Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dabadab #2650 üzenetére
Ez se jó nekem
Az egyik gép folyton menne, monitor/bill/egér nélkül. a másik gép időnként menne, teljes harci díszben, monitor, egér, billentyűzet.
Az nem jó, hogy a 7/24-ről indítok egy ssh-t, abban ''valamit'', mert miután kikapcsolom a nagygépet, amin néztem, az vagy elveszne, vagy nem tudnám másnap előcsalni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
annulus #2647 üzenetére
mert azt akarom irányítani, ami már fut. A letöltőgépen megy a bittorrent (most pl. 2 Ubuntu dvdimage jön lefele), és ha be akarok tenni mást is, akkor be kell kapcsolni a régi monitort, meg a régi, félig halott billentyűzettel kell gépelni, a földön kuporogva.
Az ssh-t ismerem, talán még egy x-szervert is össze tudnék hozni win alá is, ha nagyon muszáj lenne, de inkább nem.
Tehát nekem az kell, hogy a távoli gép képernyőjét, billentyűzetét és egerét ''kapja meg'' egy másik gép. Erre való a vnc. Az ssh-val max. újabb progikat tudnék indítani. -
ngabor2
nagyúr
válasz
dabadab #2645 üzenetére
Tehát az X előtt kellett volna indítani a vncservert?
.xsession van, csak lockolva, ezt írta is. a root emiatt tudott indítani.
No mindegy, miután átköltöztetem házba a gépet, úgyis újra fog kelleni indítani.
És egyéb mód a vnc-n kívül nincs arra, hogy a gép irányítását távolról átvegyem? Hálókihasználtság nem számít, a 2 gép 100Mbites lannal van összekötve, a 10-11MB/s sebesség meg szokott lenni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Újabb zavaró probléma... vnc. Feltettem a vncservert, userként indítottam, másik gépen realvnc-vel, vagy tightvnc-vel próbálkoztam, azonos eredménnyel:
- ha a user által indított cuccot hoztam be (5901 port), akkor egy ''alap'' X háttér, semmi nélkül.
- ha indítottam egyet rootként, akkor az bejött, mint a root desktopja, tudtam rajta dolgozni. Csakhogy nekem az kellene, hogy azt az asztalt lássam, ami jelenleg van a gépen, hogy ne kelljen a földön kuporognom mellette, és egy régi egeret/billt használni hozzá.
Ráadásul ha meg lenne ez a probléma oldva (''távolról'' irányítás), akkor minden felesleges cuccot le lehetne húzni a gépről, és igen kis helyen elférne.
A vncserver-es gépet nem szeretném újraindítani, ha lehet, az X-et se (túl sok progi fut rajta). Megoldható a probléma? -
ngabor2
nagyúr
igazából ezt akartam elkerülni a fix ip-vel. Ezesetben egyszerűbbnek érzem azt, ha 2 gépet kell egy crosslink kábellel összekötni. Sokkal gyorsabb és egyszerűbb 2 fix ip-t adni, mint egy dhcp-t telepíteni, beállítgatni. Valahogy ágyúval verébre módszernek érzem. Ha már egy kicsivel nagyobb a háló, mindjárt más a helyzet, de egyelőre max 2 működő gépem van.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Nem mondassz hülyeséget
De azért remélem nem túl gyakran változik a szerverhez tartozó dns.
Az igazán szép az lenne, ha annak ellenére, hogy az eth1 - win összekötés fix ip-n megy, a dns-t a Linuxtól kapná, amit a resolv.conf-ból szedne. bár könnyen lehet, hogy ilyet nem lehet kivitelezni. Mindenesetre ezt az írásvédést megcsinálom, és a 2 leírt címet is megjegyzem valahol. Köszi mégegyszer a segítséget. -
ngabor2
nagyúr
Ha picit visszaolvasol, akkor láthatod, hogy épp amiat kellett az ip, mert nincs dns-em... tehát ha nevet pingelek, akkor biztos, hogy nem találok semmit.
Host-tal megnéztem, úgy találtam (bár való igaz, ahol hosttal megvan, ott pinggel is meglett volna), de a wines gépről továbbra se látok ki, legalábbis a ping nem megy ki.
A dns ip-jét eddig még nem találtam meg a /proc-ban, de keresem tovább, ill. máshol is.
Ami viszont érdekes, hogy a wines gépről az Azureus kilát, mivel elég sok ügyféltől töltöget, bár a trackert az se látja. Ezek szerint nagy baj nincs, csak tényleg a dns hiányzik. -
ngabor2
nagyúr
Egy egyszerű kérdés: hogyan tudom a beállított dns ip-számát lekérdezni?
Esetleg egy webhelyhez tartozó IP-t hogyan tudok megnézni? -
ngabor2
nagyúr
Köszi, ezt is kipróbálom.
Tegnap azt hittem, a pure-ftpd szivat, azért nem tudok ftp-zni. De utána kiderült, hogy a win kapcsolta vissza a tűzfalát, amit előtte direkt kikapcsoltam... Utána már ment az ftp, igaz, addigra pure helyett in.ftpd volt fenn. Mivel gyakorlatilag ez a 2 gép van, és egyelőre nem akarok samba-val foglalkozni, ezért nem is kell komolyabb eszköz hozzá. Ha meg a jelenleg wines gépről is repül a win, és Ubuntu lesz rajta, akkor meg már azért nem kell a samba. -
ngabor2
nagyúr
Az Ubuntu/Kubuntu mindig félévente frissül. Amúgy az alap teljesen Debian, és ha nem tévedek, nem is igazán akar csomag szinten elszakadni, csak felhasználóbarátabb akar lenni. Ezért fogom én is telepíteni, ha eljutok odáig...
Ha esetleg nem tudod lehúzni netről, tudom postázni cd/dvd+posta áron. -
ngabor2
nagyúr
egy dolgot nem értek...
most mit kötöttél össze mivel????
Pedig egyszerű.
---internet---eth0---eth1---------wines gép
ahol az eth0 dhcp-vel kapja a címet, úgy kapcsolódik a netre. Az eth1 ugyan abban a gépben van, fix címmel. Ezen van a Linux.
A wines gépnek a címe is fix.
A Linuxos gépen semmi gond az internettel, lehet rajta letölteni, böngészni.
A wines géppel a Linuxosat elérem (ftp, ssh), de a netre nem látok ki. Ha hazamegyek, kipróbálom az itt leírtakat, ha nem megy, akkor küldök egy iptables -t nat -L kimenetet.
Ha a belső hálón fix ip-k vannak, akkor gondolom nem kell az ip_dynaddr. Vagy tévedek? -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
Nem tudom, hogy ki a hunyó a rendszerben, ezért először ide írom. Van egy epia lap, rajta összesen 2 hálókártya. Az egyiken (eth0) jön be az internet, dhcp-vel kapja a címet (192.168.100.x tartomány), működik rendesen, most is jön az Ubuntu lefele.
A másik kártya fix jp-vel van beállítva, 192.168.57.200, ez össze van kötve crosslink kábellel egy win xp-s géppel. win alatt a hálókártya fix 192.168.57.201 című. A linuxot a win alól elérem ftp-vel és ssh-val, viszont a netmegosztás nem megy. Linux alá feltettem az ipmasq csomagot, az be is állította a másik helyen leírt szabályt. Win alatt kikapcsoltam a tűzfalat (addig az ftp se ment...). Valamit kihagytam? Ez alapján vajon melyik a hibás? A Linux, vagy a win? Egyelőre a winnek maradnia kell legalább 1-2 hétig, és közben szeretnék azon is netezni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Ha valaki most akarna a Linuxszal ismerkedni, de nincs megfelelő forrása, akkor nézzen át ide: Bővebben: link. Ide is leírom a leglényegesebbet: szigorúan önköltségi áron, semmi haszon. így remélhetőleg nem számít reklámnak, és maradhat.
[Nem, természetesen ez nem számít reklámnak, és maradhat.- WN31RD]
-
ngabor2
nagyúr
Ez mégiscsak inkább általános Linux probléma, nem deb-specifikus. hátha itt gyorsabban tudtok rá válaszolni... Bővebben: link
EIK. -
ngabor2
nagyúr
én eddig a pine-t használtam MUA-nak. ajánlották a s-c-t helyette, mint grafikus klienst. nekem az lenne a lényeg, hogy úgy tudjam használni, mint a pine-t, tehát a mail kt-ban vanak a leveleim, fetchmail szedi, procmail szortírozza, az eximnek küldi. tehát ne a kliensen kelljen mindenféle levelezési dolgokat állítani. a kmail-t nem sikerült erre rávenni, ezért azt nem használom. valóban lehet így használni? mert akkor megvan a graf. mua-m...
-
ngabor2
nagyúr
A netemről még én se sokat tudok, nagyon öszvérmegoldásnak tűnik, sok-sok átmeneti megoldással
Mikrós, dhcp-n adja a címet belső tartományból, és csak grafikus felületen keresztül lehet bejelentkezni (pl. lynx-szel se sikerült).
Ezt a hw-címes játékot meg fogom próbálni, köszi. -
ngabor2
nagyúr
elég határproblémám van...
összedobtam egy kisgépet, rajta debian. minden szép és jó, megy az x is, a hálót is életre tudtam kelteni, csak épp az internetre nem tudok kimenni...
dhcp-vel kapom meg a címet, majd grafikus felületen tudok bejelentkezni. win alatt be is jelentkeztem, de ki nem lehet jelentkezni. ezután ha linuxot bootolok, akkor megkap dhcp-vel egy címet (mást, mint win alatt), de nem tudok belépni, mert egyszerre csak 1x lehet (duplicate user error). gondolok arra, hogy talán mac addreshez is rendeli a címet, ezért nem kapja meg mégegyszer ugyan azt a címet.
ami még idegesítőbb, hogy winbe visszajelentkezve, az megkapja továbbra is a netet, be se kell ismét lépni. -
ngabor2
nagyúr
igen, ezt tudom. közben rátaláltam, némi kutatással és olvasással. utoljára kb. 2 éve használtam, emiatt nem emlékeztem rá.
most már csak azt nem tudom, hogy hova kell beírni a kiválasztott font nevét ahoz, hogy x-ből kilépve továbbra is olyan legye (alapból visszaállítja a rosszra). -
ngabor2
nagyúr
A kbdrequest-hez valahol egy file-ban ki kell venni egy kommentet (valahol a billentyűbeállításoknál). Valamikor régen csináltam, de most ismét kellene. Valaki meg tudná mondani, hogy mit és honnan?
(ez amúgy ahoz kell, hogy ctrl-alt-up-ra a gépet leállítsam. Az /etc/inittab file-ban lehet beállítani, hogy erre a bill-kombinációra mit tegyen.)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Linux alatt konzolfontot hogy lehet betölteni? a loadkeys hu segítségével próbáltm magyar ékezetes kiosztást kicsikarni, de szerintem a fontok nem jók, mert mindenféle furcsa jeleket ír ki ékezet helyett (a hu.kmap.gz ránézésre jó)
-
ngabor2
nagyúr
Valaki telepített már Debiant Epiára? Most csinálta meg, de a videokártyája (ami amúgy Trident) csak vesa-ként hajlandó menni. Mondjuk leginkább annak örülnék, ha egyáltalán nem kellene rá x, de a bt-hez és dc-hez sajnos kell
Az egeret se bírtam életre kelteni (usb-s, a /dev/input/mice nem jó neki). Érdekes módon hiába ugyan azok vannak az xfree86config-4-ben, mint egy működő debnél, nem érdekli.
most megyek, kipihenem magam egy kicsit, aztán mégegyszer nekiesek.
amúgy hogy lehet rávenni a rendszert, hogy ismét előjöjjön az a beállítóablak, ami installkor volt pl. x esetén? dpkg-reconfigure xfree86-common nem jött be... -
ngabor2
nagyúr
válasz
dabadab #2505 üzenetére
Azért jó, mert kisebb kernel elvileg gyorsabban indul. a mostani gépeknél IMHO már nem számít az az 1-2 mp, de a régieknél még számított.
Meg nem fordít bele egy csomó, arra a gépre felesleges cuccot, viszont ami kell, azt igen. Esetleg valami spéci dologgal patch-eli, és még sorolhatnám. -
ngabor2
nagyúr
No offense, de problémát szokott okozni neked (is) a kernelforgatás, vagy tudsz néhány jó fogást? Van már néhány kernel a hátam mögött, de elég sokszor nekem se jön össze elsőnek. Igaz, 1x kell egy nagyon jót megcsinálni, onnantól kezdve nem kell sokat szaraxani.
Mod: ha nem haragszol, akkor fel foglak venni MSN-re sose lehet tudni, mikor kell egy tapasztalt rendszergazda segítsége. Hamarosan kicsit hálózatozni fogok.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Nem nagy kunszt a kernelforgatás, én is tartottam az elsőtől (akkor még 2.0.35-nél tartottunk...). Az se volt bonyolult, de azóta csak egyszerűsödött.
hétvégén remélhetőleg én is fogok tudni segíteni neked msn-en (gaim, vagy kopete, addigra remélhetőleg ugrik tényleg a win, mert máshova nem tudom tenni az Ubuntut...) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Takhanto #2495 üzenetére
Mármint boot után? Gondolom az X beállításával volt valami gond. Az FC-hez sajnos nem értek
Az X beállításai körül kellene szétnézni. Ha máshogy nem megy, akkor a rescue cd-ről bootolva.
Esetleg próbálkozhatsz a Ctrl-Alt-num+/num- segítségével felbontást váltani, hátha találsz valamit. A monitor/videokártya bírja a beállított felbontást? -
ngabor2
nagyúr
válasz
dabadab #2491 üzenetére
Sőt, mehetne mpeg123 *mp3. De ha így is működik... A Linuxban az a szép, hogy egy feladathoz több, működő megoldás is létezik. Ha így szokta meg, és működik, használja egészséggel.
Én teljesen más dolgoknál voltam így. Pl. van egy 1-soros ''szkriptem'', ami megszámolja, hogy hány levél van a queue-ban. Szép hosszú grep-es, wc-s dolog. Aztán mikor olvasgattam jobban a grep manualját, észrevettem, hogy hopp, ezt a grep magában is tudja. De nem változtattam meg, érezhető terhelést nem jelent, és működik. Hogy nem elegáns? DE JÓL MŰKÖDIK! És IMHO ez a lényeg. (bocs, nem kiabáltam, csak kicsit kiemeltem...)
Tehát mindenki használja a progikat úgy, ahogy megszokta/szereti. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Takhanto #2490 üzenetére
A FC4-i386-disc1 az ''igazi'' lemez, amiről lehet telepíteni. A FC4-i386-SRPMS-disc1, mint neve is mutatja, forrásokat tartalmaz. akkor van rá szükséged, ha azokat a csomagokat fejleszteni/patchelni/testre szabni akarod (1xű felhasználóként nincs). A Rescue pedig egy ''mentőlemez'', ha valamit elszúrsz, akkor azzal van esélyed megjavítani.
-
ngabor2
nagyúr
Full debian alapú, a különbség néhány patch, és a kiszámítható frissítés. A Debiannak az a baja, hogy a köv. Stable akkor jön ki, ha az összes fejlesztő úgy érzi. Közben az előző Stable már rég elavult lesz...
Itt mindig félévente jön ki a köv. stable, persze ésszel megcsinálva.
Ja, a másik, hogy itt aztán tényleg dokumentálva van minden, és egyszerű. Nekem is egyre jobban tetszik, hogy egyre többet olvasok róla. Az különösen tetszik, hogy a Debian csomagjait egy az egyben tudja használni, tehát lehet mondani, hogy ehez is rengeteg csomag van. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2445 üzenetére
A Debian egy - jó értelemben vett- profi linux. Ennek ''megfelelően'' nehéz sokmindent beállítani, azt is inkább karakteresen lehet. De ha megvan, akkor lehet használni.
Az Ubuntu egy ''tedd fel és használd'' Linux. Mivel Debianra épül, ezt is nagyon alaposan be lehet állítani, viszont már kezdők is bátran nekiállhatnak.
Elég sok disztrib valamelyik véglet felé megy el, talán valóban az Ubuntu találta meg az arany középutat. Hétvégén majd okosabb leszek én is e téren. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2437 üzenetére
Az Ubuntuből 1 cd van, a többi nincs meg külön ISO-ban. Vagy van dvd-image is, ezen érthető módon több cucc van, de csak torrenttel szedhető le.
Ha tudsz netről bárhol letölteni, akkor a korábban ajánlott módszerrel megoldható a fejlesztése. A hétvégén én is át fogok állni rá.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2434 üzenetére
Még én se próbáltam, ezért csak vakon tippelek.
Az ISO-kat fel kell mountolni loopként (azaz úgy néz ki, mintha egy cd-t mountolnál fel, de ez a cd képként van a vinyón):
mount /ahol/a/cdimage/van/cd01 /mnt/img01 -o loop
mount /ahol/a/cdimage/van/cd02 /mnt/img02 -o loop
.
.
minden image-dzsel. Szép sorban lesz 14 ''különálló'' filerendszer. Remélem ennyit fel tud mountolni, régebben asszem 8 loop device volt engedélyezve, remélem azóta változott.
Utána a telepítőben kiválasztod a filerendszert, és megmutatod neki sorba a cuccot. Hogy csak a debian kt-t, vagy a Packages.gz-t keresi, azt nem tudom. -
ngabor2
nagyúr
Való igaz. A grub-ot nem ismerem, 2x megszivatott, azóta, és előtte is lilo-t használok.
Tehát nem elég a grub-ot visszatenni, kell bele win-es bejegyzés, ahogy az idézett link is mutatja. Néhány disztribben alapból benne van ez a bejegyzés (esetleg kikommentezve), némelyiknél nincs. -
ngabor2
nagyúr
Ennél cifrább a helyzet. Ha felteszed az xp-t, valóban felülírja az mbr-t. Tehát elég érdekes Linux alá bejelentkezni. Tapasztalatom szerint ilyenkor egy akármilyen live cd segít, vagy pl. egy Uhu installcd. Én ez utóbbit használom mostanában rendszer-helyreállításra.
Ha valahogy belépsz ezekkel Linux alá, akkor felmountolod a valódi /-t pl. a /mnt-ra, és chroot /mount-tal felcsatolod, és akkor már mehet a bootmanager a helyére. Tehát vagy lilo, vagy grub-install. -
ngabor2
nagyúr
Ubuntu akkor! Gyorsan fent van, kell a net, de a kiegészítő dolgokhoz, nem feltétlenül a telepítéshez.
Igen, szerintem neki is épp ez a problémája. Net nélkül egy angol alapverziót tud telepíteni 1 cd-ről mind Ubuntu, mind Debian esetén. Próbáltam mindkettőt, sőt egy tévedés miatt ismét pakolhatok fel egy rendszertMég szerencse, hogy nem mélyültem bele a testreszabásba.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2414 üzenetére
Innen a fájlrendszer. Letöltöd a cuccokat, és loopként mountolod (lásd Sianis leírását), és megadod neki, mint forrás.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2405 üzenetére
Hirtelen ránézve valóban az. De egy kicsit elmagyarázva már érthetőbb lesz. Most lépek haza, de este még benézek, és ha kérdésed van, akkor elmagyarázom.
Esetleg ha fenn van a Kopete, vagy a gaim, vegyél fel msn-re, úgy gyorsabb a segítség. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2400 üzenetére
Olvastam valahol, hogy valaki csak mountolta az image-eket, és úgy is meg tudta etetni a rendszerrel. Az apt-nak talán van file módja is a cdrom, ftp, http mellett. Ha a Packages.gz-t el tudja érni, onnantól nyert ügyed van. Persze nettel valóban kényelmesebb, de én is évekig használtam net nélkül.
Egyszer valahol kérdeztem, hogy egy pool kt-rendszerről hogyan lehet Packages-t csinálni, sajnos nem jött válasz. Itt tudja valaki? Mert ez nagyon sokat jelenthetne neked is, legalábbis helyfoglalás szempontjából.
Ja, még valami. Én is az 1. cd-ről telepítettem, aztán netről a többit. De mikor az elsőt telepítettem, akkor se volt netem. Nagyjából tudtam, milyen csomagok kellenek, a köv. módszert csináltam:
kedvenc ftp-tükrömről leszedtem a megfelelő Packages.gz-t, és miután apt-get update-tel megtudtam, hogy milyen néven keresné, olyan néven oda is adtam neki. Majd:
apt-get install csomag1 csomag2 --print-uris -qq | cut -d ''''' -f2 >> dl.txt
Ezt azokra a csomagokra megcsinálod, amik kellenek, a végén kapsz egy dl.txt file-t, amiben a letöltendő csomagok elérhetőségei vannak. Esetleg egy sort | uniq párost még ráengedsz, majd elkocogsz a nethez ezzel a file-lal, begyűjtessz egy wget-et, és megeteted vele:
wget -i dl.txt -o out.txt
Ez szépen leszedi a file-okat, visszaviszed a Debianhoz, mindet belapátolsz a /var/cache/apt/packages alá, és mehet is az apt-get install csomag1 csomag2 (sorba, amiket előzőleg akartál). Időnként egy apt-get update/upgrade páros se árt, teljesen hasonló felállással. Nálam működött, nettől mesze így egyszerűbb telepíteni.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Érdekes problémára lettem tegnap figyelmes. Feltettem a GKrellm-et, ami azelőtt gyakorlatilag nem okozott látható/érezhető procihasználtságot. Most viszont egyrészt állandó 20%-os terhelést jelentett, de az egeret is megfogta, alig lehetett használni a gépet. A top szerint is ez használta. Miután leállítottam, a hiba megszűnt, tehát 100%, hogy ehez volt köze. A rendszer friss Debian Sarge, netről frissítve. Más is tapasztalt ilyet?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2357 üzenetére
Pedig ott van a leírásban. A kt-ban benne vagy, a patchfile be van másolva, aztán
patch -p0 < patchfile
ha ezzel nem megy, akkor -p1. Hogy mit kell foltozni, az a patchfile-ban van. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2354 üzenetére
Egy ilyet találtam neked: Bővebben: link
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2353 üzenetére
Ha eddig még nem fordítottál kernelt, akkor az első nem lesz től egyszerű, de abból tanul az ember. Nem is a fordítás a nehéz, hanem a beállítás.
Tehát pl. töltsd le a 2.4.31-es kernelt kedvenc kernel.tükrödről (én pl. a kfki szerveréről szoktam, Bővebben: link).
Kicsomagolod a /usr/src könyvtárba, csinálsz rá egy symlinket linux néven (ez elmaradhat, csak kényelmi okai vannak). Belépsz a könyvtárába, és kiadod a make menuconfig parancsot. Ha minden szükséges csomag fenn van, akkor előjön egy karaktergrafikus beállítómenü. Itt értelemszerűen mindenen végigmész, ha valamiben nem vagy biztos, hogy mire állítsd, akkor ott a help. Mint mondtam, ez a legbonyolultabb része, jópár kernellel a hátam mögött én is sok időt szoktam ezzel tölteni.
Ha ez megvan, kilépsz a menuconfig-ból, elmented a kész konfigot, a makefile elején asszem az EXTRAVERSION-nál érdemes beállítani egy egyedi azonosítót (pl -1, hogy ha megint kell fordítani, akkor az előző is megmaradhasson ettől függetlenül) majd
make dep clean bzImage modules modules_install
Így egyszerre, nem kell szétválogatni, felesleges.Ez a gép sebességétől függően pár percig elmolyolgat, nyomja ki a képernyőre az infót, amit nem lehet követni.
Ha kész, és hiba nélkül lefutott, akkor a forrás kt-ban levő System.map-ot másold át a /boot-ba, jelen esetben praktikusan System.map-2.4.31-1 néven. A kész kernel asszem az arch/i386/boot kt-ban lesz (fejből írom, valaki javítson ki, nincs előttem Linux) bzImage néven. Ezt szintén másold be a /boot-ba, pl. vmlinuz-2.4.31-1 néven. Ezután már ''csak'' a bootmenedzsert kell rávenni, hogy induláskor a megfelelő kernelt töltse be. Én lilo-t használok, ezért a /etc/lilo.conf file-ba csináltam egy d2 bejegyzést (d, mint Debian, de olyan névvel illeted, amit könnyen meg tudsz jegyezni), amihez beírtam a kernel elérhetőségét. Minta az aktuális lilo.conf-ban.Ha kész, mented, és lefuttatod a lilo-t.
Ha nem lilo-val, hanem grub-bal töltöd be a rendszert, abban más segít, ahoz nem értek.
Miután ez megvan, bebootolsz az új kernellel, és ha minden rendben ment, akkor a rendszer feláll, lehet próbálkozni az nvidia-val.
Kerülőút: mintha valahol olvastam volna, hogy kis barkácsolással megoldható, hogy 2.6-os sorozattal is betöltődjön az nvidia modul. Ennek mindjárt utánanézek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2342 üzenetére
Asszem 2.6-os kernellel vannak/voltak problémák.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2339 üzenetére
A második link épp ez a readme volt. Az X-et az előzőek alapján már be tudod zárni, akkor zárd be, és karakteres konzolon indítsd a telepítőjét. Ha nincs mc, akkor a program könyvtárában ne felejts el ./-t tenni a file neve elé, vagy úgy indítsd, hogy sh NVIDIA<tab> (valószínűleg nincs más ilyen kezdetű file a kt-ban). Remélhetőleg már minden fenn van hozzá.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2336 üzenetére
Először a kernel-header csomagot kell feltenned, esetleg a kernel-source-t. Kedvenc csomagkezelőddel kikeresed a rendszeredhez valót, és felteszed. A jelenleg ikernelverziót a uname -a kimenete tartalmazza, ha több választható lenne.
Ezt grafikus felületen könnyebb megcsinálni, pontosabban jobban vezet egy graf felület, mint egy parancssoros.
Miután ez megvan, indulhat a letöltött driver-telepítő, az megcsinálja és betölti a modult.
Leírás a köv. oldalon érhető el angolul: Bővebben: link, a readme ezen belül Bővebben: link. Remélem ennyivel már boldogulsz. Ha nem, kérdezz bátran.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2330 üzenetére
Ajaj, a Valknutot próbálgattam, nagyon nem azt csinálta, amit vártam tőle
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2328 üzenetére
Az nvidia modul lefordításához szükség van az aktuális kernelhez tartozó forrásra, vagy legalább a header-file-okra. ezeket telepítsd fel. Szerintem eddig is ez volt a probléma, legjobb emlékeim szerint nem egyszer frissítettem nvidia drivert X alól. Persze a használatához újra kellett indítani az X-et.
A kernel forrása általában rajta szokott lenni a telepítő-cd-n, kernel-headers, vagy kernel-source néven. Ha követed a leírást, akkor elég egyszerű telepíteni, csináltam én is egy párszor. -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #2326 üzenetére
Az mldonkey-t én is nézegettem, de épp a dc részét nem sikerült életre keltenem
ehelyett többen a dcgui-t ajánlották, de a neve alapján ezalá kell egy szerver is. Gondolom valamelyikre dependel is Deb alatt. Win alatt jelenleg az Azureust használom, nagyon jó, csak nem tudom, hogy ezt is ketté lehet-e bontani, hogy a kisgépet ne terheljem Javaval. Ha az mldonkey dc részét sikerülne belőni, akkor nem lenne probléma, mert azt látom, hogy ott ketté van választva a szerver és a gui.
A netet sikerült belőnöm, és a jelek szerint nem nálam volt a hiba. -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2322 üzenetére
&& helyett inkább || kellene, mert úgyis csak az egyik fut.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Darth_Revan #2319 üzenetére
Nézd meg, hogy mi a graf. desktop managered, és az melyik kt-ban van. Én csak Deb alatt tudom mondani a megoldást, de IMHO RH alatt is hasonló helyen van.
Tehát Deb alatt /etc/init.d/xdm (vagy kdm, esetleg gdm) stop kell. SuSE és RH alatt más kt-nevek vannak (valami rc.xd-re emlékszem, ahol x a runlevel), de ugyan úgy a /etc alatt keresd. Ha ezt lelőtted, akkor az X-et Ctrl-alt-backspace-szel le tudod lőni, ha nem állna le magától. -
ngabor2
nagyúr
Tapasztalt emberek segítségét szeretném kérni. Van egy szolgáltató, akihez (jelenleg) csak grafikus felületű bejelentkezés van, a karakteres, szkriptelhető még csak tervben van.
Adva van továbbá 2 gép, egy Epia 8000, + hálókártyával, valamint egy komolyabb. Az Epiat szeretném letöltőgépnek és routernek beállítani. A letöltés DC-t és BT-t is jelentene. Most teljesen össze vagyok zavarodva. A kisgépre kell graf. felület, vagy elég, ha az utána kötött gépen van? Ugyebár az Epia 8000 kb. egy 500-as celeron teljesítményű, ami nem túl izmos. Ráadásul lehet, hogy csak 128 MB RAM lesz mellette. Oké, futtattam X-et annakidején 200MHz/32MB mellett is, de az már régen volt.
Hogyan lehet megoldani, hogy a nagygépen lövöm be a letöltendő cuccokat, de a kicsi töltse? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Takhanto #2316 üzenetére
Bővebben: link
Ha teheted, inkább Torrenttel szedd, azt szeretik leginkább a szerverek, kis terhelés, és ha szerencséd van, gyorsabban is jön, mint ftp-n. Persze ha forgalomkorlátos neted van, akkor inkább ftp, ott nem kell visszatölteni. Sok sikert.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Takhanto #2314 üzenetére
Egyszer kipróbáltam az FC3-t, elég jó volt. Teljesen más okból szedtem le, könnyen telepíthető, elég jól beállított alaprendszert kapsz a végén. Tipikusan az ''egynek jó'' kategória, tehát ha ez van csak, akkor ha felteszed, nem fogod megbánni.
Bár ha van hálózatod, inkább az Ubuntut, vagy a Kubuntut javasolnám. Bittorrenttel a dvd változatot is le lehet szedni, azon sokkal több minden van, értelemszerűen. Esetleg ha nagyon ragaszkodsz a magyar nyelvhez, akkor az Uhu 1.2, az is elég jó, azt is használtam.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Hátha itt tudja valaki, bár nem teljesen Linuxos téma.
Tehát van 2 SATA vinyó, rajta reisefs. Ezeket kellene win alól elérni. A PATA vinyón levő partíciók elérhetők, de a SATA-t nem látja a rfstool se. -
ngabor2
nagyúr
Valóban a dd a te barátod, de nam csak úgy, nekiesni. A törlés gondolom Irix alatt sem a file kinullázásával történik, ezért a törölt file-ok is foglalják a helyet a dd-ben, nem lesz jó arányú a tömörítés (ha tömöríteni akarsz). Ezért érdemes előtte még egy dd-t lefuttatni:
- mountolod az Irixes partíciót (pl. /mnt/irix)
- dd if=/dev/zero of=/mnt/irix/zero.img
- ha kilépett (hibával, hogy nincs hely az eszközön), akkor rm /mnt/irix/zero.img
- és ekkor jöhet (praktikusan umount után) a dd if= /dev/irix_particio | bzip2 - > irix.img.bz2
Én annakidején win-t mentettem így egy párszor. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2250 üzenetére
Én tegnap telepítettem fel kb. fél óra alatt egy ''alap'' Debian-t hamarosan jön a testreszabás (Siddé, és a kiegészítő csomagok felpakolása). Ha a parancssortól sem félsz, akkor ez kell neked. Én is full grafikusan nyomom, igaz, mindig ott figyel egy terminál, amibe a parancsokat tudom írni, ha kell. Sokkal egyszerűbb egy df-et beírni, ha meg akarom tudni, hogy melyik partíción mennyi hely van, mint akármelyik grafikus progiban egerészni...
Többek szerint a Deb a legprofibb Linux, én is régóta használom, én is ezt mondom. Ráadásul már tlepíteni is egyszerű, expert módban is. -
ngabor2
nagyúr
Feltettem az mldonkey-t guival együtt. Hogyan lehet engedélyezni/bekapcsolni, hogy DirectConnectet is tudjak használni? alapból csak a BT és az ed2k van bekapcsolva, és ezeken valószínűleg nem fogom azt megtalálni, amit keresek.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #2095 üzenetére
A probléma részletesebb leírása itt:
Bővebben: link -
-
ngabor2
nagyúr
Igen, ez történt meg, legalábbis azt hiszem. Tehát az eredeti, fix 192.168.0.20 cím csak a konfigurálás miatt volt, hogy a 0.50-et el lehessen érni. Ezután, mivel a szolgáltató 192.168.100.x címről szórná a jelet, ezért a routernek 192.168.100.225 lett a címe, a gépre pedig DHCP-s címkérés lett beállítva (lehet, hogy homályosan fogalmaztam az előzőekben). No, délután otthonról még pontosítok, meg próbálkozok tovább.
-
ngabor2
nagyúr
A router default konfigcíme a 192.168.0.50, a konfigurálás után beállított cím a 192.168.100.225. Azért kellett átállítani, hogy a 255.255.255.0 maszkba beleférjen, legalábbis én így értelmeztem.
Hmmm. a DHCP-t nem a szolgáltató álítja be? Vagy valahol nálam is be kell állítani?Sajnos csak a fix ip-kkel játszottam eddig, ezért a dinamikus dolgokhoz nagyon zöld vagyok.
-
ngabor2
nagyúr
mikrós nettel van problémám...
A hardver: D-link wireless router és AP, ebből megy az UTP a gépig. A tünet: egyszercsak nincs link.
Amit próbáltam:
- először fix IP-t állítottam be (192.168.0.20), és a cucc konfigurálásához a Firefoxban a 192.168.0.50-et kellett beírni. Ez 1x ment, utána egy darabig mintha ment volna, majd DHCP-re átállítva lehalt. A szolgáltató 192.168.100.225 belső IP-t adta a routernek, igazából fogalmam sincs, hogy akkor ez most hogy is működik, VPN akarna lenni?
Természetesen a címváltoztatáskor az /etc/init.d/networks újra lett indítva, sőt, előtte a modulokat is kivettem (2 hálókártya a gépben, de a végén az egyiket be se húztam).
Ha az /etc/networks/interfaces file-ba az eth0-hoz dhcp-t írok, akkor hiába van ott az auto eth0 a file-ban, nem húzza fel.
Ezek után hiába reseteltem a routert, nem volt este már link. 10 körül meguntam, úgyhogy hagytam. Ma fogom folytatni, remélem lesz ötletem, vagy valakinek ötlete, hogy hogyan lenne érdemes nekikezdeni.
Mod: a rendszer Debian Sid, 2.4.31. Ha nagyon nem megy, feldobok egy Ubuntut.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
ngabor2 #1777 üzenetére
Közben megoldódott. Mégis kellett neki egy full kernelfordítás
Csak azt nem értem, hogy ha úgyis csak modulokat csinál, akkor minek neki? A SS2 kártya IMH közelebb van a rendszerhez, mégis elég, ha külön modulként leforgatom. Ehez képest szerintem a PPTP csaknem user-space-nek tekinthető lenne, külön hardvert nem nyaggat, csak a hálókártyán keresztül kergeti a biteket il. értelmezi a bejövőket.. Rosszul gondolom?
-
ngabor2
nagyúr
Ha minden összejön, hétfőn kötik a mikrós netet
Csakhogy van egy kis problémám. Próbáltam lefordítani a polbox.com-ról nemrég leszedett mppe patch-el felvértezett kernelt. Eddig oké volt, lefordult. Viszont a mosules_install után hibát írt ki:
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.31-1/kernel/crypto/arc4.o
depmod: crypto_unregister_alg
depmod: crypto_register_alg
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.31-1/kernel/crypto/sha1.o
depmod: crypto_unregister_alg
depmod: crypto_register_alg
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.31-1/kernel/drivers/net/ppp_mppe_mppc.o
depmod: crypto_alloc_tfm
depmod: crypto_free_tfm
Csak make modules modules_install volt, a kernelt már régebben fordítottam. De többször csináltam már így külön modul-fordítást.
Valaki tudna segíteni? Nem szívesen fordítanám újra az egész kernelt, meg minden egyéb apróságot (lilo.conf, /boot buherálás, újraindítgatások). A rendszer Debian Sid.
Segítsetek, hogy ne kelljen feltennem a wint a net miatt.
EIK. -
ngabor2
nagyúr
válasz
badamoa #1607 üzenetére
Akkor itt részletesebben válaszolok, illetve visszakérdezek:
- milyen disztrib, milyen boot loaderrel? Bár a disztrib talán nem is számít annyira, a boot loader az igen.
Mint a másik topikban is körvonalaztam, lilo esetén egyszerű a módja:
LILO: linux init /bin/bash
és máris van egy root promptod mindenféle megkötés nélkül.
Más loader esetén is megoldható.
ha munkahelyi a gép, szólj, ugyan ott dolgozunk, csak más osztályon -
ngabor2
nagyúr
Megkérdezem itt is: kényelmes módon sikerült már valakinek SkyStar2 kártyával tévéadásokat fogni?
Rendszer Debian Sid, 2.4.28 kernellel, linux-dvb 1.1.0, skystar2 és mt312 modulok benn, szap-pal megy is a csatorna''találás'', mplayerbe irányítva van kép és hang is. Csak ez így macerás.
Leszedtem a legfrisebb MPlayert, abban említik (de részletesen nem találtam leírva), hogy van dvb-támogatás.
Állítólag xine-plugin is van, ezt még nem néztem, meg talán VLC is... Ha valakinek összejött már valamelyikkel, pls segítsen. EIK.
Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Futás, futópályák
- Gitáros topic
- Google Pixel topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Eladó karcmentes állapotban levő Apple iPhone 14 Plus 256GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest