- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
trifo
csendes tag
Még egy kis extra olvasás és kísérletezés részben segített. Részben. Letöltöttem egy Ubuntu desktop live CD-t és arról futott a gparted:
* a gparted mozgatja az adatokat is a partícióval együtt
* a /boot fs-t tartalmazó partíció áthelyezése összetöri a boototA gparted rész után bebootoltam a gépet a saját diszkjéről. A GRUB core az meg is volt, ahogy kell, de nyilván a /bootot nem találta, úgyhogy csak egy grub rescue promptot kaptam. Ott aztán
set prefix=...
insmod normal
insmod lvm
set root=...és végül: normal
És ezzel bebootolt szépen. Az elindult rendszeren már csak egy update-grub és egy grub-install kellett és most minden szép. Kicsit szebb is, mint szerettem volna, mert a gparted az LVM-hez tartozó partívió mozgatása közben leshrinkelte a LV-ket is amennyire tudta. Mondjuk ezt nem kértem volna tőle, de ennyi belefér. Meg kell növelgetni amit kell.
Szóval a műtét sikerült, a beteg él, de még mindig szívesen látnék megoldást ugyanerre, amihez nem kell grafikus felület. -
trifo
csendes tag
Sziasztok!
Linux partícionálós kérdésem lenne. Van egy virtuális gépem, aminek van egy darab virtuális diszkje, ezen pedig 3 partíció:
sda1: GRUB2 core (1MB)
sda2: LVM PV - ezen lakik a teljes rendszer (17GB)
sda3: /boot (1GB)Hogy miért az sda3 a /boot, az egy külön téma, egy korábbi VBox-os szívás miatt alakult így.
A 17GB kicsi lett a rendszernek, kéne még egy kevéd diszk. Az alatta lévő virtuális diszket megnöveltem. Látszik is rendben. Most jön a kérdés:
Azt gondoltam, hogy kis sakkozással átmigrálom az sda3-at az sda2 elé, a rajta lévő FS tartalmávan együtt és az az LVM PV-t tartalmazó partíciót így megnövelem a diszk végéig.
Ilyen lépésekre gondoltam:
Eredeti állapot:
|| GRUB | LVM | /boot||Megnövelt diszk állapot:
|| GRUB | LVM | /boot| üres rész ||/boot odébbtol:
|| GRUB | LVM | üres| /boot| üres ||LVM odébbtol:
|| GRUB | üres | LVM | /boot | üres ||/boot átmigrál:
|| GRUB | /boot | LVM | üres ||LVM megnövel:
|| GRUB | /boot | LVM ||Ehhez az elképzeléshez viszont szükség van egy olyan módszerre, amivel egy partíciót a rajta lévő FS-sel és az abban tárolt adatokkal együtt odébb lehet mozgazni a diszken, akkor is, ha az eredeti területtel átfedésben van. AIX-on nevelkedtem, ott erre eléggé van módszer, meg a /boot is benne van az LVM-ben, meg miegymás. Meg volt régen a Paragon partition magic boot CD, az is tudott ilyet. Most mivel lehet?
Ha jól láttam, akkor a GParted move opciója az adattartalmat nem viszi odébb, csak a partíció határait módosítja. Vagy nem jól láttam? Leginkább olyan megoldást szeretnék, ami simán parancssorból megcsinálható. Van ilyen?--Trifo
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest