- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shrike7973
senior tag
Nem értelek. Én eddig mindig azt vallottam, hogy az a legjobb, ha minden komponensből legyen feltelepítve a legfrissebb; vagy vagy hibajavítások, vagy többlet feature, vagy optimalizáció, vagy biztonsági lyukak foltozása miatt. Ennek én csak az előnyét látom.
-
Shrike7973
senior tag
Értem. Arch linux-ra én úgy tekintek, hogy mindent kézzel kell feltelepíteni. Nem értek hozzá, ez valószínűleg fals. Érdekelne, hogy meg van-e oldva az, hogy minden software, amit feltelepítek, mindig frissüljön a legfrissebb kiadásra... avagy nekem kell figyelni a verziószámokat, és kézzel elvégezni a frissítéseket? Pl.: kijön a legújabb libre office. Vagy firefox, ami mostanában sokszor előfordul.
Ha tényleg ilyen egyszerű a felállítás, akkor lehet megpróbálkozok vele... de gondolom akkor kismillió drivert össze kell keresgéljek a laptopomhoz.
Amúgy nem értem a rosszmájú megjegyzéseket, szerintem alapkövetelmény egy mai os-től, hogy ne a User tákolja össze az alap részt, legalább annyira össze lehetne alapból rakva mint egy Fedora. Ok, hogy akkor ne rakjam fel az Arch-t, csak én nem értem, hogy mindenki megjegyzést tesz, pl.: kinyalatom a seggem... :S.
Minden esetre Mandriva és közeli rokonai ellen eddig senki nem mondott semmit, pro-kontra tapasztalatot tud mondani valaki?
-
Shrike7973
senior tag
10.04-nél 10.10 jobban bejött olyan szempontból, hogy az már hibátlanabb. Sőt a 10.10 volt a legjobb a laptopomon (abszolút bug free). De ezektől azért tekintettem el, mert már nem supportáltak. Talán a 10.04 még fél-1 évig supported. 12.04 LTS meg 5 évig..
-
Shrike7973
senior tag
válasz
Siriusb #14566 üzenetére
Nálam az opensource driver szóba sem jöhet, mert folyton 100%-on pörgeti a VGA-t, így magas a hőmérséklet, és maximális szinten pörög a ventillátor. 'profile -> low' megoldás meg azok alapján amit olvastam, szerintem nem jó megoldás, mert az nem egy dinamikus power management. A dinamikus változat meg nálam is hibákat okozott.
-
Shrike7973
senior tag
Mandriva-nál látom, hogy van 50€-ért supported verzió is. 2011 kiadást nem érdemes kipróbálni? (ROSA leszármazottjáról is jókat írnak, meg a korábban említett Mageia...).
Arch linux esetén mennyi idő az, amíg egy komplett rendszert fel tudok állítani? Ubuntu-nál fél nap alatt elintézem a belakást, ott elég egyszerű minden, mert jockey elintézi az fglrx-et, azontúl ami kell program gyorsan összekattintom software-centerben és megvárom míg feltelepülnek, nagyrészt a letöltés a szűk keresztmetszet időben. Szóval egy ubuntu-t elég könnyű felállítani ilyen szempontból. Arch linux-nak van software-centere, ahonnan telepíthetőek a programok? Ha nincs, akkor hogyan oldható meg a software-k frissítése?
Nem attól félek arch linux esetében, hogy nem kanalaznak nekem mindent, hanem attól, hogy a túl nagy lesz a user-failure esély, és kezdhetek előről mindent (ubuntu-t sem nehéz hazavágni..). -
Shrike7973
senior tag
Üdv!
2-3 éve próbálkozom linux rendszert használni otthoni laptop-omon. Szeretek rajta programozni, illetve mindent, amit meg lehet csinálni linuxon, mert gyors, és ingyenes (jó érzés?), és mert szeretek mindenféle rendszert kirpóbálni. Nem meglepő módon én is ubuntuval kezdtem, 10.04-el, semmi extra gondom nem volt vele. De később egyre rosszabb lett a hardware supportom. Az egy dolog, hogy az ujjlenyomatolvasó nem megy, azzal nincs gondom. De mostanra ott tartok, hogy kevesebb dolog megy jól, mint rosszul. A wireless jelző bluetooth lekapcsolása esetén variál az on és off között (mert wifi on), a hangkártya kikapcsolásnál pattog, a hang elmegy, az touchpad konfigrálhatatlan... végig követtem 10.04-től 12.04-ig az ubuntu fejlődését, nekem a unity-vel például nincs gondom. De ezt én így hagyom a fenébe... ja és az ati fglrx-el is gondok vannak (vblank mellett sokszor teljesen belassul) (minden problémát hosszú ideig próbáltam megoldani, olvasni, kérdezni... felesleges megjegyezni, hogy biztos van megoldás neten...) Szóval örülnék, ha menne hardware-gondok nélkül ubuntu a gépemen, nem is vacakolnék mással, de nincs így, úgyhogy új disztrót keresek. Eddig magamtól próbálgattam kiadásokat, volt kicsi fedora, opensuse 12.1, linux mint... Valahogy egyiket sem éreztem az igazinak... Jelenleg a Mageia, vagy Mandriva kiadásokon gondolkozom... szeretnék egy olyan linux-ot a gépre, aminek van rendes dokumentációja, ha interneten rákeresek, hogy pl.: szereténk egy code::blocks-t, akkor ne fórumokat kelljen böngésznek, hanem egy szépen dokumentált kiadó::wiki oldal jöjjön fel terminál, vagy egyéb utasításokkal. És nyílván a legelterjedtebb programokat szeretném elérni. Fedora 17-en gondolkoztam amúgy, kicsit elszomorított, amit olvastam az ati kártyák támogatásáról, továbbá a 15.6" laptopomnak "túl nagy" részét lopja el függőlegesen pl: unityhez képest. Opensuse 12.1 KDE-jét a nagy szürkeséggel meg hányingernek tartottam sajnos (mondjuk maga az asztal gyönyörű).
Elnézést a regényért... Összegezve szeretnék egy új linux distróval nyitni, ami jól támogatott, elérem rá valószínűleg az átlag development software-ket (codeblocks, eclipse, netbeans, mono, esetleg smalltalk, haskell, occam (kroc?)...). Leírások alapján szívesen megcsinálok bármit, pl.: java telepítése, de magamtól nem fogom tundni, hogy hova kell kötni szimbolikus linkeket, tehát számomra mint említettem fontos lenne egy how-to wiki szerű oldal minden témáról...
Ja és Arch linux féle "kapok egy terminált és rakj össze mindent magadnak" esetleg jövő nyáron lesz rá időm, jelenleg nem számolok vele.
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest