Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
matyi012345
őstag
f32.. MF-en működőképes de annak is a végét súrolja az újabbakon.
-
matyi012345
őstag
-
matyi012345
őstag
Nem jobb.
Nagyon gyenge a világítás, esetlen a vágás, tartás. Végig kéne menned az alap világítási tablókon és azokból kiindulni. Retus se jó. Az ellenfény kiemeli a hajat ami viszont keszekusza, nincs javítva utólag az sem. Háttérre egyáltalán nem figyeltél, nincs megtervezve, stb.. lehetne sorolni de a világítás és a koncepció hiányából fakad a legtöbb hiba.
-
-
matyi012345
őstag
válasz
bandhajon@ #40475 üzenetére
"Amire NEM való:
-"Most vettem a gépem és ez az első kép, amit lőttem vele" című képek megosztása
-turistafotók, "céltalan kattogtatások" mutogatása"Első hsz.
Rekesz túl tág, életlen, rossz helyen a fókusz, nincs kompozíció, dőlés. Ez most kemény, de gondold át ezeket a képeket szerintem alaposan.
-
matyi012345
őstag
Fényformáló teszt Érdekességnek gondoltam beszúrni.
-
matyi012345
őstag
válasz
KelemenUhr #40281 üzenetére
Ez nem technikai fórum, ezt nem tudom miből gondoltad.
-
matyi012345
őstag
válasz
DonaTTT #40194 üzenetére
Kimerevített splash fotóra akkor van esélyed ha a vakud teljesítményét leveszed, itt még nem villant elég rövidet. Milyen vakud van? Ha folyamatos fénnyel készült akkor a záridőd hosszú. Amúgy elég laposra is sikerült a világítás és a kidolgozás is eléggé hanyag. Az első tetszene de az a nagy levél mindent borít, nem elég letisztult.
-
matyi012345
őstag
válasz
r.levente75 #39827 üzenetére
Ne így komponálj, gyorsan felejtsd el ezt a harmadolóba erőszakolást. Rengeteg komponálási alapelv van, mindig azt kell alkalmazni amelyik annak a képnek jól áll. A komponálás csak annyit jelent, hogy valahogy ráhelyezed a képre a dolgokat amiket szeretnél fotózni. A harmadolás egyébként is egy elnagyolt aranymetszés: az alapelv szerint az aranymetszés aránya: kisebb oldal úgy aránylik a nagyobbhoz, ahogy a nagy az egészhez. Ez 62,5-37,5%-ot jelent. Ezen kívül ott van még a középre komponálás, dinamikus kompozíció, átló, stb...mindig úgy fotózz, hogy ahogy szerinted az jól néz ki. Pontok, vonalak, alakzatok, átlók, innen indul az egész. David Präkel-Kompozíció c. könyvét ajánlom elolvasásra. Nagyon rossz irány, ha beerőszakolsz mindent harmadolóba, attól a kép nem lesz jó.
Ennél a képnél amúgy a fényekkel van nagyobb gond, nagyon lapos az egész. Ez akkor lehetne egy jó kép, ha lett volna egy ellenfény, lejjebbről lövöd meg és szűkebbre vágod.
-
matyi012345
őstag
válasz
Picturemaker #39726 üzenetére
Csak azért tükröződik mert sokkal világosabb a gyümölcs belseje. Ha a külseje is olyan világos lenne akkor tudna tükröződni, így túl sötét hozzá.
Más:
Most látom micsoda boxba csöppentem bele, itt nem szoktak ilyenek lenni
-
matyi012345
őstag
Hoztam egy áfonyát. Kicsit úgy érzem kiégtem és elegem van az egészből, de ma fotóztam egyet magam szórakoztatására és jól sült el végül. Talán új erőre kapok.
-
matyi012345
őstag
Ha már jövök akkor képeket is hozok; két unalmas fehér hátterű reklámfotó amúgy, akit nem érdekel az ilyesmi az görgethet. Láttam az előzményeket, méretezve vannak.
-
matyi012345
őstag
válasz
#31733248 #38315 üzenetére
Alaptalan rémisztgetés inkább.
Hétvégi munka - Mindenki maga dönti el, mikor dolgozik. Én pl. nem dolgozok vasárnap, szombaton igen, ha van kedvem.
Nincs idő alkotni - Meg kell mondani a megrendelőnek, hogy ez bizony egy hét, vagy kettő, vagy amennyi. Soha nem késtem még anyaggal, inkább jellemző, hogy előbb át tudom adni. Általában amire egy hetet mondok az 3-4 nap.
Szarok a fények - Azért vagyunk FÉNYképészek, hogy a fényeket kialakítsuk magunknak. Ha kint süt a nap akkor kezeljük, ha nem akkor meg örüljünk és elő az akksis vakuszettel és indulhat a fotózás. Elutazni valahova fények nélkül és a Napot várni...
Nem leszel gazdag, mert mindig fejlesztesz - Tipikus technomán, kezdő, felszereléshalmozó hozzállás.
Csak pár dolgot emeltem ki. Ez a cikk egy panaszkodás, riogatás, ahol leírja miért olyan rossz, közben a legtöbb dolog a saját hibája. Ha nem szeret fehér hátterű termékfotókat csinálni, akkor bízza másra, ajánljon termékfotóst, mivel gondolom Ő nem az, ha bringásokat fotózott természetes fénynél. Ha valaki esküvőt akarna fotóztatni velem. vagy családot, vagy akármi mást, Én is elküldeném.
-
matyi012345
őstag
válasz
aldebaran #38249 üzenetére
Egetverő baromság a cikk 3/4 része.
Nem fogom egyesével kielemezgetni. Tapasztalom az ellenkezőjét. Jól kell csinálni, meg kell húzni a határokat, nem kell technománnak lenni, tudni kell világítani, bánni az emberekkel, stb.. és akkor működik. Egyáltalán nem így néz ki ez a dolog, mint ahogy itt le van írva. A szerző kiindult saját magából és a saját hibái kivetülnek a cikkre, amiket nem kell elkövetni és akkor minden rendben van.
-
matyi012345
őstag
Ha pályázol és kikötik akkor más, de szerintem az egész kép tónusterjedelmét, gradációs görbéjét, színcsatornáit megváltoztathatod akkor is.
Akkor nem maszkolsz, radírozol vissza meg hasonlók de ezt LR-al meg tudod csinálni egyébként, csak írtam hogy PS-el hogy fuss neki hogy elsőre jó legyen az eredmény. Amúgy meg emlékszem sok madaras meg hasonló képeidre régebben és fényéveket fejlődtél a kidolgozásban.
-
matyi012345
őstag
LR-ban a HSL/Color/B&W fülön belül kiválasztod a Color-t, All-ról átlépsz a kiválasztott csatornára és a három csúszkát húzogatod ameddig jó nem lesz. Ha nem adja ki akkor PS-ben csinálsz egy új réteget, image-adjustment fülön belül beállítod a kívánt színt, mondjuk levels, curves, hue/saturation, stb.. erről csinálsz egy maszkot, invertálod és az érintett területet egy ecsettel átfested, utána pedig az opacity-t belövöd a kívánt értékre. Miért nem dolgozol PS-el? LR a PS előszobája, összetartozik a kettő, de erről mintha már beszéltünk volna egyszer.
-
matyi012345
őstag
válasz
Real_Necro #34623 üzenetére
Ki kell várni míg odaér és ott megállítani
van amelyik nem áll meg rá ha kihúzod a pöcköt?
-
matyi012345
őstag
válasz
Real_Necro #34620 üzenetére
A kronók állása rendben van alapállásban is. Másodpercet meg már tárgyaltuk
-
matyi012345
őstag
válasz
Real_Necro #34616 üzenetére
Ennek egy nagyon régi hagyománya van (kb 90 éves) amitől a gyártók minimális mértékben eltérnek. Pl. Tag Heuer 10/10 37-en fotóztat jelenleg ha jól tudom. Esztétika, hagyomány, és Zéé által említett dolgok összessége igazából ez. Nem érdemes tőle eltérni, nem lesz jobb a végeredmény. A második beállítás is szokás volt egy ideig, de egyre jobban kikopik a szomorkás hangulata miatt, azért is írtam, hogy inkább az első a jobb.
Kellcucc: Ki tudod másolni magadnak text docba, de ha a topicot elmentet és később a topickeresőt használod akkor meglesz a hozzászólás is.
-
matyi012345
őstag
válasz
Chance #34611 üzenetére
órafotónál a beállítás 22:10 (vagy 08 ha belelóg a mutató a feliratba) 35s vagy 15:40 00s de inkább előbbi. Digitálison meg 12:45 de ez most nem számít, csak ha már itt tartunk leírom. Nem jó irány sem a szög, sem a háttér, sem a vágás, a világítás pedig szintén nem ami a kép alap hangulatát adná. Nézzél sok video-t, képet ebben a témában, youtube-on is van sok tutorial.
Nem lett volna rossz ötlet pedig belehelyezni egy régiesebb hangulatú csendéletbe mert annak a bevilágítása kötetlenebb (könnyebb) egy kicsit.
-
matyi012345
őstag
Fandago lépcsős képe és Bagaba1 portré fotójára:
Újabban azt veszem észre a fórumon, hogy akarva-akaratlanul, zsigerből, vagy nem tudom miből de mindenki mindent a harmadolóba akar tenni. Ezzel összesen két gond van:
1: az igazi ősi aranymetszés szabálya nem úgy szól, hogy fessél mindent a harmadolóba, hanem úgy, hogy a képet úgy oszd fel, hogy a kisebb oldal aránya úgy viszonyuljon a nagyobbhoz, mint a nagy az egészhez. Ez egy komponálási módszer ami eléggé elterjedt, aztán később jött a harmadolási butítás számomra másig érthetetlen okból. Ez az arány NEM 33,3-66,6% hanem 38,2-61,8% tehát a portré és a csigalépcsős kép is nagyjából megfelelnek ennek. Legalábbis nekem szemre. De miért is kéne másra mint szemre..?
2: amikor fotózunk akkor nem a szabályokhoz alakítjuk a képet, hanem a képen alkalmazzuk a szabályokat, amiken változtatunk, kihasználjuk, felhasználjuk őket. Másik pedig, hogy ezen az egy dolgon kívül számos más komponálási forma létezik amiket lehet alkalmazni, nem kell mindig mindent aranymetszeni.
A csigalépcsőn amit hiányolnék az a nagyobb DOF, a portrén pedig a fények nem jók amin áteresztőlappal pl lehet javítani.
Elnézést kérek előre is, de már megint előjött az ész nélküli erőltetett "csakazéris" harmadolok orrvérzésig mer az úgy jó és kész hozzáállás, de cáfoljatok meg, nyitott vagyok minden véleményre.
-
matyi012345
őstag
Annyira lapos az egész fénykezelés, hogy az ostyarudakat ha nem ismerném, simán elhinném hogy téglalap alakú. Semmi kiemelkedés, semmi tónuskülönbség ami térbelivé tenné és ez az egész képre igaz, mindkét esetben. Első képen a fekete háttér zajos, sávos, ez egy jó monitoron egyből szembejön, a horizont sincs túl jó helyen, túl magasan van. Másodiknál a színeket nem értem, az a neonzöld ebbe a képi világba nem megy bele, ha a főtémádat nézzük csak elviszi a tekintetet mert élénkebb, vibrálóbb. Dőlés relatív, de egy ilyen fotónak az alapja a fények kezelése, a lényeg kiemelése, tónuskülönbségek létrehozása, hangulat teremtése egy ellenfénnyel, háttérfénnyel, vagy ahogy gondolod, de ez így családi albumba " itt is jártam, ahol ilyet adtak" való kép sajnos.
Ha van lehetőséged akkor menj vissza és fegyverezd fel magad vakukkal, kérj áramot, vagy rendszervakukkal oldd meg, de egy árnyékoló, derítőlap, zseblámpa is már nagyon sokat dobna rajta.
-
matyi012345
őstag
Nem akartam ebből hosszú hadjáratot indítani, csak a véleményem volt!
Régebbi képeid nekem jobban bejöttek, amúgy pedig a hátteret saját magad bizonyítod 2014-es képeiden, hogy igenis közvetve lehet az befolyásolni! Baromi jó minimálok vannak a galériádban ahol nem a doffal voltál elfoglalva, hanem azzal hogy gondosan felépítsd a kompozíciódat ami így átgondolt lett, letisztult és igenis ütős mindenféle dofjáték nélkül. Jobb irány volt.
SZERINTEM.
Tényleg no offense.
-
matyi012345
őstag
válasz
Fandango #34208 üzenetére
Valahogy azt látom, hogy erőltetett papírdofozás van ezeken a képeken. Szinte konstans 1.4-en végigtolod az összes képedet százmilliomod másodperces zárakkal, és még az iso is indokolatlan. Amúgy meg legtöbb turista kép, nem látok tudatosságot. Az elsőn például van egy bámészkodó nő ami éles, a háttérben pedig van egy teljesen random embertömeg, egy dőlő halászbástya és egy félig-meddig mosott ég ami ráadásul nincs leszűrve, nincs kidolgozva. És erre nem mentség, hogy a gépből kiesett jpeg és nincs utómunka, mert akkor nem publikálok. Legyen. Rendőrségi autónál a vágás esetlen, előtte több hely kéne, vagy drasztikus vágással mögötte sokkal több, vagy valami fényhatás ami érdekessé teszi, mondjuk egy távolról kioldott vaku. Erőltetett papírdof van ott is, de ettől még a háttér nem tudatos, a vágás sem. Katonák elvesznek. Előttük mögöttük emberek, háttérmosás szintén erőltetett. egy 180-250mm-en ki lehetne őket emelni, valóban elmosni a hátteret és egyszerűsíteni a képet, így nem tudom kitalálni mi volt a célod mert másodpercekig nézem a képet és akkor látom, hogy ott vannak és élesek de attól még belevesznek az egész képbe, az első embernek ráadásul a kezét-lábát levágja egy kézenfogva sétálgató pár, ami számomra abszolút értékelhetetlenné teszi a képet.
Átgondolnám ezt az egész képi világot amit próbálsz képviselni, szerintem nem követendő, néha inkább bazári hatást kelt, de cáfoljatok meg ha valaki nem ért egyet. Vignettálást is látok ami nem jön be ebben a formában. Vagy ki kéne korrigálni ami két kattintás LR-ben, vagy kiemelni ha valóban indokolt. Nekem ez így nem több mint képhiba ebben a formában. Értem hogy most nagy az 1.4 varázsa de ez nem visz el egy képet.
-
matyi012345
őstag
válasz
matyi012345 #34176 üzenetére
Egyébként nem egy jó kép, na. Próbáld meg máshol lefotózni, nem megy hozzá ez a környezet sem, élesnek sem túl éles meg alul is lőtted. Azért egy 2,5-2,8 kell annak az obinak, meg a fénymérésnél valami nagyon sánta. A pillanat az ami egyedül jó, ha ezt egy szép környezetben szép fényekkel elkapod akkor esélyes hogy van egy jó képed. Kicsit lejjebbről, az Ő szintjéről.
-
matyi012345
őstag
LR vagy PS pro konktra?
Ez olyan mint a kanál vagy leves pro kontra. LR egy katalogizáló, feldolgozó szoftver. Library-ben kipipálod ami kell, import, mehet a Develop, ha kell csinálsz DNG profilt a color checkerhez, ha nem akkor elvégzed a módosításokat, utána vagy onnan nyitod meg az original fájlt PS-ben utómunkára, vagy exportálsz egy PSD 16bit-et és azokat dolgozod fel PS-ben. Onnan kimegy a végső méretezett JPEG vagy akármi ami már használható a megrendelőnek és itt ért véget a folyamat. Hogy melyiket mented, az meg egyéni ízlés. Én a max felbontású PSD-ket archiválom, mert akkor tudom, hogy ott csak azok a képek vannak amik kellhetnek és fel vannak dolgozva és elérhető max felbontásban vannak a biztonság kedvéért, mellette meg ott vannak a kis JPEG-ek mert azok meg minimális amit foglalnak. Nincs pro kontra, a kettő egy folyamathoz lett kitalálva egymást kiegészítve.
-
matyi012345
őstag
válasz
copass #33973 üzenetére
Ez egy gyerekfotó ami alapból családi albumba való és oda perfekt. Szezon fazon..bemozdult? fakó? Naés? Látszik rajta hogy direkt fakóbb és megy az egész képhez. Technótechnótechnó. Néha nem árt ezen túl is nézni a képet.
Bocs de annyi kép van itt ami éles és nem fakó de nem mond semmit, üres. Muszáj volt megvédenem, nincs bennem rosszindulat.
-
matyi012345
őstag
válasz
matyi012345 #33654 üzenetére
Lejárt a szerk idő.
Ezt azért írom, mert ennek az ellenkezőjét látom. Mindenki technikázik, ebbe van beleőrülve és tesztábrákat fotózgat meg MTF ábrákkal kel és diffrakciós számításokkal fekszik. Nem vezet sehova és nem kéne ezt tovább erősíteni szerintem.
-
matyi012345
őstag
válasz
phaseOne #33651 üzenetére
Írtam egy baromi hosszú hsz-t de kitöröltem inkább. Annyit írnék, hogy a technika az a csapból is folyik, nem az a lényeg. 20+1-edik cikk lenne róla a neten, de lehet hogy 30+1-edik. Esztétika, világítás, komponálás, elmélyedés egy témakörben és gyakorlás addig, amíg a kitűzött cél sikerül, ha kell akkor vért izzadva. A jó képekhez ez az út. A technózás az egy üres lufi lesz, hiába fújja valaki nagyra mert önmagában a nullával egyenlő.
-
matyi012345
őstag
válasz
buci30 #33553 üzenetére
Ez a kérdés ennél sokkal összetettebb. Vannak helyzetek, témák ahol vaku nélkül eleve nem tudsz csinálni semmit. Általánosságban pedig ha jól tudsz vakuzni, megfelelő erősséggel és irányból és karakterrel villantasz, ha kell akkor módosítod a fény spektrumát fóliával akkor nincs az a helyzet ahol a vaku (a jól haszált vaku) rontana a képen.
-
-
matyi012345
őstag
-
matyi012345
őstag
válasz
Fotonhámozó #33392 üzenetére
Nekem tetszik, bejönnek ezek a galaxisos képek, és a mérete is bőven élvezhető szerintem .
-
-
matyi012345
őstag
válasz
fr3ntzen #33352 üzenetére
Első sorban a két mohás képnél mindkettő kilóg a DOFból és zavaróak a belógó életlen szálak és a témaválasztás is eléggé tucat. Harmadik, negyediknél jó, hogy kerestél vonalakat amik vezetik a szemet, de a negyediken nagyon a kép szélére vezetik. Ez hathat dinamikusan, de akkor a sarokhoz legyen inkább közelebb az enyészpont. Második sorban a harmadik talán a legérdekesebb a nézőpont miatt, első kettő nekem nem jön be. Harmadik sorban az összes képed balra dől és nagyon tucat téma, negyedik sor témaválasztásban és vágásban szerintem nagyon rossz irány, brutálisan kemény fények vannak a makróhoz és az méhek szinte észrevehetetlenek így ezen a módon.
-
matyi012345
őstag
válasz
medvezsolt #33321 üzenetére
Itt olvashatsz róla. Lényeg, hogy a nap fényét visszairányítod a témára egy derítőlappal, de ha nem akarsz befektetni rá akkor tudsz ragasztani egy nagyobb kartonra alufóliát, másik felére meg fehér kartont és meg is van az ezüst/fehér derítőlapod.
-
matyi012345
őstag
válasz
medvezsolt #33319 üzenetére
Nem rosszak a fények, de egy kis visszaderítés azért kéne.
-
matyi012345
őstag
válasz
Real_Necro #33271 üzenetére
Szerintem dinamikusabb így, mint ha lenne még hely. Ha mindenki harmadolóba meg átlóba komponálna akkor rém unalmas lenne az összes kép. Persze szabály szerint kéne még hely, de mire is valók a szabályok?
-
matyi012345
őstag
Feltöltöttem egy képet Flickr-re és a 255*3 tehát fehérre kimaszkolt részeken sötétebb tónuspöttyök vannak halványan. Gépen PS-ben és windowsos megjelenítőben nem. És facebookon sem. Egyre jobban kivagyok ettől az oldaltól, mit műveltek vele megint? Régen ez volt a legjobb. Kipróbálná valaki más is, hogy ebben megerősítsen, hogy nem én bénázok el valamit?
-
matyi012345
őstag
válasz
Bozsana #33066 üzenetére
Próbáld ki a fókuszcsapdás módszert. Beállítod valahova élőképben belenagyítással az éles síkot, belövöd valami támponthoz, vagy akár csak megjegyzed hol van, és ha ott van a kutya feje akkor elkapod a pillanatot. AF-el azért lett éles a hátsó fele mert a gép fókuszált, de amire az expogombot tovább nyomtad + shutterlag addigra már nem ott volt éles.
-
matyi012345
őstag
válasz
Takemoto #32982 üzenetére
Ha így mutatod be az objektívet akkor az egész képed elhasalhat a lencse(ék) tükröződésén mint ahogy nálad is tette. Sok módszer van ennek a kezelésére, egy szép fényeloszlású áteresztőpanel (fehér PVC, opál plexi) átvilágítva, áteresztőernyő, de egy ledsor beletükrözése is érdekes és egyedi lehet, lényeg hogy valami tudatos és kontrollált dolog legyen. A szög sem jó, vagy látszódjon minden felirat mégha éppen is, vagy fordítsd el rendesen úgy, hogy az lencséból csak egy kicsi látszódjon. Előbbi ehhez az obihoz jó lenne, utóbbi inkább katalóguskép. Az alap amit használtál az relatív, de azért átgondolnám.
-
matyi012345
őstag
válasz
Real_Necro #32955 üzenetére
Ez egy jó oldal, van youtube csatorna is és nagyon jó ingyenes oktató anyagok vannak fent, de az oldalról is elérhető sok ingyenes video és sok kép.
Itt van pár jó video, valamelyik csak tagoknak érhető el de sok ingyenes van. Amerikai éjszaka kisvakukkal, napfényhatás szórt fényben, 3 műtermi setup, gyerekfotó stb..
Hirtelen ez jutott eszembe de még biztos rengeteg van.
Szerk : link jav.
-
matyi012345
őstag
válasz
buci30 #32927 üzenetére
Felejtsd el
Az a jó ha érzésből komponálsz, ahogyan szerinted a legszebb. Semmire nem fog vezetni hogy mindent erőszakkal beraksz a harmadolóba mert azt olvastad a neten. Számos komponálási forma van, csak erről szeretnek sokszor megfelejtkezni (vízszintes, függőleges, centrális, dinamikus, statikus, harmadoló vagy aranymetszés szerinti..) . Először is azt nézdd meg, hogy mik az alap kompozíciós elemek. : Pont, vonal és azok fajtái (egyenes, hajlított, cikkcakk), alakzat. Ezeknek vannak további fajtái, valós és látszólagos (képhatáron kívüli). Pont lehet egy elem a képeden ami köré építesz, de lehet egy erős tónusváltás egy adott kisebb vagy nagyobb területen. Látszólagos pontot hoz létre pl. két összetartó vonal amik nem találkoznak a képen belül. Vonal pedig lehet egy, több, ha több akkor perspektívikusan összetartó (vagy éppen nem) amit lehet hangsúlyozni vagy éppen elfedni nagy tárgytávval vagy a gép tartásával, lehet látszólagos mint pl nézési irány, várható haladási irány, stb...stb..ezeknek olvass utána első körben hogy ezek mire jók és mit lehet velük kezdeni, hol kell őket keresni, felismerni és képet építeni ezekre. Harmadolás későbbi sztori és valamikor jó de nem mindig és minden áron.
-
matyi012345
őstag
válasz
andris1602 #32885 üzenetére
Mindent egy képen akarsz megmutatni. Ha fogtál volna egy szál virágot és azt fotóztad volna le valamilyen érdekes módon jobb fényekkel akkor előrébb lennél. Mondjuk felkötni cérnával (utólag ps), kitalálni egy háttérfényt, vagy bármilyen koncepciót a háttérre, egy ízléses mértékű tükröződést valamilyen módon..vagy valami de ez így nem áll össze. Nem látok tervezést. Fények laposak, anyagszerű, informális, de baromi lapos. Kompozíciók sem állnak össze. Kevesebb néha több!
-
matyi012345
őstag
válasz
toth_janika #32768 üzenetére
Egy barátomat megkérték hogy fotózza végig az állomásokat, ha jól emlékszem a 4-es vonalon. Fotózhatott embert, életképet, szerelvényt, feliratot, állványról, kézből, stb..tehát mindent de KELLETT rá engedélyt kérni a BKK-nál és megadták neki minden további nélkül. Ha nem kéne rá engedély akkor gondolom elküldték volna, hogy erre nem kell engedély..mutatta nekem is, egy darab A4 papír az egész valami sablon szöveggel és pecséttel.
-
matyi012345
őstag
válasz
FireKeeper #32721 üzenetére
A metró és annak környezete (aluljárók területe, lépcsők, stb..) alapból a BKK tulajdona és engedély nélkül nem fotózhatsz semmit, így ezek a törvények sem élnek. A BKK-nál kell engedélyt kérni a fotózásra és ott elmondják hogy mit tartalmaz, mit lehet és mit nem.
Pitagi: Érdekesebb lenne. Mindenki kb 70-250mm eqv körül makrózik, így elég nehéz érdekes perspektívát mutatni ezekben.
-
matyi012345
őstag
válasz
pitagi #32712 üzenetére
Nem túl izgalmasak. Próbálj egyedi látásmódot belevinni. Pl. nagyobb látószöggel közgyűrűvel alulról fotózva, vagy nagyon kis részletet kiragadni, stb..találj ki valami koncepciót. Fényekre figyelj, napfelkelte és naplemente jók, pl ellenfény+alufóliás visszaderítés, vagy oldalfény..Háttérre is figyelj, nem túl tetszetős ez a barnás seszínű unalmas háttér.
-
matyi012345
őstag
válasz
ssgt1981 #32692 üzenetére
Az első semmiképp nem jó a belógó épület miatt és eléggé fura ez a megközelítés. Bár nem azt mondom, hogy a túlpartról szemből egyedi lenne és érdekes hogy máshogy próbáltad bemutatni de szerintem nem sikerült túl jól. Második még inkább tetszik, de ott várhattál volna még a kékórára egy kicsit és az alja nagyon zavaró. Legközelebb méretezd le őket ..
-
matyi012345
őstag
válasz
Schuby #32683 üzenetére
Na ebben azért vannak részletek nagyobb felbontáson is, legalábbis szerintem a Samyanghoz képest ég-föld a különbség. Erre váltottál végül, vagy megvolt eddig is?
Egyébként jobb lenne természetes környezetben szerintem, így az etető eléggé hangulatromboló. Esetleg az etető mellé 1-1,5 méterre letennél egy ágat? Nagy eséllyel szállnának rá szerintem és hangulatosabb lenne.
-
matyi012345
őstag
-
matyi012345
őstag
válasz
Schuby #32570 üzenetére
Nem piszkálódásból mondom de egy Tamron 70-300 VC képéből kikroppolva is szerencsésebb lenne szerintem. Ez 600*424-es méret felett nézhetetlen. Sima HD monitorra eszembe nem jutna kitenni, egyszerűen homály az egész. És nem azért mert mellément az élesség mert előtte se találok és a szárnyán se, és nem pixelkukkoltam 16mp-n, másfél mp-n néztem meg, nem is volt értelme feljebb menni. Nem szeretek technózni, nem szoktam ilyesmire annyira figyelni de azért valami alapszintű élesség egy madárnál nem ártana.
-
matyi012345
őstag
válasz
matyi012345 #32259 üzenetére
Nagyobba megnézve az utómunka is csúnya. Pöttyök mindenfelé, a számlapon, kereten..egy tárgyfotóval foglalkozni kell. Pont lejárt a szerk. idő.
-
matyi012345
őstag
válasz
IRON STORM #32252 üzenetére
Próbáld ki, hogy a virág az ablak és a gép között van. Lődd meg lejjebbről és ugyanígy maszkold ki, de távolabb tedd a kartont, úgy hogy a képet azért kitöltse. Erre deríts vissza fehér lapokkal. Érdekesebb lesz kicsit
Szerk: exportálásnál alulról a harmadik menüben tudod beállítani, hogy miket akarsz meghagyni.
Chance:
Az a lap ahogy már írták, nagyon nem kéne. Beállítás 10/10/35 vagy 3/40/60 (Ó P MP). Számlap fényelése lapos így nagyon.
-
matyi012345
őstag
válasz
Colonel993 #32198 üzenetére
Vissza lehet húzni, egy ideig volt Canonom és Nikonom, már bánom hogy nem lőttem össze őket. Nikon-t alulról felülről vissza lehet húzni, Canont csak felülről, alulról nem.
-
matyi012345
őstag
válasz
StefanBraun #32132 üzenetére
-
matyi012345
őstag
válasz
StefanBraun #32125 üzenetére
Ez az 1-2 fokos dőlés az nem éppen túl jó. Vagy döntsd meg rendesen, vagy hagyd egyenesen.
-
matyi012345
őstag
válasz
Colonel993 #32118 üzenetére
Ha ez fricska akkor nekem átjött. Már tudom, hol vagy gyakorlaton. Martin Parr-nál
-
matyi012345
őstag
válasz
matyi012345 #31989 üzenetére
Hogy on is legyek:
Orra kilóg az arcvonalból, ez hiba.
izületbe nem vágunk.
Nincs hajfény pedig kéne.
Háttérfényed pontatlan, nincs értelme odarakni ahol van és szebben is lehetne képezni.
Karfa zavaró.
Melltartóval egybeolvadó fekete akármi szintén zavaró.
Ráncok a hónaljnál, nyaknál csúnyák.
Nyakon az árnyék csúnya.
Bal kéz kisujjánál retus kéne.
Kicsit alexpós is.A vízjeled túl kicsi
Amúgy meg nem tudom mit vársz a kezdős topikban egy műtermi képre.
-
matyi012345
őstag
válasz
Colonel993 #31988 üzenetére
Hol vagy gyakorlaton?
-
matyi012345
őstag
-
matyi012345
őstag
Most jutott eszembe egy hasonló sztori: Facebookos álláshirdetés csoportban egy hirdető getty-ről le print screenelte(!!!) a stockfotót és azzal hirdetett. De még csak meg sem próbálta kiszedni a logot vagy valami. Írtam neki, hogy mi van, mi ez, stb...semmi válasz. És ez egy ügynökség embere volt. Jól felrántottam magam mert én is foglalkozok stock fotózással és azért elvárnak ezt-azt, cserébe meg nem sok csurran cseppen a fotósnak. De még azt is sajnálják.
-
matyi012345
őstag
válasz
bttomy #31723 üzenetére
Állatokról inkább úgy készíts képet, hogy az ő magasságukra ereszkedj le, úgy természetesebb lesz. Fentről esetleg akkor ha belenéz a kamerába és egyértelmű kapcsolat van köztetek, mint kutya és gazda. Főleg ne lődd így hátba ahogy a másodikon. Tájkép, naplemente nagyon nehéz téma, úgy értve hogy újat mutatni szinte lehetetlen. Vagy fotózz nagyon magasról, vagy nagyon alacsonyról, vagy valami nagyon jó kompozíciót kell keresned, hogy eladható legyen. Dőlésre is figyelj. Keress jó témákat, figyelj a háttérre is és gondold át jobban hogy mikor érdemes lenyomni a gombot.
-
matyi012345
őstag
válasz
latrom255 #31703 üzenetére
Eszeveszett lapos a világítás, gépre helyezett rendszervakuval csak akkor fotózzál, ha nincs más megoldás. Két ledlámpás mobil? Másodperceket kéne exponálni, hogy azt a rendszervakud fényével hasonló erősségre felhozd folyamatos fényként még 1600 iso-nál is. Modell túl közel van a háttérhez. Amúgy van elképzelés és történet a képekbe, de a világításon gyúrni kell még sokat.
Próbáld meg, hogy főfényként használod a rendszervakut és leveszed a gépről, ha nincs kioldód akkor pedig a beépített vakuval sütöd el amivel egyben derítesz is ha gyengébbre állítod. Így egy felső frontfényt vagy kisorrt pl. meg lehetne csinálni kézből ha készítesz egy szoftboxot a vakudra és sokkal jobb lesz. Ezt mindenféle költség nélkül meg lehetne csinálni. Alap világításoknak nézz utána.
Új hozzászólás Aktív témák
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 Pro Max 512GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest