Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• trifo

csendes tag

válasz trifo #33484 üzenetére

Még egy kis extra olvasás és kísérletezés részben segített. Részben. Letöltöttem egy Ubuntu desktop live CD-t és arról futott a gparted:
    * a gparted mozgatja az adatokat is a partícióval együtt
    * a /boot fs-t tartalmazó partíció áthelyezése összetöri a bootot

A gparted rész után bebootoltam a gépet a saját diszkjéről. A GRUB core az meg is volt, ahogy kell, de nyilván a /bootot nem találta, úgyhogy csak egy grub rescue promptot kaptam. Ott aztán
    set prefix=...
    insmod normal
    insmod lvm
    set root=...

és végül: normal

És ezzel bebootolt szépen. Az elindult rendszeren már csak egy update-grub és egy grub-install kellett és most minden szép. Kicsit szebb is, mint szerettem volna, mert a gparted az LVM-hez tartozó partívió mozgatása közben leshrinkelte a LV-ket is amennyire tudta. Mondjuk ezt nem kértem volna tőle, de ennyi belefér. Meg kell növelgetni amit kell.

Szóval a műtét sikerült, a beteg él, de még mindig szívesen látnék megoldást ugyanerre, amihez nem kell grafikus felület.

• trifo

csendes tag

Sziasztok!

Linux partícionálós kérdésem lenne. Van egy virtuális gépem, aminek van egy darab virtuális diszkje, ezen pedig 3 partíció:
    sda1: GRUB2 core (1MB)
    sda2: LVM PV - ezen lakik a teljes rendszer (17GB)
    sda3: /boot (1GB)

Hogy miért az sda3 a /boot, az egy külön téma, egy korábbi VBox-os szívás miatt alakult így.
    A 17GB kicsi lett a rendszernek, kéne még egy kevéd diszk. Az alatta lévő virtuális diszket megnöveltem. Látszik is rendben. Most jön a kérdés:

Azt gondoltam, hogy kis sakkozással átmigrálom az sda3-at az sda2 elé, a rajta lévő FS tartalmávan együtt és az az LVM PV-t tartalmazó partíciót így megnövelem a diszk végéig.
    Ilyen lépésekre gondoltam:
    Eredeti állapot:
    || GRUB | LVM | /boot||

Megnövelt diszk állapot:
    || GRUB | LVM | /boot| üres rész ||

/boot odébbtol:
    || GRUB | LVM | üres| /boot| üres ||

LVM odébbtol:
    || GRUB | üres | LVM | /boot | üres ||

/boot átmigrál:
    || GRUB | /boot | LVM | üres ||

LVM megnövel:
    || GRUB | /boot | LVM ||

Ehhez az elképzeléshez viszont szükség van egy olyan módszerre, amivel egy partíciót a rajta lévő FS-sel és az abban tárolt adatokkal együtt odébb lehet mozgazni a diszken, akkor is, ha az eredeti területtel átfedésben van. AIX-on nevelkedtem, ott erre eléggé van módszer, meg a /boot is benne van az LVM-ben, meg miegymás. Meg volt régen a Paragon partition magic boot CD, az is tudott ilyet. Most mivel lehet?

Ha jól láttam, akkor a GParted move opciója az adattartalmat nem viszi odébb, csak a partíció határait módosítja. Vagy nem jól láttam? Leginkább olyan megoldást szeretnék, ami simán parancssorból megcsinálható. Van ilyen?

--Trifo

Új hozzászólás Aktív témák