Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dare2Live

félisten

válasz judas13 #59 üzenetére

"Miközben a SpaceX elhalasztotta, Kína végrehajtotta saját titkosított űrrepülőjének indítását."

Ez a business olyan, hogy ha szar az időjárás vagy vmi nem stimmt akkor halasztanak. Na bumm. Ami a lényeg spacex vonatkozásában, hogy a falcon heavy 100% success rateval rendelkezik. Ami nem kis dolog, főleg nem Muskal meg az agile szemlélettel.

Én nem vitatom, hogy kína öles léptekkel halad, le is írtam. De ami most a tervük 2025re azt üzletileg a falcon 9 tudja úgy hogy idén ~100 indítást csinálnak 100% success rateval. A starship pedig egy tök más liga. Van ambiciózus programjuk ebben a kategóriában is 2040es céldátummal.

Én sajnálom az orosz űripar "szabadesését" de sajnos ennyi van benne. Az orosz "ork" imperalizmus más dolog az reneszánszát éli, az agitprop fullba tolja ~áthatja a lakosságot, velünk lesz nagyon sokáig. És oroszország nagyon nincs messze. De ez itt nagyon off.

törölt tag

válasz judas13 #59 üzenetére

Ez inkább a kínai és az amerikai hadiipar versenye, mint a magán űrvállalkozásoké.
    (Egy elhalasztott indításból pedig bármilyen hosszútávú következtetést levonni butaság.)
    Az alapvető különbség a kínai és az USA (+EU, Japán, stb.) űripara között, hogy a kínaiba csak állami pénz megy, a nyugatiba pedig egyre több kockázati tőke is. A kínaiak nem a globális versenyképességre hajtanak (mint jellemzően más piacokon), hanem a saját belső igényeiket akarják kiszolgálni azzal, hogy saját hordozórakéta kapacitást építenek ki. Mivel ez számukra első sorban politikai függetlenség kérdése, így megengedhetik, hogy számolatlanul szórják a pénzt az űriparukra. Ettől még a kínai hordozórakéta kapacitás javarészt oroszoktól vásárolt technológiára épül és még nagyon messze vannak attól, hogy a kínai magánszféra (ha egyáltalán lehet ilyenről beszélni) részvétele is elérje az amerikai szintet.

• Dare2Live

félisten

válasz judas13 #33 üzenetére

Ehez kéne egy nagyjából versenyképes termék különben az lesz mint a Brilliancevel ~20éve.
    Közben az EU/US... vonalnak erősen kezd elege lenni a kína dömping vonalból, a kínai rendszernek meg egyre kevésbé van, lesz pénze.

A kínai space boom az jópár éve sok pénzből zakatol de uaz van mint USben. Rémítő pénzből csinálnak nem versenyképes platformot.

EUban jövőre indul az Ariena 6, előrelépés de ettől még nem lesz versenyképes. Mirui, Ariane next meg 2026/30ra igér.

oroszok meg leseggeltek.

• Dare2Live

félisten

válasz judas13 #18 üzenetére

Az a baj evvel, hogy ha minden úgy lesz ahogy szeretnék, írod akkor sincs meg a teljes újrahasznosítás. Csak Falcom 9, Falcon Heavy ligába lesz.

Elektromos autó vonalon nekem még mindig az van meg, hogy autónként 20-30k$nyi összeggel támogatja kína pl niot. Így nem nehéz az egész pályás letámadás.

Ettől még a cikk egy clickbait hányás by Harangi.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés