Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
znagyznagy #1699 üzenetére
A betöltött energia egy része hő formájában távozik, ezért töltéskor többet mutat, kisütés a mérvadó. Előfordulhat, hogy többszöri töltés-kisütés (formázás) szükséges, hogy a töltő helyesen tudja érzékelni a töltés leállításának szükségességét. Ha irreális érték után sem áll le, be lehet avatkozni, kisütni, ismét tölteni. Főleg, ha rendellenes melegedés tapasztalható, amit esetleg a hőérzékelő sem "akar" észrevenni.
-
znagyznagy
csendes tag
válasz
znagyznagy #1697 üzenetére
2,91 Ah-nál állt meg végül a győztes
-
znagyznagy
csendes tag
válasz
znagyznagy #1671 üzenetére
Elmentem, 2400-s Energy-t akartak adni, de végül kiharcoltam az Endurance-t (2050)
Itthon elkezdtem az IPC-1L-t használni ,a gagyi 1500-s Minhwa (Minwha?) akkuk esetében szépen kiszűrte, hogy melyik 1100mAH-s még(!), s melyik már csak 200-300-s.
Aztán miután a sok refresh charge-t megcsináltam az összes Minhwa-n, sort kerítettem az Endrance-ekre. Kisütéskor 1600-1800 mAH-t mért az IPC-1L, ami logikus volt, hiszen ez az átlagos 15%-os önkisülés várható volt egy legalább 1 hónapja gyártott akkunál.
Viszont a töltéskor a következő kapacitások jöttek ki: 2,27Ah-2,72Ah (s ráadásul a 2,72-esnél még nem jelzett full-t, azaz most is tölt.
Hogyan lehet ez? Más is tapasztalt már ilyet vagy egyszerűen más akkut rejtőzik az Endurance felirat alatt, vagy ne adj isten rossz a töltőm?
-
znagyznagy
csendes tag
válasz
znagyznagy #1671 üzenetére
Skaccok, nekem miért nem szólt senki, hogy év végével megszűnik ez a topik? :
-
Nagya21
addikt
válasz
znagyznagy #1633 üzenetére
Hali!!
Mint irtam használj ni-cd akksit a GPS-be az birja a hideget legjobban mindhárom közül(mégha macerássabb is tölteni)
Üdv Nagya -
Kernel
nagyúr
válasz
znagyznagy #1618 üzenetére
Negyedik kérdés: hogy lehet ez? A leírásban csak annyi volt, hogy a led világít, amikor tölt. Hogy mi van akkor, amikor befejezi, arról semmi. Most szerintetek akkor még mindig tölt, annak ellenére, hogy a gyorstöltővel teljesen fel lett töltve?
A leírás igénytelenül van fogalmazva, én a Varta "sárga tojás" formájú töltő leírásában láttam hasonló okosságot. (Netán szándékos megtévesztést?)
200 mA-es töltők általában biztonsági időzítős lekapcsolással működnek. Pontosan már nem is emlékszem, de tegyük fel, adott egy 15-16 órás időzítés (persze nem egy kvarcpontos időzítést kell elképzelni, csupán egy kondenzátor töltésén/kisütésén alapul az áramkör).
Ezen belül a töltési időt a felhasználónak kell beállítani, a kapacitás, illetve a mellékelt táblázat alapján. A biztonsági timer csak arra szolgál, ha valaki elfelejtkezne róla és nem szakítja meg a töltést, akkor mégis legyen valami automatika, ami 15-16 óra után lekapcsol, hogy ne főjenek szét az akkuk. Legalábbis ez vonatkozik az általam vizsgált Varta töltőre. 200 mA körüli töltőáramon egy kis túltöltést (túlmelegedést) még épp elviselnek a cellák, bár aki szeretné kímélni az akkuit, annak nem javasolt egy ilyen "buta" töltő.
-
And
veterán
válasz
znagyznagy #1628 üzenetére
Li-Ion akkukhoz: nem létezik a "tipikus" Li-Ion, mivel többféle anyagú lehet a katód és az elektrolit is. Ezért nem lehet egységes képet kapni a hidegtűrésükről sem. Egyes leírások szerint létezik igen széles hőmérsékleti tűrésű Li-Ion (elektrolit), de valószínűleg nem ez az általános. Nulla °C alatt a szokásos akkuk gyengén teljesítenek, legyenek NiMH vagy Li-Ion fajtájúak. Más cikkek a NiCd-cellát említik még, mint nagy hidegben alkalmazható fajtát, de ez is biztosan gyártmányfüggő. Fagypont alatt a kivehető kisütőáram drasztikusan csökken, a töltés pedig egyenesen lehetetlenné válhat. Szerintem nagy hidegben érdemes csak a tényleges használatkor elővenni az akkucsomagot, addig fagytól védve tárolni. Amúgy sem akkutípus alapján választ az ember fényképezőt, úgy általában..
-
ottkar
addikt
válasz
znagyznagy #1619 üzenetére
Gyorsan kisütni se ajánlatos az akkukat mert kémiai folyamat játszódik le aminek van egy optimális sebessége és ha túl gyors az akku irreverzibilissé válik. Az hogy a gyorstöltés káros nem vélemény kérdés sokan a saját pénztárcájukon tapasztalták.
-
ottkar
addikt
válasz
A nagy áram minden akkut kinyír én ceruzát 500mA -nél nagyobbal nem töltök. Az IPC nem emelt semmit. Az IPC 1-nél volt csatornánkénti 1A áram és a hídban (két szélső csatorna) 1,8 A. Ezek azonban lehetőségek voltak nem kell használni. Az L-es változat később jött ki megszüntették a hídat és 700mA a max. töltőáram. Most ha 700-al kezdek egy ceruzát tölteni és a töltés többször leáll melegedés miatt akkor legközelebb leveszem 500-ra.A fórumon nem istenítjük az IPC-ket egyszerűen ez a legjobb, egyetlen négy csatornás töltő, a legtöbbet tudó, ami esetleg még drágább is nyomába se ér.
-
And
veterán
válasz
Kezdjük azzal, hogy ne keverjük össze-vissza a mértékegységeket. Töltő jellemző árama: mA, töltés és akkukapacitás: mAh.
1.) A gyorstöltés nem feltétlenül átok, és a hatása szerintem abszolút nem függ attól, hogy alacsony önkisülésű-e az adott példány. Ha az akkuk jellemzően nagy terhelőárammal vannak kisütve, nem olyan nagy gond a gyorsított pl. C/4..C/3 árammal történő töltés. Időnkét illik beiktatni egy normál (C/10 áramú) töltést, és kész. Az extrém gyorstöltés más tészta, azt egy átlagos akku nem is nagyon támogatja.
2.) Az 1800mA csak egy feature, nem kötelező használni. Ettől nem lesz jobb egy töltő, de rosszabb se. Átlag AA-méretű akkuk esetén nem javasolnék ilyen nagy töltőáramot, csak végszükség (és arra alkalmas cella) esetén. Az 1800mA amúgy is maximális érték, kisebbet nyugodtan lehet választani a menüből.
3.) Lásd: 1. Nem feltétlenül káros, de ne legyen állandó. Ha a töltőben van hővédelem (mint az IPC-sorozatban), akkor felforralni úgysem tudjuk az akkukat.
4.) Az adott töltő leírásában kell megnézni, hogy milyen módszerrel állítja le a töltést. Ha gyorstöltő, és mondjuk -dV -t érzékel, nem célszerű újraindítani a töltést, mert túltöltheted az akkukat.
5.) Kis terhelőáramú berendezésbe inkább az alacsony önkisülésű típusokat tedd, ne a hagyományosakat. Egy távkapcsolóban pl. általában évekig bírja egy elem, abba nem való akku. A -10°C -os használattól meg ne várj csodákat, azt semmilyen töltéssel nem szeretik a NiMH akkuk, és társaik sem. Ha ennyire lehűlnek, hamar merült állapotot jelezhet a készülék, amelyikbe beteszed azokat. Hosszú távon károsíthatja is a cellákat a 'mélyhűtés'.
6.) Formázni nem kell, az alacsony önkisülésű típusokat 'feltöltve' árulják, ami annyit jelent, hogy a gyártástól számított pár hónapos idő eltelte után is használható töltés marad bennük. A teljes kapacitásukat néhány teljes lemerítés-feltöltés ciklus után fogják elérni, de ez a hagyományos akkukra is igaz. (Én pl. egy 4-es csomag 2000mAh-s Eneloop-ot vettem a gyártás után fél évvel, és 1550mA-t tudtam kisütni két példányból, közvetlenül a csomag felbontása után.) -
znagyznagy
csendes tag
válasz
Ja és egy hatodik kérdés: a Minhwaknal még nem fontos, de a Recyko-nál érdekes lehet. Kell őket formázni, ha igen akkor hogyan tudom kisütni gyorsan őket?
Ui: gondolom forró étolajban nem lenne szerencsés. :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest