- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Telekom mobilszolgáltatások
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
g0dl
addikt
Én is ezzel küzdök. DHCP openwrt tftp pedig a NAS.
Nekem ez megy, és az kellett hozzá, hogy az /etc/config/dhcp fájl config dnsmasq szakaszába felveszek egy ilyen sort.
option dhcp_boot 'pxelinux.0',<tftp neve>','<tftp ip>'Viszont amit én szeretnék, hogy hostonként meg tudjam mondani, hogy mi a fájlnév, azaz mást tudjon bootolni. Erre többek közt azért lenne szükségem, mert raspberry pi-t is szeretnék bootolni x86 mellett.
Erre esetleg van megoldásod?
Ha host szakaszba raktam ezeket az opciókat, akkor nem veszi figyelembe.
-
Victor Súgó
tag
Ahogy elnézem, nem túl nagy itt a forgalom, próbálok válaszolni, de vak vezet világtalant stílusban.
Évekkel ezelőtt elkövettem ezt. Úgy emlékszem, hogy ennyinek elégnek kell lennie, de én elég sokat szívtam vele, mire sikerült összehozni és nem emlékszem az okára.
Tőlem kitelik hogy valamit a tűzfal konfigban piszkálva rontottam el és ezért nem ment.
Vagy már akkor is a systemd szülőatyjának anyját kellett szidnom. -
krealon
veterán
"A port parancs paramétereit hol lehet megnézni? Nekem ftp -vp cím port -tal sem mond semmit"
A kliens program LOG-jat kellene tanulmanyozni.
Eleg olvasmanyos szokott lenni.Egy webbongeszo alkalmatlan FTP kliensnek, ha hibaelharitasrol van szo.
-
krealon
veterán
"Mit bénázok el?"
Azt, hogy kliens oldali naploban nem nezed a port parancs parametereit.
Az FTP-hez kell nat-conntrack modul a routerben, vagy allando passziv uzemmod mellett a FileZilla szerveren be kell allitani egy magas port-tartomanyt, amit szinten forward-olni kell befele.
Utobbi esetben lehet a command csatorna a szabvanytol (21) eltero porton is. -
fpeter84
senior tag
Akkor tényleg az imagebuilder lehet a megoldás - kicsit kiherélni, kicsit kiegészíteni...
ubi@ubuntu:~/ar71xx/lede-imagebuilder-17.01.4-ar71xx-generic.Linux-x86_64$ make info | grep 841
tl-wr841-v1.5:
TP-LINK TL-WR841N/ND v1.5
tl-wr841-v10:
TP-LINK TL-WR841N/ND v10
tl-wr841-v11:
TP-LINK TL-WR841N/ND v11
tl-wr841-v12:
TP-LINK TL-WR841N/ND v12
tl-wr841-v3:
TP-LINK TL-WR841N/ND v3
tl-wr841-v5:
TP-LINK TL-WR841N/ND v5
tl-wr841-v7:
TP-LINK TL-WR841N/ND v7
tl-wr841-v8:
TP-LINK TL-WR841N/ND v8
tl-wr841-v9:
TP-LINK TL-WR841N/ND v9Talán bele lehet kalapálni a luci-t is a 4MB-ba... USB hack-et nem találtam rá, max a flash upgrade vagy mmc-over-gpio maradhat de azért ezek már magasabb szintű mutatványok...
-
8zabi
őstag
akkor marad az imagebuilder a lap aljánopenwrt-imagebuilder-ar71xx-generic.Linux-x86_64.tar.xzezzel bele tudod tenni a Luci-tszerk: nem tudod beletenni, mert nincs a listában a 841megvan a tiny imagebuilder
openwrt-imagebuilder-ar71xx-tiny.Linux-x86_64.tar.xz
ezzel tudod belerakni
visszatérve az US-EU kérdésre: nem tudom a választ, de ha EU-ban vetted, akkor azt tedd fel
-
8zabi
őstag
snapshot-ban nincs Luci, release-ben van LEDE 17.01.4
-
krealon
veterán
"várható valamikor a Broadcom chipes Archer C5-ök támogatása?"
A Broadcom-nak nincsen nyilt forrasu (Fully Open Source) Wifi drivere.
Nem csodalom, hogy az OpenWRT fejlesztok nem akarjak magukat szivatni vele.Ezert is lenne nagy ervagas a nyilt forraskodu projekteknek, ha a Broadcom felvasarolna a Qualcom-ot.
Szerencsere ez nem tortent meg. -
suste
veterán
pedig a vendég háló az jó neked, csak nem wifiben kell gondolkodni
az igazi vendégwifi is úgy kezdődik, hogy csinálsz egy külön vendég interfészt, és ahhoz csatolod a vendég wifit
ezután ha csinálsz egy külön vlan-t, akkor azt is ehhez a vendég interfészhez csatolod és kész
utána egyedi tűzfalszabályokkal be tudod magad (MAC/IP) engedni a vendéghálón lógó eszközeidhez -
-
suste
veterán
ha a 841-en elfér akkor 741-esen is el kell férnie, hiszen mindegyik 4mb-os (841v13 végre 8MB
)
én egyébként arra gondoltam, hogy már az egyedi buildbe sem férnek el a dolgok, és akkor inkább csak a cifs-et rakod be a többi meg csak link (én is csináltam így egyedi buildet a 841-esemhez)wifi upc kliens téma:
openwrt-vel megoldható a wifis továbbszórás is, csak felveszel egy új AP-t a LAN-ra (wwan=upc kliens) -
suste
veterán
-
markussandor
senior tag
Pont tegnap fedeztem fel, a LEDE már berakott egy új kapcsolót a wifi/vezetéknélküli biztonság menü alá:
Enable key reinstallation (KRACK) countermeasures
Complicates key reinstallation attacks on the client side by
disabling retransmission of EAPOL-Key frames that are used to
install keys. This workaround might cause interoperability
issues and reduced robustness of key negotiation especially in
environments with heavy traffic load. -
krealon
veterán
"A root fs (overlay) readonly-ként mountolódik.
[...]
Azt mondja,no space left, pedig a /-en van még 60k"A JFFS 60k szabad hely eseten mar nem tud tobbet irni, azaz megtelt.
Egy megoldas:
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/hsz_3087-3087.html -
vargalex
Topikgazda
Felesleges a TimeZone beállításokon rugózni. Egyrészt a Wiki-ben is egyértelműen le van írva, hogy UTC-ben kell megadni az időt, ha nem használod a –kerneltz kapcsolót. Másrészt az iptables man-ban is ez szerepel a time szekciónál:
"All times are interpreted as UTC by default"
Szóval, ez nem OpenWrt specifikus.
-
vargalex
Topikgazda
Valami nálad nem kerek! A /etc/TZ-nek egy symlink-nek kell lennie a /tmp/TZ-re:
root@DIR-860L:~# ls -la /etc/TZ
lrwxrwxrwx 1 root root 7 Apr 3 12:29 /etc/TZ -> /tmp/TZamit a /etc/init.d/system script állít be a config-ban szereplőre:
system_config() {
local cfg="$1"
local hostname conloglevel buffersize timezone zonename
validate_system_section "${1}" || {
echo "validation failed"
return 1
}
echo "$hostname" > /proc/sys/kernel/hostname
[ -z "$conloglevel" -a -z "$buffersize" ] || dmesg ${conloglevel:+-n $conloglevel} ${buffersize:+-s $buffersize}
echo "$timezone" > /tmp/TZ
[ -n "$zonename" ] && [ -f "/usr/share/zoneinfo/$zonename" ] && \
ln -sf "/usr/share/zoneinfo/$zonename" /tmp/localtime && rm -f /tmp/TZ
# apply timezone to kernel
date -k
}Ebből látszik, hogy akkor törli a /tmp/TZ-t, ha a zoneinfo telepítve van és a zonename is be van állítva a system config-ban.
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
Pedig ennek így mennie kell. Az ntp egyébként nem kezel zónákat, mindig UTC-re szinkronizál...
Restart volt? -
-
-
suste
veterán
komplett leírást nem láttam még
a ticketekben lehet turkálniha nagyon kell a CC és jó lenne a webes felület is, akkor esetleg kipróbálhatod csak a mi webfelületünkkel
még régebben néztem, úgy emlékszem, hogy minimum 100K-t lehet spórolni a lucihoz képest
és már van csomag formájában is: suste-headless-9092_0.8.3-3_all.ipk -
suste
veterán
Nem tudom, de nincs tárva-nyitva az tuti.
Nagyon sokan még AA -t használnak, sok Vargalex fw is fut még, és a miénket is sokan használják szerintem. Családban is van 1-2 még, és nem is fogom lecserélni, maximum a routerrel együtt.
De ha a legfontosabb a biztonság, akkor a legújabakkal se lehetsz biztos, ki tudja milyen hiba került bele, vagy van benne évek óta.
Vagy beszélhetnénk a gyári fw-ről is .... -
-
suste
veterán
én a 841-esemre csináltam BB-t, amiben ezek vannak benne pluszban:
-ddns,
-qos,
-cifs,
-relayd,
-iwinfo,
-luci-hu,
-9092
és maradt még kb 150-200Kb hely bebootolvaa szomszéd 740-esén meg alap BB-van, és maradt mellette olyan kb 500Kb hely bebootolva
szóval tuti lehet, csak régebbi verzióból kell buildelni
és ha esetleg van a hálózatban NAS, akkor onnan még jópár alkalmazást tud futtatni a 740-es is, csak a szükséges kerneles csomagokat kell beleforgatni az fw-be -
-
Headless
őstag
Csinálhatsz az etc/config mappáról egy mentést, de vannak amiket nem másolhatsz ész nélkül. Pl a switch configját, ami ügye része mind a lan/wan interfésznek.wifi konfigot nem veheted át( az iface configok mehetnek) tűzfal talán ott nincs semmi ami változhat, úgy rémlik. Dhcp szintén másolható rögtön.
-
sgeza
veterán
Ha másképp nem is lehet, /etc/config -ból esetleg a lényeges dolgokat átrakod kézzel szerkesztve? Nem tudom, hogy ez így van-e a hivatalos openwrt-nél, én a zyxel armor z1 gyári firmware-ében így csináltam, ami egyébként openwrt alapú. Egyszerűbb ott kitölteni például a static dhcp listát, mint egyesével végignyomkodni a webes felületen.
-
-
kovbandi82
őstag
Igen, engedélyezve van
, legalábbis az opciót bepipáltam, és a 255.255.255.255-át írtam be Remote Management IP Address:-hez, (Enter 255.255.255.255 for all). Portal elvben lehet ott gond, oda a 80 van beírva, de mivel VPN-nél elvben 1 alhálózaton van a 2 eszköz, nem gondoltam/gondolom, azzal lenne a baj.
Viszont ami nyitva van port a routeren, azt nem tudom hozzáadni, mert nem engedi a router -
vargalex
Topikgazda
Ez volt az első javaslatom. Igaz, nem írta a topictárs, hogy próbálta-e.
-
Headless
őstag
Aztán lehet vargalex tud még valamit ezzel kapcsolatban, én is úgy gondolom hogy így működnie kéne, de nem sikerült belépnem...
/:http:http
Egy kicsit más/offtopik:
barkácsolóktól kérdezem tőled is hcl, tudom, te szeretsz barkácsolgatni, BP 3.-ik kerületbe nem tudtok valami mikroelektronikai boltot, de nem olyyat hogy rendelek azt két hét múlva lesz, hanem bemegyek azt van mondjuk dc dugó, ellenállások, kondenzátorok, forrasztási kellékek stb...
hestore messze van, allé mellett van egy mikroelektron nevű de szintén nem az, hogy leugrok a kis mindenesbe.
-
Headless
őstag
nem kell, hogy root legyen, ez csak egy példa volt....
sőt nem is szükséges, bár most így hirtelen nem sikerült unix felhasználó nélkül működésre bírnom. szóval, akkor azt mindenképp létre kell hoznod. De ugyanúgy mint a root menni fog...
/:http:$p$http
fontos hogy legyen http felhasználó és jelszava is legyen.
-
Headless
őstag
hülye kérdés? uhttpd restart volt?
Most a gyári init.d-t használod még vagy suste által ajánlottat?
amúgy ez egy sor ami működik. ez a root-nak ad hozzáférést a http szerver gyökerének a jelszó pedig a unix user jelszava vagyis ami a passwd-ben van. Természetesen ehhez kell egy olyan felhasználó, ami unix user.
/:root:$p$root
másik fontos hogy a mappa az a http gyökeréhez viszonyított relatív útvonal..
-
suste
veterán
mi pl külön initscriptet használunk az új uhttpd-hez:
#!/bin/sh /etc/rc.common
# Copyright (C) 2010 Jo-Philipp Wich
START=50
SERVICE_DAEMONIZE=1
SERVICE_WRITE_PID=1
UHTTPD_BIN="/usr/sbin/uhttpd"
start() {
SERVICE_PID_FILE=/var/run/uhttpd_2.pid
service_start $UHTTPD_BIN -f -h /www_2 -r MY WEBPAGE -t 600 -T 600 -p 0.0.0.0:8080
}
stop() {
SERVICE_PID_FILE=/var/run/uhttpd_2.pid
service_stop $UHTTPD_BIN
} -
Headless
őstag
Igen 1043 v2. Mint mondtam ha tudom hogy lassan fog nenni, akkor eröltetve indítok többet, pl ha nem ncore-ról szedek sorozatokat, akkor el "szoktam" indítani 10-15-öt is. Suste FW 0.2-es, de minden ugyanúgy fut mint az újakon. Net pedig DHCP-s. Statisztika mentés percenként, saját script fél óránként. 2 HDD,1 pen extrootal. HDD-k 3,5"-ek belső hdd-k házban. ext4 noatime,nodiratime.
Jah és a torrent teljes előre lefoglalással megy.
Sajnos HEVC még nem engedélyezett, az említett oldalon. Bár ideje lenne.
-
Headless
őstag
Ahogy suste mondta én szoktam feszegetni, de erős korlátozások vannak.
Globális/torrentenkénti partner korlát: 20
Feltöltés szál : 10
Feltöltési seb: 256 kb/s
Letöltési seb: korlátlan
Letöltési sor: 1 -> néha elindítok többet eröltetett indítással, de akkor tudom előre, hogy nem lesz egyik sem gyors.A partnerek számából látszik, hogy nagy sebesség eléréseh, elég jó seederek kellenek, általában 2,5 mb/s és néha összejön a 4 is.
Ha több kell írtam routert felejtsd el. Céleszköz kell olcsóbban is kijössz, erősebb is lesz. Második eszköznek biztos nem routert vennék. RPI,BPI,odroid, NAS stb.
-
suste
veterán
ezeknél alapszabály, hogy a letöltési sor 1!!!
szóval egyszerre csak 1-et töltsön, a többi meg várja a sorát
headless a 1043-ast szokta feszegetni, de az sem bír 3-4MB/s -nél többet átlagban
szerintem a nexx/oye olyan 2-3MB/s-et tudhat
a feltöltésnél lehet bármennyi a listában (nálam most 300), az éppen aktív olyan 10 körüli szokott lenni nálam, a sebességet ki kell tapasztalni841: az ilyen usb hw modnak nem vagyok híve.....általában instabilitás a vége
akkor már a nexx is jobb, még árban is.... -
-
lócitrom
őstag
azt valószínűleg a RAM-ba, mivel ugye újraindítást követően ismét kerestetni kell vele a tárolókban. vagy /tmp, vagy Headless által is sokat emlegetett /overlay. persze lehet tévedek. ha találok majd valami részletes dokut, átnyálazom, hogy mi is a lelke ennek az egésznek.
pont azon gondolkodtam egyébként, hogy vajon akkor miért nem ezen az elven kezdi el letölteni a csomagokat is, míg ki nem számolta, hogy mennyit foglalnának telepítve és hogy lesz-e elég hely végül a telepítéshez? nem értek persze a működéséhez, de tekintve, hogy RAM mindig több van az eszközben és hogy 32 MB felét használja csak ki (esetemben legalábbis) az OS, ráadásul szinte minden eszközben gyér a ROM mennyisége...szóval adná magát, hogy RAM-ba menjen először, és csak ha minden megfelel akkor írja ki lemezre.
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
Squashfs filerendszert nem tudsz rw módban csatolni. Bár, most nem teljesen világos, mert az előző hozzászólásban sda1-ről írtál. Ha az a helyzet, hogy az sda1 fel van mountolva pivot-root-ként (ha jól tippelek), akkor a sysupgrade után (-n kapcsoló nélkül, azaz a beállítások megtartásával) ne is számíts arra, hogy az új firmware-ba bekerülő csomagok megjelenjenek, hiszen azok nincsenek a külső eszközön, amit a kernel betöltése után rögtön fel is csatol a rendszer a /-be. Azon pedig ugye nincsenek ezek a csomagok. Boot-olj külső eszköz nélkül és csináld meg újra az extroot-ot (azaz a teljes / tartalmát másold a külső partícióra egy formázás után, ahogy a wiki-ben le van írva).
-
-
Az is megvan, miért lehet felmásolni...
@Headless : Az lesz, csak az idő és macera. Ki akartam próbálni pár dolgot, amihez csak USB és extroot kellene, de így nem fogom
Illetve a flashelést otthonról kell, mert melóhelyről lógok az otthoni gépemen, és arról a routeren -> megflashelem csak úgy, akkor meghülyül az otthoni háló.Most azt próbáltam, hogy benyomom a swapot (ez működik) de csomagokat leszedni így sem tud.
-
Headless
őstag
-
Blasius
tag
Hotspot------(wifi wps)------Tplink_router-----(wifi)-----Kliens(ek)
Ebben a konfigurációban valóban dupla adatforgalom lenne tehát a sávszél effektíve feleződik.
(Kliens->Router->Hotspot; ez kétszer annyi mint a szimpla Kliens->Hotspot)
Hotspot------(wifiwps)------Tplink_router-----(utp)-----OpenWrt_router-----(wifi)-----Kliens(ek)
Itt egyszer valóban továbbosztom: Hotspot------(wifi wps)------Tplink_router
De utána kábeles kapcsolat van: Tplink_router-----(utp)-----OpenWrt_router
És egy új wifi: OpenWrt_router-----(wifi)-----Kliens(ek)Szerintem itt nincs még egy feleződés. Miért lenne a Hotspot--Tplink_router vonalon dupla adatforgalom
?
-
vargalex
Topikgazda
Szia!
Milyen típus ez pontosan? Csak azért kérdezem, mert nálam már elég sok megfordult, de ilyen hibával még nem találkoztam.
Fatális kérdés: biztos, hogy jó image-t tolsz rá? Nem lehet, hogy nem fér el a LuCI, így nem is készít új firmware image-t, azaz mindig a régit másolod fel? Próbálj úgy image builderrel firmware-t készíteni, hogy előtte törlöd a már elkészültet a megfelelő könyvtárból.
-
vargalex
Topikgazda
Igen, de ott a soros konzolon történő tftp letöltést. Azaz ehhez szét kell szedni és forrasztani kell. Azaz nem ugyan az, mint az újabb eszközökön elérhető tftp recovery, ami szétszedés nélkül elérhető. Mondjuk azt nem tudom, hogy te melyikre gondoltál... De ugye az eredeti kérdés forrasztás és szétszedés nélküli megoldásra vonatkozott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Léghűtés topik
- Asztalos klub
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Saab, Volvo topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Donald Trump azt mondja, hogy megtalálta a TikTok vevőjét
- Napelem
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged