szazalekkal lassabb csak, de egy slot1ben mar gyakran az a szuk keresztmetszet.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #79476 üzenetére
A 93as gepbe raktam vlbs ide cache kontrollert, 93-94 kornyeken mentek ezek. Amikor direktben dolgozik vinyora, igazabol egyaltalan nem gyorsabb, mint a korabeli isas vezerlok (kb 1mb/s), a bufferelt sebessege viszont szepen kimaxolja az akkori protokol maximumat (16mb/s). Az aprofileos muveleteknel szepen megdobja a feelinget, mintha mindig smartdriveot hasznalna az ember.
Korabeli scsit sose probaltam, de asszem az akkori vezerloknel altalanos volt, hogy cacheltek az atvitelt nemileg, amellett, hogy akkor tenyleg sokkal gyorsabb protkol volt, nem ugy, mint az evtized vegen mar.
Talalt vki egyebkent 93as vlb hdd kontollert valaha?
leteznek… de amik nekem vannak, azok szinte kivetel nelkul 95os gepekbol valok (94 vegi, 95 eleji gyartas). A fent emlitett cache kontroller 94 eleji, ami igazabol optimalizalt, masodik verzioja egy 93as modellnek, funkcionalisan amugy ugyanaz.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #79476 üzenetére
Legelso retrogep epitesem egy p3/1000 256mb rammal, vmi 2003as seagate 40gb vinyoval volt win98se ala. Egyszeruen annyira gyorsnak tunt a rendszer, hogy egyaltalan nem remlett, hogy ez igy ment volna. Aztan utana kezdtem szoritani az koron, hogy legyen szepen minden a korra jellemzo (99 vege, 2000 eleje). Mindenbol a korabeli csucs kerult bele, 700/800as p3, 128mb ram, korabeli ibm hdd, nah igy mar ugy ment, amilyenre emlekeztem, gyors, de azert nem valoszinutlenul, mint a csak par evvel ujabb vinyoval volt.
Ez volt az a pont, amikor eldontottem, hogy nekem korhu gepek kellenek, korhu alkatreszekkel, amugy teljesen mas felhasznaloi elmenyt kapok. Szeretek en is eljatszani a korabeli hwekkel, megnezni a tuningot, osszevetni oket, tesztelni sdt hasznalok, de vhol az az elsodleges, hogy visszarepitsen abba a korba.
Igazabol meg igy is irrealis, hogy ezekben a korokban nekem sose volt ilyen csucsgepem, de pontosan latszik, hogy mi tudott az adott kor, es ha lassunak talalja az ember, akkor el kell fogadni, hogy ez ilyen, sot ilyen se volt a nagy tobbsegnek. Ha lassu, kell egy modernebb masina mas korbol, de tiszteletben tartom a kor korlatait, es nem hagom meg a technikat, akkoriban nem letezo vasakkal.
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #79446 üzenetére
Lehet tenyleg elfaradnak ezek, mert anno nem volt nagy kunszt olyat venni, a 366os mar nem volt egyertelmu. Nekem csak egy s370es van, az megy 450en (csak dos alatt neztem), de a slot1 az igazi
-
-
arn
félisten
válasz
anaqer #79413 üzenetére
Mostani tapasztalataimat irom
egy studio mixeren es aktiv hangdobozon vannak.
Anno orultem, hogy szol vmi oszinten szolva, fogalmam sem volt a kulonbsegekrol, mert nem is hallottam tobbfelet egyszerre. Sbpro2om volt, utana meg gus. Vmi regi nemet hifire kotve, amit a tesom faszijatol gubertam el
De ilyen kartyakat hasznalok az epitett gepekben:
1993 socket2 dx2-66 sb16asp (legelso sb16)
1994 socket3 dx4-100 sbpro2 + gus + mt32 + sc55
1995 socket5 p120 awe32 + gus
1997 socket7 p233mmx awe64gold +guspnp
2000 slot1 p3-800 sblive + guspnp
2003 socket a xp3200+ audigy2
2006 lga775 qx6700 xfi fatality -
arn
félisten
válasz
anaqer #79411 üzenetére
94ig az sbpro2 a kedvencem, 94tol az awe32. Az sbpro2 vag magasban, eros szures van rajta, az fm ezert elvezhetobb, tobb a mely, a gyengecske korabeli digi hangok is kerekebbek rajta. Az ujabban mar vekonyabban, szol, gepiesebben.
Zenerol meg hangrol beszelni olyan, mint eltancolni a krumplisteszta recepjet, nem tudom jobban megfogalmazni.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #79407 üzenetére
Kora kontextusaban is jobb a regi. Pl a legjobb oples kartyak szvsz a 92-93as blasterek. A kesobbiek mar nagyon analitikusan szolnak, vagy szimplan szarul. Persze, ha a legkesobbi dosos jatekokat nezed, akkor jobb az ujabb, nem tudom mi a cel.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #79405 üzenetére
Retro kartyat nem azert hallgat az ember, mert mai ertelemben veve jo a hangminosege
hanem hogy megszolal es ugy szol, ahogy regen szolt. Egy 4-8khzes 8bites hangmintaknal, ami regen volt sok dosos jatekban, eleve nincs sok ertelme errol beszelni, sot lehet jobban fog szolni, egy erosen szurt es lekerekitett hangu korabeli kartyan.
-
arn
félisten
Semennyire, egy live + sb16 jobb kombo.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79163 üzenetére
Jo az dos ala. a diamond vision968nak jobb kepe van, de a matrox is eleg jo, millennium ii 97es.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79157 üzenetére
Barmelyik univbe kiirja. Hogy dos alatt megy a kartya, az sokat nem jelent.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79129 üzenetére
Tudod mikor hasznaltunk ilyen felbontast? 2000es evek kozepen
97 kornyeken a 800x600 teljesen jo volt
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79127 üzenetére
Miert nem eleg ez a felbontas? Ezek a kartyak magasabb felbontasban amugy sem adnak tul jo kepet.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79088 üzenetére
Epp ezt irom, hogy nem volt extra, budgetkartyakra is kerult, virgere, etc.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79076 üzenetére
Nem, ekkoriban jott az sdram, 8-10-12nsal, szoval ez elavult volt es lassu. Amugy 93ban is voltak videokartyak 45ns ramokkal (wd, tseng).
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79074 üzenetére
35ns ramok melle nem biztos.
-
arn
félisten
En siman sdkartyara irtam, es arrol bootoltam az ideadapterben.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #78814 üzenetére
Ez csak a c450 es c550nel volt igaz, ott a kevesebb cache a prociban gyakran gyorsabb volt, mint a p2, p3 a kulso felezett sebessegu cachevel. Raadasul pont ugy lottek be a szorzokat, hogy elerhetove valt a topprocik orajele a 66/100 valtasnal, ez mar a s370nel is csak a legelejen mukodott.
a coppermine celeronnal a cache joval lassabb, mint a coppermine p3ban, es gyakran az alacsonyabb orajelu duron sebesseget se erte el. Persze c550rol fellepve, igy is nyert rajta az ember.
-
arn
félisten
válasz
frescho #78792 üzenetére
Egyertek, nagysagrenddel komplexebbek, a nagyobb hotermeles, es az aramok hamarabb kifingatjak a modernebb gepeket.
Raadasul 2000 elejen mindenfele alulmeretezett es nem szabvanyos, olcso kondikkal szortak teli a lapokat, es a hirtelen megnott fogyasztast egyaltalan nem tudtak kordaban tartani - szvsz a 2000es evek elso felebol fog a legtobb vas elhullani. Normalisan mukodo 9700prot mar most se talalni, pedig igazan tortenelmi db.
-
arn
félisten
válasz
anaqer #78783 üzenetére
2000ben lehet… de igazabol nem is tudom mit vartal egy olyan idoszakban egy 99 elejen megjelent budgetkartyatol, amikor a topkartyak is lementek egy even belul kozepszintre. Hogy melyik kartya hogy oregedett az is mas kerdes, meg az is, hogy gyk 2000re a s3nak kifujt, kepzelhetem mekkora eroforrasokat fektettek az ujabb cimekbe. Rosszkor vetted meg, kb mint a v2 99ben.
99ben 800x600x32en jatszottam, egy 8ms tntt valtottam le ra, es nem tartok meg vmit, ami szar.
-
arn
félisten
válasz
anaqer #78774 üzenetére
nekem biztosan, es akkor sem volt egy majer kartya.
jol tuningolhato volt, emlekeim szerint a 32m verzio volt a 16os tnt aranak kornyeken, es nem zuhant meg annyira 32 biten teljesitmenye. A metal is jo lett volna, de gyk az unreal tamogatta normalisan (igaz ott talan azon a kartyan volt a legjobb).Igaz, fogalmam nincs hogy 2000ben hogy ment, akkor tnt2u, es gf2gtsem volt mar, de 99es cimeknel az araert korrekt volt.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #78766 üzenetére
Dosban, ami kb 97ig volt erdekes, szinte barmilyen budgetkartya megtette, ugy 98ig win alatt is elvolt az ember softrenderrel. A 3ds kartyak mar nem voltak olcsok, de pl 99ben egy savage4el tok jol el lehetett jatszani.
-
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #78764 üzenetére
A 90es evekben elerhetobb volt egy jol hasznalhato vga, mint most.
-
arn
félisten
Nem sok akkoriban a 4g?
-
arn
félisten
Jah meg annyi, hogy altalaban az idoskalan van vmi kedvenc korszak, hw, szeretek akore epitkezni (pl bx chipset), vagy foglalat vege, kezdete, isa slot meg van e rajta, oprszhez kotni, win98 korszak vege, stb. Igy szvsz jobban tematizalt es hasznalatban jobban elkulonulo konfigok jonnek letre.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #78618 üzenetére
Koaxialis hangszoronak hivjak, most is ebben utaznak (kef ls50 pl), de tobb gyartonak is van ilyenje. Ha normalis hangot akarsz jobb arban, a mai mokusvakitos hifit el kell felejteni, az aktiv studios monitorok sokkal tobbet adnak kevesebbert, 8 colig nem erdemes mast venni.
Afelett (10-15 col) viszont studios es hifis cuccban is tobb ezer eurtol kezdodnek, emellett a mai kishangszoros hifis cuccok jatekhangdoboznak fognak tunni - jbl 4367 es tsi.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #78600 üzenetére
En egy 15-17es Shadow mask crtre vagyom dos ala. vettem egy szep 19es flat sonyt, de kiabrandito kissebb felbontasban, meg az lcd is elvezhetobb, az legalabb nem csikos.
-
arn
félisten
Vlbben gyk a legbudgetebb megoldas volt, de elsok kozott jott ki
Az 542xnel a busz is 16 bites volt a vlb ellenere, csak nem isa orajelen ment. De attol fuggetlenul teljesen hasznalhato cuccok voltak ezek a tridenttel egyutt. Az visionok es a tseng is nagyon tul van tolva, foleg ez utobbi, nem eppen problemamentesek.
-
arn
félisten
oh jeee... az escomos arlistak [link]
-
arn
félisten
válasz
jokeph #78520 üzenetére
A szemetet ossze is kellett lapatolni
a vinyo par honap mulva bad sectoros lett, a papir alapjan csereltek a billt, videokartyat - ezekre mar nem is emlekszem. A hangkartyara igen, amit kesobb vettunk, a 2 eve unokaocsem kinyomta a gepet, ami akkor szolalt meg utoljara. Szerencsere becsereltek egy 486dlc+koprocira. Szerethettek minket
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #78508 üzenetére
Nem az enyem, mi gyorben latunk
de elokerestem az elso gepem szamlajat, apukam vette a vallalkozasahoz elvileg penztargepnek. Akkoriban max wolf3d meg lost vikings futott rajta
95ben rohadt draga volt a ram… a dx4ben is eloszor 4m volt, azt fejlesztettem 8ra. Masfelszer annyiba kerult, mint 93ban (ez meg inflacio nelkul is sok). En meg lelkesen belepakoltam a dx4be 16ot, es a 95os socket5be keveseltem ezt.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #78434 üzenetére
Nekem nem a komoly jutott rola eszembe
Persze ekkoriban minden haz hasonloan ratyi volt, ennek van egy baja, en is erre utazok. Az igazan szinvonalas haz, oemben baromi ritka, foleg, ami tulelte.
Keresd meg, mi benne a legkorabbi alkatresz. Floppy, ilyesmi, valoszinuleg hosszabb ideig bovitettek (99 kornyeken biztosan). De az is elkepzelheto, hogy siman budget 99 koruli gep, oldschool hazzal, mert tul sok alkatresz mutat erre az evre. Aki ilyen gepet vett akkoriban, valszeg nem az elsok kozott vett v3at, az lehet kesobb kerult bele.
Nezd meg mindenen a gyartasi datumot addj hozza kb fel evet, ugy hamar kirajzolodik egy terkep, mi mikor kerulhetett eladasra.
A hazakat siman arultak sok evig - az, hogy kb mikor kerulhetett piacra, arra utalhat:
turbo gomb (socket 7nel mar sok jelentosege nem volt), kesobb suspend feliratra csereltek ugyanazoknal a hazaknal a penya korszakban.
kijelzo, hany digites (max 99, 199, v 999), 94 kornyeken mar 199ig mentek, utana mar csak a nagyon gagyi atx mellett futott late at hazak voltak, ami tovabb skalazodik. -
arn
félisten
Ami kibirt mar 20 evet, az az alkalmankenti retrot is birni fogja. 34gxp van a p3ban, ez volt az utolso jo szeria, fireballbol meg az elso szeria frissitett verzioja, es a fireball stbol ketto. Az ibmek csapagyasodnak, de sajnos nehez ma mar olyan 90s vinyot talalni, aminek olyan hangja van, mint regen. Hang szempontjabol a connerek tok jok (amugy vacak volt regen, es ma is).
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #78409 üzenetére
Pedig mindegyik kozepes aru cuccnak szamitott a maga koraban, 450 98 teletol volt, 550 99 nyaratol, 850 meg 2000 nyaratol. Akkoriban ugy csinaltam, hogy bementem egy shopba, aztan mondtam nekik, nehozom a gepem, aztan ha megy ilyen orajelen, akkor megveszem
mindig volt, amelyik azt mondta, hogy ok.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #78397 üzenetére
Osszeraktam a 2003as es a 2006os konfigot, a demok miatt hasznaltam oket parszor, de amugy nincs szamomra praktikus hasznuk, majdnem minden megy a modern gepen is ebbol az idobol. Amugy epiteni erdekes volt oket, es ezek a legkorhubb konfigok, de hasznalni nem nagyon fogom oket emiatt.
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #78381 üzenetére
A c566@850 2000 nyaran se nem volt draga, meg igazan jo, mert ott volt a duron. A fullos p3 es az athlon viszont rohadt sokba kerult.
En is azert vettem, mert csak bepattintottam a jo regi bxbe, nem kellett lapot cserelni (igaz ezt mar korabban megtettem bxen belul a feszultsegek miatt). 98 utan elvoltam a c300@450, c366@550, c566@850 vonalon az igazi athlonig (2001)
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Ingatlanos topic!
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Milyen autót vegyek?
- Apple MacBook
- Suzuki topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 512GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 256GB / 12 hó jótállással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest