Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Shrike7973

senior tag

Nem értelek. Én eddig mindig azt vallottam, hogy az a legjobb, ha minden komponensből legyen feltelepítve a legfrissebb; vagy vagy hibajavítások, vagy többlet feature, vagy optimalizáció, vagy biztonsági lyukak foltozása miatt. Ennek én csak az előnyét látom.

• Shrike7973

senior tag

Értem. Arch linux-ra én úgy tekintek, hogy mindent kézzel kell feltelepíteni. Nem értek hozzá, ez valószínűleg fals. Érdekelne, hogy meg van-e oldva az, hogy minden software, amit feltelepítek, mindig frissüljön a legfrissebb kiadásra... avagy nekem kell figyelni a verziószámokat, és kézzel elvégezni a frissítéseket? Pl.: kijön a legújabb libre office. Vagy firefox, ami mostanában sokszor előfordul.

Ha tényleg ilyen egyszerű a felállítás, akkor lehet megpróbálkozok vele... de gondolom akkor kismillió drivert össze kell keresgéljek a laptopomhoz.

Amúgy nem értem a rosszmájú megjegyzéseket, szerintem alapkövetelmény egy mai os-től, hogy ne a User tákolja össze az alap részt, legalább annyira össze lehetne alapból rakva mint egy Fedora. Ok, hogy akkor ne rakjam fel az Arch-t, csak én nem értem, hogy mindenki megjegyzést tesz, pl.: kinyalatom a seggem... :S.

Minden esetre Mandriva és közeli rokonai ellen eddig senki nem mondott semmit, pro-kontra tapasztalatot tud mondani valaki?

• Shrike7973

senior tag

10.04-nél 10.10 jobban bejött olyan szempontból, hogy az már hibátlanabb. Sőt a 10.10 volt a legjobb a laptopomon (abszolút bug free). De ezektől azért tekintettem el, mert már nem supportáltak. Talán a 10.04 még fél-1 évig supported. 12.04 LTS meg 5 évig..

• Shrike7973

senior tag

válasz Siriusb #14566 üzenetére

Nálam az opensource driver szóba sem jöhet, mert folyton 100%-on pörgeti a VGA-t, így magas a hőmérséklet, és maximális szinten pörög a ventillátor. 'profile -> low' megoldás meg azok alapján amit olvastam, szerintem nem jó megoldás, mert az nem egy dinamikus power management. A dinamikus változat meg nálam is hibákat okozott.

• Shrike7973

senior tag

Mandriva-nál látom, hogy van 50€-ért supported verzió is. 2011 kiadást nem érdemes kipróbálni? (ROSA leszármazottjáról is jókat írnak, meg a korábban említett Mageia...).
    Arch linux esetén mennyi idő az, amíg egy komplett rendszert fel tudok állítani? Ubuntu-nál fél nap alatt elintézem a belakást, ott elég egyszerű minden, mert jockey elintézi az fglrx-et, azontúl ami kell program gyorsan összekattintom software-centerben és megvárom míg feltelepülnek, nagyrészt a letöltés a szűk keresztmetszet időben. Szóval egy ubuntu-t elég könnyű felállítani ilyen szempontból. Arch linux-nak van software-centere, ahonnan telepíthetőek a programok? Ha nincs, akkor hogyan oldható meg a software-k frissítése?
    Nem attól félek arch linux esetében, hogy nem kanalaznak nekem mindent, hanem attól, hogy a túl nagy lesz a user-failure esély, és kezdhetek előről mindent (ubuntu-t sem nehéz hazavágni..).

• Shrike7973

senior tag

Üdv!

2-3 éve próbálkozom linux rendszert használni otthoni laptop-omon. Szeretek rajta programozni, illetve mindent, amit meg lehet csinálni linuxon, mert gyors, és ingyenes (jó érzés?), és mert szeretek mindenféle rendszert kirpóbálni. Nem meglepő módon én is ubuntuval kezdtem, 10.04-el, semmi extra gondom nem volt vele. De később egyre rosszabb lett a hardware supportom. Az egy dolog, hogy az ujjlenyomatolvasó nem megy, azzal nincs gondom. De mostanra ott tartok, hogy kevesebb dolog megy jól, mint rosszul. A wireless jelző bluetooth lekapcsolása esetén variál az on és off között (mert wifi on), a hangkártya kikapcsolásnál pattog, a hang elmegy, az touchpad konfigrálhatatlan... végig követtem 10.04-től 12.04-ig az ubuntu fejlődését, nekem a unity-vel például nincs gondom. De ezt én így hagyom a fenébe... ja és az ati fglrx-el is gondok vannak (vblank mellett sokszor teljesen belassul) (minden problémát hosszú ideig próbáltam megoldani, olvasni, kérdezni... felesleges megjegyezni, hogy biztos van megoldás neten...) Szóval örülnék, ha menne hardware-gondok nélkül ubuntu a gépemen, nem is vacakolnék mással, de nincs így, úgyhogy új disztrót keresek. Eddig magamtól próbálgattam kiadásokat, volt kicsi fedora, opensuse 12.1, linux mint... Valahogy egyiket sem éreztem az igazinak... Jelenleg a Mageia, vagy Mandriva kiadásokon gondolkozom... szeretnék egy olyan linux-ot a gépre, aminek van rendes dokumentációja, ha interneten rákeresek, hogy pl.: szereténk egy code::blocks-t, akkor ne fórumokat kelljen böngésznek, hanem egy szépen dokumentált kiadó::wiki oldal jöjjön fel terminál, vagy egyéb utasításokkal. És nyílván a legelterjedtebb programokat szeretném elérni. Fedora 17-en gondolkoztam amúgy, kicsit elszomorított, amit olvastam az ati kártyák támogatásáról, továbbá a 15.6" laptopomnak "túl nagy" részét lopja el függőlegesen pl: unityhez képest. Opensuse 12.1 KDE-jét a nagy szürkeséggel meg hányingernek tartottam sajnos (mondjuk maga az asztal gyönyörű).

Elnézést a regényért... Összegezve szeretnék egy új linux distróval nyitni, ami jól támogatott, elérem rá valószínűleg az átlag development software-ket (codeblocks, eclipse, netbeans, mono, esetleg smalltalk, haskell, occam (kroc?)...). Leírások alapján szívesen megcsinálok bármit, pl.: java telepítése, de magamtól nem fogom tundni, hogy hova kell kötni szimbolikus linkeket, tehát számomra mint említettem fontos lenne egy how-to wiki szerű oldal minden témáról...

Ja és Arch linux féle "kapok egy terminált és rakj össze mindent magadnak" esetleg jövő nyáron lesz rá időm, jelenleg nem számolok vele.

Köszönöm a segítséget!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés